Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze legalne retrofity LED - jest certyfikat UNECE

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, MarcG napisał(a):

Na początek tylko H11 ale potem może i H7 i H4. Philips się wziął za to poważnie.

https://motoryzacja.interia.pl/porady/eksploatacja/news-wymiana-zarowek-na-led-owe-w-koncu-legalna-jest-przelom-w-sp,nId,21392624

Albo ja jestem głupi, albo to jakiś bełkot. Homologację ma lampa na konkretne źródło światła, więc te żarówki nic nie zmieniają. No i są już retrofity z homologacją do niektórych lamp na żarówki żarnikowe. 

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Albo ja jestem głupi, albo to jakiś bełkot. Homologację ma lampa na konkretne źródło światła, więc te żarówki nic nie zmieniają. No i są już retrofity z homologacją do niektórych lamp na żarówki żarnikowe. 

Tez mi sie wydaje, ze to wymaga zmiany reflektora na taki z homologacja.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tez mi sie wydaje, ze to wymaga zmiany reflektora na taki z homologacja.

Albo uzyskania homologacji na konkretny reflektor z konkretnym retrofitem (jak to się teraz odbywa). 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor

Nie wiem, nie znam się ale jest napisane w innym artykule

https://motofakty.pl/h11-led-philips-ultinon-pro6000-boost-pierwsza-na-swiecie-homologowana-zarowka-led-retrofit-z-certyfikatem-ece/ar/c4-19095325

Do tej pory stosowanie żarówek LED typu retrofit na drogach publicznych jako zamienników klasycznych żarówek było ograniczone do krajów, które wydawały lub uznawały krajowe homologacje. Oznaczało to, że ich „legalność” była zależna od lokalnych przepisów. Co więcej – zależała ona nie od retrofitu, ale od marki i modelu samochodu. Nowa homologacja UN ECE dla żarówki H11 LED ustanawia jednolity standard uznawany we wszystkich krajach przestrzegających regulacji UN ECE, umożliwiając kierowcom na całym świecie modernizację oświetlenia pojazdów.

Napisano

Bo retrofity Osrama mają homologację do konkretnych modeli pojazdów ale ta homologacja nie jest w Polsce (póki co) "ważna". 

Jak będzie z Philipsem? Zobaczymy co na to nasi prawodawcy. 

Napisano
8 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Bo retrofity Osrama mają homologację do konkretnych modeli pojazdów ale ta homologacja nie jest w Polsce (póki co) "ważna". 

Jak będzie z Philipsem? Zobaczymy co na to nasi prawodawcy. 

Nasi jak zwykle nic - od lat takie dopuszczenia są w "połowie" Europy (pisałem o tym wielokrotnie) i tylko rosną listy zgodności LED/model samochodu. Philips i Osram takie mają. W PL zrobiono badania chyba 3 Dacii Duster, te 3 dostały dopuszczenia, model już nie :no: Jeżeli prawda jest to co napisano w artykule, to temat będzie rozwiązany i nasi będą się musieli dostosować.

Napisano
W dniu 6.04.2025 o 08:54, futrzak napisał(a):

Nasi jak zwykle nic - od lat takie dopuszczenia są w "połowie" Europy (pisałem o tym wielokrotnie) i tylko rosną listy zgodności LED/model samochodu. Philips i Osram takie mają. W PL zrobiono badania chyba 3 Dacii Duster, te 3 dostały dopuszczenia, model już nie :no: Jeżeli prawda jest to co napisano w artykule, to temat będzie rozwiązany i nasi będą się musieli dostosować.

U nas jak zwykle z tym bajzel. 

Na homologowanych w niektórych krajach Osramach jeżdżę od 3 lat. Próbowałem zrobić indywidualne dopuszczenie. W instytucji w której teoretycznie można to zrobić - w Instytucie Transportu Samochodowego - trzykrotnie usłyszałem, że w ogóle nie ma takiej możliwości. Gdzie więc zrobiono dopuszczenie dla Dustera ?

Niech w końcu temat będzie ogarnięty bo nie wyobrażam sobie powrotu do H7...

Napisano
1 godzinę temu, Dakota napisał(a):

U nas jak zwykle z tym bajzel. 

Na homologowanych w niektórych krajach Osramach jeżdżę od 3 lat.

Ja na ten temat nie chcę się wypowiadać za dużo, bo zbyt często trafiają się ludzie, którzy nie ma ją o tym pojęcia i wrzeszczą "nielegalne, łamie przepisy, policja, zabrać DR", a tymczasem kupuję samochód w Niemczech, eksploatuję, robię badania (z retrofitami dopuszczonymi do ruchu) i nagle po przerejestrowaniu na PL (mienie/zakup/whatever) staję się "przestepcą" itd. W Niemczech ważny TÜV, w PL badania "wjazdowe", wszytko bez uwag, ale nie, w Polsce druciastwo pomieszane ze świętoszkami z hipokryzją. Owszem, istnieje powiedzmy spora grupa patologii z chińską taniochą zakładaną do byle czego, ale to inna para kaloszy. 

1 godzinę temu, Dakota napisał(a):

Próbowałem zrobić indywidualne dopuszczenie. W instytucji w której teoretycznie można to zrobić - w Instytucie Transportu Samochodowego - trzykrotnie usłyszałem, że w ogóle nie ma takiej możliwości. Gdzie więc zrobiono dopuszczenie dla Dustera ?

Nie zrobisz, bo podobno sprzęt zaginął :facepalm:

Napisano
2 godziny temu, Dakota napisał(a):

Ford mondeo mk 5? Duża różnica na plus w porównaniu do dobrych "tradycyjnych"? Oczywiście chodzi mi o oświetlenie, a nie wygląd. Jak w nocy przy opadach i mokrym asfalcie? Nie jest gorzej niż na zwykłych? 

Napisano

U siebie w Tipo mam założone od dobrych 4 lat retrofity z Philipsa które mają homologację na ten model w DE, warunek jeden musi być to wersja auta z soczewką na mijania najlepiej. Idealna linia granicy światła i cienia. Niebo a ziemia w stosunku do zwykłych H7. Przeglądy przechodzi bez problemów.

Napisano
9 godzin temu, futrzak napisał(a):

bo zbyt często trafiają się ludzie, którzy nie ma ją o tym pojęcia i wrzeszczą "nielegalne, łamie przepisy, policja, zabrać DR", a tymczasem kupuję samochód w Niemczech, eksploatuję, robię badania (z retrofitami dopuszczonymi do ruchu) i nagle po przerejestrowaniu na PL (mienie/zakup/whatever) staję się "przestepcą" itd.

Często przepisy są różne, w różnych krajach UE. Co w tym dziwnego? U nas nie ma obowiązku wozić w aucie kamizelki odblaskowej a w niektórych jest taki obowiązek. U nas można ostrzegać przed fotoradarami a w niektórych krajach nie można. Argument uważam za nietrafiony. 

Napisano
45 minut temu, kravitz napisał(a):

A do mojego gruza nie ma :foch:

:} Urojonych pojazdow nie homologuja :hehe:

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Często przepisy są różne, w różnych krajach UE. Co w tym dziwnego? U nas nie ma obowiązku wozić w aucie kamizelki odblaskowej a w niektórych jest taki obowiązek. U nas można ostrzegać przed fotoradarami a w niektórych krajach nie można. Argument uważam za nietrafiony. 

Nietrafione to są Twoje argumenty z kamizelkami czy fotoradarami, które nie mają nic wspólnego z kwestaimi technicznymi. W zakresie technicznym w UE obowiązują zasadniczo takie same przepisy w zakresie dopuszczenia pojazdów do ruchu oraz homologacji. Polska w końcu tez się do tego dostosuje i upadną argumenty o "różnych przepisach". 

NIGHT-BREAKER-LED-SPEED-H7?io=transform:

Widzisz takie małe po prawej na dole? "Street legal". 

Edytowane przez futrzak

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

A do mojego gruza nie ma :foch:

To jest lista kompatybilności dla LEDriving HL INTENSE - tutaj pełna lista, można też sprawdzić liste krajów:

https://www.osram.pl/am/night-breaker-led.jsp?utm_id=2024-12_Retrofity_on_road&utm_source=Google&utm_medium=Pmax&utm_campaign=LEDr&utm_term=NB_LED&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw--K_BhB5EiwAuwYoysdAQltoZblFcDYZxUa9ABzpYYXWL_YFMfdlfPFKkruk8dEtWsB7MhoChx8QAvD_BwE

Edytowane przez futrzak

Napisano
6 minut temu, futrzak napisał(a):

Dzięki, ale dla mojego nadal nie ma :(

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał(a):

U siebie w Tipo mam założone od dobrych 4 lat retrofity z Philipsa które mają homologację na ten model w DE, warunek jeden musi być to wersja auta z soczewką na mijania najlepiej. Idealna linia granicy światła i cienia. Niebo a ziemia w stosunku do zwykłych H7. Przeglądy przechodzi bez problemów.

Linia światła i cienia to nie wszystko, ale jest sporo samochodów z klasycznymi reflektorami. Z ciekawostek np. P206 na H4, Golf 1 czy nawet Garbus ;]

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał(a):

warunek jeden musi być to wersja auta z soczewką na mijania najlepiej.

Warunek czego? Bo na pewno nie dopuszczenia do użytku na drogach publicznych. 

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

Warunek czego? Bo na pewno nie dopuszczenia do użytku na drogach publicznych. 

Na liście jest Tipo (356) od 2015 do końca produkcji. Jedyny warunek ;]

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

Linia światła i cienia to nie wszystko, ale jest sporo samochodów z klasycznymi reflektorami. Z ciekawostek np. P206 na H4, Golf 1 czy nawet Garbus ;]

Do tego np. Twingo2.

H4 tam to makabra..halogeny rozświetlają intensywniej przed pojazdem niż mijania.

Napisano
21 minut temu, WaWeR napisał(a):

Do tego np. Twingo2.

H4 tam to makabra..halogeny rozświetlają intensywniej przed pojazdem niż mijania.

Przyznam szczerze, że nie wnikam specjalnie jak świecą konkretne samochody (przynajmniej w tym wątku), natomiast wnikam w kwestię kompatybilności ledowego źródła światła z reflektorami przystosowanymi do halogenowego. Okazuje się, że jest na tyle wysoka (przynajmniej ze źródłem produkcji Osram lub Philips), że nie ma problemu z dopuszczeniem do ruchu i spełnieniem wymagań homologacyjnych - tak w układach projektorowych jak i w klasycznych. Warto zwrócić uwagę, że te listy zgodności/dopuszczenia do ruchu systematycznie rosną. 

Napisano
10 godzin temu, futrzak napisał(a):

Nietrafione to są Twoje argumenty z kamizelkami czy fotoradarami, które nie mają nic wspólnego z kwestaimi technicznymi. W zakresie technicznym w UE obowiązują zasadniczo takie same przepisy w zakresie dopuszczenia pojazdów do ruchu oraz homologacji.

Wrzuciłem przykłady różnych przepisów w różnych krajach. Pierwsze z brzegu. A co do przepisów homologacyjnych to sam użyłeś słowa "zasadniczo". 

Skoro przepisy są różne (póki co) to należy je respektować. 

A już śmieszą mnie argumenty, że bez ledów, to nic nie widać. Nie dramatyzujmy. 

Napisano
Teraz, ochkarol napisał(a):

Wrzuciłem przykłady różnych przepisów w różnych krajach. Pierwsze z brzegu.

Niezwiązane z tematem. Poszukaj takich związanych z tematem. 

A co do przepisów homologacyjnych to sam użyłeś słowa "zasadniczo". 

Skoro przepisy są różne (póki co) to należy je respektować.  

Homologacja pojazdów jest jedna, podobnie z dopuszczeniem do ruchu. Przepisy należy respektować, ale nie ślepo. Stąd one też się zmieniają, co zreszta widać w przypadku choćby tych LED. Idiotyzmu i oporu urzędników nic nie tłumaczy. 

A już śmieszą mnie argumenty, że bez ledów, to nic nie widać. Nie dramatyzujmy. 

Ciebie mogą śmieszyć, fajny argument. Bardzo rzeczowy w kontekście dopuszczenia do ruchu pojazdów i badań oświetlenia :hehe:

Napisano

Taki sam rzeczowy, jak stwierdzenie, że przepisy należy respektować ale nie na ślepo. 

Kto ma zdecydować który przepis można olać a który nie? 

I będę się śmiał z narzekania na kiepskie światła, bo ja jeździłem w latach 90-tych ub. wieku i wiem co to znaczy. 

Pitolenie kota, żeby uzasadnić potrzebę pseudolansu ledami w zwykłych reflektorach. 

Napisano
27 minut temu, ochkarol napisał(a):

Pitolenie kota, żeby uzasadnić potrzebę pseudolansu ledami w zwykłych reflektorach. 

Poważnie? :bzik:

To chyba nie kupię tych ledów, skoro mają tak negatywny wpływ na postrzeganie użytkownika. 

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie lans, ale poprawa widoczności :old:

Starsi zrozumieją ;]

Rozumiem, czy to już znak że jestem starszy? :oslabiony:

Napisano
52 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Taki sam rzeczowy, jak stwierdzenie, że przepisy należy respektować ale nie na ślepo.  

Skoro nie rozumiesz różnicy to trudno. 

Kto ma zdecydować który przepis można olać a który nie?  

Nigdzie nie pisałem o olewaniu przepisów, tylko o ich dostosowywaniu (w kontekście wątku) do zmian technicznych i bezpeiczeństwa. 

I będę się śmiał z narzekania na kiepskie światła, bo ja jeździłem w latach 90-tych ub. wieku i wiem co to znaczy.  

Super argument - są tutaj starsi, którzy dlużej jeżdżą i mają większą możliwość porównania tego oświetlenia. 

Tak, lansu i balansu. Nie jest ważne bezpieczeństwo, nie jest ważne poprawianie widoczności itd. Przepiękne podsumowanie ;l

Napisano
23 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Starsi zrozumieją ;]

Zaliczam się do tych starszych. Rozumiem, że występuje poprawa widoczności. Tylko wątpliwości mam poważne czy potrzebna a z naprzeciwka występuje pogorszenie widoczności. Niewiele daje równa linia odcięcia, gdy poświata oślepia. 

Napisano
27 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Starsi zrozumieją ;]

Spoko, używam ledów bo mam potrzebę pseudolansu ;l Pewnie tak samo niepotrzebnie kupowałem samochód z xenonani, że o wiejskim tuningu Warszawy przez wyposażenie jej w reflektory H4 nie wspomnę ;l

PS - jak widać opór materii jest spory, a Osram i Philips niepotrzebnie rozpoczęły drogę wprowadzania retrofitów pod strzechy z dodatkownym nakładem pracy/nakładów na badania, zapewniające ich dopuszczenie w samochodach już eksploatowanych ;]

Edytowane przez futrzak

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Zaliczam się do tych starszych. Rozumiem, że występuje poprawa widoczności. Tylko wątpliwości mam poważne czy potrzebna a z naprzeciwka występuje pogorszenie widoczności. Niewiele daje równa linia odcięcia, gdy poświata oślepia. 

Bywa, że oślepi. Niestety.

Dlatego starsi kupują suwy, by siedzieć wyżej :old:

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Bywa, że oślepi. Niestety.

Dlatego starsi kupują suwy, by siedzieć wyżej :old:

Nieraz tutaj pisałem o problemach z ledami (w tym z automatyką) i wziąłem udział w kilku "batataliach" w tej materii ze ślepymi wielbicielami/właścicielami nowych samochodów. Dodatkowo jeżdżę różnymi - od starych, niskich parchów bez żadnych cudów (elektrochromatyczne lusterkam jakieś antyrefleksyjne szyby itd.) po samochody najnowsze, w tym wysokie, z oświetleniem ledowym itd. Nawet sobie żartowałem chyba z kolega @Ryb, że najlepiej mieć wysoki i pancerny samochód z najwyższym wyposażeniem, ponieważ wtedy w ogóle mało co przeszkadza ;] 

Starsi to raczej kupują te wyższe, bo łatwiej się wsiada i wysiada, pakuje zakupy itd., a nie by nie być oślepianym (co jest ekstra). 

PS - jestem też pieszym i rowerzystą, a tutaj będzie problem z chodzeniem na wysokości 2 metrów :) 

Napisano
5 minut temu, futrzak napisał(a):

Starsi to raczej kupują te wyższe, bo łatwiej się wsiada i wysiada, pakuje zakupy itd., a nie by nie być oślepianym (co jest ekstra). 

No, ale ja mocno doceniam mniejsze oślepianie.

Jeżdżę świtem i po zmroku, pod prąd korków. Wiem o czym piszę.

Napisano
34 minuty temu, futrzak napisał(a):

Pewnie tak samo niepotrzebnie kupowałem samochód z xenonani

Nie o tym wątek. Co innego światło xenon czy led w reflektorze do tego zaprojektowanym a co innego w lampie, która była projektowana do źródła światła halogenowego. 

Napisano
37 minut temu, futrzak napisał(a):

Osram i Philips niepotrzebnie rozpoczęły drogę wprowadzania retrofitów pod strzechy z dodatkownym nakładem pracy/nakładów na badania, zapewniające ich dopuszczenie w samochodach już eksploatowanych

Bo czują kasę do zarobienia i w pompie mają inne aspekty. 

A "pod strzechy" to chyba nieprędko, bo ponoć drogie jak nieszczęście. 

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

No, ale ja mocno doceniam mniejsze oślepianie.

Jeżdżę świtem i po zmroku, pod prąd korków. Wiem o czym piszę.

Hmmm, jeżdżę w różnych warunkach po rożnych drogach, dużo jak na prywatną osobę, szczególnie w moim wieku. W marcu miałem ponad 4k. Raczej wiem o czym piszę ;]

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

Hmmm, jeżdżę w różnych warunkach po rożnych drogach, dużo jak na prywatną osobę, szczególnie w moim wieku. W marcu miałem ponad 4k. Raczej wiem o czym piszę ;]

Zazdroszczę wzroku :ok:

Napisano
22 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Bo czują kasę do zarobienia i w pompie mają inne aspekty. 

A "pod strzechy" to chyba nieprędko, bo ponoć drogie jak nieszczęście. 

Ty nadal swoje. Widać, że nie masz o tym pojęcia, bo koszt retrofitów zgodnych z listami zgodnosci to 100EUR lub mniej, czyli poniżej 500PLN. Jak człowiek to dodatkowo przeliczy przez trwałość w stosunku do dobrych żarówek halogenowych (nie tych po 15zł), które dają znaczącą poprawę widoczności, to wychodzi jakoś wcale nie drożej, a widocznosć i bezpieczeństwo dużo wyższe.  Pod strzechy trafiły już dawno. 

Edytowane przez futrzak

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zazdroszczę wzroku :ok:

A dziękuję, nie narzekam. Dodatkowo badania dla kierowców w ramach obowiązków służbowych (co nie znaczy, że służbowo jeżdżę :hehe:). Każdemu bym życzył takiego wzroku, niemniej niezależnie od tego widzę różne problemy. Ich widzenie nie przeszkadza mi z aktywnego korzystania z najnowszych wynalazków, ponieważ one zwyczajnie mi ułatwiają jazdę. 

PS - tak czy naczej kocham starą motoryzację, choć bywam ofiarą jej rozwoju :hehe:

Napisano
W dniu 10.04.2025 o 22:00, janusz napisał(a):

Ford mondeo mk 5? Duża różnica na plus w porównaniu do dobrych "tradycyjnych"? Oczywiście chodzi mi o oświetlenie, a nie wygląd. Jak w nocy przy opadach i mokrym asfalcie? Nie jest gorzej niż na zwykłych? 

Świecą mocniej i jaśniej

Lubię dużo światła i przez ostatnie 20 lat używałem co najmniej kilkunastu modeli wszelkiej maści firmowych (nie wchodziłem w chińskie żarówki malowane na niebiesko farbą olejną) „wzmocnionych” halogenów H4 i H7 – różnych All weather, Megalight, Night Breaker, X-treme vision, WhiteVision, Silverstar, +120%, +150% itp. – żadna nie ma szans z tymi LEDami.

Jest jeszcze inny aspekt. Pewnie gdyby wymiana żarówek w mk5 nie wymagała zdjęcia zderzaka i wymontowania reflektorów to dalej był jeździł na H7 i wymieniał je co pół roku bo tyle zwykle wytrzymywały. Przy tak czasochłonnej wymianie LEDy są idealne

Odcięcie jest jak od żyletki (reflektory soczewkowe). Bez problemów trzy razy przeszły badania techniczne. Nikt nie miga, że go oślepiają – fakt, że Mondeo to nie SUV a więc reflektory ma zamocowane niżej

Mam Osram Night Breaker LED starszej generacji. Po każdej stronie mają po kilka małych źródeł LED i na ścianie to widać – światło nie jest jednorodne, da się zauważyć jaśniejsze „języki” od pojedynczych źródeł, ale na drodze zupełnie to nie przeszkadza. Lewy reflektor świeci jakby słabiej – odcięcie OK, ale wypełnienie światłem jest odrobinę mniejsze. LEDy przejechały 90.000 km i w lipcu będą miały cztery lata – może powoli się kończą… Poza tym reflektory też już mają swoje lata.

Mam wrażenie, że te LEDy świecą różnie – czasami dobrze a czasami jak wściekłe i nie wiem od czego to zależy. Może tak mi się tylko tak wydaje, a może to kwestia temperatury lub napięcia w instalacji ?  LEDy mają wiatraczki, słyszalne tylko na wyłączonym silniku z uchem w pobliżu reflektora.

Różnicę najbardziej widać po włączeniu świateł drogowych. Za drogowe w mk5 robi jedno włókno żarówek halogenowych H15. Na drogowych świeci więc i LED i H15 jednocześnie. Widać wtedy blisko białą plamę z LED i daleko, gdzieś na krzakach lub koronach drzew  żółtawe światło (pomimo tego, że mam zamontowane Osramy H15 Cool Blue Intense  a więc teoretycznie chłodniejsze) drogowe.

Na mokrym jest OK. Zwykle chłodniejsze światło jest słabiej widoczne w deszczu, ale daje radę.

Napisano
5 godzin temu, Dakota napisał(a):

Na mokrym jest OK. Zwykle chłodniejsze światło jest słabiej widoczne w deszczu, ale daje radę.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tego świecenia na mokrym najbardziej się obawiam, bo u mnie te Ledy są 100% legalne, ale w drugim aucie mam fabryczne ledy i na mokrym jest trochę słabiej. 

Napisano
21 godzin temu, Dakota napisał(a):

Świecą mocniej i jaśniej

[...]

Ja generalnie używam/używałem led Philips i przez różne generacje przeszedłem (na obecną chwilę jest chyba już 4 - to już 9 lat retrofitów :hehe:) - w samochodach z listy (np. P308 czy Ford C-Max) światło jest jednorodne, rozkład idealny, nie ma efektów jakie opisujesz, strumień światła jest stały i bez cudów.  Nie ma porównania do żadnych super halogenowych (też Philips, ćwiczone od Blue Vision, AllWeather itd.). Podejrzewam, że właśnie z racji rozwoju gwałtownie rośnie lista zgodności (w tym H4) - tutaj można zobaczyć w ilu krajach i samochodach zostały przeprowadzone badania i dopuszczono bez problemu do ruchu https://www.philips.com/c-e/au/road-legal-led-headlights. Lista Osram jest uboższa (przynajmniej była) i dodatkowo ich retrofity były chyba 6500K, a Philips zjechał do 5800-6000K,  bo jednak moda to nie to samo co komfort jazdy i widoczność. Dodatowo pojawiają się wynalazki typu Ultinion Classic o barwie 3500K (Osram wypuścił coś podobnego o nazwie Vintage). Barwę można dość "swodobnie" kształtować. Warto zaznaczyć, że najwyraźniej zapotrzebowanie na takie oświetlenie jest potężne, rynek bardzo duży, skoro producenci tak wiele robią w zakresie  ich rozwoju technicznego i dopuszczenia do ruchu.  Z 10 lat temu o ledach to można było pomarzyć w typowych dupowozach, prędzej tanie ksenony (ale to padaki były w większości), halogen rzadził i chyba nadal rządzi, choć tanie ledy go dopadły ;] Jak spojrzymy dodatkowo na średni wiek samochodów w EU to wyjdzie na to, że czas na zaprzyjaźnienie się z nimi w Polsce, bo gdzie indziej dawno to zrozumieli. 

PS - fabryczne reflektory led świecą zazwyczaj lepiej, choć nie zawsze ;]

Napisano

Dyskusja o ledach przypomina mi dyskusje o trzecim świetle stop. Kiedyś ganione , właściciele odżegnywani od uj wie czego, montaż zakazywany…. Ile minelo czasu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
13 minut temu, WaWeR napisał(a):

Dyskusja o ledach przypomina mi dyskusje o trzecim świetle stop. Kiedyś ganione , właściciele odżegnywani od uj wie czego, montaż zakazywany…. Ile minelo czasu?

Stare dzieje. Zapytaj Sobiesława Zasadę, co o tym sądzi obecnie, bo z 50 lat temu bardzo mu się to nie podobało i twierdził, że to niezgodne z przepisami ;]

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Dyskusja o ledach przypomina mi dyskusje o trzecim świetle stop. Kiedyś ganione , właściciele odżegnywani od uj wie czego, montaż zakazywany…. 

Trochę masz racji ale z drugiej strony ledy oświetlające drogę przed samochodem mają zupełnie inną "moc rażenia" i odmienny wpływ dla tych, co jadą nocą z naprzeciwka. Poświata z ledów mocno daje po oczach. 

Pełna zgoda, że dla kierowcy, któremu ledy oświetlają drogę jest dużo lepiej. Ale niestety tylko jemu. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał(a):

Trochę masz racji ale z drugiej strony ledy oświetlające drogę przed samochodem mają zupełnie inną "moc rażenia" i odmienny wpływ dla tych, co jadą nocą z naprzeciwka. Poświata z ledów mocno daje po oczach. 

Pełna zgoda, że dla kierowcy, któremu ledy oświetlają drogę jest dużo lepiej. Ale niestety tylko jemu. 

Ledy są najczęściej dobrze ustawione. Jeśli oślepiają, to na jakichś przewyzszeniach. Za to inne bardzo często świeca w kosmos. Nie wiem co gorsze. Ale imo żarówki podniesione w górę.

Napisano

Tzn cały czas piszę o żarówkach led w zwykłych lampach. Do reflektorów ledowych nic nie mam. 

Sorki, że niedoprecyzowałem. 

Źle ustawione zwykłe światła to inny temat. Ale zgoda pełna, że tak samo szkodliwy dla pojazdów z naprzeciwka. 

Edytowane przez ochkarol