Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EV w zimie

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, HelixSv napisał(a):

Jeździłem różnymi EV z e-pedałem i bez. Radzę sobie spokojnie w obu systemach. 

No to masz jak ja. 

Tu nie chodzi o to, że jest tak i tak. Też jeżdżę Mini, w którym nie ma one pedal driving i jest ok.

Chodzi raczej o to, że w Tesli puszczasz gaz i oczekujesz konkretnej reakcji zwalniającej. Czasami zwalnia jak szalone, a czasami leci do przodu jakbyś miał pedał w pozycji 20%. Model3 @HanYs zawsze zwalnia tak samo, czasami posiłkując się hamulcami (robiąc przy tym ich czyszczenie, co też jest pozytywne) - takiego zachowania bym oczekiwał. Ale nie jest mi to dane... 

Nowe Y nie są niestety przewidywalne w tej materii.

Tej ikonki też nigdy nie widziałem... 😄

image.png

Edytowane przez grogi

Napisano
13 minut temu, grogi napisał(a):

Chodzi raczej o to, że w Tesli puszczasz gaz i oczekujesz konkretnej reakcji zwalniającej

Jeśli piszesz o tym, czego JA ;] oczekuję, to ja nauczyłem się po pierwszym razie, że po pełnym naładowaniu (lub przy niskiej temp) odpuszczenie hamulca zwalnia mniej niz zazwyczaj. 

I teraz tego właśnie oczekuję. ;]

Nie jest to dla mnie żaden problem, a na pewno nie chcę, żeby Tesla uruchomiała mi hamulce. :nono:

Edytowane przez HelixSv

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Jeśli piszesz o tym, czego JA ;] oczekuję, to ja nauczyłem się po pierwszym razie, że po pełnym naładowaniu odpuszczenie hamulca  zwalnia mniej niz zazwyczaj. 

I teraz tego właśnie oczekuję. ;]

Nie jest to dla mnie żaden problem, a na pewno nie chcę, żeby Tesla uruchomiała mi hamulce. :nono:

Dla Ciebie był właśnie ten checkbox przeznaczony :)

Napisano
14 minut temu, grogi napisał(a):

Tej ikonki też nigdy nie widziałem... 😄

image.png

Ja teraz widuję codziennie. Przeważnie oznacza tylko lekkie ograniczenie rekuperacji. Nie ma dla mnie większego znaczenia. 

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

Dla Ciebie był właśnie ten checkbox przeznaczony :)

Ja bym powiedział, że wręcz odwrotnie.  ;]

Przeznaczony jest dla tych, co nie radzą sobie z "nieprzewidywalnością", dla nich ten toggle powstał.

Ja sobie radzę świetnie bez tego wihajstra. ;]

Napisano
13 godzin temu, format napisał(a):

Zapewne kwestia wyśrubowania na maksa, tak jak pisał @mrBEAN, w końcu model 3/Y mają po 82 brutto / 75 netto, więc tylko 7kWh buforu.

A że bZ4x ma dokładnie tyle samo, EV6 ma 4kWh buforu to szybko wyprzemy i myk, już nam się mądrości pana fasoli zgodzą z realiami i możemy je bezmyślnie powtarzać :oki:

Przy SOC display 100% ile jest faktycznie?  
Pytam o 3/Y.

A co z chemią w bateriach?

A może kwestia zarządzania przez BMS?

Fakt jest taki, że Twoje ulubione EV6 lepiej znosi niskie temperatury i kwestię ograniczenia regenu.

Chyba, że coś się zmieniło to chętnie poczytam i podyskutuję, zresztą po to był poprzedni wpis.

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Przy SOC display 100% ile jest faktycznie?  
Pytam o 3/Y.

A co z chemią w bateriach?

A może kwestia zarządzania przez BMS?

EV6 ma przede wszystkim znacznie lepszą krzywą ładowania i to właściwie z tego wynika, bo moc rekuperacji to nic innego jak moc ładowania. Jednocześnie ma też problem z przegrzewaniem baterii gdy podczas ładowania jednocześnie samochód musi zapewnić chłodzenie / ogrzewanie w kabinie.

Napisano

EV to dla mnie przygoda motoryzacyjna i nie mam żadnej ideologii.

Pali YLRAWD strasznie dużo. 

Do fabryki mam 30 km/40 min. Duże odcinki 60-90 km/h. Warszawa - czyli teraz 0-(-5)C.  Rano ogrzana, ciepły fotel i kółko. Nazad nie ma takiej potrzeby (garaż).

Powrót identyczny 30 km/40 min.

Czyli 60 km "jak obszył".  A na wyświetlaczu z zasięgu ubywa 150-170 km. Naprawdę spokojną jak na mnie jazdą.

Czegoś nie rozumiem. Może mam zepsutą Y ? Pytam poważnie, to nie spamowania/trolowanie.

Napisano
12 minut temu, mati1.6dohc napisał(a):

Do fabryki mam 30 km/40 min. Duże odcinki 60-90 km/h. Warszawa - czyli teraz 0-(-5)C.  Rano ogrzana, ciepły fotel i kółko. Nazad nie ma takiej potrzeby (garaż).

Czyli 60 km "jak obszył".  A na wyświetlaczu z zasięgu ubywa 150-170 km. Naprawdę spokojną jak na mnie jazdą.

Czegoś nie rozumiem. Może mam zepsutą Y ? Pytam poważnie, to nie spamowania/trolowanie.

Jakie masz zużycie energii?

Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał(a):

U mnie nigdy taka się nie pojawiła.

A u mnie zawsze przy ujemnej temperaturze.

Napisano
2 godziny temu, mati1.6dohc napisał(a):

Odpowiem Ci jak ja to widzę.

W VW, podobnie chyba jak w spalinowych autach, komp pokazuje dane na podstawie tego co ma w baku/baterii i na podstawie zużycia z iluś tam ostatnich kilometrów.

W Tesli tego drugiego nie zauważyłem. Pokazuje raczej na podstawie stałej wartości, wziętej pewnie z testów WLTP. 

Dodatkowo z tego co widzę Tesla w ogóle nie uwzględnia zużycia na ogrzewanie na postoju. W spalinowce jakbyś sobie chciał ogrzać kabinie odpalając silnik, to to zużycie będzie doliczone do całego spalania na 100km. W elektrycznym Golfie też tak było. W Tesli nie. Odmrażałeś auto, później wsiadasz do ciepłego i zaczyna dopiero teraz mierzyć kWh/100km. Wynik wygląda zajebiscie, ale jest oszustwem.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

A u mnie zawsze przy ujemnej temperaturze.

Tak z ciekawości, czy masz FSD komputer? 
W info pojazdu powinna być ta informacja.

Może niektóre wersje nie mają odpowiedniego hardware-u ? 
Szukając w tym temacie gdzieś czytałem, że biorąc pod uwagę wszystkie modele Tesli może być około 180 różnych wersji 😳

Napisano
7 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Ja bym powiedział, że wręcz odwrotnie.  ;]

Przeznaczony jest dla tych, co nie radzą sobie z "nieprzewidywalnością", dla nich ten toggle powstał.

Ja sobie radzę świetnie bez tego wihajstra. ;]

Przecież z ta opcja to kompletnie idealne rozwiązanie. 

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

Przecież z ta opcja to kompletnie idealne rozwiązanie. 

Rozwiązanie polegajace na tym, że odpuszenie gazu powoduje aktywację hamulcy? I to tylko po to, aby mieć takie same experience?

Zdecydowanie nie dla mnie. 

Napisano
5 godzin temu, HanYs napisał(a):

Tak z ciekawości, czy masz FSD komputer? 
W info pojazdu powinna być ta informacja.

Może niektóre wersje nie mają odpowiedniego hardware-u ? 
Szukając w tym temacie gdzieś czytałem, że biorąc pod uwagę wszystkie modele Tesli może być około 180 różnych wersji 😳

Mam takie info Autopilot: w zestawie.

I na samej górze: Komputer autopilota: Komputer z obsługą funkcji pełna zdolność 

Jak kliknę „Dodatkowe informacje” to tam jeszcze „Komputer z obsługą funkcji pełna zdolność do samodzielnej jazdy 4”

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 17:56, kravitz napisał(a):

Golfa klepią, czymś trzeba jeździć. Też nie tryskam radością z tego powodu.

Jest wątek o tym golfie co się stało?

Nie mogłeś wziąć tego "nowego" trzeciego auta ;] ?

Godzinę temu, kravitz napisał(a):

I na samej górze: Komputer autopilota: Komputer z obsługą funkcji pełna zdolność 

Jak kliknę „Dodatkowe informacje” to tam jeszcze „Komputer z obsługą funkcji pełna zdolność do samodzielnej jazdy 4”

kurde jak mam tak rozkminiać samochód i jego triki jak z kompem to mi się nie chce... wystarczy, że w robocie się z tym pier... ;] 

Napisano
6 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Rozwiązanie polegajace na tym, że odpuszenie gazu powoduje aktywację hamulcy? I to tylko po to, aby mieć takie same experience?

Nie bardzo rozumiem ale po to mamy (nie wszyscy) “pstryczki” żeby każdy mógł sobie ustawić jak chce.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Mam takie info Autopilot: w zestawie.

No to masz co potrzeba więc to kwestia softu.

Napisano
20 godzin temu, format napisał(a):

EV6 ma przede wszystkim znacznie lepszą krzywą ładowania i to właściwie z tego wynika, bo moc rekuperacji to nic innego jak moc ładowania. Jednocześnie ma też problem z przegrzewaniem baterii gdy podczas ładowania jednocześnie samochód musi zapewnić chłodzenie / ogrzewanie w kabinie.

A może jednak byś się skusił odpowiedzieć na pierwsze pytanie? 😁

W praktyce nie ma dramatu 👍

Głupsze jest to, że za każdym razem po ładowaniu chłodzi baterię, aż osiągnie 25-30*C. 
Nawet jak jest -10*C na zewnątrz. 

Tam ogólnie jest skopany temat defrostów i szeroko pojętej wentylacji. 

Przypuszczam, że poliftowa wersja będzie już pozbawiona tych błędów. 

Chemia baterii za pewne też się różni.

BMSy też zupełnie inaczej zarządzają. 

I finalnie tak, ładuje się dużo efektywniej.

Co ciekawe nawet dziś po ponad 3 latach mało który wóz jest na podobnym poziomie.

ALE, idzie nowe 😎

Merc wchodzi mocno w 800V, BMW również.

Audi/Porsche już dłuższy czas są i przeskoczyli koreańców delikatnie, a z drugiej strony na ładowarkach 400V jest u nich kaszana i idą na pół gwizdka, a koreańce biorą co dają. 

W praktyce jak widzę  obok lądujące się Skody, VW czy inne Fordy to tylko im współczuć 😁

Tesle, Merce, BMW jeszcze znośnie, bo połączenie wydajności i nienajgorszej krzywej daje rozsądne wyniki. 

Tesla planuje wejść w 800V w 3/Y? 

Napisano
9 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Tak, właśnie po to. Żeby urządzenie, z którego korzystasz, działało w przewidywalny sposób, a Ty nie musiał się doktoryzować i wiedzieć o tym, że jak jest zimno to masz wyciągnąć ssanie, a po 5 minutach je zamknąć. Żeby nie trzeba było przestawiać ręcznie kąta wyprzedzenia zapłonu, jeśli ilość oktanów w paliwie jest inna. Żeby temperatura płynu chłodzącego nie zawracała Ci głowy. I żebyś nie musiał inaczej naciskać na hamulec, bo jest zimno albo bo jest pełna bateria.

Ruszasz - jedzie. 10% pedału przyśpieszenia - hamuje z przyśpieszeniem -5 m/s2. 0% pedału - hamuje z przyśpieszeniem -15m /s2. Zawsze - czy zimno, czy w lecie. Czy pusto, czy pełno. Zawsze tak samo...

Ale widzę, że niektórych nostalgia dogania, że "kiedyś to było". I auta, które zachowuje się zupełnie inaczej zimą czy latem, chcą... 

Edytowane przez grogi

Napisano
50 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Audi/Porsche już dłuższy czas są i przeskoczyli koreańców delikatnie, a z drugiej strony na ładowarkach 400V jest u nich kaszana i idą na pół gwizdka, a koreańce biorą co dają. 

Koreańce bardzo fajnie robią konwersje 400V -> 800V. Jest do tego używany inwerter silnika tylnej osi :)

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

No to masz co potrzeba więc to kwestia softu.

ob24y5-1.jpg

Głupie jest to, że ktoś gdzieś decyduje, co będzie, a co nie - i jest "Highway or my way"... 

Napisano
52 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Nie, za duża to przeróbka... W CT testują, jak to działa i najszybciej w nowym modelu S to będzie... Jeśli będzie. 

Napisano

Dopóki ładuje się szybciej niż ja potrzebuję, to może wchodzić nawet w 80V.  ;]

Merc wchodzi mocno w 800V, BMW również.

Audi/Porsche już dłuższy czas są

Chiński Zeekr 7X też ma 800V i jest podobno rekordzistą świata pod względem szybkości ładowania. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
10 minut temu, grogi napisał(a):

Tak, właśnie po to. Żeby urządzenie, z którego korzystasz, działało w przewidywalny sposób, a Ty nie musiał się doktoryzować i wiedzieć o tym, że jak jest zimno to masz wyciągnąć ssanie, a po 5 minutach je zamknąć. Żeby nie trzeba było przestawiać ręcznie kąta wyprzedzenia zapłonu, jeśli ilość oktanów w paliwie jest inna. Żeby temperatura płynu chłodzącego nie zawracała Ci głowy. I żebyś nie musiał inaczej naciskać na hamulec, bo jest zimno albo bo jest pełna bateria.

Ruszasz - jedzie. 10% pedału przyśpieszenia - hamuje z przyśpieszeniem -5 m/s2. 0% pedału - hamuje z przyśpieszeniem -15m /s2. Zawsze - czy zimno, czy w lecie. Czy pusto, czy pełno. Zawsze tak samo...

Ale widzę, że niektórych nostalgia dogania, że "kiedyś to było". I auta, które zachowuje się zupełnie inaczej zimą czy latem, chcą... 

Z całym szacunkiem :piwo: , to nonsens. Marnotrastwo, czasem dość cennej, energii.

Wyobrażasz sobie auto spalinowe, które po odpuszczeniu gazu zaczyna hamować fizycznymi hamulcami zamiast hamować silnikiem bądź żeglować? Toż to zbrodnia finansowa i ekologiczna. ;]

U mnie rekuperacja działa zawsze, czasem jest tylko deko lżejsza, nie ma właściwie żadnego wpływu na jazdę. 

W najgorszym, jak rozumiem krytycznym, wypadku muszę przenieść nogę z gazu na hamulec. Ogarniam to bez zastanowienia. Znaczy tak, do tej pory myślałem, ale okazuje sie, że ja nieświadomie liczę w pamięci ujemne przyśpieszenia. ;]

Ale to tylko moja opinia. Może jestem zbyt świadomym użytkownikiem. Pora otwierać przewód doktorski. ;] :piwo:

Napisano
30 minut temu, HelixSv napisał(a):

Dopóki ładuje się szybciej niż ja potrzebuję, to może wchodzić nawet w 80V. 

Nie no jasne, nie jesteś sam ;]

30 minut temu, HelixSv napisał(a):

Chiński Zeekr 7X też ma 800V i jest podobno rekordzistą świata pod względem szybkości ładowania. 

Będzie na polskim rynku, będziemy rozmawiać ;) 

Napisano
35 minut temu, grogi napisał(a):

Nie, za duża to przeróbka..

W obecnych modelach tak, ale chyba planują te mydelniczki w końcu zrobić jako wersja 2.0 i raczej za te 3-4 lata powinni w 800V wejść 🧐

Napisano
4 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Nie wiem. W ogóle się tym nie interesuję, bo mnie to na nic

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

No to koniec imprezy ;]

No niestety, chyba z dwa razy w życiu się ładowałem na stacji 800v.

Napisano
22 godziny temu, kravitz napisał(a):

W Tesli tego drugiego nie zauważyłem. Pokazuje raczej na podstawie stałej wartości, wziętej pewnie z testów WLTP. 

W nowym Yaris Cross HEV jest tak samo. Przejechał na baku 360 km, a po tankowaniu znów optymistycznie pokazuje 750 km zasięgu. :hehe: 

Napisano
32 minuty temu, maras77 napisał(a):

W nowym Yaris Cross HEV jest tak samo. Przejechał na baku 360 km, a po tankowaniu znów optymistycznie pokazuje 750 km zasięgu. :hehe: 

Btw, świetny wynik 😁

Napisano
W dniu 11.02.2025 o 12:09, HanYs napisał(a):

W EU ? Tylko łamiesz prawo. 🤣

Suche webasto to łamanie prawa? ;)

Napisano
12 godzin temu, koNik napisał(a):

Suche webasto to łamanie prawa? ;)

Webasto w nowych autach to chyba jako jakoś extra droga opcja. Teraz to się załatwia w zdalnym odpaleniu silnika przez apkę. Niestety prawo EU jest przeciwko temu, więc większość producentów blokuję tą opcje. Chyba, że ma się Volvo które się na to wypięło lub EV.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Webasto w nowych autach to chyba jako jakoś extra droga opcja. Teraz to się załatwia w zdalnym odpaleniu silnika przez apkę. Niestety prawo EU jest przeciwko temu, więc większość producentów blokuję tą opcje. Chyba, że ma się Volvo które się na to wypięło lub EV.

...lub Rangera, który też sie na to wypiął. A prawo zabrania stać z odpalonym silnikiem tylko w terenie zabudowanym. Dodatkowo, jeśli się dobrze wczytać w przepisy to one nie obejmują odpalenia zdalnego, bo jest w nich mowa o oddalaniu się od pojazdu lub pozostawianiu pojazdu. Co w przypadku odpalenia zdalnego nie ma miejsca.

:skromny:

PS. Nowy VW Amarok w dwóch najwyższych wersjach miał webasto w standardzie, dopiero od MY2025 jest to opcja, którą można sobie konfigurować.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Lub toyota hybryda

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Dodatkowo, jeśli się dobrze wczytać w przepisy to one nie obejmują odpalenia zdalnego, bo jest w nich mowa o oddalaniu się od pojazdu lub pozostawianiu pojazdu.

Wydaje mi się że tu to bardziej chodzi o to żeby nieuprawniona osoba nie użyła pojazdu. Dlatego nie wolno się oddalać.

Napisano
Wydaje mi się że tu to bardziej chodzi o to żeby nieuprawniona osoba nie użyła pojazdu. Dlatego nie wolno się oddalać.

Nie użyje bo bez kluczyka/karty w środku auta nie można włączyć D lub R na wybieraku

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

PS. Nowy VW Amarok w dwóch najwyższych wersjach miał webasto w standardzie, dopiero od MY2025 jest to opcja, którą można sobie konfigurować.

Scania też pewnie ma :phi:.

4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Lub toyota hybryda

Tylko, że tam pewnie grzeje prądem ?

2 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

ale jak oddalać przy zdalnym odpalaniu ;] ? Cała idea jest tak, że użytkownika tam nie ma.

Auto pozostaje zamknięte i nikt tam nie wlezie, a nawet jeżeli to nie ruszy.

Napisano
14 minut temu, sherif napisał(a):

ale jak oddalać przy zdalnym odpalaniu ;] ? Cała idea jest tak, że użytkownika tam nie ma.

Auto pozostaje zamknięte i nikt tam nie wlezie, a nawet jeżeli to nie ruszy.

Ale ja piszę co miał w zamyśle ustawodwca pisząc takie a nie inne prawo. A jak ono ma się do rzeczywistości to już inna dyskusja :) 

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Ale ja piszę co miał w zamyśle ustawodwca pisząc takie a nie inne prawo. A jak ono ma się do rzeczywistości to już inna dyskusja :) 

Jak co ? Ekologie. Jedziesz to silnik pracuje, jak stoi to ma nie pracować ;).

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Jak co ? Ekologie. Jedziesz to silnik pracuje, jak stoi to ma nie pracować ;).

Nie. Zostawianie włączonego samocchodu z kluczykiem w stacyjce bez opieki mogło spowodować że dzieciak wsiadł i pojechał. Jak to prawo powstawało to nie słyszano o systemach bezkluczykowych a tym bardziej o zdalnym odpalaniu :) 

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Nie. Zostawianie włączonego samocchodu z kluczykiem w stacyjce bez opieki mogło spowodować że dzieciak wsiadł i pojechał. Jak to prawo powstawało to nie słyszano o systemach bezkluczykowych a tym bardziej o zdalnym odpalaniu :) 

Prawo można nowelizować. Był czas, że więcej marek to miało, ale właśnie z racji regulacji prawnych zrezygnowano. Piszę już o odpalaniu zdalnym.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Nie użyje bo bez kluczyka/karty w środku auta nie można włączyć D lub R na wybieraku

Wszyskie auta tak mają czy jednak są takie ze zwykłą stacyjką i manualną skrzynią biegów?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Prawo można nowelizować.

No można. I na tym można skończyć dyskusję ;l

Wspomnę tylko o retrofitach, które są legalne za zachodnią granicą. A u nas nie bo k..a nie ;]

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Mam webasto w xc60, ale to chyba dozwolone?