Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault 4

Featured Replies

Napisano

Za WRC:"
Ceny zaczynają się od 125 000 złotych. Za tę kwotę otrzymamy słabszy silnik o mocy 120 koni mechanicznych w wyposażeniu Evolution. Jest ono jednak już całkiem bogate. Mamy m. in. 18-calowe felgi, 7-calowy ekran na desce rozdzielczej, czy 10-calowy ekran multimediów. Możemy liczyć także na czujniki parkowania, kamerę cofania, automatyczną klimatyzację, system bezkluczykowy, czy różne systemy wspomagania napędu. Ta sama konfiguracja, ale z silnikiem o mocy 150 koni mechanicznych, kosztuje 139 680 złotych.

Wersja Techno będzie kosztowała 148 000 złotych. W bogatszej wersji możemy liczyć już na felgi z lekkich stopów, uchwyty dachowe, czy większy ekran multimediów. Renault ma także zintegrowane wnętrze z ChatemGPT. Najwyższa wersja wyposażeniowa kosztuje z kolei o 8000 złotych więcej. "

Pierwszy o mocy 120 koni mechanicznych ma baterię o pojemności 40 kWh. Jednakże, na jednym ładowaniu powinien pozwolić przejechać do 308 kilometrów. Mocniejsza jednostka pomocy 150 koni mechanicznych ma baterię 52 kWh i 408 kilometrów zasięgu.

Napisano

Pewnie parę tysięcy rabatu od tego jeszcze dadzą. Na R5 na dzień dobry chyba 7k od cennika w dół. 

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Renault 4 evolution 40 kWh – 129.900 zł
Renault 4 evolution 52 kWh – 142.900 zł
Renault 4 techno 52 kWh – 151.900 zł
Renault 4 iconic 52 kWh – 160.900 zł

Za: Francuskie...

Napisano
31 minut temu, Fili_P napisał(a):

- dofinansowanie ?

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Screenshot_20250611_081227.jpg.5f94bdf36a2b879cb09de9b72df2bc25.jpg

Także, ten...

Podstawową wersję z paroma dodatkami jako drugie auto w domu tylko do miasta pewnie bym rozważał przy dofinansowaniu.

Ale ta za 160k już bez sensu trochę, bo za tę kasę, albo za minimalnie więcej są fury, które moga być tymi 'pierwszymi' w rodzinie, nie tylko do miasta. 

Edytowane przez iwik

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Także, ten...

Podstawową wersję z paroma dodatkami jako drugie auto w domu tylko do miasta pewnie bym rozważał przy dofinansowaniu.

Ale ta za 160k już bez sensu trochę, bo za tę kasę, albo za minimalnie więcej są fury, które moga być tymi 'pierwszymi' w rodzinie, nie tylko do miasta. 

Zobaczymy jak bedzie rabatować Renault. 

Ioniq 5 jest tanszy teraz niż w momencie premiery - mowa o nominalnej cenie, nie uwzględniając inflacji w tym czasie. 

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Także, ten...

Dobrze mi sie wydaje, że porównałeś katalogową cenę najdroższej wersji r4 z faktyczną cena najtańszej wersji hi5?

Napisano
17 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Grande Panda (elektryczna) zaczyna się od 110.000 zł. 113KM, 320km zasięgu, bateria bodaj 44kWh. Robi się konkurencja, może będą do wyrwania koło stówy.

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał(a):

Grande Panda (elektryczna) zaczyna się od 110.000 zł. 113KM, 320km zasięgu, bateria bodaj 44kWh. Robi się konkurencja, może będą do wyrwania koło stówy.

Zobacz test e-C3 u Bjorna i sam zdecyduj czy brałbyś to auto po uwagę 🤣

Napisano
6 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Dobrze mi sie wydaje, że porównałeś katalogową cenę najdroższej wersji r4 z faktyczną cena najtańszej wersji hi5?

Tak, bo na razie nie nie widać rabatów.

Na R5 dawali mi 7k pln na dzień dobry, ale na R4 jeszcze nie wiadomo. 

Co do 'najdroższej i najtańszej wersji' to moze sie okazać że najtańszy hi5 ma wszystko co potrzeba, a najdroższy R4 extra głównie bzdety typu dwukolorowe nadwozie i naklejki 😆

Napisano
  • Autor

Pertyn się zachwyca....

Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Pertyn się zachwyca....

W sumie cena minimalnie większa od R5, auto większe, bardziej funkcjonalne, ma łopatki do rekuperacji, elektryczną klapę, będzie z dziurą w dachu i tez wygląda niebanalnie. Miałbym zagwozdkę.

Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Pertyn się zachwyca....

Pertyn się zachwyca każdym renault i pewnie bez związku jest to, że pracował dla renault :hehe:

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

będzie z dziurą w dachu i tez wygląda niebanalnie. Miałbym zagwozdkę.

Zobaczymy jak pojawi się cennik leafa, bo moze sie okazać, że wyjdzie podobnie do R4.

A jak R4 to z dziurą w dachu 👍

Napisano
W dniu 11.06.2025 o 12:22, HelixSv napisał(a):

Widocznie takie jest pozycjonowanie, że najsłabszy Hultaj jest lepszy niż najlepszy Renuar ;]

Z grzeczności, nie wrzucił do porównania Teselki 🤪

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Siedzę nad konfiguratorem
umarłem przy gwiazdce dla środkowej wersji dotyczącej "podgrzewana kierownica"

.

.

.

.

* oznacza w tym przypadku.

.

.

.

.

Tak dobrze przewidywaliście : "tylko w połączeniu z czarnym dachem"

Ktoś wytłumaczy mi logikę układających cenniki?

Napisano
30 minut temu, Fili_P napisał(a):

.

.

.

.

.

.

.

.

widocznie czarne dachy im nie schodzą.

normalnie jak zestaw obowiązkowy - kawa i wuzetka

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):

.

.

.

.

.

.

.

.

Wspaniała europejska motoryzacja.

Kombinują jak wyruchać klienta, a nie jak sprzedać auto.

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):

.

.

.

.

.

.

.

.

Ja!

Gdy dojdzie do zapłonu kierownicy, to nie będzie widać osmolonego dachu 😌

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Wspaniała europejska motoryzacja.

Kombinują jak wyruchać klienta, a nie jak sprzedać auto.

Niekoniecznie europejska. Jak swego czasu do Sportage się przymierzałem to żeby mieć elektryczne fotele, trzeba było brać jakiś pakiet z panorama, jeśli dobrze pamiętam.

Napisano
29 minut temu, zinger napisał(a):

Niekoniecznie europejska. Jak swego czasu do Sportage się przymierzałem to żeby mieć elektryczne fotele, trzeba było brać jakiś pakiet z panorama, jeśli dobrze pamiętam.

Japonia czy Korea chyba nigdy nie oferujowaly mozliwosci dowolnej konfiguracji.

Albo trzeba brac wieksze pakiety, albo wlasnie wyzsze wersje.

To wlasnie EU z Niemcami na czele mialy mozliwosc tworzenia praktycznie dowolnych kombinacji.

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

.

.

.

.

.

.

.

.

Gdzie ta gwiazdka, bo dodalem pakiet winter i dachu czarnego z automatu nie dodali i nie widzę informacji o czarnym dachu.🤔 Inna sprawa, czy nie lepiej ID 4/5 jest tańszy i wiekszy.

p.s. ok piszesz o cenniku. W konfiguratorze nie ma opcji samej grzanej kiery, jest tylko pakiet winter, ktory jest w cenniku również. Przy grzanej kierze ta *, ale ceny tam nie ma. 
Nie wiem, gdzies jest błąd.

Napisano
  • Autor

Nie potrzebuję większego. Gdyby Inster był ciut szerszy i miał homologację na i 5 miejsc nie potrzebowałbym nic więcej.

A tak jest rzeźba
R5 nie wiem kto projektował to auto i po co tam tylna kanapa jest- choć i tak największym problemem jest przestrzeń na stopy dla osób w 2 rzędzie

Poprzednia Kona by mi pasowała to nowa też nadmuchali ( podobnie jak Kia3 z tego co czytam)

Więc próbuje podejść do R4 a tu cennikowo i wyposaxeniowo masakra ( podobnie zresztą jak Puma dla fizola) jakaś że wracam do pomysłu ID3 choć już też ciut za długi i za niski :-// ( przynajmniej na baterie zyskuje i wyposażeniu w stosunku do cennika....VW idzie powoli po rozum do głowy?

Tak wiem Avengers/P2008 etc- Stellantisowi mówimy stanowcze do końca życia -nie

Skończy się ,w się wkurzę i pójdę po jakiego Surfa czy inne Atto a potem będę sobie pluł w brode

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał(a):

...

Więc próbuje podejść do R4 a tu cennikowo i wyposaxeniowo masakra ( podobnie zresztą jak Puma dla fizola) jakaś że wracam do pomysłu ID3 choć już też ciut za długi i za niski :-// ( przynajmniej na baterie zyskuje i wyposażeniu w stosunku do cennika....VW idzie powoli po rozum do głowy?

...

Nie mają wyjścia. Wypuścili beta wersję za ogromne pieniądze więc nikt nie kupował. Teraz próbują się ratować obniżeniem cen. Gdyby to był dopracowany samochód to schodziłby jak ciepłe bułeczki w tej cenie. 

Napisano
  • Autor
Nie mają wyjścia. Wypuścili beta wersję za ogromne pieniądze więc nikt nie kupował. Teraz próbują się ratować obniżeniem cen. Gdyby to był dopracowany samochód to schodziłby jak ciepłe bułeczki w tej cenie. 
A co go boli poza multimediami?
Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):
11 godzin temu, Citric napisał(a):

A co go boli poza multimediami?

Poczytaj sobie jazdy użytkowników na grupie FB z komunikatem: "Napęd elektryczny nie działa prawidłowo. Udaj się do serwisu". Niektórzy mają tak raz w roku, a serwis wymienia im moduły baterii. Któryś z Autokacikowiczów miał chyba ID 4 i wymienił na Y bo miał dosyć problemów. 

Napisano
13 minut temu, Citric napisał(a):

Poczytaj sobie jazdy użytkowników na grupie FB z komunikatem: "Napęd elektryczny nie działa prawidłowo. Udaj się do serwisu". Niektórzy mają tak raz w roku, a serwis wymienia im moduły baterii. Któryś z Autokacikowiczów miał chyba ID 4 i wymienił na Y bo miał dosyć problemów. 

To nie kwestia VW, to wszystko poza Teslą się chyba sypie ;l

Właśnie wróciłem z Pumą z serwisu gdyż pierwsza usterka, blokujący się przycisk podnoszenia szyby kierowcy, po dostawie z Niemiec wymienili całość, narazie działa. Ale nie mam kontaktu via app z autem od 3 dni. Resetowali wszystko co się da, gdyż Ford nie przemyślał jak w Tesli miękkiego resetu uruchomianego rolkami. Należy udać się do serwisu. Więc teraz walczę z ponownymi konfiguracjami, dodawaniem i usuwaniem auta i pewnie samo się naprawi jak to w Fordzie, ale już sobie przypomniałem dlaczego miałem 3 fordy i wystarczy :mlot: No coż, może będzie dobrze, jeszcze tylko 33 miesiące ;)

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Właśnie wróciłem z Pumą z serwisu gdyż pierwsza usterka, blokujący się przycisk podnoszenia szyby kierowcy, po dostawie z Niemiec wymienili całość, narazie działa. Ale nie mam kontaktu via app z autem od 3 dni. Resetowali wszystko co się da, gdyż Ford nie przemyślał jak w Tesli miękkiego resetu uruchomianego rolkami. Należy udać się do serwisu. Więc teraz walczę z ponownymi konfiguracjami, dodawaniem i usuwaniem auta i pewnie samo się naprawi jak to w Fordzie, ale już sobie przypomniałem dlaczego miałem 3 fordy i wystarczy :mlot: No coż, może będzie dobrze, jeszcze tylko 33 miesiące ;)

Tesla z tego co czytałem na początku też się ostro sypała, ale wzięli się za robotę i dużo rzeczy dopracowali. Reszta niestety dopiero się uczy. 

Napisano
Godzinę temu, Citric napisał(a):

Tesla z tego co czytałem na początku też się ostro sypała, ale wzięli się za robotę i dużo rzeczy dopracowali. Reszta niestety dopiero się uczy. 

I jeszcze raz sprawdza się prawda, że Tesla robi elektryki, bo chce, a reszta, bo musi. 

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Teraz o tym piszesz? :panic:

Napisano
17 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Renault trzeba brać z rabatami (na R5 jest kilkanaście tysięcy), na R4 też powinni trochę gacie zdjąć, a jak nie to brać ID3/4.

Już mówiłem, że do R5 jak sobie pododawałem wszystkie potrzebne opcje wychodził 5k taniej niż ariya, która to wszystko miała w std w bieda wersji. 

Edytowane przez iwik

Napisano
16 godzin temu, zinger napisał(a):

Teraz o tym piszesz? :panic:

Ciiii :hush:, naprawiło się ;]

Napisano
59 minut temu, komor napisał(a):

Ciiii :hush:, naprawiło się ;]

U mnie? Ja jeszcze czekam na auto póki co. Ale mialo byc tak różowo a tu jakies problemy z autem po kilki tygodniach :bzik:

Napisano
16 godzin temu, iwik napisał(a):

Renault trzeba brać z rabatami (na R5 jest kilkanaście tysięcy), na R4 też powinni trochę gacie zdjąć, a jak nie to brać ID3/4.

Już mówiłem, że do R5 jak sobie pododawałem wszystkie potrzebne opcje wychodził 5k taniej niż ariya, która to wszystko miała w std w bieda wersji. 

Mimo wszystko jak kupisz, to spadek wartosci będzie ogromny, mimo dopłat. Ciekawe czy kiedyś to się unormuje. 

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Mimo wszystko jak kupisz, to spadek wartosci będzie ogromny, mimo dopłat. Ciekawe czy kiedyś to się unormuje. 

Jak kupujesz z zamiarem uzytkowania np 10 lat, to w zasadzie nieistotne.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W tym problem, ze przy EV musisz na min 10 lat albo wiecznosc. Tylko, gdy nie chcesz na 10, a 5 to cyfry bolą. Ja wiem, że ktos zaraz napisze, ze sukces zyciowy ma swoją cenę, ale chyba nie o to chodzi? Wiadomo, spadek wartosci jest i przy spalinowym, ale gdyby nie uwzględnić doplat to jest przepaść. 
Wiec pytanie, czy jedynie jakiś sensowny wynajem ma minimalne uzasadnienie ekonomiczne?  Czy ktos zdecydowalby sie na zakup za gotówkę?

Napisano
18 minut temu, Rado_ napisał(a):

W tym problem, ze przy EV musisz na min 10 lat albo wiecznosc. Tylko, gdy nie chcesz na 10, a 5 to cyfry bolą. Ja wiem, że ktos zaraz napisze, ze sukces zyciowy ma swoją cenę, ale chyba nie o to chodzi? Wiadomo, spadek wartosci jest i przy spalinowym, ale gdyby nie uwzględnić doplat to jest przepaść. 
Wiec pytanie, czy jedynie jakiś sensowny wynajem ma minimalne uzasadnienie ekonomiczne?  Czy ktos zdecydowalby sie na zakup za gotówkę?

Tak dlugo jak sa doplaty, to ceny EV sa sztucznie zawyzone.

Nie ma sensu teraz patrzec na utrate wartosci...

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tak dlugo jak sa doplaty, to ceny EV sa sztucznie zawyzone.

Nie ma sensu teraz patrzec na utrate wartosci...

Pytanie ile taniej by kosztowały bez doplat? Ktos wie jak ceny spadly w Niemczech gdy zniknęły doplaty? Czy ceny u nas by spadly o te 30 tys? Hmm jakos nie sądzę.

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Pytanie ile taniej by kosztowały bez doplat? Ktos wie jak ceny spadly w Niemczech gdy zniknęły doplaty? Czy ceny u nas by spadly o te 30 tys? Hmm jakos nie sądzę.

Musialyby spasc, zeby utrzymac sprzedaz na podobnym poziomie...

Co wiecej im blizej 2035, tym bardziej bedzie producentom zalezec, zeby zwiekszyc ich udzial w sprzedazy. 

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

U mnie? Ja jeszcze czekam na auto póki co. Ale mialo byc tak różowo a tu jakies problemy z autem po kilki tygodniach :bzik:

Nie no, bolączki typu brak kontaktu z apką nie unieruchamia auta. Moja żona nawet nie ma apki i nie wiem po jej to. Dopiero sobie uświadamia że przyda się na wyjeździe gdy będzie chciała się gdzieś doładować i zapomni ile ma w "baku" ;]

15 minut temu, Rado_ napisał(a):

Przykład KN EV3, w niemczech te same konfigi kosztowały ok. 30 k PLN mniej niż u nas w salonach. Handlowiec rozłożył ręce mimo wcześniejszego nagłego rabatu ca. 20 k PLN. Czyli początkowo +50 k PLN dla kowalskiego z ulicy.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Moim zdaniem nie da się przewidzieć przyszłości. Dzisiejsza sytuacja może się zmienić i w przyszłości będzie inaczej. Obecnie większość ludzi jedynie widziała elektryka na ulicy, a za jakiś czas jak się przejadą i zobaczą, że nie trzeba wymieniać baterii co przegląd to będą szarpać jak Reksio szynkę. Jak znajdę w końcu coś odpowiedniego to tylko i wyłącznie gotówka, ale właśnie na 10-15 lat jak C-Elysée. 

Edytowane przez Citric

Napisano
38 minut temu, Citric napisał(a):

Moim zdaniem nie da się przewidzieć przyszłości. Dzisiejsza sytuacja może się zmienić i w przyszłości będzie inaczej. Obecnie większość ludzi jedynie widziała elektryka na ulicy, a za jakiś czas jak się przejadą i zobaczą, że nie trzeba wymieniać baterii co przegląd to będą szarpać jak Reksio szynkę. Jak znajdę w końcu coś odpowiedniego to tylko i wyłącznie gotówka, ale właśnie na 10-15 lat jak C-Elysée. 

Da się przewidzieć, taki odpowiednik C-Elysee po 10-15 latach będzie większym reliktem jak obecnie leaf pierwszej generacji ;]

Pytanie czy idziesz z duchem czasu czy lubisz analogowe zabawki.

Napisano
5 godzin temu, Citric napisał(a):

Gdybym mial tyle lat trzymać, to pewnie nie byloby takiej rozkminy. Raczej jestem zwolennikiem pozbycia sie auta z koncem gwarancji. Bo utrata wartosci wiadomo przy nowym jest najwieksza, ale naprawianie szrota za swoje do tego juz mi nie pasuje. Wtedy lepiej kupic kilku letni i jezdzic do tych 15 lat.

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Niby tak i nawet by mi to pasowało, bo zmieniać nie lubię, ale nie potrafię zaufać bakteryjkom na 10 lat.

Napisano
10 godzin temu, komor napisał(a):

Da się przewidzieć, taki odpowiednik C-Elysee po 10-15 latach będzie większym reliktem jak obecnie leaf pierwszej generacji ;]

Pytanie czy idziesz z duchem czasu czy lubisz analogowe zabawki.

To nie takie proste. Ludzie mają ograniczone zasoby i starają się nimi gospodarować wg. własnych potrzeb. Nawet jak obecne elektryki będą reliktem po 10-15 latach to będzie się liczył próg wejścia w nowe technologie. Jeśli będzie za wysoki to ludzie rzucą się na relikty, a ich obecna podaż nie jest wysoka. Będą raczej konkurować z termicznymi i hybrydami nad którymi mogą mieć przewagę jak dobrze zniosą próbę czasu i się nie rozsypią. ;]

5 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Gdybym mial tyle lat trzymać, to pewnie nie byloby takiej rozkminy. Raczej jestem zwolennikiem pozbycia sie auta z koncem gwarancji. Bo utrata wartosci wiadomo przy nowym jest najwieksza, ale naprawianie szrota za swoje do tego juz mi nie pasuje. Wtedy lepiej kupic kilku letni i jezdzic do tych 15 lat.

Przy takiej strategii wszędzie masz potężną stratę na wartości. Dla wygody i przewidywalności brałbym wtedy najem. Z kilkulatkami jest ten problem, że właściciele z nimi się nie cackają jak wiedzą, że zaraz sprzedadzą wiec nie ma nawet porównania do takiego kupionego nowego z zamiarem potrzymania. Też nie lubię naprawiać więc jak się zaczyna to sprzedaż. C-Elysée przez prawie 9 lat miał uszczelnianą 1 tylną lampę i naprawiane wieszaki tłumika więc jeszcze nie wyczerpał cierpliwości. 

5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Niby tak i nawet by mi to pasowało, bo zmieniać nie lubię, ale nie potrafię zaufać bakteryjkom na 10 lat.

Nawet w starych Leafach jakoś się trzymają mimo słabego zarządzania nimi. Gwarancja jest na 8 lat w większości więc powinni wymienić w razie wpadki. Najgorsze może być tylko te czekanie aż naprawią. Z drugiej strony już nawet spaliniaki ASO VW potrafi naprawiać X tygodni. 

Napisano
12 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

W obecnej sytuacji z doplatami, to chyba najlepiej wziac najem na 2-3 lata.

Mozna relatywnie nieduzym kosztem i bez ryzyka sprawdzic jak takie EV sie sprawdzi w uzytkowaniu.

Przy zakupie na 10 lat, to bardziej bym sie martwil tym, ze technologia pojdzie mocno do przodu niz trwaloscia baterii.

Napisano
8 godzin temu, Citric napisał(a):

To nie takie proste. Ludzie mają ograniczone zasoby i starają się nimi gospodarować wg. własnych potrzeb. Nawet jak obecne elektryki będą reliktem po 10-15 latach to będzie się liczył próg wejścia w nowe technologie. Jeśli będzie za wysoki to ludzie rzucą się na relikty, a ich obecna podaż nie jest wysoka. Będą raczej konkurować z termicznymi i hybrydami nad którymi mogą mieć przewagę jak dobrze zniosą próbę czasu i się nie rozsypią. ;]

Z życia, ostatnio Clio z 2019 sprzedałem łatwo gdyż kupiec specjalnie szukał wersji bez tabletów dla mamy. W moim był mini wyświetlacz "analogowy" z uchwytem na telefon. Idealne dla starszej osoby. Miałbym wyższą wersję z tabletem i już by nie kupił.

48 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W obecnej sytuacji z doplatami, to chyba najlepiej wziac najem na 2-3 lata.

Mozna relatywnie nieduzym kosztem i bez ryzyka sprawdzic jak takie EV sie sprawdzi w uzytkowaniu.

Przy zakupie na 10 lat, to bardziej bym sie martwil tym, ze technologia pojdzie mocno do przodu niz trwaloscia baterii.

Jakie 10? Ja po prawie dwóch zaczynam widzieć już odjeżdżający pociąg ;]