Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo do miasta

Featured Replies

Napisano
W dniu 6.01.2025 o 21:32, Sono223x napisał(a):

To generalnie to bardzo oszczędnie mieć takiego elektryka wychodzi na to.

Jakiś minus główny mając więcej aut spalinowych na trasy? Oleju też nie trzeba zapewne wymieniać, ubezpieczenie tańśze?

Ciekawe jak z żywotnością akumulatora. Żeby nie było że się kupi i za rok do kosza całe auto bo zacznie np. akumulator nie trzymać jak w telefonie czy coś. To możliwe?

Jeśli masz blisko do lasu to dużego kłopotu nie będzie 👍

Napisano

Na bardzo krótkie odcinki (np. 2-3 km) robione na zimnym silniku, najlepszy byłyby silnik z pośrednim wtryskiem benzyny.
To czy turbo czy wolnossący, ma tu niewielkie znaczenie.
Wtrysk bezpośredni zmuszony do notorycznej pracy w takich warunkach, rozrzedza olej benzyną (co znacząco pogarsza smarowanie) i generuje dużo sadzy (m.in. zapycha GPF oraz blokuje pierścienie).

Napisano
19 minut temu, donpedro napisał(a):

Na bardzo krótkie odcinki (np. 2-3 km) robione na zimnym silniku, najlepszy byłyby silnik z pośrednim wtryskiem benzyny.

i w cyklu Atkinsona. Do tego silnik elektryczny i wychodzi system Toyoty sprzed 20 lat 😁

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, donpedro napisał(a):

silnik z pośrednim wtryskiem benzyny.

1.0 VVti Toyoty ma pośredni? Napisane jest wielopunktowy ale czy wielopunktowy to pośredni? 

Napisano
  • Autor

No i nie wiadomo co kupić, na Hyundaia i20 mam okazje 1.0t-gdi za 35, na Toyote Yaris 1.5 Hybryde automat 45. Ciężki orzech co wybrać, żona już też zmęczona wybieraniem. Niby automatem nie jeździła ale tak myśli że może lepiej by jej było.

Edytowane przez Sono223x

Napisano
52 minuty temu, Sono223x napisał(a):

1.0 VVti Toyoty ma pośredni? Napisane jest wielopunktowy ale czy wielopunktowy to pośredni? 

Pośredni.

Napisano
7 minut temu, Sono223x napisał(a):

No i nie wiadomo co kupić, na Hyundaia i20 mam okazje 1.0t-gdi za 35, na Toyote Yaris 1.5 Hybryde automat 45. Ciężki orzech co wybrać, żona już też zmęczona wybieraniem. Niby automatem nie jeździła ale tak myśli że może lepiej by jej było.

Bierz to co bardziej odpowiada żonie.

Toyotowe hybrydy nie lubią bardzo małych przebiegów i długich postojów, bo wtedy często rozładowuje się w nich akumulator 12V.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, donpedro napisał(a):

Toyotowe hybrydy nie lubią bardzo małych przebiegów i długich postojów, bo wtedy często rozładowuje się w nich akumulator 12V.

Znowu ktoś pisał wyżej że na malutkie przebiegi idealna hybryda :( Już nie wiem sam teraz

Napisano
3 minuty temu, Sono223x napisał(a):

Znowu ktoś pisał wyżej że na malutkie przebiegi idealna hybryda :( Już nie wiem sam teraz

10 000 zł więcej za 10 minut spędzone w aucie dziennie to duża dopłata. Tym bardziej do Toyoty, którą chcesz otrzymać długo, a one lubią rdzewieć. Hybryda jest dobra jak jeździsz po mieście, a przy Twoich odległościach to nie za bardzo wykorzystasz jej zalety.

Napisano
24 minuty temu, Sono223x napisał(a):

W zimie mam wrażenie że jak akumulator zmarznięty, a silnik zimny to mniej chętnie włącza sam elektryk, co zresztą nie dziwi. Więc uwarunkowań jest sporo.

Wbij budżet, oczekiwania w OtoMoto, pokaż Żonie co wyszło, wybierzcie 2-3 modele top z listy i pojechać się przymierzyć. Inaczej może być trudno wybrać.

Napisano
  • Autor

Logika mi podpowiada że skoro jest większy akumulator (w hybrydzie) to więcej trzeba jeździć żeby go naładować = szybciej się zepsuje lub przy wielkich mrozach może być problem bo będzie niedoładowany. Ale to tylko moja teoria na chłopski rozum

Edytowane przez Sono223x

Napisano
Logika mi podpowiada że skoro jest większy akumulator (w hybrydzie) to więcej trzeba jeździć żeby go naładować = szybciej się zepsuje lub przy wielkich mrozach może być problem bo będzie niedoładowany. Ale to tylko moja teoria na chłopski rozum

Rozrozniasz akumulator trakcyjny od rozruchowego ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
8 godzin temu, donpedro napisał(a):

Bierz to co bardziej odpowiada żonie.

Nie to, że hybrydy nie lubią, tylko była duża partia dokładnych zabezpieczeń antykradzieżowych, które szybko wykańczały akumulatory. Moja corolla stała nieużywana od drugiego dnia świąt do wczoraj i odpaliła bez problemu. I często tak sobie stoi nieużywana przez minimum tydzień. 

Napisano

trochę jest to też kwestia małych akumulatorów i beznadziejnej charakterystyki ładowania wymuszonej przez coraz bardziej zaostrzone normy...

można powiedzieć, że jest wiele drobnych rzeczy, które jak się zsumują to dają te problemy z akumulatorami...

kwestię wadliwych akumulatorów tureckiej marki mutlu pominę ;) 

trochę szkoda, że awaryjnie samochód nie może pożyczyć prądu z akumulatora trakcyjnego...to by rozwiązało wszystkie problemy...

Napisano
2 godziny temu, muzz napisał(a):

trochę jest to też kwestia małych akumulatorów i beznadziejnej charakterystyki ładowania wymuszonej przez coraz bardziej zaostrzone normy...

można powiedzieć, że jest wiele drobnych rzeczy, które jak się zsumują to dają te problemy z akumulatorami...

kwestię wadliwych akumulatorów tureckiej marki mutlu pominę ;) 

trochę szkoda, że awaryjnie samochód nie może pożyczyć prądu z akumulatora trakcyjnego...to by rozwiązało wszystkie problemy...

IMHO to kwestia kiepskich aku i małej pojemności. W końcu problem dotyczy dłuższych postoi a nie aut które są używane codzień.

Ostatnio wymieniałem aku w iCitygo, miałem wrażenie, że w maluchu miałem większy. Coś koło 40Ah, taki mały kwadratowy. OEM padł po 4latach/40kkm :( i to w aucie garażowanym (ciepłym) przy niskich poborach (EV), VAG robi straszne badziewie, bo podobno to nie pierwszy przypadek.

W Kii PHEV jest fajny patent, że doładowuje aku 12V z trakcyjnego, nawet jak auto jest nieużywane.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał(a):

W Kii PHEV jest fajny patent, że doładowuje aku 12V z trakcyjnego, nawet jak auto jest nieużywane.

no i to fajne rozwiązanie

gdzieś mi się w oczy rzuciło, że ponoć ta elektryczna toyota też bez wiedzy użytkownika potrafi podładować aku 12V...

Napisano
15 minut temu, muzz napisał(a):

no i to fajne rozwiązanie

gdzieś mi się w oczy rzuciło, że ponoć ta elektryczna toyota też bez wiedzy użytkownika potrafi podładować aku 12V...

Pewnie taniej jest dopisać soft, który steruje ładowaniem niż wstawić wiekszy aku ;). Dziwne, że tylko w EV.

W Kii dodatkowo widać kiedy ładuje, bo na podszybiu zapala się zielona lampka.

Napisano

samo ładowanie podczas jazdy to też teraz jest kpina

kiedyś alternator dawał stałe 14,4V (ew. z kompensacją temperaturową) a amperaż wg zapotrzebowania...

teraz jak jedziesz to potrafi nie ładować w ogóle, jak hamujesz to ładuje, samo ładowanie to też tylko do max 80% pojemności akumulatora itd...

ostatnio w nissanie z 2017 zgłębiałem problemy z ładowaniem akumulatora to właśnie tak to wygląda

w toyocie z resztą podobnie

najlepiej ponoć akumulator ładuje się w hybrydzie toyoty stojąc na P z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami prądu

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Rozrozniasz akumulator trakcyjny od rozruchowego ?

Ja to zielony, ale to czekajcie w hybrydzie jest akumulator w sensie ta bateria i też akumulator rozruchowy jak w kazdym aucie? Czy tego zwykłego już nie ma?

W dniu 8.01.2025 o 19:19, donpedro napisał(a):

Wtrysk bezpośredni zmuszony do notorycznej pracy w takich warunkach, rozrzedza olej benzyną (co znacząco pogarsza smarowanie) i generuje dużo sadzy

A czy wówczas rozwiązaniem nie jest częściej wymienić olej? A z sadzą co się robi jak się jej dużo nazbiera? Wystarczy przepalić auto na trasie czy coś trzeba czyścić/rozbierać? Nie mówię o GPF bo załóżmy że to wiem jak działa, ale pozostałe komponenty które mogą nabierać sadzy

Edytowane przez Sono223x

Napisano
Godzinę temu, Sono223x napisał(a):

Ja to zielony, ale to czekajcie w hybrydzie jest akumulator w sensie ta bateria i też akumulator rozruchowy jak w kazdym aucie? Czy tego zwykłego już nie ma?

Są dwa akumulatory . Trakcyjny i zwykły 12v

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, snoopi_lubin napisał(a):

Są dwa akumulatory . Trakcyjny i zwykły 12v

Ale do rozruchu jest tylko zwykły potrzebny? W sensie np. jest zima mróz -20, auto np. nie odpalane od dawna i chcemy odpalić. W normalnym aucie np. można podładować aku prostownikiem lub na kable od sąsiada. Czy takie coś zrobimy w hybrydzie? Czy może nie bo trakcyjny też musi mieć moc żeby jechać a jego się nie da na kable odpalić? 

Napisano
6 minut temu, Sono223x napisał(a):

Ale do rozruchu jest tylko zwykły potrzebny? W sensie np. jest zima mróz -20, auto np. nie odpalane od dawna i chcemy odpalić. W normalnym aucie np. można podładować aku prostownikiem lub na kable od sąsiada. Czy takie coś zrobimy w hybrydzie? Czy może nie bo trakcyjny też musi mieć moc żeby jechać a jego się nie da na kable odpalić? 

Normalnie odpalisz z kabli. 

Napisano
13 godzin temu, Sono223x napisał(a):

Wystarczy jakis najmniejszy powerbank 12V-tam prad z akumulatora 12V potrzebny jest tylko aby uruchomic kilka przekaznikow.Reszta juz opiera sie na baterii trakcyjnej.O akumulator trakcyjny sie nie boj-jego w normalnych warunkach nie da sie rozladowac.Dlatego m.in. ma tak mala pojemnosc.

Napisano
15 godzin temu, Sono223x napisał(a):

A czy wówczas rozwiązaniem nie jest częściej wymienić olej?

Tak, należałoby wymienić olej przynajmniej raz w roku, nawet jeśli przebieg jest minimalny skoro jest zrobiony na 2-3 kilometrowych odcinkach.

To najprostszy sposób na pozbycie się benzyny z oleju (przy tak użytkowanym wtrysku bezpośrednim może się jej zebrać kilka procent, a to znacząco zmniejsza ochronną lepkość oleju).

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Wystarczy jakis najmniejszy powerbank 12V-tam prad z akumulatora 12V potrzebny jest tylko aby uruchomic kilka przekaznikow.Reszta juz opiera sie na baterii trakcyjnej.O akumulator trakcyjny sie nie boj-jego w normalnych warunkach nie da sie rozladowac.Dlatego m.in. ma tak mala pojemnosc.

dokładnie, w corolli pojemność to ok. 45Ah ale już prąd rozruchowy to jakieś zdławione 280A 

Napisano
W dniu 10.01.2025 o 12:02, wlad napisał(a):

W HEV od Hyundaia jest nawet specjalny przycisk, zeby wystartowac aku 12V jak sie rozladuje.

Pozniej mozna go zostawic na 30 min i sie naladuje z trakcyjnego, albo w trakcie jazdy.