Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano
52 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nowoczesny byłby RZ.

:ok:

Ej, czytaj to, marketingowcy ciągle w formie:

:lol: :lol: :lol: 

A nieprawda! Bo wynalazek Otto Benza też miał akumulator!

:lol:

Widziałem dziś RZ. Wspaniałe auto👍

Nowoczesne😎

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Gdy już za 10 lat Toyota wprowadzi chowane klamki to inaczej będą gadać.

:skromny:

Widzisz - ludzie jeżdżą Toyotami od lat. Robią tysiące kilometrów miesięczne. Często zawodowo służbowymi autami. Nie płacili za nie więc im wisi. Ty zrobiłeś pewnie z 10 km i robisz się największym ekspertem od tych aut na forum. Bo jest głośna, stara, nie jedzie, nie ma multimediów i ogólnie jest do dupy. A jak ludzie nie wiedzą o czym piszesz to nazywasz ich fanboyami.

Może jednak to oni mają rację? :)

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał(a):

Masz dwie postawowe roznice.

Clio bazuje na

1. seryjnej budzie (oczywiscie z przerobkami)

2. gotowym piecu z Laguny.

Oczywiscie poprzerabiac/stworzyc trzeba bylo szereg rzeczy. Tego nikt nie neguje 

W Yarisie nawet tych dwoch punktow.

Nie ma seryjnej budy yarisa 3d do przerobienia

Nie bylo silnika na pólce.

Dobra, ale w sporcie przecież buda nie ma znaczenia bo jedzie silnik, skrzynia i zawieszenie. Tu i tu były daleko idące modyfikacje, w Clio IMO nawet było gorzej bo trzeba było dziury robić na powietrze do silnika i zmieniać aerodynamikę wszystkiego. To jest nowa buda praktycznie. Co do silnika to zgoda, silnik był ale bez daleko idących modyfikacji osprzętu na pewno nie dało się go wsadzić do Clio. Przecież nawet nie mieli go do czego tam z tyłu zamocować. Weź pod uwagę, że w Lagunie ten silnik był z przodu więc nic nie miało prawa pasować. Dodatkowo w Clio musieli wymyślić jak rozwiązać chłodzenie, rozkład mas, co zrobić ze zbiornikiem paliwa, wziąć pod uwagę zupełnie inny ciężar i najciekawsze - połączenie tego ze skrzynią biegów i kołami. W Yarisie to wszystko akurat mieli już gotowe.

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Widziałem dziś RZ. Wspaniałe auto👍

Nowoczesne😎

Marketingowcy twierdzą tymczasem, że robią takie już od 20 lat.

;]

Napisano
43 minuty temu, Ryb napisał(a):

Weźmy pod uwagę, że to się ścigało i chętnie bym postawił takie Clio na torze obok Yarisa GR.

Probujesz mieszac dwie dyscypliny motorsportu. To nie tak dziala. 

Auta z rajdowym DNA nie sa najszybsze na torze. 

Mysle, ze topowe auto rajdowe Rally 1 (d WRC) dostałoby bęcki na Nurbie od wielu cywilnych z prostej przyczyny - na najdluzszej skrzyni robi ledwo "dwie paki"

Wszyscy się tym Yarisem zachwycają a tymczasem góra urodziła mysz i wyszedł zwykły hot-hatch co ma ledwie 250KM.

O widze, ze idziemy w retoryke elektrykow. Miliony kuni to lekarstwo na wszystko

Taki np. Focus RS czy Audi RS3 go miażdżą w każdej możliwej konkurencji.

Nie w kazdej :) poza tym porownujemy troche jablka z gruszkami. Auto klasy B z 1.6 vs kompakty z 2.5 pod maska. 

PS. Na Nurnburgringu tego Yarisa objechał m.in. Golf kombi i Range Rover.

Patrz wyzej. Nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie patrzyl na czas na Nurbie jako wyznacznik wartosci tego auta

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dobra, ale w sporcie przecież buda nie ma znaczenia bo jedzie silnik, skrzynia i zawieszenie. Tu i tu były daleko idące modyfikacje, w Clio IMO nawet było gorzej bo trzeba było dziury robić na powietrze do silnika i zmieniać aerodynamikę wszystkiego. To jest nowa buda praktycznie. Co do silnika to zgoda, silnik był ale bez daleko idących modyfikacji osprzętu na pewno nie dało się go wsadzić do Clio. Przecież nawet nie mieli go do czego tam z tyłu zamocować. Weź pod uwagę, że w Lagunie ten silnik był z przodu więc nic nie miało prawa pasować. Dodatkowo w Clio musieli wymyślić jak rozwiązać chłodzenie, rozkład mas, co zrobić ze zbiornikiem paliwa, wziąć pod uwagę zupełnie inny ciężar i najciekawsze - połączenie tego ze skrzynią biegów i kołami.

Zuraw zbudowal w garazu takie "clio" i tez musial rozwiazywac te problemy.

W Yarisie to wszystko akurat mieli już gotowe.

Co bylo gotowe? Nie bylo budy, silnika, napędów 

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Widzisz - ludzie jeżdżą Toyotami od lat. Robią tysiące kilometrów miesięczne. Często zawodowo służbowymi autami. Nie płacili za nie więc im wisi. Ty zrobiłeś pewnie z 10 km i robisz się największym ekspertem od tych aut na forum. Bo jest głośna, stara, nie jedzie, nie ma multimediów i ogólnie jest do dupy. A jak ludzie nie wiedzą o czym piszesz to nazywasz ich fanboyami.

Może jednak to oni mają rację? :)

Może nie zauważyłeś ale ja chyba nie kwestionuję jak się tym jeździ tylko takie smaczki, że flagowe modele w roku 2020 jeszcze nie miały Android Auto i Carplay a multimedia wyglądały jak z roku 2005. To chyba obiektywny brak nowoczesności? W roku 2024 prezentowany jest model LandCruisera z silnikiem, który u konkurencji lata temu trafił do muzeum. Że Plugina wprowadzili ostatni z liczących się producentów? Że EV wprowadzili ostatni z liczących się producentów i w roku 2024 mają tylko jeden taki model? Że ich rozwiązania hybrydowe to rozwinięcie konstrukcji sprzed dziesiątków lat?

Do tego nie trzeba tym jeździć bo to są obiektywne i sprawdzalne fakty. Oczywiście teraz wymienisz mnóstwo zalet tego stanu rzeczy i ja oczywiście ich nie zakwestionuję. Kwestionuję tylko nazywanie takich rozwiązań konstrukcyjnych nowoczesnymi. A fanboyami nazywam ludzi, którzy udowadniają coś wbrew faktom, np. że rozwiązania techniczne mające 20-30 lat to nowość. Przy wszystkich tego zaletach to nie jest nowość. Nowością są auta elektryczne. Przy wszystkich ich wadach.

Przez analogię - stary Maybach będzie w wszystkim lepszy od nowego Clio ale to nie daje prawa nazywać go nowym ani nowoczesnym. Te rozwiązania Toyoty mogą być świetne jak ten Maybach ale to nie uczyni ich nowoczesnymi.

Napisano
36 minut temu, Ryb napisał(a):

Uważasz, że dało się zrobić to Clio bez zaprojektowania wszystkich kluczowych elementów od nowa?

Tam niewiele było projektowane od nowa.

Polecam od 5:30:

Napisano

@Ryb prośbą taka, serio.

Załóż sobie wątek w którym udowodnisz niezbicie swoją rację i pozostaw ten tematowi autora.

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał(a):

Probujesz mieszac dwie dyscypliny motorsportu. To nie tak dziala. 

Auta z rajdowym DNA nie sa najszybsze na torze. 

Mysle, ze topowe auto rajdowe Rally 1 (d WRC) dostałoby bęcki na Nurbie od wielu cywilnych z prostej przyczyny - na najdluzszej skrzyni robi ledwo "dwie paki"

Tu zgoda, one są do czego innego i tor niczego nie udowodni. Ale z drugiej strony, my tu mówimy o cywilnym aucie na ulicę. Więc nie jest to ani OS ani tor. Bo wersje rajdowe i torowe są dodatkowo pomodyfikowane i nie bardzo przypominać będą te seryjne.

O widze, ze idziemy w retoryke elektrykow. Miliony kuni to lekarstwo na wszystko

Nie. Ale zgodzisz się, że w roku 2024 całe 250KM pod maską dupy nie urywa.

Nie w kazdej :) poza tym porownujemy troche jablka z gruszkami. Auto klasy B z 1.6 vs kompakty z 2.5 pod maska. 

Tak, zrobili hothatcha w klasie B i chwała im za to. Ale nie oni pierwsi, kiedyś każdy miał hothatcha w klasie B. Czasy się zmieniły i Toyota jest ewenementem. Ale IMO to tylko dlatego, że zareagowała z właściwym sobie, 10-letnim opóźnieniem. W czasach małych GTI Peugeotów, Citroenów, VW Polo, FIesty czy wielu, wielu innych nie byłaby niczym wyróżniającym się. Wtedy gdy był czas na szybkiego Yarisa to oni klepali mydelniczki.

Patrz wyzej. Nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie patrzyl na czas na Nurbie jako wyznacznik wartosci tego auta

Akurat Nurb jest do tego dobry bo to taki tor-ulica. Długi i bez sensu. ;]

Z jakiegoś powodu wszyscy swoje auta tam mierzą i wychodzi co wychodzi. Oczywiście do innego auta klasy B nie porównasz bo takich już nie ma ale że przegrywa z Golfem kombi czy SUVami to słabo trochę jak na samochód sportowy.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał(a):

Marketingowcy twierdzą tymczasem, że robią takie już od 20 lat.

;]

Nie jestem grupą do której trafiają marketingowcy. Polecam nie iść tą drogą innie oglądać reklam🤣

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

To chyba obiektywny brak nowoczesności?

To biznes i słuchanie klienta. I szacunek dla niego. A nie to że nie potrafi. VW wprowadził nowoczesność do Golfa to mu sprzedaż na pysk spadła. Konstrukcje są modyfikowane i unowocześniane. Pisanie że w Nissanie jest nowość a w Toyocie nie, mimo że pewnie się wiele nie różnią też jest takie średnie. Bo zaprojektowany od nowa. I co z tego. Dobra - już kończę bo wystarczająco popsułem koledze wątek. Sorry.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

@Ryb prośbą taka, serio.

Załóż sobie wątek w którym udowodnisz niezbicie swoją rację i pozostaw ten tematowi autora.

Zauważ, że wszyscy oprócz Ciebie piszą tu o motoryzacji bez osobistych wycieczek. Polecam.

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Tam niewiele było projektowane od nowa.

Polecam od 5:30:

Fajne, obejrzę.

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie jestem grupą do której trafiają marketingowcy. Polecam nie iść tą drogą innie oglądać reklam🤣

W ramach rozrywki oglądam reklamy Toyoty i Skody bo to klasa sama w sobie.

Napisano

Zauważ, że wszyscy oprócz Ciebie piszą tu o motoryzacji bez osobistych wycieczek. Polecam.

Nie robię żadnych wycieczek.

Grzecznie prosiłem jak wcześniej ktoś inny.

Wątek niby o mechanice, ale bardziej poszedł w kierunku HP.

Choć w sumie pierwotny temat też taki na pograniczu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To biznes i słuchanie klienta. I szacunek dla niego. A nie to że nie potrafi. VW wprowadził nowoczesność do Golfa to mu sprzedaż na pysk spadła. Konstrukcje są modyfikowane i unowocześniane. Pisanie że w Nissanie jest nowość a w Toyocie nie, mimo że pewnie się wiele nie różnią też jest takie średnie. Bo zaprojektowany od nowa. I co z tego.

Nic z tego. Oczywiście można się upierać, że między hybrydami Toyoty i e-4orce Nissana nie ma różnicy ale to tylko świadczy o braku znajomości tych rozwiązań. Jedno jest nowe i w jakiś sposób przełomowe a drugie nie. Argument "i co z tego" to ostateczne przyznanie racji, dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Ryb

Napisano

W ramach rozrywki oglądam reklamy Toyoty i Skody bo to klasa sama w sobie.

Dołóż tam jaga i lexa, wtedy masz komplet aut tej samej ligi dla Kowalskich. Dopiero od premium może są lepsze reklamy. Z tym że to drogie auta, milion i w górę👍

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Dołóż tam jaga i lexa, wtedy masz komplet aut tej samej ligi dla Kowalskich. 

Reklamy Lexa są równie śmieszne, o samoładujących się hybrydach, lekarzach i teraz to, że robią elektryczne auta od 20 lat. Ci sami marketingowcy przecież. Reklam Jaguara nie widziałem jakoś, szkoda.

:nie_wiem:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Reklamy Lexa są równie śmieszne, o samoładujących się hybrydach, lekarzach i teraz to, że robią elektryczne auta od 20 lat. Ci sami marketingowcy przecież. Reklam Jaguara nie widziałem jakoś, szkoda.

:nie_wiem:

Ty naprawdę oglądasz reklamy🤣🤣🤣

Bądź poważny.👍 Kup se premiuma😎

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Chyba w jego rozumieniu słowo landara nie miało oznaczać, podkreślać wielkości Vitary, a było jedynie pogardliwym określeniem tego auta?

Napisał tak: "Ja też nie rozumiem fenomenu tych wielkich landar takich jak Vitara, zwłaszcza że użytkownicy piszą często, że wcale nie jest tak mega dużo miejsca jak wygląda z zewnątrz.". Moim zdaniem to zdecydowanie odnosi się do wielkości auta. 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Nic z tego. Oczywiście można się upierać, że między hybrydami Toyoty i e-4orce Nissana nie ma różnicy ale to tylko świadczy o braku znajomości tych rozwiązań. Jedno jest nowe i w jakiś sposób przełomowe a drugie nie. Argument "i co z tego" to ostateczne przyznanie racji, dziękuję i pozdrawiam.

a co jest nowego i przełomowego w tym napędzie nissana ?

przecież to jest napęd seryjnie wykorzystywany przez GM w ampera i volt prawie 15lat temu 

sytuacja dokładnie taka sama jak z hybrydą toyoty, która sama rozwija swój pomysł od kilkunastu lat, obecnie jest już chyba 5gen 

a nissan skopiował (bo nie miał hybrydy) rozwiązanie które było już na rynku  :hmm:

jeszcze gorzej o nich świadczy, bo nie wymyślili nic nowego, a tylko skopiowali GM :phi:

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Bądź poważny.👍 Kup se premiuma😎

Mógłbym rozważyć ale różni ludzie różnie definiują co jest premium a co nie. Teoretycznie mógłbym zrezygnować z aluminiowego nadwozia i zawieszenia, idealnego rozkładu mas, wzdłużnie umieszczonego silnika napędzającego właściwą parę kół, tapicerki z prawdziwej skóry, dywaników z prawdziwej wełny i jeszcze kilku rzeczy żeby poszukać prawdziwego premium. Tylko co mi to da? Czy nie skończę z wyjącym przednionapędowcem ze słabym silniczkiem na tylnej osi, zbudowanym na tanim aucie dla ludu i przyklejonym lepszym znaczkiem?

;l

Napisano
7 minut temu, Koonrad napisał(a):

a co jest nowego i przełomowego w tym napędzie nissana ?

Nowy: Zaprojektowany i wprowadzony na rynek dwa lata temu, nie 20.

Przełomowy: Nikt inny tak nie seryjnie nie robi. Ale zapewne znajdą się naśladowcy.

Mało?

Z tym że nie tylko NIssan potrafi zrobić lepszą hybrydę. Niemal każdy potrafi dziś zrobić lepszą hybrydę.

przecież to jest napęd seryjnie wykorzystywany przez GM w ampera i volt prawie 15lat temu 

No, ten argument już był. A elektryczna Tesla nie jest nowoczesna bo przecież było to:

20240728_140526.jpg.7963e4f2a1e44be47b5ebb7141919fbc.jpg

sytuacja dokładnie taka sama jak z hybrydą toyoty, która sama rozwija swój pomysł od kilkunastu lat, obecnie jest już chyba 5gen 

a nissan skopiował (bo nie miał hybrydy) rozwiązanie które było już na rynku  :hmm:

jeszcze gorzej o nich świadczy, bo nie wymyślili nic nowego, a tylko skopiowali GM :phi:

Serio uważasz, że koncern Renault-Mitsubishi-Nissan nie miał hybrydy? I ja mam to twierdzenie traktować poważnie?

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Mógłbym rozważyć ale różni ludzie różnie definiują co jest premium a co nie. Teoretycznie mógłbym zrezygnować z aluminiowego nadwozia i zawieszenia, idealnego rozkładu mas, wzdłużnie umieszczonego silnika napędzającego właściwą parę kół, tapicerki z prawdziwej skóry, dywaników z prawdziwej wełny i jeszcze kilku rzeczy żeby poszukać prawdziwego premium. Tylko co mi to da? Czy nie skończę z wyjącym przednionapędowcem ze słabym silniczkiem na tylnej osi, zbudowanym na tanim aucie dla ludu i przyklejonym lepszym znaczkiem?

;l

Milion czy dwa, dasz radę i nie będziesz juz musiał w necie udowadniać ciągle że masz najlepsze auto.

A jak Cię nie stać to dalej będziesz jezdzić imitacją tak jak ja🤣 

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Milion czy dwa, dasz radę i nie będziesz juz musiał w necie udowadniać ciągle że masz najlepsze auto.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Ty tu udowadniasz, że masz najlepsze auto. Ja udowadniam, że lepszy jest Nissan, Tesla, Cupra i Renault. Nie mam żadnego z nich.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Serio uważasz, że koncern Renault-Mitsubishi-Nissan nie miał hybrydy? I ja mam to twierdzenie traktować poważnie?

;l

a jaką hybrydę miał nissan przed wprowadzeniem e-POWER/e-4ORCE, nie śledzę rynku ale wydaje mi się że nie było

2017 wprowadzili w note hybrydę szeregową, czyli rozwiązanie wcześniej wykorzystywane przez GM i dalej je rozwijają jako np e-4ORCE

co to ma wspólnego z mitsubishi to nie wiem, bo znowu oni stosowali i stosują hybrydy równoległe :hmm:

więc co cię tak cieszy :nie_wiem:

Napisano
8 minut temu, Koonrad napisał(a):

a jaką hybrydę miał nissan przed wprowadzeniem e-POWER/e-4ORCE, nie śledzę rynku ale wydaje mi się że nie było

2017 wprowadzili w note hybrydę szeregową, czyli rozwiązanie wcześniej wykorzystywane przez GM i dalej je rozwijają jako np e-4ORCE

co to ma wspólnego z mitsubishi to nie wiem, bo znowu oni stosowali i stosują hybrydy równoległe :hmm:

więc co cię tak cieszy :nie_wiem:

Platforma Nissana, Renault i Mitsubishi dzieliła z czasem coraz więcej elementów i kolejne generacje aut już będą miały jedną. Mogli bez trudu skorzystać z PHEVów Mitsubishi lub e-tech Renault. Ale zamiast wziąć sprawdzone rozwiązania z półki postanowili wymyślić coś nowego, co kiedyś łatwo będzie zmienić w EV (koła nie mają połączenia z silnikiem spalinowym, napęd jest w 100% elektryczny) i chwała im za to. Jest to i nowe i nowoczesne.

Ale tak jak pisałem - nie tylko Nissan ma lepszą hybrydę. Zobacz co ma Jeep, co mają Koreańczycy, o markach premium nie wspominając. Tymczasem Toyota nawet do Lexusa ładuje te rozwiązania z Toyoty. Rzut oka na BMW pozwala zauważyć jak są daleko.

I tak jak pisałem - Toyota nie jest cała nienowoczesna, bo Mirai to wypas. Ale to co tam napisano o podstwowym napędzie hybrydowym to bzdura. Jest dobrą konstrukcją ale jej zaletą jest niezawodność a nie nowoczesność.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

a to z jakiego powodu ? chowana ma same zalety w stosunku do standardowej.

Czyli jakie?

No i w sumie skoro to zalety to dlaczego we wnętrzu samochodów uchwyty dalej wygladaja jak klamki a nie są wysuwanymi pałąkami?

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

I tak jak pisałem - Toyota nie jest cała nienowoczesna, bo Mirai to wypas. Ale to co tam napisano o podstwowym napędzie hybrydowym to bzdura. Jest dobrą konstrukcją ale jej zaletą jest niezawodność a nie nowoczesność.

cały czas piszesz o nowoczesności, ale na czym ona polega, bo że pomysł toyoty jest stary i ulepszany, nie oznacza że nowy np w kia jest lepszy :hmm:

lepsze osiągi, kwestia celu, może toyota nie musi mieć 4s do setki, ale np bardziej skupiają się na mniejszym spalaniu, na tym że napęd płynnie działa ?

że właśnie jest bezawaryjny, bezobsługowy itd i tu jest ich nowoczesność 

po co w rav4 jakieś wielkie osiągi, to jest dziadkowóz, taki był i będzie, ew jako auto do wożenia dzieci do szkoły ;)

akurat nie mam porównania do innych hybryd, ale ostatnio miałem fermentor'a (niestety benzyna) i dla mnie to auto nie jest lepsze do rav4

skrzynia ma lagi, silnik 1.5tsi nie jedzie, pali 20-30% więcej od rav4, ciasne, słaba widoczność itd 

tak, ma lepsze multimedia, ma fajne przeszycia i podświetlenie w środku, ale co z tego jak przy wciśnięciu gazu zastanawia się czy ruszyć i wkurza 

a ta wyśmiewana eCVT z toyoty rusza miękko i mega płynnie, praktycznie jak elektryk 

gdzie jest ta nowoczesność ? 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Jest to i nowe i nowoczesne.

Ale czytasz co on pisze? Nie jest nowe tylko od dawna wykorzystywane przez GM.

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Czyli jakie?

No i w sumie skoro to zalety to dlaczego we wnętrzu samochodów uchwyty dalej wygladaja jak klamki a nie są wysuwanymi pałąkami?

w sumie ciekawe co będzie za 10-15lat

tradycyjne klamki potrafiły się przycierać, a takie chowane :hmm:

więc znowu, mamy nowocześnie i bajerancko, pytanie czy tego chcą użytkownicy którzy potrzebują auto na dojazd z A do B 

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale zamiast wziąć sprawdzone rozwiązania z półki postanowili wymyślić coś nowego, co kiedyś łatwo będzie zmienić w EV (koła nie mają połączenia z silnikiem spalinowym, napęd jest w 100% elektryczny) i chwała im za to. Jest to i nowe i nowoczesne.

To rozwiazanie jest od dziesiatek lat stosowane z powodzeniem w lokomotywach ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie robię żadnych wycieczek.

Grzecznie prosiłem jak wcześniej ktoś inny.

Wątek niby o mechanice, ale bardziej poszedł w kierunku HP.

Choć w sumie pierwotny temat też taki na pograniczu.

Pierwotnie temat wg mnie jak najbardziej merytoryczny, na HP to by sie dopiero dzialo. Tylko wątek zdryfowal daleko od mojego pytania. I choć wolałbym poczytać więcej odpowiedzi do mojego pytania, taka dyskusja ogolnomotoryzacyjna jest bardzo ciekawa. Ale fajnie jakby toczyła się w osobnym wątku:)

Napisano
31 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale czytasz co on pisze? Nie jest nowe tylko od dawna wykorzystywane przez GM.

A Ty czytasz co ja piszę? Odpowiedzi na ten argument udzieliłem wyżej i nawet wkleiłem zdjęcie.

Notabene, rozwiązanie GM też jest nowocześniejsze od rozwiązania Toyoty o 15 lat.

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To rozwiazanie jest od dziesiatek lat stosowane z powodzeniem w lokomotywach ;)

Oczywiście, ale to nijak nie znajdowało przełożenia na samochody. 

Napisano
39 minut temu, zenek111 napisał(a):

Czyli jakie?

W środku są przyciski już przecież :jem:

Musisz się doszkolić z najlepszych rozwiązań.

Napisano
5 minut temu, Pito napisał(a):

Pierwotnie temat wg mnie jak najbardziej merytoryczny, na HP to by sie dopiero dzialo. Tylko wątek zdryfowal daleko od mojego pytania. I choć wolałbym poczytać więcej odpowiedzi do mojego pytania, taka dyskusja ogolnomotoryzacyjna jest bardzo ciekawa. Ale fajnie jakby toczyła się w osobnym wątku:)

Może któryś moderator wydzieli. Takie dryfy to tu normalka, wystarczy otworzyć kilka wątków dookoła i jest podobnie. W sumie fajnie, o to przecież chodzi w dyskusjach. 

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Oczywiście, ale to nijak nie znajdowało przełożenia na samochody. 

Jesli dobrze kojarze,  chevrolet volt/opel ampera mial chyba wczesniej taka hybryde, gdzie silnik spalinowy robil tylko za agregat.

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale tak jak pisałem - nie tylko Nissan ma lepszą hybrydę. Zobacz co ma Jeep, co mają Koreańczycy, o markach premium nie wspominając. Tymczasem Toyota nawet do Lexusa ładuje te rozwiązania z Toyoty. Rzut oka na BMW pozwala zauważyć jak są daleko.

Akurat jeżdżę od paru dni hybrydą BMW.

Bosszze! Jak można tak spieprzyć napęd hybrydowy? To auto ma wszystkie wady benzyniaka i żadnych zalet hybrydy.

Płynność? Nie występuje

Szarpanie przy ruszaniu? Owszem, jest.

Słaba rekuperacja i hamowanie cierne zamiast odzysku energii? Proszę bardzo!

Spalanie? Pomińmy. Nie ma co kopać leżącego.

A punktem odniesienia jest plebejska, przestarzała Toyota dla biedaków.

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

W środku są przyciski już przecież :jem:

Musisz się doszkolić z najlepszych rozwiązań.

Wszystkie te "najlepsze rozwiązania to cięcie kosztów, ergonomia zykłych klamek czy fizycznych przycisków jest lepsza od tych nowych klamek czy przycisków dotykowych albo tabletów, tyle ze cena tych drugich jest niższa, więc robi się to co tańsze i na tym polega najczesciej "nowoczesność"

Edytowane przez zenek111

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Jesli dobrze kojarze,  chevrolet volt/opel ampera mial chyba wczesniej taka hybryde, gdzie silnik spalinowy robil tylko za agregat.

Miał. Ale napęd był na jedną oś. BMW też miało range extendery ale Nissan podszedł do tematu trochę inaczej bo to bardziej hybryda niż elektryk z extenderem. Bardziej jak lokomotywa właśnie. IMO pomysł jest świetny nawet jeśli być może wymaga dopracowania. 

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Wszystkie te "najlepsze rozwiązania to cięcie kosztów, ergonomia klamek czy fizycznych przycisków jest lepsza od tych nowych czy przycisków dotykowych albo tabletów, tyle ze cena jest niższa, więc robi się to co tańsze i na tym polega czesto "nowoczesność"

Tak i nie. Dzięki elektrycznemu sterowaniu auto może samo operować drzwiami jak Tesla, BMW czy Rolls-Royce. A niedługo być może również pozostali.

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Wszystkie te "najlepsze rozwiązania to cięcie kosztów, ergonomia zykłych klamek czy fizycznych przycisków jest lepsza od tych nowych klamek czy przycisków dotykowych albo tabletów, tyle ze cena tych drugich jest niższa, więc robi się to co tańsze i na tym polega najczesciej "nowoczesność"

Gdyby każdy był tak staroświecki to byśmy tylko toyotami jeździli ;]

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

IMO pomysł jest świetny nawet jeśli być może wymaga dopracowania. 

Tak w kolejnych edycjach wywala spalinowke i zostanie EV, rozwiązanie idealne będzie :jem:

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Tak w kolejnych edycjach wywala spalinowke i zostanie EV, rozwiązanie idealne będzie :jem:

Możliwe, gdy już zasięg lub czas ładowania staną się satysfakcjonujące. 

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Miał. Ale napęd był na jedną oś. BMW też miało range extendery ale Nissan podszedł do tematu trochę inaczej bo to bardziej hybryda niż elektryk z extenderem. Bardziej jak lokomotywa właśnie. IMO pomysł jest świetny nawet jeśli być może wymaga dopracowania. 

Czyli jak Toyota dopracowuje to jest przestarzałe a jak Nissan to już jest nowoczesne ;]

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Notabene, rozwiązanie GM też jest nowocześniejsze od rozwiązania Toyoty o 15 lat.

Jest inne :)

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Ty tu udowadniasz, że masz najlepsze auto. Ja udowadniam, że lepszy jest Nissan, Tesla, Cupra i Renault. Nie mam żadnego z nich.

;l

Wszystkie Twoje auta są najlepsze😆. Nawet dziadowski outlander był ideałem😂 Ja swoje zawsze krytykowałem a outlander i ranger to sam wiesz jaka tandeta. Z mitsu była wtopa kompletna🫣 Lex jest ok. Tani i dobry samochód👍 No i najważniejsze! Nigdy się nie zepsuł, RAV4 ani NX👍 żadnych nawet drobnych usterek o parodi z jakąś lawetą nawet nie wspomnę😎

Mówisz że Nissan to nowoczesne auto i jest lepsze. Napisz coś więcej bo widzę że masz doświadczenie z jazdy E-Power. Ja tylko tydzień rentalem ale to była popierdułka a X Trialem tyle co na jeździe próbnej. Wiem że będzie dużo palić😂 W czym będzie jeszcze lepsze?

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Czyli jak Toyota dopracowuje to jest przestarzałe a jak Nissan to już jest nowoczesne ;]

Tą różnicą może być 15 lat między jednym a drugim pomysłem.

Poza tym ja nie twierdzę, że rozwiązanie Nissana wymaga dopracowania lecz że "być może wymaga dopracowania" bo go dobrze nie znam. Równie dobrze może nie wymagać.

No i oprócz Nissana wszyscy niemal pozostali na rynku też umieją już w hybrydy lepiej.

Edytowane przez Ryb