Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rabat dla pracowników - działa czy sciema?

Featured Replies

Napisano

Pracuję w dużej firmie, która chyba z racji ze współpracą z Kia, ma dla pracowników specjalny rabat wysokości -7% łączący się z innymi rabatami. Czy ma ktoś doświadczenia z takimi rabatami, czy jest to ściema, że w zasadzie dobrze się targując jesteś w stanie uzyskać coś podobnego?

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał:

Różnie ludzie opowiadają. 

Najlepiej sprawdzić na miejscu w salonie. 

Ponegocjować, a potem dopytać jeszcze o ten rabat. 

Też mi się tak wydaje, że najlepiej urwać co się da a następnie wyciągnąć ten rabat jak asa z rękawa ;)

Napisano

Działa...dlaczego ma nie działać jeśli korporacja ma podpisaną umowę na rabaty dla pracowników....

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, Kiwal napisał:

Działa...dlaczego ma nie działać jeśli korporacja ma podpisaną umowę na rabaty dla pracowników....

Mnie kiedyś udało sie kupić renaulta z "podwójnym" rabatem....

Była kiedyś akcja,  że Renówki były bez VAT - czyli 18% taniej... a dodatkowo był rabat dla posiadaczy Renaulta - chyba 5 tys zło - i przez ok tydzień nie było napisane że rabaty sie nie sumują... - potem dopisali ;)

aLE wracając do meritum - moze to niestety dzialać "po polsku" - czyli jak bierze się rabat 7% to dealer może mieć mniejszy manewr w swoich upustach - tak czy inaczej drożej nie bedzie...

Edytowane przez delco

Napisano

Część rabatów daje importer a część dealer. Np zniżki dla grup zawodowych w Oplu daje importer, natomiast dealer może jeszcze opuścić ze swojej marży

Napisano
2 godziny temu, zolu napisał:

Pracuję w dużej firmie, która chyba z racji ze współpracą z Kia, ma dla pracowników specjalny rabat wysokości -7% łączący się z innymi rabatami. Czy ma ktoś doświadczenia z takimi rabatami, czy jest to ściema, że w zasadzie dobrze się targując jesteś w stanie uzyskać coś podobnego?

U mnie w korpo to na Volvo dają coś koło 18-20% w zależności od modelu 7% zawsze coś jeżeli celujesz w kijankę ale szału to nie robi wcześniej mieliśmy huyndaie to coś kolac13% też w zależności od modelu .

Ale z tego co wiem najlepsze rabaty kia daje księża i lekarza 😁

Napisano

Negocjujesz do -25 -30% i na koniec ze masz jeszcze 7

Napisano
15 minut temu, eryko napisał:

U mnie w korpo to na Volvo dają coś koło 18-20%

+ to co da radę ugrać u dealera? to brzmi pięknie - co to za korpo jesli nie tajemnica? ew branża...

Edytowane przez delco

Napisano
10 minut temu, delco napisał:

+ to co da radę ugrać i dealera? to brzmi pięknie - co to za korpo jesli nie tajemnica? ew branża...

Podpinam się :)

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Podpinam się :)

Bo dla takich rabatów warto pracę zmienić ;)

Napisano
7 minut temu, delco napisał:

Bo dla takich rabatów warto pracę zmienić ;)

Raczej wyznaję zasadę, że warto zmieniać pracę aby dobrze zarabiać, ale też dobrze racjonalnie wydawać pieniądze :P

Napisano
23 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Raczej wyznaję zasadę, że warto zmieniać pracę aby dobrze zarabiać, ale też dobrze racjonalnie wydawać pieniądze :P

20% dodatkowego rabatu  pozwoli zmienic raz do roku samochód na nowy bez konieczności doplacania....  IMO ma to wymierną wartość... Wiele lat temu pracownicy Volkswagena mieli rabat na VW - i bylo wiele ofert sprzedaży rocznych samochodów - sam kiedys taki kupiłem...

Napisano
57 minut temu, eryko napisał:

7% zawsze coś jeżeli celujesz w kijankę ale szału to nie robi wcześniej mieliśmy huyndaie to coś kolac13% też w zależności od modelu .

Gdy ja kupowałem, Hyundai dawał 11, a Kia tylko 5%

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Jak chcialem kupic Tipo za 58tys, na odczepnego chcieli mi dac 500zl rabatu 😄

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jak rok temu sprawdzałem ceny to proporcje rabatów były w zasadzie identyczne

Napisano

Ja kiedys mialem rabat dla koprpo na Toyote i Opla normalnie chlop z ulicy mial lepsze warunki bo inne upusty i promocje. Tylko na grupy zawodowe bylo lepiej. Zreszta 7% to nic na ak dostaja 30% rabatu.

Napisano

Ciekawy jestem jak z tymi grupami zawodowymi. Teoretycznie można kupić na nauczyciela akademickiego na przykład a potem odkupić od niego po tej samej cenie co on? Zawsze to parę tysi do przody. Tyle że jeszcze ten cholerny PCC zostanie do zapłaty. 

Napisano
11 minut temu, lucash napisał:

Ciekawy jestem jak z tymi grupami zawodowymi. Teoretycznie można kupić na nauczyciela akademickiego na przykład a potem odkupić od niego po tej samej cenie co on? Zawsze to parę tysi do przody. Tyle że jeszcze ten cholerny PCC zostanie do zapłaty. 

Dajesz go na wspolwasciela wymazujesz po odbiorze auta i po klopocie.

Napisano

Ostatnio przerabiałem podobny temat: kupowałem nowe auto i okazało się, że od 1 stycznia 2020r. VW wprowadził rabat na nowe grupy zawodowe. Tak więc dzięki temu, że żona jest nauczycielką to otrzymaliśmy dodatkowy rabat od ceny, za jaką wystawiony był nasz egzemplarz na otomoto.pl I teraz na przykładzie: nasz Golf był w ogłoszeniu za około 74500zł, a my zyskaliśmy dodatkowe 4000zł (żeby być w 100% zgodny z prawdą to w ogłoszeniu była informacja, że dla flot jest cena właśnie 70500zł).

Sprzedawca wymagał od nas jedynie zaświadczenia, że jest nauczycielką wypisaną na kartce papieru i z pieczątką szkoły.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
16 minut temu, pejus1982 napisał:

kartce papieru i z pieczątką szkoły.

pieczątkę można za 100zł zrobić sobie jaką chcesz, więc całkiem spoko układ 😄

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał:

Dajesz go na wspolwasciela wymazujesz po odbiorze auta i po klopocie.

Skoro jest wspolwlascicielem, to nie mozesz go wymazac :hehe:

Edytowane przez Maciej__

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Dokładnie, trzeba przekazać wtedy 50% udziału auta, czyli albo darowizna albo jakiś podatek.

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał:

Mozesz zakladam, ze to kuzyn czy dobry znajomy. Po prostu sie umawiacie i tyle.

Napisano
15 minut temu, pejus1982 napisał:

Dokładnie, trzeba przekazać wtedy 50% udziału auta, czyli albo darowizna albo jakiś podatek.

Jak 50%, jak jego udział wynosił ledwie 1%. :old:

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak 50%, jak jego udział wynosił ledwie 1%. :old:

To w takim razie każdy musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy takie kombinacje są opłacalne czy nie. Może dla aut powyżej kosztujących powyżej 100kzł jest jakiś sens.

Napisano
Godzinę temu, pejus1982 napisał:

Ostatnio przerabiałem podobny temat: kupowałem nowe auto i okazało się, że od 1 stycznia 2020r. VW wprowadził rabat na nowe grupy zawodowe. Tak więc dzięki temu, że żona jest nauczycielką to otrzymaliśmy dodatkowy rabat od ceny, za jaką wystawiony był nasz egzemplarz na otomoto.pl I teraz na przykładzie: nasz Golf był w ogłoszeniu za około 74500zł, a my zyskaliśmy dodatkowe 4000zł (żeby być w 100% zgodny z prawdą to w ogłoszeniu była informacja, że dla flot jest cena właśnie 70500zł).

Sprzedawca wymagał od nas jedynie zaświadczenia, że jest nauczycielką wypisaną na kartce papieru i z pieczątką szkoły.

4000 piechotą nie chodzi. Zawsze mnie zastanawia w czym jest gorszy Kowalski od floty? Nawet przy zakupie 1 sztuki. 

Napisano
38 minut temu, wujek napisał:

Mozesz zakladam, ze to kuzyn czy dobry znajomy. Po prostu sie umawiacie i tyle.

To ile tak juz aut kupiles? :hehe:

Napisano
10 minut temu, lucash napisał:

4000 piechotą nie chodzi. Zawsze mnie zastanawia w czym jest gorszy Kowalski od floty? Nawet przy zakupie 1 sztuki. 

Firmy raczej nie kupuja aut za gotowke, wiec zarobia pewnie dodatkowo na finansowaniu...

Statystycznie robia tez wieksze przebiegi, wiec i serwis wypada czesciej, itd

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał:

Racja choc pewnie przypadki typu Dealer z Rzeszowa sprzedał 35 aut do firmy z siedzibą w Warszawie - i faktycznie 1 sztuka przedstawiciela na Podkarpackie serwisowana jest w Rzeszowie...

Napisano
22 godziny temu, PawelWaw napisał:

Negocjujesz do -25 -30% i na koniec ze masz jeszcze 7

I już przy podpisywaniu umowy mówisz, że dajesz pod stołem połowę tego co jeszcze urwie :oki: :hehe:.

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał:

To ile tak juz aut kupiles? :hehe:

Mnie to niepotrzebne :phi: ale jak ktos sie uprze to pewnie sie da.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Firmy raczej nie kupuja aut za gotowke, wiec zarobia pewnie dodatkowo na finansowaniu...

Przy finansowaniu w np. VW dalej obowiązują inne wyższe ceny (leasing konsumencki).  Nie widzę związku żadnego tylko wydumka do krojenia Kowalskich, bo firma kupi auto raz na 3 lata a Kowalski na 10. 

Napisano

To macie tutaj przyklad od Opla w CZ dla pracownikow:

Znizka od cennika, bez uwzgledniania obecnych promocji.

image.png.82a51542c96b5c4136f4a506bd17978d.png

Napisano
2 minuty temu, Kiwal napisał:

To macie tutaj przyklad od Opla w CZ dla pracownikow:

Znizka od cennika, bez uwzgledniania obecnych promocji.

image.png.82a51542c96b5c4136f4a506bd17978d.png

To rozumiem. Wchodzisz pokazujesz papier i minus 22% na Astre. Jak to od cennika promocyjnego to bardzo dobra oferta. 

Napisano
9 minut temu, wujek napisał:

To rozumiem. Wchodzisz pokazujesz papier i minus 22% na Astre. Jak to od cennika promocyjnego to bardzo dobra oferta. 

Watpie, ze to jest od cennika promocyjnego...

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Watpie, ze to jest od cennika promocyjnego...

Ja jak mialem rabaty to od zwyklego cennika liczyli wiec juz tak kolorowo nie bylo. 

Napisano
Teraz, wujek napisał:

Ja jak mialem rabaty to od zwyklego cennika liczyli wiec juz tak kolorowo nie bylo. 

I pewnie jeszcze kwote rabatu doliczali do dochodu, wiec placiles od tego skladki i podatek :hehe:

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

I pewnie jeszcze kwote rabatu doliczali do dochodu, wiec placiles od tego skladki i podatek :hehe:

Corsa po rabacie pracowniczym w marcu 2013 wychodzila drozej od sumy rabatow dla klienta z ulicy. W Toyocie podchodzilem dwa razy do hybrydy aurisa mialem wtedy sluzbowe toyoty wiec spodziewalem sie wiecej ugrac niestety nadal bez szalu. Lepiej juz wypadlo BMW jak nam zorganizowali parenascie sztuk do jazd przez pare dni. Ceny byly na prawde okazyjne. Sprzedali mnostwo 5ek i SUVow. Znaczy kilkanascie :phi: 

Napisano
Dnia 17.05.2020 o 16:42, delco napisał:

+ to co da radę ugrać u dealera? to brzmi pięknie - co to za korpo jesli nie tajemnica? ew branża...

Telekom 😁

Napisano
Od cennika bazowego.

Napisano
Na Skodę ciut mniejsze ale również ....

Napisano

@zolu chyba pracujemy w tej samej korporacji ;) w materiałach promocyjnych jest jasno napisane, że rabat pracowniczy liczy się od ceny ostatecznej i łączy się z innymi promocjami :) z materiałów wynika też, że należy go właśnie użyć jako asa z rękawa ;) u mnie z tego co pamiętam są rabaty na Kia, Opla, BMW - w zależności od firmy i modelu % albo kwota stała

Edytowane przez mPh

Napisano
  • Autor
[mention=145189]zolu[/mention] chyba pracujemy w tej samej korporacji [emoji6] w materiałach promocyjnych jest jasno napisane, że rabat pracowniczy liczy się od ceny ostatecznej i łączy się z innymi promocjami [emoji4] z materiałów wynika też, że należy go właśnie użyć jako asa z rękawa [emoji6] u mnie z tego co pamiętam są rabaty na Kia, Opla, BMW - w zależności od firmy i modelu % albo kwota stała
W takim razie to ta sama korporacja ;-)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, lucash napisał:

podpowiem. jak dobrze zagadasz i handlowiec bedzie zadowolony to tez zostaniesz nauczycielem akademickim :)

Napisano
9 godzin temu, amazaque napisał:

I już przy podpisywaniu umowy mówisz, że dajesz pod stołem połowę tego co jeszcze urwie :oki: :hehe:.

polowe ? zartujesz sobie :)

biora mniej :)

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał:

podpowiem. jak dobrze zagadasz i handlowiec bedzie zadowolony to tez zostaniesz nauczycielem akademickim :)

Nie grozi mi to niestety. Zdecydowałem się że pojeżdżę S-max'em conajmniej rok jeszcze. 

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał:

Znam handlowca który chciał auto na swoją zniżkę pracowniczą kupić i mi odsprzedać praktycznie po cenie zakupu. :totalszok:

Czy by coś dodatkowo przyciął poza jakąś prowizją nie wiem, bo się nie zdecydowałem, a gdybym się zdecydował to trza byłoby mu coś dodatkowo odpalić za inicjatywę.

PS. Trochę mnie znał, bo wcześniej kupiłem u niego jeden samochód.

Szczegółów nie pamiętam, ale jakaś mchlojka na pół roku wchodziła w grę, typu umowa użyczenia.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Dnia 19.05.2020 o 16:27, ZUBERTO napisał:

Szczegółów nie pamiętam, ale jakaś mchlojka na pół roku wchodziła w grę, typu umowa użyczenia

Czyli pół roku jeździłbyś pewnie nie swoim autem za swoje pieniądze 😄

Tylko ja tu widzę szerokie pole do :sex: 'fundatora' po tym pół roku? 

Napisano
13 minut temu, iwik napisał:

Tylko ja tu widzę szerokie pole do :sex: 'fundatora' po tym pół roku? 

Zalezy od siły powiazania..  

Rodzice od ładnych kilku lat jeżdzą autem zarejestrowanym na mnie ( choć nie chodzi ty o rabaty ani przekrety finansowe)

Ale jak uczy zycie to nawet (a może zwłaszcza ) małżeństwo nie chroni przed przekretem....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.