Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC dla młodego kierowcy

Featured Replies

Napisano

Syn zdobył PJ pod kilka miesięcy temu, na razie używa mojego starego gruza który właśnie muszę ubezpieczyć.

Mam kilka opcji

1.Ubezpieczenie na siebie i dopisanie młodego jako kierowcy najtaniej ok 600zł , ale w tym wypadku młody nie robi zniżek

2.Dopisanie jako współwłaściciela  ok 1200zł 

3.Przepisanie na niego płaci ok 2400zł

Kwoty z porównywarek ubezpieczeń

Najbardziej skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu, nich młody robi zniżki.

Chyba, że są inne lepsze, mniej kosztowe rozwiązania na zniżki dla młodych kierowców

Napisano
25 minut temu, Alfi napisał(a):

@AkuQ Może coś doradzi ;)

Co tu radzić, najlepiej pogadać, policzyć wszystkie opcje, zrobić remanent jakie pojazdy są w domu i wybrać najtańsze rozwiązanie.

Napisano
3 godziny temu, siwyyy77 napisał(a):

1.Ubezpieczenie na siebie i dopisanie młodego jako kierowcy najtaniej ok 600zł , ale w tym wypadku młody nie robi zniżek

Ja będę zataz miał taki dylemat i pewnie pójdę w najtańsze rozwiązanie. Zniżki niech sobie robi potem na swój rachunek jak ma ochotę. Poza tym jak będzie miał np 25 lat i PJ od 7 lat będzie już trochę lepiej 'wyceniany' niż 18 latek z prawkiem od miesiąca, nawet bez zniżek. 

Edytowane przez iwik

Napisano
4 godziny temu, siwyyy77 napisał(a):

Chyba, że są inne lepsze, mniej kosztowe rozwiązania na zniżki dla młodych kierowców

Kiedyś się Rometa ubezpieczało 😁

Napisano
10 godzin temu, iwik napisał(a):

Ja będę zataz miał taki dylemat i pewnie pójdę w najtańsze rozwiązanie. Zniżki niech sobie robi potem na swój rachunek jak ma ochotę. Poza tym jak będzie miał np 25 lat i PJ od 7 lat będzie już trochę lepiej 'wyceniany' niż 18 latek z prawkiem od miesiąca, nawet bez zniżek. 

Może warto rozważyc jakiś skuter/motorower już teraz. 

Napisano

Ja teraz uprzedzając (córka za rok auto) kupiła 2x samochody na siebie. Żona też ma maksymalne zniżki, ale:

Kupię teraz samochód na żonę i córkę, będzie średnio drogo :) Ale w razie szkody to żony zniżki "spadną" a moje pozostaną :) 

edit

z tym skuterem to też koncepcja :)

Ktoś ma jakiegoś złoma z badaniami bezterminowymi (jeżeli są jeszcze takie ?)

Edytowane przez Camel

Napisano
16 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Co tu radzić

A czysto teoretycznie jakie marki/auta są najtańsze dla świeżaka w ubezpieczeniach? Na pewno z tego co kojarzę nie będzie to grupa VAG. 

Napisano

OC zależy od pojemności a AC od wartości. Nie kumam o co tu pytać? 

Napisano
15 minut temu, ochkarol napisał(a):

OC zależy od pojemności a AC od wartości. Nie kumam o co tu pytać? 

Pojemnosc to tylko jeden z wielu parametrow, ktore maja wplyw na cene OC.

Napisano
5 godzin temu, Camel napisał(a):

Ja teraz uprzedzając (córka za rok auto) kupiła 2x samochody na siebie. Żona też ma maksymalne zniżki, ale:

Kupię teraz samochód na żonę i córkę, będzie średnio drogo :) Ale w razie szkody to żony zniżki "spadną" a moje pozostaną :) 

edit

z tym skuterem to też koncepcja :)

Ktoś ma jakiegoś złoma z badaniami bezterminowymi (jeżeli są jeszcze takie ?)

Albo kup przyczepkę w Castoramie na syna, wystawisz OC i AC, zacznie naliczać zniżki.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Pojemnosc to tylko jeden z wielu parametrow, ktore maja wplyw na cene OC.

Owszem, ale to jest główną zmienną dla danego osobnika, który ma wykupić ubezpieczenie. 

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 11:58, piter333 napisał(a):

A czysto teoretycznie jakie marki/auta są najtańsze dla świeżaka w ubezpieczeniach? Na pewno z tego co kojarzę nie będzie to grupa VAG. 

Generalnie tańsze OC zauważam w koreańczykach, francuzach, nissany, mazdy no ale to za dużo zmiennych by postawić na markę, zdecydowanie za ulubieńców młodziaków czyli audi/bmw/mercedes jest  doklejka. Na kodach pcoztowych co robię najczęściej, to przy pełnych zniżkach między laguną a A4 z taką samą pojemnością/mocą jest ok 25% różnicy w cenie typu 420-550, 390-490, 460-610, to tak z ostatnich dni.

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 15:51, ochkarol napisał(a):

Owszem, ale to jest główną zmienną dla danego osobnika, który ma wykupić ubezpieczenie. 

I myślisz że za 1.6 w Yarisie GR zapłacisz mniej niż za 2.0 w starej Lagunie? :) 

Napisano

Przy tym przykładzie nie (obydwa są w przedziale 1500 - 2000 cm pojemności). Ale za auto o pojemność silnika 1.4 już tak.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 13:42, spad napisał(a):

Albo kup przyczepkę w Castoramie na syna, wystawisz OC i AC, zacznie naliczać zniżki.

Powiem więcej-na siebie i na syna. Przyczepką syn nie nawywija AC będzie tańsze ze względu na ojca.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

Przy tym przykładzie nie (obydwa są w przedziale 1500 - 2000 cm pojemności). Ale za auto o pojemność silnika 1.4 już tak.

Wycena za pojemność zeszła z moich obserwacji na dalszy plan, 5.5 litrowy pojazd czasami robię taniej niż corsa 1.2 u tego samego właściciela :)

Napisano

To w takim układzie od jakich czynników zależy składka OC? 

Pomijając zniżkę za bazszkodowość. 

Napisano
45 minut temu, ochkarol napisał(a):

Wiek - 30-40 jest najtańszy. Młodszy to głupi, a starszy niedowidzi... 

Dzieci - jak są, to jest taniej

Miejsce zamieszkania

Statystyczne szkodowość marki - Toyota mniej szkodowa niż BMW

Statystyczna szkodowość modelu - Prius mniej szkodowy niż Yaris GR

Moc - 250KM droższy niż 125KM

Przebieg roczny - 50000 rocznie droższe niż 15000. 

Historia szkód - jak masz 5 szkód w ciągu 10 lat, to będzie drożej

Wykonywany zawód

Punkty karne

Szacowana wartość auta - im droższe i młodsze, tym OC tańsze. 

Takie czynniki mi przychodzą do głowy... 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Aktualnie ubezpieczyciele przeszły na taryfikację indywidualną i już niekoniecznie cechy pojazdu odgrywają taką rolę jak kiedyś, jak dzisiaj bardziej patrzy się na historię ubezpieczenia, płeć, wiek, etc.. Ogólnie zagmatwany temat, przeciętnie kalkulacja składki oparta jest od kilkudziesięciu do kilkuset danych o tobie i też pojeździe, i ten miks daje cenę. Aktualnie wdrażam u siebie w firmie kilka towarzystw ubezpieczeniowych i ich systemy do taryfikacji składek, ale dla firm, więc jestem mocno na bieżąco w temacie jak liczy się składka. Najwięcej informacji dla ubezpieczyciela jest w Cepiku, UFG, tam mocno "szukają" wiedzy żeby dać ci składkę.

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał(a):

Aktualnie ubezpieczyciele przeszły na taryfikację indywidualną i już niekoniecznie cechy pojazdu odgrywają taką rolę jak kiedyś, jak dzisiaj bardziej patrzy się na historię ubezpieczenia, płeć, wiek, etc.. Ogólnie zagmatwany temat, przeciętnie kalkulacja składki oparta jest od kilkudziesięciu do kilkuset danych o tobie i też pojeździe, i ten miks daje cenę. Aktualnie wdrażam u siebie w firmie kilka towarzystw ubezpieczeniowych i ich systemy do taryfikacji składek, ale dla firm, więc jestem mocno na bieżąco w temacie jak liczy się składka. Najwięcej informacji dla ubezpieczyciela jest w Cepiku, UFG, tam mocno "szukają" wiedzy żeby dać ci składkę.

Na płeć nie można. 

Napisano
14 godzin temu, grogi napisał(a):

Szacowana wartość auta - im droższe i młodsze, tym OC tańsze. 

Nie dotyczy busów, tu zupełnie odwrotnie, im młodszy tym drożej, prawdopodobnie przez kurierkę i transport międzynarodowy.

14 godzin temu, grogi napisał(a):

Dzieci - jak są, to jest taniej

Jak są małe, jak są prawie dorosłe-składka rośnie.

Mandaty, a nawet kontrole policyjne (tu system jest głupi jeszcze), największe kuriozum póki co to u bezszkodowej składka x2.5 na OC, nie mogłem się doszukać dlaczego, kupiła auto, które miało w ciągu poprzedniego roku 3 kontrole w cepiku-100% nigdy nie stwierdzisz dlaczego, w TU zawsze otrzymujemy tę samą odpowiedź-"taryfa się zmieniła" jako panaceum na wszystkie durnoty algorytmów, tylko, że to nie oni, czy AI siedzi przed klientem...

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał(a):

Nie dotyczy busów, tu zupełnie odwrotnie, im młodszy tym drożej, prawdopodobnie przez kurierkę i transport międzynarodowy.

Jak są małe, jak są prawie dorosłe-składka rośnie.

Mandaty, a nawet kontrole policyjne (tu system jest głupi jeszcze), największe kuriozum póki co to u bezszkodowej składka x2.5 na OC, nie mogłem się doszukać dlaczego, kupiła auto, które miało w ciągu poprzedniego roku 3 kontrole w cepiku-100% nigdy nie stwierdzisz dlaczego, w TU zawsze otrzymujemy tę samą odpowiedź-"taryfa się zmieniła" jako panaceum na wszystkie durnoty algorytmów, tylko, że to nie oni, czy AI siedzi przed klientem...

Pewnie jest silna korelacja między liczbą kontroli CEPIK, a szkodowością - a nie ma wystarczającej rozdzielczości danych źródłowych, dlaczego te kontrole były robione. I niestety czasem niewinny klient oberwie. 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 15.02.2025 o 17:51, siwyyy77 napisał(a):

Syn zdobył PJ pod kilka miesięcy temu, na razie używa mojego starego gruza który właśnie muszę ubezpieczyć.

Mam kilka opcji

2.Dopisanie jako współwłaściciela  ok 1200zł 

3.Przepisanie na niego płaci ok 2400zł

Kwoty z porównywarek ubezpieczeń

Najbardziej skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu, nich młody robi zniżki.

Ile masz pojazdów na siebie?

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 08:09, Maciej__ napisał(a):

To już nie działa tak, od 20 lat 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, technix napisał(a):

Ile masz pojazdów na siebie?

Dwa

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 08:09, Maciej__ napisał(a):

Napisano

O właśnie. Pamiętam że kiedyś dobrze było dziecku kupić przyczepę towarową czy jakiś skuter które to miały jakieś śmieszne OC na poziomie 50zł rocznie żeby mu nabić historię bezszkodową. Działa to nadal?

Napisano
14 godzin temu, technix napisał(a):

Działa, działa. Jeżeli normalnie sam bym ubezpieczył motorower za 60 zł, a dodanie 15-letniego syna podniosło cenę do prawie 200 zł, oznacza, że TU uwzględniło wiek i historię ubezpieczeniową syna, za co płacę więcej. Zatem syna jako współwłaściciel zaczyna zbierać swoją historię w UFG.

Napisano
11 godzin temu, spad napisał(a):

Działa, działa. Jeżeli normalnie sam bym ubezpieczył motorower za 60 zł, a dodanie 15-letniego syna podniosło cenę do prawie 200 zł, oznacza, że TU uwzględniło wiek i historię ubezpieczeniową syna, za co płacę więcej. Zatem syna jako współwłaściciel zaczyna zbierać swoją historię w UFG.

Uwzględnić, uwzględniło, ale z tego co wiem to osobne zniżki masz na auto osobowe, osobne na przyczepkę czy komarka.

Tak samo jak w 2016 otworzyłem DG i auto na firmę (czyli dla TU na REGON a nie PESEL) i zonk - składka mega.

Prywatnie Omega 2.0 za 350 zeta a służbowe Combo 1.4 za prawie 1200zl.

TU to nie idioci, rozdzielają już wszystko 

Napisano
20 minut temu, technix napisał(a):

Uwzględnić, uwzględniło, ale z tego co wiem to osobne zniżki masz na auto osobowe, osobne na przyczepkę czy komarka.

Tak samo jak w 2016 otworzyłem DG i auto na firmę (czyli dla TU na REGON a nie PESEL) i zonk - składka mega.

Auto na firmę i inna składka? 

Co miałeś wpisane w DR? 

Napisano

W dowodzie imię i nazwisko, na polisie jako Ubezpieczający 

Nazwa firmy wraz z imieniem i nazwiskiem 

Napisano
22 minuty temu, technix napisał(a):

1-os DG?

Po co na REGON i jako ubezpieczający wstawiony przedrostek przed imieniem i nazwiskiem?

20 lat ubezpieczam na PESEL, imię i nazwisko, nawet w leasingu mam ubezpieczenie na PESEL, imię i nazwisko.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
55 minut temu, technix napisał(a):

Ze składkami na firmę to jeszcze osobny temat. Faktycznie jak zawnioskujesz po Regon to niemal na pewno będzie inna składka niż po PESEL. Co nie oznacza, że nie możesz wybrać tej korzystniejszej po PESEL. 
ja nie słyszałem o różnych zniżkach w zależności od rodzaju pojazdu. Wszędzie naliczają mi te, które mam i tak samo wszędzie lekko mi spadła zniżka po dwóch szkodach z AC i OC w zeszłym roku.

Edytowane przez spad

Napisano
Godzinę temu, siwyyy77 napisał(a):

Z przyczepą też działa?

Ponoć nie w każdym TU.

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

1-os DG?

Po co na REGON i jako ubezpieczający wstawiony przedrostek przed imieniem i nazwiskiem?

20 lat ubezpieczam na PESEL, imię i nazwisko, nawet w leasingu mam ubezpieczenie na PESEL, imię i nazwisko.

Temu kolego, że wożę np. powierzony sprzęt elektroniczny za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nie chcę potem strugać pawiana, że jechałem prywatnie i akurat koledze wiozłem.

A dodam już że miałem wypadek, z nie mojej winy i sprzęt pojechał na weryfikację do Producenta i po wszystkim TU zwracało kupę hajsu za to.

Strach pomyśleć, jakbym zaoszczędził i potem wuj wie z czego to oddał 

Napisano

A w temacie wątku, napiszę jak już kiedyś.

Możesz auto POMÓC kupić "młodemu" i koniec.

Rejestracja na niego, OC na niego i niech do pracy [kurza twarz] i zarabia na wygodę swoją 👍

To może sporo pomóc, aby pożył trochę, czyli małe auto, maaały silnik , mała moc - pomaga w tym wieku, że o umiejętnościach nie wspomnę.

Do tego teraz modne apki od TU, to może się starać, może go wynagrodzą 👍

Napisano
19 minut temu, technix napisał(a):

Temu kolego, że wożę np. powierzony sprzęt elektroniczny za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nie chcę potem strugać pawiana, że jechałem prywatnie i akurat koledze wiozłem.

A dodam już że miałem wypadek, z nie mojej winy i sprzęt pojechał na weryfikację do Producenta i po wszystkim TU zwracało kupę hajsu za to.

Nie wiem jak jest w takim przypadku, bo ja tylko teczuszkę i papiery wożę, czasem aparat foto.

Wydaje mi się jednak, że jak zanaczam, że fura służy w celach zarobkowych i możliwość rozliczenia 50% VAT, to nie powinno być mowy o struganiu pawiana.

Parę szkód na autach zlikwidowałem, w tym z mojego OC i AC (w tym całka) i nigdy problemu nie miałem.

Podejrzewam tylko, że temat może rozbijać się o słowo "powierzony", czyli nie Twój i to, że TU potraktuje Cię jak zawodowego przewoźnika?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 godzin temu, technix napisał(a):

Mam ubezpieczonych ponad 20 sprzętów. Wszystkie polisy łącznie z leasingami są na nazwisko.

Masz spółkę z o.o?

Napisano
7 godzin temu, technix napisał(a):

Dobra, tu już popłynąłeś kompletnie. 

Kolejne bajki🤣

Napisano
W dniu 19.02.2025 o 06:52, format napisał(a):

O właśnie. Pamiętam że kiedyś dobrze było dziecku kupić przyczepę towarową czy jakiś skuter które to miały jakieś śmieszne OC na poziomie 50zł rocznie żeby mu nabić historię bezszkodową. Działa to nadal?

Tak jest, nadal to najtańszy sposób. 

Napisano
10 godzin temu, technix napisał(a):

Zniżki są jedne. Na pesel, albo na regon w przypadku podmiotów prawnych. Na Twojej działalności Twój agent po prostu źle Ci zrobił polisę i tyle. Przy JDG nie robi się na regon tylko na pesel, bo polisę ZAWSZE należy robić zgodnie z DR a w tym dla JDG nigdy nie ma regonu tylko pesel, regon można dodać, owszem, ale razem z peselem. Dlatego systemy podczytały jako nowego klienta z czystą historią. I to nie wina tutaj żadnego TU, tylko agenta u którego robiłeś polisę. 

Napisano
9 godzin temu, spad napisał(a):

Ze składkami na firmę to jeszcze osobny temat. Faktycznie jak zawnioskujesz po Regon to niemal na pewno będzie inna składka niż po PESEL. Co nie oznacza, że nie możesz wybrać tej korzystniejszej po PESEL. 
ja nie słyszałem o różnych zniżkach w zależności od rodzaju pojazdu. Wszędzie naliczają mi te, które mam i tak samo wszędzie lekko mi spadła zniżka po dwóch szkodach z AC i OC w zeszłym roku.

Przede wszystkim zrobiona tylko na regon w przypadku JDG w większości TU jest niezgodna z wytycznymi i traktowana jako źle wystawiona. Pesel, pesel+regon tak jest poprawnie.

Napisano
9 godzin temu, technix napisał(a):

Coś tam dzwoni, ale robisz straszny misz masz. Nie ma związku to co próbujesz łączyć ze sobą. Ubezpieczenie własne to własne, a wypłata z OC sprawcy to zupełnie inny temat i nic nie musiałbyś strugać przy drobnej JDG, jeśli nie jest to coś nietypowego typu Taxi, kurierka etc, wypłata byłaby z OC.

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem jak jest w takim przypadku, bo ja tylko teczuszkę i papiery wożę, czasem aparat foto.

Wydaje mi się jednak, że jak zanaczam, że fura służy w celach zarobkowych i możliwość rozliczenia 50% VAT, to nie powinno być mowy o struganiu pawiana.

Parę szkód na autach zlikwidowałem, w tym z mojego OC i AC (w tym całka) i nigdy problemu nie miałem.

Podejrzewam tylko, że temat może rozbijać się o słowo "powierzony", czyli nie Twój i to, że TU potraktuje Cię jak zawodowego przewoźnika?

Nawet nie musisz mieć zarobkowy, bo to, że używane w JDG nie znaczy, że zarobkowy, zarobkowy jakbyś woził ludzi na przewozach, miał taxi itp.
Sprzęt powierzony, czy własny do handlu dalej to inny rodzaj ubezpieczeń-typu OCZP, OCP, Cargo...podlegające pod majątek, nie komunikację.