Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Akurat jestem na etapie wymiany auta i miała być Insignia B ale pojawiło się w głowie pytanie a dlaczego nie spróbować SUVa...

No to spróbujmy czegoś większego.

Jaki auto możecie polecić tak do 70 000 zł?

Napisano
Akurat jestem na etapie wymiany auta i miała być Insignia B ale pojawiło się w głowie pytanie a dlaczego nie spróbować SUVa...
Tuscon przedostatniej generacji. Dobre auto i tańsze bo trąci myszką. Chyba że szukasz czegoś większego?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
26 minut temu, bielaPL napisał(a):

Tuscon przedostatniej generacji. Dobre auto i tańsze bo trąci myszką. Chyba że szukasz czegoś większego?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

A jak większe to co ewentualnie?

Napisano

Outlander 2.2d 6AT AWD

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Nie bez powodu te auta kosztuja, tyle ile kosztuja ;]

Sa niewiele drozsze niz kompaktowe SUV-y marek popularnych z tych samych rocznikow, a na starcie kosztowaly 2-3 razy tyle.

Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Mam takie dwa rodzynki akurat w obserwowanych ;] 

Całkiem ładne skarbonki :oki:

Mi osobiście bardziej pasuje nowa lokata co 3 miesiące ;]

16 godzin temu, przemty napisał(a):

Insignia będzie miała relatywnie niskie i przewidywalne koszty. Z SUV to musisz zjechać rocznikiem w dół, bo one zawsze się wyżej cenią.

Do 70 k PLN to był celował w Kuge, ale co wyrwiesz za to?

Napisano
17 godzin temu, przemty napisał(a):

Swojego Tucsona sprzedałem za mniej więcej tyle i mogę polecić :)

Ale nie wiem czy spełnia kryterium "czegoś większego" ;]

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał(a):

RR - piękne i kochane auto. Chętnie bym takiego przytulił jako YoungTimer 🤪 ale gdybym nie miał takiego przez 4 lata to bym nie uwierzył jak często to się psuje.

Tak potwierdzam że można dorwać części zamienne w "rozsądnych" pieniądzach, porównywał bym nawet że w cenach zblizonych do części do Astry.

Co nie zmienia faktu że samochód był częstym gościem u zaufanego mechanika, za każdym razem psuło się coś innego.

Napisano
18 godzin temu, przemty napisał(a):

Z własnego doświadczenia mogę Atece polecić. Tylko to auto wielkości Tucsona/Karoqa itp, przy czym oferuje stosunkowo sporo przestrzeni i wygody (imo powyżej przeciętnej w swojej klasie). 4 dorosłe osoby wygodnie przewiezie.

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Mam takie dwa rodzynki akurat w obserwowanych ;] 

GL

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mercedes-benz-gl-2014-gl450-ID6GKSkr.html

Właściciel trochę się mija z prawdą co do pochodzenia auta :

Screenshot_20241120_111758_SamsungInternet.jpg.dbb0c6cfb6c14ae93763a83716014bf8.jpg

Screenshot_20241120_111813_SamsungInternet.jpg.817d40e870b7c4ea1756db95fa8f5fb5.jpg

Napisano
14 godzin temu, bielaPL napisał(a):

A i jeszcze jeden dość istotny drobiazg. W pozostałych miastach być może też wkrótce ale do Krakowa (wewnątrz obwodnicy) to ten samochód już nie wjedzie od 1 Lipca 2025 (To jest diesel Euro 5)

Napisano
55 minut temu, Piotrus napisał(a):

Właściciel trochę się mija z prawdą co do pochodzenia auta :

Wielu tak robi by przy wyszukiwaniu nie odsiało ich perełki zza wielkiej kałuży.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Wielu tak robi by przy wyszukiwaniu nie odsiało ich perełki zza wielkiej kałuży.

I też porobił tak zdjęcia żeby nie widać było charakterystycznego mocowania haka. Z ciekawości co to jest za uszkodzenie CDS?

111.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

A i jeszcze jeden dość istotny drobiazg. W pozostałych miastach być może też wkrótce ale do Krakowa (wewnątrz obwodnicy) to ten samochód już nie wjedzie od 1 Lipca 2025 (To jest diesel Euro 5)

Nieprawda. 

https://ztp.krakow.pl/sct/wymogi-sct

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Dobrze rozumiem, ze trzeba bedzie o jakies nalepki wnioskowac? Ciekawe, dla EV tez, skoro sa juz wyroznione zielona tablica.

Jeszcze nie wiadomo. Raczej idzie to w kierunku bez nalepek, po prostu kontrolujący będą korzystać z CEPiKu i tyle.

Napisano
W dniu 19.11.2024 o 17:33, przemty napisał(a):

Insignia B ale pojawiło się w głowie pytanie a dlaczego nie spróbować SUVa..

Przeszedłem te ścieżkę w odwrotnym kierunku. 

SUV długości Insignii B (5m bez 1cm) będzie klocem, więc jeżeli masz ciśnienie na SUV to pozostan w rozmiarze 4,5-4,7m 

Napisano
11 godzin temu, el_guapo napisał(a):

SUV długości Insignii B (5m bez 1cm) będzie klocem, więc jeżeli masz ciśnienie na SUV to pozostan w rozmiarze 4,5-4,7m 

Ja też poszedłem żeby było krócej a wyżej.

Napisano
  • Autor
W dniu 20.11.2024 o 21:04, el_guapo napisał(a):

I co wybrałeś?

Napisano
  • Autor
W dniu 21.11.2024 o 08:23, bengamin napisał(a):

Ja też poszedłem żeby było krócej a wyżej.

Na co się zdecydowałeś?

Napisano
15 godzin temu, przemty napisał(a):

Na co się zdecydowałeś?

Dość specyficzne wymagania miałem.

Warunek 1 (moc), Warunek 2 (napęd na 4 łapy), Warunek 3 (rozmiary auta nie za duże żeby nie męczyć się z szukaniem miejsca w centrum), Warunek 4 (możliwości ładunkowe żeby przewieść szafę, pralkę, lodówkę, łóżko), Warunek 5 (żadnych elektrycznych wspomagaczy jazdy)

Z A6 Avanta przesiadka na Tiguana R.

-mocowo z 280km na 320km

-z 5m długości przesiadka na 4,5m

-wysokość nieco wyższa i łatwiej będzie coś przewieść

Było 18 miesięcy czekania od złożenia zamówienia do odbioru.

Edytowane przez bengamin

Napisano
13 minut temu, bengamin napisał(a):

możliwości ładunkowe żeby przewieść szafę

Wejdzie szafa z ikei? paczka chyba 2,42 m dlugości?

Napisano
8 godzin temu, delco napisał(a):

akurat z długością nie ma się problemu, po prostu klapy nie domykasz do końca

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Oczywiście że nie ma szans po długości. Jedziesz z otwartą klapą tak jak tutaj. Z tą różnicą że sytuacja się zmienia i już nie muszę zabierać szafy + 3 pasażerów z czego dwóch nieletnich w fotelikach. Już wystarczy położenie tylniej kanapy i jedna osoba do pomocy.

01.jpg

02.jpg

Napisano
10 godzin temu, bengamin napisał(a):

Było 18 miesięcy czekania od złożenia zamówienia do odbioru.

serio na Tiguana czekałeś 18 miesięcy :totalszok:

nie wiem czy śmiać się czy płakać :hehe: 

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Karoq ma varioflexa - wyjmujemy tylne siedzenia i 2,4metra nie wejdzie ale 2 metry juz chyba tak, mimo ze samochód ma tylko 4,38metra

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

Karoq ma varioflexa - wyjmujemy tylne siedzenia i 2,4metra nie wejdzie ale 2 metry juz chyba tak, mimo ze samochód ma tylko 4,38metra

Problem przeważnie brak składanego oparcia pasażera z przodu, taki t cross ma i wchodzi 2,4m 😂😅

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Problem przeważnie brak składanego oparcia pasażera z przodu, taki t cross ma i wchodzi 2,4m 😂😅

Nie no, składane oparcie też można mieć, tyle ze dzieki temu varioflexowi mozna z samochodu zrobic 2-osobową bagażówkę, Skoda Yeti też to ma.

Napisano
6 minut temu, sdss napisał(a):

W Lagunie III  nie było składanego oparcia pasażera z przodu ale można było je bardzo mocno położyć do tyłu, oraz wyjąć zagłówek. Niewielka podstawka na siedzenie pasażera(na przykład odwrócona skrzynka.... I dało się przewieźć coś o długości blisko trzech metrów.

Chodź przyznaję Laguna nie jest suvem:panic:

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

Nie no, składane oparcie też można mieć, tyle ze dzieki temu varioflexowi mozna z samochodu zrobic 2-osobową bagażówkę, Skoda Yeti też to ma.

No nie można mieć w każdym aucie składanego oparcia pasażera w 1 rzędzie ,  miałem yeti wiem co to varioflex.

Napisano
2 minuty temu, delco napisał(a):

W Lagunie III  nie było składanego oparcia pasażera z przodu ale można było je bardzo mocno położyć do tyłu, oraz wyjąć zagłówek. Niewielka podstawka na siedzenie pasażera(na przykład odwrócona skrzynka.... I dało się przewieźć coś o długości blisko trzech metrów.

Chodź przyznaję Laguna nie jest suvem:panic:

Pewnie , że można , ale to nie płaska podłoga 

image.png.d5281b7eb4cb2d4306cd6f1ad3bb750f.png

Napisano
12 minut temu, sdss napisał(a):

No nie można mieć w każdym aucie składanego oparcia pasażera w 1 rzędzie ,  miałem yeti wiem co to varioflex.

Chyba nie rozumiem, jest składane oparcie pasazera, ale po co składane dla kierowcy, ktoś musi ten furgon prowadzic :)

Napisano
19 minut temu, zenek111 napisał(a):

Chyba nie rozumiem, jest składane oparcie pasazera, ale po co składane dla kierowcy, ktoś musi ten furgon prowadzic :)

Gdzie napisałem składane oparcie kierowcy ?

Napisano
10 minut temu, sdss napisał(a):

Gdzie napisałem składane oparcie kierowcy ?

Źle przeczytałem, myślałem ze Ci chodzi o to ze się w karoqu nie da złożyć oparcia.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

Serio ale przez to że wymyśliłem sobie Rkę.

Normalnych natłukli kilka milionów a Rkę zaczeli produkować dopiero w 2020 i skończyli na wiosnę w tym roku. Już ich nie ma i nie będzie. Zostanie tylko te 11000 sztuk.

Teraz wyszedł Tig3 po "botoksie" i już wiadomo że prawdziwej Rki już nie będzie.

Popatrz moje pierwsze i główne kryterioum wyboru z listy powyżej.

Edytowane przez bengamin

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

I to takiego bez żadnych elektronicznych wspomagaczy jazdy ;]

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Takie były czasy pocovidowe niestety.

Ja na Golfa czekałem 9 miesięcy, a jakbym zamówił wtedy kombi (nie to żebym potrzebował, ale takie info mi sprzedał wtedy handlowiec), to było 18-24msc ;]

Napisano

w karow mozna doplacic do kladzionego przedniego oparcia i wieziesz co chcesz...

jest jeszcze mozliwosc wyjecia zaglowka;) - trzeba wiedziec jak i tez spokojnie ikea wchodzi

blizniakiem karoqa wiozlem duzego paxa z zamknieta klapa bagaznika

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Takie były czasy pocovidowe niestety.

Ja na Golfa czekałem 9 miesięcy, a jakbym zamówił wtedy kombi (nie to żebym potrzebował, ale takie info mi sprzedał wtedy handlowiec), to było 18-24msc ;]

producenci walą w gumę, a klienci to akceptują :ok:

Dla mnie to śmiech na sali, jakby mi ktoś na mainstreamowe auto kazał tyle czekać, to bym wolał już chińczyka kupić. To nie jest poważne. Rozumiem na samym początku Covidu, ale tak naprawdę jakoś tylko VAG miał poważny problem, wszyscy inni się jakoś ogarnęli.

Napisano
14 minut temu, bergerac napisał(a):

producenci walą w gumę, a klienci to akceptują :ok:

Dla mnie to śmiech na sali, jakby mi ktoś na mainstreamowe auto kazał tyle czekać, to bym wolał już chińczyka kupić. To nie jest poważne. Rozumiem na samym początku Covidu, ale tak naprawdę jakoś tylko VAG miał poważny problem, wszyscy inni się jakoś ogarnęli.

W czerwcu 2024 pytałem o xc60 , to było na marzec 2025. 

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

W czerwcu 2024 pytałem o xc60 , to było na marzec 2025. 

sąsiad pozamawiał do firmy

2 sztuki XC60 - zamówione w sierpniu 2023 (1) i listopadzie 2023 (2) - odebrane we wrześniu i październiku 2024

1 sztuka S60 zamówiona we wrześniu 2023 odebrana w maju 2024

Edytowane przez bengamin