Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka HS-17 - cylinder.

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję nominalny, nowy cylinder do sprężarki HS-17. Jest to sprężarka spotykana w samochodach ciężarowych Star.

Póki co, to wszelkie okazje, które znalazłem w internecie są nieaktualne. Bardzo trudno znaleźć taki oryginalny cylinder.

Cylinder, który szukam ma średnicę 90mm i wygląda tak:

obraz.png.6bbbe1e56bf8da10de3ee20ee8d3e27e.png

Można kupić nowe ale bez użebrowania, a takiego nie chcę, bo musi być jak najlepsze chłodzenie.

Nowe wyglądają tak:

obraz.png.27da3e687ea4a56409cd8e03f96174e8.png

Może ktoś z szanownego grona ma gdzieś dostęp do starych magazynów lub jakichś bazarów staroci, może za płotem ma sąsiada, który lubuje się wojskowymi Starami itp i pomógłby znaleźć taki cylinder.

Zdecydowałbym się na nowy, ale musiałbym kupić dwa, bo remontuję dwie sprężarki, które będą pracować wspólnie i muszą być takie same.

Dlatego szukam oryginał, bo wtedy kupię jeden. Drugi cylinder, który mam ma niewielki ślady zużycia.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Edytowane przez fred77

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Potrzebuję nominalny, nowy cylinder do sprężarki HS-17. Jest to sprężarka spotykana w samochodach ciężarowych Star.

Nie można zrobić tulejowania? Pewnie większość "autoszlifów" zrobi to bez problemu. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Mike_wwl napisał(a):

Nie można zrobić tulejowania? Pewnie większość "autoszlifów" zrobi to bez problemu. 

Myślałem nad tym, ale musiałbym wtedy jeszcze tłoki kupować z pierścieniami, a to dodatkowy koszt i komplikacje. Szybciej i taniej jest zdobyć jeden nowy cylinder.

Napisano
18 minut temu, fred77 napisał(a):

Myślałem nad tym, ale musiałbym wtedy jeszcze tłoki kupować z pierścieniami, a to dodatkowy koszt i komplikacje. Szybciej i taniej jest zdobyć jeden nowy cylinder.

Tulejowanie na nominał. 

Napisano
29 minut temu, fred77 napisał(a):

Jeśli tłoki, te które masz, są w dobrym stanie, to tulejowanie można zrobić ,,pod" rozmiar tłoków. Wtedy ewentualnie tylko nowe pierścienie.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Pomyliłeś tulejowanie ze szlifem:)

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

A jak kupisz nowy cylinder to skąd weźmiesz tłoki z pierścieniami? 

Napisano
11 godzin temu, fred77 napisał(a):

Zdecydowałbym się na nowy, ale musiałbym kupić dwa, bo remontuję dwie sprężarki, które będą pracować wspólnie i muszą być takie same

Swoją drogą kup lepiej chińczyka 2 tłokowego za 350 zeta ze smarowaniem rozbryzgowym i po sprawie...

Jak przeczytałem Twój temat na Elektrodzie, ze chcesz te starowskie sprężarki smarować olejem pod ciśnieniem oddzielną pompą to tym bardziej:totalszok:

Przy amatorskim wykorzystaniu taki chińczyk będzie cichszy, prostszy i mniej problemowy:)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 9.08.2024 o 08:56, Mike_wwl napisał(a):

A jak kupisz nowy cylinder to skąd weźmiesz tłoki z pierścieniami? 

Tłoki są dobre, wymienię wtedy tylko pierścienie.

Napisano
  • Autor
W dniu 9.08.2024 o 09:00, volf6 napisał(a):

Swoją drogą kup lepiej chińczyka 2 tłokowego za 350 zeta ze smarowaniem rozbryzgowym i po sprawie...

Jak przeczytałem Twój temat na Elektrodzie, ze chcesz te starowskie sprężarki smarować olejem pod ciśnieniem oddzielną pompą to tym bardziej:totalszok:

Przy amatorskim wykorzystaniu taki chińczyk będzie cichszy, prostszy i mniej problemowy:)

A ja lubię sobie dłubać i budować różne rzeczy. Taka odskocznia od codzienności. Chińskie badziewie mnie nie interesuje. 

Napisano
8 godzin temu, fred77 napisał(a):

Tłoki są dobre, wymienię wtedy tylko pierścienie.

A czym się będzie różniła średnica nowego cylindra od średnicy starego cylindra po tulejowaniu?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Mike_wwl napisał(a):

A czym się będzie różniła średnica nowego cylindra od średnicy starego cylindra po tulejowaniu?

Średnica nie będzie się różniła. Ale koszt zawiezienia cylindra do obróbki, odebrania, robocizna i cena czasu jaki trzeba na to poświęcić. Znalazłem też nowy, za 41€, który pasuje z jakiegoś Mercedesa. Czasami może się okazać, że nowy jest tańszy. No i cały czas przeglądam internet, bo może się jeszcze gdzieś trafi z jakichś starych magazynowych zapasów.

Napisano
  • Autor

Kupiłem dwie nowe sprężarki HS-17. Usiadłem pewnego wieczora i przekalkulowałem wszystko. Początkowo chciałem odbudować sprężarki sam, ale gdy zsumowałem koszt wszystkich nowych części, które musiałbym kupić to wyszło, że koszt jest identyczny i lepiej jest kupić nowe sprężarki. Oszczędzam tylko czas.

Także silnik trójfazowy już mam. Kupiłem do niego pięcioklinowe koło pasowe, są już dwie nowe sprężarki. Teraz mogę się skupić na budowie skrzynki olejowej z pompą, która będzie smarować sprężarki. Potem jeszcze pozostanie wykonanie ramy, żeby wszystkie podzespoły zamontować razem. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne, że trochę to jeszcze potrwa.

Napisano
W dniu 9.08.2024 o 07:10, fred77 napisał(a):

to przeciez zatulejujesz pod taki tlok jaki masz... prosciej i taniej kupic nowy piszesz, a dodajesz że nigdzie nie ma... 😄😄 😄 

Napisano
27 minut temu, fred77 napisał(a):

Kupiłem dwie nowe sprężarki HS-17. Usiadłem pewnego wieczora i przekalkulowałem wszystko. Początkowo chciałem odbudować sprężarki sam, ale gdy zsumowałem koszt wszystkich nowych części, które musiałbym kupić to wyszło, że koszt jest identyczny i lepiej jest kupić nowe sprężarki. Oszczędzam tylko czas.

Także silnik trójfazowy już mam. Kupiłem do niego pięcioklinowe koło pasowe, są już dwie nowe sprężarki. Teraz mogę się skupić na budowie skrzynki olejowej z pompą, która będzie smarować sprężarki. Potem jeszcze pozostanie wykonanie ramy, żeby wszystkie podzespoły zamontować razem. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne, że trochę to jeszcze potrwa.

wyjdzie tyle co zakup gotowej, a czasu co wsadzisz to mógłbyś rowerem pojeździć albo w inny sposób wykorzystać. Tak czy srak powodzenia.

Napisano
W dniu 8.08.2024 o 21:30, fred77 napisał(a):

Dlatego szukam oryginał, bo wtedy kupię jeden. Drugi cylinder, który mam ma niewielki ślady zużycia.

59 minut temu, fred77 napisał(a):

Kupiłem dwie nowe sprężarki HS-17.

W dniu 25.08.2024 o 22:19, fred77 napisał(a):

A ja lubię sobie dłubać i budować różne rzeczy

59 minut temu, fred77 napisał(a):

wyszło, że koszt jest identyczny i lepiej jest kupić nowe sprężarki. Oszczędzam tylko czas.

Niby chcesz jedną, a kupujesz dwie. Niby lubisz dłubać, a kupiłeś gotowe dla oszczędności czasu. A gotowa sprężarka nie, bo lubisz dłubać.

Taki paradoks, ciężko za Tobą nadążyć. 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

to przeciez zatulejujesz pod taki tlok jaki masz... prosciej i taniej kupic nowy piszesz, a dodajesz że nigdzie nie ma... 😄😄 😄 

Cylindry znalazłem, pasują od jakiegoś Mercedesa, można też kupić polskie zamienniki, ale nie mają użebrowania.

No i jeżeli miałbym regenerować sam to ze starych części zostałyby tylko korbowody, głowice, tłoki ze sworzniami, korpusy i pokrywy boczne.

Nowe musiałbym kupić panewki, łożyska, uszczelki i pierścienie uszczelniające, oringi, cylindry, pierścienie, płyty zaworowe, wały korbowe.

Koszt samych części jest porównywalny z zakupem nowych sprężarek.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, nikt-znany napisał(a):

wyjdzie tyle co zakup gotowej, a czasu co wsadzisz to mógłbyś rowerem pojeździć albo w inny sposób wykorzystać. Tak czy srak powodzenia.

Obecnie, żeby kupić porządną, gotową sprężarkę to trzeba wydać sporo siana, a i tak musiałbym ją przerobić, bo sprężarka musi być osobno i zbiornik osobno, do tego całość będzie zamontowana w garażu przy szczycie dachu, włącznik na dole i będzie rozprowadzona instalacja pneumatyczna.

Także wolę sobie to wszystko zrobić sam, bo nie ma takiego kompresora gotowego, który by mi odpowiadał.

Napisano

Do pompowania kół aż tyle zachodu?🤔 

Bo chyba nie myślisz używać narzędzi pneumatycznych🤣

Napisano
9 minut temu, fred77 napisał(a):

Obecnie, żeby kupić porządną, gotową sprężarkę to trzeba wydać sporo siana, a i tak musiałbym ją przerobić, bo sprężarka musi być osobno i zbiornik osobno, do tego całość będzie zamontowana w garażu przy szczycie dachu, włącznik na dole i będzie rozprowadzona instalacja pneumatyczna.

Także wolę sobie to wszystko zrobić sam, bo nie ma takiego kompresora gotowego, który by mi odpowiadał.

Do czego Ty tego potrzebujesz? Może jest Ci potrzebny kompresor śrubowy? 

Napisano
14 minut temu, fred77 napisał(a):

Wulkanizację chcesz otwierać ?

Napisano
12 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Do pompowania kół aż tyle zachodu?🤔 

Bo chyba nie myślisz używać narzędzi pneumatycznych🤣

Z tego co pamiętam to wypasiony klucz kupił na prąd.

Napisano
1 minutę temu, MarcG napisał(a):

Z tego co pamiętam to wypasiony klucz kupił na prąd.

No to chyba kolejnego błędu już nie popełni. 

Napisano
  • Autor
W dniu 29.08.2024 o 21:56, Danielpoz. napisał(a):

No to chyba kolejnego błędu już nie popełni. 

A o jakim błędzie mowa?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i powoli zaczynam składać skrzynię olejową.

Elementy ścianek już są wycięte, krawędzie sfazowane i wstępnie złapane niewielkimi spawami.

Teraz muszę jeszcze zrobić rysunek techniczny wałka napędzającego i zlecić jego wytoczenie oraz dorobienie koła pasowego.

Do tego jeszcze trzeba wytoczyć otwór w jednej ze ścianek na obudowę łożyska i uszczelniacz.

Napisano
31 minut temu, fred77 napisał(a):

Teraz muszę jeszcze zrobić rysunek techniczny wałka napędzającego i zlecić jego wytoczenie oraz dorobienie koła pasowego.

Jaka wyszła Ci strzałka ugięcia? Bo zakładam, że przed rysunkiem poczyniłeś stosowne obliczenia. 

Napisano
58 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Jaka wyszła Ci strzałka ugięcia? Bo zakładam, że przed rysunkiem poczyniłeś stosowne obliczenia. 

On się jeszcze zastanawia z jakiego drewna będzie toczył ;]

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Do tego jeszcze trzeba wytoczyć otwór w jednej ze ścianek na obudowę łożyska i uszczelniacz.

Pokaż mi rysunek tego jak chcesz to toczyć 🤔

Napisano
5 godzin temu, janusz napisał(a):

Normalnie, weźmie wytocznik do otworów i wytoczy. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, janusz napisał(a):

Mniej więcej tak:

17300605169281923199341811530443.jpg.d4d6d2fbeeaa9963676181f43434a8bd.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odebrałem wytoczone elementy od tokarza. 

Teraz trzeba to wszystko zacząć składać.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A oto kolejny etap budowy pompy oleju.

IMG_2024-12-20-19-22-05-101.jpg.62e11be615d6b579aa7dba549073b905.jpgIMG_2024-12-20-19-22-30-479.jpg.03bd0fff8c688d1110986c2bc78ac150.jpgIMG_2024-12-20-19-22-39-260.jpg.2b10e1a718bafef4c6b6e911f08670c7.jpg

Napisano

Jak juz skończysz ten projekt, to możesz zrobić sprężarkę z silnika spalinowego.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jaki projekt? Projektowałem i obmyślałem wszystko wcześniej. Teraz nic nie projektuję tylko buduję.

Obecnie skończyłem misę oleju. Muszę jeszcze wspawać tuleję gwintowaną, do której będzie wkręcany korek spustowy z magnesem.

Dodam, że robię to bardzo prostą metodą bez użycia cyfrowych wycinarek, obrabiarek itp. Wszystko mozolnie, ręcznie jest wycinane, spawane, szlifowane, dopasowywane.

Gdybym miał bliski dostęp do obrabiarek to na pewno by mi to ułatwiło robotę, a tak muszę to wszystko robić sam. Póki co korzystałem tylko z pomocy znajomego tokarza, do którego mam ponad 20km.

IMG_2025-01-16-13-12-31-886.jpg.76f6a9c035cc87eb61bf5420848a4f81.jpgIMG_2025-01-16-13-12-17-023.jpg.41a67392db44e53a0754571c7b48d899.jpgimages.jpeg.7d1c3cd80222c9ac2ad66f757e47230e.jpegmagnetyczny-korek-splywu-oleju-jrspec-m16x1-5-citroen-peugeot-lancia-srebrny_3.jpg.4bf7d9008169435e6653af81febcd5d0.jpg

Edytowane przez fred77

Napisano
6 minut temu, Jarecki88 napisał(a):

Ta miska ma się trzmać na 34 śrubach?:hmm:

Ręczna robota ;] Pewnie nie trzyma płaszczyzny i będzie śrubami "prostował" ;]

Napisano
6 godzin temu, Jarecki88 napisał(a):

Ta miska ma się trzmać na 34 śrubach?:hmm:

image.png.79fa7dfc1e19cca21f4c94adbb34f535.png

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Zdaje się, że Twój AI ma za mało palców, ta miska ma faktycznie 34 otwory ;]

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał(a):

Zdaje się, że Twój AI ma za mało palców, ta miska ma faktycznie 34 otwory ;]

liczyc to on nie potrafi ;]

image.png.c133cee8938b88e88f5ebd3cb25cb5be.png

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

liczyc to on nie potrafi ;]

image.png.c133cee8938b88e88f5ebd3cb25cb5be.png

Widzę. Może chociaż dobrze gotuje ;]

Napisano
20 godzin temu, fred77 napisał(a):

Jaki projekt? Projektowałem i obmyślałem wszystko wcześniej. Teraz nic nie projektuję tylko buduję.

Obecnie skończyłem misę oleju. Muszę jeszcze wspawać tuleję gwintowaną, do której będzie wkręcany korek spustowy z magnesem.

Dodam, że robię to bardzo prostą metodą bez użycia cyfrowych wycinarek, obrabiarek itp. Wszystko mozolnie, ręcznie jest wycinane, spawane, szlifowane, dopasowywane.

Gdybym miał bliski dostęp do obrabiarek to na pewno by mi to ułatwiło robotę, a tak muszę to wszystko robić sam. Póki co korzystałem tylko z pomocy znajomego tokarza, do którego mam ponad 20km.

IMG_2025-01-16-13-12-31-886.jpg.76f6a9c035cc87eb61bf5420848a4f81.jpgIMG_2025-01-16-13-12-17-023.jpg.41a67392db44e53a0754571c7b48d899.jpgimages.jpeg.7d1c3cd80222c9ac2ad66f757e47230e.jpegmagnetyczny-korek-splywu-oleju-jrspec-m16x1-5-citroen-peugeot-lancia-srebrny_3.jpg.4bf7d9008169435e6653af81febcd5d0.jpg

Spawales to elektroda? 

Napisano
  • Autor
W dniu 18.01.2025 o 16:17, janusz napisał(a):

Ręczna robota ;] Pewnie nie trzyma płaszczyzny i będzie śrubami "prostował" ;]

Nic nie trzeba prostować. Najpierw była zrobiona ramka, która została przykręcona do głównego korpusu. Potem była spawana reszta poszczególnych płaszczyzn misy.

Płaszczyzny przylegają idealnie.

Napisano
W dniu 19.01.2025 o 20:48, fred77 napisał(a):

Nic nie trzeba prostować.

Więc po co tyle śrub?

Napisano
Godzinę temu, Jarecki88 napisał(a):

Więc po co tyle śrub?

Żeby nie trzeba było prostować :smirk:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Jarecki88 napisał(a):

Więc po co tyle śrub?

Żeby połączenie było równomiernie złożone i szczelne. Nie da się tego uzyskać przy użyciu kilku śrub.

Zwróć uwagę na budowę każdej misy oleju.

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 22:42, PawelWaw napisał(a):

Jak w tym dowcipie:

- W CV napisał Pan, że potrafi szybko liczyć... więc ile to jest 39 razy 12
- 36
- to nawet nie było blisko!
- ale szybko (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Zwróć uwagę na budowę każdej misy oleju.

Nom, w silnku ciężarowego Mana mam ich połowę. Przecież tam nie ma niemal żadnych obciążeń.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Jarecki88 napisał(a):

Nom, w silnku ciężarowego Mana mam ich połowę. Przecież tam nie ma niemal żadnych obciążeń.

A ja zrobiłem więcej, bo tak zadecydowałem i uznałem, że będzie w sam raz.