Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Tak i nie. Hybrydy od lat niezmienione a w roku 2023 debiutuje auto elektryczne. Fakty trochę przeczą tej teorii.

Ale ja wiem, ze od Priusa 1gen się wiele zmieniło. Z tym że jest to rozwijanie starej koncepcji a nie jakiś przełom. Silniki benzynowe od 1996 roku też się zmieniły ale trudno nazwać to przełomem i nowoczesnością w erze aut elektrycznych.

zdecyduj się, nic się nie zmieniło czy jednak wiele ?

uważam że jednak nie wiele i tak jak napisałeś jest to tylko (albo aż) rozwijanie udanej konstrukcji 

po co zmieniać coś co działa dobrze ? 

silniki benzynowe to chyba trochę wcześniej, mam suzuki konstrukcyjnie początek lat 90, wiele się nie róźni od tego w bmw z 2006, czy nawet toyoty z 2020

kabelków przybyło, co niekoniecznie wpłynęło na bezawaryjność i trwałość

a tak naprawdę to nawet wcześniej mimo że gaźnik, to idea była podobna ;)

Być może w niczym. Ale mają nowocześniejsze konstrukcje. A być może niektóre z nich mają też lepsze osiągi, szybsze skrzynie biegów, potrafią przekazać tyle samo mocy na obie osie itd.

ale na czym polega to nowocześniejsze ?

kwestia osiągów to też kwestia czego się wymaga od auta, toyota ma 2.5L silnik, na dziś jakiś archaizm, bo przecież można wsadzić nowoczesne 1.2THP (które się rozpadnie po 30kkm), pytanie po co ? jak ten 2.5 jest trwały, wpisuje się koncepcję oszczędnej hybrydy i działa jak należy 

toyota generalnie robi auta nudne i przeciętne, ale czy wszyscy muszą być jak cupra ? (która nudne auto sprzedaję opakowane w ładny papierek)

czy LC albo hilux czymś się wyróżniają? są nowoczesne, nie, a jednak są popularne tam gdzie liczy się niezawodność i prostota

czy prius zdominował taxi bo jest nowoczesny, nie, bo jest oszczędny, w miarę tani i trwały, a jeszcze na LPG pojedzie

a rav4 dlaczego tyle na ulicach, mimo że wyje i multimedia ma 5lat do tyłu, bo jest poprawna, oszczędna i praktyczna 

Diesle Renault się rozpadały a ja w Chevrolecie z dieslem nie wymieniłem klocków przez 160kkm. Dowodzi to tego samego, czyli niczego.

tak samo jak oczekiwanie bliżej nieokreślonej nowoczesności 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

bo nie umiała robić elektryków.

Testujemy oprogramowanie dla Toyoty. Chłopaki tam często bywają. I po raz kolejny Ci tłukę że umieją je robić. Tylko się biznesowo nie spina. Bo na hybrydzie lepiej zarabiają. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej :ok:

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Testujemy oprogramowanie dla Toyoty. Chłopaki tam często bywają. I po raz kolejny Ci tłukę że umieją je robić. Tylko się biznesowo nie spina. Bo na hybrydzie lepiej zarabiają. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej :ok:

Moze sobie zalozycie osobny watek? ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Moze sobie zalozycie osobny watek? ;]

Masz rację. Spadam :ok:

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Supra to BMW, GT86 to Subaru a Yaris jest owszem fajny ale to nadal Yaris.

Z Yarisem to naprawdę zły przykład, bo to jest auto zrobione od podstaw jako zabawka do upalania a karoseria jest tylko dodatkiem. No bo każde auto musi mieć karoserię. A przy tym nakładzie prac mogli równie dobrze zrobić"GR cokolwiek" ale w tym rozmiarze najbardziej podpasował Yaris.

Ze zwykłym Yarisem dzieli chyba tylko lampy, antenę, klamki i może kilka szczegółów we wnętrzu. Silnik, skrzynia biegów, napędy są zaprojektowane tylko do tego auta.

Inny jest KAŻDY panel karoserii. Podwozie jest całkiem inne. To po prostu całkiem inne auto o podobnej nazwie.

Pewnie chodziło ci o takie przykłady jak zrobił choćby Hyundai z i20 czy i30. Włożyli większy, mocniejszy silnik, napęd na 2 osie(lub nie) i jest hot-hatch.

Napisano

Mogła w sumie zrobić kwadratowe światła i dodać tablet. I zrobić nazwę Yuris nie Yaris. OK. Napisz że nie lubisz Toyoty tak jak kiedyś Subaru i wymyślisz każdy absurd żeby to udowodnić. I dziwisz się potem że piszą Ci że najlepszy jest diesel w automacie w Jagu. OK - niech tak będzie. Poddaje się.
A propos Subaru, dla mnie to jest wzór do naśladowania. Ja może przy trochę innych kategoriach aut obstaję, bo zawsze miałem ciężką nogę. Natomiast kwintesencją Subaru jest to, że seryjne auto niewiele się różni od tego, które przez ileś lat wygrywało MŚ.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

A ja nie neguję jakości rozwiązania Toyoty ale nazwałbym tę konstrukcję sprawdzoną, nie nowoczesną. I nadal byłaby to zaleta.

Hybrydy też rozwijają się. To już któraś generacja u Toyoty.

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Z Yarisem to naprawdę zły przykład, bo to jest auto zrobione od podstaw jako zabawka do upalania a karoseria jest tylko dodatkiem. No bo każde auto musi mieć karoserię. A przy tym nakładzie prac mogli równie dobrze zrobić"GR cokolwiek" ale w tym rozmiarze najbardziej podpasował Yaris.

Ze zwykłym Yarisem dzieli chyba tylko lampy, antenę, klamki i może kilka szczegółów we wnętrzu. Silnik, skrzynia biegów, napędy są zaprojektowane tylko do tego auta.

Inny jest KAŻDY panel karoserii. Podwozie jest całkiem inne. To po prostu całkiem inne auto o podobnej nazwie.

Pewnie chodziło ci o takie przykłady jak zrobił choćby Hyundai z i20 czy i30. Włożyli większy, mocniejszy silnik, napęd na 2 osie(lub nie) i jest hot-hatch.

W międzyczasie mogę wymienić BMW serii M, Audi serii RS czy jeszcze jakieś inne. Zupełnie nie o to chodzi. Sama koncepcja zrobienia auta opartego na zwykłym aucie, wsadzenia mocnego silnika i zmienienia tego, co będzie konieczene żeby reszta nadążyła (zauważam, że tak daleko idące zmiany były konieczne ze względu na wybór Yarisa jako bazy, BMW wybierając na bazę do wersji M swoje auta już dysponuje na starcie platformą potrafiącą ogarnąć więcej i stąd czasem może sobie pozwolić na mniejsze zmiany, choć zwykle też są duże, wystarczy porównać 520i oraz M5) to nie jest żaden przełom. Przypominam, że Renault miało lata temu Clio Williams z centralnym silnikiem V6, przy którym zakres przeróbek Yarisa to zabawa w piaskownicy.

Ja zmierzam do tego, że przełomem jest to, co zrobła Tesla, prezentując auta elektryczne o niesamowitych osiągach. To, co zrobił Hyundai, prezentując Ioniqa 5n. To, co robi BMW, prezentując model iX obok iX3. I wreszcie to, co robi sama Toyota z modelem Mirai. Ale nie poprawianie w nieskończoność tej samej hybrydy od dziesiątków lat. To taka sama nowoczesność jak poprawianie od dziesiątków lat tego samego wolnossącego boxera 2.0 w Subaru. Jest lepszy niż 20 lat temu ale nadal nie ma startu do nowoczesnych konstrukcji.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Hybrydy też rozwijają się. To już któraś generacja u Toyoty.

Wolnossące silniki benzynowe też. I co z tego? Byle Fiat miażdży Toyotę nowoczesnością w technologii hybrydowej. Powiedz konstruktorom tego co poniżej, że Toyota jest dumna z wolnossącego 2.5 z eCVT i silnika na tylnej osi o mocy 40KM. Udławią się kawą.

2022-Wrangler-4xe-Hero-Desktop.jpg

Edytowane przez Ryb

Napisano
17 minut temu, vlad1431 napisał(a):

To ja cały czas mam wyobrażenie, że same młodzieniaszki na tym forum tu som.emoji3.png

Tacy sami młodzi, jak my ;]

Niestety, ale 2 godziny jazdy płaszczakiem i ciężko mi wysiąść.

A skrzyni AT nie wspomnę, że musi być.

Napisano

Wolnossące silniki benzynowe też. I co z tego? Byle Fiat miażdży Toyotę nowoczesnością w technologii hybrydowej.

Tak, tak.

Więc już może wystarczy pisać, że moja racja jest mojsza.

Liczy się ta technologia, która zdobywa nabywców.

Jest wiele fajnych rozwiązań, ale nie udało się ich przekuć na produkcję masową lub nie zdobyły rynku.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, tak.

Więc już może wystarczy pisać, że moja racja jest mojsza.

Liczy się ta technologia, która zdobywa nabywców.

Jest wiele fajnych rozwiązań, ale nie udało się ich przekuć na produkcję masową lub nie zdobyły rynku.

Użyjmy logiki Watsonie. Jeśli mowa o nowoczesności to nie można mówić jednocześnie o zdobyciu rynku bo na to potrzeba czasu, prawda? Wyjątkiem jest Tesla, która sama w sobie jest pięknym przykładem jak archaiczna jest Toyota. W porównaniu z fanbojami Toyoty (poza LC czy kilkoma innymi modelami) nabieram do fanbojów Tesli coraz większego szacunku.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Użyjmy logiki Watsonie. Jeśli mowa o nowoczesności to nie można mówić jednocześnie o zdobyciu rynku bo na to potrzeba czasu, prawda. Wyjątkiem Tesla.

Tak, tak.

Toyota stoi w miejscu.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, tak.

Toyota stoi w miejscu.

Ależ nie, rozwija się. Poza małymi wyjątkami z mniej więcej dziesięcioletnim opóźnieniem. Ostatnią rzeczą, której szukają nabywcy Toyoty jest nowoczesność. Ta firma sprzedaje do dziś LandCruisera serię 70. A w roku 2024 prezentuje w Europie nowego Land Cruisera z czterocylindrowym dieslem o pojemności 2.8l i mocy 204KM bez nawet miękkiej hybrydy. Nowoczesność, kto inny tak robi?

2024-Toyota-LC70-GX-cab-chassis-white-Ma

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Tak, tak.

Toyota stoi w miejscu.

Cofa się. 😁

Kolejnym moim autem też będzie coś z tego koncernu. Niech inni kupują sobie stare technologie😆

Napisano
Tacy sami młodzi, jak my ;]
Niestety, ale 2 godziny jazdy płaszczakiem i ciężko mi wysiąść.
A skrzyni AT nie wspomnę, że musi być.
20 lat temu też tak miałem, rwa kulszowa, ale udało się wyjść z tego i teraz im niżej tym lepiej.[emoji846]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Cofa się. 😁

Kolejnym moim autem też będzie coś z tego koncernu. Niech inni kupują sobie stare technologie😆

Proponuję LandCruisera 70. Będziesz mógł udowadniać jaki jest nowoczesny.

;l

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Proponuję LandCruisera 70. Będziesz mógł udowadniać jaki jest nowoczesny.

;l

Po co? Lex jest lepszy, choć wiem że są tacy co twierdzą że to tylko Toyota ze znaczkiem L.🤔

Niech se twierdzą🤣

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Po co? Lex jest lepszy, choć wiem że są tacy co twierdzą że to tylko Toyota ze znaczkiem L.🤔

Niech se twierdzą🤣

Lexus jest bardzo poprawnym autem IMO. Blisko byłem kupienia jednego. Czepiam się u Toyoty zacofania, głupich reklam i jeszcze kilku rzeczy ale to porządne auta, zwłaszcza ze znaczkiem Lexusa, gdzie wyeliminowano większość wad (hałas, słabe materiały).

:ok:

BTW, szkoda że raczej nie dostaniemy w EU nowego Lexusa GX, świetne auto. 

001.jpg

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Przecież Vitara to klasa B, to w zasadzie małe auto. Klasą C jest S-Cross, który przy długości 4.3 metra też jakoś wielki nie jest, Golf ma 4.28 m długości. 

Chyba w jego rozumieniu słowo landara nie miało oznaczać, podkreślać wielkości Vitary, a było jedynie pogardliwym określeniem tego auta?

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Sama koncepcja zrobienia auta opartego na zwykłym aucie, wsadzenia mocnego silnika i zmienienia tego, co będzie konieczene żeby reszta nadążyła (zauważam, że tak daleko idące zmiany były konieczne ze względu na wybór Yarisa jako bazy, BMW wybierając na bazę do wersji M swoje auta już dysponuje na starcie platformą potrafiącą ogarnąć więcej i stąd czasem może sobie pozwolić na mniejsze zmiany, choć zwykle też są duże, wystarczy porównać 520i oraz M5) to nie jest żaden przełom.

No właśnie tłumaczyłem, że nie. GR Yaris to technicznie ani trochę nie jest Yaris. To nie są zmiany. To inne auto.

17 minut temu, Ryb napisał(a):

Przypominam, że Renault miało lata temu Clio Williams z centralnym silnikiem V6, przy którym zakres przeróbek Yarisa to zabawa w piaskownicy.

To właśnie jest porównywalny poziom podobieństwa aut o podobnej nazwie.

19 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja zmierzam do tego, że przełomem jest to, co zrobła Tesla, prezentując auta elektryczne o niesamowitych osiągach. To, co zrobił Hyundai, prezentując Ioniqa 5n

Tesla tak, ale Hyundai nie. Tu akurat żadnego przełomu nie ma. Po prostu mocniejsza wersja tego samego auta z kilkoma dodatkami stylistycznymi.

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

To zależy na którą. Ta jest całkiem całkiem. No ale na taksówkę rzeczywiście nie :)

Jedyna fajna corolla to taka

rd8wvbxkzd6hy4gqdof0

Niestety niedostepna w PL w oficjalnej sieci. Tylko prywatny import zza wielkiej wody

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Lexus jest bardzo poprawnym autem IMO. Blisko byłem kupienia jednego. Czepiam się u Toyoty zacofania, głupich reklam i jeszcze kilku rzeczy ale to porządne auta, zwłaszcza ze znaczkiem Lexusa, gdzie wyeliminowano większość wad (hałas, słabe materiały).

BTW, szkoda że raczej nie dostaniemy w EU nowego Lexusa GX, świetne auto. 

001.jpg

Bądźmy uczciwi, lex to tak samo zacofane dziadostwo jak Toyota. Stary układ napędowy😱

Napisano

No właśnie tłumaczyłem, że nie. GR Yaris to technicznie ani trochę nie jest Yaris. To nie są zmiany. To inne auto.

To właśnie jest porównywalny poziom podobieństwa aut o podobnej nazwie.

No, tak jak to Renault, więc trudno mówić o czymś odkrywczym. Z tym, że w Renault poszli na całość montując centralnie V6 a przeróbki Toyoty wynikają z tego, że były niezbędne żeby ogarnąć moc pod maską. Punkt tutaj tylko za napęd AWD bo tego nie musieli robić, historia zna szalone hothatche z FWD.

Tesla tak, ale Hyundai nie. Tu akurat żadnego przełomu nie ma. Po prostu mocniejsza wersja tego samego auta z kilkoma dodatkami stylistycznymi.

No nie - w Hyundaiu stworzyli hothatcha elektrycznego, który miażdży supersamochody, to jednak nowość. Yaris jest przy nim zwykłym hothatchem, jakich jeszcze 10 lat temu było pełno. Znów się spóźnili o 10 lat.

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Bądźmy uczciwi, lex to tak samo zacofane dziadostwo jak Toyota. Stary układ napędowy😱

No stary. Bliźniak samochodu ze zdjęcia ze znakiem Toyoty w roku 2024 debiutuje z czterocylindrowym dieslem 2.8l i mocą 200KM. Notabene, będącym w ofercie od 20 lat. Innej jednostki u nas na razie nie będzie. Stawiam dolary przeciw orzechom, że Ford zdąży wprowadzić w EU hybrydowego pickupa zanim Toyota zaoferuje w Europie młodszy niż 20 lat silnik pod maską swojej luksusowej terenówki.

Edytowane przez Ryb

Napisano
34 minuty temu, Ryb napisał(a):

W międzyczasie mogę wymienić BMW serii M, Audi serii RS czy jeszcze jakieś inne. Zupełnie nie o to chodzi. Sama koncepcja zrobienia auta opartego na zwykłym aucie, wsadzenia mocnego silnika i zmienienia tego, co będzie konieczene żeby reszta nadążyła (zauważam, że tak daleko idące zmiany były konieczne ze względu na wybór Yarisa jako bazy, BMW wybierając na bazę do wersji M swoje auta już dysponuje na starcie platformą potrafiącą ogarnąć więcej i stąd czasem może sobie pozwolić na mniejsze zmiany, choć zwykle też są duże, wystarczy porównać 520i oraz M5) to nie jest żaden przełom. Przypominam, że Renault miało lata temu Clio Williams z centralnym silnikiem V6, przy którym zakres przeróbek Yarisa to zabawa w piaskownicy.

No nie do konca. Bo GR Yaris to nie jest przerobiona/wzmocniona/odelżona buda Yarisa - tak by mozna powiedziec o GR Corolli.

W przypadku GR Yarisa to auto stworzone od podstaw jako baza do budowy auta do rajdow (Rally 1 i Rally 2). 

Było już o tym w wątku 

Napisano
6 minut temu, Filipfm napisał(a):

No nie do konca. Bo GR Yaris to nie jest przerobiona/wzmocniona/odelżona buda Yarisa - tak by mozna powiedziec o GR Corolli.

W przypadku GR Yarisa to auto stworzone od podstaw jako baza do budowy auta do rajdow (Rally 1 i Rally 2). 

Było już o tym w wątku 

Robił coś takiego kiedyś Peugeot z modelem 206 konstruowanym do rajdów. Potem nawet oferował wersję WRC z przedłużonymi śmiesznie zderzakami bo musiał auto oferować jako seryjne żeby spełnić wymogi homologacyjne pod rajdy, więc wypuścił krótką serię tego potworka.

Pomijam, że nadal przy Clio Williams te wszystkie pomysły to inżynierskie przedszkole.

Dodatkowo, fakt wymyślenia Yarisa GR nie udowadnia, że napęd w hybrydowej RAV4 jest nowoczesny.

Edytowane przez Ryb

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

No stary. Bliźniak samochodu ze zdjęcia ze znakiem Toyoty w roku 2024 debiutuje z czterocylindrowym dieslem 2.8l i mocą 200KM. Notabene, będącym w ofercie od 20 lat. Innej jednostki u nas na razie nie będzie. Stawiam dolary przeciw orzechom, że Ford zdąży wprowadzić w EU hybrydowego pickupa zanim Toyota zaoferuje w Europie młodszy niż 20 lat silnik pod maską swojej luksusowej terenówki.

Z tego powodu wybieram start układ👍 Bardzo stary czyli ropniak plus hydraulik w ogóle mnie nie interesuje😁

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Sprawdzony najpierw w Toyocie :ok:

Tak czy siak beznadziejny😆

Napisano

Z tego powodu wybieram start układ👍 Bardzo stary czyli ropniak plus hydraulik w ogóle mnie nie interesuje😁

Jak dla mnie możesz wybrać co chcesz przecież. Ja nie uważam tych rozwiązań za nowoczesne i są obiektywne argumenty za tym (wiek konstrukcji) ale jednocześnie wcale nie uważam, że należy koniecznie tę nowoczesność wybierać. Sam wybrałem klasyczne samochody zamiast elektrycznych i nawet zastanawiam się, czy się nie szarpnąć na V8 zanim wszystkie znikną.

Napisano

Pomijam, że nadal przy Clio Williams te wszystkie pomysły to inżynierskie przedszkole.

Włożenie 2-litrowego silnika zamiast 1,6 to nie jest wielka modyfikacja.

Chyba chodziło Ci raczej o Clio V6?

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Włożenie 2-litrowego silnika zamiast 1,6 to nie jest wielka modyfikacja.

Chyba chodziło Ci raczej o Clio V6?

Tak, dokładnie. Ono nie miało w nazwie Williams? Mój błąd, chodziło oczywiście o te z V6 z tyłu. Genialny pomysł.

EDIT: Aż spojrzałem za ile takie można dziś kupić. W DE za 50-70tys. Euro lub więcej jeśli się jest ekstrawaganckim.

:O

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Jak dla mnie możesz wybrać co chcesz przecież. Ja nie uważam tych rozwiązań za nowoczesne i są obiektywne argumenty za tym (wiek konstrukcji) ale jednocześnie wcale nie uważam, że należy koniecznie tę nowoczesność wybierać. Sam wybrałem klasyczne samochody zamiast elektrycznych i nawet zastanawiam się, czy się nie szarpnąć na V8 zanim wszystkie znikną.

Era V8 już też przerabiałem. 3 sztuki. 

Idę w nowoczesność a klasyką niech inni się cieszą👍

Napisano

Era V8 już też przerabiałem. 3 sztuki. 

Idę w nowoczesność a klasyką niech inni się cieszą👍

Nowoczesny byłby RZ.

Ej, czytaj to, marketingowcy ciągle w formie:

Cytat

LIDER W DZIEDZINIE ELEKTRYFIKACJI SAMOCHODÓW

Od niemal 20 lat Lexus jest liderem w elektryfikacji aut premium. Nasze pojazdy wyróżniają się wyrafinowaniem, jakością i słynną niezawodnością. Elektryfikacja to więcej niż akumulatory czy silniki. Napęd RZ reaguje na każdy Twój ruch, dając precyzyjne połączenie z samochodem.

:lol: :lol: :lol: 

A nieprawda! Bo wynalazek Otto Benza też miał akumulator!

:lol:

Edytowane przez Ryb

Napisano

Robił coś takiego kiedyś Peugeot z modelem 206 konstruowanym do rajdów. Potem nawet oferował wersję WRC z przedłużonymi śmiesznie zderzakami bo musiał auto oferować jako seryjne żeby spełnić wymogi homologacyjne pod rajdy, więc wypuścił krótką serię tego potworka.

Nope. Historia 206 czy Fabii z dluzszymi zderzakami, aby spelnic wymogi wymiarow budy pod homologacje to co innego niz stworzenie budy od podstaw. 

Zauwaz, ze nie ma "cywilnego" Yarisa 3d. To jest po prostu inne auto.

Clio Williams? 

O tym mowisz?

gHFk9kpTURBXy9lMGNmNGFiN2M0ZjMyZmY0MGU5O

Czy moze chodzi Ci o Clio V6 aka Lutecia 

renault-sport-clio-v6-logo.jpg

Mozna miec rozne zdania, ale imo GR Yaris to wiekszy temat niz to Clio.

W przypadku Clio to wziecie z placu budy Clio, z półki silnika z Laguny i zrobienie projektu jak Żuraw z malucha - mysle, ze KoNik tez by podołał podobnemu - a i pewnie kilku innych AKowiczów.

GR Yaris to auto, ktore jest stworzone od podstaw - buda, silnik, napędy.

Clio na pewno bardziej ekstrawaganckie, ale jezeli chodzi o zakres projektu, to moim zdaniem zdecydowanie GR jest bardziej skomplikowany.

Dodatkowo, fakt wymyślenia Yarisa GR nie udowadnia, że napęd w hybrydowej RAV4 jest nowoczesny.

Nic na ten temat nie pisalem :)

Napisano

Tuż przed końcem gwarancji tak żeby właściciel usprawiedliwił sobie wyższą cenę

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Skoro się tak zachwycasz to co tam technicznie jest takiego nowatorskiego? I jaka w tym jest kosmiczna technologia? Ale czysto technicznie.

Bo osobiście uważam że z Renówek taki Safrane 4x4 był dużo bardziej skomplikowany technicznie.

Napisano
4 minuty temu, Filipfm napisał(a):

W przypadku Clio to wziecie z placu budy Clio, z półki silnika z Laguny i zrobienie projektu jak Żuraw z malucha - mysle, ze KoNik tez by podołał podobnemu - a i pewnie kilku innych AKowiczów.

Clio na pewno bardziej ekstrawaganckie, ale jezeli chodzi o zakres projektu, to moim zdaniem zdecydowanie GR jest bardziej skomplikowany.

Oczywiście że tak jest dlatego pytam wyżej :)

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Skoro się tak zachwycasz to co tam technicznie jest takiego nowatorskiego? I jaka w tym jest kosmiczna technologia? Ale czysto technicznie.

Bo osobiście uważam że z Renówek taki Safrane 4x4 był dużo bardziej skomplikowany technicznie.

Ja się tym nie zachwycam dlatego że skomplikowane bo Yaris GR też specjalnie skomplikowany nie jest. Ja tylko podaję to jako przykład większych jednak przeróbek niż te, które zrobiono w Yarisie.

No i nadal nie wiem jak ten Yaris ma udowadniać nowoczesność hybrydy z eCVT w Lexusie NX.

:nie_wiem:

Edytowane przez Ryb

Napisano
17 minut temu, Filipfm napisał(a):

Nope. Historia 206 czy Fabii z dluzszymi zderzakami, aby spelnic wymogi wymiarow budy pod homologacje to co innego niz stworzenie budy od podstaw. 

Zauwaz, ze nie ma "cywilnego" Yarisa 3d. To jest po prostu inne auto.

Czy moze chodzi Ci o Clio V6 aka Lutecia 

renault-sport-clio-v6-logo.jpg

Oczywiście chodzi o V6. Już wyżej sprostowano.

Ale bądźmy przez chwilę poważni w tym udowadnianiu, że da się przerobić zwykłe Clio pod V6 w byle garażu. Przecież to ma mniej części wspólnych z seryjnym Clio niż ten Yaris GR z Yarisem. Tu też żaden wymiar się nie zgadza, napędzana jest nie ta oś, zawieszenie i rozkład mas to inna bajka... Nawet nie chce mi się wymieniać. Weźmy pod uwagę, że to się ścigało i chętnie bym postawił takie Clio na torze obok Yarisa GR. Wszyscy się tym Yarisem zachwycają a tymczasem góra urodziła mysz i wyszedł zwykły hot-hatch co ma ledwie 250KM. Taki np. Focus RS czy Audi RS3 go miażdżą w każdej możliwej konkurencji.

PS. Na Nurnburgringu tego Yarisa objechał m.in. Golf kombi i Range Rover.

;l

Nic na ten temat nie pisalem :)

Tu się przynajmniej zgadzamy.

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Jak zaczną dokuczać małe częste upierdliwe awarie lub te większe.

JA tak z matizem czekalem, czekalem czy to juz, bo cos sie tam psulo, czekalem, czekalem.

I nowy kupilem kilka lat za pozno ;]

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja tylko podaję to jako przykład większych jednak przeróbek niż te, które zrobiono w Yarisie.

To nie były większe. Napisał Ci już kolega wyżej. Auto wzięte z gotowych klocków i innych modeli. Pospawane i poskładane.

Yaris GR jest zaprojektowany całkowicie od nowa. A co do drugiej części to sam pisałeś że nowoczesne auto jest zaprojektowane od nowa. Stąd pytanie.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

To nie były większe. Napisał Ci już kolega wyżej. Auto wzięte z gotowych klocków i innych modeli. Pospawane i poskładane.

Yaris GR jest zaprojektowany całkowicie od nowa. A co do drugiej części to sam pisałeś że nowoczesne auto jest zaprojektowane od nowa. Stąd pytanie.

Naprawdę? Uważasz, że wsadzenie do małego przednionapędowego autka centralnie silnika V6 i sprawienie żeby to po torze jeździło to tylko "poskładanie i pospawanie"? Z klocków? Renault miał wtedy na półce zawieszenia do aut z centralnym silnikiem? Skrzynie biegów? Układy napędowe? Szersze nadwozie i podwozie? I takie "klocki" od razu pasują? Myślisz że rozstaw kół dystansami zrobili, półosie wyspawali w garażu? Przecież tam nic nie pasowało z serii. Ja nie wierzę co czytam. Nadal jestem na forum motoryzacyjnym? Widział tu ktoś kiedyś sportowe auto? 

:totalszok:

To Clio było mniej więcej tak samo poskładane z dostępnych klocków jak to jest poskładany z dostępnych klocków ZX:

1993_Citroen_ZX_Paris-Dakar_Rally.jpg

Nowoczesne rozwiązania to zaprojektowane od nowa i wykorzystujące nowe zdobycze techniki. Tzw. wiek konstrukcji. Poprawiane w nieskończoność stare pomysły mogą się sprawdzać biznesowo ale trudno nazywać je nowoczesnymi.

Zresztą cała ta dygresja z Yarisem jest głupia bo Toyota ma Mirai, która miażdży nowoczesnością i tego Yarisa i wszystko inne w gamie Toyoty oraz wielu innych producentów. Sęk w tym, że ani ten Yaris ani ta Mirai nijak nie dowodzą, że ich układy hybrydowe z eCVT są nowoczesne. To rozwinięcie pomysłu z roku 1996 i stworzenie nawet Yarisa z silnikiem odrzutowym nic tu nie zmieni.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Naprawdę? Uważasz, że wsadzenie do małego przednionapędowego autka centralnie silnika V6 i sprawienie żeby to po torze jeździło to tylko "poskładanie i pospawanie"?

Porównując do zaprojektowania i wyprodukowania wszystkiego od nowa? Dokładnie tak.

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Tak samo wolę nienowoczesną wystająca klamkę od tej chowanej.

a to z jakiego powodu ? chowana ma same zalety w stosunku do standardowej.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Porównując do zaprojektowania i wyprodukowania wszystkiego od nowa? Dokładnie tak.

Uważasz, że dało się zrobić to Clio bez zaprojektowania wszystkich kluczowych elementów od nowa?

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

a to z jakiego powodu ? chowana ma same zalety w stosunku do standardowej.

Gdy już za 10 lat Toyota wprowadzi chowane klamki to inaczej będą gadać.

:skromny:

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Uważasz, że dało się zrobić to Clio bez zaprojektowania wszystkich kluczowych elementów od nowa?

Masz dwie postawowe roznice.

Clio bazuje na

1. seryjnej budzie (oczywiscie z przerobkami)

2. gotowym piecu z Laguny.

Oczywiscie poprzerabiac/stworzyc trzeba bylo szereg rzeczy. Tego nikt nie neguje 

W Yarisie nawet tych dwoch punktow.

Nie ma seryjnej budy yarisa 3d do przerobienia

Nie bylo silnika na pólce.

Napisano

Silnik był z Laguny. A właściwie z PSA. Zmodyfikowany ale nie projektowany od nowa. Auto nie miało żadnych systemów, poduszek, nic. Fajna konstrukcja ale nie aż tak strasznie skomplikowana jak tu usiłujesz opisać. I bardzo trudny w prowadzeniu.

Yaris GR to normalne, cywilne auto.