Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalne belki na dach...

Featured Replies

Napisano

Jest takie coś co pasuje do większej ilości modeli? 

Jeżdżę głównie autem służbowym ale dość często te samochody się zmieniają. Jaka jest najbardziej ekonomiczna wersja zakupu bagażnika? Czy są jakieś uniwersalne belki z np. dokupowanymi uchwytami do konkretnych modeli?

Ewentualnie coś na tylną klapę (auta albo SUV albo kombi) które pasują do większej ilości aut?

Potrzebuję to do przewozu rowerów w lecie i nart w zimie, z naciskiem bardziej na to pierwsze, z nartami jeszcze sobie jakoś poradzę wewnątrz. 

Hak odpada niestety. 

Jakieś pomysły?

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Jeżdżę głównie autem służbowym ale dość często te samochody się zmieniają. Jaka jest najbardziej ekonomiczna wersja zakupu bagażnika? Czy są jakieś uniwersalne belki z np. dokupowanymi uchwytami do konkretnych modeli?

Ewentualnie coś na tylną klapę (auta albo SUV albo kombi) które pasują do większej ilości aut?

Potrzebuję to do przewozu rowerów w lecie i nart w zimie, z naciskiem bardziej na to pierwsze, z nartami jeszcze sobie jakoś poradzę wewnątrz. 

Hak odpada niestety. 

Jakieś pomysły?

ZTCW przenoszenie bagażnika między autami jest możliwe raczej tylko w sytuacji gdy masz staromodne, belkowe relingi. A i tak może rozstaw nie pasować. Nowoczesne relingi mają bagażniki dedykowane a rozwiązania bez relingów to już w ogóle nie ma szans.

PS. Bagażniki Thule można kupować (a nawet powinno się) belki osobno i uchwyty osobno. Wtedy ogarniasz same uchwyty. Ale może być tak, że te uchwyty wyjdą drożej niż kompletny bagażnik innej, mniej "premium" marki.

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Hak odpada niestety. 

Jakieś pomysły?

Podejrzewam, że każdy poważny producent ma podobnie jak np thule. Zestaw składa się z 3 osobno kupowanych elementów (można w komplecie). Zależy od szerokości, typu montażu na dachu, czy są relingi i jakie. 

Napisano
8 minut temu, bizz napisał(a):

Hak odpada niestety. 

Jakieś pomysły?

Mysle, ze najszybciej/najtaniej bedzie za kazdym razem kupowac uzywany bagaznik na OLX pod konkretny model, a pozniej go sprzedawac.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze najszybciej/najtaniej bedzie za kazdym razem kupowac uzywany bagaznik na OLX pod konkretny model, a pozniej go sprzedawac.

Dokładnie tak do tej pory robiłem.

Zawsze Thule, sprzedaję poprzedni, kupuję kolejny używany. Wkładki wymieniam tylko na swoje stare, aby mieć jeden kluczyk.

Wychodzi za darmo, ewentualnie coś tam muszę dopłacić na różnicy, może 100-200PLN maks.
Kiedyś kombinowałem z wymienianiem samych "stopek", ale to o wiele trudniej znaleźć, a kupowanie nowych jest znacznie droższe niż całe belki ze stopkami używane. Temat odpuściłem przy pierwszej próbie.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Potwierdzam, nic lepszego nie da się wymyśleć. Mam też belki thule z adapterami do różnych samochodów ale to sporo problemów.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Pół życia spędziłem na OLX a jakoś najprostsze rozwiązanie nie przyszło mi do głowy:oki:

Napisano
43 minuty temu, bizz napisał(a):

Pół życia spędziłem na OLX a jakoś najprostsze rozwiązanie nie przyszło mi do głowy:oki:

Na siłę można kombinować z jakimiś łapami i regulowanymi belkami. Takie rozwiązania widywało się kiedyś na autach. Obecnie kupuje się pod auto. Same belki nie są jakieś mega drogie i często pasują to całej listy aut. Ja mimo, że 3 ostatnie auto to były Volvo to zmieniałem już dwa razym m.in z racji różnych relingów. Stare na OLX, nowe w sąsiednim sklepie i temat załatwione. Uchwyty na rowery, czy narty zostawały te same.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Jakieś pomysły?

Ja bym jednak szedł w Thule, pobaw się konfiguratorem i sam zobacz czy na ostatnich autach które miałeś to by zadziałało.

Np Astrąa i Octavia - wymieniasz tylko adaptery za 250pln, stopy i belki są takie same.

Problemem będzie jeśli dostaniesz auto z relingami albo z fabrycznymi miejscami - wtedy musisz mieć jeszcze inne stopy.  

20240903_103951.jpg

20240903_103957.jpg

Napisano
6 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Problemem będzie jeśli dostaniesz auto z relingami albo z fabrycznymi miejscami - wtedy musisz mieć jeszcze inne stopy.  

No i jeśli będziesz miał inną klasę auta (szerokość dachu), bo może się okazać, że i belki są zbyt szerokie lub wąskie 😉

Napisano
46 minut temu, janusz napisał(a):

No i jeśli będziesz miał inną klasę auta (szerokość dachu), bo może się okazać, że i belki są zbyt szerokie lub wąskie 😉

To dopiero przy esktremalnych różnicachh typu C1 zmieniamy na Bmw serii 7. Belki Thule (takie jak na foto) mają regulację około 20cm, można od razu kupić odrobinę szersze i wyfrezować większy otwór pod łapy.

Tutaj dobrze widać jak to działa - to te same belki :

Screenshot_20240903_174746_SamsungInternet.jpg.1526419d85f0a94e91e1c5ac810a8d58.jpg

Edytowane przez Piotrus

Napisano
To dopiero przy esktremalnych różnicachh typu C1 zmieniamy na Bmw serii 7. Belki Thule (takie jak na foto) mają regulację około 20cm, można od razu kupić odrobinę szersze i wyfrezować większy otwór pod łapy.

Tutaj dobrze widać jak to działa - to te same belki :
Screenshot_20240903_174746_SamsungInternet.jpg.1526419d85f0a94e91e1c5ac810a8d58.jpg

Nie potrzeba takich ekstremalnych różnic klas aut

Belki Thule z xc40 nie podeszły do bz4x bo brakowało dobre 20cm… poszły na olx

Najpierw była próba z tańszymi ale DEDYKOWANYMI f-m CRUZ po czy po montażu pierwszej stopy ładnie to spakowałem i odesłałem i przeprosiłem się nowym kolmletem Thule (używanych brak z racji znikomej podaży) fe3edc52fb8aff6761e6f02a42eb2d7c.jpg

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
33 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie potrzeba takich ekstremalnych różnic klas aut

Belki Thule z xc40 nie podeszły do bz4x bo brakowało dobre 20cm… poszły na olx

I wszystko się zgadza, z katalogu do xc40 masz belki 118 a do Toyoty 127 - chcąc mieć zestaw uniwersalny musisz kupić większe. W drugą stronę pasują?

Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie potrzeba takich ekstremalnych różnic klas aut [...]

Dokładnie, a rzeźba z "frezowaniem" i kupowaniem szerszych na przyszłość to jakaś abstrakcja. 

Napisano
12 minut temu, futrzak napisał(a):

Dokładnie, a rzeźba z "frezowaniem" i kupowaniem szerszych na przyszłość to jakaś abstrakcja. 

Cześć followers

5cm na budowie to ch... ale 5 cm na ch... to dużo. 

Thule ma rózne długości belek w zależności od wykonania, np do wspomnianej Toyoty, w katalogu dedykowane belki mają od 127 do 144cm. Mogę się założyć o dobrą łychę że te 127cm pasują p&p do XC40.

Te same belki pasowały do Octavii 2 kombi, Bmw 3, Bmw 5, Grand Cherokee. Magia...

Napisano

I wszystko się zgadza, z katalogu do xc40 masz belki 118 a do Toyoty 127 - chcąc mieć zestaw uniwersalny musisz kupić większe. W drugą stronę pasują?

Pasować pewnie będą ale jak to ma wystawać poza obrys dachu tyle żeby przy wsiadaniu uderzać głową to już słabo…

2 temat to ja preferuję belki i stopy „Aero” są zdecydowanie dużo cichsze i estetyczniej wyglądają - a w tym systemie to może 5cm to max tolerancji…

Napisano
49 minut temu, ppmarian napisał(a):

Pasować pewnie będą ale jak to ma wystawać poza obrys dachu tyle żeby przy wsiadaniu uderzać głową to już słabo…

Czy Ty próbujesz udowodnić że obrys dachu w XC40 ma mniej niż 127cm i te większe belki o 5cm na stronę by przeszkadzały ? Serio? 

Napisano

Czy Ty próbujesz udowodnić że obrys dachu w XC40 ma mniej niż 127cm i te większe belki o 5cm na stronę by przeszkadzały ? Serio? 

Thule windbar rage

Xc40 86cm + 86cm
Bz4x 104cm + 95cm

To nie jest „tylko 5cm różnica” w przypadku przednich belek

Napisano
23 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Thule windbar rage

Xc40 86cm + 86cm
Bz4x 104cm + 95cm

To nie jest „tylko 5cm różnica” w przypadku przednich belek

Ty dalej chyba nie załapałeś że w wątku jest mowa o rozwiązaniu uniwersalnym, do którego Twoje belki wpuszczane się nie nadają bo jak sam napisałeś nie mają tyle regulacji i będziesz z uporem maniaka udowadniał że tak się nie da?

Na zwykłych Wingbarach masz dokładnie różnicę 118cm vs 127cm. 

Ciężko uznać że to w czymś będzie przeszkadzać przy wsiadaniu chyba nawet dla osób z wodogłowiem.