Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Bigster

Featured Replies

Napisano

Właśnie zaprezentowano.

Nie wiem jak cena, ale auto zapowiada się ciekawie. Dacia przekracza kolejne progi np. w końcu panoramiczny dach, czy klapa bagażnika elektryczna😲

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Właśnie zaprezentowano.

Nie wiem jak cena, ale auto zapowiada się ciekawie. Dacia przekracza kolejne progi np. w końcu panoramiczny dach, czy klapa bagażnika elektryczna😲

Będzie hit jak tylko nie wrzucą 1.0T i nie dadzą zaporowej ceny, bo taka top wersja na pewno 115 k PLN kosztować nie będzie.

PS. Szybko doczytałem, że ma być 1.2T i 1.8 HEV. Gdzieś zaczyna się logika.

I najważniejsze, 1.2T będzie z gazem, Polacy to lubią ;]

Edytowane przez komor

Napisano
11 minut temu, Rado_ napisał(a):

Właśnie zaprezentowano.

Wyglada naprawde ciekawie i pewnie bedzie sie swietnie sprzedawac :ok:

Trzeba poczekac na ceny, ale cos mi sie zdaje, ze w VAGu czy Stellantis to maja nietegie miny ;]

Napisano
  • Autor
12 minut temu, komor napisał(a):

Będzie hit jak tylko nie wrzucą 1.0T i nie dadzą zaporowej ceny, bo taka top wersja na pewno 115 k PLN kosztować nie będzie.

PS. Szybko doczytałem, że ma być 1.2T i 1.8 HEV. Gdzieś zaczyna się logika.

Jest 1,8 hybryd 155 KM na pewno i maska na teleskopach;]

1,2 draj zylinder 140 KM obraz z LPG oraz 130 KM AWD

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wyglada naprawde ciekawie i pewnie bedzie sie swietnie sprzedawac :ok:

Jeśli cena będzie odpowiednia. Nikt nie kupuje Dacii bo jest fajna tylko bo jest tania.

Skoda też była hitem sprzedaży dopóki była tania.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Jeśli cena będzie odpowiednia. Nikt nie kupuje Dacii bo jest fajna tylko bo jest tania.

Skoda też była hitem sprzedaży dopóki była tania.

Ale ten nowy Duster czy Bigster, naprawde fajnie wyglada :ok:

Z reszta Sandero tez nie ma sie czego wstydzic :)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ale ten nowy Duster czy Bigster, naprawde fajnie wyglada :ok:

Z reszta Sandero tez nie ma sie czego wstydzic :)

Ale Skoda też jest fajna i ma fajne wyposażenie :)

Po prostu nikt nie kupi drogiej Dacii. Tak jak nie kupił drogiej Skody.

Napisano
  • Autor

Na wypasie pewnie tanio nie będzie, choć te dodatkowe opcje jak szyberdach, elektryczna klapa, fotel kierowcy prawie elektryczny, czy w końcu dwustrefowa klima będą tańsze niż u konkurencji

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Właśnie zaprezentowano.

Wygląda jak kolejna evolucja Dustera (wygląd boczny jak Duster 1 i 2, tylko kanciasta). W tym zakresie Duster 3 nie jest podobny do swoich poprzedników. 

Trochę kanciasty, ale widać taka moda aktualnie (Patrz Hultaje, czy np. Peugeot 408, który mogłby nosić znaczek Lamborghini) ), ale mi się podoba. 

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

... i też miękką hybrydą.

Jako miłośnikowi LPG tak średnio mi się to podoba.

Na LPG skończy się spalaniem jak w moim Capturze i oby tylko takim.

Napisano

A ten koleś to ma tak z 2.3m, żeby ta Dacia zasłużyła na nazwę BIGster? Bo tak po filmie to rozmiar wygląda trochę jak Subaru Forester MY'05.

Napisano
5 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Peugeot 408, który mogłby nosić znaczek Lamborghini)

kurde, jak się cieszę, że to napisałeś :hehe: ostatnio na parking podziemnym z daleka zobaczyłem i myślę "co to za wersja Lamborghini" ??? Dopiero z bliska się pokapowałem :facepalm:

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

... i też miękką hybrydą.

Jako miłośnikowi LPG tak średnio mi się to podoba.

Na LPG skończy się spalaniem jak w moim Capturze i oby tylko takim.

Captur 1.0 TCe jest 10kg cięższy od Dustera 1.2 TCe wg. Autocentrum, a to oznacza, że Duster będzie mniej paliwożerny i już z tym silnikiem interesujący

Edytowane przez mPh

Napisano
Teraz, mPh napisał(a):

Captur 1.0 TCe jest 10kg cięższy od Dustera 1.2 TCe wg. Agrocentrum, a to oznacza, że Duster będzie mniej paliwożerny i już z tym silnikiem interesujący

Halo, tu Bigster!

Niby nie czołg, ale jednak sporo większe auto, a więc i cięższe.

Jak ma się poruszać dynamicznie to 3 cylindry swoje zeżreć i tak muszą.

Napisano
8 godzin temu, komor napisał(a):

taka top wersja na pewno 115 k PLN kosztować nie będzie.

Właśnie chyba tyle musi kosztować, żeby zawalczyć z chińczykami. 

To cena dobrze wyposażonego MG HSa. 

Napisano
8 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Właśnie zaprezentowano.

LPG jest?

Napisano
18 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

LPG jest?

Jest 1.2 3-cyl. 

Napisano
37 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Halo, tu Bigster!

Tylko przy cenie LPG czy spali 10 czy 12 to w zasadzie bez różnicy... 

Napisano
31 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Halo, tu Bigster!

Znam ludzi jeżdżących Karoqiem 1.0, Mondeo 1.0 i Capturem 1.0 ;) Tylko ten od Captura niezadwolon ;) 

Ja bardziej liczę na 1.2 w Dusterze niż w Bigsterze bo w Dusterze może być w sam raz. Pytanie jak duża różnica w masie własnej będzie w Bigsterze bo może nie naładowany pod sam dach jakoś tragicznie palić nie będzie. 
Jak mawia kolega z V70 2.5 "co z tego, że pali 24 gazu jak to kosztuje jak 12 benzyny".

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko przy cenie LPG czy spali 10 czy 12 to w zasadzie bez różnicy... 

Ja bym stawiał, że mi to spokojnie spaliłoby >15, a to już poziom poważniejszych silników się robi.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
36 minut temu, mPh napisał(a):

Tylko ten od Captura niezadwolon ;) 

Dziwisz się?

Insignia, mimo też mikrego silnika i 1525kg w DR, realnie z moimi dodatkowymi gratami na stałe ważąca pewnie 200kg więcej, a pali w mieście mniej 1-2l/100km LPG.

W trasie to już w ogóle kosmos różnica, chyba że ktoś turystycznie 70km/h jeździ.

I wcale nie byłbym niezadowolony gdyby nie opowieści z mchu i paproci ile to niby miało palić.

Co prawda im nie dowierzałem, ale myślałem, że w 9-10 to z palcem w ciemnej części ciała się zmieszczę.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Dziwisz się?

Insignia, mimo też mikrego silnika i 1525kg w DR, realnie z moimi dodatkowymi gratami na stałe ważąca pewnie 200kg więcej, a pali w mieście mniej 1-2l/100km LPG.

W trasie to już wogóle kosmos różnica, chyba że ktoś turystycznie 70km/h jeździ.

powierzchnia czołowwqa robi swoje

Napisano
1 minutę temu, deszczowyRoman napisał(a):

powierzchnia czołowwqa robi swoje

W mieście chyba nie aż tak.

Ja twierdzę, że bardziej mikry silniczek, który owszem jest żwawy jak się depcze, ale wypić musi.

Choć samo przeliczenie wagi do mocy pewnie podobnie wyjdzie.

Trzeba umieć muskać pedał gazu, a to nie dla mnie.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

W mieście chyba nie aż tak.

Ja twierdzę, że bardziej mikry silniczek, który owszem jest żwawy jak się depcze, ale wypić musi.

Choć samo przeliczenie wagi do mocy pewnie podobnie wyjdzie.

Trzeba umieć muskać pedał gazu, a to nie dla mnie.

Ten silnik po mieście jest paliwożerny 

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Pięknie będzie to wyglądać na małych kołach :hehe:

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Pięknie będzie to wyglądać na małych kołach :hehe:

Pewnie tak, ale gdzies czytalem ze ponad 70% Dusterow to najwyższe wersje. Tutaj moze byc podobnie.

Napisano
8 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja bym stawiał, że mi to spokojnie spaliłoby >15, a to już poziom poważniejszych silników się robi.

Zeby to srednio spalilo 15 to chyba but w podlodze non stop, krotkie odcinki i permanentne korki...

Pewnie do zrobienia, ale nie wierze w takie srednie spalanie z dlugiego dystansu >10kkm.

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zeby to srednio spalilo 15 to chyba but w podlodze non stop, krotkie odcinki i permanentne korki...

Pewnie do zrobienia, ale nie wierze w takie srednie spalanie z dlugiego dystansu >10kkm.

Niech będzie, że się nie znam i fakt, mam ciężką nogę.

12-12,5 LPG mam w Białymstoku w Capturze. Wczoraj pojeździłem sobie po mieście, 50% zwykłych ulic, świateł itd. i 50% obwodnic śródmiejskich z podniesioną prędkością gdzie śmigam na 6 biegu), oczywiście klima włączona i wynik to 11 LPG. Może mam zepsutego, ale są ludzie co też jeżdżą tylko po mieście i raportują podobnie.

Oczywiście jest też cała masa takich co im 5-6 LPG pali, prawie jak Passat na gnojówkę.

W trasie też słabo bym powiedział, chyba że jedziesz max 90km/h (od więcej i tak głowa boli :phi:), wtedy idzie uzyskać nawet 7-8, a tyle to Oplem mam przy 120km/h na tempomacie (niech będzie, że to opory czołowe).

Moje zdanie jest takie, za duże auta, za małe silniki, a turbo żyje to turbo pije i jeździsz jak ślimak albo pali jak smok.

Jak przełożenie mocy do masy tego mikrusa 1,2 będzie podobne, to czuję, że spokojnie wypiłby mi >15 LPG.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
34 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Niech będzie, że się nie znam i fakt, mam ciężką nogę.

12-12,5 LPG mam w Białymstoku w Capturze. Wczoraj pojeździłem sobie po mieście, 50% zwykłych ulic, świateł itd. i 50% obwodnic śródmiejskich z podniesioną prędkością gdzie śmigam na 6 biegu), oczywiście klima włączona i wynik to 11 LPG. Może mam zepsutego, ale są ludzie co też jeżdżą tylko po mieście i raportują podobnie.

Oczywiście jest też cała masa takich co im 5-6 LPG pali, prawie jak Passat na gnojówkę.

W trasie też słabo bym powiedział, chyba że jedziesz max 90km/h (od więcej i tak głowa boli :phi:), wtedy idzie uzyskać nawet 7-8, a tyle to Oplem mam przy 120km/h na tempomacie (niech będzie, że to opory czołowe).

Moje zdanie jest takie, za duże auta, za małe silniki, a turbo żyje to turbo pije i jeździsz jak ślimak albo pali jak smok.

Jak przełożenie mocy do masy tego mikrusa 1,2 będzie podobne, to czuję, że spokojnie wypiłby mi >15 LPG.

A ile ten Captur Ci spala noPB? Jezdzilem sporo Clio 1,0T i spalanie oscylowalo w okolicach 5,5-6,5l, ale fakt ze w korkach nie stalem.

NIe wiem ile Captur jest ciezszy, ale nie spodziewalbym sie zeby palil 2x tyle, chyba ze przez LPG.

Oczywiscie jak sie jezdzi tylko po miescie, w korkach to i Citroen C3 1.2 mojej zony potrafi pokazac momentami 9 litrow, do takiej jazdy to HEV lub EV...

Ale z calego zbiornika nigdy nie wyszlo wiecej niz 6,5 bo na taxi przeciez nie jezdze.

PS. Spalanie nigdy nie rosnie liniowo wzgledem pojemnosci. Moja Mazda spala ok 1-1,5l wiecej niz C3 na trasie, w miescie moze max +2 litry a auto 3 rozmiary wieksze i duzo wiekszym silnikiem.

Napisano
  • Autor

Po Olsztynie Clio 1.0  pali mi benzyny z 9 l/100 km. Czasami jak dobrze trafię ruch i jadę jak emeryt na drugą stronę miasta wyjdzie z 8 l. Oczywiście po zresetowaniu kompa przed wyjazdem. Tak sobie czasami sprawdzam.

ale jak już pojadę przez miasto za miasto kilkadziesiąt km, to spalanie jest poniżej 6 l

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A ile ten Captur Ci spala noPB?

Odpowiednio do LPG, w mieście 2l mniej niż gazu, czyli 9-10,5.

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Po Olsztynie Clio 1.0  pali mi benzyny z 9 l/100 km. Czasami jak dobrze trafię ruch i jadę jak emeryt na drugą stronę miasta wyjdzie z 8 l. Oczywiście po zresetowaniu kompa przed wyjazdem. Tak sobie czasami sprawdzam.

ale jak już pojadę przez miasto za miasto kilkadziesiąt km, to spalanie jest poniżej 6 l

Nie ma sily, jak sie jezdzi na krotkich dystansach od swiatel do swiatel, to swoje spalic musi.

Napisano
  • Autor
48 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie ma sily, jak sie jezdzi na krotkich dystansach od swiatel do swiatel, to swoje spalic musi.

No musi, ale wciskanie kitu, ze mały silniczek bedzie eko jest śmieszne. On mi pali tyle samo w mieście co 1,6 THP w 1,5 tonowym Pugu 5008:hehe:

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja nie twierdzę, że nie musi, bo musi, ale w takim razie nie trzeba było iść w imię ekologii w 3 cylindrowe pierdziawki palące podobnie lub w określonych warunkach więcej niż ich odpowiedniki w postaci 4 cylindrowych pierdziawek.

I nie to żebym nie przeżył tych 2 litrów więcej, tylko gdzie tu sens i logika (komfort słabszy, kasa na nowe silniki, itd.)?

Gdybym znał realne jego spalanie poszedłbym może w hybrydę i narzekał na jej spalanie. :phi:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja nie twierdzę, że nie musi, bo musi, ale w takim razie nie trzeba było iść w imię ekologii w 3 cylindrowe pierdziawki palące podobnie lub w określonych warunkach więcej niż ich odpowiedniki w postaci 4 cylindrowych pierdziawek.

I nie to żebym nie przeżył tych 2 litrów więcej, tylko gdzie tu sens i logika (komfort słabszy, kasa na nowe silniki, itd.)?

Gdybym znał realne jego spalanie poszedłbym może w hybrydę i narzekał na jej spalanie. :phi:

Bo tu tylko chodzi o przechodzenie norm emisji w warunkach labolatoryjnych, a w normalnym ruchu wszystko jest na odwrót.

Napisano
22 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Dacia przekracza kolejne progi np. w końcu panoramiczny dach, czy klapa bagażnika elektryczna

Lipa, kolejne gadżety do robienia problemów ;] 

Mnie najbardziej interesuje jak te 4x4 tutaj będzie. Czy tak jak w duster czy coś popsuli. I czy 1 bieg nadal jest krótki jako pseudo reduktor.

Jeżeli będzie mniej więcej jak w dusterze to może być ciekawa, budżetowa wyprawówka ;] 

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

No musi, ale wciskanie kitu, ze mały silniczek bedzie eko jest śmieszne. On mi pali tyle samo w mieście co 1,6 THP w 1,5 tonowym Pugu 5008:hehe:

Dokładnie tak jest. Impreza 1.5 pali niewiele mniej 2.0. A to jednak trochę inny świat.

Napisano

W domu pojawił się służbowy Duster 1,0 LPG żony. Pierwszy 1000km już pękł i pierwsze tankowanie LPG już się odbyło. Miałem okazję przejechać się po mieście i podczas wycieczki przez wioski i kawałek ekspresówki.

Silnik oceniam na wystarczający jak na auto do małego miasteczka, jazd podmiejskich itp. Jest nawet elastyczny, żwawy, ale ja to spokojny człowiek jestem.

Spalanie jakie widziałem to było 6,7 benzyny z dłuższego okresu, a gazu z wycieczki wciągnął 7,8L/100km.

Prędkość podróżną określiłbym tak na 115km/h bo robi się głośno.

Auto całkiem ładnie resoruje i OK się zachowuje przy jeździe w warunkach jak powyżej.

Systemy bezpieczeństwa i rozrywki to trochę są, bo są i działają średnio lub źle. Niby duży ekran a wiesza się, AA bezprzewodowe a Spotify słychać kiepściutko ale już Replaio Radio OK. Kamera słabiutka. Utrzymywanie pasa trzeba wyłączyć bo jest niebezpieczne i część brzęczyków. Dobre jest to, że można te wszystkie ułatwiacze skonfigurować i jednym guzikiem wyłączać.

Auto plastikowe ale stylistykę swoją ma, przestronne, siedzenia i materiał OK i jedzie.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Lipa, kolejne gadżety do robienia problemów ;] 

Mnie najbardziej interesuje jak te 4x4 tutaj będzie. Czy tak jak w duster czy coś popsuli. I czy 1 bieg nadal jest krótki jako pseudo reduktor.

Jeżeli będzie mniej więcej jak w dusterze to może być ciekawa, budżetowa wyprawówka ;] 

Zanim ci wstanie turbo w tym 1.2 to rejczel będzie ciężko takiego kloca ruszyć w terenie, a ruszanie strzelaniem ze sprzęgła pewno zmieli napęd w moment.

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Dokładnie tak jest. Impreza 1.5 pali niewiele mniej 2.0. A to jednak trochę inny świat.

Fajny ten Bigster, ciekawe jak elektronika i ten silnik z LPG. Co do spalania, czy już mam się podzielić klockiem z V8 i masą X2 Bigster? 😁

Napisano
59 minut temu, format napisał(a):

Zanim ci wstanie turbo w tym 1.2 to rejczel będzie ciężko takiego kloca ruszyć w terenie, a ruszanie strzelaniem ze sprzęgła pewno zmieli napęd w moment.

krótka jedynka pomoże, wystarczy żeby była wytrzymałość na poziomie dustera

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

A gdzie planujesz sie tym wybierac? ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A gdzie planujesz sie tym wybierac? ;]

Na wyprawy ;]

Na polowania, będzie polował na okazje cenowe w sklepach 👍

Edytowane przez janusz

Napisano
16 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

że w 9-10 to z palcem w

tyle to clio 1.0 pali ;] 

Napisano
W dniu 9.10.2024 o 13:23, Maciej__ napisał(a):

Mi by wystarczył LPG+AT i ustawiam się w kolejce.

Napisano
19 godzin temu, bergerac napisał(a):

kurde, jak się cieszę, że to napisałeś :hehe: ostatnio na parking podziemnym z daleka zobaczyłem i myślę "co to za wersja Lamborghini" ??? Dopiero z bliska się pokapowałem :facepalm:

Miałem tak ostatnio pod Biedronką, nawet do kumpla powiedziałem coś w stylu: "Patrz jakie dzieciaki się wożą Urusem", a to 408 było... Bardzo ładny samochód.

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Zrobiłem w życiu z pół miliona kilometrów autami na LPG i żadne nie miało spalania średniego powyżej 12 litrów. A były tam i wolnossące 1.4, 1.6, 2.0 i turbo 1.4, były też 2.0 i 2.8 od BMW. 

Ten ostatni po samym mieście palił max 14 gazu, nie wiem jak można mieć ŚREDNIE 15 litrów przy silniku 1.2, może jakby na pierwszym biegu jeździć tylko i wyłącznie.

Napisano

Przez dłuższą chwilę oglądając ten filmik zastanawiałem się jak to się stało że rozumiem niemiecki;]

Trochę mi zajęło zrozumienie że on po angielsku szprecha.

Edytowane przez bizz

Napisano

Zrobiłem w życiu z pół miliona kilometrów autami na LPG i żadne nie miało spalania średniego powyżej 12 litrów. A były tam i wolnossące 1.4, 1.6, 2.0 i turbo 1.4, były też 2.0 i 2.8 od BMW. 
Ten ostatni po samym mieście palił max 14 gazu, nie wiem jak można mieć ŚREDNIE 15 litrów przy silniku 1.2, może jakby na pierwszym biegu jeździć tylko i wyłącznie.
Miałem 5.9.... minimum palił 15lpg delikatnie jadąc

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka