Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zabudowa poddasza - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Na deskach od spodu piana.

Wieszaki ES rozmierzone i przykręcone do krokwi. Wieszaki-druty również przymocowane już. Okna też obrobione.

Pozostaje "jedynie" profile przykręcić i płyty kg rzucić.

Nie robiłem tego jeszcze, więc dokładnie nie wiem co i jak.

Pytania:

1. rury od rekuperacji (zielone, 75mm) - one biegną czasami po ścianie - nie zawsze schowają się pod płaszczyzną skosu - je najpierw zabudować i potem dopiero resztę tego skosu?

Na foto - rzuciłem laserem linię skosu (prawdopodobną) - cześć rur się chowa w zabudowie. Część jednak wystaje.

obraz.png.d2829a4b0b84018e28c626205322cdc8.png

obraz.png.8e2aaed3e6fd84545309a171670aa8fc.png

2. ściana kolankowa.  Zabudowane okno zostało tak, że dolna płyta pod oknem nie dotyka ściany kolankowej. Jest luka na jakieś 4cm.  Płyta leci równolegle do ściany. Tam jest piana wdmuchana. Czy dobrze kombinuję , że czeka mnie zrobienie konstrukcji pod płyty kg i "przybliżenie" tej ściany do wnętrza pokoju, aby zlicować się z tą płytą od okna?

IMG_20240916_202257-1024.jpg.dca3df8a32f16d943dc5580e16027ea1.jpg

obraz.png.ceffb907f2d019f2d9ff3fcd8b8239d0.png

Edytowane przez exor

Napisano

1. Najpierw zrób skosy, potem obrobisz rury czy co tam trzeba będzie.

2. Ta obróbka okna wygląda na źle zrobioną - zasada jest taka że górny glif powinien rozchodzić się do góry w stronę sufitu. Wykluczy to zbieranie się wilgoci w martwej strefie przy oknie, umożliwi  wentylację  i zwiększy ilość światła wpadającego do wnętrza.

Prościej byłoby skróćić ten dolny glif aby zrównać go ze ścianą kolankową....

Edytowane przez punktak

Napisano
  • Autor

2. okna nie dało się inaczej zrobić z tego co pamiętam. Bo tam nad nim była belka dachowa i dlatego płyta leci nie poziomo tylko lekko pod skosem w dół.

Napisano
16 minut temu, exor napisał(a):

2. okna nie dało się inaczej zrobić z tego co pamiętam. Bo tam nad nim była belka dachowa i dlatego płyta leci nie poziomo tylko lekko pod skosem w dół.

Tak było w projekcie ? Belki i wzmocnienie pod okno powinni być tak zaprojektowane i wykonane, żeby dało się bezproblemu zabudować. Zasada jest tak, że górę robi się poziomie, dół w pionie. Jak nie masz wyjścia to teraz musisz kombinować i zmieniać kąty. Niestety czasem dziwnie to wygląda (sąsiedzi tak mają).

Odnośnie rur, to nie da się ich przesunąć w warstwę ocieplenia ?

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał(a):

Jesteś pewny?

Bo mi też tak zrobili, a wynikało to z lenistwa a nie braku możliwości. Później sam poprawiałem...

1407436666531.jpg.e9aa8e7f5a1c2511251e22ba2e179374.jpg

Napisano
W dniu 20.09.2024 o 11:25, misiu napisał(a):

mi też tak zrobili, a wynikało to z lenistwa a nie braku możliwości. Później sam poprawiałem

Mi też chcieli ale w porę zobaczyłem. Zarzekali się, że tak sie nie robi, nigdy tak nie robili, że dziwnie, że  pierwszy raz takie wydziwianie. Dałem im instrukcje montażu okna, przeczytali, spokornieli i zrobili jak trzeba. Jestem w stanie uwierzyć, że pierwszy raz. Ale i tak jest lekko pochylona górna plyta, no ale inaczej się naprawdę nie dało, za nisko sufit, za wysoko okno.

Napisano
W dniu 17.09.2024 o 19:30, exor napisał(a):

Na deskach od spodu piana.

Wieszaki ES rozmierzone i przykręcone do krokwi. Wieszaki-druty również przymocowane już. Okna też obrobione.

Pozostaje "jedynie" profile przykręcić i płyty kg rzucić.

Nie robiłem tego jeszcze, więc dokładnie nie wiem co i jak.

...

A nad deskami? Tak z ciekawości pytam.

Paroizolację planujesz?

Napisano
  • Autor

Co nad deskami jest? Papa zwykła. A potem blachodachówka.

Paroizolacja - jeszcze nie wiem, muszę się zorientować. Nie wiem ile wyjdzie wolnego miejsca pomiędzy pianą a stelażem - to bym ewentualnie tutaj uzupełnił wełną.

Napisano
8 godzin temu, exor napisał(a):

Co nad deskami jest? Papa zwykła. A potem blachodachówka.

Paroizolacja - jeszcze nie wiem, muszę się zorientować. Nie wiem ile wyjdzie wolnego miejsca pomiędzy pianą a stelażem - to bym ewentualnie tutaj uzupełnił wełną.

masz szczeliine wentylacyjna na 2 cm pomiedzy deskami  a pianą?

Napisano
W dniu 24.09.2024 o 22:17, Pito napisał(a):

Mi też chcieli ale w porę zobaczyłem. Zarzekali się, że tak sie nie robi, nigdy tak nie robili, że dziwnie, że  pierwszy raz takie wydziwianie. Dałem im instrukcje montażu okna, przeczytali, spokornieli i zrobili jak trzeba. Jestem w stanie uwierzyć, że pierwszy raz. Ale i tak jest lekko pochylona górna plyta, no ale inaczej się naprawdę nie dało, za nisko sufit, za wysoko okno.

Ocieplałem strych i dodawałem okno.

Wszyscy przypominali, by zostawić odstęp od membrany wiatroszczelnej pod dachówką.

Więc mam płyty OSB, nad nimi wełna mineralna, a nad tym szczelina powietrzna, membrana i dachówki.

Gdyby to było pomieszczenie mieszkalna, trzeba by dać nad OSB, pod wełną, folię paraizolacyjną.

Napisano
  • Autor

Nie wydaje mnie się, aby robiona była taka szczelina wentylacyjna. Raczej bezpośrednio na deski psikali.

Napisano

A z ciekawości - co za rury wentylacyjne masz?

Napisano
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

masz szczeliine wentylacyjna na 2 cm pomiedzy deskami  a pianą?

Chyba żartujesz. A jakbyś kładł taką pianę? Napylałbyś na szczelinę powietrzną?

Piana na deski nie wymaga żadnych szczelin, bo ilości pary, które się do desek dostaną są śladowe.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Kysior napisał(a):

A z ciekawości - co za rury wentylacyjne masz?

pe-flex 75mm.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Chyba żartujesz. A jakbyś kładł taką pianę? Napylałbyś na szczelinę powietrzną?

Piana na deski nie wymaga żadnych szczelin, bo ilości pary, które się do desek dostaną są śladowe.

Ano, na sznurki takiej piany przecież się nie położy.

Nic nie było cudowane. Na deski, na krokwie psikane i tyle. Zresztą co by taka szczelina miała dać jak styropian z elewacji jest dojechany do samej góry, do deskowania dachu....

Napisano

Piany na sznurki się nie położy, ale to trzeba myśleć przed, a nie po.  Już niejeden dach poszedł do remontu przez lekceważenie zjawiska dyfuzji pary wodnej przez przegrodę budowlaną. Teraz trzeba dać szczelną paroizolacje i liczyć, że się uda, deskowanie nie zgnije, a pianka nie zawilgotnieje.

Napisano
  • Autor

Taka srebrna rura to jak się nazywa? To jest spiro? Średnica to będzie ze 12cm.

Będę musiał przedłużać, bo za wcześnie się kończy niż planowany sufit.

obraz.png.9a3157e78d65c1b3caa3521bb5b3d700.png

Napisano
  • Autor
W dniu 18.09.2024 o 19:44, punktak napisał(a):

1. Najpierw zrób skosy, potem obrobisz rury czy co tam trzeba będzie.

A taki słup co jest w pokoju? Też go zostawić na potem czy przed sufitem zrobić? To jakaś różnica w ogóle będzie?

obraz.png.9c9da44fd9c2bd721d988580ff6ec52a.png

Napisano
  • Autor
W dniu 20.09.2024 o 09:54, sherif napisał(a):

Tak było w projekcie ? Belki i wzmocnienie pod okno powinni być tak zaprojektowane i wykonane, żeby dało się bezproblemu zabudować.

Nie wiem czy tak było. Teraz to już mało ważne, bo i tak jej nie przesunę. Jeden fachowiec przed pianą twierdził, że można usunąć tę belkę poprzeczną w ogóle (wtedy górny glif by można było dać w poziomie). Jednak typy co przyszli do obrobienia tych okien bali się tego robić i tak zostało.

Mam nawet zdjęcie. Chyba widać o co kaman. Jakby ona była wyżej albo okno niżej to by coś z tego było.

obraz.png.8ca658edba4c3919b5c7bc83e6d66114.png

Edytowane przez exor

Napisano
  • Autor

A kwestia wysokości pokoju.

Tutaj gdzie jest kreska lasera to jest 256cm od podłogi. Chciałem tutaj dać profil UD i pod spodem płyta już.

Ale może nie ma sensu tak wysoko, tylko dać bezpośrednio pod kablami (widać je na słupie) - tutaj jest 252cm. Więc prawie 250 będzie miał wysokości ten pokój - chyba spoko, co nie?

(Wyżej niż te 256cm dać nie mogę. Wieszaki obrotowe na drutach nie zmieszczą się pod jętkami 😄 )

IMG_20241001_202326.jpg.196fe3544ce21600eeca5f6be371d403.jpg

Napisano
17 minut temu, exor napisał(a):

A taki słup co jest w pokoju? Też go zostawić na potem czy przed sufitem zrobić? To jakaś różnica w ogóle będzie?

obraz.png.9c9da44fd9c2bd721d988580ff6ec52a.png

Dużej różnicy nie ma... Ja bym robił ten słup po suficie - łatwiej się będzie dowiązać do płyty sufitu. No i łatwiej zamaskujesz wszelkie wycięcia jakie przyjdzie zrobić dookoła słupa w płycie sufitowej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W korytarzu mam na suficie taką belkę dachową (koszowa to się chyba nazywa?). Mogłem ją ominąć obniżając bardzo sufit, ale poniżej 240 by było, no lipa nieco.

Więc zrobiłem sufit na 252 jakoś, no ale wychodzi w roku taki cypelek do obrobienia.

I tera tak - czy taka rzeźba jak na foto daję - to jest dopuszczalna? Po prostu połączyłem kawałki UD. Płyta przyjdzie i zakryje te trójkąty.

Mam wkręty , których łebki nie wystają (praktycznie płaska powierzchnia jest, płyta zakryje).

IMG_20241021_205249x.jpg

IMG_20241021_205255x.jpg

IMG_20241021_205310x.jpg

IMG_20241021_214851x.jpg

Edytowane przez exor

Napisano
Godzinę temu, exor napisał(a):

czy taka rzeźba jak na foto daję - to jest dopuszczalna?

Jakoś przegapiłem ten wątek, ale tu a się ciśnie pytanie, którego nikt nie zadał (na głos?) - Kto to Panu tak spier..olił??
No ale jest jak jest. Rozumiem, bo sam bym milion rzeczy teraz zrobił inaczej i wielu lepiej dopilnował. 10 lat już mieszkamy, a pewne tematy nadal wychodzą.
Nie za bardzo mam czas by po kolei opisywać, ale co do rur z reku - on  mają koło 7cm -  ja bym zrobił przedściankę z GK na stelażu. Stracisz kawałek przestrzeni, ale zyskasz prostą ścianę bez dziwnych uskoków. które lubią (i będą) pękały na łączeniach. Do tego zamaskujesz tą pękającą ścianę (tak pewnie idzie wieniec?).
Zabudowa okna - jak ktoś napisał - góra poziomo - i to jest najważniejsze w sumie. Jeśli dół nie licuje Ci się ze ścianą kolankową, to robisz płytę prostopadle do okna i łączysz profilem V z płytą idącą w pionie od dołu. Takie połączenia ładnie można potem wykończyć taśmami "amerykańskimi" do narożników. Tak mam zresztą u siebie - sprawdza się i nie pęka.
To ostanie zdjęcie - próbuję zrozumieć o co tu chodzi :) Masz w rogu opianowaną belkę i chcesz ją obudować takim dziwnym tworem? Ja wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale zastanów się jak to będzie wyglądało "na gotowo" i na ile ten kawałek będzie funkcjonalny. Nie lepiej zabudować "schodek" obniżając sufit częściowo w obrębie tego elementu? Zależy co tam planujesz umieścići jak zaaranżować. Jeśli ściana będzie pomalowana w trójkąty czy inne kształty/bryły, to może się to coś na suficie zgubi :d
Zabudowa słupów - ja najpierw robiłem sufit - potem zabudowy słupków. rur itp. Zaplanuj stelaż w suficie tak, byś miał do czego konstrukcję słupka mocować.
No i chyba tyle :) I tak każdy robi inaczej i po swojemu :)

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Masz w rogu opianowaną belkę i chcesz ją obudować takim dziwnym tworem?

tak właśnie jest. Belka wchodzi w sufit.

35 minut temu, tomkowski napisał(a):

Nie lepiej zabudować "schodek" obniżając sufit częściowo w obrębie tego elementu?

nie wpadłem na to w sumie. Tak to jest jak się wcześniej takich rzeczy nie robiło.

Dzięki za podpowiedź, pewnie tak zrobię.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 22.10.2024 o 11:23, tomkowski napisał(a):

Do tego zamaskujesz tą pękającą ścianę (tak pewnie idzie wieniec?)

Nie, to działowa ściana z bazobetonu. Chyba z jednej strony dach zaczął naciskać na ścianę i zaczeło przesuwać ją. I dlatego pękło. Właśnie chyba ta belka zapianowana zaczęła naciskać, bo wokół niej tynk też pęknięty.

IMG_20241008_171940x.jpg.bcf4551ad990a47942f36ed209138933.jpg

IMG_20241008_171931x.jpg.dae4314e7b7a756445970d22bcd1f971.jpg

Napisano
  • Autor

Rozebrałem zabudowę okna w łazience i się okazuje, że tej piany to nie ma tak wszędzie. Normalnie murłata widoczna.  A na górze to już w ogóle NIC nie jest ocieplone.

IMG_20241101_155225x.jpg.4d872f2ddb4ab608fa3f8c30fee6cb04.jpg

Napisano
  • Autor

A co się robi jak skos nie trafia na ścianę kolankowa bo ona jest zbyt niska? Skos trafia mi ponad nią.

Płytą obłożyć ścianę? Odpowiednio wysoką? Czy jak inaczej?

Czy zrezygnować ze skosu aby był równoległy do dachu, tylko im wyżej to zabudowa by była bliżej dachu?

Wówczas można zrobić, aby dolna krawędź skosu wypadła jeszcze na ścianie a nie w powietrzu.

Napisano
4 godziny temu, exor napisał(a):

Nie, to działowa ściana z bazobetonu. Chyba z jednej strony dach zaczął naciskać na ścianę i zaczeło przesuwać ją. I dlatego pękło. Właśnie chyba ta belka zapianowana zaczęła naciskać, bo wokół niej tynk też pęknięty.

brak dylatacji pod stropem na ścianie działowej

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pomoże ktoś? Stanąłem i nie wiem co dalej. Belka koszowa wystaje w pokoju.

Próbuje jakieś trójkąty robić, ale nie jestem przekonany. Rzeźba jakaś.

Kupiłem ten profil narożnikowy - co to można go pod dowolnym kątem wygiąć.

Jak zrobiłem tak jak na zdjęciu to w dolnym punkcie nie zejdą się chyba 3 płaszczyzny razem (dwa trójkąty oraz skos).

IMG_20241209_214138x.jpg

IMG_20241209_215411x.jpg

IMG_20241210_192002x.jpg

IMG_20241210_192009x.jpg

IMG_20241210_192016x.jpg

IMG_20241210_192029x.jpg

Edytowane przez exor

Napisano
W dniu 10.12.2024 o 19:34, exor napisał(a):

Pomoże ktoś? Stanąłem i nie wiem co dalej. Belka koszowa wystaje w pokoju.

Próbuje jakieś trójkąty robić, ale nie jestem przekonany. Rzeźba jakaś.

Kupiłem ten profil narożnikowy - co to można go pod dowolnym kątem wygiąć.

Jak zrobiłem tak jak na zdjęciu to w dolnym punkcie nie zejdą się chyba 3 płaszczyzny razem (dwa trójkąty oraz skos).

IMG_20241209_214138x.jpg

IMG_20241209_215411x.jpg

IMG_20241210_192002x.jpg

IMG_20241210_192009x.jpg

IMG_20241210_192016x.jpg

IMG_20241210_192029x.jpg

Z tymi trójkątami będzie to kiepsko wyglądało. Ile centymetrów wchodzi ta belka koszowa na płaszczyznę skosu? Jeżeli jest to kilka centymetrów to może warto ją przyciąć i zrobic wszystko na rowno?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 11.12.2024 o 22:20, sadlos napisał(a):

Z tymi trójkątami będzie to kiepsko wyglądało. Ile centymetrów wchodzi ta belka koszowa na płaszczyznę skosu? Jeżeli jest to kilka centymetrów to może warto ją przyciąć i zrobic wszystko na rowno?

Oj, no nie. Nie chce ruszać tego. Trochę jednak na pokój to wychodzi. Na razie zostawiłem to w spokoju. Przy płytowaniu będę się martwił tym.

Napisano
  • Autor

Jak mam tutaj płyty przyklejone na grzebień do ściany - to dawać jeszcze siatkę / flizelinę na łączeniach płyt?

Czy tu nie ma sensu już?

A co z łączeniem z prawej strony pionowo ze ścianą murowaną? Dawać coś specjalnego?

obraz.png.40133d2bd23fb4b6c1c301670ec6cc13.png

Napisano
  • Autor
W dniu 22.10.2024 o 11:23, tomkowski napisał(a):

Nie lepiej zabudować "schodek" obniżając sufit częściowo w obrębie tego elementu?

Nom, zrobiłem schodek. Proste w sumie i nawet jakoś to wygląda po ludzku.

obraz.png.3a6cba3fb0221cfef7bf103d466feb63.png

Napisano
  • Autor

Zabudowę okna przerobiłem i teraz jest tak jak to polecają majstry na yt. Włożyłem też nieco wełny na górę i dół.

IMG_20250105_195138x.jpg.70a77d627520829e385770dcfac9fda4.jpg

IMG_20250105_195115x.jpg.92c698741ae69dbb20835785947cb717.jpg

IMG_20241221_125126x.jpg.5ca6480c4aadccddfc7d64b9e23e0fab.jpg

Pęknięta ściana z rurami - w końcu zalepiłem jakimś klejem gipsowym lub innym towarem, którego resztki miałem. Dałem tam siatkę też. Częściowo rury przeniosłem wyżej. One biegły tak jak szara plama pod żółtą folią. Ale mimo wszystko musiałem taki "ząbek" zrobić. Odstaje on od ściany na jakieś 23cm.

IMG_20250105_195225x.jpg.2acfd4dcd37cc860db4ff9d09d82f2ad.jpg

IMG_20241212_200502x.jpg.94cdcd795a8748a1f237d158ee98856a.jpg

Napisano
52 minuty temu, exor napisał(a):

Jak mam tutaj płyty przyklejone na grzebień do ściany - to dawać jeszcze siatkę / flizelinę na łączeniach płyt?

Czy tu nie ma sensu już?

A co z łączeniem z prawej strony pionowo ze ścianą murowaną? Dawać coś specjalnego?

obraz.png.40133d2bd23fb4b6c1c301670ec6cc13.png

Siatkę daj, nie zaszkodzi, na łączenie ze ścianą możesz też dać taśmę i zaszpachlować tak by jak najmniej dać akrylu.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Akrylu w ogóle nie planuje nigdzie dawać w sumie...

Jestem na etapie szpachlowania. No nie idzie to. Na YT to jakoś prosto wygląda.

Daję jakieś zdjęcia tej papraniny.

Zapewne czeka mnie gładź po całości? Sądziłem, że nie będzie to konieczne.

IMG_20250224_200244x.jpg

IMG_20250224_200253x.jpg

IMG_20250224_200302x.jpg

IMG_20250224_200307x.jpg

IMG_20250224_200313x.jpg

IMG_20250224_200319x.jpg

IMG_20250224_200330x.jpg

Napisano

Da się ładnie wyprowadzić tylko będzie to brudna robota (szlifowanie).

Jeśli masz tego więcej to możesz popatrzeć za maszyną do szlifowania + odkurzacz.

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

Akrylu w ogóle nie planuje nigdzie dawać w sumie...

Jestem na etapie szpachlowania. No nie idzie to. Na YT to jakoś prosto wygląda.

Daję jakieś zdjęcia tej papraniny.

Zapewne czeka mnie gładź po całości? Sądziłem, że nie będzie to konieczne.

źle robisz, za dużo nakładasz na raz. Gładź na całość nie jest konieczna, ale musisz teraz dobrze wyszlifować (tylko nie wycinaj za mocno) i później już szpachlujesz na gotowo. 

Nie wyprowadzałeś dobrze jak szpachlowałeś, dlatego masz taki meksyk tam :) 

Napisano

Czym ty to szpachlujesz? Wygląda na jakąś mega gęstą masę co się nie da rozprowadzić. Masa gotowa czy proszkowa?

Przy szpachlowaniu "mniej znaczy więcej" cienkie warstwy x 3 i lekki szlif na gotowe. Im bardziej się przyłożysz do wyprowadzenia masy, tym lepiej przy szlifowaniu ;)

Napisano
  • Autor

To kremowe to knauf uniflott. Zacząłem tym ale mówię, że kupię gotowe aby nie urabiac proszku. Wziąłem śmig c50. Ale taki gesty był, że trzeba było dolewać wody i mieszać. Taki biznes. 

Napisano

Uniflot jest boski do spoinowania. Świetnie się rozprowadza i długo trzyma konsystencję. Jest też mocny i trudno się go szlifuje więc nie powinien za wysoko być nakładamy i przykryty masami do szlifowania i tu sprawdzają się gotowe. Np Knauf fill and finish a po całości super finish.

Obejrzyj filmiki o Q1,2,3,4

Do uniflot kup sobie takie korytko Kubala, jak foremka do kleksa, do mieszania i z niego nakładaj. Szpachelka delta 15cm. 

Gładzie nakładaj wałkiem jak włosy murzyna na kiju z gwintem. Do tego pióro 60 by nie było zbyt trudno. 

Szlifuj żyrafą, ja kupiłem Stanley + najmocniejszy odkurzacz z Lidla i separator home made. 

Napisano
W dniu 26.02.2025 o 18:31, exor napisał(a):

To kremowe to knauf uniflott. Zacząłem tym ale mówię, że kupię gotowe aby nie urabiac proszku. Wziąłem śmig c50. Ale taki gesty był, że trzeba było dolewać wody i mieszać. Taki biznes. 

jak dolałeś wody do gotowej masy to ją pewnie popsułeś.

Knauf Uniflot to dobry towar, musisz dobrą konsystencję wypracować, taki jak gęsta śmietana :)

Praktyka potrzebna.

Napisano
  • Autor
W dniu 27.02.2025 o 18:50, Harp napisał(a):

Obejrzyj filmiki o Q1,2,3,4

Już chyba wszystko widziałem na yt o tym. No ale bez praktyki to wiadomo.

Gładzie nakładaj wałkiem jak włosy murzyna na kiju z gwintem. Do tego pióro 60 by nie było zbyt trudno. 

właśnie tak robiłem. Ale chyba za mało towaru nakładałem, bo trochę wżery się porobiły przy  ściąganiu. W ogóle mało co zostawało na nożu.

Druga warstwa powinna już być lepsza. Masa to rotband finish.

Szlifuj żyrafą, ja kupiłem Stanley

o ja, 7 stów.

już 1200zł wydałem na narzędzia (np. podnośnik do gk).