Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EV w zimie

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

https://insideevs.com/news/749389/fltp-41-ev-winter-test-2025/

W sumie ciekawy test - ile czasu spędzamy na jeździe a ile na lądowaniu EV w warunkach zimowych (Finlandia).

Jak już kiedyś odkryjesz YT to polecam kanał 

https://youtube.com/@bjornnyland?si=If2mDt7MITMV0EAJ

Napisano
W dniu 4.02.2025 o 14:18, Florydzialski napisał(a):

https://insideevs.com/news/749389/fltp-41-ev-winter-test-2025/

W sumie ciekawy test - ile czasu spędzamy na jeździe a ile na lądowaniu EV w warunkach zimowych (Finlandia).

Freezing cold! Finlandia! Zima! Temperatury od -4 do+1.

:lol::lol::lol:

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

Artykuł idealny dla naszych ekspertów. ;]

W Polsce temperatury od -4 do +1 to jeszcze nie jest zima. Chociaż to się zmienia i w tym roku dużo zimniej na razie nie było.

8-)

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał(a):

W Polsce temperatury od -4 do +1 to jeszcze nie jest zima. Chociaż to się zmienia i w tym roku dużo zimniej na razie nie było.

8-)

Wczoraj zjeżdżałem z Zielenca. Było -3 i już rekuperacji w Tesli prawie nie było.

Na początku stycznia byłem w Białce, było -12 i rekuperacja wyłączyła się całkowicie.

To tyle jeśli chodzi o ładowanie się, jadąc z górki Teslą ;)

W góry Tesla trzeba jeździć latem ;]

Napisano

Wczoraj zjeżdżałem z Zielenca. Było -3 i już rekuperacji w Tesli prawie nie było.
Na początku stycznia byłem w Białce, było -12 i rekuperacja wyłączyła się całkowicie.
To tyle jeśli chodzi o ładowanie się, jadąc z górki Teslą [emoji6]

Przy jakim stanie baterii ?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Zimnym.

Wystarczy sobie kliknąć w apce podgrzanie auta przed wyjazdem no ale prÓNd kosztuje! 🤣

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

Żeby nie być gołosłownym.

~10 minut przed wyjazdem + kilka przecznic jazdy i regen działa, temperatura zewnętrzna to -7*C

IMG_0659.jpeg

Nie ściemniaj. Wszyscy widzą, że jest 18 stopni... 

Napisano
8 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Teraz było z 80%, a w Białce to raczej mniej, stawiam na 30.

Teraz jechałem znowu i też prawie bez rekuperacji, ale zjechałem niżej była temperatura już dodatnia i musiałem pojechać gdzieś dalej, to była już prawie cała rekuperacja dostępna.

Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał(a):

Żeby nie być gołosłownym.

~10 minut przed wyjazdem + kilka przecznic jazdy i regen działa, temperatura zewnętrzna to -7*C

IMG_0659.jpeg

Podgrzać baterię czy auto?

Teraz miałem taką sytuację, że w Zieleńcu ruszyłem autem, przejechałem z kilometr. Auto postało z 5 minut, później jazda kilkanaście kilometrów do Dusznik. Głównie w dół. Temp -2, prawie brak rekuperacji.

Dojechalem, auto postało z 10 minut, temperatura +2 stopnie i już rekuperacji było na oko z 70%, tylko trochę tego słupka była zakropkowana i niedostępna.

W Białce przy -12 zero rekuperacji, nawet odrobinę. Kilkadziesiąt kilometrów zrobiliśmy w tej temperaturze i nic się nie polepszylo.

Nie wiem czy w kilkuletniej 3 nie masz jednak innego typu baterii niż ja w zeszłorocznej Y.

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Coś sie ta historia grubymi nićmi szyta jest...

W Zieleńcu w zimę z Warszawy ELEKTRKIEM?

Człowieku, elektryk to dookoła (ciepłego) komina zaprojektowany do jazdy jest.

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Coś sie ta historia grubymi nićmi szyta jest...

W Zieleńcu w zimę z Warszawy ELEKTRKIEM?

Człowieku, elektryk to dookoła (ciepłego) komina zaprojektowany do jazdy jest.

Golfa klepią, czymś trzeba jeździć. Też nie tryskam radością z tego powodu.

Napisano

Za dwa tygodnie robię takie coś. 🤗

Ma byc zimno 🐻‍❄️❄️  a ja mam Tesle o malutkim zasiegu.

Muszę założyć podwójne EV_skarpety do jazdy bez ogrzewania i wziać sprzęt do rozpalania ogniska. No i pomnożyć te 15h 6m x 10.

image.png.d73fdb35ac8152fbdcc6b441fcf0bc9e.png

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Taa. Ja też przedwczoraj wróciłem z Włoch, z gór. Na trasie sporo Tesli spotkałem na pl numerach. Na miejscu podobnie w ok poparkowane Tesle. Kilka widzialem z boxami na dachu. Te 1340km to pewnie cały tydzień jechały :).

W nocy było po -12C i jakoś wracały. Kolegi diesel rok temu już nie wrócił:)

20250201_154843.jpg.c343a2deac8bf1fab2d1b8d463a5eb9a.jpg

Napisano
55 minut temu, kravitz napisał(a):

Teraz miałem taką sytuację, że w Zieleńcu ruszyłem autem, przejechałem z kilometr. Auto postało z 5 minut, później jazda kilkanaście kilometrów do Dusznik. Głównie w dół. Temp -2, prawie brak rekuperacji.

Dojechalem, auto postało z 10 minut, temperatura +2 stopnie i już rekuperacji było na oko z 70%, tylko trochę tego słupka była zakropkowana i niedostępna.

W Białce przy -12 zero rekuperacji, nawet odrobinę. Kilkadziesiąt kilometrów zrobiliśmy w tej temperaturze i nic się nie polepszylo.

Nie wiem czy w kilkuletniej 3 nie masz jednak innego typu baterii niż ja w zeszłorocznej Y.

Jak podgrzewasz wnętrze to i baterię.

Taki symbol boczku  Ci się pojawi 😁

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

Taa. Ja też przedwczoraj wróciłem z Włoch, z gór. Na trasie sporo Tesli spotkałem na pl numerach. Na miejscu podobnie w ok poparkowane Tesle. Kilka widzialem z boxami na dachu. Te 1340km to pewnie cały tydzień jechały :).

W nocy było po -12C i jakoś wracały. Kolegi diesel rok temu już nie wrócił:)

20250201_154843.jpg.c343a2deac8bf1fab2d1b8d463a5eb9a.jpg

Ja nigdzie nie napisalem ze sie nie da.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Jak uruchomisz z aplikacji podgrzewanie wnętrza, to bateria też się podgrzeje. Nie do temperatury żeby przyjęła 250 kW na SuC, ale an tyle, żeby rekuperacja działała w ~75%...

Codziennie rano o 7:30 robię trasę 50km. Zima jest, czasami nawet było i -10*C. Mam ustawione podgrzewanie i poza mimimalnym osłabieniem rekuperacji i zawistnym spojrzeniem sąsiadów, którzy skrobią lód z szyb, nie zauważyłem większych dolegliwości. 

2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Masz LR, prawda? To tam są ogniwa LG 5L NCM. Nie są tak bardzo czułe na temperaturę jak LFP w standard range.  

Edytowane przez grogi

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Miło, że masz świadomość i 3x użyłeś słowa Tesla, a nie EV :oki:

Napisano
35 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Miło, że masz świadomość i 3x użyłeś słowa Tesla, a nie EV :oki:

Uzywqlem świadomie, bo w eGolfie nigdy takiej sytuacji nie było. Rekuperacja siadała tam tylko przy pełnej baterii. Przy mrozie było gorzej, ale zjeżdżało może do połowy. A tu lekki mróz i trzeba myśleć o grzaniu auta. Ogólnie „proteza”

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Uzywqlem świadomie, bo w eGolfie nigdy takiej sytuacji nie było. Rekuperacja siadała tam tylko przy pełnej baterii. Przy mrozie było gorzej, ale zjeżdżało może do połowy. A tu lekki mróz i trzeba myśleć o grzaniu auta. Ogólnie „proteza”

Powiedz jeszcze, że skrobiesz ręcznie szyby 🤣

Napisano
31 minut temu, HanYs napisał(a):

Powiedz jeszcze, że skrobiesz ręcznie szyby 🤣

Bardzo fajnie. Iść w śmieszki, żeby nie przyznać że to zwyczajnie gowno.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Bardzo fajnie. Iść w śmieszki, żeby nie przyznać że to zwyczajnie gowno.

Co jest gównem ? Wsiadanie do ciepłego i odlodzonego auta ? 😁

Czy to, że musisz umieć czytać ze zrozumieniem? 🤣

Pamiętać nie musisz, bo możesz sobie to ustawić. 😉

Napisano
14 minut temu, HanYs napisał(a):

Czy to, że musisz umieć czytać ze zrozumieniem? 🤣

Pamiętać nie musisz, bo możesz sobie to ustawić. 😉

Auto nie było zaszronione. Wsiadałem w ciuchach narciarskich, więc ciepła w środku też nie potrzebowałem natychmiast. Jechałem za karetka która zabrała moją żonę. Mam w tej sytuacji klikać po apce żeby podgrzewać baterie? Dobrze się czujesz?

Auto ma się zawsze zachowywać tak samo, po cholerę mi procedura startową jakby leciał bombardowac Irak?

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Auto nie było zaszronione. Wsiadałem w ciuchach narciarskich, więc ciepła w środku też nie potrzebowałem natychmiast. Jechałem za karetka która zabrała moją żonę. Mam w tej sytuacji klikać po apce żeby podgrzewać baterie? Dobrze się czujesz?

Auto ma się zawsze zachowywać tak samo, po cholerę mi procedura startową jakby leciał bombardowac Irak?

Po kiego wuja w takiej sytuacji był Ci regen ? 😳

Podajesz sytuację alarmową jakby każdy użytkownik tak robił na codzień.

Auto podgrzeje sobie baterię samo jeśli potrzeba. Jeśli go nie masz to pewnie zostało odpowiednio skalkulowane przez kompa który tym się zajmuje. Temperatura baterii ma znaczenie.Jedziesz bez i automatycznie działają hamulce tak samo jakby to było z rekuperacją. W czym jest problem ? 

W wyśmienicie działającym Golfie rekuperację  masz z INNĄ siłą zależnie od stanu naładowania baterii co jest niewyobrażalne w jakimkolwiek samochodzie 🤣

Pewnie skuteczność odzyskiwania musi być gigantyczna! 

Napisano
13 minut temu, HanYs napisał(a):

Jedziesz bez i automatycznie działają hamulce tak samo jakby to było z rekuperacją. W czym jest problem ? 

Chyba w Twojej Tesli.

U mnie brak rekuperacji, to tryb żeglowania. Dokładnie tak, jakbyś w spalinowce wrzucił luz.

I to jest problem ze czy sytuacja alarmowa, czy roztargnienie, czy cokolwiek, auto nie działa jak ma działać i to przy tempreraturze przy której jeszcze wszystkie kałuże nie zamarzły.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

To samo jest z ładowaniem.

Micro bufory, wszystkie parametry wyżyłowane, baterie po taniości i tak to jest 🤪

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

Chyba w Twojej Tesli.

U mnie brak rekuperacji, to tryb żeglowania. Dokładnie tak, jakbyś w spalinowce wrzucił luz.

I to jest problem ze czy sytuacja alarmowa, czy roztargnienie, czy cokolwiek, auto nie działa jak ma działać i to przy tempreraturze przy której jeszcze wszystkie kałuże nie zamarzły.

To Twój wybór więc nie narzekaj. 

Napisano

Najlepsze jest to że @kravitz naprawdę wierzy w to co mówi.

Bo tak się składa że ja przez trzy zimy użytkowałem citigo-e z taką samą baterią jaką on miał w swoim obiekcie westchnień i tak jak Ciebie @HanYs te bzdury bawią, tak mnie bawią podwójnie.

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Bo tak się składa że ja przez trzy zimy użytkowałem citigo-e z taką samą baterią jaką on miał w swoim obiekcie westchnień i tak jak Ciebie @HanYs te bzdury bawią, tak mnie bawią podwójnie.

On sobie sam wyłączył użycie hamulców ! 🤣

Napisano

W toyocie jak jest ciepło to rekuperacja zaczyna działać od poziomu baterii 97 a w pełni od poziomu 94%

jak jest zimno (-10 nie miałem okazji przy niższych) od poziomu 93 zaczyna działać z w pełni od 90%

Może to jest kwestia okienka baterii dostępnego dla użytkownika netto vs brutto i z racji tego że w tesli jest to mocno wyśrubowane i tego zapasu z góry jest mało to takie ograniczenia ma ?

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

Może to jest kwestia okienka baterii dostępnego dla użytkownika netto vs brutto i z racji tego że w tesli jest to mocno wyśrubowane i tego zapasu z góry jest mało to takie ograniczenia ma ?

Zapewne kwestia wyśrubowania na maksa, tak jak pisał @mrBEAN, w końcu model 3/Y mają po 82 brutto / 75 netto, więc tylko 7kWh buforu.

A że bZ4x ma dokładnie tyle samo, EV6 ma 4kWh buforu to szybko wyprzemy i myk, już nam się mądrości pana fasoli zgodzą z realiami i możemy je bezmyślnie powtarzać :oki:

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Fizyka i zarządzanie baterią. Przycina "na górce" tak samo jak przy ładowaniu. Przy 50% da się 'wepchnąć' w baterię np 100kW, a przy 95% 15kW, a przy 99% 2kW. Przy rekuperacji powstało by (strzelam) 40kW mocy, więc z większością nie byłoby co zrobić, także komp odcina odzyskiwanie. 

Im większy bufor na górze tym mniej przycina, krzywa mocy działa też zapewne w fukcji temperatury. 

Napisano
11 godzin temu, HanYs napisał(a):

Czy ja robię coś źle, że mam tak w aucie spalinowym?

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

;l

Auta na paliwa kopalne mają takie straty energii, że laski* nie robią.

* Sorry, nie mialem jak napisać "ł"  :ok:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

;l

Poszedłeś na łatwiznę i Twoje życie jest smutne. 

augmented reality airplane GIF by Wikitude

Napisano
4 minuty temu, HanYs napisał(a):

W EU ? Tylko łamiesz prawo. 🤣

A poka który przepis.

:cfaniak:

Napisano
14 godzin temu, HanYs napisał(a):

Jedziesz bez i automatycznie działają hamulce tak samo jakby to było z rekuperacją.

No ale nie działają. I mimo że kiedyś była taka opcja, nie można teraz tego włączyć. 

Napisano
10 minut temu, grogi napisał(a):

No ale nie działają. I mimo że kiedyś była taka opcja, nie można teraz tego włączyć. 

Co nie działa? Hamulce ? 

Napisano
37 minut temu, HanYs napisał(a):

Co nie działa? Hamulce ? 

Tak. Nie zachodzi "automatycznie działają hamulce, tak samo jakby to było z rekuperacją".

Strasznie trudno się z Tobą rozmawia, na każdym kroku starasz się interlokutora robić idiotę i udowodnić, że to co widzi na własne oczy to wcale nie ma miejsca. Gaslighting to się nazywa - nowe słowo do słownika na dzisiaj.

Edytowane przez grogi

Napisano

Zapewne kwestia wyśrubowania na maksa, tak jak pisał @mrBEAN, w końcu model 3/Y mają po 82 brutto / 75 netto, więc tylko 7kWh buforu.

A że bZ4x ma dokładnie tyle samo, EV6 ma 4kWh buforu to szybko wyprzemy i myk, już nam się mądrości pana fasoli zgodzą z realiami i możemy je bezmyślnie powtarzać :oki:

Ja bym bufor bardziej liczył w % niż kWh

W toyocie (72kWh brutto 64 Netto) będzie to 11%
W tesli (82/75) będzie to 8,5%

Napisano
6 minut temu, grogi napisał(a):

Tak. Nie działają "automatycznie hamulce, tak samo jakby to było z rekuperacją".

Strasznie trudno się z Tobą rozmawia, na każdym kroku starasz się interlokutora robić idiotę. 

Nie jest moim celem robienie idioty z kogokolwiek. Stwierdzam tylko fakt jak to działa.

Jak nie jak tak. 😁

Chyba, że masz coś zepsute.

Jeśli nie działa rekuperacja to działają fizyczne hamulce. Oczywiście jeśli sam tego nie wyłączyłeś, bo domyślnie jest włączone.

IMG_0663.jpegIMG_0664.jpeg

Nie wiem czy byłbym w stanie stwierdzić czy to hamulce czy regen gdyby nie wskaźnik na ekranie.

Napisano

No widzisz. W mojej nie ma, zepsuta z fabryki.

Jak wróci do domu, to ci zrobię foto...

Napisano
57 minut temu, grogi napisał(a):

Jeśli faktycznie nie masz takiej opcji i faktycznie auto nie hamuje jeśli regen jest niedostępny to może tłumaczyć całą resztę baboli z którymi się kilka osób tutaj użera.

To musiałby być jakiś “pierwotny” soft zaadaptowany tylko do Y.

Napisano

Prędzej "ulepszony", żeby wycisnąć każdy kilometr z cyklu EPA/WLTP. 

Był na Reddit wątek, gdzie człowiek miał dwa Ygreki. Jeden hamował, drugi nie... Teraz nie ma szans, żebym linka znalazł...

Mam wrażenie, że najlepsze Tesla były ~ 2022 roku. Potem zaczęło się cięcie gięcie. Ty chyba masz właśnie 2022... 

Edytowane przez grogi

Napisano
18 godzin temu, format napisał(a):

Najlepsze jest to że @format się śmieje jak głupi do sera, a do Skody instrukcji nie czytał.

Napisano
46 minut temu, grogi napisał(a):

Prędzej "ulepszony", żeby wycisnąć każdy kilometr z cyklu EPA/WLTP. 

Był na Reddit wątek, gdzie człowiek miał dwa Ygreki. Jeden hamował, drugi nie... Teraz nie ma szans, żebym linka znalazł...

Mam wrażenie, że najlepsze Tesla były ~ 2022 roku. Potem zaczęło się cięcie gięcie. Ty chyba masz właśnie 2022... 

Tak, mam M3 LR z 03/2022.  

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

U mnie jest tak:

20250211_155836.jpg.f417e373efdb2589ecde4ada59f4a831.jpg

Jeździłem różnymi EV z e-pedałem i bez. Radzę sobie spokojnie w obu systemach.