Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ISA. Wyłączenie na stale

Featured Replies

Napisano
38 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ciekawe czy niemcy nub skandynawowie tez maja z tym taki problem.

Liczysz mnie jako Niemca już czy nie?!

Jest u mnie na wiosce taki wiadukt:

image.png.2a28d7656a2f6a071937218ff3da8cf8.png

Ograniczenie, spoko. Zaraz za nim jest skrzyżowanie, które tą 30 odwołuje, i kolejne 2 km do granicy obszaru zabudowanego możesz się turlać 50km/h. No nie możesz - BIP BIP BIP ... BIP BIP BIP ... BIP BIP BIP ... Takich przykładów mam na pęczki - autostradowe 60 gdy jest 80, albo całkiem śmieszne czytanie znaków dynamicznych... 

image.png.675b720b8a0bfa899848c1b9f89220af.png

Tutaj zawsze jest 80 albo czasami 60. Jak widzisz, nawet kamera Google nie widzi nic... 

To najzwyczajniej nie działa dobrze. 

A jak to świetnie działa np. w Hiszpanii, gdzie znaki są stawiane z dużo większą nonszalancją... REWELACJA. 

Edytowane przez grogi

Napisano
17 minut temu, WaWeR napisał(a):

A tu pika powodujac odruch kontroli faktycznej predkosci i faktycznego jej ograniczenia.

Może u Niemców czy Skandynawów ;) 

17 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ale to w polszy jest problem bo przeciez jest stara zasada + 30 do znaku inaczej jestes zawalidroga.

W polszy to są zmiany prędkości dopuszczalnej co kilkaset metrów, czasami częściej.

Więc po pierwszej panice, że coś pika, reszta pikania zostanie zignorowana i po jakimś czasie nie będzie słyszana.

Jeśli przypadkiem podobnie będzie pikać coś ważnego, to cóż.

Zawsze są tacy, co im się będzie podobać oraz tacy, co im to będzie przeszkadzać. Część się przyzwyczai, a inni poszukają rozwiązań - ale takich statystyk chyba już nie ma ;) 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, kiziuk napisał(a):

Może u Niemców czy Skandynawów ;) 

W polszy to są zmiany prędkości dopuszczalnej co kilkaset metrów, czasami częściej.

Więc po pierwszej panice, że coś pika, reszta pikania zostanie zignorowana i po jakimś czasie nie będzie słyszana.

Jeśli przypadkiem podobnie będzie pikać coś ważnego, to cóż.

Zawsze są tacy, co im się będzie podobać oraz tacy, co im to będzie przeszkadzać. Część się przyzwyczai, a inni poszukają rozwiązań - ale takich statystyk chyba już nie ma ;) 

Ciągle coś pika i w ogóle na to nie zwracam uwagę po co pika. Wiem że pika i zwyczajnie przeszkadza.

Pika bo źle rozpoznało prędkość, pika bo faktycznie przekroczyłem prędkość, tzn jeszcze auto nie zwolniło do 30km/h, a minąłem znak, pika, bo omijam studzienkę i najechałem na linię, pika bo jadę środkiem, bo po prawej są dziury i kałuże, pika, bo jedzie auto naprzeciwko i system myśli że będzie kolizja, pika bo kamera brudna i jest komunikat że jest problem z rozpoznawaniem znaków. No ciągle coś pika i ja nawet nie wiem po co i dlaczego.

Obecne auto pika jak się zapaliło zielone światło. Fajnie, ale zapaliło się za rondem ;]

Ciągle coś kuźwa pika.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Ciągle coś pika i w ogóle na to nie zwracam uwagę po co pika. Wiem że pika i zwyczajnie przeszkadza.

Pika bo źle rozpoznało prędkość, pika bo faktycznie przekroczyłem prędkość, tzn jeszcze auto nie zwolniło do 30km/h, a minąłem znak, pika, bo omijam studzienkę i najechałem na linię, pika bo jadę środkiem, bo po prawej są dziury i kałuże, pika, bo jedzie auto naprzeciwko i system myśli że będzie kolizja, pika bo kamera brudna i jest komunikat że jest problem z rozpoznawaniem znaków. No ciągle coś pika i ja nawet nie wiem po co i dlaczego.

Obecne auto pika jak się zapaliło zielone światło. Fajnie, ale zapaliło się za rondem ;]

Ciągle coś kuźwa pika.

Ja swojego nie lubię, ale nie aż tak bardzo 😄

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Ciągle coś kuźwa pika.

Mazda ma cos dla Ciebie ;] Fizyczny przycisk, wyciszajacy wszelkie komunikaty dzwiekowe :ok:

Niestety trzeba kilkac za kazdym razem. Obecnie juz chyba we wszystkich modelach to stosuja.

image.png.be2e69e1b853dd10ffab9372315ca40f.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Ciągle coś kuźwa pika.

Tesla? ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kiziuk napisał(a):

Tesla? ;)

To zbiór wartości z Tesli i Golfa 8.

W Tesli już nie pika "prędkość", bo na stałe wyłączona, z kolei w Golfie to nigdy nie pikało na szczęście, ale tam był problem z szarpaniem kierownicy dosłownie po przejeżdżaniu przez linie (np omijanie studzienki). Też wyłączone na stałe. Dodatkowo w Golfie bardzo często auto dosłownie stawało dęba jak uznało że wjadę w pojazd który sobie jedzie i skręca lub jedzie naprzeciwko i pewnie będzie katastrofa w ruchu lądowym.

To co jest w Golfie, a czego tutaj nie wymieniłem, to stawanie dęba, szczególnie przy wyjeżdżaniu tyłem z garażu. Auto widzi przeszkody po bokach (normalne, wyjeżdża przez bramę) i daje tak po hamulcach, że kierowca jest pewny, że przywalił w mur. Oczywiście w nic nie przywalił, a mur by ominął z każdej strony w odległości po 20-30cm.

Na szczęście Tesla nie ma takich praktyk. A ciekawe o tyle, że jest dużo szersza i do muru jest bliżej.

Te systemy to jest głównie utrudnienie. Może dla kogoś totalnie początkującego, bojącego się wszystkiego, jest to jakaś podpowiedź. Dla kogoś kto wyszedł z więzienia i nie jeździł 20 lat, może też.

Nie dla kogoś kto jeździ codziennie po tych samych drogach i słyszy pikanie po raz milion pińcet na tym samym zakręcie.

Napisano
22 godziny temu, grogi napisał(a):

Dezaktywacja w S3XY jest super fajna - mam ustawiony alarm na +20km/h. Jeśli już o tyle przekroczę wobec tego, co auto myśli (zdarza się niezwykle rzadko), to sprawdzę dlaczego i czy się przypadkiem nie zagapiłem.

O dobre, muszę zobaczyć czy w Q8 też się tak da, bo wyłączanie tego ustrojstwa za każdym razem jest męczące..

Napisano
2 godziny temu, muzz napisał(a):

najfajniej działać to będzie jak przestanie tylko ostrzegać ale zacznie też gwałtownie hamować i tak jadąc np. autostradą albo ekspresówką, przejeżdżając obok zjazdu zrobi ci samochód hamowanie ze 140 do 40 bo takie zobaczy ograniczenie :) 

Miałem kiedyś taką sytuację w A5. Leciałem autostradą i nagle alert o wykryciu przeszkody, której na drodze w rzeczywistości nie było i auto przyhamowało i odpuściło. Mało przyjemna sytuacja.

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Pierwsze dobry nie wkurzający start/stop był w maździe

Właśnie chciałem to napisać. ZTCP Mazda nie zatrzymywała silnika po prostu jak popadnie tylko w bardzo konkretnym ustawieniu cylindrów, żeby później łatwo i bezwibracyjnie odpalał.

:ok:

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Tyle ze startstop moze faktycznie cos zuzyc. A tu pika powodujac odruch kontroli faktycznej predkosci i faktycznego jej ograniczenia. Ale to w polszy jest problem bo przeciez jest stara zasada + 30 do znaku inaczej jestes zawalidroga.

Znam miejsce, gdzie zamontowano nad drogą elektroniczną tablicę ostrzegawczą. I na tej tablicy praktycznie non-stop, nawet latem wyświetla się napis "Uwaga gołoledź". Zgadnij czy w przypadku gołoledzi ta tablica spełni swoje zadanie.

:skromny:

4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Ciekawe czy niemcy lub skandynawowie tez maja z tym taki problem.

Mają trochę lepiej oznakowane drogi ale w tych samochodach, gdzie system jest głupi i czyta znaki z przyczep lub zjazdów z autostrady narzekają dokładnie tak samo jak my i dokładnie tak samo go wyłączają przy pierwszej okazji.

Napisano

Mi tam w pancerwagenie zbytnio pikanie nie przeszkadza, trzymanie w pasie ruchu też nie jest "wyrywne", tempomat za to hamuje ostro jak przeczyta znak.

W Skodzie było jakoś gorzej to oprogramowane - bardziej nerwowo - potrafiło prawie kierownicę z rąk wyrwać jak dojeżdżało się do lini a najgorzej to działało jak były zaspy śniegu na poboczach - musiałem to w skodzie wyłączyć.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Mi tam w pancerwagenie zbytnio pikanie nie przeszkadza, trzymanie w pasie ruchu też nie jest "wyrywne", tempomat za to hamuje ostro jak przeczyta znak.

W Skodzie było jakoś gorzej to oprogramowane - bardziej nerwowo - potrafiło prawie kierownicę z rąk wyrwać jak dojeżdżało się do lini a najgorzej to działało jak były zaspy śniegu na poboczach - musiałem to w skodzie wyłączyć.

W Karoq którym czasem jeżdżę utrzymanie pasa ruchu ładnie pomaga. Nie szarpie. Może ma różne ustawienia i tu ktoś włączył słabszy tryb.

Napisano
22 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Znów jechałem Karoq i tym razem ciągle piszczało, że coś wykrywa przed autem

Wyłączałem przyciskiem oznaczonym wiązką radaru, ale po chwili znów pisk. I tak całą drogę, gdy tylko zwalniałem za innymi pojazdami :(

Auto chyba nie lubi Ciebie 🤪

Piszczy ISA i asystent  anty kolizyjny, czujniki parkowania ? 

Napisano
8 minut temu, sdss napisał(a):

Auto chyba nie lubi Ciebie 🤪

Piszczy ISA i asystent  anty kolizyjny, czujniki parkowania ? 

Nie wiem 😁

Cis piszczy. Daje się na chwilę wyłączyć przyciskiem 

Napisano
W dniu 6.02.2025 o 22:22, WaWeR napisał(a):

To tak jak fotoradary. Stoja z dupy i bezsesu i lapia niewinnych. Oh…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przykład drogi w obszarze niezabudowanym z ograniczeniem do 90kmh, systemy w VW, renault, Citroenie i BMW pokazują 20kmh...

Reszta mi nie przeszkadza, poza start stop.

Napisano
W dniu 7.02.2025 o 08:59, WaWeR napisał(a):

Ale jaką dyskusję ?

Ja pytam o sens permanentnego wyłączania jednego z elementów wpływających na bezpieczeństwo. Nie o jego działaniu/ myleniu się, błędach ItePe.

To sobie załóż temat dotyczący niezbędności takich systemów. Tutaj kolega pyta jak to na stałe dezaktywować, a ty mu śmiecisz.

Napisano
W dniu 7.02.2025 o 09:49, grogi napisał(a):

Fajnie też jest, jak czyta ograniczenie z naklejki na autobusie czy naczepie... 😄 

Widziałem też w drugą stronę - w UK auto czasem wyświetla ograniczenie do 130 mph 😄 Ale to mniej denerwujące jest :)

A nie da się zakleić/zasłonić kamerki?

Napisano
1 minutę temu, torelek napisał(a):

A nie da się zakleić/zasłonić kamerki?

Ale kamerka jest potrzebna do innych funkcji przeciez, chociazby do matrycowych reflektorow.

Napisano
4 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Ale kamerka jest potrzebna do innych funkcji przeciez, chociazby do matrycowych reflektorow.

I to jest jedna i ta sama kamerka?

Ja tu widzę dobry biznes dla ludzi, który ogarniają tego typu rzeczy. Wyłączanie na stałe wszystkich przeszkadzających systemów. Pytanie czy się da, nawet przeprogramowując sterownik.

Napisano
8 minut temu, torelek napisał(a):

Ja tu widzę dobry biznes dla ludzi, który ogarniają tego typu rzeczy. Wyłączanie na stałe wszystkich przeszkadzających systemów. Pytanie czy się da, nawet przeprogramowując sterownik.

Wszystko się da.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, torelek napisał(a):

Właśnie to jest temat wątku.

Tesli wiem że część się da na stałe.

W VW podobno ogarnięte „magicznym pudełkiem” wpinanym w auto, ale świeci wtedy choinka ostrzeżeń na desce.

Toyota podobno jakieś czary z CAN, ale tylko ISA, czy też cała reszta na stałe może być wyłączona?

Napisano
47 minut temu, kravitz napisał(a):

Właśnie to jest temat wątku.

Tesli wiem że część się da na stałe.

W VW podobno ogarnięte „magicznym pudełkiem” wpinanym w auto, ale świeci wtedy choinka ostrzeżeń na desce.

Toyota podobno jakieś czary z CAN, ale tylko ISA, czy też cała reszta na stałe może być wyłączona?

Teraz wprowadziły usprawnienie, że choinka znika po wyłączeniu :spy: plus ten moduł can który wkleiłem załatwia sprawę. 

Napisano
Teraz wprowadziły usprawnienie, że choinka znika po wyłączeniu :spy: plus ten moduł can który wkleiłem załatwia sprawę. 

U mnie w toyocie bz4x można to wyłączyć na stałe ale ja mam z lutego

Po lipcu - bawiłem się w salonie - to dwa kliknięcia na kierownicy ale po każdy uruchomieniu wraca domyślnie

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 6.02.2025 o 12:23, kravitz napisał(a):

W jakich markach są już znane triki wyłączenia tego ostrzeżenia na stałe?

Moze być i zewnętrznym softem, ważne żeby działało.

VW, Toyota?

Ktos może ma doświadczenie?

Moga być inne marki.

Ja wiem ze da sie w Tesli, przez dodatkowe urządzenie „S3XY Commander”. Uzywam, działa.

Nie mam innego auta wyprodukowanego po lipcu 2024, a wolę wiedzieć, jakbym kupował.

a ja mam inne pytanie, czy jest jakis samochod, w ktorym mozna ustawic tolerancje? powiedzmy +5, +10km/h?
Czy to zawsze musi wyc juz przy najmniejszym przekroczeniu?

Niestety, nie jestem taki swiety jak @WaWeR i jezdze troche szybciej, ale gdybym mogl ustawic te +10km/h to nawet by mi nie przeszkadzaly te wszystkie miejsca, w ktorych system odczytuje bledne ograniczenia predkosci.

Napisano
11 minut temu, komandos80 napisał(a):

a ja mam inne pytanie, czy jest jakis samochod, w ktorym mozna ustawic tolerancje? powiedzmy +5, +10km/h?

Niestety, nie jestem taki swiety jak @WaWeR i jezdze troche szybciej, ale gdybym mogl ustawic te +10km/h to nawet by mi nie przeszkadzaly te wszystkie miejsca, w ktorych system odczytuje bledne ograniczenia predkosci.

Można, Vag, ale wraca do ustawień domyślnych po ponownym uruchomieniu pojazdu.🤪🤣

Napisano
12 minut temu, komandos80 napisał(a):

Trzeba poczytać czy odisem można pasnika oszukać. Choć jak się boisz np wymiany oleju poza ASO bo stracisz gwarancje to ja bym nawet nie zaczynał czytac.

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Można, Vag, ale wraca do ustawień domyślnych po ponownym uruchomieniu pojazdu.🤪🤣

Odisem trzeba zmienić. U mnie się nic nie resetuje pytanie czy nowe modele już ogarnęli. 

Napisano
20 minut temu, wujek napisał(a):

Trzeba poczytać czy odisem można pasnika oszukać. Choć jak się boisz np wymiany oleju poza ASO bo stracisz gwarancje to ja bym nawet nie zaczynał czytac.

ja swojego chce za 3 lata im oddac, wiec raczej takie opcje odpadaja :)

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

W sensie, że przy oddawaniu zrobią Ci audyt zawartości pamięci w modułach? :phi: 

Kolejny właściciel tylko by się ucieszył.

Napisano
3 minuty temu, kiziuk napisał(a):

W sensie, że przy oddawaniu zrobią Ci audyt zawartości pamięci w modułach? :phi: 

Kolejny właściciel tylko by się ucieszył.

cholera wie co beda sprawdzac i jak by zareagowali na jakies modfikacje w trakcie gwarancji
uznajmy, ze jestem z tych co boja sie ole poza ASO wymienic :P

Napisano
34 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Takiego czegoś nikt nie wypatrzy.

Napisano
W dniu 6.02.2025 o 19:07, WaWeR napisał(a):

A podpowiesz po co to wylaczac?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W Toyocie to dziala spoko, jestem na tak.

W nowych autach koncernu VAG wkurza mocno - ale prawodpodobnie nie grozi mi kupno nowego VW wiec spoko ;]

Napisano
12 minut temu, t_kucyk napisał(a):

O, DKK. Ale w Kopenhadze dzisiaj wieje - masakra ;]

Dziwne :hmm: Przecież w Danii wszyscy jeżdżą przepisowo ;]

Napisano
W dniu 7.02.2025 o 10:47, kravitz napisał(a):

Ciągle coś kuźwa pika.

Może musisz iść do lekarza od uszu :phi:

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Dziwne :hmm: Przecież w Danii wszyscy jeżdżą przepisowo ;]

Bys zobaczyl stawki mandatow ;)

Inna sprawa ze elektryki, duzo tego tutaj, mocno zamulaja na odcinkach gdzie masz dozwolone 130.

Napisano
29 minut temu, t_kucyk napisał(a):

Bys zobaczyl stawki mandatow ;)

Inna sprawa ze elektryki, duzo tego tutaj, mocno zamulaja na odcinkach gdzie masz dozwolone 130.

Naprawdę? :O

Mieszkam już chwilę w Danii, tyle, że na wsi (Jutlandia) i znam stawki :smirk:

P. S. 

Masz tu też odpowiednik janosika. 

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Naprawdę? :O

Mieszkam już chwilę w Danii, tyle, że na wsi (Jutlandia) i znam stawki :smirk:

P. S. 

Masz tu też odpowiednik janosika. 

Wczoraj jechalem ze wschodu Danii do Kopenhagi, EV mocno zamulaly - moze dlatego ze wialo mocno i zasieg spadal bardzo szybko ;]

Ja tu sluzbowo wiec jezdze przepisowo ;] ;] ;]

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Odisem trzeba zmienić. U mnie się nic nie resetuje pytanie czy nowe modele już ogarnęli. 

SFD2 i jakieś tam nowe zabezpieczenia , bo auto może samo jechać z telefonu.

OBD11 nie działa z nowymi. 🤦

Nie miałem Cupra z przed ISA? 

Edytowane przez sdss

Napisano
37 minut temu, sdss napisał(a):

SFD2 i jakieś tam nowe zabezpieczenia , bo auto może samo jechać z telefonu.

OBD11 nie działa z nowymi. 🤦

Sfd działa z obd 11. Odis działa z sfd2 ale trzeba płacić więcej. Po wyłączeniu Odis np lane assist można obd11 usunąć wykrzyknik z deski. Ot cała magia. Jak sfd wprowadzili to po roku już wszystko działało. Tu po roku znów będzie bez kombinowania.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.02.2025 o 15:15, wujek napisał(a):

Cytat

Future development: While we currently have no plans to introduce additional features (eg ISA memory), if we do release upgrades in the future, we will replace your module free of charge with the upgraded version. This offer applies exclusively to the "Start-Stop + Drive Mode" version. Please note that shipping costs are not included