Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, ppmarian napisał(a):

IMO
Koreańczycy robią to lepiej

A że ich auta nie wyglądają jak mydelniczki to odbija się to na większych oporach = wyższym zużyciu kWh/100km co rekompensują rekordowymi jak na EV czasami uzupełniania energii

Wysłane za pomocą Tapatalk

Dobrze rozumiem, że cały sekret sukcesu Tesli to niskie opory powietrza?

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Nie wiem czy cały, ale dla przykładu taka Tesla Y ma współczynnik 0.23, a Kia EV6 0.28

To jest zajebista różnica.

Te wszystkie klameczki, kołpaczki i kształt (usłyszałem to ostatnio w jakimś teście), jak auta z gry komputerowej, gdzie producent nie kupił licencji od marki... ;]

Napisano
W dniu 19.01.2025 o 22:41, HelixSv napisał(a):

Sukces Tesli to w dużej mierze przekonanie ludzi, szczególnie w USA, że EV == Tesla.

Edytowane przez grogi

Napisano
17 minut temu, grogi napisał(a):

Sukces Tesli to w dużej mierze przekonanie ludzi, że EV == Tesla.

Może tak, może nie.

Dla mnie bardzo istotne jest to, że nie obsługuje żadnych [kurza twarz] apek na supercharger.

Używałem apek kilka jak miałem eGolfa, uzywałem nawet ostatnio na Orlen, bo potrzebowałem na gwałtu rety podładować Teslę. Stoisz na zimnie, zawsze wtedy wieje, pada i wszystko co złe, a Ty kombinujesz czy ładowarka już ruszyła czy wywaliła błędem ;]

Młody Chajzer ostatnio pokazał doświadczenia prawie tożsame z moimi ;]

Napisano
21 minut temu, grogi napisał(a):

Sukces Tesli to w dużej mierze przekonanie ludzi, że EV == Tesla.

Dokładnie, to propaganda. Najlepsze BEVy to robi teraz Toyota. Tak czytałem na autokąciku

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

No Ty chyba nie jesteś jednak tak upośledzony jak on (Chajzer na filmie machał Chademo mając auto z CCSem i 6 ładowarek z rzędu okazało się zepsutych, a to prawdopodobieństwo daleko niższe niż wygrana w lotka)

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

No Ty chyba nie jesteś jednak tak upośledzony jak on (Chajzer na filmie machał Chademo mając auto z CCSem i 6 ładowarek z rzędu okazało się zepsutych, a to prawdopodobieństwo daleko niższe niż wygrana w lotka)

Prawda ekranu. Nie jest zbytnio istotne jaką wtyczką machał, skoro na wyświetlaczu było napisane coś w stylu "nie działa, spje...j" ;]

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Może tak, może nie.

Dla mnie bardzo istotne jest to, że nie obsługuje żadnych [kurza twarz] apek na supercharger.

Używałem apek kilka jak miałem eGolfa, uzywałem nawet ostatnio na Orlen, bo potrzebowałem na gwałtu rety podładować Teslę. Stoisz na zimnie, zawsze wtedy wieje, pada i wszystko co złe, a Ty kombinujesz czy ładowarka już ruszyła czy wywaliła błędem ;]

Ja mam takie samo. Za wyjątkiem tych wilków... SuC po prostu działa.

Napisano

Nie cały ale zdecydowana większość. Niskie zurzycia kWh/100km - to w tesli głównie sprawa niskiego opóru pow.
= wysokiej wydajności vs. Konkurencji

Pytanie czy wszyscy są w stanie zaakceptować wygląd mydelniczki.

Po tym prawie roku za sterami EV uważam że najważniejsze jest szybkie ładowanie bo czy to ma zasięg realny 300 czy 350km o bez różnicy dla mnie

Oba są zdecydowanie i tak za niskie.

Ale czy się ładuje 35min czy 15min to zdecydowanie tak.

Napisano
10 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie cały ale zdecydowana większość. Niskie zurzycia kWh/100km - to w tesli głównie sprawa niskiego opóru pow.

Tak. Szczególnie w mieście.

Napisano
55 minut temu, format napisał(a):

W mieście Golf miał niższe. 
Trzeba oddać że ważył 1600kg, a nie 2000.

Napisano

Pokaż dane bo z moich obserwacji i obejrzanych materiałów w mieście różnice między klasowa konkurencją a Tesla są pokijalnie małe.

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Prawda ekranu. Nie jest zbytnio istotne jaką wtyczką machał, skoro na wyświetlaczu było napisane coś w stylu "nie działa, spje...j" ;]

Ładowarki są znacznie bardziej inteligentne niz myśleliśmy. Nie lubią chajzerowania. :ok:

Napisano
18 godzin temu, HanYs napisał(a):

Do czego potrzebny jest mi ten SEXY commander ? Poważnie pytam.

To ja poważnie odpowiem:

1. Kick down

2. Ponowne włączanie autopilota po zmianie pasa

3. Otwieranie z fotela kierowcy dowolnych drzwi niekumatym pasażerom

4. Sprawdzanie temperatury/podgrzewanie baterii

5. Szybkie włączanie świateł przeciwmgielnych

6. Dziękowanie 2x awaryjnymi

7. Regulacja fotela pasażera (po jednej z ostatnich aktualizacji można to robić z ekranu)

8. Zabawa w drift mode 

Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Nie cały ale zdecydoana większość. Niskie zurzycia kWh/100km - to w tesli głównie sprawa niskiego opóru pow.
= wysokiej wydajności vs. Konkurencji

Absolutnie nie.

Takie BMW iX3, mimo że postury kiosku z papierosami przerobionego na kofi-2-gou, w lecie jest rozsądnie oszczędne (przy 25*C na autostradzie ~220 Wh/km wobec ~195Wh/km w Modelu Y). Co z tego, jak w zimie zasięg leci na łeb, na szyję (przy -5*C odpowiednio 280 i 230 Wh/km)?! 

Przyczyny rewelacyjnych wyników Tesli szukać trzeba w nowatorskim systemie zarządzania energią. Super-manifold z zaworem octo-valve. 

Do tego elektryczność Tesli jest w centrum jej projektu. To od początku był samochód elektryczny, od początku tak o nim myślano. Konkurencja, mimo że dziś też buduje auta na dedykowanych platformach EV, to wciąż nie mogą dojść z tym do porządku.

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, slawekw napisał(a):

To ja poważnie odpowiem:

1. Kick down

2. Ponowne włączanie autopilota po zmianie pasa

3. Otwieranie z fotela kierowcy dowolnych drzwi niekumatym pasażerom

4. Sprawdzanie temperatury/podgrzewanie baterii

5. Szybkie włączanie świateł przeciwmgielnych

6. Dziękowanie 2x awaryjnymi

7. Regulacja fotela pasażera (po jednej z ostatnich aktualizacji można to robić z ekranu)

8. Zabawa w drift mode 

Sterowanie podgrzewaniem foteli z tyłu przez larwy

Odłączenie kabla ładowania bez grzebania w aplikacji

Force-The-MoFo-Wipers-Off.

Napisano

Absolutnie nie.

Takie BMW iX3, mimo że postury kiosku z papierosami przerobionego na kofi-2-gou, w lecie jest rozsądnie oszczędne (przy 25*C na autostradzie ~220 Wh/km wobec ~195Wh/km w Modelu Y). Co z tego, jak w zimie zasięg leci na łeb, na szyję (przy -5*C odpowiednio 280 i 230 Wh/km)?! 

Przyczyny rewelacyjnych wyników Tesli szukać trzeba w nowatorskim systemie zarządzania energią. Super-manifold z zaworem octo-valve. 

Do tego elektryczność Tesli jest w centrum jej projektu. To od początku był samochód elektryczny, od początku tak o nim myślano. Konkurencja, mimo że dziś też buduje auta na dedykowanych platformach EV, to wciąż nie mogą dojść z tym do porządku.

Wszystko się zgadza
187f77bc9dfdbec6d97886378f44c1f8.jpg

Napisano
22 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Wszystko się zgadza

A wiesz o ile wzrasta gęstość? Podpowiem, że wyprowadzisz z pV = nRT :)

Siła oporu aerodynamicznego jest liniowo zależna od gęstości powietrza. Wzrost gęstości o 10% (bo tyle mniej więcej jest przy przejściu z 300K do 270K) powinien skutkować takim samym wzrostem zapotrzebowania na prąd w obu pojazdach. A nie jest...

Więc to nie opór aerodynamiczny jest tutaj jedynym prowodyrem.

Edytowane przez grogi

Napisano

A wiesz o ile wzrasta gęstość? Podpowiem, że wyprowadzisz z pV = nRT [emoji4]

Siła oporu aerodynamicznego jest liniowo zależna od gęstości powietrza. Wzrost gęstości o 10% (bo tyle mniej więcej jest przy przejściu z 300K do 270K) powinien skutkować takim samym wzrostem zapotrzebowania na prąd w obu pojazdach. A nie jest...

Więc to nie opór aerodynamiczny jest tutaj jedynym prowodyrem.

Pozwolę sobie się nie zgodzić

Jeśli dla iX wyjściowo opór powietrza był większym % udziałowcem wszyskich oporów od Y To jej wzrost (siły oporu powietrza) będzie skutkować większym zapotrzebowaniem na jej pokonanie.

Zgodnie z tym co pisaliśmy o boxie dachowym na EV vs ICE

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Pozwolę sobie się nie zgodzić

Jeśli dla iX wyjściowo opór powietrza był większym % udziałowcem wszyskich oporów od Y To jej wzrost (siły oporu powietrza) będzie skutkować większym zapotrzebowaniem na jej pokonanie.

Zgodnie z tym co pisaliśmy o boxie dachowym na EV vs ICE

A próbowałeś to policzyć?

Masz wzrost zapotrzebowania na energię o ~30% (220->280) przy wzroście gęstości powietrza o ~10% (co przenosi się liniowo na opór aerodynamiczny, i dalej, z fundamentalnego wzoru na pracę W = F⋅S, na zapotrzebowanie na energię na pokonanie tego oporu)... Coś mi się tutaj nie dodaje... 😄

Napisano

A próbowałeś to policzyć?

Masz wzrost zapotrzebowania na energię o ~30% (220->280) przy wzroście gęstości powietrza o ~10% (co przenosi się liniowo na opór aerodynamiczny, i dalej, z fundamentalnego wzoru na pracę W = F⋅S, na zapotrzebowanie na energię na pokonanie tego oporu)... Coś mi się tutaj nie dodaje... [emoji1]

Podaje się

Tesla najlepsza…

Napisano
W dniu 20.01.2025 o 10:59, grogi napisał(a):

Force-The-MoFo-Wipers-Off.

Musi robisz coś źle. Instrukcji nie czytałeś czy coś w ten deseń ;]

Napisano
33 minuty temu, kravitz napisał(a):

Musi robisz coś źle. Instrukcji nie czytałeś czy coś w ten deseń ;]

albo w Europie inne deszcze padają niż w Rayó. Taką mam koncepcję

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Podaje się

Tesla najlepsza…

Bo akurat w tej materii absolutnie jest. Nikt nie ma tak efektywnego, a przy tym kompaktowego systemu. Pisałem o tym wcześniej...

W dniu 20.01.2025 o 10:58, grogi napisał(a):

Porównaj z tym, jak to Hyundai zrobił w Ioniqach. Przecież to nie stało nawet w tym samym sklepie z rurkami...

A to, że Tesla jest w innych punktach bardziej... niekonwencjonalna! ... - to mnie nie musisz przekonywać 😄

Edytowane przez grogi

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tesla najlepsza…

zapisuje sobie, wreszcie merytoryczny post z Twojej strony :jem:;]

Napisano

zapisuje sobie, wreszcie merytoryczny post z Twojej strony :jem:;]

Nie zapomnij o ….

Napisano

Właściwie wszystko jest lepsze. Przynajmniej na tym krótkim obwąchiu w salonie.

Jedyne minusy jakie znalazłem, to brak wajchy do zmiany kierunków i (to już subiektywny), ten tył z baaardzo dużym połaciem płaskiej powierzchni, która wygląda zwyczajnie przez to ciężko.

Minus może tez być taki, że umieszczone nisko światła przednie będą powodować oślepianie kierowcy tej Tesli przez inne pojazdy z matrixami/automatycznymi długimi. Zanim te inne smaochody wykryją tą teslę, to będą nadal jechac na drogowych i walić po oczach temu w nowej Y.

Podobny problem jest pewnie dla kierowców TIRów, a samochody z automatycznymi długimi niekoniecznie dobrze wykrywają te światełka na górze kabiny i dalej walą długimi.

Napisano

W końcu jakoś zaczyna wyglądać, nie ma efektu przyciętej mydelniczki ;). Jeszcze ze dwa FL i może być ciekawe auto.

Napisano
23 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Ładna :oki:

Nie, nie kupię ;]

Bardzo dużo rzeczy poprawili, a tylko jedną zwalili, tj brak tego patyka przy kierownicy z prawej.

Dla mnie to wygląda jak dużo lepsze auto.

Nawet takie głupoty jak odpływ (zakorkowany) w tym przednim bagażniku, czy poprawa irytującej półeczki z tyłu. Ciekawe czy nowa półka pasuje do starej Y, chętnie zamienię.

A bawi mnie (znaczy cieszy) ta zasuwka na trzymaki na kubki.

Dlaczego to jest dla mnie zabawne? Bo VW w Golfie poszedł dokładnie w odwrotnym kierunku w zyebanym Golfie 8. W 7 były one zasłaniane nawet bym powiedział elegancko, a w 8 nie dość że gołe, to jeszcze z takim porąbanym czymś w środku na jeden z kubków, że jedną ręką się tego nijak nie da schować ;]

Uważam że kierunek świetny :ok:

Fajnie też że z tyłu te oparcia foteli sterowane sa elektrycznie. Jedna z wad modelu Y jest w tym momencie częściowo rozwiązana.

Mój syn jest wysoki i zawadza mocno łbem o tą poziomą belkę kończącą na dachu szybę. Musi ustawiać oparcie fotela w tej drugiej pozycji, bardziej pionowej.

Przy elektrycznym sterowaniu, gdzie jest wiele pozycji "pomiędzy", by pewnie zmienił kąt tego oparcia o 2cm i byłoby już ok.

Z ciekawych rzeczy, zauważyłem też mocowanie tego uchwytu do holowania w przednim bagażniku. W moim Y jest na dnie. Raz tak przyjebałem w leżącego policjanta, że ten uchwyt wyleciał i latał później po bagażniku. Umieścili go na ściance czołowej, tej pionowej. Moim zdaniem w takim przypadku nagłe siły pionowe, jak np duża dziura nie będą tak działać na tą część i ona wypadnie chyba tylko przy jakimś dzwonie.

Na którymś z tych filmików autor wspomniał o flokowaniu kieszeni w drzwiach, że teraz obie ścianki są wyłożone, a nie tylko ta widoczna.

I znowu porównanie do Golfa. W 7 schowek w desce był flokowany, w 8 oczywiście już nie :hehe:

Widzę też że dorobili kamerę z przodu. Super.

To są niby małe rzeczy, ale widać, że firma robi postęp w swoich autach, a nie regres.

Cena widzę że skoczyła do góry i to oczywiście nie cieszy. Z drugiej strony, czy jest aż tak bardzo różna od tej z której startował Y na początku?

A teraz pomyślmy...cena startowa Golfa 7 i Golfa 8... ;] :hehe:

Napisano

1641293-00-H 

Ta półkę możesz kupić teraz. Coś koło 200 zł kosztuje bezpośrednio od Tesli. Chińskie Y mają je od dawna, tylko Berlińskie nie.

Edytowane przez grogi

Napisano
47 minut temu, grogi napisał(a):

1641293-00-H 

Ta półkę możesz kupić teraz. Coś koło 200 zł kosztuje bezpośrednio od Tesli. Chińskie Y mają je od dawna, tylko Berlińskie nie.

A ta 1641293-00-H to nie jest stara półka? Jak ta moja?

20250207_182338.jpg

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

A ta 1641293-00-H to nie jest stara półka? Jak ta moja?

No chyba tak właśnie wygląda ta "nowa ulepszona".

image.png.3f330396fa56ec76f0c0b8c058867767.png

@kravitz ma zapewne 1641293-00-D - bo taką wkładają w Berlinie. Dzieloną na trzy - kupa straszna.

image.png.cc41950ee5562c4c5154dc3695d7d420.png

Której ani nie złożysz, ani łatwo nie wyjmiesz... 

Edytowane przez grogi

Napisano
23 minuty temu, grogi napisał(a):

No chyba tak właśnie wygląda ta "nowa ulepszona".

image.png.3f330396fa56ec76f0c0b8c058867767.png

@kravitz ma zapewne 1641293-00-D - bo taką wkładają w Berlinie. Dzieloną na trzy - kupa straszna.

image.png.cc41950ee5562c4c5154dc3695d7d420.png

Której ani nie złożysz, ani łatwo nie wyjmiesz... 

Ale ja mam Teslę starszą niż kravitza.

W każdym razie, ta w Juniperze jest chyba jeszcze lepsza. 

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Ale ja mam Teslę starszą niż kravitza.

No. Z Chin jeszcze zapewne. Tesli ulepszanie nie zawsze idzie w dobrym kierunku...

Swoją drogą - fascynujące, że głupia półka może być tak skopana 😄

Edytowane przez grogi

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

No. Z Chin jeszcze zapewne. Tesli ulepszanie nie zawsze idzie w dobrym kierunku...

Swoją drogą - fascynujące, że głupia półka może być tak skopana 😄

Bo tej półki w pierwszych Y nie było i jest ona w zasadzie niepotrzebna. Tył jest bardzo dobrze zaciemniony i jedyne, wg mnie, zastosowanie półki w Y to lekkie wyciszenie. 

Napisano
48 minut temu, HelixSv napisał(a):

Bo tej półki w pierwszych Y nie było i jest ona w zasadzie niepotrzebna. Tył jest bardzo dobrze zaciemniony i jedyne, wg mnie, zastosowanie półki w Y to lekkie wyciszenie. 

No i latające bambetle przy hamowaniu...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nowy Y wjechał do cenników w Polsce. Ceny dość dobre moim skromnym. Szykuje się niezła orka na rynku.

Screenshot_20250221-210400.png

Kupujących zapraszam do skorzystania z referala w podpisie :hehe:

Napisano
6 minut temu, format napisał(a):

Nowy Y wjechał do cenników w Polsce. Ceny dość dobre moim skromnym. Szykuje się niezła orka na rynku.

Screenshot_20250221-210400.png

Patrząc na taniejącego dolara to bym powiedział że niebawem będzie taniej.

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 21:05, format napisał(a):

Na nowego Y referale nie działają. 

Ale zgadzam się że zapowiada się nowy hit. W ciągu miesiąca odezwało się do mnie kilku dawnych znajomych żeby podpytać co i jak jeśli chodiz o zakup i używanie Tesli - bo planują właśnie kupno nowego Y.