Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontener morski na działce

Featured Replies

Napisano

Jest działka na której oficjalnie (wpisane w akcie notarialnym) stoi "garaż blaszak wolnostojący przenośny nie związany na stałe z gruntem". Jest on w stanie agonalnym, wręcz się rozsypuje, i wymaga natychmiastowej rozbiórki. W związku z tym, że obecnie postawienie nowego blaszaka to co najmniej zgłoszenie dobrze by było zachować formalny stan obecny, czyli postawić w tym miejscu nowy garaż. Ja jednak chciałbym traktować go jako magazyn na różne rzeczy zamiast parkować tam samochód, w związku z tym wpadłem na pomysł postawienia w tym miejscu kontenera morskiego. Wiem że urzędnicy to nie debile, ale może warto ściemniać że kontener to garaż blaszak? Plusem jest to, że obecnie działka jest cła zarośnięta i sam garaż jest praktycznie niewidoczny wśród zarośli. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby po wycięciu wszystkiego wyłonił się ładny kontener ;] 

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? :hmm: 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Garaż to poważna budowla.

Budynek gospodarczy jest na zgłoszenie.

A kontener? Po prostu stoi na działce i już. To nie można trzymać kontenera.

No właśnie nie. Kontener postawiony na dłużej niż 180 dni wymaga pozwolenia na budowę :pukpuk:

Napisano

@Zbynek zawsze można go troszkę "przesunąć"...

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ccLot napisał(a):

@Zbynek zawsze można go troszkę "przesunąć"...

Do 180 dni jest na zgłoszenie, powyżej pozwolenie na budowę. Więc zgłoszenie co pół roku i przesunięcie. Strasznie upierdliwe i dlatego chciałbym wykorzystać fakt istnienia garażu blaszaka.

Napisano

Miałem kiedyś taki kontener na działce. Kilka lat stał. Nie przyszło mi do głowy gdziekolwiek go zgłaszać.

Zawsze możesz powiedzieć że wczoraj przywieźli i jutro zabiorą.

Napisano
Godzinę temu, Zbynek napisał(a):

Do 180 dni jest na zgłoszenie, powyżej pozwolenie na budowę. Więc zgłoszenie co pół roku i przesunięcie. Strasznie upierdliwe i dlatego chciałbym wykorzystać fakt istnienia garażu blaszaka.

Na tej samej działce to legalnie nie przejdzie. Trzeba by przesuwać na inną działkę.

Ale skoro od lat stoi blaszak, to dlaczego nie ,,wyremontowac" go na kontener?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Ale skoro od lat stoi blaszak, to dlaczego nie ,,wyremontowac" go na kontener?

Właśnie o tym myślę.

Napisano

Rozwalający się blaszak stał tam na podstawie czego, bo tak?

Jest na mapach, czy jedyne wspomnienie o nim to to w akcie?

Napisano

Jak już pisano "wyremontuj" go, stawiając coś nowego. Kontener, to tak samo "blaszak" jak to co masz :)

9 godzin temu, Zbynek napisał(a):

No właśnie nie. Kontener postawiony na dłużej niż 180 dni wymaga pozwolenia na budowę :pukpuk:

Kurcze, to niedługo jak postawię pudło kartonowe trzeba będzie iść do inspektoratu budowlanego i zgłaszać....

Na wiosnę sprzedałem blaszak, który stał od czasów budowy. Postawiłem w tym miejscu plastikowy domek Keter - mam to zgłosić? A może muszę pokazać dziennik budowy tegoż domku? ;)

Napisano
  • Autor
Rozwalający się blaszak stał tam na podstawie czego, bo tak?
Jest na mapach, czy jedyne wspomnienie o nim to to w akcie?
Blaszak stoi tam od 30 lub 40 lat, nie wiem na jakiej podstawie. Na geoportalu nie ma nic, na mapce do celów projektowych (chyba, bo nie mam oryginału, dostałem tylko fotkę) jest zaznaczony. Babka w UM przy zgłaszaniu do podatku nie zaznaczała nic (na podstawie wpisu w akcie że garaż jest przenośny i niezwiązany z gruntem). Żeby było ciekawiej poprzedni właściciel płacił podatek od garażu a nie tylko od działki. Ot, nasze urzędy...89ec67bd573bb5073d3c1ea5e2c8fd9a.jpg

Taptaraptap

Napisano

chciałbym zrozumieć Twój problem - przecież ten kontener też nie będzie trwale związany z gruntem ? 

a jeśli chcesz być bardzo formalny, to poproś aby na fakturze za ten kontener wpisali dokładnie to co masz teraz w akcie

Napisano

kontener jest blaszany i do tego nie związany z gruntem - więc idealnie wpisuje się w stan obecny :oki:

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 15:28, rwIcIk napisał(a):

Garaż to poważna budowla.

Budynek gospodarczy jest na zgłoszenie.

A kontener? Po prostu stoi na działce i już. To nie można trzymać kontenera.

Garaz blaszak niezwiązany z gruntem. 

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, zet napisał(a):

chciałbym zrozumieć Twój problem - przecież ten kontener też nie będzie trwale związany z gruntem ? 

a jeśli chcesz być bardzo formalny, to poproś aby na fakturze za ten kontener wpisali dokładnie to co masz teraz w akcie

Chodzi mi o to, że kontener to nie garaż blaszak, nawet na oko, i jak by się trafił ktoś "życzliwy" to będę musiał robić z siebie idiotę twierdząc że białe jest czarne.

Napisano
5 godzin temu, Zbynek napisał(a):

Chodzi mi o to, że kontener to nie garaż blaszak, nawet na oko, i jak by się trafił ktoś "życzliwy" to będę musiał robić z siebie idiotę twierdząc że białe jest czarne.

No tak, ale masz działkę w krzakach, wiec życzliwe mogą być co najwyżej zające, a nawet jeśli ktoś doniesie i cię gmina skontroluje (szanse praktycznie zerowe), to przecież najwyżej go sprzedaż i zabiorą

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zet napisał(a):

No tak, ale masz działkę w krzakach, wiec życzliwe mogą być co najwyżej zające, a nawet jeśli ktoś doniesie i cię gmina skontroluje (szanse praktycznie zerowe), to przecież najwyżej go sprzedaż i zabiorą

Obecnie jest zarośnięta, ale zaraz będzie czyszczona żeby nie było dżungli.

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 15:19, Zbynek napisał(a):

Ja jednak chciałbym traktować go jako magazyn na różne rzeczy

Trochę z innej beczki. A co miałbyś zamiar tam magazynować? Rozważam właśnie kupna kontenera morskiego na magazyn różnych gratów, narzędzi (w tym elektro), ale mam obawy o wilgoć. :hmm:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, swienty napisał(a):

Trochę z innej beczki. A co miałbyś zamiar tam magazynować? Rozważam właśnie kupna kontenera morskiego na magazyn różnych gratów, narzędzi (w tym elektro), ale mam obawy o wilgoć. :hmm:

Potrzebuję miejsce na rzeczy do pracy: armaturę stalową, pompy, zawory itp. 

Kontenery morskie są szczelne, więc wilgoć będzie ewentualnie z tego, co tam włożysz do środka. Widziałem że są też kontenery z roletą zamiast drzwi, wydaje się to bardziej użyteczne i łatwiejsze w użytkowaniu. Ewentualnie zamiast kontenera morskiego myślę czy nie postawić zabudowy ciężarówki tego typu:

https://www.otomoto.pl/ciezarowe/oferta/mercedes-benz-kontener-meblowy-18-palet-izoterma-pasuje-na-kazdy-samochod-i-na-magazyn-atego-tgl-tgm-midlum-eurocargo-ID6G9D6G.html?_gl=1*1lmd5ut*_gcl_au*MTQ4NzYzNzQ1Ny4xNzI0MjI5NjA3*_ga*MTIwNzYxNjkzLjE2MjUzMjQ3Mzc.*_ga_1MNBX75RRH*MTcyNzY3MjQxNS45Mi4xLjE3Mjc2NzI3MDMuMC4wLjA.

Napisano

Wilgoci będzie od cholery, toć to sama gruba blacha, do tego dość szczelnie zamknięta.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Potrzebuję miejsce na rzeczy do pracy: armaturę stalową, pompy, zawory itp. 

Czyli de facto potrzebujesz konkretnego miejsca do przechowywania rzeczy związanych z prowadzeniem DG

Dlatego dobrze byłoby mieć to uregulowane - działka żeby miała w WZ prowadzenie DG (w dg dodane miejsce) a kontener żeby był zgłoszony. 

W tym przypadku to nawet nie chodzi o sąsiadów, ale ewentualne roszczenia, reklamacje, sprawy środowiskowe. 

No chyba, że to działalność typu "domowy hydraulik" nie profesjonalna, wtedy stawiaj kontener na dzikusa :)

Napisano
  • Autor
6 minut temu, zet napisał(a):

Czyli de facto potrzebujesz konkretnego miejsca do przechowywania rzeczy związanych z prowadzeniem DG

Dlatego dobrze byłoby mieć to uregulowane - działka żeby miała w WZ prowadzenie DG (w dg dodane miejsce) a kontener żeby był zgłoszony. 

W tym przypadku to nawet nie chodzi o sąsiadów, ale ewentualne roszczenia, reklamacje, sprawy środowiskowe. 

No chyba, że to działalność typu "domowy hydraulik" nie profesjonalna, wtedy stawiaj kontener na dzikusa :)

Wiem jak to powinno wyglądać w idealnym świecie. Jeśli miałbym to robić w ten sposób to szkoda zachodu, lepiej wynająć kawałek miejsca za 400-500zł miesięcznie i się nie bujać. Ale skoro mam działkę to chcę przyjanuszować i mieć to na swoim.

Napisano

A kto powiedział że garaż ma być na samochód. P zazwyczaj oznacza funkcje transportowa.
Rower można garażować, kosiarkę....

Napisano

Ten Kontener morski wnioskuje z wypowiedzi ze zgłoszony do podatku - to niestety ale trzeba zgłaszać rozbiórkowe roboty.

Przerabiałem 3 lata temu szopka 3na 4 metry na czas budowy ale 15 lat stała aż się rozsypała.

Zwykła podmianka ale urzędnicy chcieli mieć papierki .

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 09:25, kokosz napisał(a):

Wilgoci będzie od cholery, toć to sama gruba blacha, do tego dość szczelnie zamknięta.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli sufit i uszczelki drzwi są szczelne, to z wilgocią nie ma problemów, są "nawiewniki". Użytkuje takie dwa już kilkanaście lat, i trzymamy tam np. papiery czy wózek widłowy  :oki:

Napisano

Stawiaj i tyle. Ludzie dobudowują ganki, zmieniają dachy i inne różne rzeczy bez żadnych papierów i żyją;)

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Stawiaj i tyle. Ludzie dobudowują ganki, zmieniają dachy i inne różne rzeczy bez żadnych papierów i żyją;)

Znalazłem coś takiego jak kontener BDF. Z zasady jest mobilny, więc jest pole do tłumaczeń. W związku z tym odbudowuję garaż w tym samym miejscu, a kontener stanie obok ;] 

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 07:09, Zbynek napisał(a):

Kontenery morskie są szczelne, więc wilgoć będzie ewentualnie z tego, co tam włożysz do środka.

;]

Powodzenia. Mamy we fabryce kilkanaście sztuk, trzymamy palety z kartonami z detalami z tworzyw sztucznych. W lato jest ok, jesienią/zimą/wiosną jest mokro. Może nie jakoś mocno, ale w zależności od pogody kapie z dachu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przykręcić jakieś koła i dyszel i będzie stała "przyczepa niezarejestrowana" [emoji1787]

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, DZIDA napisał(a):

Przykręcić jakieś koła i dyszel i będzie stała "przyczepa niezarejestrowana" emoji1787.png

To też rozważam :ok: 

Generalnie przepisy w tej kwestii są poyebane:

• kontener postawiony na bloczkach wymaga zgłoszenia, jeśli stoi krócej niż 180 dni,
  • Jeśli dłużej niż 180 dni wchodzi pozwolenia na budowę ze wszelkimi wymaganiami,
  • Jedynym sposobem na postawienie kontenera bez zgłaszania/PNB jest używanie go jako zaplecza do trwającej budowy (z PNB lub na zgłoszenie),
  • Ok, zgłoszę budowę wiaty 1x1m i postawię kontener na działce jako magazyn materiałów budowlanych,
  • Do zgłoszenia wiaty potrzebuję warunki zabudowy (działka bez PZP). Formalności jak dla budowy domu.

Dziełka 6,4m szerokości, więc nijak nie wyjdzie 3m od każdej z granic (choć wiata może być nawet w granicy działki).

Walka trwa ;] 

Napisano

A nie możesz po prostu bez zgłoszenia postawić nowego garażu w tym samym miejscu?

PS ostatnio badałem temat kwestii "trwale niezwiązany z gruntem" i okazuje się, że po wyrokach sądów administracyjnych

interpretacja jest taka, że "trwale niezwiązany z gruntem" to taki którego wiatr może zdmuchnąć.

Cokolwiek innego nawet jak będzie stało na podeście z gówna i patyków, ale się będzie trzymać to już jest trwale związane z gruntem.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, KotLarry napisał(a):

A nie możesz po prostu bez zgłoszenia postawić nowego garażu w tym samym miejscu?

PS ostatnio badałem temat kwestii "trwale niezwiązany z gruntem" i okazuje się, że po wyrokach sądów administracyjnych

interpretacja jest taka, że "trwale niezwiązany z gruntem" to taki którego wiatr może zdmuchnąć.

Cokolwiek innego nawet jak będzie stało na podeście z gówna i patyków, ale się będzie trzymać to już jest trwale związane z gruntem.

Finalnie postawię garaż w miejscu starego, ale myślałem jeszcze dodatkowo o kontenerze w roli magazynku.

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Finalnie postawię garaż w miejscu starego, ale myślałem jeszcze dodatkowo o kontenerze w roli magazynku.

to ciekawy temat, bo pomijając koszty myślałalem postawić kontener do celów hobbystycznych

Napisano

Na znajomej działce stoi od 10 lat domek holenderski z dodatkowym tarasem a do tego blaszany garaż na wylewce betonowej.

Nic nie zgłoszone i nie było problemu, żeby adres dostać i nawet kogoś tam zameldować. Jeśli nie masz sąsiada, który chciałby zrobić Ci problem, to nikogo nie zainteresuje kontener.