Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rabaty na premiumy

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, delco napisał(a):

Naprawdę? 

Czyli jezli porównamy  MB E 300 za fakturowe  400kzl vs taki sam z rabatem  powiedzmy 20% to róznica w leasingu czy wynajmie będzi aż tak kosmetyczna?.  No nie upieram się ze ma wynosić nie więcej niż 9 zl(kilka) ale powiedzmy 50 zl?

Może być tak, że cena ratki jest z góry ustalona i niezależna od kwoty wyjściowej.

To tylko kwestia odpowiedniego liczenia. :phi:

Napisano
37 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Może być tak, że cena ratki jest z góry ustalona i niezależna od kwoty wyjściowej.

Wynajem to głównie utrata wartości.

Napisano
37 minut temu, sdss napisał(a):

Wynajem to głównie utrata wartości.

Przy wynajmie sprawa bezdyskusyjna, ja odpowiadałem komuś kto użył słowa leasing (wiem, że handlowcy różnego nazewnictwa na wynajem używają, ale już nie wnikam).

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Naprawdę? 

Czyli jezli porównamy  MB E 300 za fakturowe  400kzl vs taki sam z rabatem  powiedzmy 20% to róznica w leasingu czy wynajmie będzi aż tak kosmetyczna?.  No nie upieram się ze ma wynosić nie więcej niż 9 zl(kilka) ale powiedzmy 50 zl?

U teoretyków nie będzie, u praktyków będzie.

Jak już słusznie zauważono, w wynajmie spłacasz utratę wartości.

Skoro roczne auto jest warte powiedzmy 70% ceny cennikowej, to jak wycyganisz 20% rabatu to masz do spłacenia tylko 10% a nie 30% jeśli kupiłbyś po cenie z cennika. Jak nietrudno policzyć rata będzie nawet 3x niższa...

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Żeby się pochwalić na AK? ;]

To mogę zrobić i tak, wystarczy przecież nazmyślać.

;]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, delco napisał(a):

A raza wynajmu jest zupelnie niezwiązana z ceną wyjsciową? 

pytam bo w "darmowym leasinku " byl związek:panic:

Nie powiedziałem, że nie negocjowałem raty tylko że nie negocjowałem ceny. 

;]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

roznice beda kilka zl...

Tu akurat ugrałem dużo bo dostałem większy limit przebiegu bez zmiany wysokości raty. Inna rzecz, że przyszedł COVID i z tego dużego limitu finalnie nie skorzystałem. 

:oslabiony:

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Kwota ratki była od ceny katalogowej i tyle. Negocjujesz ratkę i Cię nie obchodzi co tam sobie zrobią z ceną i czy w ogóle.

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

U teoretyków nie będzie, u praktyków będzie.

Jak już słusznie zauważono, w wynajmie spłacasz utratę wartości.

Skoro roczne auto jest warte powiedzmy 70% ceny cennikowej, to jak wycyganisz 20% rabatu to masz do spłacenia tylko 10% a nie 30% jeśli kupiłbyś po cenie z cennika. Jak nietrudno policzyć rata będzie nawet 3x niższa...

Dość ciekawe wyliczenie, rynek ślepy głuchy i nie ma pojęcia o rabatach 😂😂🤣🤣

Napisano
26 minut temu, sdss napisał(a):

Dość ciekawe wyliczenie, rynek ślepy głuchy i nie ma pojęcia o rabatach 😂😂🤣🤣

Jakichkolwiek wartości nie podstawisz to dalej twierdzenie jest prawdziwe, zmieni się tylko uzysk.

Aha, ja nie piszę o ofercie dealerskiej tylko wariancie gdzie wynajmujesz w jakimś cfm i masz swoje upusty u dealera.

Napisano
W dniu 28.11.2024 o 22:06, bergerac napisał(a):

widzę zmianę trendu na AK - nie ile rabatu dostałem, a ile dopłaciłem ;] 

Proszę pana, mamy promocję.

Co mnie za biedaka masz??? Jedziemy z cennika plus dopłata za obsługę klienta!

Jak w kawale o ruskich oligarchach :

jeden pokazuje drugiemu Rolexa i mówi że dał za niego 200 tys USD, na to drugi odpowiada :  Ty to głupi jesteś bo ja za dokładnie takiego samego dałem 250 tys USD.

Napisano
W dniu 4.11.2024 o 21:22, sdss napisał(a):

170 tys 😂

W sumie okazja, jak dychawiczne 1.0 kosztuje 136 to 34 doplaty...

Tyle ze z drugiej strony jest Yaris GR ktory potrafi duzo wiecej

Napisano

Witam, pierwszy wpis na forum wiec nie bijcie... 😄

Mam pytanie troche w temacie, chce wziac auto dla zony w wynajmie/leasing (typu BMW comfort lease czy Mercedes Lease&Drive, gdzie splaca sie wartos tylko czesci samochodu). I teraz do tematu. Mieszkalem w Stanach przez prawie dziesiec lat, i jezdzilem tam BMW serii 3, mialem trzy z rzedu wlasnie w formie wynajmu/leasingu od dealera, placilem brutto pomiedzy $270-350 miesiecznie z zerowa wplata wstepna. Auta w katalogowych cenach byly pomiedzy $45k-53k.

W stanach sa fora typu edmunds czy tez leasehckr gdzie da sie uzyskac informacje o tym jakie dealerzy maja upusty od producentow, i na jakich warunkach dany samochod jest w stanie byc obliczony (RV - residual value - czyli % wartosci koncowej auta, MF - money factor - czyli stopa procentowa jaka moga zaoferowac) na podstawie tego dalo sie wyliczyc ile trzeba utargowac na cenie auta zeby dojsc do konkretnej raty.

I tutaj spowrotem do pytania, czy sa jakies fora lub miejsca gdzie mozna znalesc wiecej informacji (od ludzi ktorzy pracuja w dealerach marek premium) na temat jaki upust i rate da sie ugrac, i na ktory model najatrakcyjniej sie prezentuje pod wzgledem raty miesiecznej bez wplaty wlasnej?

Mysle ze regula jednego procenta dla mnie jest wazna, gdzie rata brutto miesieczna jest mniejsza niz 1% katologowej ceny pojazdu, czyli powiedzmy, 200k samochod rata mniejsza niz 2k na miesiac bez wplaty wstepnej oczywiscie.

Zona lubi mniejsze auta czyli gora segment C wchodzil by w gre. Czy ktos ma jakies pomysly na auta ponizej 2000 brutto i sa zgodne z regula 1%? W stanach duzo ludzi osiaga 0.5%-0.7% co byloby idealne, ale nie wiem czy realne w polsce.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, pjc napisał(a):

Witam, pierwszy wpis na forum wiec nie bijcie... 😄

Mam pytanie troche w temacie, chce wziac auto dla zony w wynajmie/leasing (typu BMW comfort lease czy Mercedes Lease&Drive, gdzie splaca sie wartos tylko czesci samochodu). I teraz do tematu. Mieszkalem w Stanach przez prawie dziesiec lat, i jezdzilem tam BMW serii 3, mialem trzy z rzedu wlasnie w formie wynajmu/leasingu od dealera, placilem brutto pomiedzy $270-350 miesiecznie z zerowa wplata wstepna. Auta w katalogowych cenach byly pomiedzy $45k-53k.

W stanach sa fora typu edmunds czy tez leasehckr gdzie da sie uzyskac informacje o tym jakie dealerzy maja upusty od producentow, i na jakich warunkach dany samochod jest w stanie byc obliczony (RV - residual value - czyli % wartosci koncowej auta, MF - money factor - czyli stopa procentowa jaka moga zaoferowac) na podstawie tego dalo sie wyliczyc ile trzeba utargowac na cenie auta zeby dojsc do konkretnej raty.

I tutaj spowrotem do pytania, czy sa jakies fora lub miejsca gdzie mozna znalesc wiecej informacji (od ludzi ktorzy pracuja w dealerach marek premium) na temat jaki upust i rate da sie ugrac, i na ktory model najatrakcyjniej sie prezentuje pod wzgledem raty miesiecznej bez wplaty wlasnej?

Mysle ze regula jednego procenta dla mnie jest wazna, gdzie rata brutto miesieczna jest mniejsza niz 1% katologowej ceny pojazdu, czyli powiedzmy, 200k samochod rata mniejsza niz 2k na miesiac bez wplaty wstepnej oczywiscie.

Zona lubi mniejsze auta czyli gora segment C wchodzil by w gre. Czy ktos ma jakies pomysly na auta ponizej 2000 brutto i sa zgodne z regula 1%? W stanach duzo ludzi osiaga 0.5%-0.7% co byloby idealne, ale nie wiem czy realne w polsce.

W dawnych, przedcovidowych czasach Land Rover miał wynajmy na 3 lata gdzie rata netto wynosiła 1% brutto ceny auta przy zerowej wpłacie i 30kkm przebiegu rocznie. Nie jest to co prawda 1% ale można było nawet trochę utargować lub zwiększyć przebieg. Ale w roku 2024? Poza jakimiś wyjątkowymi ofertami na auta, których nikt nie chce (np. elektryczne ;]) możesz zapomnieć o takich warunkach.

Napisano

Jeszcze jedno szybkie pytanie, zauwazylem ze zwykle w tych ofertach na stronie internetowej mercedesa pisze malym druczkiem ze  "Kalkulacja uwzględnia wliczony w raty miesięczne Pakiet Gwarancyjny". Czy wie ktos ile taki pakiet gwarancyjny kosztuje na 2 lata po ukonczeniu gwarancji producenta? mysle ze z 5-10k minimum?

Napisano

Tak tak zero wpłaty i raty jak za Dacie a nie 330i bo chyba poniżej tego w USA nie sprzedają. Tak tak 

Napisano

W listopadzie 2024 roku zarejestrowano w Polsce blisko 55 tysięcy samochodów osobowych i dostawczych - podał Instytut Badań Rynku Motoryzacyjnego (IBRM) Samar. Dodał, że został pobity listopadowy rekord z 1999 roku.

W BMW 20% można wyrwać na 5ke. 

Napisano
33 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

W listopadzie 2024 roku zarejestrowano w Polsce blisko 55 tysięcy samochodów osobowych i dostawczych - podał Instytut Badań Rynku Motoryzacyjnego (IBRM) Samar. Dodał, że został pobity listopadowy rekord z 1999 roku.

Czekam na lifting . Zresztą i tak trochę brzydzkie to bmw .

Edytowane przez Marcin79

Napisano
24 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Czekam na lifting . Zresztą i tak trochę brzydzkie to bmw .

To poczekasz bo jest dopiero od roku na rynku, więc pewnie z 3 lata jeszcze ;) 

Napisano
11 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nawet minimalnie więcej, na X5 tez 

Napisano
W dniu 4.12.2024 o 06:45, G.O.A.T. napisał(a):

Pewnie na 520d na co komu ciężki kloc z wolnym dieslem? Chyba tylko żeby w widełkach służbówki się zmieściło albo żeby sąsiadowi gul skoczył. 

Napisano
13 godzin temu, Łukasz___F napisał(a):

Nawet minimalnie więcej, na X5 tez 

A na 340 lub x1m?

Napisano
  • Autor
8 minut temu, wujek napisał(a):

Pewnie na 520d na co komu ciężki kloc z wolnym dieslem? Chyba tylko żeby w widełkach służbówki się zmieściło albo żeby sąsiadowi gul skoczył. 

Przecież to jest idealna konfiguracja na trasy.

Napisano
35 minut temu, wujek napisał(a):

Masa własna 520d to tylko 1850 kg ;]

Da radę z tym dieslem, prawie 200 KM i 400 Nm :ok:

Napisano
35 minut temu, wujek napisał(a):

Serio przesadzasz, ten silnik jest idealny na długie przeloty, ja bym chętnie coś takiego przygarnął do mojego jeżdżenia po polskich A i S. 

Napisano
42 minuty temu, wujek napisał(a):

Wypasione 540d, więc przymknij swoje frustracje. :palacz:

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Serio przesadzasz, ten silnik jest idealny na długie przeloty, ja bym chętnie coś takiego przygarnął do mojego jeżdżenia po polskich A i S. 

Wolałbym merca 220d. Jakoś nie leży mi stylistyka a zegary to już wogole.

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Spokojnie, nic Ci takiego nie grozi :phi:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Dokładnie. Rozpędza się to bardzo przyzwoicie, przy 130km/h jest komfortowo a spalanie ma niskie więc nie trzeba ciągle tankować. Idealna konfiguracja, ja bym na trasy brał taką. Większa moc i tak niepotrzebna jeśli większość trasy jedziesz na tempomacie.

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
51 minut temu, wujek napisał(a):

Wolałbym merca 220d.

...który jeździ dokładnie tak samo.

;l

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Im starszy jestem tym bardziej liczy się cisza. Zegary we współczesnych samochodach są tak samo obrzydliwe wszystkie, więc bez różnicy mi to. Im więcej światła można ściemnić/wyłączyć tym lepiej. 

Jak któryś producent wprowadzi black button czy coś w tym stylu jak kiedyś w Saab`ie to automatycznie to auto wskakuje na pierwsze miejsce u mnie.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, bizz napisał(a):

Im starszy jestem tym bardziej liczy się cisza. Zegary we współczesnych samochodach są tak samo obrzydliwe wszystkie, więc bez różnicy mi to. Im więcej światła można ściemnić/wyłączyć tym lepiej. 

Jak któryś producent wprowadzi black button czy coś w tym stylu jak kiedyś w Saab`ie to automatycznie to auto wskakuje na pierwsze miejsce u mnie.

Jaguary mają tryb stealth. Wyłącza on ekran, oświetlenie ambiente poświetlenie kieszeni w drzwiach, klamek, przestrzeni na nogi i wszystkiego co tylko się tam niepotrzebnie świeci, maksymalnie przyciemnia zegary oraz podświetlenie przycisków na desce i kierownicy. Tylko że niestety przestali je produkować.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
22 minuty temu, bizz napisał(a):

W x5 mam tryb spokojny , prawie wszystko można wyłączyć... chcesz kupić?

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jaguary mają tryb stealth. Wyłącza on ekran, oświetlenie ambiente poświetlenie kieszeni w drzwiach, klamek, przestrzeni na nogi i wszystkiego co tylko się tam niepotrzebnie świeci, maksymalnie przyciemnia zegary oraz podświetlenie przycisków. Tylko że niestety przestali je produkować.

;]

Bo tak się sciemmil ze aż znikł i do dzisiaj go szukają 

Napisano
  • Autor
Teraz, Marcin79 napisał(a):

Bo tak się sciemmil ze aż znikł i do dzisiaj go szukają 

Schował się! Jaguar jest zwierzęciem, które świetnie się kamufluje. Dlatego te nowe mają być różowe żeby je wreszcie zauważyli klienci.

;l

Napisano
4 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wypasione 540d, więc przymknij swoje frustracje. :palacz:

Będę chyba chciał kupić ale już 540i ... yebie niskie zuzycie paliwa . Przy dzisiejszych kosztach alkoholu to i tak się już dieslem nie kalkuluje .

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Schował się! Jaguar jest zwierzęciem, które świetnie się kamufluje. Dlatego te nowe mają być różowe żeby je wreszcie zauważyli klienci.

;l

Nie , te nowe będą się kamuflować pod znakiem MG  ;)

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Nie , te nowe będą się kamuflować pod znakiem MG  ;)

Czego by nie gadać to Chińczycy zrobili co prawda z MG chiński szajs ale przynajmniej nie zepsuli znaczka. A Jaguar...

:facepalm:

Napisano
24 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

W x5 mam tryb spokojny , prawie wszystko można wyłączyć... chcesz kupić?

Dla mnie obecna X5 to chyba najlepszy wóz rodzinny na rynku, ale budżet jest mocno nie mój niestety.

Napisano
27 minut temu, Ryb napisał(a):

Tylko że niestety przestali je produkować.

;]

Tryb stealth wszedł za mocno;]

Napisano
  • Autor
7 minut temu, bizz napisał(a):

Dla mnie obecna X5 to chyba najlepszy wóz rodzinny na rynku, ale budżet jest mocno nie mój niestety.

Mi się trochę nie podoba wnętrze. Mimo że nie lubię Mercedesów ja chyba bym zamiast X5 wybrał GLE.

:ok:

Napisano
39 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Będę chyba chciał kupić ale już 540i ... yebie niskie zuzycie paliwa . Przy dzisiejszych kosztach alkoholu to i tak się już dieslem nie kalkuluje .

40 minut temu, Ryb napisał(a):

;l

Panowie, to MK - proszę nie śmiecić!

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Panowie, to MK - proszę nie śmiecić!

Niby śmiecimy ale ostatnio rabaty na ev premium to szok.

Przeceniają auta o kilkaset tysięcy pln. Gdybym kupił bmw ev rok temu za 500 tys pln a dzisiaj takie samo można kupić za 230 pln ... to czułbym lekki ból dupy .

Napisano
27 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Przeceniają auta o kilkaset tysięcy pln. Gdybym kupił bmw ev rok temu za 500 tys pln a dzisiaj takie samo można kupić za 230 pln ... to czułbym lekki ból dupy .

Wrzuc no linka do przykladowej ofert, ktora rok temu kosztowal 500kPLN, a teraz mniej niz polowe tego :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Jaguary mają tryb stealth. Wyłącza on ekran, oświetlenie ambiente poświetlenie kieszeni w drzwiach, klamek, przestrzeni na nogi i wszystkiego co tylko się tam niepotrzebnie świeci, maksymalnie przyciemnia zegary oraz podświetlenie przycisków na desce i kierownicy.

Renault miał to w Megane już 10 lat temu. W służbówce miałem tak, że jak zimą wcisnęło się hamulec i jednocześnie włączyło prawy kierunkowskaz przy włączonych światłach mijania, to wywalał bezpiecznik od wszystkiego i był właśnie taki efekt. Nocą robiło wrażenie ;]

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Mialem to w Citroenie C4 z 2004, w Mazdzie chyba mozna wygasic, "tablet" ale ja z tego nie korzystam.

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mialem to w Citroenie C4 z 2004, w Mazdzie chyba mozna wygasic, "tablet" ale ja z tego nie korzystam.

U mnie można wygasić tablet, ale zostaje licznik nawet maksymalnie ściemniony jest dalej zbyt jasny dla mnie nocą. Szczególnie teraz to odczuwam, kiedy ciemno robi się bardzo szybko.

Edytowane przez bizz

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Gdybym kupił bmw ev rok temu za 500 tys pln a dzisiaj takie samo można kupić za 230 pln ... to czułbym lekki ból dupy .

Gdyby taki procentowy rabat był na MB E450d to dopiero byłoby coś.