Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie-wskazania komputerka pokładowego a rzeczywistość...

Featured Replies

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Instrybutor w złą stronę oszukany. :oki:

Takie rzeczy w przyrodzenie nie występują, to jak z entalpią ;]

Napisano
W dniu 10.05.2024 o 10:25, volf6 napisał(a):

Sprawdzanie czy są duże przekłamania, bo u mnie to jakaś masakra:chory:

Oczywiście chodzi o średnie spalanie-komputer wskazuje 4,7 a przy dystrybutorze wychodzi prawie 68]

Trasy takie wokół komina-średnia prędkość na komputerku w granicach 45km/h.

Rozumiem gdyby to było 10% ale aż tyle?

Sprawdzone na przebiegu kilku tysięcy km, po prosu zapisuje zawsze przebieg i litry przy tankowaniu. Silnik 1.9jtd 8V 100KM. Auto stare i używane a w moich rękach od kilku miesięcy.

Ciekawe czy tak było od początku czy coś się zepsuło/zużyło/rozregulowało/moze jakiś tuning:hmm: choć jeździ jak trzeba...

Gdy żona miała Fiata Idea to tam wychodziło idealnie. Komputer precyzyjnie pokazywał wszelkie wartości.

Teraz żona ma Nissana Note E12 i tam są te pomiary bardzo okrojone, tym samym niewiarygodne i beznadziejne.

W mojej starej Skodzie Octavia 1 nigdy jeszcze nie sprawdzałem wiarygodności pomiarów.

Napisano

Notuję wszystkie tankowania w aplikacji fuelio w której również można sobie dopisywac komentarze do każdego tankowania. I tak korzystając z tej opcji zaczęłem robić notatki ze wskazaniem zużycia paliwa przez komputer samochodu AVG A. Za każdym razem po zatankowaniu kasuję tę wartość zatem aż do następnego tankowania zlicza średnią z przejechanego dystansu.

Badanie obejmuje różne stacje benzynowe.

I tak oto powstało zestawienie.

Na podstawie 11- stu tankowań i łącznego dystansu 5798km stwierdzam że wskazania komp samochodu są wręcz szokująco precyzyjne.

Również licząc średnią ze średnich jesteśmy bardzo blisko siebie.

Outback BT 2022. 2,5i

image.png.1a749933ecd09a8a58b059363b7dc73d.png.d38e5eb1749c8dd97f4fccdf53cdecee.png

Edytowane przez dirkdiggler

Napisano
11 godzin temu, dirkdiggler napisał(a):

Notuję wszystkie tankowania w aplikacji fuelio w której również można sobie dopisywac komentarze do każdego tankowania. I tak korzystając z tej opcji zaczęłem robić notatki ze wskazaniem zużycia paliwa przez komputer samochodu AVG A. Za każdym razem po zatankowaniu kasuję tę wartość zatem aż do następnego tankowania zlicza średnią z przejechanego dystansu.

Badanie obejmuje różne stacje benzynowe.

I tak oto powstało zestawienie.

Na podstawie 11- stu tankowań i łącznego dystansu 5798km stwierdzam że wskazania komp samochodu są wręcz szokująco precyzyjne.

Również licząc średnią ze średnich jesteśmy bardzo blisko siebie.

Outback BT 2022. 2,5i

image.png.1a749933ecd09a8a58b059363b7dc73d.png.d38e5eb1749c8dd97f4fccdf53cdecee.png

Bardzo malo spala Ci ten Outback :ok:

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Bardzo malo spala Ci ten Outback :ok:

Bo jeżdżę jak melepeta głównie po krajówkach i trochę po S-kach. Miasta praktycznie zero, autostrady sporadycznie. 

Średnia ze 120tys km wychodzi 8.04l/100km.

Napisano

Sprawdzone na przebiegu kilku tysięcy km, po prosu zapisuje zawsze przebieg i litry przy tankowaniu. Silnik 1.9jtd 8V 100KM. Auto stare i używane a w moich rękach od kilku miesięcy.

Ciekawe czy tak było od początku czy coś się zepsuło/zużyło/rozregulowało/moze jakiś tuning:hmm: choć jeździ jak trzeba...

Jak miałem kiedyś Punto (czyli też Fiat, może mierzą podobnie), to różnica w spalaniu pokazywanym z kompa a rzeczywistym, się bardzo powiększała przy butowaniu.

Przy spokojnej jeździe, to były ułamki l/100km, ułamki bliższe 0 niż 0.5 ;)

Ale przy butowaniu to i 2l różnicy.

Napisano

Ford Fiesta, komputer zaniża o 0,2-0,3.

Napisano

Oczywiście chodzi o średnie spalanie-komputer wskazuje 4,7 a przy dystrybutorze wychodzi prawie 68]

W Grande Punto też mi sporo komputer zaniżał. I to niezależnie od stylu czy miejsca jazdy.

A w Kii komputer podaje więcej. Niedużo, ale na blisko 100 wpisów w arkuszu, trzy mam takie że komp pokazał minimalnie mniej niż rzeczywistość i ze dwa, gdzie wyszło dokładnie to samo. Ale to są różnice typu 5,65 rzeczywistość, vs 5,8 komputer.

Napisano
W dniu 13.05.2024 o 11:48, kravitz napisał(a):

Jak miałem kiedyś Punto (czyli też Fiat, może mierzą podobnie), to różnica w spalaniu pokazywanym z kompa a rzeczywistym, się bardzo powiększała przy butowaniu.

Przy spokojnej jeździe, to były ułamki l/100km, ułamki bliższe 0 niż 0.5 ;)

Ale przy butowaniu to i 2l różnicy.

W Punto2 to chyba pokazywał w kmpl ;).

Napisano
35 minut temu, sherif napisał(a):

Tak, tam był odwrócony system, ale wiadomo o co chodzi ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 10.05.2024 o 14:14, kenickie napisał(a):

Tak. Starsze Peugeoty tak mają - np. 307-ka przed liftem (z magistralą VAN, a nie pełnym CAN).

VAN jest pełną magistralą ze swoim protokołem, CAN podobnie. VAN to wymysł francuzów jak pamiętam, CAN to Bosch. To zwyczajnie różne magistrale. 

W dniu 10.05.2024 o 14:14, kenickie napisał(a):

Regularnie komp zawyżał - przy krótkich odcinkach w mieście różnica cyklicznie występująca to tak do 0,5L. A zdarzyło się i 1,5L rozbieżności. Z kolei już poliftowe 307, z reguły zaniżały spalanie względem rzeczywistego.

No i teraz pozwolę się w całości nie zgodzić z powyższą wypowiedzią - 307 zaniżały spalanie w zasadzie wszystkie, czy to przedliftowe czy tez po. Zresztą ogólnie pugi dość długo w tym brylowały w różnych modelach i skala odstęp była zależna od sposobu eksploatacji.  Co ciekawe, zasięg  liczyły zasadniczo poprawnie. Z zaniżaniem spalania i złym liczeniem zasięgu  spotkałem się w toyocie i subaru. Tak ogólnie to z czasem przestałem na to zwracać uwagę :hehe:

Napisano
W dniu 15.05.2024 o 12:30, sherif napisał(a):

Chyba można było to sobie ustawić. Domyślnie tak było ustawione ale można było zmienić na l/km.

Zresztą w Bravo 2 podobnie.

I - o ile się nie mylę - w Stilo też tak było. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Fabia 1.2 wynik z kompa praktycznie taki sam jak z dystrybutora .

Hyundai I30 podobnie 

Suzuki Vitara 1:1 

Z kolei jeśli chciałem dolewać pod korek to w Skodzie mogłem dolać nawet 8l po odbiciu , w Hyundai ok 6-7l a w Suzuki  max 1-2l

Napisano
W dniu 1.06.2024 o 19:38, ochkarol napisał(a):

Chyba można było to sobie ustawić. Domyślnie tak było ustawione ale można było zmienić na l/km.

Zresztą w Bravo 2 podobnie.

I - o ile się nie mylę - w Stilo też tak było. 

Po FL tak, wcześniej nie.