Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracje chińskich nowych aut (I-XI 2024)

Featured Replies

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, delco napisał(a):

Czy któryś z nich poza mg4 jest elektrykiem?

ten:

image.png.8acbe2331c79e17be74551d958534c9b.png

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ten:

image.png.8acbe2331c79e17be74551d958534c9b.png

Dzieki , co prawda ukrywają nieco cene  ale wychoidzi zauważalnie drozej niż MG4.

Nie  rozumiem tej obecnej mody na podawanie wielu gładkich ale kompletnie nic nie znaczących informacji typu nowoczesność, innowacyjność

A ukrywanie jak dla mnie podstawowych informacji na przykład o wymiarach czy pojemności bagażnika

Napisano
  • Autor
Teraz, delco napisał(a):

Dzieki , co prawda ukrywają nieco cene  ale wychoidzi zauważalnie drozej niż MG4.

Nie  rozumiem tej obecnej mody na podawanie wielu gładkich ale kompletnie nic nie znaczących informacji typu nowoczesność, innowacyjność

A ukrywanie jak dla mnie podstawowych informacji na przykład o wymiarach czy pojemności bagażnika

dokladnie tez ledwo dokopalem sie do ceny i zobaczlem ze za to mozna miec tesle 3.

nie wiem kto to kupuje ;]

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

dokladnie tez ledwo dokopalem sie do ceny i zobaczlem ze za to mozna miec tesle 3.

W internecie piszą że Tesla jest dość awaryjna.... Podobno statystycznie jak kilkunastoletnie Audi(Choć trzeba pamiętać że właśnie kilkunastoletnie Audi należą do najmniej awaryjnych w grupie aut kilkunastoletnich). Przed zakupem Tesli wstrzymują je dwie rzeczy: Pierwsza i chyba ważniejsza jest trochę za duża jak na auto miejskie... A druga nie mam pojęcia Jak nisko osadzony jest przedni zderzak - w warunkach parkowania miejskiego często muszę dojeżdżać przodem do krawężnika i na przykład w swifcie regularnie zaczepiałem przed dołem zderzaka...

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, delco napisał(a):

W internecie piszą że Tesla jest dość awaryjna.... Podobno statystycznie jak kilkunastoletnie Audi(Choć trzeba pamiętać że właśnie kilkunastoletnie Audi należą do najmniej awaryjnych w grupie aut kilkunastoletnich). Przed zakupem Tesli wstrzymują je dwie rzeczy: Pierwsza i chyba ważniejsza jest trochę za duża jak na auto miejskie... A druga nie mam pojęcia Jak nisko osadzony jest przedni zderzak - w warunkach parkowania miejskiego często muszę dojeżdżać przodem do krawężnika i na przykład w swifcie regularnie zaczepiałem przed dołem zderzaka...

rozważasz tesle ? 

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

rozważasz tesle ? 

W jakimś stopniu tak... Choć tak jak pisałem wyżej jako auto miejskie jest chyba zbyt duże(Mam na myśli przede wszystkim parkowanie - bo parking pod pracą jest dość ciasny)... Choć tak naprawdę nie jest to jeszcze rozważanie na zasadzie dzisiaj się zastanawiam a w lutym Czy marcu kupuje.... Przede wszystkim dlatego że ostatnimi czasy robią zdecydowanie mniej kilometrów samochodami i te które mam mają jeszcze przebieg niezbyt zaawansowany

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Inny typ ludzi szuka auta. Teraz kolejne generacje kupują auto jak mikser. Albo raczej wynajmują. 

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

ale omoda ???

Wczoraj mnie wpuszczał w korku z podporządkowanej. Ładnie wygląda :ok: 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, FrugOs napisał(a):

Wczoraj mnie wpuszczał w korku z podporządkowanej. Ładnie wygląda :ok: 

dziwne że inne marki nie wpadły na to że trzeba kupić znany znaczek typu saab

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Chciałbyś jeździć autem np Jajco? Nawet nie wiadomo jak to czytać. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, wujek napisał(a):

ale chinskim saabem bym mogl :jem:

Napisano
16 godzin temu, wujek napisał(a):

Czytasz dobrze:ok: ale w jajco problemem jest to ze oba modele sa paskutne....tak wiem rozne sa gusta i pewnie 30% userow uzna je za wyjatkowo piekne

16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ale chinskim saabem bym mogl :jem:

Niezaleznie od tego jak by wygladal?

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tam nie jest tak proste, bo ostatecznie łapę nad znaczkiem trzyma "duzy" saab zbrojeniowy i wycofal zgode na używanie marki 

Ale są chyba dostępne światowe marki jak FSO czy FSM ;)

Czyba, ze po pierwszą trzebaby do syndyka masy upadlosciowej Daewoo a po drugą do Fiata na żebry iść ;)

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, delco napisał(a):

Czytasz dobrze:ok: ale w jajco problemem jest to ze oba modele sa paskutne....tak wiem rozne sa gusta i pewnie 30% userow uzna je za wyjatkowo piekne

Jasne w końcu jeżdżę tesla ;]

Napisano
13 minut temu, Filipfm napisał(a):

Tam nie jest tak proste, bo ostatecznie łapę nad znaczkiem trzyma "duzy" saab zbrojeniowy i wycofal zgode na używanie marki 

Ale są chyba dostępne światowe marki jak FSO czy FSM ;)

Czyba, ze po pierwszą trzebaby do syndyka masy upadlosciowej Daewoo a po drugą do Fiata na żebry iść ;)

daewoo też chyba nadal istnieje i może nie być zainteresowane sprzedażą nazwy - bo to Korea ;)

a samego SAABa chińczycy już mają/mieli? tylko faktycznie nie mogą używać nazwy SAAB i występują pod nazwą NEVS

https://pl.wikipedia.org/wiki/NEVS

W sumie ciekawa historia i widać że chyba trochę brakuje szwedzkiej fabryce szczęścia :hmm:

a ze znanych marek to pewnie w USA by się sporo tego znalazło ;)

u Włochów też jest np Lancia do wzięcia 

Napisano

Chińskich dostawczych też jakoś nie widać na ulicach. 

Chiński Transit Maxus Deliver 9 w podwoziu jest teraz na wyprzedaży za 80tyś netto.

Włoskie Piaggio np6 vel Foton T6 też kariery nie zrobił.

Napisano
22 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

MG to faktycznie widac na drodze ale omoda ???

image.png.6baca437eb75873ee4cc8e6cac635bc1.png

całość:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Chinskie-auta-rozpychaja-sie-w-polskich-salonach-8868832.html

u mnie na wsi czesciej widze omoda niż mg :skromny: 

a i jeszcze jedno ;] z tych na liscie nie widziałem   pekinów 3 i 7 oraz BYDów ;] 

Edytowane przez mokrii

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Chiński Transit Maxus Deliver 9 w podwoziu jest teraz na wyprzedaży za 80tyś netto.

Jeden z dostawcow jezdzi Maxusem.Z ciekawosci zagadnalem go jak to wyglada w praktyce.

Ma zrobione na razie 130kkm,robil juz sprzeglo i pare drobiazgow.

Ogolnie psuje sie czesto-ale poprzedni Crafter psul mu sie rownie czesto tyle ze drozej😆

Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Zajrzałem w neta żeby zobaczyć jak to wyglada w porównaniu z Tesla no i wyglada bardziej jak samochód wewnatrz, z normalną deską rozdzielczą, z kierunkowskazami, z dwoma ekranami itp, wiec wada jest tylko to ze to jest chińśkie, ale po za tym moze miec istotne zalety.

Wkleje komentarz pod jednym z testów:

"Już wiem czemu europejskie koncerny boją się aut z Chin. Przejechałem się BYD Seal i powiem jedno - mają czego... Nie samą Teslą człowiek żyje... Kilka dni temu na X zapytałem EVAdama czy gdyby miał kupować auto, to wybrałby Teslę Model 3 czy BYD Seal. Ku mojemu zaskoczeniu napisał że BYD. Ponieważ w Trójmieście Plichta otworzył salon BYD postanowiłem się przekonać "organoleptycznie" jak to jest z BYD. Pojechałem, obejrzałem, przejechałem się. No i prawdę mówiąc nie dziwię się, że w Europie nakładają na Chińczyków cła...bo jest się czego bać. Po pierwsze auto złożone świetnie, materiały bardzo dobre. Po drugie auto prowadzi się super, precyzyjnie, lekko i cicho. Po trzecie 6 lat gwarancji na wszystko... Bateria dłużej. Czyli można w leasing na 4 lata a potem sprzedać ciągle auto na gwarancji. Po czwarte ponoć bateria nie jest zalana plastikiem (jak to jest w Tesli autach sprzedawanych w Europie?) co oznacza, że jak np. w Priusie można sobie poszczególne celki wymieniać. Po piąte bateria ponoć nowocześniejsza od tych w modelach 3 z Chin (?).

Seal w porównaniu z 3ka co ma lepsze imo:

1. Klamki wysuwane, primo wygląda lepiej a secundo i to ważniejsze jest dużo wygodniejsze bo możesz otworzyć drzwi dosłownie jednym palcem, i dzieciom to się bardziej podoba niż kombinowanie jak te drzwi otworzyć. Zresztą w Tesli X i S są właśnie wysuwane. Te w 3 i Y po taniości...

2. Wygodniejsza tylną kanapę.

3. Fajny bajer z ustawianiem poziomo lub pionowo ekranu.

4. Gwarancja 2 lata dłużej.

5. Chyba lepsza możliwość naprawiania baterii - uszkodzonych celek(/komórek (jak angielskie cell u nas się poprawnie tłumaczy??).

6. Chyba trochę nowocześniejszy wygląd z zewnątrz.

7. Skóra prawdziwa (to może być też wada), ale na przednich fotelach z wentylacją.

8. Wyświetlacz przed kierowcą oprócz dużego ekranu po prawej.

Co ma Seal gorsze:

1. System komputerowy.

2. Brak boomboxa, pierdzenia, kominka, itp. dzieci to lubią.

3. Nie sposób wsunąć stopy pod przedni fotel.

4. Mniejszy bagażnik.

5. Mniejszy frunk.

6. Gorsze wrażenia z przyspieszenia w podstawowych wersjach, Seal jest cięższy o ponad 200 kg.

7. Cena - wyższa niż Tesli. Imo jak Chińczycy chcą dużo sprzedawać muszą konkurować ceną. Oznacza to cenę niższą o ok. 20% a nie wyższą....

8. Guzikomania. Dużo guziczków. Niektórym się spodoba.."

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Zajrzałem w neta żeby zobaczyć jak to wyglada w porównaniu z Tesla no i wyglada bardziej jak samochód wewnatrz, z normalną deską rozdzielczą, z kierunkowskazami, z dwoma ekranami itp, wiec wada jest tylko to ze to jest chińśkie, ale po za tym moze miec istotne zalety.

Wkleje komentarz pod jednym z testów:

"Już wiem czemu europejskie koncerny boją się aut z Chin. Przejechałem się BYD Seal i powiem jedno - mają czego... Nie samą Teslą człowiek żyje... Kilka dni temu na X zapytałem EVAdama czy gdyby miał kupować auto, to wybrałby Teslę Model 3 czy BYD Seal. Ku mojemu zaskoczeniu napisał że BYD. Ponieważ w Trójmieście Plichta otworzył salon BYD postanowiłem się przekonać "organoleptycznie" jak to jest z BYD. Pojechałem, obejrzałem, przejechałem się. No i prawdę mówiąc nie dziwię się, że w Europie nakładają na Chińczyków cła...bo jest się czego bać. Po pierwsze auto złożone świetnie, materiały bardzo dobre. Po drugie auto prowadzi się super, precyzyjnie, lekko i cicho. Po trzecie 6 lat gwarancji na wszystko... Bateria dłużej. Czyli można w leasing na 4 lata a potem sprzedać ciągle auto na gwarancji. Po czwarte ponoć bateria nie jest zalana plastikiem (jak to jest w Tesli autach sprzedawanych w Europie?) co oznacza, że jak np. w Priusie można sobie poszczególne celki wymieniać. Po piąte bateria ponoć nowocześniejsza od tych w modelach 3 z Chin (?).

Seal w porównaniu z 3ka co ma lepsze imo:

1. Klamki wysuwane, primo wygląda lepiej a secundo i to ważniejsze jest dużo wygodniejsze bo możesz otworzyć drzwi dosłownie jednym palcem, i dzieciom to się bardziej podoba niż kombinowanie jak te drzwi otworzyć. Zresztą w Tesli X i S są właśnie wysuwane. Te w 3 i Y po taniości...

2. Wygodniejsza tylną kanapę.

3. Fajny bajer z ustawianiem poziomo lub pionowo ekranu.

4. Gwarancja 2 lata dłużej.

5. Chyba lepsza możliwość naprawiania baterii - uszkodzonych celek(/komórek (jak angielskie cell u nas się poprawnie tłumaczy??).

6. Chyba trochę nowocześniejszy wygląd z zewnątrz.

7. Skóra prawdziwa (to może być też wada), ale na przednich fotelach z wentylacją.

8. Wyświetlacz przed kierowcą oprócz dużego ekranu po prawej.

Co ma Seal gorsze:

1. System komputerowy.

2. Brak boomboxa, pierdzenia, kominka, itp. dzieci to lubią.

3. Nie sposób wsunąć stopy pod przedni fotel.

4. Mniejszy bagażnik.

5. Mniejszy frunk.

6. Gorsze wrażenia z przyspieszenia w podstawowych wersjach, Seal jest cięższy o ponad 200 kg.

7. Cena - wyższa niż Tesli. Imo jak Chińczycy chcą dużo sprzedawać muszą konkurować ceną. Oznacza to cenę niższą o ok. 20% a nie wyższą....

8. Guzikomania. Dużo guziczków. Niektórym się spodoba.."

co za bzdury w wadach nie wypisac oprogramowania BYD przy porownaniu do oprogramowania tesli :lol:

i jeszcze ze ktos zamiast tesla 3 wybral byd seal ;l

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

co za bzdury w wadach nie wypisac oprogramowania BYD przy porownaniu do oprogramowania tesli :lol:

No przecież w wadach jest jako punkt numer 1!

2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

i jeszcze ze ktos zamiast tesla 3 wybral byd seal ;l

Ktoś wybiera skoro nawet w Polsce to kupują.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, zenek111 napisał(a):

No przecież w wadach jest jako punkt numer 1!

ciekawe jak odpowiadaja wlasciciele na pytanie czym jezdzisz.

byd czy biłajdi :jem:

Napisano
5 minut temu, zenek111 napisał(a):

Nie wszyscy chcą kupować pozerską Teslę. Większość chce jednak normalne auto. 

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Jeden z dostawcow jezdzi Maxusem.Z ciekawosci zagadnalem go jak to wyglada w praktyce.

Ogolnie psuje sie czesto-ale poprzedni Crafter psul mu sie rownie czesto tyle ze drozej😆

Spytaj się go czy części na miejscu, czy trzeba czekać na dostawę 2tyg.

Jeśli intensywność awarii taka sama jak w VW to ważne aby naprawy były tanie

Napisano
2 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Myśli że jeździło by więcej gdyby w ofercie mieli mniejsze pojazdy typu Proace City czy Berlingo.

Napisano
Jak już mowa o estetyce, to jeździ po Krakowie czarna Tesla, w rzeczywistości jest mega ładnym autem, robi większe wrażenie niż na zdjęciach. Natomiast ta biała mydelnica wygląda jak wystrugana z drewna i pomijając mój może skrzywiony gust, bo ja niecierpię wysokich aut, to te dwa auta wyglądają jak z dwóch różnych fabryk.f700a35f2e2cd389801accc66e24cc43.jpgc82b173c0d62774bf47d6bb82697c168.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

ciekawe jak odpowiadaja wlasciciele na pytanie czym jezdzisz.
byd czy biłajdi :jem:
Bydle.[emoji16]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Nie wszyscy chcą kupować pozerską Teslę. Większość chce jednak normalne auto. 

sugerujesz ze tesla to jest nienormalne auto ? mozesz uzasadnic ?

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Są chińskie auta, które wyglądają super.

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

sugerujesz ze tesla to jest nienormalne auto ? mozesz uzasadnic ?

Tesla to jeżdżący gadżet który jest kupowany przez ludzi którzy lubią się pokazać i zaimponować innym. 

Napisano
6 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Jak już mowa o estetyce, to jeździ po Krakowie czarna Tesla, w rzeczywistości jest mega ładnym autem, robi większe wrażenie niż na zdjęciach. Natomiast ta biała mydelnica wygląda jak wystrugana z drewna i pomijając mój może skrzywiony gust, bo ja niecierpię wysokich aut, to te dwa auta wyglądają jak z dwóch

hmm, czyli kolor zmienia wygląd ;) ?

Imho nie zależnie od kolory i wersji wyższa, niższa wyglada jak wygląda czyli mydelniczka.

33 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Tesla to jeżdżący gadżet który jest kupowany przez ludzi którzy lubią się pokazać i zaimponować innym. 

No popatrz. Dobrego znajomego ojciec kupił Y, lat 70, żeby mieć czym na zakupy jeździć i na ryby. Dla mnie jedynie zaimponował tym, że nie miał problemu z ogarnięciem funkcji przez LCD.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Są chińskie auta, które wyglądają super.

Pewnie są... Ale ja się wypowiadałem tylko o tych dwóch modelach... Jak dla mnie są paskudne... Chodź do puszczam że 30% ludzi uznaje za piękne

Napisano
9 godzin temu, wlad napisał(a):

Pytanie nr 1 - czy to jego własny samochód i sam użytkuje, czy służbowy i jeszcze gorzej - używany przez wielu kierowców? 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Wiesz że to takie same bzdury jakbym napisał że dacie to kupują tylko biedaki co chcą wszystkim pokazać jak są biedni ?

Napisano
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Wiesz że to takie same bzdury jakbym napisał że dacie to kupują tylko biedaki co chcą wszystkim pokazać jak są biedni ?

Ale jakiś dyrektor czy prezes dużej firmy nie podjedzie już do pracy Dusterem czy jakimś innym budżetowym autem. Sam wiesz jak to wygląda i co mi chodzi. 

Napisano
1 godzinę temu, swienty napisał(a):

Pytanie nr 1 - czy to jego własny samochód i sam użytkuje, czy służbowy i jeszcze gorzej - używany przez wielu kierowców? 

To wlasciciel niewielkiej firmy-on jezdzi tylko w te dni  gdy kierowca  ma wolne.

Napisano
12 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

To jest SAIC, czyli to samo, co MG.

Napisano
No popatrz. Dobrego znajomego ojciec kupił Y, lat 70, żeby mieć czym na zakupy jeździć i na ryby. Dla mnie jedynie zaimponował tym, że nie miał problemu z ogarnięciem funkcji przez LCD.
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale ten czarny to sedan. A ten biały to właśnie taka mydelnica.

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Może 10 lat temu, ale teraz? To po prostu jeden z lepszych ev oferujący całkiem sporo za stosunkowo rozsądna kasę (jak na obecne czasy). Czy Ci się to podoba czy nie ;)

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dlaczego od razu biedaki? Może chcą zamanifestować rozsądek?;]

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Kurde, faktycznie w tych Niemcach słabo, bo tam Dacia od lat jest w top sprzedaży

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Dlaczego od razu biedaki? Może chcą zamanifestować rozsądek?;]

to by kupili opla :jem:

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 10:53, Koonrad napisał(a):

u Włochów też jest np Lancia do wzięcia 

Lancia istnieje i mają być tylko elektryki. Nowy Ypsilon jest ev.

Napisano
Napisano
12 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Ty pokazałeś 3. To mhev

Dzisiaj widziałem Ypsilon 4 EV😆

Chyba że to był phev🤔