Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kombi za +/- 20k, prosta benzyna 1.6 - 2.0

Featured Replies

Napisano

:piekna: tłucze obecnie Astrę 3 1.6 ale zastanawiam się nad zmianą na coś innego

Auto na dojazdy do pracy 3km, czasem mała trasa 70km, ale i tak szybciej niż 110 nie jeździ, przez weekend auto praktycznie nie wyjeżdża z garażu bo mój zawsze stoi na podjeździe :phi: 

Z wymagań to chyba standard: klimatyzacja automatyczna, elektryka (szyby, lusterka, grzane fotele), czujniki przód/tył + możliwość montażu jakiegoś radia z androidem

Kombik bo przy domu zawsze jest coś do przewiezienia, a to jednak starsze auto którego nie szkoda

Najlepiej coś z wolnossącym 1.8-2.0 (raz na kwartał zdarzy się że tym jadę ;]), od biedy ok 100KM

W poprzednim roku zrobiła 12k, podejrzewam że w tym wyjdzie max 8, przy takich przebiegach spalanie odchodzi na drugi plan

Tylko prosta benzyna wolnossak, żadne tsi, tdi, turbo itp. :) 

Czego by tu szukać?

Pierwsza myśl to Astra J 1.6 115KM, później Octavia (ale 1.6 będzie za słabe a reszta to tsi)

Napisano
5 minut temu, swienty napisał(a):

:piekna: tłucze obecnie Astrę 3 1.6 ale zastanawiam się nad zmianą na coś innego

Auto na dojazdy do pracy 3km, czasem mała trasa 70km, ale i tak szybciej niż 110 nie jeździ, przez weekend auto praktycznie nie wyjeżdża z garażu bo mój zawsze stoi na podjeździe :phi: 

Z wymagań to chyba standard: klimatyzacja automatyczna, elektryka (szyby, lusterka, grzane fotele), czujniki przód/tył + możliwość montażu jakiegoś radia z androidem

Kombik bo przy domu zawsze jest coś do przewiezienia, a to jednak starsze auto którego nie szkoda

Najlepiej coś z wolnossącym 1.8-2.0 (raz na kwartał zdarzy się że tym jadę ;]), od biedy ok 100KM

W poprzednim roku zrobiła 12k, podejrzewam że w tym wyjdzie max 8, przy takich przebiegach spalanie odchodzi na drugi plan

Czego by tu szukać?

Pierwsza myśl to Astra J 1.6 115KM, później Octavia (ale 1.6 będzie za słabe a reszta to tsi)

Megane Combi 1,6. IMHO przy takich przebiegach, nie skupialbym sie na osiagach w ogole.

Czy to bedzie  1.6 czy 2.0 to jeden pies, wazniejsze zeby dojechac do celu.

Astra J 1.6 to jest mul przeokrotny i nie wiem czy znajdziesz za 20kPLN cos zdolnego do jazdy.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Megane Combi 1,6. IMHO przy takich przebiegach, nie skupialbym sie na osiagach w ogole.

Brat miał diesla, zapytam z ciekawości dlaczego sprzedał. Ale chyba nic poważnego nie padło bo znowu kupił francuza ;] 

Napisano

Zrezygnować z kombi i kupić cos z klasy B. Fiesta, Corsa itd. 

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Astra J 1.6 115KM

Nie wiem jakie masz doświadczenia z M32 w aktualnej AH, dlatego z ostrożnością szedłbym w AJ pomimo plotek (?) o poprawie łożyskowania w M32.

U ojca w AH M32 wyła przeokrutnie, jak szukaliśmy auta dla szwagra, to testowane Bravo 1.4 Turbo także wyło (ciszej, ale jednak w sposób zwiastujący kłopoty). 

No chyba, że muły 1.4-1.6 mają inne, może V-biegowe skrzynie. 

Napisano
3 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Nie wiem jakie masz doświadczenia z M32 w aktualnej AH, dlatego z ostrożnością szedłbym w AJ pomimo plotek (?) o poprawie łożyskowania w M32.

U ojca w AH M32 wyła przeokrutnie, jak szukaliśmy auta dla szwagra, to testowane Bravo 1.4 Turbo także wyło (ciszej, ale jednak w sposób zwiastujący kłopoty). 

No chyba, że muły 1.4-1.6 mają inne, może V-biegowe skrzynie. 

W 1,6 chyba nie ma M32 tylko skrzynia 5b

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Nie wiem jakie masz doświadczenia z M32 w aktualnej AH,

W wolnossaku 1,6 AH nie było M32.

Jak iść w AJ to uważam, że mimo M32 tylko w 1,4T.

Oczywiście jest to samo 1,6 115 czy 116KM co w AH, ale @swienty pisał, że ma się trochę odpychać.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Można nie rezygnować i kupić Clio czy Fabię.

Napisano
34 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak iść w AJ to uważam, że mimo M32 tylko w 1,4T.

Aktualnie u ojca w AK też jest M32 i (odpukać) na razie cisza - może jednak coś poprawili. 

Napisano
28 minut temu, el_guapo napisał(a):

Aktualnie u ojca w AK też jest M32 i (odpukać) na razie cisza - może jednak coś poprawili. 

pewnie trochę tak ale naprawy nie są już takie drogie 3-3.5 i Ci ogarną całość

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Jeśli chodzi o wymiary, to obecna astra 3 kombi wydaje się idealna, chcę coś podobnego gabarytami.

3 godziny temu, el_guapo napisał(a):

M32 w aktualnej AH

Nie mam M32 tylko zwykłą 5'tkę

2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

@swienty pisał, że ma się trochę odpychać.

Żeby było jasne, auto dla kobity a ona nie narzeka na brak mocy, jej w sumie pasuje ;] małego miejskiego auta nie mam zamiaru na siłę kupować bo takiego nie chce, na astrolota w sumie nie narzeka ale przydałoby się coś nowszego

Napisano
10 minut temu, swienty napisał(a):

Jeśli chodzi o wymiary, to obecna astra 3 kombi wydaje się idealna, chcę coś podobnego gabarytami.

Miło wspominam AH 1,6, ale mówią, że auta rosną, to może gabaryty niewiele się różnią?

To i tak była tylko odpowiedź do @wujek sugerująca, że jest klasa B kombi.

Napisano

A Korea? i30 i Ceed?

Napisano

Octavia 1.6 MPI

Napisano

Megane 1.6 110KM, z tych wszystkich podanych chyba jedyne co nie będzie miało problemu z rdzą.

Natomiast jest też 2.0Tce 180KM, też prosty silnik i równie bezawaryjny i bezproblemowy jak 1.6. I tak samo dobrze łyka LPG - to tak jakbyś dołożył z 5-10k do budżetu ;)

Edytowane przez DamianB

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Octavia 1.6 MPI

Czytałeś w ogóle pierwszy post?

8 godzin temu, swienty napisał(a):

później Octavia (ale 1.6 będzie za słabe...

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Czytałeś w ogóle pierwszy post?

To Ty przeczytaj dokładnie. MPI to wolnossący silnik.

Edytowane przez pejus1982

Napisano

może citroen c5 z silnikiem 2.0 w benzynie. 1.6 odpada. nie znajdziesz kombi z lepszym komfortem jazdy i większym bagażnikiem.

Edytowane przez Marcinas

Napisano
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

Megane 1.6 110KM, z tych wszystkich podanych chyba jedyne co nie będzie miało problemu z rdzą.

I dokładnie to samo można powiedzieć o Lagunie 3.

Napisano

a może skoda Roomster 1.6 16V miałem kilka sztuk, przejechałem w sumie koło 1mln km i złote auto;) ostatnie dojeżdża mój Rodziciel;) wyciagasz fotele i masz ciężarówkę, a kopa ma... mało pali, częsci tanie, z rudą problemu nie ma;)

Napisano
Godzinę temu, pejus1982 napisał(a):

To Ty przeczytaj dokładnie. MPI to wolnossący silnik.

Nie o takim pisał @swienty?

Napisano
1 godzinę temu, kenickie napisał(a):

I dokładnie to samo można powiedzieć o Lagunie 3.

2.0 140 jest podwyższonego ryzyka, a 2.0TCe tylko automat i najczęściej dostępne roczniki 2008-2009

I segment większe niż odpowiadające rozmiarami kompakty

Chyba jednak to Megane sensowniejsze do wymagań :)

Napisano
31 minut temu, DamianB napisał(a):

2.0 140 jest podwyższonego ryzyka, a 2.0TCe tylko automat i najczęściej dostępne roczniki 2008-2009

I segment większe niż odpowiadające rozmiarami kompakty

Chyba jednak to Megane sensowniejsze do wymagań :)

To nie miało oznaczenia TCe, tylko T (170 KM). Automat z tych niezniszczalnych. Teściowie mają dwie sztuki niewiadomego pochodzenia (2008 i 2015, obie z Francji) i od kilku lat nic w nich się nie dzieje. 

Rozmiarowo praktycznie identyczne w środku do mojej byłej Megane 3 (bagażnik w Lagunie kombi jest nawet mniejszy niż w Megane kombi). Fotelik RWF w obu mocno ograniczał miejsce pasażera z przodu.

Napisano
16 godzin temu, swienty napisał(a):

Nie mam M32 tylko zwykłą 5'tkę

Żeby było jasne, auto dla kobity a ona nie narzeka na brak mocy, jej w sumie pasuje ;] małego miejskiego auta nie mam zamiaru na siłę kupować bo takiego nie chce, na astrolota w sumie nie narzeka ale przydałoby się coś nowszego

A kobita co chce?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

A kobita co chce?

Wymiarami coś jak ta Astra, koniecznie kombi ;] małych nie chce, często jezdzi moim mondkiem mk5 i trochę za duży. Ale nie narzeka bo a/t, czujniki przod/tył i kamera cofania.

Napisano

Czyli segment C w kombiaku. Oprócz Astry i Megane przychodzi mi do głowy Focus MK2 po lifcie. 

Astra J i Megane 3 w tym budżecie to będą raczej zmęczone egzemplarze. Ale może Focus 1.6?

Napisano

Volvo v50 awd? Widzę, że w okolicy 20 można coś kupić. otomoto

Nie wiem jak utrzymaniem i awaryjnością ale kiedyś trochę tym jeździłem i było całkiem znośne.

ew. nie awd, ale ja jestem ortodoksem - auto ma 4 koła to wszystkie mają się kręcić ;]

Napisano
10 godzin temu, swienty napisał(a):

Wymiarami coś jak ta Astra, 

Jeśli bierzesz pod uwagę Astrę J to może Cruze combi, to to samo auto tylko w innej budzie. Silniki wolnossące 1.6 i 1.8 ale rocznikowo to do 2014 r. AJ będzie młodsza i droższa.

Miałem A J 8 lat z mułem 100KM. Najlepsze auto jakie miałem , bo kupiłem nowe.

Ruda szybko atakowała elementy zawieszenia w podwoziu, oleju nie spożywał.

Silnik 1.6 w AJ będzie bez hydrauliki luzu zaworowego ale bez LPG to nie jest wielki problem.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

to może Cruze combi

A powiem Ci że ciekawa opcja :ok: 

Napisano
9 minut temu, swienty napisał(a):

A powiem Ci że ciekawa opcja :ok: 

Tylko trzymaj się z dala od AT od GM 👍

Napisano
W dniu 27.11.2024 o 10:38, swienty napisał(a):

Czego by tu szukać?

Kiję jakąś wyrwiesz też za tą cenę 

przykładowa

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ceed-1-6-16v-nawigacja-kamera-parktronik-tempomat-klimatronik-bezwypadkowa-ID6GV2UY.html

I30

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i30-hyundai-i30-1-6-gdi-135km-kombi-hak-ledy-ID6GTWAl.html

Napisano

Cruze 1.8.