Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duzy SUV lub kombi

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a6-salon-polska-hd-matrix-led-pakiet-comfort-technology-b-o-ID6GIp7l.html

Audi A6 Avant S-line 40 TDI quattro 150(204) kW(KM) S tronic, napęd 4x4, skrzynia automatyczna,

Wybrane elementy wyposażenia dodatkowego: - Pakiet promocyjny Exterior - Pakiet promocyjny Technology - Pakiet promocyjny Comfort - Reflektory przednie HD Matrix LED - Hak holowniczy - Bang & Olufsen Premium Sound System z dźwiękiem 3D - Pakiet systemów asystujących w ruchu miejskim i pozamiejskim

z 363 na 291

Tyle co katalogowo Skoda. 

Ano jak 200KM to tak.

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał(a):

Tak, wożę. Jak nie masz wózka i nie jesteś miłośnikiem pakowania nadmuchanych pontonów na wczasy to nie ma problemu. Co do X5 - miejsca z tyłu tylko trochę więcej, bagażnik też nie powala.

Jak potrzebuje przestrzeń to mam multivana, ale bmw też bywałem z rodziną w wielu miejscach.

Mam tez G20 i choc to przyjemne auto, to nawet w weekendy, na krotkie przejazdy nie chce mi sie tam upychac familii. Moze jakbym mial Twoj silnik znalazlbym argumenty 😉

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Ano jak 200KM to tak.

W skodzie też są rabaty. Będzie taniej mimo wszystko. 

Napisano
6 godzin temu, sdss napisał(a):

W skodzie też są rabaty. Będzie taniej mimo wszystko. 

Tak jak mówiłem dużo taniej. Jakiś czas temu porównywałem Skodę, Cupre z Audi to ten sam silnik i takie samo wyposażenie to jest >100k. 

Napisano
16 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nowy Santa Fe

Wygląda jak Disco. Jeździ jak Disco? :phi: 

Napisano
19 godzin temu, Pietro_M napisał(a):

Miałem w wakacje przyjemność jeździć Superbem z 23r., nadal jest to ogromny i pojemny wóz dla rodziny. 
Wprawdzie mój miał zestaw 1,5 TSI z DSG, dlatego żeby było "godniej" polecałbym mocniejszą wersję silnikową. :)

1,5 strasznie zamulony, trudno sprawnie poruszać się. 

Napisano
46 minut temu, kiziuk napisał(a):

Wygląda jak Disco. Jeździ jak Disco? :phi: 

Na bank nie. Nic nie jeździ jak disco. 

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

1,5 strasznie zamulony, trudno sprawnie poruszać się. 

Najbardziej zamula go eko-DSG z dziwnymi nastawami, nawet łopatki nie pomagają.

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
1 minutę temu, Pietro_M napisał(a):

Najbardziej zamula go eko-DSG z dziwnymi nastawami, nawet łopatki nie pomagają.

NO właśnie w automacie. Mam ostatnio nieprzyjemność męczyć się z tym sprzętem. Bywa niebezpiecznie, gdy chcieć wykonać jakiś bardziej dynamiczny manewr. Długo myśli, zanim zareaguje,

Nie odkryłem jeszcze, czy ma to jakieś tryby pracy typu sport?

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

NO właśnie w automacie. Mam ostatnio nieprzyjemność męczyć się z tym sprzętem. Bywa niebezpiecznie, gdy chcieć wykonać jakiś bardziej dynamiczny manewr. Długo myśli, zanim zareaguje,

Musi miec, w Atece mialem, ale imo byl z nim inny problem bo ten z kolei trzymal obroty za dlugo/wysoko. Brakowalo tam takiego wyposrdokowanego, zeby trzymal caly czas w okolicy 1800. Co do dziury, to byla faktycznie spora, szczegolnie jak po jezdzie ev wsiadalem, to mozna sie bylo niemilo zdziwic.

Edytowane przez zinger

Napisano
52 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Przesuń dźwignię zmiany biegów w dół włączy sport i problem zniknie.

Napisano
14 godzin temu, bnow napisał(a):

Mam tez G20 i choc to przyjemne auto, to nawet w weekendy, na krotkie przejazdy nie chce mi sie tam upychac familii. Moze jakbym mial Twoj silnik znalazlbym argumenty 😉

G26 ma 14cm dłuższy rozstaw osi

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Oczywiście nie wiem jak zachowuje się tryb sport we współpracy z tym 1.5T

Z mojego doświadczenia jednak z takimi trybami, zarówno w 1.4T od VW, jak i w 2.0T od Mitsubishi, ten tryb trzyma wysoko obroty i jazda jest zwyczajnie nieprzyjemna.

Na pracę skrzyni podobno dobrą radą jest chiptuning. Tam nie tylko podnoszą moc (nie musisz jak nie chcesz), ale też i robią programik do skrzyni, żeby ona żywiej reagowała na ruchy pedału gazu, a nie czekała i się zastanawiała "Serio, redukcja? Może jednak jeszcze nie? ;]"

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Na pracę skrzyni podobno dobrą radą jest chiptuning. Tam nie tylko podnoszą moc (nie musisz jak nie chcesz), ale też i robią programik do skrzyni, żeby ona żywiej reagowała na ruchy pedału gazu, a nie czekała i się zastanawiała "Serio, redukcja? Może jednak jeszcze nie? ;]"

tak, tunerzy mogą też przestawić shift-pointy czyli obroty przy jakich skrzynia zmieina biegi na wyższe.

Ja może nie mam dużego doświadczenia z automatami, ale każdy którym próbowałem jeździć zachowywał się jakoś nie tak jakbym sobie tego życzył. Wiem że jak się dużo jeździ to i tak lepiej niż manual, ale na serio mnie się lepiej jeździło ze skrzynią cvt w Toyocie niż dwusprzęgłowym automatem na przykład. Bo właśnie nie ma teo zastanawiania się co zrobić, ale przede wszystkim tego że czasami w podobnej sytuacji samochód zachowuje się różnie. Może i takie cvt wyje jednostajnie przy gazie w podłogę, może i też ma jakieś opóźnienie po wdepnięciu gazu, ale imho nadal działa to po pierwsze bardziej przewidywalnie a po drugie bez szarpnięć i szukania biegu.

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Oczywiście nie wiem jak zachowuje się tryb sport we współpracy z tym 1.5T

Z mojego doświadczenia jednak z takimi trybami, zarówno w 1.4T od VW, jak i w 2.0T od Mitsubishi, ten tryb trzyma wysoko obroty i jazda jest zwyczajnie nieprzyjemna.

Najczęściej wgrywają soft sprzed wltp lag. Albo np z rynku Chińskiego. Nawet nie trzeba się bawić w punkty zmiany biegów. 

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

tak, tunerzy mogą też przestawić shift-pointy czyli obroty przy jakich skrzynia zmieina biegi na wyższe.

Ja może nie mam dużego doświadczenia z automatami, ale każdy którym próbowałem jeździć zachowywał się jakoś nie tak jakbym sobie tego życzył. Wiem że jak się dużo jeździ to i tak lepiej niż manual, ale na serio mnie się lepiej jeździło ze skrzynią cvt w Toyocie niż dwusprzęgłowym automatem na przykład. Bo właśnie nie ma teo zastanawiania się co zrobić, ale przede wszystkim tego że czasami w podobnej sytuacji samochód zachowuje się różnie. Może i takie cvt wyje jednostajnie przy gazie w podłogę, może i też ma jakieś opóźnienie po wdepnięciu gazu, ale imho nadal działa to po pierwsze bardziej przewidywalnie a po drugie bez szarpnięć i szukania biegu.

No cóż. Ja też wolę CVT ;)

Dla mnie to bardziej naturalne, niż mielenie biegami w kółko.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Tryb Sport jest po przełączeniu z D, natomiast jedyne co robi, to trzyma bieg do wyższego zakresu obrotów, a przy redukcji/kick-down zrzuca kilka biegów w dół zamiast jednego.

Tak jak koledzy wspomnieli, jedynym wyjściem z tej sytuacji jest modyfikacja softu samej skrzyni.

Napisano
6 godzin temu, Vadero napisał(a):

G26 ma 14cm dłuższy rozstaw osi

Miałem kilka dni 420d jako zastępcze i nie widziałem jakiejś różnicy.

Jest trochę mm tu i tam, ale to raczej kosmetyczne różnice.

Rozstaw osi wg autocentrum:

G20 - 2.851 mm

G26 - 2.856 mm

Napisano
4 godziny temu, bnow napisał(a):

Miałem kilka dni 420d jako zastępcze i nie widziałem jakiejś różnicy.

Jest trochę mm tu i tam, ale to raczej kosmetyczne różnice.

Rozstaw osi wg autocentrum:

G20 - 2.851 mm

G26 - 2.856 mm

To mnie jutuber okłamał ;]

Rzeczywiście G26 jest 75mm dłuższe od G20, ale rozstaw osi podobny.

Edytowane przez Vadero

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Serio, redukcja? Może jednak jeszcze nie? ;]"

Redukuję manetką bieg i problem rozwiązany. 

Napisano
11 godzin temu, stig napisał(a):

Skrzynie DSG w najnowszych odsłonach aut są upośledzone przez wymagania WLTP, tak jak pisał @wujek, więc sama redukcja wielkiego efektu nie przynosi.

Napisano
11 godzin temu, stig napisał(a):

W czasie jazdy, jak człek wcześniej pomyśli :ok:

Znów mam wrażenie, że nawet jak silnik już wyje, to nadal nie jedzie 8]

Ale przy ruszaniu jest katastrofa - wręcz niebezpiecznie, gdy trzeba dynamicznie wyjechać z podporządkowanej.

Napisano
13 godzin temu, Vadero napisał(a):

To mnie jutuber okłamał ;]

Rzeczywiście G26 jest 75mm dłuższe od G20, ale rozstaw osi podobny.

To takie w sumie moje głupie rozważania "pierwszego świata".

Ojciec miał malucha, potem Ładę, Ibizę, a na końcu Astrę F i rożne wyprawy w 4 os po Europie uskutecznialiśmy.

Ale do wygody się człowiek łatwo przyzwyczaja 😉

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale przy ruszaniu jest katastrofa - wręcz niebezpiecznie, gdy trzeba dynamicznie wyjechać z podporządkowanej.

Dlatego nie mam zaufania i w zasadzie jadę z większym marginesem i bez zbędnych zrywów. 
Moje drugie analogowe auto jest pod tym względem rewelacyjne. 

Napisano
Teraz, stig napisał(a):

Dlatego nie mam zaufania i w zasadzie jadę z większym marginesem i bez zbędnych zrywów. 
Moje drugie analogowe auto jest pod tym względem rewelacyjne. 

Ja już nauczyłem się wciskać pedał gazu sekundę lub dwie przed manewrem 😁

Napisano
3 godziny temu, Pietro_M napisał(a):

Skrzynie DSG w najnowszych odsłonach aut są upośledzone przez wymagania WLTP, tak jak pisał @wujek, więc sama redukcja wielkiego efektu nie przynosi.

No idealnie nie jest. 

Napisano
W dniu 14.10.2024 o 15:36, Kiwal napisał(a):

Watek taki trochę do pozalania się nad obecna motoryzacja i dostępnością zabawek.

W firmie juz dawno padła decyzja o przejściu na flotę elektryczna, ile mogłem to zwlekałem aż wreszcie przytachali mi nowego elektryka.

Powiem szczerze pierwsze auto na które "nie czekam i się nie ciesze" w swego słowa znaczeniu.

Dwa elektryki w domu to o jeden za dużo wiec musze kupić cos normalnego do ganiania po autostradach i w kolo komina. Rocznie wychodzi mi z 30-35kkm, z czego 50% to autostrady, reszta w kolo komina.

A ze apetyt rośnie w miare jedzenia to zastępując obecnego GLE na cos klasy średniej pojawia się bunt rodziny ze małe....

A co dziś mamy dostępne większe....hmmm niezbyt wiele bo zostaje X5, XC90 i Q7. Toyota/Lexus nie jest nam po drodze. Patrzyłem na Mazdę CX60 ale po poczytaniu o problemach z tym autem się wyleczyłem.

Jakie za/przeciw w X5/Q7 z 6 cylindrowa benzyna vs XC90 z PHEVem T8?

A moze duże kombi, jak kiedyś czyli znów z dostępnych dziś samochodów z jakimś silnikiem 5tka vs A6 vs V90 ?

Zaczynamy...

Land Rovery pooglądaj.

:ok:

Napisano
22 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

a jeszcze do tego start-stop wyłączy silnik. Ja nauczyłem się wyłączać S-S i częściej uruchamiać tryb Sport. 

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał(a):

a jeszcze do tego start-stop wyłączy silnik. Ja nauczyłem się wyłączać S-S i częściej uruchamiać tryb Sport. 

Masz mild-hybrid czy tego zwyklego 1,5TSI?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Masz mild-hybrid czy tego zwyklego 1,5TSI?

2.0 TSI i nie mild hybrid. 

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Ja już nauczyłem się wciskać pedał gazu sekundę lub dwie przed manewrem 😁

To Ty masz VAGa?

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

To Ty masz VAGa?

Dzizys no służbowe przecież. Armia franuzami nie jeździ tylko premium. 

Napisano
  • Autor
W dniu 15.10.2024 o 09:13, kravitz napisał(a):

Wymieniasz same premiumy, więc moja propozycja może nie być "godna" ;]

Dodatkowo sam nie jestem jej pewny, bo w obecnym modelu nie siedziałem ;)

Zaproponuję jednak na podstawie doświadczeń z poprzednich modeli.

Superb?

Tam zawsze można było z tyłu nogę na nogę założyć, a bagażnik wydawał się też na "dwie lodówki" ;)

Wiem, to jest jedno z bardziej racjonalnych rozwiązań, czy to Superb czy Kodiaq. Ale ... pomijając fakt ze wszędzie w kolo same Skody, moja zona ma na nie alergie. Wiec mimo rozsądku, nie dla VW czy Skody.

Napisano
  • Autor
W dniu 15.10.2024 o 11:13, yack napisał(a):

A jakie GLE masz na sprzedaż i za ile ? :) 

Jak kombi i nie E klasa to zostaje A6 albo V90, ewentualnie bmw5 ale to już mniejszy bagażnik

Ja nie mam żadnego. Ma go firma leasingowa;-P

GLE350de, rocznik 2021, nalotu 120tys. Cena ok 1.100.000 CZK.

Napisano
  • Autor
W dniu 15.10.2024 o 14:26, G.O.A.T. napisał(a):

A! Prawie zapomniałem. Nowy Santa Fe. 

Gdyby nie patrzeć na tył to naprawdę spoko. Jeździłbym. 

500.jpg.5b7d039127afb9d65edd105e7b72b87d.jpg

https://www.hyundai.com/pl/pl/modele/nowy-santa-fe-hybrid.html

To jest taka paskuda, jakich mało. Wyglada jak budka telefoniczna kolach.

Napisano
Teraz, Kiwal napisał(a):

To jest taka paskuda, jakich mało. Wyglada jak budka telefoniczna kolach.

Oj tam, oj tam... fajny jest. :phi:

Napisano
10 minut temu, Kiwal napisał(a):

Ja nie mam żadnego. Ma go firma leasingowa;-P

GLE350de, rocznik 2021, nalotu 120tys. Cena ok 1.100.000 CZK.

No takiego chciałem...do niedawna. I to takie awaryjne jest ? Jak czytałem opinie to nie spotkałem się z narzekaniami na awaryjność i mnogość akcji serwisowych. Może słabo czytałem 😕 

Napisano

Oj tam, oj tam... fajny jest. :phi:
Bo pewnie disco 3 przypomina [emoji1787]
Napisano
2 minuty temu, hefi napisał(a):

Bo pewnie disco 3 przypomina emoji1787.png

Dokładnie a ja bardzo lubie kwadratowe auta. :phi:

Napisano
8 godzin temu, zinger napisał(a):

To Ty masz VAGa?

Służbowy dostałem na wyjazd. Ponad 1000 km zrobiłem. Spalanie w okolicy 6,5 więc bardzo ładnie. Ale do jazdy trzeba koniecznie włączyć tryb sport.

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

Dzizys no służbowe przecież. Armia franuzami nie jeździ tylko premium. 

Skodami 😁

To chyba Karoq, (nie Kodiaq) był. Chyba 1,5 bo na dwóch cylindrach pisał, że jedzie. 

Na plus niskie spalanie. Nawet do 5 schodził. W miarę wygodne fotele 👍

Ale wyciszenie słabe. Wiatr słychać, zamiast głosu i systemu audio 

Budka telefoniczna na resorach, więc buja się na wietrze. Trzeba uważać wjeżdżając za ekrany.

No i tryb standardowy pracy silnika i skrzyni chce zabić na skrzyżowaniu . Ale dzięki Wam odkryłem tryb sport.

Co do mocy, to tragedia. To wyje i nie jedzie. Masakra 😯

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Skodami 😁

To chyba kodiaq był. Chyba 1,5 bo na dwóch cylindrach pisał, że jedzie. 

Na plus niskie spalanie. Nawet do 5 schodził. W miarę wygodne fotele 👍

Ale wyciszenie słabe. Wiatr słychać, zamiast głosu i systemu audio 

Budka telefoniczna na resorach, więc buja się na wietrze. Trzeba uważać wjeżdżając za ekrany.

No i tryb standardowy pracy silnika i skrzyni chce zabić na skrzyżowaniu . Ale dzięki Wam odkryłem tryb sport.

Co do mocy, to tragedia. To wyje i nie jedzie. Masakra 😯

Ten 1.5 to dla emerytów :phi: ale to dziwne bo to ich flagowy model powinien być lepszy IMO.

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Ten 1.5 to dla emerytów :phi: ale to dziwne bo to ich flagowy model powinien być lepszy IMO.

Ale w Kodiaqu 1,5 to bazowa jednostka, nie ma co oczekiwac cudow.

Jest chyba jeszcze 2,0TSI, diesle i PHEV.

Napisano
Musi miec, w Atece mialem, ale imo byl z nim inny problem bo ten z kolei trzymal obroty za dlugo/wysoko. Brakowalo tam takiego wyposrdokowanego, zeby trzymal caly czas w okolicy 1800. Co do dziury, to byla faktycznie spora, szczegolnie jak po jezdzie ev wsiadalem, to mozna sie bylo niemilo zdziwic.

Lifehack: skrzynia się uczy. Ja jeżdżę spokojnie, ale w trybie sport.

Efekt: skrzynia nie schodzi poniżej ~1800 rpm, ale też nie trzyma silnika wysoko.
Napisano
W dniu 14.10.2024 o 15:52, wujek napisał(a):

Mój szwagier ma X5 i to jest imo mały samochód wewnątrz. Ostatnio marek porownywal z GLE to z tyłu jest wręcz ciasno vs Merc. Ja bym brał Q7 stary model, dopracowany niedawno miał fl więc nadal wygląda dobrze. Wszelkie EU wspomagacze i utrudniacze można wyłączyć na stałe.

X5 maly w środku?  Ciekawe  :)

Napisano
W dniu 14.10.2024 o 15:36, Kiwal napisał(a):

A moze duże kombi, jak kiedyś czyli znów z dostępnych dziś samochodów z jakimś silnikiem 5tka vs A6 vs V90 ?

Zaczynamy...

Q7 jest spoko i są duże rabaty. Ja bym brał Q8 zamiast Q7.

X5 jeździ bardzo dobrze jak na Suva i ma jeszcze dobre jakościowo wnętrze, w porównaniu do nowych modeli BMW.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pooglądałem kilka modeli i jak nie wiedziałem co chce tak nadal nic nie wiem.

XC90 - jeździłem dieslem D5 - toczydelko, T8 juz sie potrafi odpychać. To auto ma juz swoje lata i to widać. Ale jest wielkie i w miarę tanie. Diesla nie chce, ale jakby co to 260tys za D5 lub 310 za T8… Ale to SUV, który jest gigantycznie wielki w środku, średnio wyciszony, z głupim ograniczeniem na 185kmh. Wygodny ale i klocowaty na autostradach.

BMW 5 - nowe, i kusi. Co do wyglądu to jednemu sie podoba drugiemu nie, ale za 520d lub 530e po rabacie teraz też około 300-310k do zapłaty. W porównaniu do Volvo to systemy/integracja usług digital jest w innej czasoprzestrzeni. Ale to nie SUV;-P

A6 - 55TFSIe lub TFSI 45 tez w podobnych pieniadadzach, tylko auto juz widać tez ma swoje lata.

Problemy 3ciego świata jak to żona mówi…

Napisano
5 minut temu, Kiwal napisał(a):

Pooglądałem kilka modeli i jak nie wiedziałem co chce tak nadal nic nie wiem.

XC90 - jeździłem dieslem D5 - toczydelko, T8 juz sie potrafi odpychać. To auto ma juz swoje lata i to widać. Ale jest wielkie i w miarę tanie. Diesla nie chce, ale jakby co to 260tys za D5 lub 310 za T8… Ale to SUV, który jest gigantycznie wielki w środku, średnio wyciszony, z głupim ograniczeniem na 185kmh. Wygodny ale i klocowaty na autostradach.

BMW 5 - nowe, i kusi. Co do wyglądu to jednemu sie podoba drugiemu nie, ale za 520d lub 530e po rabacie teraz też około 300-310k do zapłaty. W porównaniu do Volvo to systemy/integracja usług digital jest w innej czasoprzestrzeni. Ale to nie SUV;-P

A6 - 55TFSIe lub TFSI 45 tez w podobnych pieniadadzach, tylko auto juz widać tez ma swoje lata.

Problemy 3ciego świata jak to żona mówi…

Z tych trzech to brać Audi i nie wymyślać.