Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Od żony na które nie potrafię odpowiedzieć 🤣

Jak szybko nagrzewa się wnętrze pojazdu w hybrydzie toyoty 🤷

i jak jest realizowane - jak w zwykłym spalinowcu ?

Napisano

Przy standardowym chłodzeniu, pompa ciepła odbiera ciepło z wnętrza kabiny i odprowadza je na zewnątrz poprzez skraplacz. Po odwróceniu obiegu płynu, pompa odbiera ciepło z układu chłodzenia i ogrzewania baterii i kieruje je do wnętrza kabiny. Niektóre hybrydy Toyoty mają elektryczne ogrzewanie , które można wykorzystać do ogrzewania w trybie EV. Ale gdy naprawdę trzeba wykonać ciężką pracę, samochód po prostu włączy silnik i użyje ciepła silnika, aby ogrzać wnętrze. W przypadku silnika spalinowego ogrzewanie można uzyskać praktycznie za darmo. Silnik i wydech są ciepłe.

Napisano
52 minuty temu, pakafoto napisał(a):

Przy standardowym chłodzeniu, pompa ciepła odbiera ciepło z wnętrza kabiny i odprowadza je na zewnątrz poprzez skraplacz. Po odwróceniu obiegu płynu, pompa odbiera ciepło z układu chłodzenia i ogrzewania baterii i kieruje je do wnętrza kabiny. Niektóre hybrydy Toyoty mają elektryczne ogrzewanie , które można wykorzystać do ogrzewania w trybie EV. Ale gdy naprawdę trzeba wykonać ciężką pracę, samochód po prostu włączy silnik i użyje ciepła silnika, aby ogrzać wnętrze. W przypadku silnika spalinowego ogrzewanie można uzyskać praktycznie za darmo. Silnik i wydech są ciepłe.

????

Godzinę temu, Camel napisał(a):

Jak szybko nagrzewa się wnętrze pojazdu w hybrydzie toyoty 🤷

Pewnie chodzi o Yarisa ;]

Ogrzewanie technicznie wygląda jak w każdym spalinowym aucie-nagrzewnica oddaje ciepło z płynu chłodzącego silnik(jest jeszcze drugi obwód chłodzenia inwertera, ale on nie uczestniczy w ogrzewaniu kabiny).

Silnik spalinowy po osiągnięciu ok. 40st.C zaczyna się wyłączać gdy nie ma zapotrzebowania na moc, chyba, że na dworze jest zimno a temp. ustawiona we wnetrzu jest wysoka-wtedy silnik spalinowy pracuje praktycznie non-stop aby utrzymać temp. płynu chłodzącego.

Ogólnie-jest normalnie.

Jesli chcesz uzyskiwać rekordowo niskie spalanie, to należy pamiętać aby ustawiać temp. wnętrza na nie więcej niż 19-19,5 st.C przy starcie zimnym autem i podnieść dopiero jak silnik się zagrzeje.

Jeśli ustawisz od razu 23-24 st.C, to w kabinie nie zrobi się szybciej ciepło, ale za to silnik później zacznie gasnąć aby podnieść temp. płynu chłodzącego.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

????

Pewnie chodzi o Yarisa ;]

Ogrzewanie technicznie wygląda jak w każdym spalinowym aucie-nagrzewnica oddaje ciepło z płynu chłodzącego silnik(jest jeszcze drugi obwód chłodzenia inwertera, ale on nie uczestniczy w ogrzewaniu kabiny).

Silnik spalinowy po osiągnięciu ok. 40st.C zaczyna się wyłączać gdy nie ma zapotrzebowania na moc, chyba, że na dworze jest zimno a temp. ustawiona we wnetrzu jest wysoka-wtedy silnik spalinowy pracuje praktycznie non-stop aby utrzymać temp. płynu chłodzącego.

Ogólnie-jest normalnie.

Jesli chcesz uzyskiwać rekordowo niskie spalanie, to należy pamiętać aby ustawiać temp. wnętrza na nie więcej niż 19-19,5 st.C przy starcie zimnym autem i podnieść dopiero jak silnik się zagrzeje.

Jeśli ustawisz od razu 23-24 st.C, to w kabinie nie zrobi się szybciej ciepło, ale za to silnik później zacznie gasnąć aby podnieść temp. płynu chłodzącego.

Czyli zimą hybryda pali tyle co zwykła spalinówka ? 

Szybko się rozgrzewa wnętrze ?

Bo teraz pancerwagen ma przepływ cieczy przez kolektor wydechowy i po kilkuset metrach mamy 90 stopni.

Edytowane przez Camel

Napisano

Hybryda w zimie pali więcej. Paliwo idzie na ciepło w kabinie.

Mi Yaris palił lekko ponad 4 w mieście zimą i poniżej 4 w lecie.

Rozgrzewa się normalnie, nie jakoś szybko ani wolno.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
18 minut temu, Camel napisał(a):

Bo teraz pancerwagen ma przepływ cieczy przez kolektor wydechowy i po kilkuset metrach mamy 90 stopni.

Na  krotkich dystansach-tak ,pali tak samo.Na dluzszych jest oczywiscie oszczedniejsza.

Rozgrzewa sie w trybie eko wolniej bo jak wspomnial przedmowca silnik zaczyna sie wylaczac juz po przekroczeniu 40 stopni.Jesli ustawisz wysoko temperature wnetrza i wylaczysz tryb eko to pewnie bedzie tak samo szybko jak w innych autach.

Generalnie hybryda nie jest oszczedna na szybkiej trasie i na krotkich dystansach-fizyki sie nie oszuka.

Edytowane przez wlad

Napisano
27 minut temu, Camel napisał(a):

Teraz taki wymiennik ciepła ma RAV 4, być może też Camry bo tam jest ten sam układ napędowy, nie wiem jak niższe modele, Yaris i Yaris Cross to standardowy silnik spalinowy z standardowym ogrzewaniem

Napisano

Jaką wersję zamówiłeś?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Na  krotkich dystansach-tak ,pali tak samo.Na dluzszych jest oczywiscie oszczedniejsza.

Rozgrzewa sie w trybie eko wolniej bo jak wspomnial przedmowca silnik zaczyna sie wylaczac juz po przekroczeniu 40 stopni.Jesli ustawisz wysoko temperature wnetrza i wylaczysz tryb eko to pewnie bedzie tak samo szybko jak w innych autach.

Generalnie hybryda nie jest oszczedna na szybkiej trasie i na krotkich dystansach-fizyki sie nie oszuka.

No uparła sie na Hybrydę 🤷 Ma do pracy 4 km. Wiem śmieszny dystans, ale autobus ma takie trasy że przesiadka i jeszcze z 700m piechotą lub przez las bezpośrednio 30 min - ale jest jedno ale - zaczyna pracę często i gęsto o 4 rano a to już mało przyjemne wstawać jeszcze 30 min przed czasem. Także dla niej to zwykły spalinowy by się nadał. Rocznie robi do 10 000km. 

Kupie hybrydę to zacznie płakać że ogrzewanie ch…..we 😂

Napisano
Od żony na które nie potrafię odpowiedzieć [emoji1787]
Jak szybko nagrzewa się wnętrze pojazdu w hybrydzie toyoty [emoji1745]

W camry i highlander bardzo szybko praktycznie natychmiast po uruchomieniu

W corolli i tav4 nie wiem bo nie jeździłem jak było zimno

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Jaką wersję zamówiłeś?

comfort, nie ma teraz pakietów. 
Nic nie utargowałem tyle co cennik i 1000 PLN na akcesoria i w razie czego ten pilocik zabezpieczający za 1 PLN - którego nie chcę 

chyba, że jest ktoś z Toyoty i coś dorzuci. 

Edytowane przez Camel

Napisano

Szkoda, że bez LEDów. One są całkiem OK.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Szkoda, że bez LEDów. One są całkiem OK.

Ale to przeskok o 13 000 PLN, to już mając 103 koła nie pchał bym się w tak małe auto. Chciałem przekonać do ch-r, ale nie podoba jej się, że jest tak zabudowane i ma klaustrofobię w niej 😜

Bo z zewnątrz mi „robi” 😂

Edytowane przez Camel

Napisano

Yaris też fajny. Jest taki "zwinny" w porównaniu z C-HR.

Chociaż na tak krótkich dystansach raczej spalania niskiego nie uzyskacie. Szczególnie teraz, w zimie.

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Yaris też fajny. Jest taki "zwinny" w porównaniu z C-HR.

Chociaż na tak krótkich dystansach raczej spalania niskiego nie uzyskacie. Szczególnie teraz, w zimie.

A jakie ma znaczenie spalanie na dystansie 4 km :hmm:

To będzie ze 170 km miesięcznie. Na innych trasach zrobi oszczędności, skoro tłucze 10kkm rocznie.

Napisano

hybryda Toyoty ogrzewa wnętrze w sposób zbliżony do tradycyjnych pojazdów spalinowych, ale dzięki dodatkowym rozwiązaniom (jak elektryczne grzałki) może być bardziej efektywna w krótkich podróżach i przy niskich temperaturach. Jeśli żona nie jest do końca przekonana, możesz dodać: "Działa jak w spalinowym, tylko mądrzej!"

;]

Napisano
23 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

To będzie ze 170 km miesięcznie. Na innych trasach zrobi oszczędności, skoro tłucze 10kkm rocznie.

Chyba ma, skoro autor o tym pisze i szuka auta oszczędnego. 

Napisano

Chyba ma, skoro autor o tym pisze i szuka auta oszczędnego. 

Autor to się pyta czy szybko się rozgrzewa, a po odpowiedziach innych stwierdza ...

11 godzin temu, Camel napisał(a):

... i najprawdopodobniej nie chce poprostu dopłacać do hybrydy przy konkretnym sposobie użytkowania,  nie mając z tego profitów. 

Napisano
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

. i najprawdopodobniej nie chce poprostu dopłacać do hybrydy przy konkretnym sposobie użytkowania,  nie mając z tego profitów. 

No OK. Nie zależy mu na spalaniu. 

Tylko skoro nie chce dopłacać a zamówił hybrydę to o co chodzi?

Napisano
  • Autor

No OK. Nie zależy mu na spalaniu. 

Tylko skoro nie chce dopłacać a zamówił hybrydę to o co chodzi?

Połówka chce hybrydę :) 

Ja chciałem coś większego niż yaris dla niej. Sam kupiłem paseratti i dobrze jej się nim jeździ - chyba więcej zrobiła km nim niż jak 🤣

Napisano
14 minut temu, Camel napisał(a):

Połówka chce hybrydę

A jeździła już?

Bo eCVT to jednak specyficzna konstrukcja i nie każdemu pasuje. 

Napisano
16 minut temu, Camel napisał(a):

Połówka chce hybrydę :) 

Ja chciałem coś większego niż yaris dla niej. Sam kupiłem paseratti i dobrze jej się nim jeździ - chyba więcej zrobiła km nim niż jak 🤣

Jak jeździ po mieście i w korkach to dobrze że chce. Jak nie, to chyba sens hybrydy maleje.

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał(a):

Jeżeli pytasz o Yarisa, dzisiaj zrobiłem 50 km drogą krajową z tempomatem nastawionym na 90 km/h średnie spalanie z tej jazdy wyszło mi 3,7 litra na 100 km(według komputera pokładowego), temperatura w środku nastawiona na 23 stopnie. Jakieś 5 minut po ruszeniu zimnym samochodem grzałem kierownicę i siedzenie kierowcy.... Wychodzi Chyba jednak trochę mniej niż zwykła spalinówka - choć pewnie bez szaleństw bo Suzuki Swift na tej samej trasie w podobnych warunkach palił około 4,5 l/100 km (Choć może to o tyle trudne do porównania że w swifcie nie miałem tempomatu)

Napisano
4 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Kiedyś kolega zostawi mi pod opieką Mercedesa Cabrio z 5 litrowym silnikiem benzynowym z prośbą żebym zrobił choć ze 100 km miesięcznie... Spalanie w mieście było w okolicach 25 l na 100 km.... Natomiast biorąc pod uwagę że przez 5-6 miesięcy zrobiłem niecały 1000 km tak naprawdę nie było istotne Ile pali

Napisano
20 godzin temu, Camel napisał(a):

Nie spodziewaj się tego samego w Toyocie. Jeżdżę Pankiem yarisem i w zimie na krótkich odcinkach jest później cieplej niż w VAG.

Napisano
14 minut temu, wujek napisał(a):

Nie spodziewaj się tego samego w Toyocie. Jeżdżę Pankiem yarisem i w zimie na krótkich odcinkach jest później cieplej niż w VAG.

Ty masz 2,0 TSI, więc na zimno leje paliwo wiadrami i się pewnie szybko grzeje. 

Napisano
20 godzin temu, Camel napisał(a):

No uparła sie na Hybrydę 🤷 Ma do pracy 4 km. Wiem śmieszny dystans, ale autobus ma takie trasy że przesiadka i jeszcze z 700m piechotą lub przez las bezpośrednio 30 min - ale jest jedno ale - zaczyna pracę często i gęsto o 4 rano a to już mało przyjemne wstawać jeszcze 30 min przed czasem. Także dla niej to zwykły spalinowy by się nadał. Rocznie robi do 10 000km. 

Kupie hybrydę to zacznie płakać że ogrzewanie ch…..we 😂

Moja ma do pracy 6 km i nagrzewa jej się porządnie dopiero jak dojedzie. Czytam teraz ten wątek i spróbuję jej wyłączyć tryb ECO, może będzie lepiej. 

Generalnie kupowanie żonie samochodu bez podgrzewanych siedzeń i kierownicy to samobójstwo. Normalnie bym jej dał moje auto, ale oboje mamy służbówki z zakazem prowadzenia przez inną osobę więc tylko obserwuję nienawistne spojrzenia jak sobie ręce ogrzewam 30 sekund od wejścia do auta;]

Napisano
19 godzin temu, Camel napisał(a):

Ale to przeskok o 13 000 PLN, to już mając 103 koła nie pchał bym się w tak małe auto. Chciałem przekonać do ch-r, ale nie podoba jej się, że jest tak zabudowane i ma klaustrofobię w niej 😜

Moja będzie marudziła w robocie o zmianę na CH-R albo Corollę Cross bo takie mają, Yaris w porównaniu do CH-R jest jednak bardzo "biedny" - od jakości plastików, przez wyciszenie po wyposażenie w podstawowej wersji. 

Napisano
22 godziny temu, Camel napisał(a):

A i jeszcze spalanie - jest różnica, średnie do zimy miała 3.8, teraz ma 4.5 - ale to pomijalne przy takich przebiegach.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, bizz napisał(a):

Moja ma do pracy 6 km i nagrzewa jej się porządnie dopiero jak dojedzie. Czytam teraz ten wątek i spróbuję jej wyłączyć tryb ECO, może będzie lepiej. 

Generalnie kupowanie żonie samochodu bez podgrzewanych siedzeń i kierownicy to samobójstwo. Normalnie bym jej dał moje auto, ale oboje mamy służbówki z zakazem prowadzenia przez inną osobę więc tylko obserwuję nienawistne spojrzenia jak sobie ręce ogrzewam 30 sekund od wejścia do auta;]

No na grzanej kierowcy i fotelach zależy nam , ale robi się kwota grubo ponad 100 😜 to już bym wolał jeszcze odrobinę dołożyć i segment wyżej iść. Soryyy ale za plastikowego „jarka” to już od ch….. kasy 🤣

Napisano
19 minut temu, Camel napisał(a):

No na grzanej kierowcy i fotelach zależy nam , ale robi się kwota grubo ponad 100 😜 to już bym wolał jeszcze odrobinę dołożyć i segment wyżej iść. Soryyy ale za plastikowego „jarka” to już od ch….. kasy 🤣

Wiem, dlatego ja bym Yarisa nie kupił. CH-R w podstawie chyba nadal kosztuj 119k i to jest jedna z lepszych ofert na rynku. 

W Twoim przypadku chyba poszedłbym po wysoką wersję MG

Napisano
  • Autor
Teraz, bizz napisał(a):

Wiem, dlatego ja bym Yarisa nie kupił. CH-R w podstawie chyba nadal kosztuj 119k i to jest jedna z lepszych ofert na rynku. 

W Twoim przypadku chyba poszedłbym po wysoką wersję MG

Tak, ostatnio była nawet u nas BLACK edycja właśnie za120 i super wyglądała czarna na czarnych felach ;) 

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Tak, ostatnio była nawet u nas BLACK edycja właśnie za120 i super wyglądała czarna na czarnych felach ;) 

Ja bym to kupił wymyślając na poczekaniu jakąś bajeczkę która przemawia akurat do Twojej żony. Moja na przykład przyjęłaby argument że CH-R mniej straci na wartości przy odsprzedaży, ale moja zwraca uwagę na kasę mocno - znajdź coś na co Twoja zwraca i już. Grzana dupa to też mocny argument.

Napisano
41 minut temu, bizz napisał(a):

. Grzana dupa to też mocny argument.

W C-HR za 120 tego nie ma.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

W C-HR za 120 tego nie ma.

Wiem, wiem 😭

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Wiem, dlatego ja bym Yarisa nie kupił. CH-R w podstawie chyba nadal kosztuj 119k

140 900 zł minimalna wersja w konfiguratorze. 

Napisano
W dniu 26.12.2024 o 13:30, Camel napisał(a):

A, i jeszcze jedno. 13 koła wydaje się być strasznie dużą kwotą, ale... pomyśl ile razy w życiu Ci przemknie przez myśl że mogłeś te ebane 13 koła dopłacić żeby miała ciepło w dupę a Ty święty spokój. 

Napisano
  • Autor
57 minut temu, wladmar napisał(a):

119 zobacz cennik

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bizz napisał(a):

A, i jeszcze jedno. 13 koła wydaje się być strasznie dużą kwotą, ale... pomyśl ile razy w życiu Ci przemknie przez myśl że mogłeś te ebane 13 koła dopłacić żeby miała ciepło w dupę a Ty święty spokój. 

Musze to przemyśleć, ale kwota z dupy - bo to kolejna wersja z niczym oprócz właśnie świateł led i grzanych zydli

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał(a):

119 zobacz cennik

Faktycznie - w cenniku w promocji :ok:

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Mają stałą promkę na to. 

Napisano
  • Autor
Teraz, bizz napisał(a):

Mają stałą promkę na to. 

Od wakacji

Napisano
7 minut temu, bizz napisał(a):

Żyjemy w takim świecie już od dawna, więc się do tego przyzwyczailiśmy.

Jednak to jest walenie klienta między rogi.

Jakaś pierdółka dodana i wzrasta cena powiedzmy o 10%

W pozostałych 90% masz całą budę, tapicerki, silnik, skrzynię, koła, no całe auto, ale za 10% masz grzania tyłka.

No sam rozumiesz ;)

Dodatki tak dobrane, żebyś nie myślał że masz tylko grzanie tyłka, ale cała masa innych rzeczy których nie potrzebujesz i byś nie zamówił.

Ja nie jestem fanem Tesli i to chyba jest jasne.

Jednak dzień po dniu miałem akurat ciekawe doświadczenie.

Na Wigilię pojechaliśmy do szwagierki Teslą.

Jak od nich wychodziliśmy, 5 minut wcześniej włączyłem ogrzewanie auta. Wsiadamy na ciepłe fotele, kierownica ciepła, w aucie 20 stopni.

OK, w innych auta są takie rzeczy, ale często płatne lub darmowe tylko przez jakiś czas. W Tesli free i do każdej wersji.

5 foteli grzanych w cenie, kierownica grzana w cenie.

A drugiego dnia, czyli pierwszego dnia świąt, jechaliśmy do teściowej. Pojechaliśmy eGolfem, bo wieźliśmy psa. Nie chcę psa w Tesli, bo mam na kundla alergię i chociaż jedno auto chcę mieć, gdzie z tyłu mogę położyć kurtkę bez zastanawiania się ;)

Grzanych zydli brak. A elektryki i tak były zawsze dobrze wyposażone, aby jakoś uzasadnić ich chorą cenę. A jednak grzanych zydli nie było, bo pewnie był jakiś "pakiet".

Jechaliśmy zatem w kurtkach, bo już nam się rozbierać nie chciało.

W innych markach milion doklikaczy, gdzie cena na końcu Ci wzrośnie o 40%. Grzane fotele, elektryczna regulacja, skóra, lepszy pakiet audio, większy ekran, klapa sterowana, nawigacja i cholera wie co jeszcze. I za każde kilka-kilkanaście tysięcy.

Masz to w Tesli za free.

Jak ktoś nie jest fanem motoryzacji i nie szuka auta które daje radość (bo nie daje), ale auta które ma godną cenę z dobrym wyposażeniem w pakiecie, to nawet bazowa Tesla nie oszukuje i nie naciąga :ok:

Napisano
  • Autor
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Żyjemy w takim świecie już od dawna, więc się do tego przyzwyczailiśmy.

Jednak to jest walenie klienta między rogi.

Jakaś pierdółka dodana i wzrasta cena powiedzmy o 10%

W pozostałych 90% masz całą budę, tapicerki, silnik, skrzynię, koła, no całe auto, ale za 10% masz grzania tyłka.

No sam rozumiesz ;)

Dodatki tak dobrane, żebyś nie myślał że masz tylko grzanie tyłka, ale cała masa innych rzeczy których nie potrzebujesz i byś nie zamówił.

Ja nie jestem fanem Tesli i to chyba jest jasne.

Jednak dzień po dniu miałem akurat ciekawe doświadczenie.

Na Wigilię pojechaliśmy do szwagierki Teslą.

Jak od nich wychodziliśmy, 5 minut wcześniej włączyłem ogrzewanie auta. Wsiadamy na ciepłe fotele, kierownica ciepła, w aucie 20 stopni.

OK, w innych auta są takie rzeczy, ale często płatne lub darmowe tylko przez jakiś czas. W Tesli free i do każdej wersji.

5 foteli grzanych w cenie, kierownica grzana w cenie.

A drugiego dnia, czyli pierwszego dnia świąt, jechaliśmy do teściowej. Pojechaliśmy eGolfem, bo wieźliśmy psa. Nie chcę psa w Tesli, bo mam na kundla alergię i chociaż jedno auto chcę mieć, gdzie z tyłu mogę położyć kurtkę bez zastanawiania się ;)

Grzanych zydli brak. A elektryki i tak były zawsze dobrze wyposażone, aby jakoś uzasadnić ich chorą cenę. A jednak grzanych zydli nie było, bo pewnie był jakiś "pakiet".

Jechaliśmy zatem w kurtkach, bo już nam się rozbierać nie chciało.

W innych markach milion doklikaczy, gdzie cena na końcu Ci wzrośnie o 40%. Grzane fotele, elektryczna regulacja, skóra, lepszy pakiet audio, większy ekran, klapa sterowana, nawigacja i cholera wie co jeszcze. I za każde kilka-kilkanaście tysięcy.

Masz to w Tesli za free.

Jak ktoś nie jest fanem motoryzacji i nie szuka auta które daje radość (bo nie daje), ale auta które ma godną cenę z dobrym wyposażeniem w pakiecie, to nawet bazowa Tesla nie oszukuje i nie naciąga :ok:

Jakbym mieszkał na ranczo to bym kupił. A tak w mieście nie mam gdzie ładować.

Napisano
3 minuty temu, Camel napisał(a):

Jakbym mieszkał na ranczo to bym kupił. A tak w mieście nie mam gdzie ładować.

Mi bardziej chodzi o to, że wchodzi jakaś marka na rynek i nagle pokazuje że da się nie naciągać.

Nie ma takiej w spalinowkach i pewnie nie będzie, bo trzeba się przebić przez różne obwarowania norm EURO, które elektryki olewają.

Producenci na tym bazują i walą między rogi, bo mogą.

Napisano
55 minut temu, Camel napisał(a):

Od wakacji

Jakoś 28 czerwca wracałem do Polski i dostałem ją w wypożyczalni na kolejne trzy tygodnie, tak mi się dobrze jeździło że od razu sprawdziłem ile kosztuje i już wtedy była za 119k. Świetne auto. Miałem dłuższe odcinki na których schodziłem na 2.8 litra, dużo lepiej wyciszona niż poprzedniczka czy Corolla.

Napisano
49 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zydle, ale LED naprawdę warto :ok:

Żona ma bez LEDów bo to najtańsza możliwa wersja, nawet ma szyby na korbkę z tyłu i odpalanie z kluczyka, te światła zwykłe to serio porażka jest.