Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Już jutro

Featured Replies

Napisano

Nadejdzie ten dzień, koszmar którego obawia się każdy użytkownik EV czyli jazda w trasę dłuższą niż 200 km:old: Jutro mam do zrobienia jakieś 450 km na autostradzie w ciągu jednego dnia, będzie chyba trzeba zrobić ze 4 postoje, oczywiście na siku bo przecież nie na ładowanie:hush: Chyba, że włączę tryb @kravitz to może się uda zminimalizować postoje do dwóch:jump:

A tak na serio to planuje wystartować z pełną baterią, do celu dotrę z 45 procent baterii. ABRP pokazuje, że w drodze powrotnej będę musiał się zatrzymać na ładowanie, wystarczy około 7 minut żebym dojechał do domu. Nie wiem czy zdążę kupić kawę na wynos lub skorzystać z WC :jem: Jak tu żyć??

Napisano

Strasznie się podnieciłeś...

@mrBEAN co Ty z nim zrobiłeś?

Napisano
18 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Nadejdzie ten dzień, koszmar którego obawia się każdy użytkownik EV czyli jazda w trasę dłuższą niż 200 km:old: Jutro mam do zrobienia jakieś 450 km na autostradzie w ciągu jednego dnia, będzie chyba trzeba zrobić ze 4 postoje, oczywiście na siku bo przecież nie na ładowanie:hush: Chyba, że włączę tryb @kravitz to może się uda zminimalizować postoje do dwóch:jump:

A tak na serio to planuje wystartować z pełną baterią, do celu dotrę z 45 procent baterii. ABRP pokazuje, że w drodze powrotnej będę musiał się zatrzymać na ładowanie, wystarczy około 7 minut żebym dojechał do domu. Nie wiem czy zdążę kupić kawę na wynos lub skorzystać z WC :jem: Jak tu żyć??

Tam u Ciebie to chyba najważniejsze jest, czy jedziesz z wiatrem czy pod wiatr.

Piździ zawsze, więc nie ma co się czarować, że wiać akurat nie będzie ;)

Napisano
  • Autor
37 minut temu, format napisał(a):

Strasznie się podnieciłeś...

@mrBEAN co Ty z nim zrobiłeś?

Udzieliło mi się z wątku z HP :mast: Poza tym nie mogłem zawieść @Ryb , wszyscy widzimy jakim jest kryptomiłośnikiem technologii EV :jem:

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tam u Ciebie to chyba najważniejsze jest, czy jedziesz z wiatrem czy pod wiatr.

Piździ zawsze, więc nie ma co się czarować, że wiać akurat nie będzie ;)

Ważne żeby wiało w odpowiednim kierunku, to tak jak z sikaniem pod wiatr:old: Jeśli będzie niekorzystnie to nawet z miejsca nie dam rady ruszyć:sciana:

Napisano
4 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Nadejdzie ten dzień, koszmar którego obawia się każdy użytkownik EV czyli jazda w trasę dłuższą niż 200 km:old:

Pamiętaj, aby dokładnie opisać każdy postój :old:

Napisano
  • Autor
50 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ciężko stwierdzić, bo nawet wentylowanych foteli nie ma 😁

W moim klimacie raczej niepotrzebny gadżet, lepiej się sprawdzają podgrzewane :phi:

Napisano
44 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

W moim klimacie raczej niepotrzebny gadżet, lepiej się sprawdzają podgrzewane :phi:

U mnie latem jest bardzo ciepło i nie widzę problemu. 

Napisano
8 minut temu, HanYs napisał(a):

Ja raczej też nie a troche pojeździłem w +30C. Wolałbym wygodniejsze fotele. 

Napisano
  • Autor

Ty nie masz wyboru [emoji23]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
37 minut temu, HanYs napisał(a):

Był taki kawał o starych koniach i Wielkiej Pardobickiej 👍;]

Napisano
6 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Udzieliło mi się z wątku z HP :mast: Poza tym nie mogłem zawieść @Ryb , wszyscy widzimy jakim jest kryptomiłośnikiem technologii EV :jem:

Dziś właśnie oglądałem na otomoto elektryczne auta.

:skromny:

PS. Z wentylowanymi fotelami!

:hehe:

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

Spokojnie, trzeba poczekać, jak już Muzg to wprowadzi to będziesz się do rozpuku z ludzi, którzy tego nie mają śmiał.

;l

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Spokojnie, trzeba poczekać, jak już Muzg to wprowadzi to będziesz się do rozpuku z ludzi, którzy tego nie mają śmiał.

;l

juz wprowadzil :jem:

tylko ze podobno dziala duzo lepiej cos jak iphone duzo lepiej niz smieciowy android ;]

Napisano
14 minut temu, PawelWaw napisał(a):

juz wprowadzil :jem:

tylko ze podobno dziala duzo lepiej cos jak iphone duzo lepiej niz smieciowy android ;]

Aha, pewnie wentyluje tylko gdy jest zimno. I można łatwo pokazać, że nikt nie tłoczy tak zimnego powietrza do fotela jak Musg. Wizjoner.

;l

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał(a):

Aha, pewnie wentyluje tylko gdy jest zimno. I można łatwo pokazać, że nikt nie tłoczy tak zimnego powietrza do fotela jak Musg. Wizjoner.

;l

jakbys tam byl :jem:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

;l

Ej ziom, musisz zmniejszyć dawki. 

Ja się przesiadłem z nowego Lexusa Gs350 Fsport 😂 więc coś chyba wiem w temacie siedzeń 😂

Napisano
30 minut temu, HanYs napisał(a):

Ej ziom, musisz zmniejszyć dawki. 

Ja się przesiadłem z nowego Lexusa Gs350 Fsport 😂 więc coś chyba wiem w temacie siedzeń 😂

Nie żartuj. Lexus ma po prostu siedzenia, nie ma się czym zachwycać. A jak Muzg wymyśli siedzenia to będzie emejzing!

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Nie żartuj. Lexus ma po prostu siedzenia, nie ma się czym zachwycać. A jak Muzg wymyśli siedzenia to będzie emejzing!

;]

Taaa… Dacia to jest wypas 😂

Napisano
  • Autor
W dniu 1.08.2024 o 14:00, komor napisał(a):

Pamiętaj, aby dokładnie opisać każdy postój :old:

No był tylko jeden, @Rybby nawet na dwójkę nie zdążył. Ledwo podłączyłem trzeba było odpinać :old: Podróż bardzo relaksująca, szukałem Tira na autostradzie, żeby zrobić test @kravitzale nie było:nie_wiem:

Idę na kolację bo głodny jestem, jakoś po drodze nie było czasu żeby coś zjeść:jem:

20240802_180135.jpg

20240802_180541.jpg

Napisano
19 minut temu, Ralph78 napisał(a):

No był tylko jeden, @Rybby nawet na dwójkę nie zdążył. Ledwo podłączyłem trzeba było odpinać :old: 

No to nie załatwiłeś żadnych spraw.

:sob:

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

No to nie załatwiłeś żadnych spraw.

:sob:

Wręcz przeciwnie, wszystko się udało ogarnąć, wizyta paszportowa w konsulacie, kawa w coffe shop i nawet zakupy w IKEA:mast:

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Wręcz przeciwnie, wszystko się udało ogarnąć, wizyta paszportowa w konsulacie, kawa w coffe shop i nawet zakupy w IKEA:mast:

Jeśli nie podczas ładowania to nie liczy się!

:old:

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Jeśli nie podczas ładowania to nie liczy się!

:old:

Przykro mi, że zawiodłem :oslabiony: Z drugiej strony jakbym jechał hybrydą i miałbym postój na tankowanie to też bym gówno zrobił. A właściwie to nawet nie:jump:

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

No był tylko jeden, @Rybby nawet na dwójkę nie zdążył. Ledwo podłączyłem trzeba było odpinać :old: Podróż bardzo relaksująca, szukałem Tira na autostradzie, żeby zrobić test @kravitzale nie było:nie_wiem:

Idę na kolację bo głodny jestem, jakoś po drodze nie było czasu żeby coś zjeść:jem:

20240802_180135.jpg

20240802_180541.jpg

6 minut!

Dwójkę trzeba robić jedząc. :panic:

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Przykro mi, że zawiodłem :oslabiony: Z drugiej strony jakbym jechał hybrydą i miałbym postój na tankowanie to też bym gówno zrobił. A właściwie to nawet nie:jump:

Zrobiłbyś mniej, bo musisz stać przy kopciuchu i dymać do kasy (oczywiście wiem, że WSZYSCY płacą kartą przy dystrybutorze od dziesięcioleci) ;]

Napisano
3 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Się dziwisz ???

Z najlepszym EV nie ma z tym problemów to nie jaguar ;]

Napisano
9 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

18/100?

Ciagnales przyczepę? ;]

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, HelixSv napisał(a):

6 minut!

Dwójkę trzeba robić jedząc. :panic:

Mądre słowa, jedno wchodzi drugie wychodzi:old:

Napisano
  • Autor
29 minut temu, kravitz napisał(a):

18/100?

Ciagnales przyczepę? ;]

No właśnie nie zamulałem 95 km/h tylko tak po ludzku 115 jechałem przy ograniczeniu 120. Oczywiście dla zasady musiało lać i wiać plus korki w drodze do Dublina, ostanie 5km jechałem ponad 30 minut:facepalm: Jak wracaliśmy też padało, ale w połowie drogi już wyszło słońce. Żeby nie było różowo to jechałem pod wiatr8-)

Zużycie prądu do Dublina wyniosło około 16 kWh, powrót gorzej bo było strasznie wietrznie. Średnio wyszło niecałe 18 kWh.

Ogólnie to zadowolony jestem, zrobienie 420 km kosztowało mnie niecałe 10 euro, jadąc hybrydą musiałbym wydać około 45 euro na paliwo.

Haka nie mam:wpysk:

Screenshot_20240803_064819_Kia Connect.jpg

Napisano

18/100?
Ciagnales przyczepę? ;]

Jechał szybciej niż 95km/h

Spróbuj kiedyś [emoji38]

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
29 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jechał szybciej niż 95km/h

Spróbuj kiedyś emoji38.png

Wysłane za pomocą Tapatalk

Podobno można od tego oślepnąć.

Tak na religii mówili.

Chociaz czekaj, może to nie od tego ;]

Napisano
W dniu 2.08.2024 o 22:03, Ralph78 napisał(a):

Ledwo podłączyłem trzeba było odpinać 

Fajną masz krzywą ładowania - i serio tego zazdroszczę :ok:

Napisano
  • Autor
40 minut temu, slawekw napisał(a):

Na Ionity można nawet 230 kWh wyciągnąć, tutaj ładowarka była wąskim gardłem bo miała tylko 200 kWh. Na Ionity jest 350 kWh więc leci na max:jem:

Napisano
20 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Na Ionity można nawet 230 kWh wyciągnąć, tutaj ładowarka była wąskim gardłem bo miała tylko 200 kWh.

Nie piszę o mocy w peaku, tylko o krzywej (jak długo taką wysoką moc możesz ładować do auta). Tutaj obecne modele Tesli mają sporo do nadrobienia.

Napisano
  • Autor

Nie piszę o mocy w peaku, tylko o krzywej (jak długo taką wysoką moc możesz ładować do auta). Tutaj obecne modele Tesli mają sporo do nadrobienia.
W sumie to rzeczywiście, najczęściej ładuje się pomiędzy 20 a 80 procent i tutaj jest bardzo dobrze w EV6 i Ioniq 5. Na Teslę nawet nie patrzyłem bo mnie nie interesuje.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
14 godzin temu, slawekw napisał(a):

Krzywo parkują, krzywo się ładują, nic tu nie jest proste, wszystko z nimi nie tak...

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
16 godzin temu, slawekw napisał(a):

Ja to miałem świetną krzywą w i3 42kWh. 

Ale moc ładowania... ;]

Screenshot_20240805_124930_Chrome.jpg

Edytowane przez HelixSv

Napisano
17 godzin temu, slawekw napisał(a):

Nie wiem czy na tym SC w Kato było coś nie halo, czy może miałem pecha, ale wg tego co widziałem to ta moja Y w okolicach 80% baterii przyjmuje mniej prądu niż eGolf ;]

Autentycznie gdzieś przy 78% widziałem już moc 19kW, podczas gdy w eGolfie nadal by było jakieś 35-37kW ;]

Pewnie to jednorazowe :hehe:

Z historii widzę, że ładowanie trwało 20min i auto przyjęło równe 18kWh. To są serio wartości takie jakie miał eGolf ;]

Tak, jest czego zazdrościć w EV6 :ok:

IMG_8314.PNG

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Autentycznie gdzieś przy 78% widziałem już moc 19kW,

Przy 78% TMY powinna przyjmować powyżej 51kW. Przynajmniej tak jest u mnie w LR:

image.png.3b630fcf797f186b9bed784c9780ccac.png

Napisano
1 minutę temu, slawekw napisał(a):

Przy 78% TMY powinna przyjmować powyżej 51kW. Przynajmniej tak jest u mnie w LR:

Zrzut z ekranu wstawiłem, nie ściemniam ;)

Zacząłem ładowanie gdzieś chyba przy 60%, skończyłem na 80%.

Zaczęło się jakoś od 70-80kW mocy, a na koniec było poniżej 20kW.

Może ten SC był jakiś walnięty. Nie wiem.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Zacząłem ładowanie gdzieś chyba przy 60%, skończyłem na 80%.

Zaczęło się jakoś od 70-80kW mocy, a na koniec było poniżej 20kW.

Może ten SC był jakiś walnięty. Nie wiem.

Pewnie zimna bateria, bo ciężko, żeby SC był (tak bardzo) walnięty. 

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie pisałem że ściemniasz, tylko wstawiłem jakie są realne wartości i krzywa ładowania w TMY LR.

Na szybkość ładowania ma wpływ wiele czynników.

Pojeździsz dłużej niż tydzień to może nie będziesz wydawał osądów na podstawie pojedynczych zdarzeń.

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Pewnie zimna bateria, bo ciężko, żeby SC był (tak bardzo) walnięty. 

Dojechałem tam na nawi, a nawi była ustawiona na mój dom pod Wawą ;) SC nie był wcale po drodze, więc pewnie auto sobie wykalkulowało, że nie dojedzie na tym co ma w baterii, podliczyło sobie gdzie jest najbliższy niezajęty SC i ile trzeba podładować.

Z tego co wiem, jak Tesla wie że jedzie na SC, to sobie baterię ma podgrzać. Nie wiem co tam poszło nie tak. Byłem tylko raz na SC i mam tylko to doświadczenie.

Napisano
Teraz, slawekw napisał(a):

Pojeździsz dłużej niż tydzień to może nie będziesz wydawał osądów na podstawie pojedynczych zdarzeń.

Następnym razem być może będę się ładował na SC jakoś w październiku, to sprawdzę jak będzie.

Raczej nie będzie zbyt dużo okazji do ładowania w trasie, stąd nawet trudno mówić o zbieraniu doświadczenia, skoro pomiędzy ładowaniami będą całe miesiące przerwy ;)

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem co tam poszło nie tak.

Pewnie włączyła grzanie, ale w kilka minut (które minęły od ustawienia celu w navi do przyjazdu pod SuC) nie zdążyła za bardzo podgrzać. U mnie grzanie zaczyna się nawet 30-45 minut przed dojazdem do ładowarki

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

skoro pomiędzy ładowaniami będą całe miesiące przerwy ;)

Ładowanie w domu to też ładowanie. Chyba że zamierzasz robić 500 km rocznie, to przepraszam

Napisano
1 minutę temu, slawekw napisał(a):

Pewnie włączyła grzanie, ale w kilka minut (które minęły od ustawienia celu w navi do przyjazdu pod SuC) nie zdążyła za bardzo podgrzać. U mnie grzanie zaczyna się nawet 30-45 minut przed dojazdem do ładowarki

Tak, BTW, do jakiej temp grzeje baterię przez ładowaniem?

Pytam, bo odbierałem auto w mocny upał, auto czekało przed salonem, w pełnym słońcu. W środku "Sahara" ;)

Bateria nawet bez podgrzewania pewnie miała tyle co otoczenie, czyli ze 30 stopni.