Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Symbioz vs. VW T-Cross

Featured Replies

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Cc700 jeździłem ciągle z gazem w podłodze 😁

dokładnie;) dlatego odpisałem, że nie zamulam;) hehe

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja tak jezdziłem Corsą C z silnikiem 1.0.

Auto bardzo bezpieczne- ślisko czy sucho, zawsze gaz do podłogi bez ryzyka zerwania przyczepności w zakręcie ;l

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Miałem czarne CC700 rocznik 94. Szatan nie wóz 🤣, od niego zaczęła się moja "kariera" na AK.

26 marca będzie 23 lata 😱💪 ... Chryste panie :panic:

Edytowane przez Randar

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

A Symbiozem lub T-crossem Panie M czy A? :cfaniak:;]

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

No to podsumowanie.

VW T-Cross odpadł z racji niskiej dostępności i braku auto hold (dla mnie), silnika 1.5 z DSG, który jak dla mnie trochę odstaje od nowoczesnej motoryzacji ;] No taki już 6 letni klocek.

Renault Symbioz wygrał pojedynek, za przed wszystkim wygląd, no brzydki nie jest, jednostka napędowa, że tak powiem innowacyjna. Zamiast Teslą cały dzień jeździłem Symbiozem i to taka trochę zmiana auta na siłe bo dynamika jest ... specyficzna, ta hybryda ma jedynie 14 przełożeń więc potrafi się trochę pogubić, ale na szczęście szybko się w tym ogarnia i zaraz masz 100% mocy. Auto z platformą Capura, przestrzeni wystarczająco. Jedyne co jest skopane w 100% to zapinanie pasów w fotelikach  15-36 kg, praktycznie nie da się zapiąć klamry jeśli nie zamienimy miejscami zamków. Projektancki bubel.

ostateczna oferta to

Renault Symbioz Wersja: techno E-Tech full hybrid 145

niebieski iron 3 000.00 zł
pakiet winter techno
fotele przednie podgrzewane
kierownica podgrzewana

1 800.00 zł
koło zapasowe dojazdowe 700.00 zł

Całość po rabacie 121 350 zł brutto

Rabat równe 14% od cennika.

Finansowanie: Leasing operacyjny 100% na 24 msc. Bajeczka.

Ostatecznie żona zdecydowała, że nie chce kolejnego auto w tym samym kolorze i zwolniłem rezerwacje.

Przejechałem się również Skodą Elroq i jest tutaj przepaść na korzyść Skody. Może kiedyś..., tylko ten przód trochę mnie razi.

Napisano
4 godziny temu, komor napisał(a):

Finansowanie: Leasing operacyjny 100% na 24 msc. Bajeczka.

Ostatecznie żona zdecydowała, że nie chce kolejnego auto w tym samym kolorze i zwolniłem rezerwacje.

Przejechałem się również Skodą Elroq i jest tutaj przepaść na korzyść Skody. Może kiedyś..., tylko ten przód trochę mnie razi.

Czyli nic nie kupiłeś?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Czyli nic nie kupiłeś?

Nic, straciłem za to cenny czas ;]

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

jednostka napędowa, że tak powiem innowacyjna.

i jakie korzysci dla klienta w zwiazku z tym?
mniej pali?
jest cichszy?
szybszy?
ma wieksza trwalosc?

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

Przejechałem się również Skodą Elroq i jest tutaj przepaść na korzyść Skody.

Coś wiecej o Skodzie? Moze byc na forum EV

Napisano
  • Autor
13 minut temu, komandos80 napisał(a):

i jakie korzysci dla klienta w zwiazku z tym?
mniej pali?
jest cichszy?
szybszy?
ma wieksza trwalosc?

Na pewno mniej, podczas testu komp pokazywał 6,1-6,3, z dystrybutora 5,7. Cichszy jest jak tylko "generator" nie pracuje, bo wtedy wchodzi na wysokie obroty i produkuje prąd, który idzie do aku żeby potem przez chwil było cicho. Szyby jest, od 1.0 owszem, tutaj akurat nie ma żadnej innej opcji więc to nietrafione pytanie. O trwałość można pytać chyba dopiero za kilka lat, jak narazie to dalej świeża jednostka napędowa.

8 minut temu, zenek111 napisał(a):

Coś wiecej o Skodzie? Moze byc na forum EV

Napiszę jak znajdę kilka chwil.

Napisano
11 godzin temu, komor napisał(a):

Renault Symbioz wygrał pojedynek, za przed wszystkim wygląd, no brzydki nie jest, jednostka napędowa, że tak powiem innowacyjna. Zamiast Teslą cały dzień jeździłem Symbiozem i to taka trochę zmiana auta na siłe bo dynamika jest ... specyficzna, ta hybryda ma jedynie 14 przełożeń więc potrafi się trochę pogubić, ale na szczęście szybko się w tym ogarnia i zaraz masz 100% mocy.

Precyzyjniej, silnik spalinowy ma 4-biegową przekładnię, a silnik elektryczny ma 2-biegową przekładnię.
Renault jakoś wylicza z tego 14 kombinacji pracy.
Ciekawostką jest całkowity brak sprzęgieł (rusza zawsze z elektrycznego).

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor
W dniu 17.03.2025 o 14:46, ghost2255 napisał(a):

Czyli nic nie kupiłeś?

Ostatecznie podsumowując historię wymiany auta wybór padł na Forda Puma Gen-E.

Tak, BEV. Warto było poczekać i wybierać na chłodno. 

Napisano
6 godzin temu, komor napisał(a):

Ostatecznie podsumowując historię wymiany auta wybór padł na Forda Puma Gen-E.

Tak, BEV. Warto było poczekać i wybierać na chłodno. 

Ja po 6kkm T-crossem oddałem go matuli, to samochód dla osób niższych wzrostem. Chwilowy powrót do pełnoletniej Hondy. A później może znowu Volvo... V60 lub XC60 nowe, bo fajne upusty mają...

Napisano
5 minut temu, Pipper napisał(a):

A później może znowu Volvo... V60 lub XC60 nowe, bo fajne upusty mają...

Jaki % zniżki można wytargować na XC60? Pytałeś się może o XC40?

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Jaki % zniżki można wytargować na XC60? Pytałeś się może o XC40?

W max specyfikacjach podchodzi pod 18. Xc40 jest dla mnie troszkę za małe... Nie pytałem. Salon w Poznaniu. 

Napisano
2 minuty temu, Pipper napisał(a):

W max specyfikacjach podchodzi pod 18. Xc40 jest dla mnie troszkę za małe... Nie pytałem. Salon w Poznaniu. 

To jest praktycznie niekonczonca sie promocja na XC60 bez VAT ;)

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To jest praktycznie niekonczonca sie promocja na XC60 bez VAT ;)

Możliwe, nie zgłębiałem źródła promocji. Akurat byliśmy z wujkiem na pierwszej zmianie oleju w jego nowym XC60... No i z handlowcem kawkę wypiliśmy i pogadaliśmy. Są jacyś bardziej elastyczni w rozmowie niż w zeszłym roku listopad-grudzień 😁

Napisano
22 godziny temu, Pipper napisał(a):

Możliwe, nie zgłębiałem źródła promocji. Akurat byliśmy z wujkiem na pierwszej zmianie oleju w jego nowym XC60... No i z handlowcem kawkę wypiliśmy i pogadaliśmy. Są jacyś bardziej elastyczni w rozmowie niż w zeszłym roku listopad-grudzień 😁

W Volvo nawet podczas pandemii obligatoryjny rabat byl 15%plus te 2-3 mozna bylo wytargować.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

W Volvo nawet podczas pandemii obligatoryjny rabat byl 15%plus te 2-3 mozna bylo wytargować.

Pierwszy raz jestem przed zakupem nowego Volvo, ale wiem dodatkowo, że można ustalić jeszcze grupę zawodowa i kilka innych elementów. Mają motywację, żebym nie kupił kolejnego vaga lub jakiegoś innego chińczyka...

Napisano
16 minut temu, Pipper napisał(a):

Pierwszy raz jestem przed zakupem nowego Volvo, ale wiem dodatkowo, że można ustalić jeszcze grupę zawodowa i kilka innych elementów. Mają motywację, żebym nie kupił kolejnego vaga lub jakiegoś innego chińczyka...

Też chciałem Volvo, ale czas oczekiwania odstraszył mnie. Było to 1,5 roku temu.

W VW też mają zniżki dla grup zawodowych.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Też chciałem Volvo, ale czas oczekiwania odstraszył mnie. Było to 1,5 roku temu.

W VW też mają zniżki dla grup zawodowych.

O VW wiem, do tego mieli fajny kredyt, także mam cennikowo T-crossa z kredytem 0% na 5 lat uwzględniając cenę na fakturze kontra cena katalogowa ;)

Ja brałem świeżo przywiezionego do salonu. A z Volvo patrzone było co już jest lub będzie do końca roku w salonie 👍 

Edytowane przez Pipper