Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj pomierzyłem ładowanie w Niro PHEV, bo pojawiły się obawy, że od jeżdżenia tylko na prądzie kiedyś nie odpali . Jest to jednak logicznie zrobione, że wystarczy włączyć zapłon aby aku zaczął się ładować (13.7V) z przetwornicy. Po odpaleniu silnika pojawia się ładowanie 14.4V czyli ma też alternator. Aku oczywiście mikroskopijny ;).

Przy okazji zaciekawiły mnie pozostałe układy. 

Chłodzenie - 3 chłodnice, 2 zbiorniczki płynu :bzik:, drugi jest na części EV, więc zapewne ma dwa rozłączne układy chłodzenia.

Hamulce - 2 zbiorniczki, po co ? Czyżby dwie pompki hamulcowe elektryczna i podciśnieniowa :hmm:

20211107_114030.jpg.558601d9293dc558ae3715fc395af6d1.jpg

Kolejna sprawa alternator/generator po co w nim węże wodne ?

20211107_114048.jpg.e955d5f20a479a458fc9d84df0a5db60.jpg

Z klimą już prościej jest tak jak w moim EV, kompresor jest elektryczny. Dlatego w trybie EV działa chłodzenie, ogrzewanie wymusza odpalenie silnika, czyli jest jedynie wodne. Nawet jadać w trybie EV jak jest chłodniej odpala silnik w celu grzania i zostawia na niskich obrotach podczas jazdy :bzik:, trochę dziwne uczucie, bo obroty nie zmieniają się względem prędkości.

IMO PHEV to z jednej strony genialne połączenie, można miasto obskoczyć na prądzie i pojechać bez stresu w trasę. Z drugiej pokazuje jak systemy są zdublowane i pokomplikowane. Plus to spalanie, owy samochód pokazuje średnią 1.8l/100km :).

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał:

IMO PHEV to z jednej strony genialne połączenie, można miasto obskoczyć na prądzie i pojechać bez stresu w trasę. Z drugiej pokazuje jak systemy są zdublowane i pokomplikowane. Plus to spalanie, owy samochód pokazuje średnią 1.8l/100km :).

Ładujesz go codziennie z gniazdka?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, swienty napisał:

Ładujesz go codziennie z gniazdka?

Nie. Ładowany jest co kilka dni.

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Ciekaw jestem jak to będzie z naprawami poza ASO dla kolejnego właściciela.

Normalnie, jak z większością używek 

Napisano
Obstawiam, że naprawy zostaną w ASO. Byle Zdzisiek w warsztacie polegnie a specjalizujący się w technologii będzie kasował tyle samo co ASO albo i więcej. A mechanicy pod domem będą robić tylko elementy eksploatacyjne.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
39 minut temu, sherif napisał:

Alternator jest chłodzony cieczą. Gdy płyn chłodzący jest zimny alternator go podgrzewa, a potem się nim chłodzi. Takie coś już było stosowane w Mercedesie. 

Napisano
Jakoś tak mi się nie wydaje, jezeli nawet malo który warsztat potrafi dobrze wymienić łańcuch rozrządu w nowoczesnym silniku.
Napisano
  • Autor
3 minuty temu, spad napisał:

Obstawiam, że naprawy zostaną w ASO. Byle Zdzisiek w warsztacie polegnie a specjalizujący się w technologii będzie kasował tyle samo co ASO albo i więcej. A mechanicy pod domem będą robić tylko elementy eksploatacyjne.

Tylko, że patrząc na te graty, to poza częścią sterownika i silnika EV to reszta gratów wygląda podobnie :). Wymiana elektrycznego serwo czy kompresora klimy chyba nie będzie skomplikowana. Problem może pojawić się przy diagnostyce.

5 minut temu, Artur_W_wa napisał:

Alternator jest chłodzony cieczą. Gdy płyn chłodzący jest zimny alternator go podgrzewa, a potem się nim chłodzi. Takie coś już było stosowane w Mercedesie. 

ok, czyli pewnie jest wpięty w obieg chłodzenie silnika. Tylko 90C to chyba zwykły alternator nie osiąga :hmm:

Napisano
14 minut temu, sherif napisał:

Tylko 90C to chyba zwykły alternator nie osiąga :hmm:

:nie_wiem: jaką osiąga, na pewno jest gorący rotfl

Napisano
17 minut temu, Rado_ napisał:
27 minut temu, Artur_W_wa napisał:

Jakoś tak mi się nie wydaje, jezeli nawet malo który warsztat potrafi dobrze wymienić łańcuch rozrządu w nowoczesnym silniku.

Pytanie czy nie potrafi, czy różnica w cenie tej usługi ASO/Heniek jest żadna ze względu na blolady itp.

Napisano
53 minutes ago, Rado_ said:

Pewnie beda powstawac z czasem niezalezne warsztaty specjalizujace sie w konkretnych markach czy ukladach hybrydowych.

A gdzie sieby obecnie naprawia takie np 5-10 letnie BMW 7 czy Audi A8? Watpie, ze w ASO.

Te auta sobie duzo bardziej skomplikowane niz taki PHEV do KIA.

Inna kwestia, ze za pare groszy to sie tego raczej nie naprawi jak starego Passata TDI.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

A robiłeś jakąś dłuższą trasę czy też wynik spalania to 80% jazda na prądzie i krótka trasa na noPb + ogrzewanie? 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, lucash napisał:

A robiłeś jakąś dłuższą trasę czy też wynik spalania to 80% jazda na prądzie i krótka trasa na noPb + ogrzewanie? 

To spalanie z ostatnich 6m od zakupu auta. 80% miasto, kilka tras 130-300km. Latem było nawet 1.4l, ale każda trasa no i ogrzewanie psuje statystkę :phi:.

Koszt naładowania tego auta do pełna to obecnie 1l noPb.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

To spalanie z ostatnich 6m od zakupu auta. 80% miasto, kilka tras 130-300km. Latem było nawet 1.4l, ale każda trasa no i ogrzewanie psuje statystkę :phi:.

Niro fajne autko. Patrzyłem go kiedyś w wersji hybrid ale nie miałem przekonania do noPB + DSG bo nie miało to znamion trwałości z Toyoty. Ale przyczepić się nie można było. Jako miejski dupowóz + niedalekie trasy to fajna opcja. A jak wyciszenie i wykonanie? 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, lucash napisał:

Niro fajne autko. Patrzyłem go kiedyś w wersji hybrid ale nie miałem przekonania do noPB + DSG bo nie miało to znamion trwałości z Toyoty. Ale przyczepić się nie można było. Jako miejski dupowóz + niedalekie trasy to fajna opcja. A jak wyciszenie i wykonanie? 

Jak na małą Kię jest całkiem poprawny i spory w środku. Do 140kmph jest cicho, więcej nie jechałem. Przy bucie i redukcji np na trasie silnik dość wyraźnie słychać.

W trybie EV nawet pow 120kmph potrafi pojechać. Wykonanie ok, sprawia wrażenie dobrze spasowanego. Brak jakiś dziwnych dzwięków. Materiały oczywiści adekwatne do ceny/marki .. nie pachnie tam skóra ;). Wyposażenie bardzo dobre vs cena. Poza tym, że auto jest słabowate* nie mam się do czego przyczepić. 

*) Trochę nie rozumiem Kii, takie Niro ma 1.6 wolnossące ale szybką skrzynię dwusprzęgłową, Sorento ma 1.6T ale wolną skrzynię. Rezultat taki, że oba słabo jadą.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

PHEV to dwie technologie upchane w jedną karoserię, z całym inwentarzem wad i zalet obu napędów.

I teraz kwestia priorytetów, potrzeb, przyzwyczajeń itd. 
Specyficzny produkt :) 

Z jednej strony genialny i praktyczny, a z drugiej strony do głębokich przemyśleń, ale tu już zależnie od indywidualnych potrzeb i sytuacji. 

Jeszcze 4 lata temu byłem pewien, że będę jeździł PHEVem, nie wyszło 😅

Napisano
39 minut temu, sherif napisał:

I tu zaczyna delikatnie pojawiać się pytanie po co PHEV, a nie EV? 
Odpowiedzi z grubsza się domyślam i w sumie jej nie oczekuje, ale to pokazuje, że jest pole do rozważań ;) 

Napisano
5 godzin temu, Rado_ napisał:

Bardziej mnie ciekawi kwestia ew. szkód, czy każda mocniejsza kolizja nie spowoduje całki?

Napisano

Bardziej mnie ciekawi kwestia ew. szkód, czy każda mocniejsza kolizja nie spowoduje całki?

Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale gdzieś mi się obiło, że elektryków po wypadkach to nie naprawiają. Pewnie z tym moze byc podobny problem?
Napisano
  • Autor
10 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Opisywałem jakiś czas temu stłuczkę w tym aucie i na ile Aso wyceniło naprawę. W kilkuletnich może być całka 8-).

26 minut temu, mrBEAN napisał:

I tu zaczyna delikatnie pojawiać się pytanie po co PHEV, a nie EV? 
Odpowiedzi z grubsza się domyślam i w sumie jej nie oczekuje, ale to pokazuje, że jest pole do rozważań ;) 

Cena i zasięg 😉.

Napisano
18 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

To aktualnie dotyczy wszystkich nowoczesnych wozów i ich kosztów napraw.

W EV bonusem jest ewentualne uszkodzenie baterii i tu można spodziewać się całki jak najbardziej prędzej niż później.

Tylko nie licząc specyficznych kolizji, to jeśli dojdzie do takich deformacji, że uszkodzi baterię, to auto i tak już ma całkę.

Napisano
7 minutes ago, mrBEAN said:

To aktualnie dotyczy wszystkich nowoczesnych wozów i ich kosztów napraw.

W EV bonusem jest ewentualne uszkodzenie baterii i tu można spodziewać się całki jak najbardziej prędzej niż później.

Tylko nie licząc specyficznych kolizji, to jeśli dojdzie do takich deformacji, że uszkodzi baterię, to auto i tak już ma całkę.

Tylko, ze jak tak faktycznie bedzie, to stawki ubezpieczen za chwile beda zaporowe 😕

Zadne TU nie lubi dokladac do interesu.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Tylko, ze jak tak faktycznie bedzie, to stawki ubezpieczen za chwile beda zaporowe 😕

Zadne TU nie lubi dokladac do interesu.

Ale co będzie? To już jest.

Za Ioniqa płacę 2500 zł za FULL pakiet z utrzymaniem wartości, assistance itd. Auto warte 95. Dużo?

Bateria od stłuczek się nie uszkadza (pomijam specyficzne jakieś okoliczności), a jak jest grubszy dzwon to całka i tak jest, niezależnie od napędu. 

Lampa full led matrix to teraz rząd 20-30 koła markach premium.

Radar od aktywnego tempomatu to samo.

Trochę mocniejszy strzał przodem i całka. 

Napisano

Ciekaw jestem jak wygląda użytkowanie 1.4 TSI w hybrydzis,  może mieć ponad 200KM. Więc dramatu w trasie w takim Leonie Golfie  nie powinno być.

Napisano
Just now, mrBEAN said:

Za Ioniqa płacę 2500 zł za FULL pakiet z utrzymaniem wartości, assistance itd. Auto warte 95. Dużo?

2,5kPLN to dobra cena :ok:

Ale poki co to EV jest na tyle malo, ze pewnie nie maja wplywu na ogolna szkodowosc... Pozyjemy zobaczymy.

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał:

2,5kPLN to dobra cena :ok:

Ale poki co to EV jest na tyle malo, ze pewnie nie maja wplywu na ogolna szkodowosc... Pozyjemy zobaczymy.

Na Tesle jest 2,5%-3% czyli normalne rynkowe stawki, a tam już ubezpieczyciele wiedzą, ile co kosztuje przy aluminiowej budzie ;) 

Będzie tylko drożej, ale stricte EV nie będzie temu winne. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Przekomarzając się, to czekamy na pierwszą trasę powyżej zasięgu NIro 64 kWh ;) 

Przekomarzając się w ok niema ani jednej ładowarki o szybkiej nie wspominając ;). Poza tym u niektórych dojście do EV musi być stopniowe :).

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Bateria od stłuczek się nie uszkadza (pomijam specyficzne jakieś okoliczności), a jak jest grubszy dzwon to całka i tak jest, niezależnie od napędu. 

Lampa full led matrix to teraz rząd 20-30 koła markach premium.

Radar od aktywnego tempomatu to samo.

Trochę mocniejszy strzał przodem i całka. 

Który ubezpieczyciel? Generalnie dla każdego Full może znaczyć co innego :)

Godzinę temu, sdss napisał:

Ciekaw jestem jak wygląda użytkowanie 1.4 TSI w hybrydzis,  może mieć ponad 200KM. Więc dramatu w trasie w takim Leonie Golfie  nie powinno być.

Jeździ bardzo dobrze. Testowałem Cupra Leona Phev.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Poza tym u niektórych dojście do EV musi być stopniowe :).

I to jak najbardziej rozumiem.

U mojego seniora, zakupiona została hybryda, także Twój i tak do przodu jeden krok ;) 

Napisano
44 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Który ubezpieczyciel? Generalnie dla każdego Full może znaczyć co innego :)

Generali

- ochrona zniżki po szybie, czyli lepsza wersja autoszyby, bo robią szybę z AC w ASO no limit i nie ma później zwyżki. (chyba jedyni na rynku lub nieliczni)

- AC utrzymanie wartości ubezpieczenia przez rok

- assistance LUX; do kwoty 20000 zł i auto zastępcze 7 dni

Napisano
W dniu 7.11.2021 o 21:57, mrBEAN napisał:

Generali

- ochrona zniżki po szybie, czyli lepsza wersja autoszyby, bo robią szybę z AC w ASO no limit i nie ma później zwyżki. (chyba jedyni na rynku lub nieliczni)

- AC utrzymanie wartości ubezpieczenia przez rok

- assistance LUX; do kwoty 20000 zł i auto zastępcze 7 dni

Z moich obserwacji najlepiej (pod względem kompletności ofert) prezentuje się PZU oraz Allinz. PZU z uwagi na ochronę zniżek oraz spoko assistance, a Allianz z uwagi na pakiet szyba - 3 razy można mieć szkodę na szybie w jednym roku ubezpieczeniowym bez utraty zniżek.

Napisano

Jest coraz więcej prywaciazy specjalizujących się w EV PHEV czy hybrydach.
Napisano
  • Autor
17 godzin temu, ppmarian napisał:

A jak z ogrzewaniem. Jest nagrzewnica el? Jak w mitsubishi phev?

Nie ma. Tj pisałem podkręcenie temp powoduje odpalenie silnika na wolnych obrotach. Klima jest jedynie elektryczna.

Napisano
Nie ma. Tj pisałem podkręcenie temp powoduje odpalenie silnika na wolnych obrotach. Klima jest jedynie elektryczna.
No to totalna lipa. Nie da się tym jeździć komfortowo przez 5miesiecy w roku tylko w trybie EV.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, ppmarian napisał:

No to totalna lipa. Nie da się tym jeździć komfortowo przez 5miesiecy w roku tylko w trybie EV.

Da, auto stoi w ogrzewanym garażu. W okresach przejściowych na krótkich trasach nie zdąży się wychłodzić. Przy mrozach będzie chodził silnik.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Da, auto stoi w ogrzewanym garażu. W okresach przejściowych na krótkich trasach nie zdąży się wychłodzić. Przy mrozach będzie chodził silnik.

Nie ma w opcji jakiegos webasto?

Krawiec

Napisano

Krawiec
W phev powinna być dodatkowa el. Grzałka. Tak miał misiek phev już 2012r.

Super opcja jak się nie dało ogrzewania na max to spaliny nie odpalił nawet przy -15
Napisano
To jest ułomne aby phev nie miał el. Grzania. Teraz nawet diesel ma na zasadzie szybszego dogrzania....

Napisano

Ciekawe, jak to grzeje bez elektrycznej nagrzewnicy pracując tylko na wolnych obrotach. Współczesne silniki spalinowe bez obciążenia nagrzewają się wieki.

Napisano
33 minuty temu, ppmarian napisał:

Super opcja jak się nie dało ogrzewania na max to spaliny nie odpalił nawet przy -15

Elektryczna grzałkę to miała już fabia z 2001 w dieslu…

Dziwne, ze tego do PHEV nie włożyli…

Krawiec

Napisano
W dniu 7.11.2021 o 11:57, sherif napisał:

Wczoraj pomierzyłem ładowanie w Niro PHEV, bo pojawiły się obawy, że od jeżdżenia tylko na prądzie kiedyś nie odpali . Jest to jednak logicznie zrobione, że wystarczy włączyć zapłon aby aku zaczął się ładować (13.7V) z przetwornicy. Po odpaleniu silnika pojawia się ładowanie 14.4V czyli ma też alternator. Aku oczywiście mikroskopijny ;).

Przy okazji zaciekawiły mnie pozostałe układy. 

Chłodzenie - 3 chłodnice, 2 zbiorniczki płynu :bzik:, drugi jest na części EV, więc zapewne ma dwa rozłączne układy chłodzenia.

Hamulce - 2 zbiorniczki, po co ? Czyżby dwie pompki hamulcowe elektryczna i podciśnieniowa :hmm:

20211107_114030.jpg.558601d9293dc558ae3715fc395af6d1.jpg

20211107_114048.jpg.e955d5f20a479a458fc9d84df0a5db60.jpg

Z klimą już prościej jest tak jak w moim EV, kompresor jest elektryczny. Dlatego w trybie EV działa chłodzenie, ogrzewanie wymusza odpalenie silnika, czyli jest jedynie wodne. Nawet jadać w trybie EV jak jest chłodniej odpala silnik w celu grzania i zostawia na niskich obrotach podczas jazdy :bzik:, trochę dziwne uczucie, bo obroty nie zmieniają się względem prędkości.

@wladmar, czy to nie Tobie tu niedawno udowodniono, że hybrydy wcale nie są bardziej skomplikowane?

:hehe:

Napisano

[mention=146481]wladmar[/mention], czy to nie Tobie tu niedawno udowodniono, że hybrydy wcale nie są bardziej skomplikowane?

Akurat hybryda (nie phev) Toyoty jest mniej skaplikowana IMO od "pospolitego" tsi z dsg
Napisano
29 minutes ago, Dark_Knight said:

@wladmar, czy to nie Tobie tu niedawno udowodniono, że hybrydy wcale nie są bardziej skomplikowane?

Tamta dyskusja byla o HEV Toyoty a to na zdjeciach to jest PHEV.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, krawiec napisał:

Krawiec

Nie ma.

Tam nawet nie da się zdalnie przez aplikacje odpalić silnika czy schłodzić auta.

Pytanie jak jest w innych PHEV ?

Napisano
  • Autor

To jest ułomne aby phev nie miał el. Grzania. Teraz nawet diesel ma na zasadzie szybszego dogrzania....

Diesel mają ułomne ogrzewanie, stąd dogrzewanie abyś nie czekał nie wiadomo ile.

W tym konkretnym przypadku to nie jest jakiś duży problem, jak pisałem auto na krótkie odcinki, trzymana w ciepłym garażu.

17 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Ciekawe, jak to grzeje bez elektrycznej nagrzewnicy pracując tylko na wolnych obrotach. Współczesne silniki spalinowe bez obciążenia nagrzewają się wieki.

Możliwe, że jest jakoś zmodyfikowany układ nagrzewania. Silnik wyraźnie jest wysprzęglony z napędu podczas grzania w trybie EV. Dlatego też jest alternator z chłodzeniem wodnym aby to wspomóc.

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał:

Możliwe, że jest jakoś zmodyfikowany układ nagrzewania. Silnik wyraźnie jest wysprzęglony z napędu podczas grzania w trybie EV. Dlatego też jest alternator z chłodzeniem wodnym aby to wspomóc.

Pewnie jest obciążony alternatorem na tyle żeby utrzymać niskie obroty, a jednak trochę prądu i ciepła wytworzyć.  Może jeszcze jakiś dogrzewacz elektryczny.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

Pewnie jest obciążony alternatorem na tyle żeby utrzymać niskie obroty, a jednak trochę prądu i ciepła wytworzyć.  Może jeszcze jakiś dogrzewacz elektryczny.

Tylko, że on nie doładowuje aku trakcyjnego silnikiem spalinowym. Alternator jest tylko do takich celów jak w zwykłym aucie. Jeżeli byłaby grzałka elektryczna to zasilana byłaby z baterii trakcyjnej i silnik nie byłby do ogrzewania potrzebny.