Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze auto z "silnikiem" Turbo - Opel Meriva B 1.4 Turbo ( 120 KM)

Featured Replies

Napisano

Do tej pory jeździłem samochodami z silnikami wollnossącymi. Zadem bez Turbo. Planujemy kupić ciut nowszy samochód aktualny to Honda JAZZ 2004 1.3. Wybór padł na Opla Merive B 1.4 100 KM lub wersję 120 KM Turbo. Bać się tego turbo i wybrać wersję 100 KM bez T ? Co szanowne grono na to? Dwie Astry (F) i (G) już miałem. Jak z rozrządem ( łańcuch)  bo po kilku japoncach z łańcuchami zapomniałem o czymś takim jak wymiana paska. Do tego regulacja zaworów Hydrauliczna - czy trzeba się babrać jak w Hondach / suzukach?

Edytowane przez AxiT

Napisano
22 minuty temu, AxiT napisał(a):

trzeba się babrać jak w Hondach / suzukach?

Które suzuki masz na myśli? 1 i 1.4 turbo (boosterjet) mają hydrauliczną regulację. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, janusz napisał(a):

Które suzuki masz na myśli? 1 i 1.4 turbo (boosterjet) mają hydrauliczną regulację. 

Przecież wszystkie Suzuki mają płytkową regulację. A na pewno silniki 2.0 w Grand Vitarach 2 gen. Hondy też mają manualną regulację.

Napisano
6 minut temu, AxiT napisał(a):

Przecież wszystkie Suzuki mają płytkową regulację. A na pewno silniki 2.0 w Grand Vitarach 2 gen. Hondy też mają manualną regulację.

To moze sie okresl w jakim budzecie i rocznikach szukasz...

Bo silnikow 2,0 Suzuki juz nie montuje pewnie od dobrych 15 lat.

O 1,4T z Opla bylo tutaj duzo, wiec poszukaj w archiwum.

Napisano
11 godzin temu, AxiT napisał(a):

Bać się tego turbo

Pojeździsz autem z doładowanym silnikiem i nigdy więcej nie będziesz chciał jeździć wolnossącym. Silnik turbo o takiej samej mocy maksymalnej co wolnossący ma zdecydowanie wyższą moc w niższym zakresie obrotów. Lepiej się zbiera od dołu, lepiej się tym przyspiesza podczas wyprzedzanie, mniej pali, po prostu przyjemniej się nim jeździ. Jedyny minus - po szybkiej jeździe nie można od razu wyłączać silnika (np. do tankowania), bo możesz zapiec olej na łożyskach sprężarki.

Napisano

Miałem 1.4 100KM bez turbo w Astra J.

Przy przebiegu 15tys padła cewka zespolona, wymienili na gwarancji. Dojeździłem w 8 lat do 140tyś km. Nic się nie działo. Łańcuch lekko klekotał na zimnym od nowości, TTTM. Olej zmieniałem zawsze na dexos2 5W30 co 20 tyś/raz w roku. Od przebiegu 35tys km na LPG Stag.

Naj mniej awaryjne auto (po Lanosie) jakie miałem. W AJ ruda lubiła elementy zawieszenia, belka, wahacze itp.

Ty już Merivę będziesz kupował prawdopodobnie z przebiegiem powyżej 100 tyś km. 

1.4 turbo 120 lub 140 KM  ma jakiś delikatny feler ale już nie pamiętam co tam @bizz meldował. Na Oplu popytaj 

Ogólnie Opel jaki jest, to każdy wie. Tanie części, serwis i utrzymanie 

AJ z tym silnikiem to był muł totalny.

Więcej bym takiego wolnego ssaka do takiej masy auta nie kupił.

@torelek dobrze gada !!!.

Turbo 120 i 140 KM też lubi LPG 

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
20 minut temu, torelek napisał(a):

Jedyny minus - po szybkiej jeździe nie można od razu wyłączać silnika (np. do tankowania), bo możesz zapiec olej na łożyskach sprężarki.

I to nie każdy, bo są takie które kontrolują temperaturę i do ostudzenia podtrzymują pompę oleju. 

Napisano
7 minut temu, janusz napisał(a):

I to nie każdy, bo są takie które kontrolują temperaturę i do ostudzenia podtrzymują pompę oleju. 

Ale jak? Przecież pompa oleju jest zasilana z wału silnika...

Napisano
Raczej pompę wody

Wysłane z mojego SM-A236B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mialem Merive B z 1.4. Bardzo fajne i niezawodne auto.Tobie jednak polecalbym wersje 1.4T - po prostu wyprzedzanie wolnossakiem wlasciwie nie istnieje.Nie ma sie co bac turbo-to jest benzyna i turbo najprostsze z mozliwych.W warunkach zwyklego przemieszczania sie nie do zabicia tak naprawde.Co do oczekiwania na wylaczenie silnika-ja to realizuje tylko gdy zjezdzam z autostrady na stacje benzynowa.W innych przypadkach nie mysle o takich glupotach-zreszta mozesz zobaczyc wyklad prof. Krisa na ten temat aby sie uspokoic wewnetrznie.

Napisano
46 minut temu, torelek napisał(a):

Ale jak? Przecież pompa oleju jest zasilana z wału silnika...

29 minut temu, jqr napisał(a):

Raczej pompę wody

Wysłane z mojego SM-A236B przy użyciu Tapatalka

Dawno temu czytałem, że czasami stosuje się przepływ oleju przez turbinę po zatrzymaniu auta. Oczywiście system raczej nie stosowany w zwykłych dupowozach. 

Chodziło mi o to, żeby zwrócić uwagę że takie rozwiązania również istnieją. 

Edytowane przez janusz

Napisano
12 godzin temu, AxiT napisał(a):

Bać się tego turbo i wybrać wersję 100 KM bez T ?

Nie wiem do czego ma to auto służyć, ale jeśli ma czasem opuszczać granice miasta to nawet nie rozważałbym wolnossacego 1.4. 

Wolnossaki można brać jak mają 2 litry pojemności. 

Zwykłe 1.2 tsi w trasie jest o 2 klasy przyjemniejsze niż jakieś 1.6 100KM. Meriva B jest dość ciężkim autem, wiec Twój Jazz 1.3 to będzie przy nim rakieta :hehe:.

Turbo nie ma się co obawiać, jeśli tylko ktoś w cywilizowany sposób serwisował auto, zresztą jego symptomy zużycia powinny być widoczne i słyszalne na etapie sprawdzenia przed zakupem. W merivie 1.4t trzeba też zwrócić uwagę na skrzynię m32. 

Edytowane przez iwik

Napisano
59 minut temu, iwik napisał(a):

Cyferka ci się przekręciła... 5 litrów miało być? 😉

Napisano
13 godzin temu, AxiT napisał(a):

Do tej pory jeździłem samochodami z silnikami wollnossącymi. Zadem bez Turbo. Planujemy kupić ciut nowszy samochód aktualny to Honda JAZZ 2004 1.3. Wybór padł na Opla Merive B 1.4 100 KM lub wersję 120 KM Turbo. Bać się tego turbo i wybrać wersję 100 KM bez T ? Co szanowne grono na to? Dwie Astry (F) i (G) już miałem. Jak z rozrządem ( łańcuch)  bo po kilku japoncach z łańcuchami zapomniałem o czymś takim jak wymiana paska. Do tego regulacja zaworów Hydrauliczna - czy trzeba się babrać jak w Hondach / suzukach?

Kupuj T i się nie zastanawiaj.

Mojej Insignii leci 7 rok leci, 130kkm z czego 100kkm na LPG.

Pomijając, że do takiego auta przydałby się mocniejszy silnik niz 140KM, to problemów z nim nie mam (mimo skrzyni M32).

Jedynie 2x pękł zbiorniczek płynu chłodzącego.

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Nie wiem do czego ma to auto służyć, ale jeśli ma czasem opuszczać granice miasta to nawet nie rozważałbym wolnossacego 1.4. 

Zwykłe 1.2 tsi w trasie jest o 2 klasy przyjemniejsze niż jakieś 1.6 100KM. Meriva B jest dość ciężkim autem, wiec Twój Jazz 1.3 to będzie przy nim rakieta :hehe:.

Turbo nie ma się co obawiać, jeśli tylko ktoś w cywilizowany sposób serwisował auto, zresztą jego symptomy zużycia powinny być widoczne i słyszalne na etapie sprawdzenia przed zakupem. W merivie 1.4t trzeba też zwrócić uwagę na skrzynię m32. 

Zdaje sie kolega @Ralph78 mial 1.4T ze skrzynia 5-stopniowa .

Edytowane przez wlad

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Kupuj T i się nie zastanawiaj.

Mojej Insignii leci 7 rok leci, 130kkm z czego 100kkm na LPG.

Pomijając, że do takiego auta przydałby się mocniejszy silnik niz 140KM, to problemów z nim nie mam (mimo skrzyni M32).

Jedynie 2x pękł zbiorniczek płynu chłodzącego.

W Insigniach to chyba normalnosc-kolega w 1.8 wolnossacym tez juz 2 razy wymienial:)

Napisano
4 minuty temu, wlad napisał(a):

W Insigniach to chyba normalnosc-kolega w 1.8 wolnossacym tez juz 2 razy wymienial:)

Serwis twierdzi, że 1,4T to najgorętszy silnik i plastiki nie wytrzymują (nie sprawdzalem ile wynosi).

Choć miałem kiedyś A16XER i tam normalna temperatura wynosiła 102 stopnie, a i więcej można było zobaczyć.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

To moze sie okresl w jakim budzecie i rocznikach szukasz...

Bo silnikow 2,0 Suzuki juz nie montuje pewnie od dobrych 15 lat.

O 1,4T z Opla bylo tutaj duzo, wiec poszukaj w archiwum.

Ale ja nie szukam Suzuki. Wcale a wcale.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Dojazdy do pracy około 4-5 km w jedną stronę, wypady po za miasto itd. Ogólnie jeden samochód w domu i to do wszystkiego.

Co do aktualnego Jezza ma całe 83 KM ale waży niecałą tonę - no ze mną juz ciut ponad.

Jak zdiagnozować wykryć skrzynie m32? OCB?

Po VINie idze sprawdzić skrzynie?

Edytowane przez AxiT

Napisano
  • Autor

Jak ze wspomnianymi rozrządem i zaworami?

Zawory - hydrauliczne?

Gniazda wytrzymują

Rozrząd łańcuszek - nieśmiertelny czy wymiana co 80-100 kkm?

Jescze jedno czy taki silniki nie były czasem w MOKKA TURBO? Tam nie trzeba było tankować tylko 98?

Edytowane przez AxiT

Napisano
Zdaje sie kolega @Ralph78 mial 1.4T ze skrzynia 5-stopniowa .
Miałem i chyba największy błąd, że kupiłem. Paliło to niemiłosiernie dużo, dynamika żadna. Mimo że auto było prawie nowe i miało coś około 7k nalotu jak je kupiłem to zdarzały się problemy z odpaleniem, prawdopodobnie immobilizer się zawieszał i pomagało odłączenie akumulatora. Parę razy pojawiła się choinka na desce z paroma błędami,po ponownym uruchomieniu silnika już było ok a w komputerze ani śladu po błędach.
Jeśli cena dobra i wrzucić LPG to być może warte rozważenia inaczej bym unikał. Jedno z nielicznych aut, które sprzedałem z wielką ulgą.

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, AxiT napisał(a):

Jak ze wspomnianymi rozrządem i zaworami?

Zawory - hydrauliczne?

Gniazda wytrzymują

Rozrząd łańcuszek - nieśmiertelny czy wymiana co 80-100 kkm?

Jescze jedno czy taki silniki nie były czasem w MOKKA TURBO? Tam nie trzeba było tankować tylko 98?

Czym ty się przejmujesz i skąd te głupoty bierzesz?

Hydraulika.

Napisałem Ci, że mam przejechane 100kkm na gazie więc wytrzymują.

Łańcuch wymieniasz jak grucha, mam 130kkm i nic z łańcuchem się nie dzieje.

Nie wiem co to za wydumka z noPB 98, ale moja fura czegoś takiego nie piła nigdy, tylko i wyłącznie 95.

Nie wiem co tam do Merivy wsadzali, ale jak 6 biegowa to pewnie M32 i oczywiście, że po winie sprawdzisz.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Czym ty się przejmujesz i skąd te głupoty bierzesz?

Hydraulika.

Napisałem Ci, że mam przejechane 100kkm na gazie więc wytrzymują.

Łańcuch wymieniasz jak grucha, mam 130kkm i nic z łańcuchem się nie dzieje.

Nie wiem co to za wydumka z noPB 98, ale moja fura czegoś takiego nie piła nigdy, tylko i wyłącznie 95.

Nie wiem co tam do Merivy wsadzali, ale jak 6 biegowa to pewnie M32 i oczywiście, że po winie sprawdzisz.

To o 98 to od właścicela słyszałem dlatego pytam i tyle. Teraz wypada znaleźć przyzwoitą sztukę. Dzięki za info.

Napisano
19 godzin temu, AxiT napisał(a):

Jak zdiagnozować wykryć skrzynie m32? OCB?

Po VINie idze sprawdzić skrzynie?

Jak bedzie miała 6 biegów to na 100% m32, bo innych nie wkładali. Były jeszcze chyba 5b jak koledzy wyżej słusznie zauważyli. 

Skrzynie były z czasem poprawiane i jeśli kupisz świeży rocznik z niedużym przebiegiem to nie powinna już mieć problemu. Wymiana oleju w skrzyni jest prosta, olej Fuchsa 50 zł /litr. Wymieniać co 60-80kkm dla świętego spokoju i powinna jeździć. 

Objawy problemu to podobno huczenie na 5, czy 6 biegu, bo lecą łożyska tych przełożeń (nie pamiętam czy 5 czy 6, czy oba). Producent w pierwszych seriach skrzyń m32 dał za słabe (wąskie) łożyska i do tego zalewał za mało oleju do skrzyni w fabryce i stąd problem. 

Edytowane przez iwik

Napisano

AxiT kupuj to bardzo praktyczne auto. A turbo się nie ma co bać.

Pozdrawiam 

Napisano

Znajomy ma Merivę B 1.4 120KM z LPG z 2010r. Korozja rantów drzwi taki standard, kupował 2 lata temu już wtedy ruda była na tych elementach pod uszczelkami ale bez tragedii. W wersji 1.4 120KM występowały z skrzynia 5 biegowa tylko, 1.4 140KM już 6 bieg i M32. Ten 1.4 120KM w Oplu przy 1.4 120KM w Tipo jeździ jak wolnossący. Jeździłem Astra J 1.4 140KM i tez się zastanawiałem gdzie te konie są. Silnik ma temp robocza ponad 100C, elementy plastikowe króćce po paru latach łamią się w oczach jak coś przyjdzie przy tym silniku robić. Ostatnio wyciągałem mu kolektor ssący do regeneracji to coś wiem.1.4 120KM i 1.4 140KM z standardów problemów to odma zintegrowana z pokrywą zaworów, zaworek w kolektorze dolotowym, zawór Evap. Rozrząd średnio pomiędzy 150-200tkm. Znajomy ma 190tkm i po odpaleniu łańcuch dzwoni jak Zygmunt na Wawelu, chociaz nie wiadomo czy coś było robione już wcześniej bo auto kupił z przebiegiem 160tkm.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 4.06.2023 o 10:14, iwik napisał(a):

Objawy problemu to podobno huczenie na 5, czy 6 biegu,

Potrafi huczeć też na luzie - tego dźwięku nie można pomylić z żadnym innym.

Ojciec sprzedał AH z huczącą skrzynią (zapis w umowie o awarii skrzyni), a ja ze znajomymi co to kat. B zrobili oglądałem Bravo Mk.2 z 1.4 T i m32 - dokładnie ten sam dźwięk był, tylko jeszcze nie tak natarczywy.

Czy przypadkiem w 1.4T Opla nie pękały kolektory zintegrowane ze sprężarką? :hmm:

Napisano

Potrafi huczeć też na luzie - tego dźwięku nie można pomylić z żadnym innym.
Ojciec sprzedał AH z huczącą skrzynią (zapis w umowie o awarii skrzyni), a ja ze znajomymi co to kat. B zrobili oglądałem Bravo Mk.2 z 1.4 T i m32 - dokładnie ten sam dźwięk był, tylko jeszcze nie tak natarczywy.

Czy przypadkiem w 1.4T Opla nie pękały kolektory zintegrowane ze sprężarką? :hmm:

Tak zdarzają się takie przypadki. Strona gorąca turbo zintegrowana z kolektorem wydechowym. Z tego co pamiętam znajomy jeszcze miał wycieki z chłodnicy oleju.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 2.06.2023 o 23:10, AxiT napisał(a):

Do tej pory jeździłem samochodami z silnikami wollnossącymi. Zadem bez Turbo. Planujemy kupić ciut nowszy samochód aktualny to Honda JAZZ 2004 1.3. Wybór padł na Opla Merive B 1.4  wersję 120 KM Turbo.

bardzo sympatyczne auto, bardzo wygodne i ekonomiczne oraz względnie bezawaryjne. 

Można powiedzieć że stary porządny opel 

miałem takiego z fabrycznym gazem, zrobiłem nim 150tys km bez awarii na drodze.