Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Supra GR

Featured Replies

Napisano

Elo, może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Toyota Supra GR w Niemczech kosztuje 70000€, czyli jakieś 300000PLN, a w Polsce nie dość że żeby ją w ogóle zamówić to w salonie trzeba zaśpiewać i zatańczyć to w Polsce Suprami na szerszą skalę handluje tylko ASO w Słupsku które sprzedaje auta po 399000 (link). Słowem w Polsce te auta są 33% droższe niż w Niemczech i to patrząc wyłącznie na ceny katalogowe, bo pewno w DE można jeszcze o czymś podyskutować, a w Polsce rabat jest wręcz ujemny.

WTF?!

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

Elo, może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Toyota Supra GR w Niemczech kosztuje 70000€, czyli jakieś 300000PLN, a w Polsce nie dość że żeby ją w ogóle zamówić to w salonie trzeba zaśpiewać i zatańczyć to w Polsce Suprami na szerszą skalę handluje tylko ASO w Słupsku które sprzedaje auta po 399000 (link). Słowem w Polsce te auta są 33% droższe niż w Niemczech i to patrząc wyłącznie na ceny katalogowe, bo pewno w DE można jeszcze o czymś podyskutować, a w Polsce rabat jest wręcz ujemny.

WTF?!

Obstawiam, ze przydzial na Polske jest tak maly, ze chetnych jest wiecej niz aut ;)

Tu jakis stary artykul, ale ewidentnie sa limity:

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/toyota-gr-supra-dobre-wiesci-do-polski-trafi-nowych-100-egzemplarzy/wyv9s23

Napisano
9 minut temu, format napisał(a):

WTF?!

Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale wiem że mają generalnie problem z dostarczaniem samochodów. Rozmawiałem w USA z Kanadyjczykiem który czekał 16 miesięcy na dostarczenie samochodu od dealera (miało być do 10 miesięcy) i mówił że nie jest jedyny w Kanadzie.  

Nie wiem jak jest na innych rynkach, gdybym miał sam obstawiać to być może chodzi o zachwianie jakichś proporcji wymogów unijnych.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Obstawiam, ze przydzial na Polske jest tak maly, ze chetnych jest wiecej niz aut ;)

Tu jakis stary artykul, ale ewidentnie sa limity:

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/toyota-gr-supra-dobre-wiesci-do-polski-trafi-nowych-100-egzemplarzy/wyv9s23

Limity były też na Yarisa, ale jednak mogłeś zamówienie złożyć u większości dealerów. Ja jeszcze Supry GR nie widziałem na ulicy, a Yarisów GR już sporo.

Napisano

A co jest w tym dziwnego? Polak bogaty i go stać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
17 minut temu, format napisał(a):

Słowem w Polsce te auta są 33% droższe niż w Niemczech

Tak na starcie to w PL masz 18.6% akcyzy i 23% vat vs 19% u Niemca czyli na dzień dobry zapłacisz 22.5% więcej przy założeniu że ktoś nie zrobił żadnej rezerwy na różnice kursowe euro.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Tak na starcie to w PL masz 18.6% akcyzy i 23% vat vs 19% u Niemca czyli na dzień dobry zapłacisz 22.5% więcej przy założeniu że ktoś nie zrobił żadnej rezerwy na różnice kursowe euro.

No spoko, tylko wciąż wyjdzie mnie to taniej niż w Wolsce 

Napisano

No to wystarczy jechać do DE i kupić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

W D vat to jedyna fiskalna opłata za auto? Wątpię.

Napisano
1 minutę temu, WaWeR napisał(a):

No to wystarczy jechać do DE i kupić.

Dokładnie tak. Swego czasu przy odpowiednim kursie była to powszechna praktyka przy nowych autach.

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

WTF?!

W DE pewnie walczą z lokalną konkurencją, a u nas nie muszą.

Auto raczej zajebiste!

Napisano
24 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

W D vat to jedyna fiskalna opłata za auto? Wątpię.

To jakie jeszcze mają opłaty?

Napisano
Teraz, Piotrus napisał(a):

To jakie jeszcze mają opłaty?

Nie wiem, pytam.😁

Napisano
38 minut temu, format napisał(a):

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale ta PL to używka. Nie ma nigdzie cennika importera, także ciężko porównać ceny bazowe. Bo jak ktoś ma jedyną na rynku to może i wołać za nią i pół bańki.

Napisano
52 minuty temu, format napisał(a):

A BMW nie wyjdzie taniej? 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, wujek napisał(a):

A BMW nie wyjdzie taniej? 

Może i wyjdzie, ale Supra jest właściwie pod każdym względem lepsza od Z4

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale ta PL to używka. Nie ma nigdzie cennika importera, także ciężko porównać ceny bazowe. Bo jak ktoś ma jedyną na rynku to może i wołać za nią i pół bańki.

Mam powiadomienia o nowych ogłoszeniach dla query Toyota Supra 2022+ włączone od prawie roku. Coś tam wiem o rynku. Z ASO wrzuca tam auta tylko Słupsk w cenach totalnie zaporowych. Ale wiesz co? Te auta się sprzedają w tych cenach.

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Mam powiadomienia o nowych ogłoszeniach dla query Toyota Supra 2022+ włączone od prawie roku. Coś tam wiem o rynku. Z ASO wrzuca tam auta tylko Słupsk w cenach totalnie zaporowych. Ale wiesz co? Te auta się sprzedają w tych cenach.

Sprzedaja nowki, czy sciagaja gdzies z zagranicy mlode uzywki/demo?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Sprzedaja nowki, czy sciagaja gdzies z zagranicy mlode uzywki/demo?

Trudno mi powiedzieć, ale raczej nie spotkałem się żeby ASO sprzedawało auta spoza krajowej  dystrybucji.

Napisano
36 minut temu, format napisał(a):

Może i wyjdzie, ale Supra jest właściwie pod każdym względem lepsza od Z4

Myślałem, że to te same auta z inną budą. 

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

W DE pewnie walczą z lokalną konkurencją, a u nas nie muszą.

Auto raczej zajebiste!

Przeciez Supra to w 99% BMW, robione w Austrii... 

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Z ciekawością wrzuciłem na duński portal i wyskoczyła 1 sztuka z 2023

Supra

Ciekawe ile podatku jest do odzyskania przy eksporcie? Może z 400 tys. :hmm: (nowa ponoć 1 070 000).

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

AK uczy : ekonomia, lekcja I : prawo popytu i podaży.

Podejrzewam że część z tych aut idzie w leasing i ktoś nie ma całej kasy żeby wyskoczyć u dealera w D a później refinansować. Druga część to ludzie którym te drobne nie robią różnicy.

Napisano
5 godzin temu, format napisał(a):

WTF?!

Wiedzą, że w PL nawet po cenie z DE sprzeda się żałosna liczba egzemplarzy więc nie chcą zawracania głowy przez klientów.  Zaporowe ceny skutecznie zniechęcają, a jak ktoś się jednak zdecyduje to mają przyzwoitą marżę.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Citric napisał(a):

Wiedzą, że w PL nawet po cenie z DE sprzeda się żałosna liczba egzemplarzy więc nie chcą zawracania głowy przez klientów.  Zaporowe ceny skutecznie zniechęcają, a jak ktoś się jednak zdecyduje to mają przyzwoitą marżę.

No spoko, czyli mówisz że głównym założeniem Toyota Motor Poland jest nie sprzedawanie aut, bo każda transakcja to niepotrzebne zawracanie głowy. Tymczasem GR Supra dostępna jest normalnie w cennikach w Czechach i Słowacji. Nie ma jej tylko w Polsce 

Napisano

Toyota w Polsce celuje w klienta 60+. Już widzę te reklamy z Suprą i starym Zientarem.

Napisano
28 minut temu, format napisał(a):

No spoko, czyli mówisz że głównym założeniem Toyota Motor Poland jest nie sprzedawanie aut, bo każda transakcja to niepotrzebne zawracanie głowy. Tymczasem GR Supra dostępna jest normalnie w cennikach w Czechach i Słowacji. Nie ma jej tylko w Polsce 

To jest marka masowa i jej celem jest sprzedawanie modeli masowych na których zarabiają dzięki korzyści skali ( Corolla, Yaris itp). Supra jest manifestacją możliwości marki i nie generuje istotnej części dochodów. Pewnie są jakieś różnice w specyfice rynków tych państw uzasadniające taką strategię.

Edytowane przez Citric

Napisano
22 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Podejrzewam że część z tych aut idzie w leasing i ktoś nie ma całej kasy żeby wyskoczyć u dealera w D a później refinansować.

Nie ma większego problemu żeby wziąć w polski leasing auto z dowolnego kraju UE.

Napisano
3 godziny temu, slawekw napisał(a):

Nie ma większego problemu żeby wziąć w polski leasing auto z dowolnego kraju UE.

A ile to kosztuje vs normalny zakup z PL?

Znam 2x przypadki i skończyło się na refinansowaniu bo sprzedający nie chciał się bawić w takie rozwiązanie. 

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał(a):

A ile to kosztuje vs normalny zakup z PL?

Nie wiem w praktyce. W teorii tylko tłumaczenie FV (tak miałem kupić Teslę z Hiszpani)

Napisano
2 minuty temu, slawekw napisał(a):

Nie wiem w praktyce. W teorii tylko tłumaczenie FV (tak miałem kupić Teslę z Hiszpani)

Hiszpański dealer sprzedałby w cenie netto bez żadnych dodatkowych kwitów a leasing opłaciłby pełen VAT w PL?

Ciekawe jak by było że spaliną - w ev nie masz akcyzy więc import prosty jak budowa cepa pomijając VAT. 

Jaki leasing taki elastyczny? Jak kupowałem kampera to z góry założyłem że szukam w PL żeby nie kopać się z koniem w leasingu, być może niepotrzebnie.

Napisano
7 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Hiszpański dealer sprzedałby w cenie netto bez żadnych dodatkowych kwitów a leasing opłaciłby pełen VAT w PL?

VAT płacisz Ty bądź leasing, w momencie rejestracji.

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

VAT płacisz Ty bądź leasing, w momencie rejestracji.

Nie masz pojęcia o czym mowa, co nie?

Deklaracja vat23 musi być złożona w terminie 14 dni od powstania obowiązku podatkowego, a zgodnie z ordynacją podatkową nie jest możliwe zapłacenie podatku przez osobę trzecią.

Czyli leasingobiorca nie ma w tym przypadku możliwości zapłaty vat w imieniu leasingodawcy, do tego termin rejestracji nic nie wnosi bo obowiązek podatkowt powstaje w dniu wystawienia faktury przez sprzedawcę.

Napisano
22 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Nie masz pojęcia o czym mowa, co nie?

To nie byłby internet, jakby było inaczej...? 😜

Z praktycznego punktu widzenia w PL nie - wiem za to z intencyjnego punktu widzenia Komisji Europejskiej...

22 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Deklaracja vat23 musi być złożona w terminie 14 dni od powstania obowiązku podatkowego, a zgodnie z ordynacją podatkową nie jest możliwe zapłacenie podatku przez osobę trzecią.

Czyli leasingobiorca nie ma w tym przypadku możliwości zapłaty vat w imieniu leasingodawcy, do tego termin rejestracji nic nie wnosi bo obowiązek podatkowt powstaje w dniu wystawienia faktury przez sprzedawcę.

Nie-trudno jednak wyobrazić sobie sytuację, że leasing refinansuje już sprowadzony do UE samochód. Podatek mógł zostać przecież zapłacony przez importera, ale pojazd wciąż nie zarejestrowany.  

Zupełnie inną kwestią jest sprzedaż auta w cenie netto przez dealera. Bardzo nie chcą tego robić bez wcześniejszej historii z nabywcą, najlepiej instytucjonalnym... Ryzyko jest spore, że pojazd nie zostanie wyeksportowany, a dealer finalnie będzie musiał VAT lokalnie odprowadzić.

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 15:21, format napisał(a):

WTF?!

Poczekaj na wersje 4wd. :oki:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Poczekaj na wersje 4wd. :oki:

W sprincie 0-100 i tak będę miał Teslę szybszą. Nawet jak to B58 wymodzę na 600 koni to i tak Tesla będzie szybsza, bo xdrive z doładowanym piecem nie ma startu do BEV w kontroli trakcji.

A na torze 4x4 będzie ubijać performance tylko.

Napisano
9 minut temu, format napisał(a):

W sprincie 0-100 i tak będę miał Teslę szybszą. Nawet jak to B58 wymodzę na 600 koni to i tak Tesla będzie szybsza, bo xdrive z doładowanym piecem nie ma startu do BEV w kontroli trakcji.

Zapomniałem że liczy się tylko kreska... :phi:

No jak tak, to tak. :oki: 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Zapomniałem że liczy się tylko kreska... :phi:

No jak tak, to tak. :oki: 

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem że w sprincie Toyota będzie i tak wolniejsza, a na torze RWD powinno być szybsze. Innymi słowy xdrive pomaga w 0-100, które mam i tak zaopiekowane ;) 

Napisano
5 minut temu, format napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem że w sprincie Toyota będzie i tak wolniejsza, a na torze RWD powinno być szybsze. Innymi słowy xdrive pomaga w 0-100, które mam i tak zaopiekowane ;) 

Tak, tak... masz racje. :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano

Z praktycznego punktu widzenia w PL nie - wiem za to z intencyjnego punktu widzenia Komisji Europejskiej...

To chyba musisz jeszcze doczytać na czym polega WNT i kto gdzie płaci VAT.

Nie-trudno jednak wyobrazić sobie sytuację, że leasing refinansuje już sprowadzony do UE samochód. Podatek mógł zostać przecież zapłacony przez importera, ale pojazd wciąż nie zarejestrowany.  

A gdzie widzisz analogię w tej swojej wyimaginowanej sytuacji do przypadku z  mojego pytania w którym to firma leasingową jest importerem i na niej ciążą pewne obowiązki podatkowo-celne?

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 15:21, format napisał(a):

w Polsce Suprami na szerszą skalę handluje tylko ASO w Słupsku które sprzedaje auta po 399000 (link)

cytat

"Ostatnia NOWA krajowa LIMITOWANA EDYCJA"

Dodatkowo ma wpisane przebieg 2tys km więc nie wiem jaka ona tam nowa...

Chyba się spóźniłeś z zamówieniem. Po prostu golą napalonych...

To może m2?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-m2-od-reki-manual-ID6GcVy5.html

Napisano

M2 wyglada jak szkarada, supra piekna a nowe m2 tragedia.🤮

Edytowane przez vanice77

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 14:17, vanice77 napisał(a):

M2 wyglada jak szkarada, supra piekna a nowe m2 tragedia.🤮

No ale auto na tor nie jest przecież do wyglądania.

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 10:24, format napisał(a):

Nie wiem, ale się wypowiem ;)

Wyjście z zakrętu na lekko wilgotnym torze, to z RWD może być kłopot. A nie wychodzisz z prędkością 0, ale....tyle ile masz skilla.

Ja na ten przykład już parę razy miałem lekkie zamiecenie tyłem na prostej w ciężkiej Tesli Y, która jest RWD i wcale nie ma 600KM. Gaz do dechy i cudów nie ma.

Oczywiście jak nie zależy Ci na czasie, ale na frajdzie to jest to dobry kierunek. Tyle że frajdę da zwykła Supra.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

No ale auto na tor nie jest przecież do wyglądania.

Oczywiście autem sie nie jezdzi tylko laweta i na tor 🤣

Napisano
2 minuty temu, vanice77 napisał(a):

Oczywiście autem sie nie jezdzi tylko laweta i na tor 🤣

Jak się jeździ to się siedzi w środku. A co do autora wątku, to sądzę że auto będzie na tor jechało właśnie na lawecie.

:ok:

Napisano
46 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem, ale się wypowiem ;)

Wyjście z zakrętu na lekko wilgotnym torze, to z RWD może być kłopot. A nie wychodzisz z prędkością 0, ale....tyle ile masz skilla.

Ja na ten przykład już parę razy miałem lekkie zamiecenie tyłem na prostej w ciężkiej Tesli Y, która jest RWD i wcale nie ma 600KM. Gaz do dechy i cudów nie ma.

Oczywiście jak nie zależy Ci na czasie, ale na frajdzie to jest to dobry kierunek. Tyle że frajdę da zwykła Supra.

mowisz ze jak u siebie zrobie tylko na tylnia os naped to nie bedzie latwo jechac do fabryki po prostej ? :totalszok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Oczywiście jak nie zależy Ci na czasie, ale na frajdzie to jest to dobry kierunek

Matko bosko, że też ci nie wstyd takie głupoty wypisywać na forum widocznym publicznie 🙈