Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

20%-80% w 17 minut

Featured Replies

Napisano

IMG_2236.jpeg.b037f4f09310df963926e9779c5a7902.jpeg

Wstawiałem na Hejtpark ale w sumie to poważny temat. Wczoraj udało mi się sprawdzić wszelkie obietnice Audi na temat tempa ładowania. Dotarlem do szybkiej ładowarki z dokładnie 20% zasięgu. Ładowarka 350 kW / 800 V. W 17 minut podładował mi się z 20% do 80% z czego pierwsze 30% dosłownie w 5 minut. 

Tak, to nadal znacznie wolniej niż spalinowiec. Ale 17 minut co 260 km jest akceptowalne moim zdaniem. Jednak są też mankamenty - przy ładowarkach nie było niczego. Ani miejsca żeby sobie kupić coś do picia czy jedzenia, ani miejsca do wysikania się. Pod tym względem wielka porażka w stosunku do stacji benzynowych. Szczególnie że to nie 2 minuty ale 17 minut (a realnie 19 bo trzeba doliczyć czas szarpania się z kablem, walki z ładowarką żeby się włączyła itp.). 

W związku z czym zmieniam moją opinię o elektrykach - nawet jak będą wszędzie ładowarki (a w ciągu roku się bardzo poprawiło) to nadal problemem jest infrastruktura wokół ładowarek, szczególnie jeżeli jedzie się wieczorem / w nocy. I samo to powoduje że jednak następca samochodu żony będzie plug-in hybrid a nie w pełni elektryczny. 

Napisano
  • Autor

I jeszcze samotne Audi na ładowarkach - warte upamiętnienia bo wszystkie działały. IMG_2232.jpeg.267d2828a6d85ebfcacea52e84e905c1.jpeg

Napisano
6 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Wstawiałem na Hejtpark ale w sumie to poważny temat. Wczoraj udało mi się sprawdzić wszelkie obietnice Audi na temat tempa ładowania. Dotarlem do szybkiej ładowarki z dokładnie 20% zasięgu. Ładowarka 350 kW / 800 V. W 17 minut podładował mi się z 20% do 80% z czego pierwsze 30% dosłownie w 5 minut. 

Tak, to nadal znacznie wolniej niż spalinowiec. Ale 17 minut co 260 km jest akceptowalne moim zdaniem. Jednak są też mankamenty - przy ładowarkach nie było niczego. Ani miejsca żeby sobie kupić coś do picia czy jedzenia, ani miejsca do wysikania się. Pod tym względem wielka porażka w stosunku do stacji benzynowych. Szczególnie że to nie 2 minuty ale 17 minut (a realnie 19 bo trzeba doliczyć czas szarpania się z kablem, walki z ładowarką żeby się włączyła itp.). 

W związku z czym zmieniam moją opinię o elektrykach - nawet jak będą wszędzie ładowarki (a w ciągu roku się bardzo poprawiło) to nadal problemem jest infrastruktura wokół ładowarek, szczególnie jeżeli jedzie się wieczorem / w nocy. I samo to powoduje że jednak następca samochodu żony będzie plug-in hybrid a nie w pełni elektryczny. 

No i fajnie :ok:

Tak dla porównania moja Tesla w 15 minut ładuje 175 mil czyli 280 km. Procentowo jest to mniej, bo całkowity zasięg jest większy.

Shell w USA w końcu rusza z ładowarkami do przodu.

https://www.shell.us/motorist/electric-vehicle-charging.html

Napisano
  • Autor
19 minut temu, HanYs napisał(a):

No i fajnie :ok:

Tak dla porównania moja Tesla w 15 minut ładuje 175 mil czyli 280 km. Procentowo jest to mniej, bo całkowity zasięg jest większy.

Shell w USA w końcu rusza z ładowarkami do przodu.

https://www.shell.us/motorist/electric-vehicle-charging.html

Trudno porównywać duży, sportowy samochód z econobox. Pewnie porównanie z model S plaid miało by więcej sensu ale tamten się wolniej ładuje niż Twój. 

Napisano
2 minuty temu, Florydzialski napisał(a):

Trudno porównywać duży, sportowy samochód z econobox. Pewnie porównanie z model S plaid miało by więcej sensu ale tamten się wolniej ładuje niż Twój. 

Nie bardzo rozumiem co ma wiekość nadwozia do prędkości ładowania. Wytłumaczysz ?

Procenty i prędkość ładowania przy różnych wielkościach baterii robią jak widać robotę w reklamie. ;]

Tesla S ładuje się jeszcze szybciej. W 15 minut 187 mil czyli 301 km. 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, HanYs napisał(a):

Nie bardzo rozumiem co ma wiekość nadwozia do prędkości ładowania. Wytłumaczysz ?

Procenty i prędkość ładowania przy różnych wielkościach baterii robią jak widać robotę w reklamie. ;]

Tesla S ładuje się jeszcze szybciej. W 15 minut 187 mil czyli 301 km. 

Większy samochód = cięższy. Cięższy = zużywa więcej kWh na kilometr. Zużywa więcej kWh = nawet szybkie ładowanie powoduje że dostajesz mniej mil.  Popatrz na Hummera - 200 kWh akumulator. Ładuje się równie szybko (w sensie kW) co Audi ale doładowanie 20-80% zajmuje około 50 minut a kilometrów z tego masz jeszcze mniej. 

Ja w szczycie oszczędzania robię 3.1 mili na kWh. Model S Plaid ma podobne (a w wielu testach większe) zużycie prądu na milę, znacznie mniejszą prędkość ładowania (bo 400V architektura) i większy akumulator (ponad 100 kWh). O X plaid nie wspominam bo ten żłopie prąd jak alkoholik. 

3 to mały samochód i w wersji RWD long range zaprojektowany jako alternatywa dla Priusa - duży zasięg i niewielkie zużycie prądu na kilometr kosztem osiągów. 

Napisano
17 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Większy samochód = cięższy. Cięższy = zużywa więcej kWh na kilometr. Zużywa więcej kWh = nawet szybkie ładowanie powoduje że dostajesz mniej mil.  Popatrz na Hummera - 200 kWh akumulator. Ładuje się równie szybko (w sensie kW) co Audi ale doładowanie 20-80% zajmuje około 50 minut a kilometrów z tego masz jeszcze mniej. 

Ja w szczycie oszczędzania robię 3.1 mili na kWh. Model S Plaid ma podobne (a w wielu testach większe) zużycie prądu na milę, znacznie mniejszą prędkość ładowania (bo 400V architektura) i większy akumulator (ponad 100 kWh). O X plaid nie wspominam bo ten żłopie prąd jak alkoholik. 

3 to mały samochód i w wersji RWD long range zaprojektowany jako alternatywa dla Priusa - duży zasięg i niewielkie zużycie prądu na kilometr kosztem osiągów. 

Steve Harvey Wow GIF by NBC

Napisano
1 godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

I jeszcze samotne Audi na ładowarkach - warte upamiętnienia bo wszystkie działały. IMG_2232.jpeg.267d2828a6d85ebfcacea52e84e905c1.jpeg

ale daszku dalej nie potrafią zbudować ??

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, Raku napisał(a):

ale daszku dalej nie potrafią zbudować ??

Daszek? Kto to widział ładowac w deszcz? Jak widać dla spalinowców jest daszek. 

Napisano
3 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Przecież osiągi twojego supersamochodu są właśnie na poziomie najtańszego shitboxa od Tesli. Plaid to zupełnie inna liga, równie dobre mógłbyś się porównać z promem kosmicznym.

Napisano

Nie będę się porównywać do super samochodów 

Moja mała i4 od BMW się umie załadować od 20% do 80% w ciagu 25 - 30 minut, jak trafie na zły dzień ładowarki (i słabą ładowarkę) to i 40 minut.

Ale na Ionity to zazwyczaj szybko idzie (nawet jak wkoło jest pełno)IMG_2197.jpeg.ab4634bfb299e9d12b3afe49592d8292.jpeg

Napisano
19 godzin temu, HanYs napisał(a):

W 15 minut 187 mil czyli 301 km. 

301km, to prawie 0-100 :)

Ludzie piszą, że w trasie maks 350km

Nieźle.

Napisano
40 minut temu, kravitz napisał(a):

301km, to prawie 0-100 :)

Ludzie piszą, że w trasie maks 350km

Nieźle.

Zależy jaki model i wersja ;] Ja od 100-50% robiłem jakiś czas temu w zimie na autostradzie 190 km. Przy 140 km/h :old:

Ja tak czytam i ciśnienie mi rośnie jak pomyślę, że w niedziele jak wszyscy będą wracać z nad morza ja będę tam jechać, będzie wyścig do ładowarki ;l

Ale jestem silny psychicznie i wiem, że osiągnę pełne prędkości i nie będzie tłoku :oki:

Napisano

Autko sobie samo planuje gdzie się będzie chciało ładować. 

ale wiem, že na trasie (nie autostrada) to spoko około 250 km, na autostradzie to do 200km 

ale ja mam małą baterię 

aha ustawienie ładowania do max 80%

i ma zjechać na ładowanie przy 10-15%

Edytowane przez prebek

Napisano
W dniu 27.05.2024 o 16:55, Florydzialski napisał(a):

W 17 minut podładował mi się z 20% do 80% z czego pierwsze 30% dosłownie w 5 minut. 

Chwalisz się że w 17 minut załadowałeś 22,83 kWh ? To zupełnie przeciętny wynik.

W dodatku z tego wynika że całkowita pojemność netto Twojej baterii to 38 kWh - a doliczając straty na ładowarce bliżej 35 kWh. To już bardzo słabo.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

Chwalisz się że w 17 minut załadowałeś 22,83 kWh ? To zupełnie przeciętny wynik.

W dodatku z tego wynika że całkowita pojemność netto Twojej baterii to 38 kWh - a doliczając straty na ładowarce bliżej 35 kWh. To już bardzo słabo.

No właśnie. Ładowarka kłamie. Powinno być około 45 kWh. I tyle samochód dostał. A że ładowarka nie umie mierzyć prądu to nie moja wina ;) Podejrzewam ze mają błąd w oprogramowaniu i liczy jakby dawała 400V a daje 800V 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, prebek napisał(a):

Moja mała i4 od BMW się umie załadować od 20% do 80% w ciagu 25 - 30 minut, jak trafie na zły dzień ładowarki (i słabą ładowarkę) to i 40 minut.

Ale na Ionity to zazwyczaj szybko idzie (nawet jak wkoło jest pełno)IMG_2197.jpeg.ab4634bfb299e9d12b3afe49592d8292.jpeg

Żeby nie było depresyjnie. Kiedyś trafiłem na stację benzynową gdzie mieli jakieś kiepskie pompy i zatankowanie do pełna trwało prawie 5 minut. Więc nie tylko ładowarki potrafią być powolne. 

Większość ładowarek EA ma 150 kW I wtedy 20-80 trwa znacznie dłużej. O ładowarkach 100 kW albo 50 kW nie wspomnę bo te to dla osób o dużej cierpliwości. 

Napisano
11 godzin temu, prebek napisał(a):

slynne Radomsko, ale tam dobre jedzenie maja ;]

Napisano
3 godziny temu, slawekw napisał(a):

:hush:

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

O ładowarkach 100 kW albo 50 kW nie wspomnę bo te to dla osób o dużej cierpliwości. 

Nie zgodzę się.

Ja ładowałem na takiej i było szybciej 20-80% niż u Ciebie ;]

Napisano

Czytam te Wasze posty i cieszę się że mi się nigdzie tak nie spieszy. 

Postój 15 min? Ok.

25? Też dobrze!

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Postój 15 min? Ok.

25? Też dobrze!

A Ty ile ładujesz?

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Postój 15 min? Ok.

25? Też dobrze!

Socjal w Szwecji rozleniwia ;]

A tu trzeba zap...ć ;]

Napisano

Czy to Twoje Audi ma baterię o pojemności 36kWh?

:hmm:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

To są kilowatogodziny niemetryczne ;]

Coś jak mile, galony, funty, łokcie.

Czepiasz się i tyle ;]

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

To są kilowatogodziny niemetryczne ;]

Coś jak mile, galony, funty, łokcie.

Czepiasz się i tyle ;]

Może trzeba doliczyć 6h ze względu na różnicę czasu? Wtedy kilowaty pozostaną ale godzin będzie więcej i suma też się zmieni.

;]

PS. Ja ostatnio zatankowałem do pełna w 20 sekund. Całe 8 litrów.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Napisałem powyżej - EA to banda idiotów i nie umieją liczyć ile komu energii sprzedali. 

Napisano
1 godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Napisałem powyżej - EA to banda idiotów i nie umieją liczyć ile komu energii sprzedali. 

A zapłaciłeś za ile kWh?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

A zapłaciłeś za ile kWh?

Mam za darmo. 

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Mam za darmo. 

ale jakieś rozliczenia przysyłają.

Znajomy ma w Mercedesie Ionity za free, ale rozliczenia przychodzą.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, prebek napisał(a):

ale jakieś rozliczenia przysyłają.

Znajomy ma w Mercedesie Ionity za free, ale rozliczenia przychodzą.

Nie, nic nie przysyłają. 

Tak z ciekawości sprawdziłem - jak dojechałem do domu to zostało mi 49% akumulatora. Od ładowarki do domu było 75 mil. Jako że jechałem w trybie Comfort to zużywał 2.9 mili na kWh ~= 26 kWh. Czyli 31% pojemności to około 26 kWh = całość = 84 kWh co mniej więcej się zgadza (tyle Audi podaje). 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano
W dniu 28.05.2024 o 11:53, prebek napisał(a):

Często ładujesz poza domem?

Napisano
9 minut temu, bielaPL napisał(a):

Często ładujesz poza domem?

Prawie zawsze

dużo w trasy jeżdżę

Napisano
1 godzinę temu, prebek napisał(a):

Prawie zawsze

dużo w trasy jeżdżę

I nie wkurza Cię te ładowanie? Nie tęsknisz za dieselkiem gdzie można zrobić na baku 800-1000km?

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

I nie wkurza Cię te ładowanie? Nie tęsknisz za dieselkiem gdzie można zrobić na baku 800-1000km?

Przecież wtedy by głodny jeździł i przy okazji z bardzo pełnym pęcherzem :old:

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Absolutnie nie, bo i tak ( pisałem o tym w innym wątku) częściej niż sie ładuje to siku robię 😆

A tak poważnie podczas 500 km mam dodatkowe dwie przerwy po 25-35 minut, zależy od ładowarki, jestem już starszy po różnych przygodach i lekarz mi NAKAZAŁ co godzinę robić przerwę na 5- 10 minut poruszać sie. Oddać mocz ....  jestem po zatorze płucnym, obustronnym ciężkim zapaleniu płuc ( wszystko przez tą zarazę co jej nie było - COVID) i w szpitalu mi po 9 dniach powiedzieli " no już dobrze - cieszymy sie że Pan przeżył. "

Teraz trzeba dbać o zdrówko. A że w pracy dużo jeżdżę to mam nad soba takiego zarządcę ( autko) co mi mówi kiedy mam zrobić przerwę.

p.s.

ale ma tez hybryde X5 20240329_162938949_iOS.jpg.db9e890f19c4280a318ec7e01f4dbf6d.jpg

a tam przerw, na ładowanie, nie robię - tylko na ... 

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, prebek napisał(a):

Absolutnie nie, bo i tak ( pisałem o tym w innym wątku) częściej niż sie ładuje to siku robię 😆

A tak poważnie podczas 500 km mam dodatkowe dwie przerwy po 25-35 minut, zależy od ładowarki, jestem już starszy po różnych przygodach i lekarz mi NAKAZAŁ co godzinę robić przerwę na 5- 10 minut poruszać sie. Oddać mocz ....  jestem po zatorze płucnym, obustronnym ciężkim zapaleniu płuc ( wszystko przez tą zarazę co jej nie było - COVID) i w szpitalu mi po 9 dniach powiedzieli " no już dobrze - cieszymy sie że Pan przeżył. "

Teraz trzeba dbać o zdrówko. A że w pracy dużo jeżdżę to mam nad soba takiego zarządcę ( autko) co mi mówi kiedy mam zrobić przerwę.

p.s.

ale ma tez hybryde X5 20240329_162938949_iOS.jpg.db9e890f19c4280a318ec7e01f4dbf6d.jpg

a tam przerw, na ładowanie, nie robię - tylko na ... 

Przyznam się że wolę te 50 kW ładowarki w centrach handlowych niż 350 kW gdzieś w środku pola. Na tej pierwszej mogę sobie na godzinkę stanąć i przy okazji zrobić zakupy. A na tej drugiej zwykle muszę warować jak pies bo te kilkanaście minut to za krótko żeby gdzieś pójść. 

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 30.05.2024 o 19:32, Florydzialski napisał(a):

Przyznam się że wolę te 50 kW ładowarki w centrach handlowych niż 350 kW gdzieś w środku pola. Na tej pierwszej mogę sobie na godzinkę stanąć i przy okazji zrobić zakupy. A na tej drugiej zwykle muszę warować jak pies bo te kilkanaście minut to za krótko żeby gdzieś pójść. 

Nie gadaj, że na środku pola nie masz do załatwienia jakichś spraw.

:totalszok:

Napisano
49 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie gadaj, że na środku pola nie masz do załatwienia jakichś spraw.

:totalszok:

Ale mi się podoba jak się to w pale kilku naszym ekspertom nie mieści 😁

Napisano
59 minut temu, HanYs napisał(a):

Ale mi się podoba jak się to w pale kilku naszym ekspertom nie mieści 😁

Ja sypię w tym miejscu głowę popiołem, nie mam zielonego pojęcia jakie sprawy można załatwiać na środku pola. Być może po prostu nie dostąpiłem jeszcze oświecenia.

:skromny:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja sypię w tym miejscu głowę popiołem, nie mam zielonego pojęcia jakie sprawy można załatwiać na środku pola. Być może po prostu nie dostąpiłem jeszcze oświecenia.

:skromny:

Nie wiedz dalej 👍🏼

Napisano
12 minut temu, HanYs napisał(a):

Nie wiedz dalej 👍🏼

Modlę się codziennie do świętego Muzga i jego matki zawsze dziewicy żeby doznać oświecenia. Ale nic, nadal nie wiem co można robić np. w środku nocy na środku pola.

Chociaż czekaj...

00CROP-CIRCLES-superJumbo.jpg

;l

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Modlę się codziennie do świętego Muzga i jego matki zawsze dziewicy żeby doznać oświecenia. Ale nic, nadal nie wiem co można robić np. w środku nocy na środku pola.

Chociaż czekaj...

;l

Raczej walisz pokłony do pana Natarajana.:hehe:

800px-N._Chandrasekaran_CEO_Tata_Consult

Napisano

Ładowarka 350 kW / 800 V.

Więc do każdego takiego punktu ładowania idą kabelki kabelek 240 mm2, 3 cm średnicy.

Ale 17 minut co 260 km jest akceptowalne moim zdaniem.

Jak będzie tyle elektryków co kot napłakał, to jest akceptowalne. A jak będzie ich więcej, to ładowarki musiały by stać zamiast latarni :hehe:

Jeden pistolet na stacji, licząc w ilości km tankowancyh na godzinę ma wydajność ze 20 takich ładowarek.

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Więc do każdego takiego punktu ładowania idą kabelki kabelek 240 mm2, 3 cm średnicy.

Jak będzie tyle elektryków co kot napłakał, to jest akceptowalne. A jak będzie ich więcej, to ładowarki musiały by stać zamiast latarni :hehe:

Jeden pistolet na stacji, licząc w ilości km tankowancyh na godzinę ma wydajność ze 20 takich ładowarek.

To może będzie 20x mniej aut 😌😁

A tak w ogóle, to Chińczykom to tłumacz 😁

IMG_6569.jpeg

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Różnie z tym jest. W Tesla Supercharger v2 (do 150kW) są kable 2-3x grubsze niż w v3 (do 250kW). A tam prądy jeszcze lepsze bo wszystko hula na 400V.

Różnica taka że w v3 masz kabel chłodzony cieczą.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Na szczęście to już koniec e-bajki, więc za chwilę elektryków w ogóle nie będzie.

Napisano
13 minut temu, format napisał(a):

Różnie z tym jest. W Tesla Supercharger v2 (do 150kW) są kable 2-3x grubsze niż w v3 (do 250kW). A tam prądy jeszcze lepsze bo wszystko hula na 400V.

Różnica taka że w v3 masz kabel chłodzony cieczą.

Słusznie, jednak kabelek od ładowarki do samochodu to rzecz wtórna i bez wpływu na rozwój infrastruktury. Problemem jest kabelek od elektrowni do stacji. Dlatego stacje ładowania albo mają małą moc, albo mało stanowisk, albo ograniczenie mocy, jak kilka autek się ładuje, albo stoją na zadupiu, gdyż akurat w pobliżu jest odpowiednia linia zasilająca.

Napisano
16 minut temu, format napisał(a):

Na szczęście to już koniec e-bajki, więc za chwilę elektryków w ogóle nie będzie.

Będą. Wynika to z prostej statystyki, zawsze w społeczeństwie jest jakiś % ludzi, którzy albo dadzą się oszukać, albo ten rodzaj pojazdu im odpowiada.