Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze legalne retrofity LED - jest certyfikat UNECE

Featured Replies

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ledy są najczęściej dobrze ustawione.

Wiesz, jak ktoś wpierniczy leda w źle ustawiony reflektor to efekt może być dość ciekawy ;] Tyle, że od tego powinna być policja i badania techniczne. Dokładnie tak samo jak z żarówkami halogenowymi. Z ledami jest kolejny problem, zreszta nie tylko z nimi - automatyka w różnych samochodach i problemy z weryfikacją wiązki w nowszych. Paradoksalnie w samochodach wyposażonych w starsze typu oświetlenia z retrofitem łatwiej to opanować i ustawić. 

Jeśli oślepiają, to na jakichś przewyzszeniach.

Patrz wyżej. Na przewyższeniach możliwe, dodatkowo "nie widzą" tego co oślepiają - podobna sytuacja jest na łukach aurostrad, bo automatyka nie widzi tego z naprzeciwka przez bariery (pieszych też, ale nie na autostradach :hehe:). Z oślepianiem jest jeszcze jeden problem - oślepianie przez lusterka. W samochodach wyższych czy "lepszych" nie ma z tym problemów, ponieważ wiązka nie padana lusterka lub jest wygaszana przez różne wynalazki w stylu lusterem elektrofotochromatycznych itd. W starym i niskim samochodzie może być "dramat", bo nic z tym nie zrobisz - wewnętrzne jeszcze przestawisz, ale zewnętrzne? Sam jeżdzisz wyższym samochodem, który ma chyba dość wysoko światła. Dostawczaki z ledami to kolejny dramat. Ciężarówki mają nisko i z nimi jest IMHO najmniej problemów z ledami, a wiele z nich ma naprawdę silne.  Długo bym mógł, ale postepu nie ma co zatrzymywać, trzeba tylko go kierować w dobrą stronę - niwelować negatywne efekty, a kumulować pozytywne. Od lat piszę to na podstawie doświadczeń, a nie opowieści i wyobrażeń. Jeżdżę sporo po różnych drogach, samochodami wyposażonymi w fabryczne reflektory led (w tym właśnie wysokimi), przez przejściowe, aż po dość stare i niskie, beż żadnych cudów. Dodam, że w starszych czy naprawde starych reflektory mam zawsze w stanie +++, choć regeneracja/wymiana bywa dość kosztowna. Retrofit nie jest dla mnie tajemnicą i niczym złym, ale markowy i sprawdzony w dobrym reflektorze, a nie chinol za 50 dych w reflektorze, który od 10 lat świeci słabo. 

Za to inne bardzo często świeca w kosmos. Nie wiem co gorsze. Ale imo żarówki podniesione w górę.

Tutaj się ogólnie zgadzam, ale znowu głównie to problem kontroli, badań technicznych i ogólnie stanu samochodów. W Polsce jest z tym problem, szczególnie poza dużymi miastami. 

PS - od dawna wiadomo, że największy problem z tym oświetleniem mają ludzie, którzy widzą źle w światłach swojego samochodu, który od dawna już świeci fatalnie. 

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał(a):

Tzn cały czas piszę o żarówkach led w zwykłych lampach. Do reflektorów ledowych nic nie mam.  

Skoro przeszły te same badania to jaki masz z tym problem? 

Napisano
Trochę masz racji ale z drugiej strony ledy oświetlające drogę przed samochodem mają zupełnie inną "moc rażenia" i odmienny wpływ dla tych, co jadą nocą z naprzeciwka. Poświata z ledów mocno daje po oczach. 
Pełna zgoda, że dla kierowcy, któremu ledy oświetlają drogę jest dużo lepiej. Ale niestety tylko jemu. 

Tak. Tyle ze to problem w ustawieniu, sposobie montażu a często tez sposobie użytkowania. A nie problemów sobie jako źródle światła
I nie ma kluczowego znaczenia czy to stary reflektor z dołożonym led czy nowa konstrukcja.
Idealnym przykładem sa wszelakie bezobsługowe matrixy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
27 minut temu, futrzak napisał(a):

Skoro przeszły te same badania to jaki masz z tym problem? 

Doświadczenia własne, na drodze. 

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Doświadczenia własne, na drodze. 

Ciekawe na jakiej podstawie oceniasz, że krzywdę Ci zrobił retrofit czy fabryczny reflektor LED...

Napisano
5 minut temu, WaWeR napisał(a):

Tyle ze to problem w ustawieniu, sposobie montażu a często tez sposobie użytkowania. A nie problemów sobie jako źródle światła

Moim zdaniem jest problem w źródle światła w "zwykłych" reflektorach. 

Do oświetlenia ledowego zaprojektowano zupełnie inne reflektory (zupełnie inaczej niż dla xenonów). Zupełnie inne jest w nich skupienie światła i dużo mniejsza poświata. 

Teraz do reflektorów niezaprojektowanych dla światła led montuje się ledy i jakimś cudem ta poświata ma nie oślepiać kierowców z naprzeciwka. Przecież światło led jest dużo jaśniejsze i mocniejsze od halogenowego. 

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał(a):

Ciekawe na jakiej podstawie oceniasz, że krzywdę Ci zrobił retrofit czy fabryczny reflektor LED...

Różnica jest spora. 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Różnica jest spora. 

W Twoim mniemaniu/przekonaniu. Nie jesteś w stanie stwierdzić w nocy, czy samochód jadący z naprzeciwka jest wyposażony w fabryczne reflektory LED czy w retrofity, szczególnie w przypadku nowszych samochodów. Dodatkowo skoro spełnił wymagania w zakresie spełnienia norm dopuszczenia do ruchu/homologacji to jaka jest różnica, że był to fabryczny reflektor LED czy też halogenowy z retrofitem? 

Edytowane przez futrzak

Napisano

Zgadza się. W moim mniemaniu rozpoznaję różnicę. 

Napisałem wcześniej dlaczego ta różnica poświaty jest zauważalna. 

Zapewne dopuszczą w PL inne retrofity niż H11 i trzeba będzie się nauczyć z tym żyć. Tylko nie bardzo widzę kupowanie przez naród żarówek za cztery stówy sztuka. 

Dopóki żadne ledy w lampach halogenowych nie były dozwolone to jeszcze czasem policja coś tam sprawdzała a jak dopuszczą popularne rodzaje to już będzie po ptokach. 

Napisano
Moim zdaniem jest problem w źródle światła w "zwykłych" reflektorach. 
Do oświetlenia ledowego zaprojektowano zupełnie inne reflektory (zupełnie inaczej niż dla xenonów). Zupełnie inne jest w nich skupienie światła i dużo mniejsza poświata. 
Teraz do reflektorów niezaprojektowanych dla światła led montuje się ledy i jakimś cudem ta poświata ma nie oślepiać kierowców z naprzeciwka. Przecież światło led jest dużo jaśniejsze i mocniejsze od halogenowego. 

O jakiej poświacie piszesz?
To co moze i czesto przeszkadza to po prostu jasnosc punktu na ktory patrzysz. Im wiecej takich punktow, tym olśniewanie wieksze. Retrofity maja takich punktow swietlnych po jednym na strone. Ksztalt wiazki czesto byl lepiej obliczony i skonstruowany niz obecnie.
No i regulacja. Jest bardzo wazna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
21 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Zgadza się. W moim mniemaniu rozpoznaję różnicę. 

Napisałem wcześniej dlaczego ta różnica poświaty jest zauważalna. 

Nie wiem o jakiej poświacie piszesz - o czymś podobnym można by ewentualnie mówić w reflektorach, które mają wiązkę kształtowaną przez ryflowanie "szkła", a te od dawna już nie wystepują. Z drugiej strony takie reflektory też zostały przebadane i  dostały dopuszczenie do ruchu. Najwyraźniej  takie zjawiska nie wystepują lub są w zakresie dopuszczalnym. 

Zapewne dopuszczą w PL inne retrofity niż H11 i trzeba będzie się nauczyć z tym żyć.

One od dawna już tutaj są. 

Tylko nie bardzo widzę kupowanie przez naród żarówek za cztery stówy sztuka.  

Za komplet, a sensowność to niech sobie naród oceni. 

Dopóki żadne ledy w lampach halogenowych nie były dozwolone to jeszcze czasem policja coś tam sprawdzała

Policja nadal sprawdza. To co ma sens. 

a jak dopuszczą popularne rodzaje to już będzie po ptokach. 

To dołączymy do krajów, które od dawna to unormowały.  

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.04.2025 o 09:07, futrzak napisał(a):

Nietrafione to są Twoje argumenty z kamizelkami czy fotoradarami, które nie mają nic wspólnego z kwestaimi technicznymi. W zakresie technicznym w UE obowiązują zasadniczo takie same przepisy w zakresie dopuszczenia pojazdów do ruchu oraz homologacji. Polska w końcu tez się do tego dostosuje i upadną argumenty o "różnych przepisach". 

Widzisz takie małe po prawej na dole? "Street legal". 

Niestety, ale to Twoje argumenty są średnio trafione. Dopuszczenia w Niemczech i Austrii są robione na podstawie przepisów indywidualnych, i nie mają umocowania w ani w prawie unijnym, ani w homologacji. Takie źródła światła nie dostają homologacji w stricte tego słowa znaczeniu, tylko takie "warunkowe" dopuszczenie do używanie z danym pojazdem. Tak jak np. różne felgi są badane i można ich używać tylko w konkretnych kombinacjach itd. 

Podsumowując - kiedy jeździsz w Polsce takim autem, to jesteś technicznie na nie-legalu, bo nie ma w polskim prawie zapisów o uznaniu tych dopuszczeń przeprowadzonych w Niemczech czy Austrii. 

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Niestety, ale to Twoje argumenty są średnio trafione.

Nie zgadzam się, szczególnie, że już H11 Philipsa ma certyfikat UNECE.

Dopuszczenia w Niemczech i Austrii są robione na podstawie przepisów indywidualnych, i nie mają umocowania w ani w prawie unijnym, ani w homologacji. Takie źródła światła nie dostają homologacji w stricte tego słowa znaczeniu, tylko takie "warunkowe" dopuszczenie do używanie z danym pojazdem. 

Podałem wcześniej listy krajów, które zrobiły - to jest w zasadzie cała EU, nawet Czesi, Słowacja, Węgry. Możesz sobie to dopuszczenie nazywać dowolnie, w tym jako "warunkowe". Z pewnością takie dopuszczenie jest przewidziane w prawie unijnym itd. Homologacja pojazdów jest na EU, oświetlenie też? Skoro te "warunkowe" dopuszczenia w tylu krajach spełniły te przepisy to dlaczego w innym kraju EU nagle to ma być niezgodne z warunkami oświetlenia, budową reflektora itd. i świecić inaczej? Są listy zgodności i dopuszczenia w kolejnych krajach EU, a w PL nie bo nie? Zresztą H11 ma już homologację, a nie "warunkowe" dopuszczenie użytkowania z danym pojazdem. Inna sprawa, że to nie są "warunkowe" i "indywidualne" "dopuszczenie do używania z danym pojazdem", a dopuszczenie do ruchu drogowego modelu pojazdu z danym modelem retrofita (wieloma, bo są różne badane i tylko lista rośnie), czyli dostały w ten sposób dopuszczenie dziesiątki tysięcy pojazdów danelu modelu. 

Podsumowując - kiedy jeździsz w Polsce takim autem, to jesteś technicznie na nie-legalu, bo nie ma w polskim prawie zapisów o uznaniu tych dopuszczeń przeprowadzonych w Niemczech czy Austrii. 

Dawno o tym pisałem - długo nad tym myślałeś? Inna sprawa, że w tym co napisałeś powyżej jest spory błąd - jak jeżdżę w Polsce takim samochodem na polskich rejestracjach to jest na niby "nie-legalu", ale jak jeździłem na niemieckim to byłem na legalu. To się kupy nie trzyma - podobnie jak 5 przebadanych Daci (identyczne) dostało indywidualne dopuszczenia w PL (słownie te 5 sztuk), ale już konkretny model z konkretnych roczników i konkretnymi retrofitami nie. To się podobnie kupy nie trzyma - 5000 identycznych samochodów z identycznym oświetleniem i tylko 5 jest legalnych, bo na nich sobie przeprowadzono indywidualne badania. Wiesz jak wygląda homologacja? Bada się wszystkie egzemplarze schodzące z linii czy też wcześniej się przedstawia egzemplarze pojazdów czy elementów do specyficznych badań, by calość produkcji otrzymała homologację? 

Proszę lista OSRAM i adnotacja o procesie w PL:

https://www.osram.de/am/night-breaker-led/night-breaker-led-ledcheck.jsp?mkt=/ledcheck/

Tak, zamiast zrobienia porządku i unormowania tematu, to standardowe opowiada nie "nie-legalu" i poświacie. Tak, zostańmy przy lampach H4 z Żuka ;]

Napisano

Ma ktoś sprawdzone H3 Led? Nie muszą mieć homologacji, mają być mocne i w dobrej cenie. 

Potrzebuje 4 sztuki do elektrowni. 

• 9 miesięcy później...
Napisano

Temat ciekawy, ostatnio na fejsie rozgorzała dyskusja: dlaczego w Polsce retrofity nie są legalne, a np. w Niemczech już tak. No i taki przykład, znaleziony w Google. Chodzi o te lumeny : 1550/950 lm. Przecież wystarczy poszukać w sieci aby się dowiedzieć, że to prawie dokładnie to samo, co dla tradycyjnych żarówek. Gdzie więc jest ta zaleta retrofitów? https://www.philips.pl/c-p/LUM11342U60SX2_10/ultinon-pro6000-standard-hl-car-headlights-bulb

Napisano
5 godzin temu, Andrew71 napisał:

Gdzie więc jest ta zaleta retrofitów?

No kilka jest. Trwałość, niższa temperatura, mniejszy pobór prądu. A lumenów ma być tyle samo.

Napisano
46 minut temu, marcindzieg napisał:

No kilka jest. Trwałość, niższa temperatura, mniejszy pobór prądu. A lumenów ma być tyle samo.

Tylko kurcze nie wiem czym jest ten lumen. I jak te pomiary są wykonywane.

Mam LED philipsa, więc nie jest to nie mający / nie trzymający parametrów produkt.

Kurcze, nie wiem jakie H7 bym zapodał + ile milionów procent , te LED swiecą wyraźnie jaśniej, albo pisząc inaczej, rozjaśniają drogę zupełnie inaczej znacząco lepiej oświetlając drogę.

Różnica jest taka że włączanie drogowych H1 nie miało większego sensu.

Napisano
12 minut temu, WaWeR napisał:

Lumeny to ile emituje światła. A jeszcze jest rozkład, może lepszy kolor. Ja u siebie testowałem na długich za H7 i nie było lepiej.

Napisano
40 minut temu, WaWeR napisał:

Tylko kurcze nie wiem czym jest ten lumen. I jak te pomiary są wykonywane.

Mam LED philipsa, więc nie jest to nie mający / nie trzymający parametrów produkt.

Kurcze, nie wiem jakie H7 bym zapodał + ile milionów procent , te LED swiecą wyraźnie jaśniej, albo pisząc inaczej, rozjaśniają drogę zupełnie inaczej znacząco lepiej oświetlając drogę.

W Tipo na dziennych mam od dobrych 4 lat retrofity H7 Philipsa z dopuszczeniem w DE tzn. z homologacją na Tipo/Doblo/Ducato. Żadna zwykła żarówka H7 nie dorównuje do tych żarówek led Philipsa. Lampy soczewkowe, linia odcięcia i itp idealna sprawdzane wielokrotnie na przeglądach.

Napisano
11 minut temu, steyr napisał:

W Tipo na dziennych mam od dobrych 4 lat retrofity H7 Philipsa z dopuszczeniem w DE tzn. z homologacją na Tipo/Doblo/Ducato. Żadna zwykła żarówka H7 nie dorównuje do tych żarówek led Philipsa. Lampy soczewkowe, linia odcięcia i itp idealna sprawdzane wielokrotnie na przeglądach.

Ducato nie ma dziennych na H7

Napisano
48 minut temu, steyr napisał:

A podobno w razie kontroli drogowej i stwierdzenia nielegalnych żarówek można sporo zapłacić. Czyżby więc diagności na przeglądach patrzyli na to przez palce?

Napisano
3 godziny temu, WaWeR napisał:

Złudzenie polegające na innej barwie światła plus autosugestia wynikająca z wydania pieniędzy na "lepsze" phi.

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał:

Złudzenie polegające na innej barwie światła plus autosugestia wynikająca z wydania pieniędzy na "lepsze" phi.

Tak twierdzą tylko ci, którzy tego nie używali w dobrych reflektorach.

Napisano
4 godziny temu, Andrew71 napisał:

A podobno w razie kontroli drogowej i stwierdzenia nielegalnych żarówek można sporo zapłacić.

Tak, podobno.

4 godziny temu, Andrew71 napisał:

Czyżby więc diagności na przeglądach patrzyli na to przez palce?

Najwyżej zwracają uwagę, że nie wolno, ale to tyle. Znaczy można trafić jakiegoś "legitnego inaczej", ale to jak zawsze.

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał:

Tak twierdzą tylko ci, którzy tego nie używali w dobrych reflektorach.

No tak, ci którzy używali jak już napisałem twierdzą że jest lepiej zlosnik.

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał:

Najwyżej zwracają uwagę, że nie wolno, ale to tyle. Znaczy można trafić jakiegoś "legitnego inaczej", ale to jak zawsze.

Mi diagności zwracają uwagę, bo mam jeszcze ze starych zapasów Philips Allweather, że nie świecą na biało. Ale tylko zwracają oki.

Napisano
1 minutę temu, amazaque napisał:

No tak, ci którzy używali jak już napisałem twierdzą że jest lepiej zlosnik.

Nie, stwierdziłeś, że to złudzenie.

Napisano
5 minut temu, futrzak napisał:

Nie, stwierdziłeś, że to złudzenie.

Bo to jest złudzenie, retrofity led nie świecą ani mocniej, ani dalej.

Napisano
20 minut temu, amazaque napisał:

Ok, udowodnij swoje twierdzenie. Dodam, że pisałeś, ze nie są "lepsze". Jeden już taki był...

Edytowane przez futrzak

Napisano
47 minut temu, amazaque napisał:

Tak tak

hehe

Napisano
5 godzin temu, Andrew71 napisał:

A podobno w razie kontroli drogowej i stwierdzenia nielegalnych żarówek można sporo zapłacić. Czyżby więc diagności na przeglądach patrzyli na to przez palce?

jak masz soczewki to z daleka jak i bliska ciężko określić czy to fabryczny LED czy też Xenon . W dużych lustrach od razu widać , że coś nie tak . W służbowym I30 mam wstawione LED Philipsa podstawowy model i przegląd już 2x przeszło auto , a świecą o wiele lepiej niż standardowe H7

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
21 minut temu, mmaciejosss napisał:

jak masz soczewki to z daleka jak i bliska ciężko określić czy to fabryczny LED czy też Xenon . W dużych lustrach od razu widać , że coś nie tak . W służbowym I30 mam wstawione LED Philipsa podstawowy model i przegląd już 2x przeszło auto , a świecą o wiele lepiej niż standardowe H7

Ja juz 3 razy na LEDach zamiast Xenonów przeszedłem przegląd.

Da się je łatwo odróżnić, po charakterystycznym cieniu poprzecznego elementu, który widać na kloszu lampy, ale na ekranie diagnostycznym lub ścianie już tego nie widać.

Odcięcie jest ok, kształt wiązki ok.

Edytowane przez maras77

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał:

Ja juz 3 razy na LEDach zamiast Xenonów przeszedłem przegląd.

Da się je łatwo odróżnić, po charakterystycznym cieniu poprzecznego elementu, który widać na kloszu lampy, ale na ekranie diagnostycznym lub ścianie już tego nie widać.

Odcięcie jest ok, kształt wiązki ok.

Zamieniłeś xenon na led?

Napisano

jeżdżę od dwóch lat z wsadzonymi ledami zamiast h7 w lampę bez soczewki, ustawione ciut poniżej wymaganej wysokości i świeci to o wiele lepiej niż zwykłe h7

na pierwszym przeglądzie gość coś margał więc doszliśmy do porozumienia, że zmieniłem na ledy jak wyjechałem z przeglądu ;)

a widać bo szybkość włączania/wyłączania światła i barwa wskazuje na to co wskazuje ;)

na drugim przeglądzie inny nic nie powiedział, na obu za to sprawdzali linię odcięcia i żaden nie miał uwag...

żaden patrol się mnie jeszcze nie czepiał, bardziej bym stawiał, że się przyczepią do postojówek ledowych bo te to jednak chamsko widać, że nie są w5w ;)

Napisano
10 minut temu, muzz napisał:

jeżdżę od dwóch lat z wsadzonymi ledami zamiast h7 w lampę bez soczewki, ustawione ciut poniżej wymaganej wysokości i świeci to o wiele lepiej niż zwykłe h7

na pierwszym przeglądzie gość coś margał więc doszliśmy do porozumienia, że zmieniłem na ledy jak wyjechałem z przeglądu ;)

a widać bo szybkość włączania/wyłączania światła i barwa wskazuje na to co wskazuje ;)

na drugim przeglądzie inny nic nie powiedział, na obu za to sprawdzali linię odcięcia i żaden nie miał uwag...

żaden patrol się mnie jeszcze nie czepiał, bardziej bym stawiał, że się przyczepią do postojówek ledowych bo te to jednak chamsko widać, że nie są w5w ;)

Ostatnio mam wrażenie, że mnóstwo aut jeździ na ledach )

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

możliwe, ja zauważam głónie tych na hidach wsadzonych za h4 (cały czas się zdarzają) albo tych z matrixami z automatycznymi długimi bo potrafią oślepiać (nie wszystkie of corz) szczególnie jak się nie jedzie suvem

nawet z kumplem robiliśmy sprawdzenie jeżdżąc samochodami jeden przed drugim, naprzeciwko czy to nie oślepia...no i nie...nikt jeszcze mi nie mrugnął, że coś jest nie tak...

Napisano
Teraz, muzz napisał:

możliwe, ja zauważam głónie tych na hidach wsadzonych za h4 (cały czas się zdarzają) albo tych z matrixami z automatycznymi długimi bo potrafią oślepiać (nie wszystkie of corz) szczególnie jak się nie jedzie suvem

nawet z kumplem robiliśmy sprawdzenie jeżdżąc samochodami jeden przed drugim, naprzeciwko czy to nie oślepia...no i nie...nikt jeszcze mi nie mrugnął, że coś jest nie tak...

Oślepiają te ustawione w kosmos zlosnik

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Bo tak jest. Widuje nawet w zabytkach z ryflowanym szkłem reflektora...
petarda :P

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

Owszem. Póki są poprawnie ustawione itd. to nie ma z tym problemu. Nie darmo poza Polską taka masa samochódów jeździ na tym w pełni legalnie. Nie wspomnę o tym, że jest naprawdę dużo samochodów z takim dopuszczeniem nawet na H4, bez żadnych soczewek. Mam np. H1 założone w starym parchu na soczewkach i jest bajka, dodatkowo zaletą jest niski pobór prądu i brak degradacji reflektora z racji temperatury. Kupiłem właśnie takie z 4300K, a nie 5800K - powinno być fajnie, bo te 5800K barwowo mi do fury nie pasują ) Mają jedną wadę - są tak perfekcyjnie precyzyjne, że powyżej linii światła/cienia jest ciemniej niż na halogenowych, za to poniżej jest bajka - w tym pobocze. Precyzja dużo wyższa niż w wielu późniejszych samochodach, ale to stra dobra japońska robota oparta na metalu i szkle. Zresztą w czasach gdyby nie było ledów też ten model miał extra świadła w porównaniu do sporo młodszych i nowocześniejszych.

3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Oślepiają te ustawione w kosmos zlosnik

Jakoś mnie to nie dziwi - na wsi na SKP nawet nie oferują ustawienia świateł w czasie badań (odpłatnie), że nie wspomnę i sprawdzeniu tegoż. Owszem, powiedzą, że źle świecą n apodstawie tego co na ścianie widać hehe

Napisano
W dniu 12.02.2026 o 08:43, muzz napisał:

W zwykłych lampach, nawet jak jest dobre odcięcie, to oslepia cała powierzchnia reflektora, która jest po prostu duża i jasna.

W soczewkach jest to dość mała powierzchnia i czy LED, czy żarówka, czy Xeon to jeden pies.

Napisano
W dniu 12.02.2026 o 08:53, rwIcIk napisał:

W zwyklych lampach najbardziej oslepia nie LED, tylko źle założona zarowka (krzywo), bo cały odbłyśnik formuje wiązkę.

A jak jest źle zamocowany led, to juz jest trauma.

W soczewkach za to źle zamocowana żarówka nie oslepia, tylko gorzej swieci, bo jest przesłona, która i tak zrobi odcięcie jak trzeba.

Napisano
W dniu 11.02.2026 o 07:29, Andrew71 napisał:

Gdzie więc jest ta zaleta retrofitów?

Gdybyś musiał dwa razy w roku rozbierać pół przodu - zdejmować cały zderzak + wymontować reflektory żeby wymienić żarówki H7 to też byś założył ;-)

Od ponad 4,5 roku i 107.000 km jeżdżę na retrofitach LED Osram z homologacją do moich lamp i nie narzekam.

Samochód przeglądy przechodzi bez problemów.

Napisano
W dniu 14.02.2026 o 11:30, maras77 napisał:

W zwykłych lampach, nawet jak jest dobre odcięcie, to oslepia cała powierzchnia reflektora, która jest po prostu duża i jasna

cieszę się, że siedziałeś z nami jak to sprawdzaliśmy :)

Napisano
2 minuty temu, muzz napisał:

cieszę się, że siedziałeś z nami jak to sprawdzaliśmy :)

Wystarczy, że Ty byleś, a g...o widziałeś ;)

Zastanów się tak fizycznie, jakie są skutki założenia 2x mocniejszego źródła światła do reflektora z dużym odbłyśnikiem. Weź pod uwagę niedokładności odbłyśnika, kurz, mikrorysy, większe ryzy - zarówno na odbłyśniku jak i na szkle ochronnym.

Napisano
W dniu 14.02.2026 o 18:46, Dakota napisał:

Gdybyś musiał dwa razy w roku rozbierać pół przodu - zdejmować cały zderzak + wymontować reflektory żeby wymienić żarówki H7 to też byś założył ;-)

Od ponad 4,5 roku i 107.000 km jeżdżę na retrofitach LED Osram z homologacją do moich lamp i nie narzekam.

Samochód przeglądy przechodzi bez problemów.

OK. A jak się jeździ w deszczu i podczas mgły? W necie mozna znaleźć wyniki badań, z których wynika, że w takich warunkach tradycyjne żarówki lepiej się sprawdzają. Retrofity mają temp. barwową 6000 K a na kiepskie warunki pogodowe bardziej żółte światło jest lepsze

Napisano
2 godziny temu, Andrew71 napisał:

OK. A jak się jeździ w deszczu i podczas mgły? W necie mozna znaleźć wyniki badań, z których wynika, że w takich warunkach tradycyjne żarówki lepiej się sprawdzają. Retrofity mają temp. barwową 6000 K a na kiepskie warunki pogodowe bardziej żółte światło jest lepsze

Miałem retrofity w Scenic z soczewkami.

Mam aktualnie lampy LED fabryczne.

Nie mam pojęcia o czym piszą ludzie narzekający na LED w czasie deszczu.

Napisano
11 godzin temu, Andrew71 napisał:

W poszukiwaniu większej ilości światła przez wiele lat przerobiłem naprawdę dużo modeli firmowych żarówek H4 i H7 z gatunku "+150%" itp. Wiele z nich miało niebieskawe bańki. Ale jeździłem również na żółtawych Osram All Weather (czy ktoś jeszcze pamięta taką żarówkę, która miała być panaceum na mgłę i deszcz ?). Niewielka różnica...

Napisano
3 minuty temu, Dakota napisał:

W poszukiwaniu większej ilości światła przez wiele lat przerobiłem naprawdę dużo modeli firmowych żarówek H4 i H7 z gatunku "+150%" itp. Wiele z nich miało niebieskawe bańki. Ale jeździłem również na żółtawych Osram All Weather (czy ktoś jeszcze pamięta taką żarówkę, która miała być panaceum na mgłę i deszcz ?). Niewielka różnica...

Trochę jednak było lepiej. Szczególnie jak się zmieniło np. takie już 2 letnie na nowe i + ileś procent z Long life.

Napisano

Onegdaj w soczewkach Fiata Brava stosowałem Osram Night Breakery.

Robiły robotę w nocy dopóki nie zrobiło się mokro na drodze.

W takich warunkach nie dostrzegłem różnicy pomiędzy nimi a zwykłymi żarówkami.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 16.02.2026 o 07:51, Andrew71 napisał:

A jak się jeździ w deszczu i podczas mgły?

w deszczu spoko, podczas mgły gorzej ale często we mgle więcej widać jadąc z wyłączonymi światłami niezależnie jakie są żarówki ;)

W dniu 16.02.2026 o 07:51, Andrew71 napisał:

Retrofity mają temp. barwową 6000 K

można znaleźć też z niższą

ja mam nawet 6500, w nocy na trasie widać naprawdę spoko choć są ciut za białe bo od razu rzucają się w oczy