Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Widziałem dzisiaj pierwszy raz w życiu...

Featured Replies

Napisano

Że jak wszyscy przed rondem zwalniali, a pojazd z tyłu szybko zbliżał się do BMW, to w nim zaczęły szybko kierunkowskazy mrygać! 🧐

W BMW

Edytowane przez kmwtw

Napisano
4 minuty temu, kmwtw napisał(a):

Że jak wszyscy przed rondem zwalniali, a pojazd z tyłu szybko zbliżał się do BMW, to w nim zaczęły szybko kierunkowskazy mrygać! 🧐

W BMW

Czyim ty jestes klonem? ;]

Napisano
  • Autor

Pytam tylko, czy to jakieś nowe wymogi homologacyjne, bo dla mnie takie coś ma sens.

Napisano

Musiało być popsute. Nie widziałem jeszcze w BMW kierunkowskazów działających.

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie wiem czy wymogi, ale od dawna wiele aut ma takie systemy. Wystarczy autostradą się przejechać, jak się kto wciśnie w ostatniej chwili i lewy pas hamuje to widać kto ma nowsze auto ;).

Napisano
  • Autor

Ja do tej pory widziałem tylko systemy awaryjnego hamowania, że stopy mrugały, a mrugające szybko kierunkowskazy widziałem po raz pierwszy 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Czyim ty jestes klonem? ;]

2 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Ja do tej pory widziałem tylko systemy awaryjnego hamowania, że stopy mrugały

Czyli Marek z Florydy ;) W USA światła stop są połączone z kierunkowskazami.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Nie wiem czy wymogi, ale od dawna wiele aut ma takie systemy. Wystarczy autostradą się przejechać, jak się kto wciśnie w ostatniej chwili i lewy pas hamuje to widać kto ma nowsze auto ;).

Dziękuję, jadąc 21 letnim samochodem będę się czuł jak w nowszym samochodzie, bo ktoś na AK zobaczył, że kierunkowskazy mrugają przy gwałtownym hamowaniu :hehe:

Napisano
3 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Ja do tej pory widziałem tylko systemy awaryjnego hamowania, że stopy mrugały, a mrugające szybko kierunkowskazy widziałem po raz pierwszy 

W Mondeo MK4 można programem serwisowym włączyć migające stopy lub awaryjne przy gwałtownym hamowaniu.

Napisano

Ja zrozumiałem że mrugające awaryjne włączyły się w aucie na które szybko nadjechało inne auto. 

Tego jeszcze nie widziałem. 

Napisano

Nooo nie że temu co z przodu dał po heblach zaczęło mrugać żeby ci z tyłu szybciej mogli zareagować tylko ten z przodu sobie spokojnie jedzie np na tempomacie a ten z tyłu ramota kluka w telefon zamiast lampic się na drogę i za szybko za blisko podjeżdża to temu sprzodu mrugają
Tak to zrozumiKem i też widziałem ale najeżdżając na jakiegoś merca

Napisano
14 godzin temu, sherif napisał(a):

widać kto ma nowsze auto ;).

kurcze, miło tak z rana przeczytać, że małe, tanie peżo z 2003 jest nowszym samochodem ;] 

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Nooo nie że temu co z przodu dał po heblach zaczęło mrugać żeby ci z tyłu szybciej mogli zareagować tylko ten z przodu sobie spokojnie jedzie np na tempomacie a ten z tyłu ramota kluka w telefon zamiast lampic się na drogę i za szybko za blisko podjeżdża to temu sprzodu mrugają
Tak to zrozumiKem i też widziałem ale najeżdżając na jakiegoś merca

To jest jakaś ściema, ja jeszcze nie widziałem żeby ktokolwiek mający nowe auto klasy premium dał się komuś dogonić.

:skromny:

Napisano
17 godzin temu, kmwtw napisał(a):

Pytam tylko, czy to jakieś nowe wymogi homologacyjne, bo dla mnie takie coś ma sens.

ale nie zmieniaj tematu, tylko grzecznie odpowiedz na pytanie :)

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Ja zrozumiałem że mrugające awaryjne włączyły się w aucie na które szybko nadjechało inne auto. 

W XC40 z 2022r jest taki bajer. Co więcej, w momencie, gdy auto uzna, że zaraz ktoś w nie przydzwoni, naciąga też pasy bezpieczeństwa. Zdziwienie kierowcy, przy pierwszej takiej akcji- poziom mega.

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Raczej wtedy, gdy włączy się system awaryjnego hamowania.

Mnie kiedyś mocno wyhamowało, gdy korek przede mną się zrobił i uznał, że za szybko zbliżam się.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Mnie kiedyś mocno wyhamowało, gdy korek przede mną się zrobił i uznał, że za szybko zbliżam się.

To tak. Chodzi o auto które stoi i czeka na strzała😁

Napisano
5 godzin temu, muzz napisał(a):

kurcze, miło tak z rana przeczytać, że małe, tanie peżo z 2003 jest nowszym samochodem ;] 

Witaj w klubie - pisałem wyżej o 206 z 2004 ;l 

PS - nie dam głowy, czy nie było tego w 206 z 1999 (przedliftowy, zaraz po wejście na rynek, ale przez MUX).

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

We francuzach (PSA) od lat się włącza niezależnie od tego kto zainicjuje awaryjne hamowanie - czy to samochód, czy też kierowca wdepnie gwałtownie gwałtownie w hamulec. Ze 20 lat spokojnie. 

Napisano
14 minut temu, futrzak napisał(a):

PS - nie dam głowy, czy nie było tego w 206 z 1999 (przedliftowy, zaraz po wejście na rynek, ale przez MUX).

ogólnie system jest bardzo spoko bo można się skupić w awaryjnej sytuacji na radzeniu sobie z nią a nie ostrzeganiu tych z tyłu, które też jest ważne jak się leci 140, jednak uważam, że powinno się to dać łatwo deaktywować, szczególnie w takim modelu jak RCek bo przy mocniejszym hamowaniu często zdarza mu się mrugać awaryjnymi przy czym nie jest to jeszcze hamowanie ekstremalnie mocne ;) 

Napisano
Teraz, muzz napisał(a):

ogólnie system jest bardzo spoko bo można się skupić w awaryjnej sytuacji na radzeniu sobie z nią a nie ostrzeganiu tych z tyłu, które też jest ważne jak się leci 140, jednak uważam, że powinno się to dać łatwo deaktywować, szczególnie w takim modelu jak RCek bo przy mocniejszym hamowaniu często zdarza mu się mrugać awaryjnymi przy czym nie jest to jeszcze hamowanie ekstremalnie mocne ;) 

Mruga, to niech mruga. Ostrzega tych z tyłu :ok:

Napisano
5 minut temu, muzz napisał(a):

Niepotrzebnie kombinujesz - nie musi to być żadne 140km/h, wystarczy prędkość niewiele większa niż 50km/h, a droga hamowania rośnie z kwadratem prędkości. Mam wrażenie, że włącznik jest inercyjny i zależy od opóźnienia, a nie od samego naciskania pedału. 

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

To tak. Chodzi o auto które stoi i czeka na strzała😁

w audi to sie nazywa "pre sense rear", na 100% inni producenci maja analogiczne rozwiazania
wyczuwa nadciagajaca kolizje z tylu, np. jak sobie stoisz na swiatlach i przygotowuje Cie do niej.
napina pasy (i to dosc gwaltownie), a z tego co pisza w instrukcji to moze tez wlaczyc swiatla awaryjne
mi sie to przydarzylo raz i musze przyznac, ze dziwne uczucie. :)

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Mruga, to niech mruga. Ostrzega tych z tyłu :ok:

tyle, że jak go ogarnę to planuje jakiś wypad na pojeżdżawkę a tam to będzie wyglądać raczej śmiesznie 😜 

jeszcze nie zgłębiałem czy jest jakiś prosty sposób na wyłączenie tego bo do tego czasu to jeszcze chwila ale mocno mnie to zastanawia...

2 minuty temu, futrzak napisał(a):

włącznik jest inercyjny

prawie na pewno...pytanie tylko gdzie (w module esp czy w bsi) i jak to deaktywować...może wystarczy wyjąć sam przycisk od awaryjnych...na razie jeszcze snu z powiek mi to nie spędza...

Napisano
13 minut temu, muzz napisał(a):

tyle, że jak go ogarnę to planuje jakiś wypad na pojeżdżawkę a tam to będzie wyglądać raczej śmiesznie 😜 

jeszcze nie zgłębiałem czy jest jakiś prosty sposób na wyłączenie tego bo do tego czasu to jeszcze chwila ale mocno mnie to zastanawia...

prawie na pewno...pytanie tylko gdzie (w module esp czy w bsi) i jak to deaktywować...może wystarczy wyjąć sam przycisk od awaryjnych...na razie jeszcze snu z powiek mi to nie spędza...

Na torze może i śmiesznie, w ruchu cywilnym nie. Jak ten Twój jest MUX to wchodząc PP2000 czy Diagbox jest gdzieś opcja od aktywacji/dezaktywacji tej funkcjonalności. W przedmuxach nie wiem.

Napisano

2003, nie ma lekko widzę

Napisano
4 minuty temu, muzz napisał(a):

2003, nie ma lekko widzę

To pewnie już MUX, bo zaczęli wprowadzać pod koniec 2001 :ok:

Napisano
7 godzin temu, muzz napisał(a):

Czytaj uważnie. Pisałem o lewym pasie ;]

Napisano
12 minut temu, sherif napisał(a):

Czytaj uważnie. Pisałem o lewym pasie ;]

A Ty myślisz, że takie parchi lewym pasem nie latają? Podejrzewam, że byś się mocno zdziwił z 206RC kolegi @muzz :hehe:

Napisano
7 godzin temu, muzz napisał(a):

To ja mam swojego strucla uważać za prawie salonowego? rotfl

Napisano
10 godzin temu, muzz napisał(a):

Ale tu chodzi o mruganie w aucie, które stoi a nie o tym, które gwałtownie hamuje. To bardzo mocno zmienia postać rzeczy. 

Napisano

@muzz to jednak nas poniosło. Nasze strucle (gdy stoją grzecznie i tracą na wartości) nie mrugają kierunkowskazami, gdy z tyłu zbliża się pojazd z dużą prędkością. 8-)

Edytowane przez ochkarol

Napisano
15 godzin temu, futrzak napisał(a):

A Ty myślisz, że takie parchi lewym pasem nie latają? Podejrzewam, że byś się mocno zdziwił z 206RC kolegi @muzz :hehe:

a co rozpedza sie do 90 kmh taki zlomek ???

Napisano
33 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

a co rozpedza sie do 90 kmh taki zlomek

nawet trochę więcej pojedzie ;) 

ale niewiele

Napisano
W dniu 30.03.2025 o 17:54, kmwtw napisał(a):

W BMW

Wiele razy widziałem takie coś w samochodach marki Volvo, ale wszyscy użytkownicy takich aut z AK, twierdzą że tam nic nie miga ;]

Jak mam sytuację, że jadę za takim Volvo i go wyprzedzam, to w tym poprzedzającym Volvo migają awaryjne.

Jest tak wtedy, jak się dobrze już rozpędzę, zanim wjadę na przeciwległy pas. Jakiś system w tym Volvo musi chyba wykrywać, że coś z tyłu zbliża się zbyt szybko i puszcza awaryjki.

Napisano
W dniu 30.03.2025 o 18:57, kmwtw napisał(a):

Mam w 18 letniej megi asystenta hamowania i jak się włączy to mrugają też awaryjne. 

Napisano
W dniu 1.04.2025 o 09:49, kravitz napisał(a):

Wiele razy widziałem takie coś w samochodach marki Volvo, ale wszyscy użytkownicy takich aut z AK, twierdzą że tam nic nie miga ;]

Jak mam sytuację, że jadę za takim Volvo i go wyprzedzam, to w tym poprzedzającym Volvo migają awaryjne.

Jest tak wtedy, jak się dobrze już rozpędzę, zanim wjadę na przeciwległy pas. Jakiś system w tym Volvo musi chyba wykrywać, że coś z tyłu zbliża się zbyt szybko i puszcza awaryjki.

to wez sie lepiej  naucz poprawnie wyprzedzac, bo fundujesz tym biednym ludziom w Volvo nieciekawe wrazenia. :)

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

to wez sie lepiej  naucz poprawnie wyprzedzac, bo fundujesz tym biednym ludziom w Volvo nieciekawe wrazenia. :)

Przyzwyczajenie z jazdy pf126p za młodu.

Mocy brak, więc nabierałem prędkości jeszcze zanim zacząłem wyprzedzać, aby jak najkrócej być na przeciwnym pasie.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Mocy brak, więc nabierałem prędkości jeszcze zanim zacząłem wyprzedzać, aby jak najkrócej być na przeciwnym pasie.

to ok, ja tez tak robie
ale musisz ten pas w odpowiednim momencie zmieniac, tak, zeby bezpieczny odstep byl zachowany :)
bo to naprawde nie jest przyjemne uczucie jak zadziala ten system ochrony przed kolizja

Napisano
4 minuty temu, komandos80 napisał(a):

to ok, ja tez tak robie
ale musisz ten pas w odpowiednim momencie zmieniac, tak, zeby bezpieczny odstep byl zachowany :)
bo to naprawde nie jest przyjemne uczucie jak zadziala ten system ochrony przed kolizja

W obecnych autach, bezpieczny odstęp to jest ze 100m+ ;]

Mi aktywny tempomat w VW hamuje ze 200m od poprzedzającego. Całe szczęście, że w Tesli dystans jest znacznie mniejszy.

Tak, w Golfie ustawiony na minimum.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

W obecnych autach, bezpieczny odstęp to jest ze 100m+ ;]

to tez zalezy od roznicy predkosci :)

jak jest duza roznica to faktycznie z daleka zaczyna juz wytracac predkosc, zeby potem utrzymywac zadany odstep.
Jesli dobrze pamietam to w instrukcji jest napisane, ze "3kreski" to 1.8s, a "5 kresek" to 3.6s, pozostalych nie pamietam

Napisano
  • Autor

Dlatego ja tego wynalazku nie używam. Co ja się będę stresował, czy przypierdzielę, czy nie przypierdzielę w poprzedzające mnie auto w imię techniki..

Napisano
5 godzin temu, komandos80 napisał(a):

to tez zalezy od roznicy predkosci :)

jak jest duza roznica to faktycznie z daleka zaczyna juz wytracac predkosc, zeby potem utrzymywac zadany odstep.
Jesli dobrze pamietam to w instrukcji jest napisane, ze "3kreski" to 1.8s, a "5 kresek" to 3.6s, pozostalych nie pamietam

Kreski to tam chyba ktos w VW wciągał ;)

Jezdze na ustawieniu najmniejszym, maks 130km/h. Jak coś doganiam to TIRa. Dobre 200m wcześniej auto już zaczyna zwalniać. Potrzebne mi to jak dupie zęby. Jadę prawym bo kogoś puszczam kto jedzie szybciej. Wcale nie potrzebuję zwalniać tak wcześnie.

Juz kiedyś pisałem. W VW aktywny tempomat oznacza, że kierowca jest aktywny. Ciągle używa pedal gazu.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Kreski to tam chyba ktos w VW wciągał ;)

Jezdze na ustawieniu najmniejszym, maks 130km/h. Jak coś doganiam to TIRa. Dobre 200m wcześniej auto już zaczyna zwalniać.

A jak to sobie inaczej wyobrazasz?

Jedziesz 130, TIR powiedzmy, ze 90, wiec Wasza roznica predkosci to 40km/h. Zalozmy, ze "1 kreska" to 1s odstepu.

Chcialbys, zeby tempomat pozwolil zblizyc Ci sie na te 25m i nagle, w ulamku sekundy, wyhamowal Cie do  90km/h? 

Zaczyna wytracac predkosc sporo wczesniej, zeby nie fundowac Ci gwaltownego hamowania. :)

Jesli bedziesz zblizal sie do samochodu, ktory jedzie 125km/h to zacznie hamowac duzo pozniej niz "200m".

Napisano
Teraz, komandos80 napisał(a):

A jak to sobie inaczej wyobrazasz?

Jedziesz 130, TIR powiedzmy, ze 90, wiec Wasza roznica predkosci to 40km/h. Zalozmy, ze "1 kreska" to 1s odstepu.

Chcialbys, zeby tempomat pozwolil zblizyc Ci sie na te 25m i nagle, w ulamku sekundy, wyhamowal Cie do  90km/h? 

Zaczyna wytracac predkosc sporo wczesniej, zeby nie fundowac Ci gwaltownego hamowania. :)

Jesli bedziesz zblizal sie do samochodu, ktory jedzie 125km/h to zacznie hamowac duzo pozniej niz "200m".

W Tesli to sobie jednak inaczej wyobrazili ;)

Auto zaczyna zwalniać właściwie w momencie kiedy i ja bym pewnie zwalniał. Akurat tutaj niezbyt często musze reagować w takiej sytuacji.

Oczywiscie ideału nie ma. Tesla widzi duchy i często zwalnia jak jest zupełnie pusta droga.

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

W Tesli to sobie jednak inaczej wyobrazili ;)

Auto zaczyna zwalniać właściwie w momencie kiedy i ja bym pewnie zwalniał. Akurat tutaj niezbyt często musze reagować w takiej sytuacji.

moze nie masz takiej roznicy predkosci jak w golfie? :)

zreszta w VW mozesz wlaczyc kierunkowskaz, wtedy tez nie powinien hamowac.
albo moze przelacz tempomat w tryb sport, moze wtedy bedzie pozniej i dynamiczniej hamowal.