Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Insignia vs nowa Mazda 6

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Schmidt wyglada ze będzie pierwsza ofiara ... ale Kowalski może po nocy dołączyć ....

Ofiary muszą być, żeby większości było lepiej. Nikt teraz nikogo nie zmusza do kupowania diesla. Czas klekotow sie kończy i jak ktoś tego nie chce zauważyć to jest sobie sam winny.

Napisano

Mazda 

Napisano
56 minut temu, sdss napisał:

Mazda 

nieźle :ok: nie spodziewałem się, że Mazda będzie próbowała walczyć z obiegowymi opiniami :ok: 

Napisano

W dobie Internetu i walki o klienta nie mieli za bardzo wyjścia. 

Edytowane przez sdss

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał:

W dobie Internetu i walki o klienta nie mieli za bardzo wyjścia. 

zwłaszcza, że próbuję wysoką cenę uzasadnić niesamowitą jakością tych aut i techniką :ok: 

Napisano
Dnia 16.11.2018 o 23:36, OZI napisał:

Pokaz mi jakiś inne ‚kraj’ gdzie legalnie kupiony produkt staje się nielegalny, emoji379.pngi rząd go nie odkupuje tylko zakazuje ....

Hmmm, a jak to wygląda w Kalifornii?

:hehe:

Poza tym świat jest karmiony bzdurami, w stylu "coś dzwoni ale nie wiem co" i nagłówkami które mają brzmieć dramatycznie. A tak naprawdę to Europa pozbywa się starych kopciuchów, których normy czystości spalin obowiązywały w latach dziewięćdziesiątych. Nie czytaj bezkrytycznie bzdur serwowanych przez gazety.

Napisano
4 godziny temu, tom111 napisał:

W Europie przesiadłby się na zbiorkom, lub skuter.  Tam u Ciebie samochody są chyba śmiesznie tanie, więc nie przesadzaj że kogoś nie stać, zresztą diesli tam chyba też nie używacie. 

Zakazałbym diesli radykalnie od jutra i zabroniłbym wyłączenia systemu start-stop w benzynowych ( Mazda ma fajne rozwiązanie dla tego systemu) bo zdrowie jest najważniejsze. Niestety teraz jest to mało prawdopodobne, więc wprowadziłbym wysokie podatki dla diesli. Teraz utrudnienia dla użytkowników diesli to jest wg mnie dobry kierunek:ok:

Pokaż mi więc jaki jest wybór dużych SUVów z silnikami benzynowymi. Zacznijmy na przykład od Toyoty - firmy, która zupełnie zrezygnowała z diesli i chwali się, że zastąpiła je ekologicznymi silnikami benzynowymi. Weźmy więc Land Cruisera i wybierzmy któryś z dostępnych silników:

https://www.toyota.pl/new-cars/land-cruiser/konfigurator

:lol:

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

I co z tego? Analogicznej, dziś zakazujemy domów wyklepanych przed 1960. Masz się wyprowadzić. Pasuje? emoji498.png

Musisz zrobić termomodernizację lub przynajmniej zmienić sposób ogrzewania na ekologiczny. Ludzie wokół nie chcą umierać od smogu.

Napisano
3 godziny temu, tom111 napisał:

Ofiary muszą być, żeby większości było lepiej. Nikt teraz nikogo nie zmusza do kupowania diesla. Czas klekotow sie kończy i jak ktoś tego nie chce zauważyć to jest sobie sam winny.

Owszem, zmusza - nie oferując silników benzynowych wcale lub oferując bardzo okrojoną ich ofertę. 

Jak już wielokrotnie pisałem - jestem potencjalnym klientem na nowego, dużego SUVa. I mam do wyboru niemal wyłącznie diesle. Więc jak to jest?

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

Pokaż mi więc jaki jest wybór dużych SUVów z silnikami benzynowymi. Zacznijmy na przykład od Toyoty - firmy, która zupełnie zrezygnowała z diesli i chwali się, że zastąpiła je ekologicznymi silnikami benzynowymi. Weźmy więc Land Cruisera i wybierzmy któryś z dostępnych silników:

https://www.toyota.pl/new-cars/land-cruiser/konfigurator

:lol:

90% ludzi którzy kupują duże suvy to ludzie którzy naprawdę ich nie potrzebują. Nie mieszkają w lesie, czy na pustyni. Kompleksy można leczyć inaczej, nie wiem, jakąś operacją, czy coś?

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

Owszem, zmusza - nie oferując silników benzynowych wcale lub oferując bardzo okrojoną ich ofertę. 

Jak już wielokrotnie pisałem - jestem potencjalnym klientem na nowego, dużego SUVa. I mam do wyboru niemal wyłącznie diesle. Więc jak to jest?

Strasznie Ci współczuję.

Napisano
1 minutę temu, tom111 napisał:

Strasznie Ci współczuję.

Zamiast współczuć to może się zastanów nad dalszym pisaniem bzdur o dieslach.

Napisano
4 minuty temu, tom111 napisał:

90% ludzi którzy kupują duże suvy to ludzie którzy naprawdę ich nie potrzebują. Nie mieszkają w lesie, czy na pustyni. Kompleksy można leczyć inaczej, nie wiem, jakąś operacją, czy coś?

Nie Twój interes co i komu jest potrzebne. Skoro jest w sprzedaży to po to, żeby było kupowane. I jak widać - producentom zależy na sprzedaży diesli w Europie bardziej niż w innych regionach świata. Bo poza EU te auta mają silniki benzynowe.

Napisano

Wolę współczuć, bo mentalności ludzi nie zmienię i ich kompleksami  zajmować się nie będę, szkoda czasu :ok: 

Napisano
16 minut temu, tom111 napisał:

Wolę współczuć, bo mentalności ludzi nie zmienię i ich kompleksami  zajmować się nie będę, szkoda czasu :ok: 

Dlaczego zakładasz, że aż tylu ludzi ma kompleksy i leczy je kupująć SUVy 8]

Napisano
56 minut temu, rwIcIk napisał:

Dlaczego zakładasz, że aż tylu ludzi ma kompleksy i leczy je kupująć SUVy 8]

Bo nie mam złudzeń w tej kwestii, a producenci branży wszelakich zarabiają krocie na ludzkich kompleksach ;]

Napisano
16 godzin temu, OZI napisał:

Czyli lubisz regulacje rynku, sztuczna dodam.

Regulacje rynku są koniecznością. Ich nielubienie bądź lubienie nie ma absolutnie nic do rzeczy. 

Napisano

Godzinę temu, tom111 napisał:

Bo nie mam złudzeń w tej kwestii, a producenci branży wszelakich zarabiają krocie na ludzkich kompleksach ;]

może by warto pomyśleć o poszerzeniu horyzontów ?

Napisano
12 minut temu, bergerac napisał:

może by warto pomyśleć o poszerzeniu horyzontów ?

o suva?

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

Nie masz wyboru bo diesle nadal sa dostepne ;)

Jak zostana "zakazane" to w momencie pojawia sie SUVy na noPB :ok:

Poza tym takie X5 ,Q7 czy XC90 chyba bez problemu kupisz z silnikiem benzynowym nawet obecnie?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Dnia 7.11.2018 o 15:55, rwIcIk napisał:

Tucson najładniejszy ;]

Detail_1.jpg

Brzydki nie jest. Do tego ten ciekawy kolor. Mnie się widzi Jaguar F-Pace

197f29b7aaa6ac61570b8b61d5370913.jpg

I oczywiście Alfa Romeo Stelvio

2019-alfa-romeo-stelvio-rear-high-resolu

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam mazde 6 skaypassion 2,5 l pb 211 ps , z hamowni.

Nie wiem czy wiecie ale to jedyne auto z normami Euro 6.d 2019 bez filtra gpf na rynku, jeśli myslicie że to nic takeigo ten filtr to powodzenia. Nawet wv w sieprniu musial zatrzymac cala produkcje aut bo silniki wywalaly bledy check przez ten filtr.

Generalnie auto super malo pali dma linka na spalania przy 80 km/h to 5,4 l.

Z tempomatu wychodzi tak.

120km/h - 5,9l

140 km/h - 7,5l. 

Tak wyciszenie bylo slabe w wersjach poprzednich i daje linki na testy co w 2015 mazda jedna z najglosniejszych przy 130 km/h ale model 2018 mega wyciszony, klejone szyby itp i testy to potwierdzaja najlepiej wyciszony  w degmencie - ciszej jak w pasacie 2018 daje linka.

Generalnie w wyciszeniu meidze 2015 a 2018 jest przepasc to juz calkiem inne auto.

Co do rdzy to nikt na forum co mam mazde z 2012 nawet nie ma najmniejszych oznak rdzy, cale blachy sa malowane ocynkiem, tak malowane a nie cynkowane ale jakie to ma znaczenie jak to dziala w 100%. w profilach zamknietych  tyle dali zabezpieczenia antykorozyjnego ze w niemeicki auto bilt w tescie po 100 tys km i rozebraniu na czesci napisal ize przesadne zabezpieczenie zamknietych lemetow bo za duzo ilosc jakiegos tma wosku.

co do tego spalania to poprzedni focus 2009 1.6 115 ps palil srednio wiecej jak mazda 6 2,5l a w automacie

i testy wyciszenia przy 130 km/h

mazda 6 2018 vs insignia vs passek .( wyciszenie ) z najglosniejszej z 2012-2015 FL1 to najlepiej wyciszonej 2018. FL3. ( klikać na zdjęcia )

Co do wyciszenia mazda 4 db mniej jak nowa insignia a 3db różnocy to odczowalnie 2x glosniej to ile jest 4 db miedzy mazda a insignia ? sami ocencie.

310146342_03d286548e90(1).png.77e7fafff6096ddd355e0e415f195fea.png

Edytowane przez trex11

Napisano

Tak było w 2015 mazda najglosniejsza252859096_7d8a3498239d(1).png.43c219aa30b3d12293107f10926fd8b1.png

Napisano

Czyli jesli ktos jechal mazda 2015-2017 i bylo glosno to teraz jest najciszej w klasie.

Napisano
15 minut temu, trex11 napisał:

Nie wiem czy wiecie ale to jedyne auto z normami Euro 6.d 2019 bez filtra gpf na rynku

Jesteś pewien? 

Napisano

Tak. 

Jeśli teraz jakieś auto nie ma gpfa to tylko dlatego że nie ma jeszcze norm co wejda w 2019, mazda to obeszla robiac już w 2012 sprężanie w silniku 16:1 a nie zwyczajnie mniej .

Tym sposobem 2,5 wolnossacy ma 260 nm a nie jak typowy wolnossacy kolo 210 nm.

Zreszta jaki dzisiejszy silnik zrobi 600 tys km w pb z automatem ? dla mazd to nic takiego juz byma jedna mazda 6 z silnikiem 2,5 2013 z przebiegiem 760 tys km.

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-2-0-benzyna-automat-skora-gwarancja-ID6BwPLK.html?fbclid=IwAR2ARGRsCWT8ZMZqtbIsyw5ULBMwbwjpizvq0XG4Gd18JD_3ASzInu4ZMvA#364df5dc95

Powodzenia z tymi nowymi silniczkami turbo 1.0 czy tam 1.6 itp

Np. nowa 2019 508 PG. 1.6 200 ps za cennikowo 210 tyś zł - kpina tyle kase za silniczke 1.6 co wytrzyma max 200 tys km ale ok na grarancji będzie ok a potem to sie sprzeda :)

Edytowane przez trex11

Napisano
42 minuty temu, trex11 napisał:

Tak. 

Jeśli teraz jakieś auto nie ma gpfa to tylko dlatego że nie ma jeszcze norm co wejda w 2019,

Nieprawda.

mazda to obeszla robiac już w 2012 sprężanie w silniku 16:1 a nie zwyczajnie mniej .

Ma zwyczajnie mniej, bo 14:1. Znowu nieprawda.

Tym sposobem 2,5 wolnossacy ma 260 nm a nie jak typowy wolnossacy kolo 210 nm.

256 dokładniej, no ale niech ci będzie. 

Zreszta jaki dzisiejszy silnik zrobi 600 tys km w pb z automatem ?

Prawie każdy. 

dla mazd to nic takiego juz byma jedna mazda 6 z silnikiem 2,5 2013 z przebiegiem 760 tys km.

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-2-0-benzyna-automat-skora-gwarancja-ID6BwPLK.html?fbclid=IwAR2ARGRsCWT8ZMZqtbIsyw5ULBMwbwjpizvq0XG4Gd18JD_3ASzInu4ZMvA#364df5dc95

Powodzenia z tymi nowymi silniczkami turbo 1.0 czy tam 1.6 itp

Np. nowa 2019 508 PG. 1.6 200 ps za cennikowo 210 tyś zł - kpina tyle kase za silniczke 1.6 co wytrzyma max 200 tys km ale ok na grarancji będzie ok a potem to sie sprzeda :)

Jeżeli kupujesz auto, żeby nim zrobić 600 kkm i decydujesz się na Mazdę, to... jakiś masochizm. Głośne, rdzewieje. Nie lepiej kupić 1.4-2.0T, mieć lepszą moc, mniejsze spalanie i sprzedać w okolicach 150 kkm w dobrej cenie? 

Napisano

Niepotrzebnie sie udzielam, niewazne jak mazda bedzie cicha i nierdzewiec to tacy męrdcy jak ty bedą to zawsze negować bez podawania faktów i konkterów.

Podaj lepiej wycoszone auto od mazdy 6 2018 - daj linka

podaj marki w normami euro 6.d 2019 bez gpfa

mazdy 6 2012-2018 rdzewieja podaj fakty

Wszystkie auta z silniczkami turbo pb robia po 600 tys km - dawaj linka 

Chłopie z drzewa spadłeś ?

Napisano
1 godzinę temu, trex11 napisał:

120km/h - 5,9l

140 km/h - 7,5l.

Zapomniałeś dodać że to chwilowe z górki :hehe:

Napisano
14 minut temu, trex11 napisał:

Niepotrzebnie sie udzielam, niewazne jak mazda bedzie cicha i nierdzewiec to tacy męrdcy jak ty bedą to zawsze negować bez podawania faktów i konkterów.

Zobacz w wątku obok jak nie rdzewieją nowe Mazdy.

Podaj lepiej wycoszone auto od mazdy 6 2018 - daj linka

Masz 

podaj marki w normami euro 6.d 2019 bez gpfa

Chociażby Boosterjet - Euro 6.d bez dpf. Benzyniaki Mitsubishi też. 

mazdy 6 2012-2018 rdzewieja podaj fakty

Wszystkie auta z silniczkami turbo pb robia po 600 tys km - dawaj linka 

Nie napisałem, że wszystkie, ale większość bez problemu, zobacz sobie na niemieckich portalach ogłoszeniowych.

Chłopie z drzewa spadłeś ?

Tak to do swojego ojca się odzywaj, jeżeli go masz, chyba długo tu nie zabawisz...

Edytowane przez wladmar

Napisano

1. - Nie czytacie ze zrozumieniem napisalem wczesniej że wyciszenie jest od 2018 - i jest przpepaść te wasze stare tabele nie maja mazdy 2018 tej nowej a tylko 2017 - to byla inna mazda 6 a nie ta co ja podalem w linku.

2. spalanie z gorki ? to daje linka z forum o spalaniu 2000 tys ludzi ma takei spalanie ale to za bajdy ?

https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=46&t=2408&start=1230

Nie znalazlem ani jednego linka na mobile de z silnikami pb przebiegiem 600 tys km , mowa o silnika pb od 2012 roku , podaj linka - fakty jakies. tylko nie dawaj linka na statego diezla z 1999.

3. Sory ale daleś linka na jakies auto  po zalaniu, wejsc na forum mazdy i poczytaj o rdzy, tam zobaczysz cala prawde bo ludzie wszystko wygarniaja, ani jednej mazdy co rdzewieje. ale  tak jedno zdjecie po zalaniu z nalotem i mazdy rdzewieja ok.

Edytowane przez trex11

Napisano
1 minutę temu, trex11 napisał:

1. - Nie czytacie ze zrozumieniem napisalem wczesniej że wyciszenie jest od 2018 - i jest przpepaść te wasze stare tabele nie maja mazdy 2018 tej nowej a tylko 2017 - to byla inna mazda 6 a nie ta co ja podalem w linku.

Nawet to niby cudowne wyciszenie od 2018 roku (mocno wątpię, że w ogóle istnieje) nie powoduje, że Mazda jest jakoś cichsza od konkurencji, zobacz podane wyżej tabele.

1 minutę temu, trex11 napisał:

3. Sory ale daleś linka na jakies auto  po zalaniu, wejsc na forum mazdy i poczytaj o rdzy, tam zobaczysz cala prawde bo ludzie wszystko wygarniaja, ani jednej mazdy co rdzewieje. ale  tak jedno zdjecie po zalaniu z nalotme i mazdy rdzewieja ok.

Zaczynasz bełkotać, ale spróbuj się skupić. Masz tam zdjęcia WIELU nowych Mazd, wejdź na forum. Problem rdzewiejących foteli jest powszechny i Mazda już się przyznała.  

Napisano

Co do spalanie to jeden slupek na grafice ma 5 km , wiec moja niedfawna średnia 4,6l to jechalem z górki koło 100 km ?  dobre :)

a65e44a37e0d.jpg

normalne spalkanie

Tam na dole pisze średnie 7.0 od odebrania z salomu po mieście , z trasy ostatniej 4.6.

Napisano
Dnia 18.11.2018 o 16:27, Maciej__ napisał:

Nie masz wyboru bo diesle nadal sa dostepne ;)

Jak zostana "zakazane" to w momencie pojawia sie SUVy na noPB :ok:

Poza tym takie X5 ,Q7 czy XC90 chyba bez problemu kupisz z silnikiem benzynowym nawet obecnie?

Nie chcę premium, a nawet w premium te silniki benzynowe to zwykle bardzo mocne i udziwnione wersje za worek kasy. Podstawą nadal są wszędzie diesle. A co do pojawiania się SUVów na noPB: w ubiegłym roku był np. nowy Rexton G4 benzynowy. I co? I zanim się dobrze pojawił to już zniknął. Teraz jest tylko diesel.

Po prostu w dużych autach silniki benzynowe nie spełniają norm emisji CO2, więc nadal każdy producent musi oprzeć ofertę na dieslach. 

PS. Q7 tylko z dieslem, X5 tylko jeden silnik benzynowy, tylko Volvo ma 2 benzynowe, 1 diesla i hybrydę, VW Touareg tylko diesle, Ford Edge tylko diesle, Hyundai Santa Fe tylko diesle, Jeep GC jedna benzyna od wyższej wersji lub SRT, Kia Sorento tylko diesle, Toyota LC tylko diesel - naprawdę ciężko kupić dużego SUVa z silnikiem benzynowym.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Dobra ogarne ten wątek o rdzy bo siedzę na forum mazdy dlugi i nikt nie ma z tym problemów. 

Co do wyciszenia to jak napisalem 4 db między insignia to przepaść przy 130. - Podobno najlepej wyciszony jest arteon z pakietme dodatkowego wyciszenia ale nie mam testow arteon vs mazda 2018.

Napisano
9 minut temu, trex11 napisał:

Co do spalanie to jeden slupek na grafice ma 5 km , wiec moja niedfawna średnia 4,6l to jechalem z górki koło 100 km ?  dobre :)

To ze średniej 120 czy 140km/h? :hehe:

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/27-Mazda/251-6.html?fueltype=2&constyear_s=2015&power_s=180&minkm=35000&sort=2&powerunit=2

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

@trex11 Wyluzuj, bo zaczniemy podejrzewać, że Mazda Ci płaci ;)

Miłośnik marki ;]

Napisano

Ja za nim kupilem mazde 6 bo mialem jazdy testowe mondeo , superbem, insignia i mazda.

czytalem wszystkie fora superba o awariach, insigni, stingera i mondeo itp

czytalem w gazetach testy i porównania . - generalnie wiedziałem jakie auto ma wady i zalety.

Mazda nie jest bez wad to oczywiste ale :

- generalnei rdza to nie jest problem bo na forum od2012 nit mazdy nie reklamowl z tego powodu, te podane z linka to chyla mazda 3 ? mozliwe ale sami poczytajcie o rdzy na forum mazdy, nie ma tego problemu

- niski moment obrotowy 256 nm to i tka malo

- brak wersji lifcbak czyli tylko szyba na stale bo to sedan a insignia wieki dostep do kofra.

wiele innych wad ale cos za cos.

Generlanie ludzie maja z nimi mało reklamacji, poczytajcie dogłebnie reklamacje na inny  forach.

Mazda ma wady i zalety ok ale prosze że rdzewieje to jakaś hostora się za nią ciągnie z przeszłości.

Przypomne o wyciszeniu co sie zmienilo w tym 2018. bo modele 2012-2017 to inny model.

Dokladne poprawki wyciszenia wprowadzili w modelu 2017 ale od 2018 jest dopiero konkret.

Dodatkowe wyciszenie dachu i nadkoli, inne uszczelki w drzwiach, klejone szyby, zmnieszone odstępy technologiczne między blachami itp.

Na razie malo testow tej mazdy 6 2018 moze w innych teraz wyjdzie w wyciszeniu 2 a nie pierwsza ale jak czytam ze nowa mazda jest głośna to tylko brak wiedzy aktualnej i powielanie tylko bzdet z innych forach na temat starszej mazdy a nie tej aktualnej. :)

Edytowane przez trex11

Napisano
2 godziny temu, trex11 napisał:

Mam mazde 6 skaypassion 2,5 l pb 211 ps , z hamowni.

Nie wiem czy wiecie ale to jedyne auto z normami Euro 6.d 2019 bez filtra gpf na rynku, jeśli myslicie że to nic takeigo ten filtr to powodzenia. Nawet wv w sieprniu musial zatrzymac cala produkcje aut bo silniki wywalaly bledy check przez ten filtr.

Generalnie auto super malo pali dma linka na spalania przy 80 km/h to 5,4 l.

120km/h - 5,9l

140 km/h - 7,5l. 

Tak wyciszenie bylo slabe w wersjach poprzednich i daje linki na testy co w 2015 mazda jedna z najglosniejszych przy 130 km/h ale model 2018 mega wyciszony, klejone szyby itp i testy to potwierdzaja najlepiej wyciszony  w degmencie - ciszej jak w pasacie 2018 daje linka.

Generalnie w wyciszeniu meidze 2015 a 2018 jest przepasc to juz calkiem inne auto.

Co do rdzy to nikt na forum co mam mazde z 2012 nawet nie ma najmniejszych oznak rdzy, cale blachy sa malowane ocynkiem, tak malowane a nie cynkowane ale jakie to ma znaczenie jak to dziala w 100%. w profilach zamknietych  tyle dali zabezpieczenia antykorozyjnego ze w niemeicki auto bilt w tescie po 100 tys km i rozebraniu na czesci napisal ize przesadne zabezpieczenie zamknietych lemetow bo za duzo ilosc jakiegos tma wosku.

co do tego spalania to poprzedni focus 2009 1.6 115 ps palil srednio wiecej jak mazda 6 2,5l a w automacie

każda myszka chwali swój ogonek :skromny:;]

Napisano

Ja byłem świadomy tego co kupuje wad i zalet i mozę dlatego mazda mnei niczmy nie zaskoczyła. 

Generallnie insignia to bardzo ładne auto i auto jest ok, ale tylko z silnikiem 2.0 200 ps a nie 2.0 260. turbo.

Miałem jazde testową nie na forum ludzie pisali że to pali jak smok ale sam musialem sprawdzić - średnia jazda po miescie 14,3l  ( na autostranie nie jechałem ale moge podac linka z forum insgni 12-15l po mieście to norma dla tego silnika do tego w realu skrzynia jest bardzo wolna i ma laga na kick down  260 ps i tylko 7,5 sec do 100 z filmikow z youtobe coś słabo.

Superb z dsg 280 ps to przepaśc koło 5,5 sec do 100, jest dynamika ale prowadzenie to juz nie to co mazda, jest szybkie ale uklad kierowniczy daje malo informacji co sie dzieje z kolami , spalanie testowe mialem mimo 280 ps i tak mniejsze jak insgnia 2.0 260 ps. 

Superb odpadl jak poczytalme o awariach na forum i mimo dynamicznego silnika  sama jazda byla nudna a kofra 600l mi nie trzeba - bo superb to ma tyle przestrzeni w środku że nikt nie będzie rozczarowany.

Generalnie nie ma auta doskonałego tylko przed kupnem trzeba być świadomy wad i zalet bo potem bedzie gledzenie na forum i rozczarowanie.

Napisano
11 minut temu, trex11 napisał:

Ja za nim kupilem mazde 6 bo mialem jazdy testowe mondeo , superbem, insignia i mazda.

czytalem wszystkie fora superba o awariach, insigni, stingera i mondeo

Ja też chodziłem po wielu salonach. Mazdę też oglądałem. I w końcu kupilem Hyundaia i jestem zadowolony.

Mam też porównanie Mazdy 6 i Insigni ... Na mój gust wybralbym jednak Opla.

Rak to już jest z gustami, subiektywnymi wyborami.

Napisano

Mozliwe że mamy inne piorytety.

Jeśli jechałeś mazdą 2012-2016 to tak naprawde to było inne auto bo ten 2018 jest poprawiony w wielu sprawach i inaczej wyglada. - środek bajka jakość materiałow premium, masa dodatków z aluminium a nie plastiku, obszycia deski alkantara lub w slabszej wersji skóra itp. jak dodatki z prawdziwego drewna . )

Trzeba samemu w salonie sobie sprawdzić.

Kolega w pracy ma i40 i sobie je chwali :) 

Edytowane przez trex11

Napisano
Godzinę temu, trex11 napisał:

Dobra ogarne ten wątek o rdzy bo siedzę na forum mazdy dlugi i nikt nie ma z tym problemów. 

Co do wyciszenia to jak napisalem 4 db między insignia to przepaść przy 130. - Podobno najlepej wyciszony jest arteon z pakietme dodatkowego wyciszenia ale nie mam testow arteon vs mazda 2018.

jeździłem nową mazdą (kolega kupił) i niestety nie wiem skąd masz te testy, ale nie jest ciszej niż w Insigni i w Pasku. Czym szybciej tym gorzej, chociaż potwierdzam, że jest znacznie lepiej niż w poprzedniej edycji. To co zrobili wtedy to był jakiś żart.

Napisano
48 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja też chodziłem po wielu salonach. Mazdę też oglądałem. I w końcu kupilem Hyundaia i jestem zadowolony.

Mam też porównanie Mazdy 6 i Insigni ... Na mój gust wybralbym jednak Opla.

Rak to już jest z gustami, subiektywnymi wyborami.

Mazda 6 nie jest złym autem, ale dla mnie jest z nim jeden problem - czuję się w środku jak w kompakcie, nie jak w segmencie D. Dodatkowo deska kokpitu jest bardzo krótka, nie ma tej przestrzeni, która odsuwa kierowcę od szyby. Ja byłem na Mazdę mega napalony, bardzo mi się podobała jak widziałem tylko z zewnątrz. Ale jak pojeździłem kilka dni to czar prysł. Do tego brak sensownego diesla kładzie temat.

Napisano

Teraz jest nowe diezle 185 ps i chyba 450 nm - bardzo dynamiczny. wczesniej byl chyba 174 ps 420 nm.

Deska mi sie osobiście podoba. mowa o tej z alkantara  model 2018. - ja taka mam.

Co do ilości wsrodku to tylko sedan bo mazda 6 kombi ma 6 cm mniejszy rozstaw osi jak sedan, sedan jest 6 cm dłuższy tym samym od kombi i to w środku wszyscy widzą z iloscia miejsca na nogi.

Mało miejsca to jest dopiero w nowej 508 - prawie jak kompakt.

Ja mam taki kokpit i daje wersje starsza 2017.

nowa 2018. ( fabryczna alkantara na desce ) masa aluminium nawet bardzo miękko gdzie jest tunel środkowy i noga sie nie obija o twardy plastik jak w insigni tylko miękko i obszyte skora na około. doszedl lcd 8 cali w 2017 byl 7 cali wentylowane siedzenia, hed up w szybie a nie na plexi, auto hold, kamera 360 i massa innnych.

Co do testow z wyciszenia to jest z auto swait czyli niemeickiego auto mobile .de - moge dac lnka na ten test.

Moja wersja ma klejone szyby nie wiem czy w tych biednych one sa a to napewno wplywa na halas.

8deb5d709441.jpg

wersja 2017.

301aa83cd29a.jpg

Edytowane przez trex11

Napisano

Co do jakości kokpitu to daja rede jeśli nowa mazda 3 ma miec takja jakośc i materiały a to tylko kompakt. ( deska obszyta skóra i nawet tunelk środkowy obszyty skóra a pod nia 5  cm miekiej gąbki. - gdzie nowy focus 2019 to wszedzie twarty plastik. )

klikac na zdjecie bedzie zoom. ( mazda 3 )

ad5f192a2a59.jpg

Edytowane przez trex11

Napisano
8 minut temu, trex11 napisał:

nowa 2018. ( fabryczna alkantara na desce )

postęp zrobili spory, to akurat fakt. Zresztą, musieli dogonić konkurencję, bo zarówno VW, jak i Opel mocno uciekły :ok: 

Napisano
11 minut temu, trex11 napisał:

Mało miejsca to jest dopiero w nowej 508 - prawie jak kompakt.

Co się tak uczepiłeś 508?

Masz problem z pisaniem po polsku, czy lenistwo? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.