Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris IV Hybrid

Featured Replies

Napisano

w

7 godzin temu, kravitz napisał(a):

A elektrykiem wyjeżdżasz na pełno, bo Ci się ładował w domu przez noc. 

Wcale, że nie.

Był brak prądu w nocy, albo zwarcie, ewentualnie dziecko odpięło kabel lub auto zwyczajnie spłonęło.

Trzeba iść do salonu kupić nowe i się wszystko przedłuża, a dieselek już dojeżdża w tym czasie do Wawy 😎

Napisano
9 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

A jeśli na ten jego wykład przyjdzie trochę więcej niż kilka osób i też przyjadą elektrykami? Na moje oko tempo przybywania aut elektrycznych i tempo przybywania ładowarek są nieporównywalne i zmierzają do katastrofy.

Czyli nic się nie zmienia od 4 lat. 

Stale e-bajka dąży do katastrofy i największy problem mają z tym obserwatorzy 😅

Napisano
Mi Ducato pokazuje 1200 km.
Jakieś pytania jeszcze? [emoji4] [emoji14] 
Kiedy wersję ev kupujesz?
Napisano

Nie wygodniej prywatnym jetem lub śmigłem jak cywilizowany człowiek? [emoji4] 
Testowalem LOT. Ale door-to-door wychodzi dłużej nawet optymalizując godz wykładów pod lot.
Napisano
w
Wcale, że nie.
Był brak prądu w nocy, albo zwarcie, ewentualnie dziecko odpięło kabel lub auto zwyczajnie spłonęło.
Trzeba iść do salonu kupić nowe i się wszystko przedłuża, a dieselek już dojeżdża w tym czasie do Wawy [emoji41]
I znowu zaczyna się szydera...

Ja naprawdę dużo nie wymagam. Tylko 500km w nieplaskaczu zgodnie z przepisami.
Napisano
58 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Apeluję o rozsądek.

Tylko! wymienne baterie, i wtedy można podejść do tematu.

Wymienne baterie rozwiązałyby problem nie tylko z czasem ładowania ale też z infrastrukturą. 

Ale oczywiście lepiej kpić.

Napisano
50 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czyli nic się nie zmienia od 4 lat. 

Stale e-bajka dąży do katastrofy i największy problem mają z tym obserwatorzy 😅

Ja się czuję aktywnym obserwatorem bo o mało co nie przymierzałem się do pomysłu zamiaru rozważenia koncepcji potencjalnego zakupu elektryka. A to już blisko.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):
Mi Ducato pokazuje 1200 km.
Jakieś pytania jeszcze? emoji4.png emoji14.png 

Kiedy wersję ev kupujesz?

Nie zapowiada się zmiana, bo auto więcej stoi niż jeździ. 

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Nie wygodniej prywatnym jetem lub śmigłem jak cywilizowany człowiek? emoji4.png 

Testowalem LOT. Ale door-to-door wychodzi dłużej nawet optymalizując godz wykładów pod lot.

LOT jest dla plebsu, także nawet bym nie proponował takiej haniebnej formy. 

Napisano
2 godziny temu, Furvus_Eques napisał(a):

Wymienne baterie rozwiązałyby problem nie tylko z czasem ładowania ale też z infrastrukturą. 

Ale oczywiście lepiej kpić.

Realistą być, a nie kpić 💡

Napisano
2 godziny temu, Furvus_Eques napisał(a):

Ja się czuję aktywnym obserwatorem bo o mało co nie przymierzałem się do pomysłu zamiaru rozważenia koncepcji potencjalnego zakupu elektryka. A to już blisko.

Tak blisko, a wciąż tak daleko :) 

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Tak blisko, a wciąż tak daleko :) 

Ale bliżej niż kiedykolwiek!

;]

Napisano

I znowu zaczyna się szydera...

Ja naprawdę dużo nie wymagam. Tylko 500km w nieplaskaczu zgodnie z przepisami.

Ale po co Ci to w ogóle, skoro masz wspaniałe auto ze wspaniałym mocnym dieslem!?

Niezrozumiałe 🙃

Jeździj, korzystaj i nie trać czasu na takie wątki ;) 

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Szampany w Nio właśnie wystrzeliły 😄

A propos - te Nio nie takie złe. 

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, K3 napisał(a):

Spalanie z komputera, czy po jeździe kilkudziesięciu i więcej kilometrów ze stałą prędkością po autostradzie?

Podawanie wyniku po kilkudziesięciu kilometrach jest mało dokładne. Moje wyniki są z dłuższych odcinków. 

Napisano
Ale po co Ci to w ogóle, skoro masz wspaniałe auto ze wspaniałym mocnym dieslem!?
Niezrozumiałe [emoji854]

Jeździj, korzystaj i nie trać czasu na takie wątki [emoji6] 
Bo jazda EV jest duzo przyjemniejsza dookoła komina jak trasy są w kranicach zasiegu ładowania z domowego gniazdka. Wszystko ponad to już wyzeczenie i ograniczenie vs ICE

A że co chwilę słyszę od funboy'ow EV to to już, że technologia już jest gotowa i infrastruktura tak Bogata że jedzi się bez wyzeczen bo i tak "obiad przeciez w trasie trzeba zjesc" to zaglądam i uświadamiam sobie ze jeszcze dluuuuugo nie.
Napisano
40 minut temu, ppmarian napisał(a):

Bo jazda EV jest duzo przyjemniejsza dookoła komina jak trasy są w kranicach zasiegu ładowania z domowego gniazdka. Wszystko ponad to już wyzeczenie i ograniczenie vs ICE

A że co chwilę słyszę od funboy'ow EV to to już, że technologia już jest gotowa i infrastruktura tak Bogata że jedzi się bez wyzeczen bo i tak "obiad przeciez w trasie trzeba zjesc" to zaglądam i uświadamiam sobie ze jeszcze dluuuuugo nie.

Ty już chyba całkiem oszalałeś 🤪

Nic nie jest przyjemniejszego od jazdy mocnym dieslem!!! 

Ale rozumiem, jeśli przyjdzie taki czas, że EV da się pokonać trasę o 1 minutę szybciej niż dieselkiem to wchodzisz w temat. 
Na razie jest kilka lub kilkanaście minut dłużej i ni u ja. 
Szanuję, czas to pieniądz 👍😎

Napisano
Ty już chyba całkiem oszalałeś [emoji2957]
Nic nie jest przyjemniejszego od jazdy mocnym dieslem!!! 

Ale rozumiem, jeśli przyjdzie taki czas, że EV da się pokonać trasę o 1 minutę szybciej niż dieselkiem to wchodzisz w temat. 
Na razie jest kilka lub kilkanaście minut dłużej i ni u ja. 
Szanuję, czas to pieniądz [emoji106][emoji41]
Tak wejdę, jak będzie równie "nieupiedliwe" jak diesel.

Pytanie kiedy ?
Napisano
W dniu 9.11.2022 o 11:01, kravitz napisał(a):

Swoją drogą jazda dieslem to jest moim zdaniem pewny rodzaj masochizmu. Chętnie bym przyjął jako służbówkę, ale prywatnie za żadne skarby.

Jako służbówka tym bardziej bezsensu, po co się męczyć jak ma się kartę paliwową ;) ?

W dniu 8.11.2022 o 17:10, kravitz napisał(a):

Audi nie robi takiego elektryka?

Nie moj segment zupełnie, ale chyba robią coś w stylu q8 na prąd.

Volvo pokazało ostatnio nowe EX90, który ma zastąpić spalinową wersję XC90. Ponad 5m, 500KM i 600km zasięgu.

Napisano
Volvo pokazało ostatnio nowe EX90, który ma zastąpić spalinową wersję XC90. Ponad 5m, 500KM i 600km zasięgu.
Z dobrze znanych mi źródeł "stare" xc90 (w tym diesel [emoji3590]) będzie równolegle sprzedawane z nowy.
Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Jako służbówka tym bardziej bezsensu, po co się męczyć jak ma się kartę paliwową ;) ?

Sasiad ma taki konfig z Mondeo diesel.

Jak jedzie na wakacje czy gdzieś ogólnie prywatnie zagranice, to tankuje jeszcze w Polsce i zajeżdża sobie za free do Włoch czy innej Chorwacji ;)

Z powodu zasięgu na baku bym brał taką służbówkę.

Pracodawca w jego przypadku pozwala na takie używanie auta, byleby nie tankował w weekendy.

Napisano
18 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak jedzie na wakacje czy gdzieś ogólnie prywatnie zagranice, to tankuje jeszcze w Polsce i zajeżdża sobie za free do Włoch czy innej Chorwacji ;)

Pracodawca w jego przypadku pozwala na takie używanie auta, byleby nie tankował w weekendy.

Kumpel tez tak ma ze sluzbowka.

Ale o ile nie jezdzisz na takie urlopy raz w miesiacu to w skali roku zaoszczedzisz jakies grosze.

Szkoda sie mordowac z klekotem przez reszte czasu ;]

Napisano

Kumpel tez tak ma ze sluzbowka.
Ale o ile nie jezdzisz na takie urlopy raz w miesiacu to w skali roku zaoszczedzisz jakies grosze.
Szkoda sie mordowac z klekotem przez reszte czasu ;]

Opowiadajcie, na czym polega to mordowanie się dieslem w nowym aucie klasy wyższej ?
Napisano
19 godzin temu, kravitz napisał(a):

Też tak mam, tyle że mogę tankować w weekendy. 1000km na nopb mi w zupełności wystarczy a przy wyjazdach raz na rok to koszt jest pomijalny.

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Z dobrze znanych mi źródeł "stare" xc90 (w tym diesel emoji3590.png) będzie równolegle sprzedawane z nowy.

Do czasu.

Napisano
Do czasu.
Niestety lobby (te który każdy funboy EV udaje że nie ma) działa bardzo agresywnie.
Napisano
W dniu 11.11.2022 o 17:47, ppmarian napisał(a):
W dniu 11.11.2022 o 14:37, sherif napisał(a):
Do czasu.

Niestety lobby (te który każdy funboy EV udaje że nie ma) działa bardzo agresywnie.

Zaręczam Cię, ze większość fanbojów ma gdzieś wszystkie lobby, zarówno potężne pompowane peroldolarami spalinowe, jak i każde inne. 

Napisano
W dniu 10.11.2022 o 21:13, sherif napisał(a):

A cena, ma sie zaczynać gdzieś ponad 100kusd (znając życie tyle  bedzie w USA, to w PL napewno powyżej)

Napisano
W dniu 7.11.2022 o 20:50, mrBEAN napisał(a):

Powtórzę. Sorento hybrydowe zrobi :P 

Wszystko jak zawsze ZALEŻY.
S-Max z trudem przekracza już te 8l w trasie, trza mu dać w palnik, ale potrafi i zejść w okolice 4l. Jedno i drugie to była trasa, tylko warunki jakby inne. ;] 

• 3 miesiące później...
Napisano

dobra dotarłem i tu :)

Jak w tym Jarku z ogrzewaniem ? (elektryczne ? zwykłe z wody spalinówki ?)

Jeżeli nie doczytałem to sorka :) 

Napisano
  • Autor

Grzanie tradycyjne, klimatyzacja na prąd.

Napisano
W dniu 10.03.2023 o 19:58, ghost2255 napisał(a):

Grzanie tradycyjne, klimatyzacja na prąd.

a szybko się nagrzewa ?

Napisano
  • Autor

Tak, silnik spalinowy chodzi tym cześciej im wyzsza temperatura ustawiona na panelu klimatyzacji.