Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Insignia vs nowa Mazda 6

Featured Replies

Napisano

Mieszkam w De i powiem wam ze generalnie klada D już bardzo słabo sie sprzedaje a niemcy sprzedaja co roku 1,8 mln aut, wszedzie widze tylko jak cos mazdy cx5 a nie mazdy 6 - w Pl jeszcze tego tak nie widac jak w innych państwach.

Suwy wygryzaja klase D nawet ford miał wycofac całkiem mondeo z europy i dlatego np  lifring mondeo byl w USa dwa late temu w w europie ciagle stara wersja.

Piszę źle bo za długo siedzę w De.

Edytowane przez trex11

Napisano
1 godzinę temu, trex11 napisał:

Piszę źle bo za długo siedzę w De.

Rymowanie po polsku wychodzi Ci natomiast wciąż nieźle. 😁

Napisano
18 godzin temu, trex11 napisał:

Ja za nim kupilem mazde 6 bo mialem jazdy testowe mondeo , superbem, insignia i mazda.

czytalem wszystkie fora superba o awariach, insigni, stingera i mondeo itp

czytalem w gazetach testy i porównania . - generalnie wiedziałem jakie auto ma wady i zalety.

Dziwne Superb jesst najlepszy tutaj jeden kolega @Polarny ma auto, ktore jest nie tylko dobrze wyposazone ale i przyspiesza podobnie do Porshe. Przy calej mojej niecheci do Skody to jakbym mial wybierac 2.5l, rdze, ryzyko kradziezy, wysokie ceny AC to lece po Superba 2.0 TSI.

Napisano

Ja kupilem by czerpać przyjemnośc z jazdy,  malo tego że skoda mi sie nie podoba bo  wyglad jak dla emeryta  to mazda sie prowadzi a nie jak skoda typowy transport bez emocji,

Nie wiem jak wskoda ze mazda daje 5 lat gwarancji a ryzyko kradzizy praktycznie zerowo odkad 2017 daja dodatkowy imibilajzer omega na karte.

Co z tego ze skoda super przyspeisze jak w zakretach prowadzi sie jak poloonez.

Do tego ta awaryjnośc i jazda po servisach ,

Juz 12 stron z problemami sie zrobiło.

http://www.superbclub.pl/viewforum.php?f=57

Edytowane przez trex11

Napisano

W pl wszyscy te skody gdzie w uropie skody nie ma nawet w pierwszej 10 jeśli chodzi o sprzedaż aut nowych.

Za nim ktoś sie wypowie to niech sobie zrobi jazdy testowe i porówna.

Kolega ma arteona 190 tys zl i juz 3x w servisie - stuki w przedniem zawieszeniu, odlatuja lustry osdobne i eus koło lusterka , strasznie syczy jakaś nieszczelnosc i servis nic nie robi.

zreszta tu jest masa o tymn.

https://vw-arteon.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=151

https://vw-arteon.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=53

https://vw-arteon.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=205

Superb :

Juz 72 stron z problemami sie zrobiło.

http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=57&t=7390

Edytowane przez trex11

Napisano
39 minut temu, trex11 napisał:

Ja kupilem by czerpać przyjemnośc z jazdy,  malo tego że skoda mi sie nie podoba bo  wyglad jak dla emeryta  to mazda sie prowadzi a nie jak skoda typowy transport bez emocji,

Nie wiem jak wskoda ze mazda daje 5 lat gwarancji a ryzyko kradzizy praktycznie zerowo odkad 2017 daja dodatkowy imibilajzer omega na karte.

Co z tego ze skoda super przyspeisze jak w zakretach prowadzi sie jak poloonez.

Do tego ta awaryjnośc i jazda po servisach ,

Juz 12 stron z problemami sie zrobiło.

O widze, ze juz do PRL porownujemy? To Mazda mysle, ze moze przegrac z Polonezem jesli chodzi o korozje. Ten imo Omega to do obejscia bez problemu.

Napisano

Nikt na forum mazdy nie ma korocji , moze sam cos znajdzie chodzi o mazde 6 

Podeslij mi jakiekogs linka z ta korozja.  ( mzda 6 gj lub gl. )

Po ja moge tez że tylko nie vw bo padaja rozrządy , dokladnioe napinacze rozrzadu padaja łańcucha, jak wiadomo ze poprawili to i jest ale ale twoim rozumowaniem to ja powiem tylko nie vw bo silnika padaja.

Mazda po 100 tys km - i wysokie 5 mietew meijsce w generalce przed insignia mondeo i passatem. 

https://www.auto-swiat.pl/uzywane/co-warto-kupic/mazda-6-22-skyactiv-d-test-dlugodystansowy-czy-mozna-na-niej-polegac/fvtph3t

za to zabezpieczenie antykorozyjne okazało się naprawdę solidne, a z tym akurat nie było najlepiej w poprzednich „szóstkach”. Generalnie to solidny wóz, który zasłużenie otrzymuje 5+.

Edytowane przez trex11

Napisano

Wystarczająca ilość wosku ochronnego w profilach zamkniętych, miejscami jest go nawet przesadnie dużo!

Mazda 6 zabezpieczenie antykorozyjne w profilach.

T2PktkqTURBXy82ODc5Nzg2YjU0Mjg2MmMxYzE1NDY3ODkyNDA5MWUyNi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM.jpg

Napisano
Moze kolega ma wszedzie z gorki :)

Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 2.12.2018 o 18:15, trex11 napisał:

Czyli jesli ktos jechal mazda 2015-2017 i bylo glosno to teraz jest najciszej w klasie.

... tak ... na pewno najcichsza w klasie ... chyba jak stoi w garażu. Silnik 2.5 który nie jedzie, wolna skrzynia automatyczna ... i jeszcze to by nie było tragedią. Na autostradzie przegrywa z całą turbo-konkurencją, bo silnik wolnossący trzeba wyżej kręcić niż mniejsze jednostki turbo. O dynamice nie ma co wspominać. O ile lubię Mazdę .. to niestety samochód w wielu dziedzinach przegrywa z obecnymi generacjami samochodów. Wydaje się że Mazda została gdzieś generację wstecz z tym modelem 

Tu masz nawet test M6 z 2018r. Dziennikarz trochę rozjaśnia temat głośności:

Napisano

Zobnacz jaki obiektywny po koment. - tym testem wszyscy go pod filmem pojechali :)

Polecam jazdy testowe i samemu ocenić. :)

Nie ma auta doskonałego to fakt.

Dlaczego nie stinger ? moim zdaniem nie liczac insigni stinger jest fajny, problem z uszczelkami i innymi bzdetami to drobiazgi i rabaty koło 9%.

Fajnie sie do prowadzi daje fan z jazdy nie to co skoda.

Edytowane przez trex11

Napisano
51 minut temu, trex11 napisał:

Zobnacz jaki obiektywny po koment. - tym testem wszyscy go pod filmem pojechali :)

Polecam jazdy testowe i samemu ocenić. :)

Jeździłęm M6. M6 z 2016r. wyleczyła mnie z Mazdy6 i z wolnossących silników w samochodach, którymi chciałbym głównie jeździć po autostradach z prędkościami 140-160km/h. 

Generalnie o tym modeli przed 2018 mam takie samo zdanie jak ten redaktor o modelu 2018... tylko bardziej :)  Jeśli po 2018r jest poprawa ... to dobrze, ale jak widać to może być poprawa trochę na siłę. Ja względem M6 nie czekam tylko na ewolucję .. a na rewolucję, bo na tą chwilę ten samochód został trochę w poprzedniej epoce. Nie da się tego upudrować, tak żeby na równi stanąć z obecną konkurencją. To nie jest zły samochód ... on po prostu nie jest dobry tak jak bym chciał.

Edytowane przez Azbest

Napisano

Tak to jest, sa silniki turbo jest moc i elastycznosc ale  swoje piją ja mam srednei spalanie 7,5l a przy tych samych osiagach ale wiele lepsze elastycznosci stinger czy insgnia  spalaja srednio 4l wiecej. 

miaLem insgnie na 1 h i zrobilem identyczna trace co mazda  isigni 260 ps spalila mi 13,5 l - ok kto chce to kupi a  potem jazda o kropelce bo pali jak smok - moge podac linka na forum opla jak placza że producent podawal srednie spalanie 7,5 l.

Mazda ma tylko 256 nm ja mma wykres z hamowni kolemi moge wkleic na forum tu 260 nm i 211 ps fabrycznuy bonusik - tak wiem malo nm ale przy spokojnej jezdzie wynik kolo 5,5l to normalka. 

Tylko nie piszcie że jak ktos kupi auto za 170 tys zl to  ma gdzieś ile to pali - oczywiście że to ma ogromne znaczenie.

Coś za coś. 

Insignia vs stinger to fajne zestawienie.

Edytowane przez trex11

Napisano

Nawet w tym teście mazdy 6  marka co tu daliście li9nka , sam Marek powiedzial że średnie spalanie jak podaje producent wyszło mu 7,5 

7,5l w mazdzie 2,5 w automacie ? tyle mi mi palila kiedys średnio fabia 1.4 z manualem.

Napisano
5 minut temu, trex11 napisał:

Nawet w tym teście mazdy 6  marka co tu daliście li9nka , sam Marek powiedzial że średnie spalanie jak podaje producent wyszło mu 7,5 

7,5l w mazdzie 2,5 w automacie ? tyle mi mi palila kiedys średnio fabia 1.4 z manualem.

Za ciezarowka a te systemy bezpieczenstwa 100 lat za skoda VAG.

Napisano
1 minutę temu, trex11 napisał:

milego czytania 42 strony.

Te auta pala jak diezle. a mazda 2.0 jeszcze 1 litr mniej..

Lerktura dla niedowiarków. 

https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=46&t=2408

A co maja ludzie pisac? Kupili sredni samochod z beznadziejnymi multimediami to chociaz dodaja sobie otuchy oszukujac w srednim spalaniu.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

A co maja ludzie pisac? Kupili sredni samochod z beznadziejnymi multimediami to chociaz dodaja sobie otuchy oszukujac w srednim spalaniu.

Tego nie rozumiem. Ludzie kupują auto za 150k, robią nim 20kkm na rok i brandzlują się tym czy spala 1-2l w tę czy we w tę. W pięć lat to będzie 10k różnicy. Naprawdę warto się dla takiej kwoty męczyć?

8]

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Tego nie rozumiem. Ludzie kupują auto za 150k, robią nim 20kkm na rok i brandzlują się tym czy spala 1-2l w tę czy we w tę. W pięć lat to będzie 10k różnicy. Naprawdę warto się dla takiej kwoty męczyć?

8]

2.5l silnik a produkuje paliwo pewnie przy spokojnym turlaniu to pewnie i malo pali ale przy predkosciacg autostradowych to niezly zart. Ja przestalem zwracac uwage na spalanie przy malych prebiegach to bez znaczenia. 

Napisano

8]
Po prostu żyją ponad stan.
Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

2.5l silnik a produkuje paliwo pewnie przy spokojnym turlaniu to pewnie i malo pali ale przy predkosciacg autostradowych to niezly zart. Ja przestalem zwracac uwage na spalanie przy malych prebiegach to bez znaczenia. 

Mój co prawda pali rozsądnie (jak to diesel) ale nie kupiłem go z powodu spalania. Nawet specjalnie mnie to nie interesuje, nie wiem też ile kosztuje paliwo i ile w związku z tym na nie wydaję miesięcznie/rocznie/whatever. 

Dla przeciętnego użytkownika nowego samochodu koszt paliwa nie jest istotny w porównaniu do innych kosztów. Sytuacja zmienia się dopiero przy dużych przebiegach ale to już nie jest przeciętne użytkowanie.

Napisano

Mój co prawda pali rozsądnie (jak to diesel) ale nie kupiłem go z powodu spalania. Nawet specjalnie mnie to nie interesuje, nie wiem też ile kosztuje paliwo i ile w związku z tym na nie wydaję miesięcznie/rocznie/whatever. 
Dla przeciętnego użytkownika nowego samochodu koszt paliwa nie jest istotny w porównaniu do innych kosztów. Sytuacja zmienia się dopiero przy dużych przebiegach ale to już nie jest przeciętne użytkowanie.

Inaczej jak ma sie hajs to Cie to nie interesuje [emoji16]
Mnie tez za bardzo nie interesuje ile pali moj kiosk bo jezdze nim max 3-5kkm rocznie wyjdzie.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

8]

Tez mnie to fascynuje, kiedy auto w pierwszym roku traci na wartosci 20 tysi albo wiecej a w kolejnych latach po 10 tysiecy .... albo wiecej.

Chyba kupuja na kredyt samochody na ktore ........ ich nie stac.

Ja nawet w aucie za 3-4 tysie, palace LPG, to tak kontroluje spalanie zeby wiedziec czy wszystko z silnikiem okay. Przy przebiegu 15tys km 3 litry LPG roznicy daje 1000 pln roznicy kosztow rocznie (przy calkowitym koszcie 3500 pln). Dodajac naprawy 1000 rocznie + ubezpieczenie 500, to te 3 litry lpg wiekszego spalania bedzie stanowic 20% kosztow calkowitych.

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Inaczej jak ma sie hajs to Cie to nie interesuje emoji16.png

Jak się kupuje nowe auto za 150k to się ma. Jeśli się nie ma to się nie kupuje.

Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Mnie tez za bardzo nie interesuje ile pali moj kiosk bo jezdze nim max 3-5kkm rocznie wyjdzie.

Właśnie. Przy innych kosztach to nie ma znaczenia.

Napisano
Godzinę temu, gregoryj napisał:

Tez mnie to fascynuje, kiedy auto w pierwszym roku traci na wartosci 20 tysi albo wiecej a w kolejnych latach po 10 tysiecy .... albo wiecej.

Chyba kupuja na kredyt samochody na ktore ........ ich nie stac.

Wiesz, mogę uwierzyć że auto na kredyt ponad stan kupuje się za 50k. Ale za 150 i więcej? Tu już jednak trochę kasy trzeba mieć, choćby na tę ratę.

Godzinę temu, gregoryj napisał:

Ja nawet w aucie za 3-4 tysie, palace LPG, to tak kontroluje spalanie zeby wiedziec czy wszystko z silnikiem okay. Przy przebiegu 15tys km 3 litry LPG roznicy daje 1000 pln roznicy kosztow rocznie (przy calkowitym koszcie 3500 pln). Dodajac naprawy 1000 rocznie + ubezpieczenie 500, to te 3 litry lpg wiekszego spalania bedzie stanowic 20% kosztow calkowitych.

No, ale mówimy o niewielkich innych kosztach i stosunkowo niskiej cenie auta. Ale jak masz auto za te 150k, roczne ubezpieczenie będzie kosztować 5k, przegląd w ASO 2k, nawet głupie opony zimowe 2-2.5k to ten 1000zł rocznie nagle mocno blednie.

Napisano
41 minut temu, Ryb napisał:

Jak się kupuje nowe auto za 150k to się ma. Jeśli się nie ma to się nie kupuje.

Właśnie. Przy innych kosztach to nie ma znaczenia.

Może wzięty w leasing rata niewielka i patrzymy na spalanie by zostało na ratę leasingową 🤣

Napisano
Teraz, slawek_l_83 napisał:

Może wzięty w leasing rata niewielka i patrzymy na spalanie by zostało na ratę leasingową 🤣

Wątpliwe. Przy leasingu na 5 lat i niskich wpłatach (no bo skąd na tę wpłatę ma być?) to rata wyjdzie 2-3k. A przy przebiegu 20kkm rocznie to miesięcznie jest jakieś 1500km. Przy różnicy w spalaniu 2l/100km to wyjdzie 150zł. Wierzysz że ktoś płaci miesięcznie 3k raty i ma problem z wydaniem 150zł na paliwo?

;]

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał:

Wątpliwe. Przy leasingu na 5 lat i niskich wpłatach (no bo skąd na tę wpłatę ma być?) to rata wyjdzie 2-3k. A przy przebiegu 20kkm rocznie to miesięcznie jest jakieś 1500km. Przy różnicy w spalaniu 2l/100km to wyjdzie 150zł. Wierzysz że ktoś płaci miesięcznie 3k raty i ma problem z wydaniem 150zł na paliwo?

;]

Domniemam, że NIE ale ludzie to nieodkryty gatunek 🙂

Coś duża ta rata, kumpel w pracy za auto warte 100kzł płaci 1400zł/mc ale nie wiem jak z wykupem.

Napisano
1 minutę temu, slawek_l_83 napisał:

Domniemam, że NIE ale ludzie to nieodkryty gatunek 🙂

Coś duża ta rata, kumpel w pracy za auto warte 100kzł płaci 1400zł/mc ale nie wiem jak z wykupem.

Pewnie ma dłuższy okres kredytu/leasingu. Same 100k podzielone na 60 to 1600zł. A gdzie odsetki?

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał:

ma problem z wydaniem 150zł na paliwo?

Wierzę. Tacy zakładają LPG. :)

Napisano
12 godzin temu, trex11 napisał:

Tylko nie piszcie że jak ktos kupi auto za 170 tys zl to  ma gdzieś ile to pali - oczywiście że to ma ogromne znaczenie. 

Coś za coś. 

Insignia vs stinger to fajne zestawienie.

Tak ja mam to gdzieś ;).

Dlatego jak za kilka miesięcy bede zmieniał auto w tym budżecie, Superb chcąc /nie chcąc ląduje na pierwszej pozycji. Przy tej mocy, napędzie, wyposażeniu i cenie trudno o konkurencję. Nie jest fanem tej marki i w sumie to pierwsza Skoda która mi się podoba, ale jeźdząć nią kilka dni nie znalazłem wiekszych wad.

Odnośnie Mazdy, to niestety jak to w marce jp brak jest dobrej opcji w połączeniu mocna benzyna, AT i 4x4. Idealny byłby Outback, ale nadal nie ma 2.0T w EU.

Napisano

Tak, to prawda mazda sie uparła że nie ma 2,5 turbo 250 ps 420 nm na europe bo nie beda montowa filtga gpf  bez niego ten silnik w europie nie spelnia nrma euro 6.d -Podobno mazda może to zrobić w 2 poło wie 2019. - ale to nie pewne.

Z test w usa mazda6 250 ps 420 nm jest bardzo elastyczna i robi koli 6,5 sec do 100.

Od wiosny bedzie nowy silnik mazdy bezyno - diezel  kompresor i 190 ps i ma palić jeszcze 30% jak teraz jzu i tak bardzo ekonimiczny silnik 2.0 i 2,5.

To pierwsza tego typu konstrukcja na świecie, mazda ma swoje wizje i nie bedzie robic kosiarek 1.0 turbo co wytrzymaja max 200 tyś  km.

W Japoni rekordowa mazda 6 zrobiła 1mln przeboegu, a pl jest aktualnei taka co ma 600 tys. to już wiecie.

Pertyn wajnie objaśnia w dalszej częsci filmiku zasade działania  

Skyactiv-X 

Napisano
5 godzin temu, trex11 napisał:

Tak, to prawda mazda sie uparła że nie ma 2,5 turbo 250 ps 420 nm na europe bo nie beda montowa filtga gpf  bez niego ten silnik w europie nie spelnia nrma euro 6.d -Podobno mazda może to zrobić w 2 poło wie 2019. - ale to nie pewne.

Z test w usa mazda6 250 ps 420 nm jest bardzo elastyczna i robi koli 6,5 sec do 100.

Od wiosny bedzie nowy silnik mazdy bezyno - diezel  kompresor i 190 ps i ma palić jeszcze 30% jak teraz jzu i tak bardzo ekonimiczny silnik 2.0 i 2,5.

To pierwsza tego typu konstrukcja na świecie, mazda ma swoje wizje i nie bedzie robic kosiarek 1.0 turbo co wytrzymaja max 200 tyś  km

Mam 1.0T ktory objezdza to 2.5 w kazdych warunkach rozumiem, ze przegralem zycie i nie przejade wiecej niz 200k km czyli moze 3ci wlasciciel tyle dojedzie? Ba w specyfikacji R2 170KM a w wersji rajdowej 200KM sprawia, ze wlasciciel pieknej Mazdy 6 moze mi possac rure od tylu :hehe:

Napisano

A która  to kosiarka nie przejeżdża 200 tys km? Pytam, bo chcialbym czegos takiego  przypadkiem nie kupić. 

Napisano

wiecie co w tylek niech sobie te mazdy wsadza, moja wlasnie odjechala spod domu z calym sprzetem narciarskim odebranym ze sklepu. Miala te wszystkie nowe zabezpieczenia dealerskie.  NIGDY WIECEJ MAZDY. NIE ZDAZY ZARDZEWIEC.

Edytowane przez lisik

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎12‎-‎03 o 23:45, Ryb napisał:

8]

Ale to taka mentalnosc.Mam kolege ktory jezdzi Q5 a jednoczesnie nie kupi suszarki do ubran bo zre prad...

To ze miesiecznie  wiecej traci na aucie niz rocznie zuzyje pradu taka suszarka nie przychodzi mu do glowy:hmm:

Napisano
9 godzin temu, lisik napisał:

wiecie co w tylek niech sobie te mazdy wsadza, moja wlasnie odjechala spod domu z calym sprzetem narciarskim odebranym ze sklepu. Miala te wszystkie nowe zabezpieczenia dealerskie.  NIGDY WIECEJ MAZDY. NIE ZDAZY ZARDZEWIEC.

Przeciez te ich zabezpieczenia Omegi i inne to mozna sobie wsadzic. Do obejscia w pare chwil, najczesciej za zegarami montowali pare chwil zegary out i odjezdzasz. Oby sie nie znalazla w polowie rozmontowana. Teraz czekac na kase z AC i kupic cos innego.

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

Mam 1.0T ktory objezdza to 2.5 w kazdych warunkach rozumiem, ze przegralem zycie i nie przejade wiecej niz 200k km czyli moze 3ci wlasciciel tyle dojedzie? Ba w specyfikacji R2 170KM a w wersji rajdowej 200KM sprawia, ze wlasciciel pieknej Mazdy 6 moze mi possac rure od tylu :hehe:

Boszeeee jaki ty jestes zboczony...masz chore fantazje erotyczne :)

Napisano
8 minut temu, wujekcybul napisał:

Przeciez te ich zabezpieczenia Omegi i inne to mozna sobie wsadzic. Do obejscia w pare chwil, najczesciej za zegarami montowali pare chwil zegary out i odjezdzasz. Oby sie nie znalazla w polowie rozmontowana. Teraz czekac na kase z AC i kupic cos innego.

Szkoda tylko znizek AC...

Napisano
9 godzin temu, lisik napisał:

Zabezpieczenia dealerskie czasem są niezłe,  ale tylko w przypadku,  gdy są montowane tylko przez jednego dealera. 

Swego czasu u jednego z dealerów montowali kawał chamskiego kątownika przy komputerze,  tak,  że nie dało się odpiąć złącza. Potem mieli sporo napraw wnętrza/stacyjki/zamków po nieudanej kradzieży i nie wiadomo co lepsze. Czy czekanie aż naprawią, czy czekanie na wypłatę odszkodowania i kupno nowego. Najczęściej i tak kradną nowe aura,  więc najczęściej  ubezpieczenie jest do kwoty z faktury. 

Napisano
38 minut temu, Mike_wwl napisał:

Zabezpieczenia dealerskie czasem są niezłe,  ale tylko w przypadku,  gdy są montowane tylko przez jednego dealera. 

Swego czasu u jednego z dealerów montowali kawał chamskiego kątownika przy komputerze,  tak,  że nie dało się odpiąć złącza. Potem mieli sporo napraw wnętrza/stacyjki/zamków po nieudanej kradzieży i nie wiadomo co lepsze. Czy czekanie aż naprawią, czy czekanie na wypłatę odszkodowania i kupno nowego. Najczęściej i tak kradną nowe aura,  więc najczęściej  ubezpieczenie jest do kwoty z faktury. 

Najlepsze zabezpieczenia to jest jakis pstryczek montowany poza aso.

Napisano
13 minut temu, Marcin79 napisał:

Najlepsze zabezpieczenia to jest jakis pstryczek montowany poza aso.

Minus - mozna stracic gwarancje (ingerencja w elektryke/elektronike).

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Mozna zrobic pstryczek w bardzo lopatologiczny sposób. 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Szkoda tylko znizek AC...

Za kradziez to chyba nie wzrastaja?

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał:

Nic nie straci pstryczki sa bez sensu wystarczy deaktywowac zlacze diagnostyczne. To moze skutecznie zniechecic do kradziezy. Jednak przy bezkluczykowym dostepie to srednio pomoze.

Napisano
3 minuty temu, wujekcybul napisał:

Za kradziez to chyba nie wzrastaja?

Wzrastaja. 

Napisano
5 minut temu, Marcin79 napisał:

I tak jest to ingerencja. Jak zobacza - stracisz gwarancje. 

Napisano
Nic nie straci pstryczki sa bez sensu wystarczy deaktywowac zlacze diagnostyczne. To moze skutecznie zniechecic do kradziezy. Jednak przy bezkluczykowym dostepie to srednio pomoze.
Kolega w bezkluczykowym w Passacie ma dodatkowa pastylke przy kluczach ze jak auro jej nie wykrywa w srodku to nie odpali do tego zlacze diagnostyczne ma pokombinowane ale samochod po gwarancji.

Napisano
10 minut temu, Marcin79 napisał:

ciekawe czy są takie cuda które można oszukać, wykorzystując nawet swoj komputer silnika

czyli podpiac alarm czy inne urządznie, które rozpina połączenie przekaźnikiem np od pedału gazu albo pedału sprzęgła, które uniemożliwia z defaultu odpalenie samochodu ;] 

podpiać się we wtyczkę swoim urządzeniem pomiędzy czujnik wału korbowego, rozrządu czy sterowanie pompą paliwa

alarm wyłączony, przekaźniki są zwarte, alarm czy inne urządzenie włączone przekaźniki rozwarte

o ile spod pedału gazu taką wtyczkę da rade pewnie szybko wyjąć i połączyć z powrotem

to na pompie paliwa czy na dwóch czujnikach w komorze silnika może nie pójść tak łatwo

a w razie wizyty w ASO mozna zdjac

Napisano

Stare, dość absorbujące, mechaniczne zabezpieczenie może zaskoczyć - laska :phi:

Chyba, że będą bardziej zaangażowani i lawetą podjadą, no ale to już trochę więcej czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.