Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dynamiczną czy statyczna wymiana oleju w automacie

Featured Replies

Napisano

Dynamiczną czy statyczna wymiana oleju  w automatycznej skrzyni biegów (6T30) w Opel Corsa E 1.4 90KM z przebiegiem 53kkm?

Myślałem żeby np. zrobić dwie statyczne wymiany oleju w odstępstwie np 100-200km.

Jaki sposób wymiany wybieracie w swoich autach?

Edytowane przez PavvelM

Napisano
34 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Co ile i jak robi Opel w serwisie?

A jeżeli nie robi/przewiduje?

Do autora:

Zrobiłem 2x statyczną po ~100kkm

W skrzyni jest 7l oleju, zeszło po ok 4litry za każdym razem.

Już za pierwszym razem poczułem różnice.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Co ile i jak robi Opel w serwisie?

Z tego co znalazłem na internecie to nie przewidzieli wymiany.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, el_guapo napisał(a):

A jeżeli nie robi/przewiduje?

Do autora:

Zrobiłem 2x statyczną po ~100kkm

W skrzyni jest 7l oleju, zeszło po ok 4litry za każdym razem.

Już za pierwszym razem poczułem różnice.

Jakiej firmy olej kupowałeś w mojej zalecany jest Dexron VI.

Zapomniałem dodać, że 7 mnie nie wymienia się filtra. Przewidziana wymiana tylko podczas rozbierania/remontu skrzyni.

Edytowane przez PavvelM

Napisano
Teraz, PavvelM napisał(a):

Jakiej firmy olej kupowałeś w mojej zalecany jest Dexron VI

Co skrzynia to inny zalecany olej, więc kupuj taki jaki zaleca producent skrzyni.

Ja wymieniałem w zupełnie innej skrzyni niż Twoja więc typ oleju nic Ci nie powie. 

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 18:03, PavvelM napisał(a):

Dynamiczną czy statyczna wymiana oleju  w automatycznej skrzyni biegów (6T30) w Opel Corsa E 1.4 90KM z przebiegiem 53kkm?

Myślałem żeby np. zrobić dwie statyczne wymiany oleju w odstępstwie np 100-200km.

Pierwsza wymiana statyczna ale i tak może nie wydłużyć bezawaryjności bo te skrzynie mają wadę fabryczną. Ale zmieniać trzeba co 50-60kkm. Po 100kkm dynamiczna. Następnej wymiany oleju już może skrzynia nie dożyć.

Pęka falisty pierścień zespołu sprzęgieł i robi sieczkę. Przerabiałem ten temat osobiście przy 122kkm.

Po naprawie AT była zalana Ravenol, po następnych 50kkm też Ravenol -wymiana statyczna. W 2022 kosztowało z warsztacie 600zł.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Pierwsza wymiana statyczna ale i tak może nie wydłużyć bezawaryjności bo te skrzynie mają wadę fabryczną. Ale zmieniać trzeba co 50-60kkm. Po 100kkm dynamiczna. Następnej wymiany oleju już może skrzynia nie dożyć.

Pęka falisty pierścień zespołu sprzęgieł i robi sieczkę. Przerabiałem ten temat osobiście przy 122kkm.

Po naprawie AT była zalana Ravenol, po następnych 50kkm też Ravenol.

To po cholerę wymieniać jak i tak padnie? Nie wydaje mi się, żeby taki pierścień zuzywał się od starego oleju... Olej się zmienia, żeby zawory i uszczelnienia pracowały w czystym i się nie zapychały...

Po 80kkm wziąć na rozbiórkę i prewencyjną wymianę tego, co w nich pada. Wtedy też wymienisz olej. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

A to nie jest wada skrzyni 6T40/45? 

Napisano
Teraz, ochkarol napisał(a):

A to nie jest wada skrzyni 6T40/45? 

Każdej 6T od GM

Napisano
2 godziny temu, PavvelM napisał(a):

Z tego co kojarzę wpisy na forach Opla to dynamicznej nie polecają. Zapycha się jakiś filtr (o ile dobrze pamiętam). Dwie statyczne polecają co kilkaset km. 

Napisano
2 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Każdej 6T od GM

Na forach Opla o tej wadzie w skrzyni 6T30/35 nie słychać. 

Napisano

W sumie bez znaczenia - @PavvelMma skrzynię, jaką ma. Czy z wadą, czy bez - nie zmieni jej. 😉

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, ochkarol napisał(a):

W sumie bez znaczenia - @PavvelMma skrzynię, jaką ma. Czy z wadą, czy bez - nie zmieni jej. 😉

Dokładnie. Tak naprawdę chyba każda skrzynia ma jakieś ale..

Napisano
13 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Czyli lepiej zamiast samej drugiej wymiany oleju zrobić profilaktyczną wymianę pierścienia i przy okazji wymianę oleju? 

Napisano
Godzinę temu, Mike_wwl napisał(a):

Czyli lepiej zamiast samej drugiej wymiany oleju zrobić profilaktyczną wymianę pierścienia i przy okazji wymianę oleju? 

Nie koniecznie, wymiana oleju może trochę przedłużyć żywotność AT.

Ja robiłem AT w Mak-Trans, założyli teoretycznie wzmocniony ten pierścień. Mają swój patent na naprawę tych skrzyń. 

Przejechałem po naprawie 60kkm i sprzedałem auto.

Nie chciałem ponownie doświadczać kosztów naprawy tej felernej przekładni.

Napisano
15 godzin temu, el_guapo napisał(a):

więc kupuj taki jaki zaleca producent skrzyni.

I proponuję sobie mocno tą radę wziąść do serca.

Napisano
  • Autor

Rozmawiałem dziś z jednym warsztatem od automatów i pan mi powiedział, że on będąc na moim miejscu nigdy nie zrobiłby dynamicznej wymiany oleju.

Powiedział że wymieniać częściej statycznie np. po 20kkm. Rozmawiałam z panem  chyba z 20 minut, bardzo sympatyczny i pomocny człowiek.

Także raczej będę robił dwie wymiany statyczne pod rząd i później po około 20kkm.

Napisano
16 minut temu, PavvelM napisał(a):

Rozmawiałem dziś z jednym warsztatem od automatów i pan mi powiedział, że on będąc na moim miejscu nigdy nie zrobiłby dynamicznej wymiany oleju.

Powiedział że wymieniać częściej statycznie np. po 20kkm. Rozmawiałam z panem  chyba z 20 minut, bardzo sympatyczny i pomocny człowiek.

Także raczej będę robił dwie wymiany statyczne pod rząd i później po około 20kkm.

Czemu co 20 kkm?

IMO to zależy od konkretnej skrzyni. Jaka wymiana i co ile.

Napisano
27 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Czemu co 20 kkm?

No właśnie, coś często. Mi magik od skrzyni ZF 6HP w BMW powiedział, że jak się jeździ po mieście to nie ma sensu wcześniej wymieniać niż co 60 000 km.

Napisano
  • Autor
31 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Czemu co 20 kkm?

Wymianę statyczna wykonam sam więc będzie to tylko koszt oleju. Częstsza wymiana na pewno nie zaszkodzi. Auto będzie jeździć głownie w mieście.

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Czemu co 20 kkm?

bo w większości skrzyń zlewasz 1/4-1/3 oleju przy wymianie statycznej

Napisano
13 godzin temu, PavvelM napisał(a):

Bez przesady. 40-50 kkm dla tej skrzyni jest wystarczającym interwałem.

Sympatyczni i mili ludzie z branży często chcą naciągnąć nieświadomych klientów na $.

Jeśli będziesz robił sam co 20kkm i olej tani to częściej przepłuczesz AT.

Sprawdź co ile km zmienia się filtr w tej AT. Jest tani, więc można wymieniać co 50kkm

https://akpp.pl/filtr-maslyanyy-6t30e-24237508

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
6 godzin temu, muzz napisał(a):

bo w większości skrzyń zlewasz 1/4-1/3 oleju przy wymianie statycznej

1/4? Tak na pewno nie jest w większości ASB.

Napisano

w klasycznej skrzyni hydraulicznej pewnie siedzi jakieś 10 litrów +/-.

jak zlejesz z miski to zejdzie jakieś może 3 litry oleju.

pewnie dużo zależy od skrzyni.

w mercedesie, w ich skrzyniach, przy statycznej wymianie można też zlać olej ze sprzęgła i wtedy masz zlane praktycznie wszystko ale w większości skrzyń nie jest to tak łatwe do zrobienia...

Napisano
6 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Sympatyczni i mili ludzie z branży często chcą naciągnąć nieświadomych klientów na $.

ja jak kupiłem samochód z automatem, z przebiegiem deklarowanym 180kkm to chciałem zmienić olej ale rozmawiając z ludźmi, którzy prowadzili serwisy sugerowali jednak wymiany statyczne w szczególności przy skrzyni, co do której eksploatacji nie można być pewnym...

olej wyjściowo miałem ciemny...przyjąłem takie założenie, że na początku zmieniam statycznie co rok przez pierwsze 3 lata a później co +/- co trzeci rok czyli właśnie co ok. 45kkm...i u mnie to się sprawdziło :) 

ale jakby to był mój samochód od nowości to pewnie robiłbym zmiany statyczne do 45kkm po prostu...

Napisano
13 minut temu, muzz napisał(a):

w mercedesie, w ich skrzyniach, przy statycznej wymianie można też zlać olej ze sprzęgła i wtedy masz zlane praktycznie wszystko ale w większości skrzyń nie jest to tak łatwe do zrobienia...

Możesz podać jaka skrzynia zostawia w sobie 3/4 oleju. Może nigdy mis nie demontowałes😉 Choć i tak często nie ma korków.

Trochę w swoim czasie nawymieniałem się tych ATF. 😎 

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano

Aisin, nie pamiętam modelu ale 5 biegowy...silnik wzdłużnie, tył napęd...pamiętam, że z bańki 5 litrowej zostawało na drugą wymianę...

zlewane przez korek...

może w skrzyniach poprzecznych jest mniej oleju (zapewne bo i skrzynia mniejsza) ale i tak większość to siedzi w sprzęgle a tego nie zlejesz zdejmując miskę...

Napisano
3 minuty temu, muzz napisał(a):

Aisin, nie pamiętam modelu ale 5 biegowy...silnik wzdłużnie, tył napęd...pamiętam, że z bańki 5 litrowej zostawało na drugą wymianę...

zlewane przez korek...

może w skrzyniach poprzecznych jest mniej oleju (zapewne bo i skrzynia mniejsza) ale i tak większość to siedzi w sprzęgle a tego nie zlejesz zdejmując miskę...

Mniejszość zostaje w sprzęgle.

Zmieniałeś olej bez demontażu misy?🫣 To się nie dziwię że wyszło jak wyszło😂

Napisano

tak jak pisałem, za pierwszym razem była demontowana do wymiany filtra (tego mogę nie pamiętać ile oleju wtedy wyszło, może więcej)...później były już tylko zmiany oleju

jak znajdę model skrzyni to poszukam też ile wchodzi do niej w całości oleju.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Bez przesady. 40-50 kkm dla tej skrzyni jest wystarczającym interwałem.

Jeśli będziesz robił sam co 20kkm i olej tani to częściej przepłuczesz AT.

Sprawdź co ile km zmienia się filtr w tej AT. Jest tani, więc można wymieniać co 50kkm

https://akpp.pl/filtr-maslyanyy-6t30e-24237508

Do wymiany filtra wymagany demontaż skrzyni. W internecie piszą że wymiana filtra podczas naprawy skrzyni

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, muzz napisał(a):

Na forach piszą, że przy statycznej zmianie schodzi od 4 do 5 litrów. Pojemność skrzyni niby 8litrow. Jeśli dane z internetu się sprawdza to powinno zejść ok 50% oleju.

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał(a):

tak jak pisałem, za pierwszym razem była demontowana do wymiany filtra (tego mogę nie pamiętać ile oleju wtedy wyszło, może więcej)...później były już tylko zmiany oleju

jak znajdę model skrzyni to poszukam też ile wchodzi do niej w całości oleju.

Na podstawie tej jednej skrzyni twierdzisz że w innych jest tak samo? Jest zupełnie inaczej😆

Napisano

Dekiel skrzyni z filtrami do wymiany. Ale schodzi blisko 10 litrów oleju.

Zalecają co 125 kkm lub 5 lat.

Napisano
14 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Na podstawie tej jednej skrzyni twierdzisz że w innych jest tak samo?

na podstawie 3 różnych skrzyń aisina w lexusie (no dwie mogą być konstrukcjami bliźniaczymi tylko jedna ma "ucięty" 1 bieg) ale fakt, że nie z najnowszych bo to jeszcze konstrukcje 4, 5 i 6 biegowe

Napisano

na podstawie 3 różnych skrzyń aisina w lexusie (no dwie mogą być konstrukcjami bliźniaczymi tylko jedna ma "ucięty" 1 bieg) ale fakt, że nie z najnowszych bo to jeszcze konstrukcje 4, 5 i 6 biegowe

To teraz wyobraź sobie że na świecie jest trochę więcej ASB niż 3 modele😉

Pomijam już zmianę oleju przez korek🤣

Napisano

wyobrażam sobie i nie kłócę się o to :)

w sumie wszędzie jak sobie przypomnę słyszałem coś takiego...z resztą nieważne czy to jest 30% czy 50%, przy wymianie statycznej i tak, żeby było dobrze trzeba tych wymian zrobić więcej niż jedną i częściej, żeby olej się powoli przepłukał i odświeżył

a co takiego złego jest w wymianie przez korek?

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał(a):

a co takiego złego jest w wymianie przez korek?

A co może być złego w wymianie oleju np bez wymiany filtra.😉

Napisano
48 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

A co może być złego w wymianie oleju np bez wymiany filtra.😉

W niektórych skrzyniach nie ma możliwości wymiany filtra bez rozbierania.

Tak miałem w hondzie odyssey. Wymiana co 30kmil statyczna bez filtra i nie słyszałem, żeby komuś cos się działo.

Napisano
5 minut temu, MarcG napisał(a):

Tak miałem w hondzie odyssey. Wymiana co 30kmil statyczna bez filtra i nie słyszałem, żeby komuś cos się działo.

A co się miało niby dziać?

Napisano
12 minut temu, MarcG napisał(a):

Na forum Mazdy byly skrzynie co robily 200-300kkm bez wymiany oleju i nic sie z nimi nie dzialo.

Wiec tez bym nie przesadzal, z tymi wymianami co chwile o ile skrzynia nie jest z gownolitu.

Chyba, ze producent wyraznie zaleca :ok:

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Subaru zaleca co 60 i co tyle wymieniam. Używając ich oleju.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Na forum Mazdy byly skrzynie co robily 200-300kkm bez wymiany oleju i nic sie z nimi nie dzialo.

Wiec tez bym nie przesadzal, z tymi wymianami co chwile o ile skrzynia nie jest z gownolitu.

We wszystkim trzeba zachować rozsądek. Lepiej wymienić co jakiś czas niż nie wymieniać w ogóle, ale wymiana czystego oleju to tylko bezsensowny koszt. Na pewno nie będzie tak że z powodu przekroczenia interwału wymiany skrzynia nagle wybuchnie, to jest powolny proces degradacji który przy regularnych wymianach zachodzi trochę wolniej i dzięki temu skrzynia może pojeździć np 100 tys km dłużej zanim będzie wymagała remontu.

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Subaru zaleca co 60 i co tyle wymieniam. Używając ich oleju.

Tylko Subaru ma połączony obieg z dyfrem, więc się szybciej zużywa. Mój serwis poprostu patrzył jak wygląda olej przy  60k i decydował czy wymieniać czy może poczekać do następnego przeglądu.

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał(a):

Chyba spora część ma filtr pod deklem, ale niekoniecznie trzeba go wymieniać.