Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja: ceny 20-25% w dol za MG 4 - 78k PLN... sztuka. Chinski walec rozjezdza ceny ....

Featured Replies

Napisano
19 minut temu, kravitz napisał(a):

Mają auta dla Kowalskiego, a nie dla odbiorcy Jaga. Ot co.

Przykład: "BYD Dolphin surf"

Gdzie się podziały europejskie "Seicento" za czapkę śliwek?

Auto dla studenta, działkowca, na dojazd do pracy w mieście.

Daewoo Matiz nie miał najmocniejszego silnika, ani nie palił najmniej. Nie o to w tym aucie chodziło. Miało być tanie, nie odrzucać i pomieścić kilka osób które mają nogi, na krótki dystans.

Europa produkuje tylko drogie designerskie auta i dobrze wyposażone, bo w takich najłatwiej ukryć gigantyczną marżę.

Za Google Gemini: "Grupa Volkswagen zakończyła rok 2024 z przychodem na poziomie 324,7 miliarda euro, co oznacza nieznaczny wzrost o 0,7% w porównaniu do roku poprzedniego. Sprzedaż pojazdów spadła jednak o 3,5% do 9,037 miliona sztuk. "

Zarabiają więcej, sprzedając mniej. Na pewno przez związkowców :hehe:

No ale ja nie kwestionuję faktu, że w kategorii produktów najtańszych jest mnóstwo miejsca na tanią chińszczyznę, nie tylko w motoryzacji. Kwestionuję natomiast twierdzenia, że Europejscy konkurenci mogą się zwijać. Poza Fiatem, który rzeczywiście operował w tym samym segmencie rynku i który położył temat dzięki dziwnemu zarządzaniu to pozostali mają się całkiem dobrze, Chińczycy nie operują w ich segmentach przecież i jeszcze przez jakiś czas nie będą. Nawet VW, który robił wszystko źle zaliczył mocne odbicie.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

A od kogo mają kopiować skoro to oni wszytko sami wymyślili? Równie dobrze możesz napisać żeby np. Reebok uczył się od sławnej swego czasu dalekowschodniej marki Raebok.

:facepalm:

No nie wiem, np. hybrydy od Toyoty? Europa nie umie zrobić hybrydy i uważa, że nie musi. Najwidoczniej wiedzą co robią, wyniki mówią same za siebie.

Napisano
22 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ale jako jedyni maja wymienne baterie w EV :jem:

No tak, zapomniałem o Nio. Dzięki.

:serducha:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No tak, zapomniałem o Nio. Dzięki.

:serducha:

widzisz, juz nawet Ty nie traktujesz tego rozwiazania powaznie :jem:

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

No nie wiem, np. hybrydy od Toyoty? Europa nie umie zrobić hybrydy i uważa, że nie musi. Najwidoczniej wiedzą co robią, wyniki mówią same za siebie.

No ale wszyscy wiedzą, że hybrydy to ślepa uliczka. Trudno żeby Europa po raz kolejny inwestowała środki w ślepe uliczki. Zresztą Toyota też się tego nie ustrzegła, patrz wodór.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Nawet VW, który robił wszystko źle zaliczył mocne odbicie.

Dlaczego VW zaliczył odbicie? Zrobili lepsze produkty jakieś? Czy ludzie ze względów politycznych przestali kupować Teslę?

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No ale wszyscy wiedzą, że hybrydy to ślepa uliczka. Trudno żeby Europa po raz kolejny inwestowała środki w ślepe uliczki. Zresztą Toyota też się tego nie ustrzegła, patrz wodór.

No to czemu nie inwestują w elektryki? A nie, czekaj, w Europie nie da się produkować baterii z oczywistych względów, genialne!

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Dlaczego VW zaliczył odbicie? Zrobili lepsze produkty jakieś? Czy ludzie ze względów politycznych przestali kupować Teslę?

Zrobili. Nowa seria ID już tak nie wkurza, Skody się sprzedają całkiem nieźle a nowy elektryczny odpowiednik Passata zbiera same pochwały. Być może ludzie odwrócili się od Tesli z powodu polityki ale jest szansa, że tak już zostanie z innych powodów.

:ok:

BTW, elektryczne premiumy mają się świetnie, Mercedes i BMW mają ofertę, o której Chińczycy mogliby pomarzyć.

Napisano

No to czemu nie inwestują w elektryki? A nie, czekaj, w Europie nie da się produkować baterii z oczywistych względów, genialne!

No. To był błąd żeby pozwolić Chińczykom uzależnić nas od ich baterii tylko dlatego, że były tańsze a teraz tańcząc i klaszcząc chcemy zrobić dokładnie to samo z samochodami.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

BTW, elektryczne premiumy mają się świetnie, Mercedes i BMW mają ofertę, o której Chińczycy mogliby pomarzyć.

No to prawda, np. Audi e-tron. A nie, czekaj...;]

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

No to prawda, np. Audi e-tron. A nie, czekaj...;]

Sprzedaż elektrycznego Rolls-Royce'a podobno bije rekordy.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No. To był błąd żeby pozwolić Chińczykom uzależnić nas od ich baterii tylko dlatego, że były tańsze a teraz tańcząc i klaszcząc chcemy zrobić dokładnie to samo z samochodami.

Kwestionujesz genialną europejską politykę? Won na Białoruś!

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Sprzedaż elektrycznego Rolls-Royce'a podobno bije rekordy.

Ile tysięcy sprzedali?

Napisano

Kwestionujesz genialną europejską politykę? Won na Białoruś!

Ja nie twierdzę, że nie popełniliśmy błędów. Ale to nie tylko politycy lecz ich wyborcy również. Hejtowali europejską transformację na elektromobilność tylko po to żeby zostać finalnie uzależnionymi od chińskiej. Tutaj akurat politycy byli mądrzejsi tylko nic nie wyszło bo ludzie głupi.

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Ile tysięcy sprzedali?

Dobrze wiesz, że w tej klasie nie chodzi o ilość. Gdy staną się masowe przestaną być luksusowe. Liczy sie % udział w sprzedaży marki.

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja nie twierdzę, że nie popełniliśmy błędów. Ale to nie tylko politycy lecz ich wyborcy również. Hejtowali europejską transformację na elektromobilność tylko po to żeby zostać finalnie uzależnionymi od chińskiej. Tutaj akurat politycy byli mądrzejsi tylko nic nie wyszło bo ludzie głupi.

To politycy nie wiedzieli, że w Europie nie ma surowców do produkcji baterii? Niesamowite.

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

Dobrze wiesz, że w tej klasie nie chodzi o ilość. Gdy staną się masowe przestaną być luksusowe. Liczy sie % udział w sprzedaży marki.

To Jag robi się coraz bardziej luksusowy, bo w ogóle przestali chyba cokolwiek sprzedawać. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

To Jag robi się coraz bardziej luksusowy, bo w ogóle przestali chyba cokolwiek sprzedawać. 

Dokładnie taka jest strategia marki.

;]

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie taka jest strategia marki.

;]

Chińczycy na pewno obserwują Jaga i Rollsa z przerażeniem ;]

Napisano

Chińczycy na pewno obserwują Jaga i Rollsa z przerażeniem ;]

Te marki (zresztą nie tylko te) są poza ich zasięgiem. Chociaż ilość podrób Land Rovera świadczy, że jednak obserwują z najwyższą uwagą.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Te marki (zresztą nie tylko te) są poza ich zasięgiem. Chociaż ilość podrób Land Rovera świadczy, że jednak obserwują z najwyższą uwagą.

Jak będą chcieli to kupią. Co za problem odkupić od Hindusów Jaga?

Napisano

Pewnie taki że Hindusi muszą chcieć ją sprzedać

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Pewnie taki że Hindusi muszą chcieć ją sprzedać

Przy obecnej polityce marketingowej i oszałamiającej sprzedaży pewnie nie będą mieli wyjścia. 

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

Jak widać Land Rovera wolą nieudolnie kopiować niż kupić oryginał. Może dlatego, że podróbki są tańsze.

Napisano

Przy obecnej polityce marketingowej i oszałamiającej sprzedaży pewnie nie będą mieli wyjścia. 

Ja bym się wstrzymał z ocenami skoro taki mieli plan. Niech go doprowadzą do końca i zobaczymy.

Napisano

Młody przemysł, ale bardzo dynamicznie rozwijający się.

Opracowanie z zeszłego roku

Gdy europejska motoryzacja dostaje zadyszki, chiński przemysł bije kolejne rekordy. Tylko w ubiegłym roku produkcja samochodów osiągnęła rekordowe 30,16 mln sztuk. To wzrost o ok. 12%. I pomyśleć, że jeszcze 15 lat temu było to skromne 10 mln.

https://fleet.com.pl/wiadomosci/samochody-made-in-china-czyli-kto-co-i-za-ile

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jak widać Land Rovera wolą nieudolnie kopiować niż kupić oryginał. Może dlatego, że podróbki są tańsze.

Skoro mogą na tym zarobić więcej to ma sens 

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja bym się wstrzymał z ocenami skoro taki mieli plan. Niech go doprowadzą do końca i zobaczymy.

Znając zdolności Hindusów do prowadzenia projektów raczej marnie to widzę. No ale zobaczymy.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Przypomnij nam ile Ty przez ostatnie 10 lat kupiles elektrykow?

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał(a):

Albo chociażby w ogóle europejskich samochodów...

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał(a):

Znając zdolności Hindusów do prowadzenia projektów raczej marnie to widzę. No ale zobaczymy.

Ten prototyp wygląda fajnie. Tylko kampanię mieli beznadziejną i popsuli znaczek. Ale to może jest jeszcze do uratowania?

Napisano
9 minut temu, wlad napisał(a):

No, do tego zmierzam. A wystarczyło dać mi odpis 100% VATu przy użytkowaniu mieszanym i pewnie bym śmigał jakimś.

:skromny:

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

Albo chociażby w ogóle europejskich samochodów...

Trzy Jagi i francuski skuterosamochód.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

No, do tego zmierzam. A wystarczyło dać mi odpis 100% VATu przy użytkowaniu mieszanym i pewnie bym śmigał jakimś.

Sam mowiles ze im wiecej podatkow w aucie tym lepiej -bo wiecej ludzi bedzie moglo sfinansowac swe panele fotocos tam.

Edytowane przez wlad

Napisano
2 minuty temu, wlad napisał(a):

Sam mowiles ze im wiecej podatkow w aucie tym lepiej -bo wiecej ludzi bedzie moglo sfinansowac swe panele fotocos tam.

No. Gdyby mi dali odpis VATu to bym kupił elektryka. Gdybym kupił elektryka to bym kupił panele. A tak to nie sprzedali ani elektryka ani paneli.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Trzy Jagi i francuski skuterosamochód.

Jag nie jest europejski. 

Napisano

Jag nie jest europejski. 

Ale jak to?

Przeciez Tata na pewno wszystkie swe zyski transferuje do Europy -nie tak jak to obrzydliwe MG :ee:

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Zrobili. Nowa seria ID już tak nie wkurza, Skody się sprzedają całkiem nieźle a nowy elektryczny odpowiednik Passata zbiera same pochwały. Być może ludzie odwrócili się od Tesli z powodu polityki ale jest szansa, że tak już zostanie z innych powodów.

No to jeszcze raz.

Czy Te VW są szybsze od Tesli? Mniej zużywają energii? A może szybciej się ładują?

Może chociaż lepszy system infotainment?

Tańsze? Może chociaż przeglądy tańsze? Finansowanie? Cokolwiek?

Elektryczny odpowiednik Passata? Ile sztuk sprzedali? ;]

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Jag nie jest europejski. 

Ja to się nie znam ale Solihull leży w hrabstwie West Midlands w Anglii, nie w Afryce. Na mapie Anglia wygląda mi na Europę.

:nie_wiem:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ja to się nie znam ale Solihull leży w hrabstwie West Midlands w Anglii, nie w Afryce. Na mapie Anglia wygląda mi na Europę.

No to Białoruś też jest Europą, nie? I Albania...

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Ale jak to?

Przeciez Tata na pewno wszystkie swe zyski transferuje do Europy -nie tak jak to obrzydliwe MG :ee:

Znów manipulacja, ta sama co w dyskusji o cłach. Wielokrotnie pisano, że chińskie pojazdy (i wszelkie inne też) nie są obłożone cłami jak długo są produkowane na europejskiej ziemi. Tu nigdy nie chodziło o to kto jest akcjonariuszem lecz kto ma pracę w fabryce.

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

No to Białoruś też jest Europą, nie? I Albania...

Tak. I Rumunia, Bułgaria, Serbia i Cypr. Co w tym dziwnego? Myślałeś, że one leżą w Afryce?

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Tak. I Rumunia, Bułgaria, Serbia i Cypr. Co w tym dziwnego?

Czyli auta z chińskiej fabryki na Białorusi powinny trafiać do nas bez cła? Czy jednak Unia Europejska znaczy coś więcej, niż limity CO2?

Napisano

Czyli auta z chińskiej fabryki na Białorusi powinny trafiać do nas bez cła?

Niekoniecznie bez cła ale na pewno te cła mogłyby być inne niż na produkty z Azji. Oczywiście gdyby Białoruś nie była zaangażowana w wojnę przeciwko Europie. Dla ułatwienia załóżmy, że fabryka jest na przykład w Serbii. Niech będzie pierwsze lepsze serbskie miasto, np. Kragujevac i pierwsza lepsza europejska firma samochodowa, np. Fiat. O, patrz jaki przypadek - akurat byłem w Kragujevacu i widziałem tam fabrykę Fiata, stoi sobie jak gdyby nigdy nic. I Fiat nie stał się od tego nieeuropejski.

Czy jednak Unia Europejska znaczy coś więcej, niż limity CO2?

Znaczy, ale ja wiem, że Ty wiesz, że unijna i okołounijna gospodarka jest trochę bardziej skomplikowana. W tej samej Serbii jechałem autostradą zbudowaną za unijną kasę. Ciekawe, co?

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

No właśnie nie wiem w jaki sposób rządzą. Ani nie są najszybsi, ani najwydajniejsi, ani się szybciej nie ładują, ani pojemnością baterii nie rzucają na kolana, po prostu mają tych elektryków najwięcej i tyle.

Mają SUVy które pływają, 

wciskają w wolne miejsca niewiele dłuższe od auta,

mają zawieszenia wybierające nierówności

coś tam już potrafią

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

Mają SUVy które pływają, 

I wyglądają jak Land Rover Defender. To pozwala wierzyć, że resztę też sami wymyślili.

wciskają w wolne miejsca niewiele dłuższe od auta,

I wyglądają jak Porsche Taycan. Tu też nie ma wątpliwości, że nie "inspirowali" się Europą.

mają zawieszenia wybierające nierówności

coś tam już potrafią

To NIO też wygląda jak każde inne auto, gdyby nie znaczek to byś nie wiedział czy to BYD, Omoda, Jaeco czy co tam jeszcze sobie fikuśnie nazwali. I na pewno jest konkurencją dla BMW 7.

;l

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Być może przypadkiem w którejś podróbie udało im się nawet zrobić silnik diesla który przejeżdża więcej niż 70kkm 🤣

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tak. I Rumunia, Bułgaria, Serbia i Cypr. Co w tym dziwnego? Myślałeś, że one leżą w Afryce?

Cypr akurat leży w Azji 😄 

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

I wyglądają jak Land Rover Defender. To pozwala wierzyć, że resztę też sami wymyślili.

I wyglądają jak Porsche Taycan. Tu też nie ma wątpliwości, że nie "inspirowali" się Europą.

Przzedmówca daje rozwiązania techniczne których nie ma konkurencja a Ty mu ze ze wyglad skopiowali sugerując ze te inne rozwiązania też musieli skopiowac, tyle ze chyba od Marsjan.

Na dziś dzień technologia elektryków to głównie baterie, no i produkcji tych baterii i istosowanych technologii dominuja chiny. To oni się ścigaja sami ze sobą w pojemnosci, szybkosci, ładowania, ilosci cykli. Nie maja od kogo tego kopiowac bo nikt nie jest bardziej niz chiny zaawansowany.

Napisano
30 minut temu, Ryb napisał(a):

Cypr nie jest w Europie🫣