Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Części. Jak to w końcu jest? Loteria?

Featured Replies

Napisano

Zamówiłem przez internet siłownik do sprzęgła.

Octavia 1, 1,9TDI, 2001r.

Miał być Bosch 0 986 486 538.

Na większości zdjęć w internecie wygląda tak:

0.jpg.72ba92e879f5a534093af3a59568f24d.jpg

Przysłali, owszem, pudełko Bosch, a w środku było to:

WYSPRZEGLIK-SKODA-OCTAVIA-II-1-4-1-6-1-8-1-9-TDI-Producent-czesci-Topran.jpg.598e8b23a367d78b69f47a0671964efc.jpg

Bez żadnych oznaczeń na obudowie, numerów, nic. Nie wygląda mi to na Bosch.

I teraz niech mi ktoś powie jak powinien wyglądać siłownik Bosch?

Napisano

Napisz do Boscha z prośbą o wyjaśnienie.

Miałem tak kiedyś z chłodnicą. Zamówiłem markową, przyszła jakiegoś tajwańskiego producenta. Zadzwoniłem i okazało się, że do tak mało popularnego samochodu jaki wtedy miałem, dostarczają właśnie te z Tajwanu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

Napisz do Boscha z prośbą o wyjaśnienie.

Miałem tak kiedyś z chłodnicą. Zamówiłem markową, przyszła jakiegoś tajwańskiego producenta. Zadzwoniłem i okazało się, że do tak mało popularnego samochodu jaki wtedy miałem, dostarczają właśnie te z Tajwanu.

Hmmm... Tylko, że gdy oglądam zdjęcia to tak wygląda siłownik TRW albo jakiś Borsehung. Po prostu mi to nie gra. Czyli co? Pakują jedna rzecz do różnych pudełek? Albo zmieniane są tylko naklejki? Albo sprzedawca wala ze mnie robi? Ten siłownik ma plastikową obudowę, a Bosch ma metalową.

Edytowane przez fred77

Napisano
16 minut temu, fred77 napisał(a):

Hmmm... Tylko, że gdy oglądam zdjęcia to tak wygląda siłownik TRW albo jakiś Borsehung. Po prostu mi to nie gra. Czyli co? Pakują jedna rzecz do różnych pudełek? Albo zmieniane są tylko naklejki? Albo sprzedawca wala ze mnie robi? Ten siłownik ma plastikową obudowę, a Bosch ma metalową.

Dopiero teraz to odkryłeś?

Bosch nie produkuje takich siłowników, robią je takie firmy, jak FTE, LUK, Sachs, rzadziej LPR. Cała reszta to chińczyk włożony w dowolne pudełko. Tak jest z wieloma częściami od dawna, szczególnie do starszych aut.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Dopiero teraz to odkryłeś?

Bosch nie produkuje takich siłowników, robią je takie firmy, jak FTE, LUK, Sachs, rzadziej LPR. Cała reszta to chińczyk włożony w dowolne pudełko. Tak jest z wieloma częściami od dawna, szczególnie do starszych aut.

Jakiś miesiąc temu kolega wymieniał też ten siłownik w swojej Skodzie, też Bosch i miał ten z zieloną osłoną, cały metalowy.  Właśnie dlatego pytam.

Napisano
15 godzin temu, fred77 napisał(a):

Jakiś miesiąc temu kolega wymieniał też ten siłownik w swojej Skodzie, też Bosch i miał ten z zieloną osłoną, cały metalowy.  Właśnie dlatego pytam.

To było kupować tam gdzie kolega kupił:phi:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, volf6 napisał(a):

No to tam kupiłem i przysłali mi to co przysłali.

Dzisiaj oglądałem takie siłowniki Sachs, Luk, TRW, Bosch i jaszcza jakaś - nazwy nie pamiętam. Wszystkie były takie same, a pudełka firmowe.

Żeby było jeszcze ciekawiej to zamontowałem nową pompkę sprzęgła. I co? I przy próbie połączenia tłoczka z pedałem okazało się, że popychacz jest za krótki. Wszystko inne pasowało, obudowa, przyłącza, a popychacz za krótki. Psia mać.

Edytowane przez fred77

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

No to tam kupiłem i przysłali mi to co przysłali.

Dzisiaj oglądałem takie siłowniki Sachs, Luk, TRW, Bosch i jaszcza jakaś - nazwy nie pamiętam. Wszystkie były takie same, a pudełka firmowe.

Żeby było jeszcze ciekawiej to zamontowałem nową pompkę sprzęgła. I co? I przy próbie połączenia tłoczka z pedałem okazało się, że popychacz jest za krótki. Wszystko inne pasowało, obudowa, przyłącza, a popychacz za krótki. Psia mać.

kupuj na Allegro, nie spodoba sie to odeslesz i kupisz inny

Napisano

Ja wczoraj odebrałem z ASO ORYGINALNE koło zmiennych faz rozrządu do silnika k4m (1.6 16V).

Na kole wielki napis DELPHI 🤦

8 stów...

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

kupuj na Allegro, nie spodoba sie to odeslesz i kupisz inny

No właśnie chodzi o to "odeślesz". Nie cierpię tracić czasu na odsyłki, pakowanie, jeżdżenie, szukanie nowego, a potem wnerwianie się, że przysłano to samo tylko w innym pudełku. Wolę pójść normalnie do sklepu. Często jest tak, że rano zamawiam, a koło południa już mogę odebrać. Zamawiałem przez internet tylko dlatego, że kupując pompę i siłownik miałem 120zł taniej. I tak mam taniej, że musiałem odesłać.

Edytowane przez fred77

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Ja wczoraj odebrałem z ASO ORYGINALNE koło zmiennych faz rozrządu do silnika k4m (1.6 16V).

8 stów...

„Pussywagon” musi kosztować 😎

Napisano
2 godziny temu, technix napisał(a):

8 stów...

I jestes zdziwiony, ze czesci na pierwszy montaz ma napis producenta czesci a nie producenta auta?

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

No właśnie chodzi o to "odeślesz". Nie cierpię tracić czasu na odsyłki, pakowanie, jeżdżenie, szukanie nowego, a potem wnerwianie się, że przysłano to samo tylko w innym pudełku. Wolę pójść normalnie do sklepu. Często jest tak, że rano zamawiam, a koło południa już mogę odebrać. Zamawiałem przez internet tylko dlatego, że kupując pompę i siłownik miałem 120zł taniej. I tak mam taniej, że musiałem odesłać.

Możesz napisać w jakim sklepie zamawiałeś? Ja zazwyczaj biorę z iparts lub gmoto (motocykl).

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Możesz napisać w jakim sklepie zamawiałeś? Ja zazwyczaj biorę z iparts lub gmoto (motocykl).

Wychodzi na to, że sklep nie ma znaczenia, bo - jak wspomniałem - w jednej z hurtowni facet przyniósł mi 5 siłowników sprzęgła, pięć firmowych pudełek, a w środku takie same siłowniki.

Napisano
1 minutę temu, fred77 napisał(a):

Wychodzi na to, że sklep nie ma znaczenia, bo - jak wspomniałem - w jednej z hurtowni facet przyniósł mi 5 siłowników sprzęgła, pięć firmowych pudełek, a w środku takie same siłowniki.

No a jakie mają być do tego samego modelu, różne? ;l

Napisano
8 minut temu, fred77 napisał(a):

Witaj we wspolczesnym swiecie.

Z czesciami jest tak od dawna. Producentow jest mniej niz marek handlowych.

To samo jest z samochodami. Mozesz kupic jedno auto z kilkoma znaczkami.

Napisano
11 godzin temu, volf6 napisał(a):

Ty uwierzyłeś w tego kolegę?🤣

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Nie dowiesz się bo to wszystko fantazja😏

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

I jestes zdziwiony, ze czesci na pierwszy montaz ma napis producenta czesci a nie producenta auta?

Nie, raczej smutny i pełen obaw, że dostawcą/producentem jest DELPHI 

Napisano
27 minut temu, technix napisał(a):

Rozumiem, że ma być SKODA wraz z podpisem mistrza zmiany i wygrawerowanym numerem seryjnym, szczelnie opakowane tak, by w środku było wyłącznie powietrze z Mlada Boleslav ;] Płaci to wymaga, kupno wysprzęglika do Skody z 2001 roku to bardzo poważny zakup, nie ma żartów ;]

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał(a):

Rozumiem, że ma być SKODA wraz z podpisem mistrza zmiany i wygrawerowanym numerem seryjnym, szczelnie opakowane tak, by w środku było wyłącznie powietrze z Mlada Boleslav ;] Płaci to wymaga, kupno wysprzęglika do Skody z 2001 roku to bardzo poważny zakup, nie ma żartów ;]

Niby śmieszne, ale ja rozumiem, że chciał Bosha bo chciał metalową obudowę.

Można się pośmiać, a dla @fred77 to poważna sprawa jest. :old:

:oki:

Napisano
14 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

No moim zdaniem tak jest, bo nic tak nie wcurwiaaaa jak bezsensowny przestój i stracony czas :) 

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Rozumiem, ale Bosch często tylko firmuje coś swoją nazwą (no i oczywiście kontrolą jakości odpowiednia do ceny), a produkować może ktokolwiek i to jest normalne. Zwłaszcza w przypadku już starych samochodów (w tym przypadku 23 lata!), po prostu właściciele takich aut raczej celują w zdecydowanie tańsze części zamienne, więc dostają tańsze, ale siłą rzeczy gorsze. Lepszych może po prostu już nie być. Raczej nie należy się spodziewać, że kupi się do budżetowego samochodu 20+ części takiej jakości, jakie szły na pierwszy montaż. A możliwe też jest, że ktoś wrzucił do pudełka Boscha jakąś najtańszą chińszczyznę, chcąc wydymać Freda i mu się to udało.

Napisano
59 minut temu, Camel napisał(a):

No moim zdaniem tak jest, bo nic tak nie wcurwiaaaa jak bezsensowny przestój i stracony czas :) 

A to zazwyczaj wynika z chęci mocnego przyoszczędzenia. Chcesz oszczędzić - płacisz za to własnym czasem i nerwami. Zawsze można pojechac do ASO i kupić tam, wtopa jest raczej mało prawdopodobna, no ale będzie drogo. Coś za coś. 

Napisano
21 minut temu, wladmar napisał(a):

A to zazwyczaj wynika z chęci mocnego przyoszczędzenia. Chcesz oszczędzić - płacisz za to własnym czasem i nerwami. Zawsze można pojechac do ASO i kupić tam, wtopa jest raczej mało prawdopodobna, no ale będzie drogo. Coś za coś. 

W Subaru jest mało części kiepskiej jakości. Co wcale nie znaczy że są przesadnie drogie. Wręcz przeciwnie. Ale "oszczędni" omijają markę szerokim łukiem i chodzi fama że drogo. Z drugiej strony zauważ ile jeździ starych. A podejrzewam że gdyby nie rdza to jeździłoby dużo więcej.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

W Subaru jest mało części kiepskiej jakości. Co wcale nie znaczy że są przesadnie drogie. Wręcz przeciwnie. Ale "oszczędni" omijają markę szerokim łukiem i chodzi fama że drogo. Z drugiej strony zauważ ile jeździ starych. A podejrzewam że gdyby nie rdza to jeździłoby dużo więcej.

Z Mitsubishi czy Suzuki podobnie. Ale tu mamy do czynienia ze Skodą, jednak to inny typ właścicieli, wymuszających by było tanio, jak najtaniej. 

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Kolego, myślisz osoby w wątku.

A odpowiadając na Twoje zapytanie, odpowiem Ci, że po prostu wolałbym aby np. VALEO było dostawcą części na pierwszy montaż, aniżeli taki Delphi 

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał(a):

Czyli metalową obudowa nie miał?

Dowiedziałeś się chociaż kto robi, gdzie kupić takie jak chcesz?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, wladmar napisał(a):

No a jakie mają być do tego samego modelu, różne? ;l

Tak. Są różne. Kupiłem inny, nie plastikowy tylko metalowy. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie śmieszkuj, bo tak jest nie tylko ze Skodą ale też z innymi samochodami VAG, z francuskimi, włoskimi, japońskimi też. 

Ale jak kupowałem reflektory do Skody to Hella i były Hella nie tylko na pudełku. Kupowałem przepływomierz Bosch do starego Terrano to był Bosch, z wytłoczonym (odlew) nadrukiem i numerem katalogowym i znakiem firmowym.

Kupowałem nowy wtryskiwacz sterujący Bosch do Terrano i był Bosch, z wybitym numerem katalogowym i znakiem firmowym.

Także miałem pełne prawo sądzić, że jak kupuję siłownik sprzęgła Bosch do Skody VAG to będzie to część Bosch z numerem katalogowym i znakiem firmowym, a nie coś co pakowane jest też do innych firmowych pudełek bez żadnych oznaczeń.

Napisano
48 minut temu, fred77 napisał(a):

Także miałem pełne prawo sądzić,

Miałeś prawo. 

A rzeczywistość jest inna. 

Troche jakbys kupil Toyote Supre i odkrył wszedzie znaczki BMW ;)

Globalizacja, ciągłość łancuchow dostaw i dostępność milionow referencji wymaga kombinacji

Napisano
46 minut temu, fred77 napisał(a):

Nie śmieszkuj, bo tak jest nie tylko ze Skodą ale też z innymi samochodami VAG, z francuskimi, włoskimi, japońskimi też. 

Ale jak kupowałem reflektory do Skody to Hella i były Hella nie tylko na pudełku. Kupowałem przepływomierz Bosch do starego Terrano to był Bosch, z wytłoczonym (odlew) nadrukiem i numerem katalogowym i znakiem firmowym.

Kupowałem nowy wtryskiwacz sterujący Bosch do Terrano i był Bosch, z wybitym numerem katalogowym i znakiem firmowym.

Także miałem pełne prawo sądzić, że jak kupuję siłownik sprzęgła Bosch do Skody VAG to będzie to część Bosch z numerem katalogowym i znakiem firmowym, a nie coś co pakowane jest też do innych firmowych pudełek bez żadnych oznaczeń.

W tych sprawach musisz się jeszcze dużo nauczyć. Dasz wiarę, że NGK, które specjalizuje się przede wszystkim w układach zapłonowych nie produkuje cewek zapłonowych, a sprzedaje je do prawie wszystkich aut? Oczywiście sprzedaje swoje pudełko, a w środku jest cewka Bosch, albo zwykły chinol. 

Niedawno kupowałem przepustnicę do auta, myślę sobie, nie będę brał chińskiego NTY za 300 zł, tylko wezmę Pierburga za 700 zł, bo taka jest w oryginale (zresztą w większości aut jest Pierburg, albo VDO Siemens). Oczywiście Pierburg już sprzedaje chińczyka wykonanego dokładnie, jak ten NTY tylko z naniesionym laserem napisem swojej marki, ale żadnych wytłoczeń, jak w przypadku oryginału już nie ma.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Ja Cię bronię, Ty niewdzięczniku. :old:

Napisano
  • Autor
31 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja Cię bronię, Ty niewdzięczniku. :old:

Słowo pisane oddaje tylko 10% faktycznego przekazu. Także wiesz, mogłem nie załapać.

A co do siłownika to kupiłem LPR Brakes. Nie wiem co to za firma, ale miał metalową obudowę, metalowe przyłącza i o wiele solidniej wyglądał.

Ostatecznie założyłem pompa sprzęgła Sachs, bo wcześniejsza Bosch okazał się niepasująca. Miała za krótki popychacz tłoczka.

No i Skoda działa jak nowa.

Ech... kupiłbym elektryka to takimi rzeczami bym się nie przejmował.

3215_view.jpg.0f504be474c01104d8e5aa0c1bb7a25a.jpg

Edytowane przez fred77

Napisano
35 minut temu, fred77 napisał(a):

Słowo pisane oddaje tylko 10% faktycznego przekazu. Także wiesz, mogłem nie załapać.

A co do siłownika to kupiłem LPR Brakes. Nie wiem co to za firma, ale miał metalową obudowę, metalowe przyłącza i o wiele solidniej wyglądał.

Ostatecznie założyłem pompa sprzęgła Sachs, bo wcześniejsza Bosch okazał się niepasująca. Miała za krótki popychacz tłoczka.

No i Skoda działa jak nowa.

Ech... kupiłbym elektryka to takimi rzeczami bym się nie przejmował.

3215_view.jpg.0f504be474c01104d8e5aa0c1bb7a25a.jpg

No LPR-a nie znasz, od lat 90 wkładałem klocki do aut, jak i tłoczki i w moim przypadku z układami hamulcoywmi mi się kojarzy - a może robi coś jeszcze. Generalnie tragedii nigdy nie było, a nawet kilka lat mi w astrze cylinderki działały bez wycieku i zacięcia.

Napisano
18 godzin temu, technix napisał(a):

Kolego, myślisz osoby w wątku.

A odpowiadając na Twoje zapytanie, odpowiem Ci, że po prostu wolałbym aby np. VALEO było dostawcą części na pierwszy montaż, aniżeli taki Delphi 

Mylisz pierwszy montaż z ori częściami zamiennymi.

Napisano
W dniu 18.07.2024 o 22:20, volf6 napisał(a):

Albo nie sknerzyc w necie tylko kupic w ASO Skoda.

.

Edytowane przez andy7

Napisano
17 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Mylisz pierwszy montaż z ori częściami zamiennymi.

Być może 

Napisano
W dniu 19.07.2024 o 11:33, technix napisał(a):

Skoro producent auta to sprzedaje w swojej sieci dealerskiej, to spełnia wszystkie wymagania jakościowe.

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Skoro producent auta to sprzedaje w swojej sieci dealerskiej, to spełnia wszystkie wymagania jakościowe.

Ba, nawet po drugiej stronie tegoż koła jest napisane RENAULT 😁

Napisano
2 godziny temu, technix napisał(a):

Ba, nawet po drugiej stronie tegoż koła jest napisane RENAULT 😁

możesz też się spotkać z nazwą Motrio- marka części zamiennych do Renówek

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj wymieniałem klocki hamulcowe w samochodzie żony.

Klocki Bosch.

Okazało się, że zestaw nie zawiera takich blaszek, które wkłada się na prowadnice przy podstawie zacisku.

Cztery lata temu, gdy wymieniałem klocki to zestaw zawierał śruby i blaszki. Obecnie były tylko śruby. Musiałem wyczyścić stare i znów zamontować. Ogólnie nic im nie dolegało, nie były nawet skorodowane, wystarczyło dobrze umyć, ale byłem przekonany, że będą razem z nowymi klockami.

blaszki-klockow-hamulcowych-przod-bmw-dacia-lodz-544971861.jpg.1954f03a714d71c98f597bdf9fa798c5.jpg

Napisano
W dniu 19.07.2024 o 07:03, fred77 napisał(a):

A ja w smarcie kupuje zawsze kilka części, jakby coś nie pasowało, lub potencjalnie wymagało wymiany. Dzięki temu unikam niespodzianek.  Potem odsylam niewykorzystane. 

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Ogólnie nic im nie dolegało, nie były nawet skorodowane, wystarczyło dobrze umyć, ale byłem przekonany, że będą razem z nowymi klockami.

Przecież one są z nierdzewki a po drugie to chyba dobrze, ze ich nie było-oszczędziłeś pieniążki i zasoby świata:old:

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

A ja w smarcie kupuje zawsze kilka części, jakby coś nie pasowało, lub potencjalnie wymagało wymiany. Dzięki temu unikam niespodzianek.  Potem odsylam niewykorzystane. 

Uważaj, jeden user już dostał za to naganę od Sprzedającego 🤣

Napisano
49 minut temu, technix napisał(a):

Uważaj, jeden user już dostał za to naganę od Sprzedającego 🤣

Zawsze piszę ręcznie mily liścik, że bardzo przepraszam i dorzucam cukierka do paczki.

:ok:

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, volf6 napisał(a):

Przecież one są z nierdzewki a po drugie to chyba dobrze, ze ich nie było-oszczędziłeś pieniążki i zasoby świata:old:

Przecież wiem, że są nierdzewne. Spotkałem też ocynkowane, które zgniły.

Głównie chodzi o to, że niedawno zestaw zawierał te blaszki, a teraz już ich nie było. 

Czekam aż nowych śrub też nie będą dawać do zestawów.

Edytowane przez fred77

Napisano
14 minut temu, fred77 napisał(a):

Przecież wiem, że są nierdzewne. Spotkałem też ocynkowane, które zgniły.

Głównie chodzi o to, że niedawno zestaw zawierał te blaszki, a teraz już ich nie było. 

Czekam aż nowych śrub też nie będą dawać do zestawów.

Ale że co? Zużyły się, że wymagały wymiany?!

Napisano
  • Autor
46 minut temu, grogi napisał(a):

Ale że co? Zużyły się, że wymagały wymiany?!

Czasami pękają, wycierają się, lub dochodzi do uszkodzenia podczas demontażu i wymagają wymiany.

Napisano
15 godzin temu, fred77 napisał(a):

Dzisiaj wymieniałem klocki hamulcowe w samochodzie żony.

Klocki Bosch.

Okazało się, że zestaw nie zawiera takich blaszek, które wkłada się na prowadnice przy podstawie zacisku.

Cztery lata temu, gdy wymieniałem klocki to zestaw zawierał śruby i blaszki. Obecnie były tylko śruby. Musiałem wyczyścić stare i znów zamontować. Ogólnie nic im nie dolegało, nie były nawet skorodowane, wystarczyło dobrze umyć, ale byłem przekonany, że będą razem z nowymi klockami.

blaszki-klockow-hamulcowych-przod-bmw-dacia-lodz-544971861.jpg.1954f03a714d71c98f597bdf9fa798c5.jpg

Klocki występują z blaszkami lub bez. Następnym razem przykładaj większą uwagę do tego, co zawiera zestaw.