Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr GPF

Featured Replies

Napisano

Czy warto sobie nim zaprzątać głowę?

Czy w aucie które będzie czasem pokonywać 10km dziennie będzie to problem i lepiej szukać auta przed FL gdzie nie ma filtra GPF?

Czy da się poznać wypalanie? Bo w benzynie chyba wypala się w trochę inny sposób według informacji które czytałem. Może ktoś posiada i się wypowie [emoji6]

Wysłane z łokcia przy użyciu Tapatalka

Napisano

GPF jest absolutnie niezauważalny z punktu widzenia użytkownika, coś jak katalizator. Tam nie ma takiej procedury wypalania jak w przypadku DPF, w ogóle nie wiesz że masz ten filtr, niezależnie jakie robisz przebiegi i jak.

Nie dotyczy niektórych silników Kia/Hyundai, ale tam coś źle zaprojektowali. 

Napisano
  • Autor
GPF jest absolutnie niezauważalny z punktu widzenia użytkownika, coś jak katalizator. Tam nie ma takiej procedury wypalania jak w przypadku DPF, w ogóle nie wiesz że masz ten filtr, niezależnie jakie robisz przebiegi i jak.

Coś takiego dokładnie jak opisałeś czytałem, ale wolałem się upewnić żeby się nie zdziwić [emoji16]

Napisano
36 minut temu, Alfi napisał(a):

Czy w aucie które będzie czasem pokonywać 10km dziennie będzie to problem i lepiej szukać auta przed FL gdzie nie ma filtra GPF?

Czy da się poznać wypalanie? Bo w benzynie chyba wypala się w trochę inny sposób według informacji które czytałem. Może ktoś posiada i się wypowie emoji6.png

Jedyny silnik gdzie ludzie narzekają z kia to 1.6 150KM w sportage. Tam coś zepsuli.

Ja mam w 1.0 t-gdi. Wypalania nie zauważyłem. W ciągu 55kkm zaświeciła się kontrolka 2 razy. Jeżdżę głównie w koło komina

Napisano
  • Autor
Jedyny silnik gdzie ludzie narzekają z kia to 1.6 150KM w sportage. Tam coś zepsuli.
Ja mam w 1.0 t-gdi. Wypalania nie zauważyłem. W ciągu 55kkm zaświeciła się kontrolka 2 razy. Jeżdżę głównie w koło komina
Kontrolka od filtra czy Check Engine?

Napisano
51 minut temu, Alfi napisał(a):

Czy da się poznać wypalanie? Bo w benzynie chyba wypala się w trochę inny sposób według informacji które czytałem. Może ktoś posiada i się wypowie emoji6.png

w moim odczuciu dwa samochody ten sam silnik różnica mocy 20KM jeden bez gpf drugi z gpf

różnica w spalaniu ok 3l/100 bez gpf spokojnie można było zejść do 6,5litra, ten z gpf potrafi połknąć 9,5-10litrow

serwis rozkłada ręce twierdząc, że to ekologia 

Napisano
9 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

w moim odczuciu dwa samochody ten sam silnik różnica mocy 20KM jeden bez gpf drugi z gpf

różnica w spalaniu ok 3l/100 bez gpf spokojnie można było zejść do 6,5litra, ten z gpf potrafi połknąć 9,5-10litrow

Raczej cos jest popsute ;]

Napisano
  • Autor

Przy takim samym stylu jazdy 3L to dużo.
Czyżby silnik dolewał paliwa do GPFa?

Napisano
17 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

różnica w spalaniu ok 3l/100 bez gpf

Wypalanie polega na zubażaniu mieszanki, więc coś jest nie tak.

Przez 3 lata miałem i nie było żadnych niedogodności. Czasem się wypalał i wtedy silnik nie gasł(hybryda) przez kilkanaście minut. 

Napisano
39 minut temu, Alfi napisał(a):

Kontrolka od filtra czy Check Engine?

kontrolka od filtra, raz skoczyłem na trasę go przedmuchać a raz sama zgasła

Napisano

Nie ma się co bać GPF. W przeciwieństwie do DPF urządzenie niemalże bezobsługowe - nawet nie zauważysz jego działania. 90k km i kontrolki jeszcze nie widziałem.

Zdarzyło mi się kilka razy, że przez miesiąc nie wyjechałem autem za miasto i jeździłem głównie dom-praca, turlając się w korkach - wtedy komputer sam zainicjował wypalanie  GPFa- silnik był nagrzany, stanąłem na światłach, wszedł na 1200 obrotów, a po kilkudzieisęciu sekundach obroty spadły i po sprawie.

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

kontrolka od filtra, raz skoczyłem na trasę go przedmuchać a raz sama zgasła

Ano wlasnie, w Kia to chyba bardziej byl problem z kontrolka niz samym filtrem.

Ludzie robili z tego afere, jak by auto momentalnie ladowalo na lawecie...

Napisano
4 godziny temu, Alfi napisał(a):

Mam w CLA i na tym moja świadomość się o nim kończy 😁👍

Napisano

Miałem w Aronie i nic się nie działo. Mam w Kii i 4 razy się zaświeciła kontrolka, ale naumialem się go szybko wypalać nie wg instrukcji obsługi i jest ok . Koreańczycy skopali soft i stąd problem.

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Miałem w Aronie i nic się nie działo. Mam w Kii i 4 razy się zaświeciła kontrolka, ale naumialem się go szybko wypalać nie wg instrukcji obsługi i jest ok . Koreańczycy skopali soft i stąd problem.

Zdradź sekret [emoji51]

Napisano
4 godziny temu, _jedrek_ napisał(a):

A jakie auto? Styl jazdy zbliżony?

4 godziny temu, _jedrek_ napisał(a):

Chyba anty-ekologia ;) Trudno nazwać ekologią spalenie większej (i to o tyle) ilości paliwa. Nawet jeśli ten gpf jakieś tam syfy wychwyci, to ileś CO2 więcej do atmosfery idzie.

Napisano
Zdradź sekret [emoji51]

Wjeżdżasz na A lub S z nagrzanym silnikiem i 5 bieg tryb sport pedał w podłogę do 3800 obr, odpuszczasz do 2800 obr i tak przez 8-12 km i gotowe, kontrolka gaśnie.
Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
Wjeżdżasz na A lub S z nagrzanym silnikiem i 5 bieg tryb sport pedał w podłogę do 3800 obr, odpuszczasz do 2800 obr i tak przez 8-12 km i gotowe, kontrolka gaśnie.
Pozdrawiam

Czyli jednak jak nie ma się pod drodze trasy to nie jest tak całkiem bezobsługowy [emoji3064]

Napisano
6 minut temu, Alfi napisał(a):

Czyli jednak jak nie ma się pod drodze trasy to nie jest tak całkiem bezobsługowy emoji3064.png

Ale tu chyba chodzi o Kia/Hyundai właśnie. W pozostałych markach jest zupełnie bezobsługowy. 

Napisano
7 minut temu, Alfi napisał(a):

Czyli jednak jak nie ma się pod drodze trasy to nie jest tak całkiem bezobsługowy emoji3064.png

z 1.6 150KM nie jest, szczególnie zimą, po 1000km pisali że już się zaświeca

Napisano
z 1.6 150KM nie jest, szczególnie zimą, po 1000km pisali że już się zaświeca
Co ciekawe, w miękkiej hybrydzie problem nie występuje, mimo że częściej gaśnie i pali.
Pozdrawiam

Napisano
3 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Co ciekawe, w miękkiej hybrydzie problem nie występuje, mimo że częściej gaśnie i pali.
Pozdrawiam

W tej miekkiej hybrydzie byl za to chyba  niezly cyrk z hamulcami, ludzie tracili serwo i pedal robil sie betonowy ;]

IMHO najlepsza opcja w Kia/Hyundau to 1,6T HEV :ok:

Napisano
2 godziny temu, BOGUS napisał(a):

Pozdrawiam

A w 1,5 T 160km? kia /hundai?

Napisano
A w 1,5 T 160km? kia /hundai?
Podobno nie. Tylko 1.6 T 150KM

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał(a):

W autach z DPF też praktycznie nie wiesz że to posiadasz. Jeździsz i tyle.

Napisano

Kurcze od 6 lat mam auta z GPF i nawet nie wiedziałem że od tego jest kontrolka i ludzie to wypalają. 

Edytowane przez Vadero

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał(a):

A jakie auto? Styl jazdy zbliżony?

Chyba anty-ekologia ;) Trudno nazwać ekologią spalenie większej (i to o tyle) ilości paliwa. Nawet jeśli ten gpf jakieś tam syfy wychwyci, to ileś CO2 więcej do atmosfery idzie.

Renault megane jedna 1,3 115km sedan manual druga 1,3 160km automat pierwsza z z 2020 roku druga z 2023 styl jazdy ten sam.

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał(a):

Kurcze od 6 lat mam auta z GPF i nawet nie wiedziałem że od tego jest kontrolka i ludzie to wypalają. 

Kia/Hyundai są bardziej eco ;] 

Napisano
12 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

różnica w spalaniu ok 3l/100 bez gpf spokojnie można było zejść do 6,5litra, ten z gpf potrafi połknąć 9,5-10litr

14 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

Renault megane jedna 1,3 115km sedan manual druga 1,3 160km automat pierwsza z z 2020 roku druga z 2023 styl jazdy ten sam.

W moim kalkulatorze między 115 a 160 jest 45 różnicy.

No i jednak jest trochę więcej różnic.

Nie można porównywać spalania 1:1 w tak różnych konfiguracjach.

Napisano
Turbo żyje turbo pije

Napisano
W autach z DPF też praktycznie nie wiesz że to posiadasz. Jeździsz i tyle.
Hahhaahhahahahhahahh

10540 właśnie to niewiedzę IE mnie kosztuje w 3latku z nalotem 69kkm
Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Hahhaahhahahahhahahh

10540 właśnie to niewiedzę IE mnie kosztuje w 3latku z nalotem 69kkm

W żadnym z dostawczaków nigdy nie miałem problemu. Pewnie zależy to od marki/modelu, stylu jazdy no i czy się jest pechowcem😂

Napisano
13 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Podobno nie. Tylko 1.6 T 150KM

moja siostra ze szwagrem mają Tucsona 1.6 150KM manual. Niecałe dwa lata. Przejechane już 40 tys. km. Żadnych problemów z GPF nie było. Na razie tylko gwarancyjna wymiana EGRu który się zawieszał.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

Niecałe dwa lata. Przejechane już 40 tys. km. 

Problemy mają tacy co robią 8kkm rocznie a nie 20kkm ;] 

Napisano
19 minut temu, bielaPL napisał(a):

Problemy mają tacy co robią 8kkm rocznie a nie 20kkm ;] 

czyli wniosek jest taki, że jak się używa samochodu do tego do czego jest stworzony, czyli do jeżdżenia a nie do stania, to nie ma problemów z GPF nawet w Hyundai'ach ;]

mój opel ma już ponad 6 lat. Ani razu nie zauważyłem istnienia tego GPFu.

Napisano

Sa auta dalej produkowane z silnikami bez filtra gpf a spelniaja najnowsze normy euro .

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Z bezpośrednim raczej musi być filtr.

Do ubieglego roku Skyactive-G 2.0 byl bez GPF, ale obecnie zostal juz wycofany z ofery.

Zostal jedynie Skyactive- X, ale tu juz jest GPF.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Z klasycznym wtryskiem.

Z bezpośrednim raczej musi być filtr.

Mazdy maja bezpośredni wtrysk 2.0 i 2,5 te od 2012 roku, konstrukcja sie nie zmienila i nie maja filtra.

Ten nowy mazdy x 2,0 186, ps to nie wiem czy ma filter.

Ale np mazda 6 2,5 ciagle nie ma i 2,0 co byly w wersji 120 lub 160 ps.

Napisano
Teraz, vanice77 napisał(a):

Mazdy maja bezpośredni wtrysk 2.0 i 2,5 te od 2012 roku, konstrukcja sie nie zmienila i nie maja filtra.

Ten nowy mazdy x 2,0 186, ps to nie wiem czy ma filter.

Ale np mazda 6 2,5 ciagle nie ma i 2,0 co byly w wersji 120 lub 160 ps.

W Polsce zostal juz w ofercie jedynie 2.0 186 i on ma filtr GPF.

Mazda 6 nie jest juz produkowana, podobnie jak CX-5.

Napisano

Na to wychodzi ale jak ktos chce z 2023 roku auto bez filtra to jeszcze może znaleźć.

Ja mam auto z filtrem gpf i nie mam z nim problemow.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

czyli wniosek jest taki, że jak się używa samochodu do tego do czego jest stworzony, czyli do jeżdżenia a nie do stania, to nie ma problemów z GPF nawet w Hyundai'ach ;]

Tyle że 8kkm to nie jest takie całkiem niejeżdżenie

Żona ma do pracy 11 km - razy dwa i razy pięć jest 110/tydz. Powiedzmy raz na dwa tygodnie do teściów 90-100 tam i z powrotem, więc wychodzi 50/tydz. Do tego czasem jakieś zakupy, dodatkowe zajęcia młodego - razem niech będzie 200 tygodniowo co daje 10kkm rocznie. Co się z grubsza zgadza - ostatnie wpisy w cepiku 118, 127, 137, niedługo się kończy i jest 147 czy 148. Auto prawie codziennie w ruchu, ale raz na 2-3 tygodnie 60km po autostradzie i to może być clue sprawy. Gdyby wywalić wypady do teściów i zostawić samą eksploatację miejską, to wyjdzie tych 8kkm i może faktycznie taka eksploatacja tylko w mieście nie służy gpf-owi, podobnie jak dpf-owi.

Napisano
1 minutę temu, Majkiel napisał(a):

Tyle że 8kkm to nie jest takie całkiem niejeżdżenie

Żona ma do pracy 11 km - razy dwa i razy pięć jest 110/tydz. Powiedzmy raz na dwa tygodnie do teściów 90-100 tam i z powrotem, więc wychodzi 50/tydz. Do tego czasem jakieś zakupy, dodatkowe zajęcia młodego - razem niech będzie 200 tygodniowo co daje 10kkm rocznie. Co się z grubsza zgadza - ostatnie wpisy w cepiku 118, 127, 137, niedługo się kończy i jest 147 czy 148. Auto prawie codziennie w ruchu, ale raz na 2-3 tygodnie 60km po autostradzie i to może być clue sprawy. Gdyby wywalić wypady do teściów i zostawić samą eksploatację miejską, to wyjdzie tych 8kkm i może faktycznie taka eksploatacja tylko w mieście nie służy gpf-owi, podobnie jak dpf-owi.

Dokladnie, moja siostra mieszka w miasteczku +/-40k ludzi.

Auto odpala codziennie po kilka razy, do pracy + wozenie dzieciakow i ledwo nakreca 4-5kkm rocznie.

Wszedzie blisko, a na dalsze wyjazdy maja inne auto, wiec jak sie nie mieszka w duzym miescie, to ciezko natluc kilometry.

Ja ruszam Mazde 2-3 razy w tygodniu i robie 18-20kkm rocznie, ale po miescie praktycznie w ogole nie jezdze.

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Kia/Hyundai są bardziej eco ;] 

Mam dwa i20 w domu, na LPG i nauce jazdy. Jeden.ma 350kkm - j.w. nie zauważyłem istnienia GPF. Ale to 1.2 84km a nie gdi.

Napisano
17 minut temu, Vadero napisał(a):

Mam dwa i20 w domu, na LPG i nauce jazdy. Jeden.ma 350kkm - j.w. nie zauważyłem istnienia GPF. Ale to 1.2 84km a nie gdi.

"Problematyczny" jest/byl caly jeden silnik, 1,6T w wersji 150KM ;)

Napisano

Renault Kadjar 1,3 TCe ...przypomniałeś mi właśnie że mam GPF ;]. A tak poważnie, od ponad trzech lat od zakupu nie zapaliła się żadna kontrolka ,oraz nie odczułem w żadnym stopniu jakiejkolwiek procedury wypalania.

Napisano
9 godzin temu, maro_t napisał(a):

moja siostra ze szwagrem mają Tucsona 1.6 150KM manual. Niecałe dwa lata. Przejechane już 40 tys. km. Żadnych problemów z GPF nie było. Na razie tylko gwarancyjna wymiana EGRu który się zawieszał.

Ja przejechałem Tucsonem ponad 80kkm w niecałe trzy lata, i też problemów brak. 

Przypuszczam, że to właśnie ilość kilometrów powoduje, że problemów nie ma. Jak ktoś jeździ dużo mniej, to się zrobią 

Edytowane przez grogi

Napisano
10 godzin temu, maro_t napisał(a):

który rok?

Napisano

W hultajach problem występuje sporadycznie mimo że to bliźniak sportydza
Pozdrawiam

Napisano

Użytkownicy Jeep Renegade z silnikiem 1.3 GSE 177KM, które GPF posiadają zgłaszają, że motor osiąga bardzo wysokie temperatury. Być może takie są uroki niektórych aut z ekobenzyną.