Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie szyby - co mogło je spowodować.

Featured Replies

Napisano

Mam do wymiany szybę przednią w Julce, jak to się stało później.
Ma ktoś doświadczenia w tym temacie w ADF Wrocław bądź Auto Tim Opole.
Wymieniał może ktoś szybę w w/w ASO i ma jakieś doświadczenia opinie z tym związane nie koniecznie
z wymian w Julce może być z innych samochodów.
Na pewno będzie to bezgotówkowo z AC razem z pierwszym przeglądem gwarancyjnym.

Ja to mam jakiegoś pecha z tymi szybami. Kolejny samochód z rozbitą szybą.
Jak w wszystkich pozostałych okoliczności są jasne to tutaj nie wiem jak jest
przyczyna uszkodzenia szyby.
Wracając dziś stałą niedzielną trasą (prowadziła żona) wjeżdżając do miejscowości prędkość
około 50 km/h bądź jeszcze mniej usłyszeli żeśmy potężny huk / trzask jakby coś strzeliło.
Chwila zastanowienia ale co przed nami grupka rowerzystów nie było mijania się z jakimś 
pojazdem z przeciwka z tyłu też pusto.
Do garażu było jakieś 500 m więc nie stawali żeśmy po drodze bo i jest tam zakaz. 
Pod garażem zobaczyłem na kraju środka szyby od dachu jakby minimalne ukruszenie szyby ale pod
paznokciem zaczęło się sypać białą mączką i z główki szpilki powstał już ubytek jak paznokieć więcej nie ruszałem. Dodatkowo jest nie tyle co pęknięcie rysa od krawędzi dachu do około czujnika deszczu.
Zwykle pęknięta szyba jest gładka ale tu jest głęboka rysa/bruzda wyczuwalna pod palcem.
Jakby coś leciało od przodu na pewno uszkodziło by dach ale tam jest bez uszkodzeń, te kropki to bród.

Uderzenie jakby powstało od góry szyby w kierunku dołu. 
Jak sądzicie co mogło uszkodzić tak szybę.

PICT4438.JPG

PICT4437.JPG

Edytowane przez TADA

Napisano

Moze jakas wada fabryczna, krora po ilus setek tysiącach  drgan i zmian naprezen w koncu dala o sobie znac....moze przy wnkladaniu szyby w fabryce zostala ona lekko puknieta na krawedzi, zle wsadzona i w komcu chruplo? Albo przy wklejaniu czujnika deszczu?

Mi kiedys walili mlotem w hamulce.... bo cos tam nie mogli sciagnac..Po 2 dniach w nocy na parkingu strzezonym pekla szyba..sama z siebie.... watpie ze to byl przypadek... to byl wlasnie wynik tego walenia. Doszla zmiana temperatury i naprezenia i mikropekniecie zrobilo sie peknieciem....

Albi jednak kamyszek...

Edytowane przez norbert123

Napisano
  • Autor

Przy wadzie fabrycznej naprężeniach - pęknięcie.

Ale tu ewidentnie ukruszenie i rysa dość głęboka.

Napisano
4 minuty temu, TADA napisał:

Przy wadzie fabrycznej naprężeniach - pęknięcie.

Ale tu ewidentnie ukruszenie i rysa dość głęboka.

Jesli na brzegu...to moglo sienz tego zrobic ukruszenie....No bo jesli nie to, to tylko kamyszek... albo za bardzo zagnietli uszczelke i rand szyby..ale to chyba niemozliwe

Edytowane przez norbert123

Napisano
  • Autor

:nie_wiem: samochód na gwarancji ale to raczej nie przejdzie.

Z drugiej strony żadnych znaków czy uszkodzeń choćby zarysowania na lakierze od kamyka nie ma.

Napisano

Naprężenia jakieś, bo na rdzę raczej za wcześnie.

Napisano

Skoro był potężny huk/trzask to chyba jasne, ze coś uderzyło lub w coś uderzyliście

To, ze dach nie porysowany to nic dziwnego, bo kamień (a moze jakiś pocisk;]) odbił się do góry i na dach nie zdążył spaść, bo auto w ruchu:)

Napisano
  • Autor

Tylko że ślad jakby od uderzenia jest jakby coś uderzyło z góry nie zgodnie z kierunkiem jazdy.

Tylko skąd ten kamień mógł się wziąść skoro nikogo z przodu nie było i z nikim się nie mijałem.

W sumie to nie raz dostałem kamieniem w szybę i dźwięk był mimo wszystko inny.

Klikałem na monitorze w radiu i żona myślała że to czymś tak walnąłem :hehe:

Co do pocisku to nie jest śmieszne bo dwóch moich znajomych straciło tak szybę.

Jeden czołową w Volvo dostał z wiatrówki.

Drugi z jakiejś procy w boczną.

Edytowane przez TADA

Napisano

W sumie to mało ważne co, bo szybę masz do wymiany. Wg mnie-kamień. Natomiast jako ubezpieczający-zastanów się czy chcesz to likwidować z AC, ja wiem, że po to się kupuje AC by w razie czegoś mieć z czego pokryć...wszystko racja, tylko zastanów się, czy kwota wzwyżki za AC w kolejnych latach nie będzie wyższa niż wymiana szyby na własną rękę. Szkoda idzie do UFG i 5 lat będzie się za Tobą ciągnęła.

Napisano

Moze jakiemus praszysku z dzioba cos wypadlo?

W kazdym razie wspolczuje. Az chyba na wszelki wypadek doubezpiecze szyby.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, AkuQ napisał:

W sumie to mało ważne co, bo szybę masz do wymiany. Wg mnie-kamień. Natomiast jako ubezpieczający-zastanów się czy chcesz to likwidować z AC, ja wiem, że po to się kupuje AC by w razie czegoś mieć z czego pokryć...wszystko racja, tylko zastanów się, czy kwota wzwyżki za AC w kolejnych latach nie będzie wyższa niż wymiana szyby na własną rękę. Szkoda idzie do UFG i 5 lat będzie się za Tobą ciągnęła.

Tanio raczej nie będzie bo szyba z paskiem i czujnikami, ale faktycznie wyślę żonę do pani od ubezpieczeń

notabene koleżanka żony niech zrobi kalkulację i wtedy zdecyduję co dalej.

Co do ubezpieczenia to mam wykupione PZU Auto Szyba I PZU Auto Ochrona Zniżek.

8 minut temu, Kondi napisał:

Moze jakiemus praszysku z dzioba cos wypadlo?

W kazdym razie wspolczuje. Az chyba na wszelki wypadek doubezpiecze szyby.

Może i masz rację z tymi ptakami.

Żona mówiła że właśnie miała mówić "patrz ile ptaków leci chyba wron" ale łupnęło i dopiero

w domu o tym żeśmy dyskutowali.

Napisano
12 minut temu, TADA napisał:

Tanio raczej nie będzie bo szyba z paskiem i czujnikami, ale faktycznie wyślę żonę do pani od ubezpieczeń

notabene koleżanka żony niech zrobi kalkulację i wtedy zdecyduję co dalej.

Co do ubezpieczenia to mam wykupione PZU Auto Szyba I PZU Auto Ochrona Zniżek.

Ty nic nie wysyłaj bo ona Ci za wiele nie powie na dzień dzisiejszy. Miej świadomość, że pomimo auto szyby i ochrony zniżek jak zlikwidujesz z AC to ta szkoda idzie do UFG i 5 lat będzie brana do taryfikacji w AC. Oczywiście PZU stawki nie powinno podnieść ze względu na ochronę, ale w innych firmach już będzie dużo drożej. Rób jak chcesz, piszę tylko byś miał świadomość sytuacji, że szkody do tysiaka trzeba dobrze sobie przekalkulować.

Napisano

A wiesz że właśnie to mógł być kamyk wystrzelony  z pod koła roweru , czasami też mi się zdarza że jadąc trafię krawędzią opony na kamyk i na prawdę ma to bardzo dużą siłę uderzenia, jak byś z wiatrówki strzelił 

Napisano
  • Autor

Ok dzięki za informację.

Z racji ze Alfa nie mam jeszcze nawet roku to będę chciał naprawić na oryginalną szybę a to na pewno

przekroczy tysiaka.

Co do PZU to jestem tam już od prawie 30 lat i raczej nie będę już zmieniał ubezpieczyciela 

choć nikt nie wie co życie przyniesie.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, jareczekmtb napisał:

A wiesz że właśnie to mógł być kamyk wystrzelony  z pod koła roweru , czasami też mi się zdarza że jadąc trafię krawędzią opony na kamyk i na prawdę ma to bardzo dużą siłę uderzenia, jak byś z wiatrówki strzelił 

Do rowerzystów miałem jakieś 250-300 metrów byli przed zakrętem na którym wiedziałem że 

ich nie wyprzedzę to bardzo zwolniłem żeby do nich nie dojechać przed zakrętem.

Napisano

@TADA

Nowa oryginalna szyba do ARG w ASO kosztuje z robotą  i klejami ok 1700 zł brutto - na tyle została wyceniona moja 2 lata temu (sama szyba kosztowała coś 1300- 1400 zł). Ja miałem to szczęście, że mi szyba nie pękła tylko uszczelka się potargała. Auto było 4 m-ce po gwarancji, ale i tak FCA partycypowało w kosztach - pokryli ok 2/3 całej kwoty.

Zawsze możesz podjechać do ASO i spróbować pogadać (jak masz jakieś znajomości tym lepiej) - może się uda wymienić z tytułu wady fabrycznej - nic nie tracisz, w razie czego zgłosisz z AC i już.

Napisano
  • Autor
Dnia 21.10.2018 o 20:55, Wojtas_BB napisał:

@TADA

Nowa oryginalna szyba do ARG w ASO kosztuje z robotą  i klejami ok 1700 zł brutto

Pamiętasz może jak ma się sprawa z czujnikiem zmierzchu i deszczu po wymianie szyby.

Jest potrzebna kalibracja czujników czy nie.

Napisano
3 godziny temu, TADA napisał:

Pamiętasz może jak ma się sprawa z czujnikiem zmierzchu i deszczu po wymianie szyby.

Jest potrzebna kalibracja czujników czy nie.

nie wiem, wszystko robiłem w ASO, czujniki po wymianie szyby działały tak jak wcześniej.

Napisano

@TADA kiedyś w służbówce na pustej drodze też huk. Jak się zatrzymaliśmy to coś podobnego jak u Ciebie. Byłem w trasie i jechałem dalej, zaniepokoiło mnie, że nic nie widzę w lusterku wstecznym w takie drgania wpadało. Szyba zaczęła się odklejać na linii dachu:totalszok:

Napisano

Kiedyś pamiętam w matizach pękały przednie szyby właśnie od krawędzi. Tam był problem z jakimiś stalowymi 'kołkami' (tak to określił fachowiec) pod uszczelką, które rdzewiały i "puchły". I zdarzało się to w prawie nowych samochodach (koledze naprawiali na gwarancji, więc mniej niż 3 lata). Wada fabryczna.

Edytowane przez iwik

Napisano
Dnia 21.10.2018 o 18:25, AkuQ napisał:

Szkoda idzie do UFG i 5 lat będzie się za Tobą ciągnęła.

Z ciekawości:

Taka szkoda przez te bite 5 lat "waży" tyle samo przy kalkulacji składki, czy też jej "waga" maleje ?

I jak to jest w przypadku AC a jak OC?

Napisano
Godzinę temu, wald0 napisał:

Z ciekawości:

Taka szkoda przez te bite 5 lat "waży" tyle samo przy kalkulacji składki, czy też jej "waga" maleje ?

I jak to jest w przypadku AC a jak OC?

OC i AC to oddzielne systemy zniżek i jeden nie wpływa na drugi. Co do "wagi" to już zależy od firmy, bo różne firmy różnie wyceniają zniżki i tak jedne dają np. pełne zniżki -60% już po 3 latach bezszkodowej jazdy, a w innych trzeba 7-8 na to popracować, oczywiście działa to też w drugą stronę, czyli szybko dadzą, ale w razie szkody dają takie stawki, że od razu wiesz "nie chcą mnie tu". Generalnie teraz bardzo dużo parametrów ma wpływ na wyliczoną składkę, zatem jedyna rada to porachować i wtedy wiadomo, a nie sugerować się tylko pełnymi bądź nie zniżkami, bo nawet przy pełnych zniżkach rozstrzał często jest znaczny.

Napisano
  • Autor

Sprawa wygląda tak:

Szkoda zgłoszona z PZU auto szyba bo jak się okazało ochrona zniżek obejmuje tylko OC.

Tak jak @AkuQ  pisał po przeliczeniu to co stracę na zniżkach AC po dwóch latach przekroczy 

wartość szyby w ASO a znając moje "szczęście" do szyb to liczę się z kolejnymi wymianami.

Szkoda z polisy auto szyba nie ma wpływu na zniżki AC.

Trochę było przepychanek z PZU bo mówili  że dają najtańszy zamiennik z tej polisy.

Ale w końcu stanęło na tym że dadzą  Sekurit Saint-Gobain.

Jak dziś sprawdziłem to wszystkie szyby w Julce oprócz czołowej są właśnie tego producenta z logo AR.

Tylko przednia jest AGC Automotice .

Tak więc otrzymałem do wyboru 2 warsztaty w których mogę dokonać wymiany.

Teraz czekam na dostarczenie szyby do serwisu gdzie mają ją sprawdzić ia następnie się ze mną 

kontaktować celem ustalenia terminu.

Napisano
3 minuty temu, TADA napisał:

Szkoda z polisy auto szyba nie ma wpływu na zniżki AC.

Dodaj, że tylko w PZU, taki szczegół :]

Napisano
  • Autor
40 minut temu, AkuQ napisał:

Oczywiście jakoś uciekło.

Napisano

kasztan, orzech z drzewa lub z wrony która zrzuca je "na twarde" aby pękł

Napisano

Wrona + orzech, one tak lubią np. siedzieć na latarni i puszczać orzeszki na asfalt, żeby pękło samo, a jeszcze lepiej, żeby autko jakieś kołami orzeszka przemieliło i wtedy się je najwygodniej. Za szybko nadjechałeś, miał spaść tuż przed Tobą, a Ty miałeś robić za dziadka do orzechów.

Napisano
14 godzin temu, AkuQ napisał:

Kurdę, swoją drogą to jest skandal, że płacisz dodatkowe ubezpieczenie nie związane z AC, a w przypadku szkody idzie informacja do UFG jakby to była szkoda z AC.

Kiedyś już była pamiętam afera z tym związana i mieli nie informować UFG o szkodach z AutoSzyby, usuwać wpis po fakcie, albo "odhaczać" to w innej pozycji niż AC.

Napisano
Dnia 25.10.2018 o 10:05, iwik napisał:

płacisz dodatkowe ubezpieczenie nie związane z AC,

Jak to? To ubezpieczenie jest zwiazane z AC, no chyba ze mozesz kupic samo ubezpieczenie szyb nie kupujac AC. 

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎10‎-‎25 o 10:05, iwik napisał:

Kurdę, swoją drogą to jest skandal, że płacisz dodatkowe ubezpieczenie nie związane z AC, a w przypadku szkody idzie informacja do UFG jakby to była szkoda z AC.

Kiedyś już była pamiętam afera z tym związana i mieli nie informować UFG o szkodach z AutoSzyby, usuwać wpis po fakcie, albo "odhaczać" to w innej pozycji niż AC.

Kupno tego dodatkowo do AC nie ma obecnie zadnego sensu...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Kupno tego dodatkowo do AC nie ma obecnie zadnego sensu...

Ma, bo w zasadzie kupujesz nie ubezpieczenie, tylko ochrone znizek w przypadku zbicia szyby. Oczywiscie, w danym TU. 

Napisano
20 godzin temu, wladmar napisał:

Ma, bo w zasadzie kupujesz nie ubezpieczenie, tylko ochrone znizek w przypadku zbicia szyby. Oczywiscie, w danym TU. 

Jak kogoś stać na takie ekstrawagancje...bo cenowo jak za ochronę zniżek tylko od szyby to mało nie wychodzi :) Generalnie jak to w TU, część produktów jest potrzebnych,  a część służy tylko jakiemuś tam marketingowi i dosprzedaży, bo TU chcą przecież zarabiać i nie są instytucjami pro bono.

Napisano

Wyglada na zwykle uderzenie kamyka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał:

Wyglada na zwykle uderzenie kamyka.

Na zdjęciu dokładnie tego nie widać ale szyba jest trochę jakby wsunięta i dach wystaje.

Nie ma szans żeby taki kamyk uderzając w to miejsce nie uszkodził by dachu czy nawet nie zarysował lakieru,

a  żadnych śladów na lakierze czy dachu nie ma.

Każdy kto to oglądał z bliska jest tego samego zdania.  

Napisano
17 minut temu, TADA napisał:

Na zdjęciu dokładnie tego nie widać ale szyba jest trochę jakby wsunięta i dach wystaje.

Nie ma szans żeby taki kamyk uderzając w to miejsce nie uszkodził by dachu czy nawet nie zarysował lakieru,

a  żadnych śladów na lakierze czy dachu nie ma.

Każdy kto to oglądał z bliska jest tego samego zdania.  

to na 100% uszkodzenie powstałe mechanicznie. Wg mnie kamień, który po prostu się odbił, ale tak naprawdę to żadna różnica w sumie, co spowodowało uszkodzenie :) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.