Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwa premium

Featured Replies

Napisano

Kolega z pracy zanim dołączył do nas był kierownikiem popularnej sieciowej stacji paliw. Rozpoczęła się gadka na temat jakości paliw, paliwa w Niemczech itp. Podal statystyki tylko albo aż 20% klientów tankuje „lepszego” diesla, a tylko jakieś 4% wybiera paliwo 98. Te 20% diesla premium to zimą bo latem ilość jest zbliżona do 4 - 5%. To tak z kronikarskiego obowiązku. 

Napisano
13 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Kolega z pracy zanim dołączył do nas był kierownikiem popularnej sieciowej stacji paliw. Rozpoczęła się gadka na temat jakości paliw, paliwa w Niemczech itp. Podal statystyki tylko albo aż 20% klientów tankuje „lepszego” diesla, a tylko jakieś 4% wybiera paliwo 98. Te 20% diesla premium to zimą bo latem ilość jest zbliżona do 4 - 5%. To tak z kronikarskiego obowiązku. 

Porownanie jest raczej bez sensu, bo paliwo 98 nie jest "lepsze" od 95 o ile silnik takiego nie wymaga.

Napisano

Laaaata temu Warszawski tuner (Masters) zrobił test premium diesla z Orlenu. Zmierzył swojego Leona FR TDI 170 na resztkach zwykłego orlenowskiego oleju napędowego, po czym zatankowali do fula tego premium oleju i ponownie zmierzył. Te same warunki - mieli siedzibę tuż obok stacji Orlenu na Al. Jerozolimskich w Wawie, więc nawet nie wyjeżdżał na tankowanie. Pomiar na zwykłym dieslu dał wynik o ile pamiętam o kilka koni większy niż na premium, co było zaskoczeniem. Tłumaczył to tym, że diesel premium ma jakieś dodatki, które widocznie podnoszą temperaturę spalania i wtedy komputer przycina dawkę.

Napisano
  • Autor
50 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Porownanie jest raczej bez sensu, bo paliwo 98 nie jest "lepsze" od 95 o ile silnik takiego nie wymaga.

Ja nie piszę czy jest lepsze czy gorsze tylko jaki procent tankujących diesla lub benzynę wybiera premium. Tak tylko informacyjnie.

Edytowane przez pejus1982

Napisano

Ja tankuje 98 bo inaczej stuka i cofa zapłony.  Na tor dolewam boostera bo mapę na więcej oktanów odpalam. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Ja tankuje 98 bo inaczej stuka i cofa zapłony.  Na tor dolewam boostera bo mapę na więcej oktanów odpalam. 

Do jakiego silnika?

Napisano
3 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

Ja nie piszę czy jest lepsze czy gorsze tylko jaki procent tankujących diesla lub benzynę wybiera premium.

Tylko, ze 98 to nie jest paliwo premium.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze 98 to nie jest paliwo premium.

Na większości stacji 98 = paliwo premium bo tak jest reklamowane i nie ma droższej benzyny. Tylko Shell jest tutaj wyjątkiem bo ma chyba Racing 100.

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Do jakiego silnika?

2.0 tsi po chipie. :spy: zreszta do EB 1.0 lałem to samo. 

Napisano

To ja zawyżam średnią bo do Skody 1.5 TSI leję Vervę 98, cały rok. Nie chodzi o to, że dynaminka czy coś. Po prostu mam wrażenie, że na Pb98 system ACT jest mniej wyczuwalny. A i tak mnie irytuje ;]

Napisano
10 godzin temu, sowik85 napisał(a):

To ja zawyżam średnią bo do Skody 1.5 TSI leję Vervę 98, cały rok. Nie chodzi o to, że dynaminka czy coś. Po prostu mam wrażenie, że na Pb98 system ACT jest mniej wyczuwalny. A i tak mnie irytuje ;]

Nie lepiej go wyłączyć? ;]

Napisano

Ja swojego TDI tankuję tam gdzie najtaniej, a że najtaniej mam przy robocie 5,98 to zawsze tam tankuję. Kiedyś nalałem Verva On na Orlenie ale to było w czasie kiedy była "awaria dystrybutorów" i innego on nie było. Jakoś nie zauważyłem różnicy w spalaniu, dynamice i kulturze pracy klekota.

Napisano
13 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Na większości stacji 98 = paliwo premium bo tak jest reklamowane i nie ma droższej benzyny. Tylko Shell jest tutaj wyjątkiem bo ma chyba Racing 100.

W tym roku robiłem testy na Shell. Tankowałem do moto 125 Pb95, Pb 98 Vpower i Pb 100 Racing.

Była zauważalna różnica w tej pierdziawce w mocy między 95 a 98/100.

Między VPower 98 a Racing 100 nie zauważyłem żadnej różnicy, więc nie ma sensu przepłacać.

Napisano
15 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Ja swojego TDI tankuję tam gdzie najtaniej, a że najtaniej mam przy robocie 5,98 to zawsze tam tankuję. Kiedyś nalałem Verva On na Orlenie ale to było w czasie kiedy była "awaria dystrybutorów" i innego on nie było. Jakoś nie zauważyłem różnicy w spalaniu, dynamice i kulturze pracy klekota.

Kiedyś dla testu zalałem Miles+ na CircleK. Trzy razy z rzędu. Również nie dostrzegłem różnicy względem zwykłego ON z tej samej stacji.

Za to różnica w kulturze pracy stała się zauważalna po wyjeżdżeniu pierwszego baku zwykłego ON, ale z dodatkiem AR6900-D. Tylko pierwszą aplikację lekko przelałem - 100ml na 60L bak. Potem lałem już zalecane 60ml.

Napisano
6 minut temu, kenickie napisał(a):

Za to różnica w kulturze pracy stała się zauważalna po wyjeżdżeniu pierwszego baku zwykłego ON, ale z dodatkiem AR6900-D. Tylko pierwszą aplikację lekko przelałem - 100ml na 60L bak. Potem lałem już zalecane 60ml.

Coś w tym jest 5 dni temu przy tankowaniu nalałem liqui moly DPF

https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-dodatek-do-ochrony-dpf-250ml-2650-5148-14051421966

Jest zauważalna różnica w kulturze pracy silnika

Napisano
Gdybyś nalał premium u Niemca to by było ekstra 50%mocy i produkcja paliwa [emoji16].

A tak serio.
Jakoś też nigdy nie zauważyłem różnicy w klekotach - polskie, niemieckie czy inne zachodnie jeden ciul.
Swego czasu dolewalem też olej 2t do 1.9tdi 1996 i też nijak nie zauważyłem różnicy.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 godzin temu, sowik85 napisał(a):

A co masz na wlewie za naklejkę ? Ja 95 🤣 pancerwagen 1.5eTSI z 2024 roku.

Napisano
16 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Tankując droższe paliwo statystycznie masz mniejszą szansę trafić na brudny pistolet. Ja co prawda w ciągu niemal 20 lat i setek tysięcy kilometrów może raz trafiłem na brudny pistolet ale są tu tacy, którym by się to ciągle zdarzało gdyby akurat nie fakt, że jeżdżą autem elektrycznym.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
15 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

No tak, ale 98 w duzej mierze tankuja Ci co musza, bo do zwyklego silnika ona nie jest lepsza.

Np na Circle K masz 95 Miles i 95 Miles plus, ta druga to paliwo premium i z takimi by trzeba porownywac.

Analogicznie na Shell, masz zwykle 95 Fuel Save i 95 V-Power.

Napisano
2 godziny temu, Alfi napisał(a):

Nie lepiej go wyłączyć? ;]

Of kors, ale dopiero po gwarancji tuner go zdezaktywuje softem :ok:

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

A co masz na wlewie za naklejkę ? Ja 95 🤣 pancerwagen 1.5eTSI z 2024 roku.

Na wlepce jak byk stoi "min. RON 95".

A nie MAX ;]

Napisano
36 minut temu, sowik85 napisał(a):

Na wlepce jak byk stoi "min. RON 95".

A nie MAX ;]

sprawdzę czy na pancerwagenie jest to "min" :)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

No tak, ale 98 w duzej mierze tankuja Ci co musza, bo do zwyklego silnika ona nie jest lepsza.

Np na Circle K masz 95 Miles i 95 Miles plus, ta druga to paliwo premium i z takimi by trzeba porownywac.

Analogicznie na Shell, masz zwykle 95 Fuel Save i 95 V-Power.

Ale cały czas chodzi mi tylko o to, jak jest wybór droższego paliwa to jaki % kierowców wybiera właśnie to droższe paliwo. Absolutnie nie pisze czy jest lepsze dla silnika czy nie. Po prostu zwykła statystyka.

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Ale cały czas chodzi mi tylko o to, jak jest wybór droższego paliwa to jaki % kierowców wybiera właśnie to droższe paliwo. Absolutnie nie pisze czy jest lepsze dla silnika czy nie. Po prostu zwykła statystyka.

Podsumowując: to "lepsze" po prostu jest stare :)

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

obecnie jest jeszcze taka różnica że paliwa 95 są E10 a 98 są E5. Czy to znaczy że są lepsze, nie wiem.

Napisano
5 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

To jeszcze raz, w przypadku noPB 98 to nie zawsze jest wybor uzytkownika, tylko koniecznosc bo takie paliwo zaleca producent.

Wiec te 4% to zarowno ci co wybieraja bo moga, jak i tacy co musza tankowac 98.

W dieslu jest inaczej, tam juz decyduja jedynie preferencje.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 19:34, Maciej__ napisał(a):

W Polsce jest lepsze. E5 vs. E10...

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Of kors, ale dopiero po gwarancji tuner go zdezaktywuje softem :ok:

Masz już na oku jakiegoś tunera na śląsku, który to ogarnia? Mnie też to wkurza i chętnie bym to wyłączył. 

Napisano
25 minut temu, kartonik napisał(a):

Masz już na oku jakiegoś tunera na śląsku, który to ogarnia? Mnie też to wkurza i chętnie bym to wyłączył. 

Amerykanie maj to od lat i wszyscy "pieli" z zachwytu a tu nagle w europie wprowadzili i beeeeee

Napisano
25 minut temu, kartonik napisał(a):

Miałem ACT w 1.4 , system był nie wyczuwalny. Co teraz popsuli ?

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Czuć takie jakby lekkie drżenie, jakbyś jechał nierówną drogą. Bynajmniej ja to tak odczuwam :) 

Napisano
32 minuty temu, kartonik napisał(a):

Ja pojadę chyba do Compsportu w Łodzi, dzwoniłem niedawno do nich. ACT out + podniesienie mocy 2000zł brutto na ten moment.

Albo Cinsoft ze Śląska, on już dłuuuugo działa w modyfikacjach softów, ale zawsze specjalizował się w dieslach :hmm:

Napisano
9 minut temu, sdss napisał(a):

W jeździe miejskiej jeszcze mogę to znieść, bo tego nie czuć tak mocno. Za to jak się ACT uruchomi w trasie przy 110- 120km/h to mnie .urwica bierze :ogien: Wyraźnie słychać burczenie i czuć drgania. System jest wtedy na granicy swojej wydolności i to czuć.

Napisano

Ja bym raczej zadowolił się samym wyłączeniem działa ATC. Na stronie Cinsoftu nic nie pisze, że deatywuje ATC :hmm:.

15 lat temu u Marcina podnosiłem moc w 1,9 MJ i byłem zadowolony z usługi :ok:

Napisano
Teraz, kartonik napisał(a):

Ja bym raczej zadowolił się samym wyłączeniem działa ATC. Na stronie Cinsoftu nic nie pisze, że deatywuje ATC :hmm:.

15 lat temu u Marcina podnosiłem moc w 1,9 MJ i byłem zadowolony z usługi :ok:

Ja do niego też dzwoniłem- powiedział, że jeśli tylko sterownik na to pozwoli to ogarnie temat :ok:

Napisano
2 minuty temu, sowik85 napisał(a):

W jeździe miejskiej jeszcze mogę to znieść, bo tego nie czuć tak mocno. Za to jak się ACT uruchomi w trasie przy 110- 120km/h to mnie .urwica bierze :ogien: Wyraźnie słychać burczenie i czuć drgania. System jest wtedy na granicy swojej wydolności i to czuć.

Mnie to nawet wkurza jak się turlam po mieście ;]

Napisano
Teraz, sowik85 napisał(a):

Ja do niego też dzwoniłem- powiedział, że jeśli tylko sterownik na to pozwoli to ogarnie temat :ok:

Czyli dopiero się uczy ;]

Napisano
1 minutę temu, kartonik napisał(a):

Czyli dopiero się uczy ;]

Dzwoniłem tam wiosną br. Może od tego czasu już się nauczył ;]

Napisano
20 minut temu, sowik85 napisał(a):

Za wolno jeździsz 🤪

Napisano
6 godzin temu, Camel napisał(a):

Podsumowując: to "lepsze" po prostu jest stare :)

Nie na tyle żeby to sprawiało jakąkolwiek różnicę. Pił tego nie będziesz a ono i tak ma miliony lat.

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 19:34, Maciej__ napisał(a):

To jeszcze raz, w przypadku noPB 98 to nie zawsze jest wybor uzytkownika, tylko koniecznosc bo takie paliwo zaleca producent.

Wiec te 4% to zarowno ci co wybieraja bo moga, jak i tacy co musza tankowac 98. 

Z wynalazkami jestem w tych 4%, ponieważ Mazda chyba od 2002 dopuściła E10 i z listy tankować wypadł Circle K - Miles+ 95 jest E10. Oczywiście nie jestem paranoikiem i bywa, że E10 też tankuję :hehe: 

W dniu 21.12.2024 o 19:34, Maciej__ napisał(a):

W dieslu jest inaczej, tam juz decyduja jedynie preferencje.

W diselkach premium tankuję w sytuacji, kiedy zachęcą mnie cenami - prefencje mam chyba raczej typowe :hehe: Dochodzi do absurdów, że ON Verva tankuję taniej niż ON Efecta w W-wie i okolicach ;]

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 19:20, pejus1982 napisał(a):

Gdy siostra kupowała nowego Nissana Note 1,5dci to sprzedawca powiedział jej, że ma tankować tylko paliwa premium.

I tak robiła. 

Gdy kupiliśmy od niej ten samochód to dalej tankujemy tylko Shell Vpower.

Samochód ma obecnie ponad 170000km przebiegu i śmiga bezproblemowo.

Poza tym i tak zawsze tankuję Vpower

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Gdy siostra kupowała nowego Nissana Note 1,5dci to sprzedawca powiedział jej, że ma tankować tylko paliwa premium.

I tak robiła. 

Gdy kupiliśmy od niej ten samochód to dalej tankujemy tylko Shell Vpower.

Samochód ma obecnie ponad 170000km przebiegu i śmiga bezproblemowo.

A jednak lampy musiałeś wymienić. Sprzedawca uprzedzał?

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Dynamiczna jazda wymaga stosownego paliwa👍

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
13 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

A jednak lampy musiałeś wymienić. Sprzedawca uprzedzał?

Nie musiałem. Chciałem.

Napisano
13 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Dynamiczna jazda wymaga stosownego paliwa👍

Dynamika jazdy zależy od kierowcy, a nie paliwa. 

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał(a):

Dynamika jazdy zależy od kierowcy, a nie paliwa. 

Dynamika=Fred.

Napisano

Ja tankuję paliwo Ultimate na BP, ponieważ dwa razy w tygodniu jest ono w cenie zwykłego.

Jeżdżę niedużo - także zawsze mogę poczekać na "ten dzień".

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 09:55, Tre-Bor napisał(a):

W tym roku robiłem testy na Shell. Tankowałem do moto 125 Pb95, Pb 98 Vpower i Pb 100 Racing.

Była zauważalna różnica w tej pierdziawce w mocy między 95 a 98/100.

Między VPower 98 a Racing 100 nie zauważyłem żadnej różnicy, więc nie ma sensu przepłacać.

Tak samo od dwoch lat. Jak mocy jest bardzo malo to kazdy kon ktory zdechnie robi roznice.

Wyrazna poprawa osiagow wystepuje jednak dopiero po zwiekszeniu pojemnosci do 0.7 ;]

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 10:58, kokosz napisał(a):

Gdybyś nalał premium u Niemca to by było ekstra 50%mocy i produkcja paliwa emoji16.png.

Poza znikaniem dodatkowych 25 eurocentow na litrze (premium diesel/ nie premium diesel) to kultura pracy jest nieco wyzsza, to tyle.

Mocy po chipsie i tak wystarcza wiec to nie jest kryterium, a latanie 200+ 13 letnim gratem to troche ryzyko ze cos odpadnie albo urwie sie w silniku ;]