Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 2, Astra 3 czy może coś innego?

Featured Replies

Napisano

Szukam czegoś tak do 10-12k, stare Focusy gniły na potęgę, z Astrami 2 nie było źle - a jak jest z kolejną generacją?

Interesuje mnie 5d hatchback, najlepiej z benzyniakiem (4km do pracy + co 2 tygodnie trasa 70km+powrót) bo nie mam zamiaru bujać się ze starym dizlem. 

Co poza tymi dwoma - mechanika mam dobrego w dobrej cenie, byle nie walczyć z wszechobecną rdzą :phi: 

Napisano
9 minut temu, swienty napisał(a):

Zapomniałem dodać - francuzy odpadają :phi: a vectra jednak już za duża :oki: 

no to golf i leon z 1.6 mpi

Napisano
50 minut temu, swienty napisał(a):

Szukam czegoś tak do 10-12k, stare Focusy gniły na potęgę, z Astrami 2 nie było źle - a jak jest z kolejną generacją?

mialem focusa II z koncowki 2004r.

jak go sprzedawalem w 2020r to na dole jednego blotnika wychodzily juz takie solidne purchle od rdzy

poza tym nic innego nie widzialem niepokojacego
aha, jeszcze progi z przodu byly zdarte do golej blachy od piasku spod przednich kol.
w kazdym razie rdzy tam nie bylo, bo miejsca byly regularnie piaskowane :P

zreszta od 2005 ford zaczal montowac na progach jakies nakladki, ktore mialy temu zapobiec.

w ogole to od 2016 jezdzilem ze slabo zabezpieczonym tylnym blotnikiem i nie widzialem, zeby wylazila tam rdza

wypolerowalem tylko najwieksze rysy, zabezpieczylem to lakierem zaprawkowym i nic z tym nie robilem:

image.png.13491ddc415130e853246f7ecace6d1b.png

czyli, jak dla mnie, rdza nie byla w tym samochodzie grozna.

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

Interesuje mnie 5d hatchback, najlepiej z benzyniakiem (4km do pracy + co 2 tygodnie trasa 70km+powrót) bo nie mam zamiaru bujać się ze starym dizlem. 

Co poza tymi dwoma - mechanika mam dobrego w dobrej cenie, byle nie walczyć z wszechobecną rdzą :phi: 

Miałem 2 Astry H, obydwóch się pozbyłem jak miały po 8 lat. Miło je wspominam choć  były bez wypasu. Podobno z rdzy to potrafiło coś wyjść przy lusterkach. Trochę tego widać na drogach i przynajmniej zewnętrznie wygląda, że skutecznie opierają się rudej.

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał(a):

to fokę od razu skreśl

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał(a):

Też się zastanawiam nad Astrą 3 lub Focusem 2. Wiosna idzie i nabrałem ochoty na kabriolet a akurat tych aut jest dużo (Opli więcej) i ładnie wyglądają. Jeśli pod spodem jest tak jak na zewnątrz to może być fajna zabawka na lato.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, r1sender napisał(a):

to fokę od razu skreśl

Mechanik właśnie radzi kierować się w stronę Astry 3, na drogach jeszcze fajnie się prezentują :oki:

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Mechanik właśnie radzi kierować się w stronę Astry 3, na drogach jeszcze fajnie się prezentują :oki:

2 lata temu pomagałem znajomemu w zakupie astry H z 2010 r, czyli chyba ostatni wypust. Polski salon, golas 1.6 z LPG z przebiegiem 225 tyś. On wybrał wersję kombi. 

Od tego czasu coś tam robił, ale to były nie wielkie koszty bo części do tego tanie. Jest zadowolony,

Drugi ziomek zakupił w DE cabrio z 2007r, 1.8,  przepłacił za nie ale stan b.dobry. Też zadowolony a lata nim do De do roboty, chociaż dużo pali na autostradzie.

Napisano

Szukaj Focusa mk2fl 1.6 105KM. Wygodne i fajnie się prowadzi. Silnik standardowo jak na wolnossace 1.6 rakietą nie jest, ale daje rade. Do tego całkiem mało pali, inne 1.6 przy podobnej jezdzie spalały jakieś 1-2l wiecej. Rdzy nie widać, a ceny czesci śmiesznie tanie. 

Edytowane przez czachabrava

Napisano
20 minut temu, czachabrava napisał(a):

Szukaj Focusa mk2fl 1.6 105KM. Wygodne i fajnie się prowadzi. Silnik standardowo jak na wolnossace 1.6 rakietą nie jest, ale daje rade. Do tego całkiem mało pali, inne 1.6 przy podobnej jezdzie spalały jakieś 1-2l wiecej. Rdzy nie widać, a ceny czesci śmiesznie tanie.

Zapytaj dowolnego mechanika co sądzi o naprawie tylnego zawieszenia wielowahaczowego. 

Zapewniam, że superlatyw nie usłyszysz. Tam praktycznie zawsze jest cięcie i nowe wszystko, bo nic się nie da odkręcić i wszystko zardzewiałe.

Do tego już nawet fl zaczynają gnić na progach i nadkolach, więc jak ma być nierdzewiejące, to lepiej szukać Astry. 

Napisano
8 godzin temu, swienty napisał(a):

8 godzin temu, swienty napisał(a):

Dołożysz z 2 tys i szukaj focus FL .Mam 8 rok 1,6 100KM ,silnik nie do zajechania ,zrobione 100tyś km. fajny do miasta ,fajne zwieszenie .Nie psuje się .Sama eksploatacja. Głośny w środku ..Tylny zawias jeszcze nie ruszany ,nie ma luzów itd. Moze ewentualnie astra III ,golf,jak koledzy doradzają..Cos co nie będzie zajechane wiadomo..

286177241_1023713875198298_4429183684968808469_n.jpg

Edytowane przez arek_m

Napisano
Sensowne FL w tej cenie nierealne raczej

Brat ma Astrę H z 2005 - brak rdzy
Napisano
5 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

lata temu pomagałem znajomemu w zakupie astry H z 2010 r, czyli chyba ostatni wypust.

Tak, tak ostatni.

Osobiście miałem rocznik 2011 kupiony w 2012, a w salonach jeszcze potem przez chwilę były.

Wiki podaje, że produkcja do 2014, choć z PL rynku niby zniknęły w 2012.

Napisano

Miałem zarówno Astrę H jak i Focusa II FL i w obu autach trafiłem na typowe przypadłości. 

Astra H:

- korozja pod lusterkami i na tylnej klapie, 

- chłodnica klimatyzacji, 

- przewody w przelotkach do tylnych drzwi, 

- skorodowane poduszki kolumny mcphersona, 

- stukająca maglownica. 

Focus II FL:

- cieknąca woda do bagażnika, 

- tylne zawieszenie, 

- korozja tylnych nadkoli+przy zderzaku

Oba modele to były diesle i oczywiście trafiły się też ich bolączki. 

Astra była "milsza" w użytkowaniu, miała lepsze audio (podstawowe modele radia), oraz wydawała się nowsza. 

Focusa II jeśli chodzi o wykonanie bardziej porównywałem do Astry II, którą też miałem. 

Edytowane przez rostex

Napisano
11 minut temu, rostex napisał(a):

Astra H:

- korozja pod lusterkami i na tylnej klapie, 

- chłodnica klimatyzacji, 

- przewody w przelotkach do tylnych drzwi, 

- skorodowane poduszki kolumny mcphersona, 

- stukająca maglownica. 

2 AH były w domu: 2007 i 2009, obie kombi, obie po lifcie. Potwierdzam punkty: 1 (chromowana listwa na klapie), 2, 4, no i m32 w tej z 2007. 

Napisano

Focus MKII 1.8TDCI był u nas ok 7 lat (rocznik 2007). Rdzy za bardzo nie było widać. Silnik pancerny. Bardzo fajnie jeździł. Sprzedany pod koniec 2020 roku z przebiegiem licznikowym 230000km (ile realnie ciężko powiedzieć). Samochód bardzo fajny.

Napisano
W dniu 7.03.2023 o 08:45, swienty napisał(a):

Brat ma Astrę H z roku 2007. Silnik 1.6, najechane blisko ćwierć miliona km i jeździ. Coś tam robił, owszem, ale nie były to jakieś notorycznie psujące się rzeczy ani drogie.

Zawieszenie w miarę trwałe, z korozją - jest rdza na błotniku który był robiony i wyskoczyło coś na drzeiach niedaleko klamki. Progi, podłoga, kielichy - OK.

Co do Focusa, teść ma od nowości "jedynkę" 1.6. Auto stosunkowo mało używane, chyba jeszcze nie ma 100kkm, a 20 lat na karku. Póki co nic się nie zepsuło, a rdza pojawiła tylko na dole przedniego błotnika. No ale takich garażowanych, użytkowanych przez "dziadków" aut to wiele nie ma.

A może Corolla E12? Wujek ma taką pełnoletnią i kompletnie nic się z tym nie dzieje i o dziwo nie rdzewieje. Fakt - jeździ tyle co teść ;)

A z rudą to w takich autach różnie bywa - naście lat na karku, może być tak że dziś nic nie widać, a za rok powyłazi.

Napisano

Focusy w mojej firmie to auta służbowe. Mam już trzeci, wszystkie z silnikiem 1,6i 16V. Auta nie do zajechania, usterki rzadkie, rudej nie widać. Poprzedni został sprzedany z przebiegiem 180 kkm, ten którym teraz jeżdżę ma 70 kkm na liczniku.

Napisano
W dniu 7.03.2023 o 09:28, swienty napisał(a):

Zapomniałem dodać - francuzy odpadają :phi: a vectra jednak już za duża :oki: 

Szkoda, bo rozwiązaniem jest Megane 3.