Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór nowego: Volvo V60 vs Superb

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - dylemat dotyczy wyboru tych dwóch.

Wyposażenie bardzo podobne, silniki bardzo podobne (benzyna ok. 200 KM, volvo ma dodatkowo mHEV).

Skoda tańsza ponad 20 tys.

Komfort jazdy w obu pojazdach bardzo podobny.

Przestrzeń większa w superbie, ale w v60 jest zupełnie wystarczająca.

Przeglądy w Volvo i wszelkie dodatki ok. 1.5 - 2 razy droższe.

Proszę o wszelkie za i przeciw.

Bez subiektywnych ocen wyglądu - bo tutaj jest jak z przysłowiową dupą.

Edytowane przez Polarny

Napisano

now Superb jest brzydki u ma bardzo długie tylne drzwi. Volvo wydaje się ładniejsze z zewnątrz. 

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Wyposażenie bardzo podobne, silniki bardzo podobne (benzyna ok. 200 KM, volvo ma dodatkowo mHEV).

Skoda, tańsza w zakupie i serwisie, a za 20 kpl masz wakacje na drugim końcu świata 😌

Napisano

Jakie przebiegi zamierzasz tym robic i jak dlugo chcesz trzymac to auto?

Napisano
12 minut temu, Randar napisał(a):

Skoda, tańsza w zakupie i serwisie, a za 20 kpl masz wakacje na drugim końcu świata 😌

tylko przelot :phi: 
@Polarny To są 2 różnej klasy auta i wybierz to co Ci się podoba. Lease czy zakup? Jezdzisz teraz Superbem więc możesz mieć sentyment. Moim zdaniem kurak jednak zdecydowanie większy co ma plusy (nie przejmujesz się bagażnikiem czy komfortem z tyłu) i minusy (parkowanie). Volvo jednak ładniejsze ale bagażnik mniejszy i generalnie bardziej ciasne autko. To samo wyposażenie i tylko 20 kPLN różnicy? 

Napisano

Masz Skodę, lubisz Skodę, jest tańsza to po co chcesz kombinować?

Napisano
28 minut temu, lucash napisał(a):

tylko przelot :phi: 

Bez jaj 😉, za dwie dychy można  spędzić dobry urlop w Azji.

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

now Superb jest brzydki u ma bardzo długie tylne drzwi. Volvo wydaje się ładniejsze z zewnątrz. 

Nie doczytałeś ostatniego akapitu :kara:

Napisano

Przejedź się na autostradzie. Volvo będzie cichsze. Pytanie czy bieda wersja, czy na wypasie. Skoda to jednak Skoda, a Volvo to Volvo. Kwestia potrzeb.

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał(a):

Bez jaj 😉, za dwie dychy można  spędzić dobry urlop w Azji.

Urlop masz jeden a auto na kilka lat 😏

Napisano
21 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Jak nie spędzasz w tym aucie więcej niż tysiąc km miesięcznie to jest bez znaczenia. Miałem różne auta od premium do bidy Koreance czy chińczyka i w sumie to bez znaczenia. Oba auta są podobne brać to co jest ładniejsze oczywiście należy założyć że Volvo jest lepsze. 

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

No i? To jest tylko auto a myślę że się nie pomyle jeśli powiem, że superb jest wystarczający z nawiązką dla 99% społeczeństwa.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Jakie przebiegi zamierzasz tym robic i jak dlugo chcesz trzymac to auto?

Niecałe 20 tys. rocznie.

6 godzin temu, lucash napisał(a):

To samo wyposażenie i tylko 20 kPLN różnicy?

W Volvo są nieco większe rabaty.

Napisano

Volvo, mniejsze ale to prawie premium , lepsze materiały, ciszej. Trochę stary model. Brak TDI , ale za to T6 Plugin. 

TSI 204KM i tak spali mniej niż Mhev Volvo. 

Edytowane przez sdss

Napisano
18 godzin temu, Polarny napisał(a):

Tak tu już musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie

Jesteś premium czy nie ;] ?

I to naprawdę na poważnie.

Chcesz się bardziej pokazać "maluczkim", pokazywać, że Cię stać - bierz Volvo.

Jeżeli jednak masz otoczkę gdzieś, jesteś rozsądny i liczysz kasę bierz Skodę.

Jeżeli jednak ta kasa na serwisie Cię nie boli to po prostu wybierz co Ci się bardziej podoba.

Napisano
14 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Ja bym raczej za te 20k dodał wyposażenia. Tego nigdy za wiele. 

:ok:

Napisano
19 godzin temu, Polarny napisał(a):

W Skodzie będziesz wyglądał jak starszy menadżer średniego szczebla. W S60 jak młodszy menadżer wyższego szczebla. Lepiej być młodszym, co nie?

;]

Ja bym szukał S90, nawet używanego.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Tak tu już musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie

Jesteś premium czy nie ;] ?

I to naprawdę na poważnie.

Chcesz się bardziej pokazać "maluczkim", pokazywać, że Cię stać - bierz Volvo.

Jeżeli jednak masz otoczkę gdzieś, jesteś rozsądny i liczysz kasę bierz Skodę.

Jeżeli jednak ta kasa na serwisie Cię nie boli to po prostu wybierz co Ci się bardziej podoba.

Ej no Ty tak serio z tym pokazywaniem komuś czym się jezdzi?:panic:

Napisano

Stałem przed podobnym wyborem w kwestii auta - czy standard (Tucson) czy premium (NX350h) i właśnie kwestia przeglądów i ogólnej obsługi w ASO przeważyła, że wybrałem Tucsona. Żałować nie żaluję zbytnio, ale teraz po złości wszędzie widzę te Lexy i jakaś tam nutka żalu się pojawia, że jednak nie poszedłem w stronę premium. 😅

Wybrałbym Volvo chociażby ze względu na jakość wykończenia, głównie materiały (nawet zwykła szmata na fotelach jest przyjemniejsza w dotyku. Ostatnio bujałem się dwa dni jakiś takim małym pokracznym crossoverem Volvo i dobrze to wyglądało jakościowo we wnętrzu, a nie było to żadne Momentum, Polestar czy Ultra. Swoją drogą teraz nie ma już chyba wersji Momentum 🤔

Ł.

Edytowane przez Ancypankrator

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Ej no Ty tak serio z tym pokazywaniem komuś czym się jezdzi?:panic:

jest od groma ludzi którzy tak robią przecież i wciąż to działa

Napisano

Mam XC90, wiec większy brat ale to podobne auta.

1. Spalanie w Volvo będzie dużo większe niż oszczędne TSI VW/Skoda

2. System operacyjny Volvo to android, i wg mnie jestem beta testerem tego systemu, który notabene jest mocno okrojony w porównaniu do tego co oferuje konkurencja np:

- brak systemu automatycznego parkowania

- brak TPMS

- asystenci linę assists (drive pilot czy jak to się nazywa) działa tylko do prędkości 139km/h

- z aplikacji w telefonie nie zamkniesz/otworzysz okien

-android auto/apple car play tylko po kablu

-itd

To są pewnie "problemy 3ciego swiata", ale dobrze o nich wiedzieć.

Wykończenie i materiały będą dużo lepsze w Volvo.

teraz kwestia gdzie chcesz tym jeździć, po mieście (SUV lepszy) czy na autostradach (kombi/sedan robi robotę).

Edytowane przez Kiwal

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

jest od groma ludzi którzy tak robią przecież i wciąż to działa

Napisałeś jakbyś sam tak uważał:phi: 

Napisano
54 minuty temu, Kiwal napisał(a):

2. System operacyjny Volvo to android, i wg mnie jestem beta testerem tego systemu, który notabene jest mocno okrojony w porównaniu do tego co oferuje konkurencja np:

- brak systemu automatycznego parkowania

- brak TPMS

- asystenci linę assists (drive pilot czy jak to się nazywa) działa tylko do prędkości 139km/h

- z aplikacji w telefonie nie zamkniesz/otworzysz okien

-android auto/apple car play tylko po kablu

-itd

Trochę się nie zgodzę. Ten system słabo działał jak wchodził kilka lat temu (np nie dało się zmienić stacji FM z kierownicy). Było mnóstwo poprawek online. Obecnie działa całkiem dobrze, jest w pełni zintegrowany z Google. Mam wrażenie, jak przesiadam się do innego auta, że systemy są przestarzałe. Tu nic nie trzeba podłączać, nawet zabierać telefonu. Navi działa super, asystent głosowy, nawet po pl działa ok bo jest od Googla, itd.

Systemu automatycznego parkowania nie ma to prawda, jakoś w Volvo nigdy ich nie było.

TPMS - jest w XC60 i miałem w V90. Sprawdz w aplikacjach serwisowych (dół ekranu).

Pilot działa i wyższych prędkościach, ale zależy to od wykrywania linii. W pl często nawet wyłącza się przy niższych prędkościach. Za to np w Niemczech, czy FR działa bez problemu i z wyższą V.

Odnośnie AA/CA nie korzystam, bo to nie ma sensu przy tym systemie.

Napisano
Godzinę temu, Kiwal napisał(a):

asystenci linę assists (drive pilot czy jak to się nazywa) działa tylko do prędkości 139km/h

Pilot tak, ale trzymanie między liniami działa nadal.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Pilot tak, ale trzymanie między liniami działa nadal.

Odbijanie od lini działa, ale pilot juz nie.

Napisano
Godzinę temu, Kiwal napisał(a):

Odbijanie od lini działa, ale pilot juz nie.

No napisałem😉 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Do kompletu tych dwóch rozważałem jeszcze Camry. Wszystkie przetestowane, ostatecznie będzie superb.

Volvo V60 - pomimo wymiarów Octavii jest komfortowe, nie najgorzej wyciszone i ma wystarczająco przestrzeni. Odstrasza trochę przestarzały infotainment no i to jednak kombi - roletą trzeba ręcznie operować.

Dynamika wystarczająca, podobna jak w superbie 2.0 TSi 204 KM.

Mild hybrid działa bardzo płynnie.

Skórzane fotele bez wentylacji to porażka (są z wentylacją w opcji skóry nappa) - po jeździe próbnej, w niezbyt gorący dzień z włączoną klimatyzacją plecy mokre.

Cena jednak "z dupy" w porównaniu do tego, co oferuje. Jakiegoś szczególnego premium nie czuć, za byle dodatki płaci się 50-100% więcej niż w Skodzie. A skoro nie widać różnicy ...

Camry - mnie się akurat e-cvt podoba. Ale silnik 2.5 bez turbo, nawet przy w miarę łagodnym przyspieszaniu, daje znać swoimi decybelami o sobie. Spalanie faktycznie rewelacyjnie niskie, dynamika wystarczająca, komfort bardzo dobry.

Tylko ten hałas ... I nie chodzi tylko o przyspieszanie z butem w podłodze - wtedy i zwykłe skrzynie trzymają obroty.  Ile kosztuje wyciszenie tego silnika? 500 EUR? Zresztą - przy płynnej jeździe na S-ce słychać mocno szum powietrza.

Przyciski na konsoli sprawiają wrażenie trochę jak w starym kaseciaku. 

Z tyłu mało miejsca i nie da się wsunąć stóp pod fotele. Gdy usiadłem z tyłu, to dosłownie nie miałem miejsca. Co prawda fotele same się odsunęły przy wysiadaniu z miejsca kierowcy, ale jak by za mną wtedy ktoś siedział, to by mu zaczęło miażdżyć stopy.

Nie da się zamówić normalnej (nieskórzanej) tapicerki w wersjach wyższych od podstawowej.

Bagażnik - sedan, więc nurkowanie po rzeczy w głębi bagażnika jest w gratisie. Zawiasy wchodzą do środka.

Brak aut "na stocku" - ponad pół roku czekania.

Superb ma najlepiej przemyślane z powyższych możliwości konfiguracji. Praktycznie w każdej wersji da się wszystko dobrać (pomijam Essence). Więcej silników do wyboru (i to znacznie więcej). Cenowo najtańszy (porównuję po rabatach).

Do jazdy 80% po mieście wybrałbym Camry. Oczywiście w wersji bez samoodsuwających się foteli, żeby ew. pasażerowie z tyłu nie ucierpieli.

Napisano
3 godziny temu, Polarny napisał(a):

Camry - mnie się akurat e-cvt podoba.

Dla mnie camry odpada z uwagi na brak matrycowyxh swiatel glownych...nawet za doplatą... te co sa swieca poprawnie... ale w skodzie sa wyraźnie lepsze

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 15:29, Polarny napisał(a):

Do kompletu tych dwóch rozważałem jeszcze Camry. Wszystkie przetestowane, ostatecznie będzie superb.

Volvo V60 - pomimo wymiarów Octavii jest komfortowe, nie najgorzej wyciszone i ma wystarczająco przestrzeni. Odstrasza trochę przestarzały infotainment no i to jednak kombi - roletą trzeba ręcznie operować.

Dynamika wystarczająca, podobna jak w superbie 2.0 TSi 204 KM.

Mild hybrid działa bardzo płynnie.

Skórzane fotele bez wentylacji to porażka (są z wentylacją w opcji skóry nappa) - po jeździe próbnej, w niezbyt gorący dzień z włączoną klimatyzacją plecy mokre.

Cena jednak "z dupy" w porównaniu do tego, co oferuje. Jakiegoś szczególnego premium nie czuć, za byle dodatki płaci się 50-100% więcej niż w Skodzie. A skoro nie widać różnicy ...

Camry - mnie się akurat e-cvt podoba. Ale silnik 2.5 bez turbo, nawet przy w miarę łagodnym przyspieszaniu, daje znać swoimi decybelami o sobie. Spalanie faktycznie rewelacyjnie niskie, dynamika wystarczająca, komfort bardzo dobry.

Tylko ten hałas ... I nie chodzi tylko o przyspieszanie z butem w podłodze - wtedy i zwykłe skrzynie trzymają obroty.  Ile kosztuje wyciszenie tego silnika? 500 EUR? Zresztą - przy płynnej jeździe na S-ce słychać mocno szum powietrza.

Przyciski na konsoli sprawiają wrażenie trochę jak w starym kaseciaku. 

Z tyłu mało miejsca i nie da się wsunąć stóp pod fotele. Gdy usiadłem z tyłu, to dosłownie nie miałem miejsca. Co prawda fotele same się odsunęły przy wysiadaniu z miejsca kierowcy, ale jak by za mną wtedy ktoś siedział, to by mu zaczęło miażdżyć stopy.

Nie da się zamówić normalnej (nieskórzanej) tapicerki w wersjach wyższych od podstawowej.

Bagażnik - sedan, więc nurkowanie po rzeczy w głębi bagażnika jest w gratisie. Zawiasy wchodzą do środka.

Brak aut "na stocku" - ponad pół roku czekania.

Superb ma najlepiej przemyślane z powyższych możliwości konfiguracji. Praktycznie w każdej wersji da się wszystko dobrać (pomijam Essence). Więcej silników do wyboru (i to znacznie więcej). Cenowo najtańszy (porównuję po rabatach).

Do jazdy 80% po mieście wybrałbym Camry. Oczywiście w wersji bez samoodsuwających się foteli, żeby ew. pasażerowie z tyłu nie ucierpieli.

Miej na uwadze jedną rzecz. Na chwilę obecną średnie dopracowanie systemów i multimediów w grupie VAG. Potrafią nowe Superby i Kodiaqi sypać błędami co chwilę i ten temat nie jest jeszcze ogarnięty w 100%. Może jak wejdą jakieś aktualizację czy akcje serwisowe to coś się poprawi.

Napisano
11 minut temu, Sebbeks napisał(a):

Miej na uwadze jedną rzecz. Na chwilę obecną średnie dopracowanie systemów i multimediów w grupie VAG. Potrafią nowe Superby i Kodiaqi sypać błędami co chwilę i ten temat nie jest jeszcze ogarnięty w 100%. Może jak wejdą jakieś aktualizację czy akcje serwisowe to coś się poprawi.

Masz takie auto? Coś jeszcze się sypie ? 

Napisano

Ja bym wybrał Volvo, bo wizualnie mi się dużo bardziej podoba. Ogólnie V60 to bardziej konkurent octavii niz superb

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Sebbeks napisał(a):

Jeździłem demówką prawie godzinę i nic błędami nie sypało (a trochę sobie tam też przełączałem). Model jest od 1.5 roku, więc darmowi testerzy prawdopodobnie już spełnili swoją rolę.

Jakkolwiek DCC nadal tłucze - specjalnie z tego względu zamówiłem niższą wersję.

Szkoda, że Camry nie jest lepiej wyciszona - wtedy, pomimo wad opisanych przeze mnie powyżej - to byłby mój wybór.

Napisano
25 minut temu, Polarny napisał(a):

Jeździłem demówką prawie godzinę i nic błędami nie sypało (a trochę sobie tam też przełączałem). Model jest od 1.5 roku, więc darmowi testerzy prawdopodobnie już spełnili swoją rolę.

Jakkolwiek DCC nadal tłucze - specjalnie z tego względu zamówiłem niższą wersję.

Szkoda, że Camry nie jest lepiej wyciszona - wtedy, pomimo wad opisanych przeze mnie powyżej - to byłby mój wybór.

Camry można wyciszyć , są firmy specjalizujące się w Toyocie i Lexusie . Nowki sztuki robią ;)

Napisano
  • Autor
18 minut temu, sdss napisał(a):

Camry można wyciszyć , są firmy specjalizujące się w Toyocie i Lexusie . Nowki sztuki robią ;)

Z tego, co się orientuję, musieliby też szyby wymieniać. Trochę drogi interes się z tego robi.

Niech Japońce po prostu produkują auta godne klasy D, spełniające określone kryteria. Niestety - widać w Camry target amerykański, a nie europejski.

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 18:57, delco napisał(a):

Dla mnie camry odpada z uwagi na brak matrycowyxh swiatel glownych...nawet za doplatą... te co sa swieca poprawnie... ale w skodzie sa wyraźnie lepsze

Ja bym ją odrzucił przede wszystkim ze względu na brak napędu na cztery koła.

Napisano
18 minut temu, Polarny napisał(a):

Z tego, co się orientuję, musieliby też szyby wymieniać. Trochę drogi interes się z tego robi.

Niech Japońce po prostu produkują auta godne klasy D, spełniające określone kryteria. Niestety - widać w Camry target amerykański, a nie europejski.

Camry nie może być za dobra bo wtedy nikt nie będzie chciał kupiwać Lexusa ES.

Napisano
50 minut temu, Ryb napisał(a):

To tez... ale brak topowych swiatel nie wynika z ograniczen konstrukcji samochodu 

Edytowane przez delco

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ja odrzuciłem mocniejszy silnik właśnie ze względu na napęd na 4 koła. Ale gdybym w bardziej pagórkowatym terenie mieszkał, to bym optował za.

Napisano
15 minut temu, Polarny napisał(a):

Ja odrzuciłem mocniejszy silnik właśnie ze względu na napęd na 4 koła. Ale gdybym w bardziej pagórkowatym terenie mieszkał, to bym optował za.

Ja bym zawsze brał 4x4. To się przydaje nie tylko zimą czy w terenie.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja bym zawsze brał 4x4. To się przydaje nie tylko zimą czy w terenie.

Jechałem poprzednią generacją superba z 4x4 i nie czułem różnicy w jeździe. W starym audi (2011 r.), ze stałym 4x4, różnica była.

Jak będzie mokro, to nie muszę ruszać pierwszy ze świateł.

Napisano
19 minut temu, Polarny napisał(a):

Jechałem poprzednią generacją superba z 4x4 i nie czułem różnicy w jeździe. W starym audi (2011 r.), ze stałym 4x4, różnica była.

Jak będzie mokro, to nie muszę ruszać pierwszy ze świateł.

Śniegu też za bardzo nie ma. W Audi tych tańszych napęd jak w Skodzie czyli haldex. Teoretycznie w Audi niby spięty. W budżetowych vagach pojawił się tryb sport na 4x4. Pewnie to samo.

Szyby tak są klejone i to wszystkie mimo przyciemnia tylnych , w Audi to takie nie oczywiste 🤦🤪

Edytowane przez sdss

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Śniegu też za bardzo nie ma. W Audi tych tańszych napęd jak w Skodzie czyli haldex. Teoretycznie w Audi niby spięty. W budżetowych vagach pojawił się tryb sport na 4x4. Pewnie to samo.

Szyby tak są klejone i to wszystkie mimo przyciemnia tylnych , w Audi to takie nie oczywiste 🤦🤪

W Skodzie są klejone wszystkie? W standardzie? 

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

W Skodzie są klejone wszystkie? W standardzie? 

W najtańszym chyba nie ma. 

Napisano
23 godziny temu, sdss napisał(a):

Masz takie auto? Coś jeszcze się sypie ? 

Osobiście nie mam, natomiast naprawiamy takie. W ciągu kilku ostatnich miesięcy kilkanaście sztuk Superbów i Kodiaqów, samochody z przebiegami do 20kkm po naprawach blacharskich sypią błędami, jak np. usterki pasów bezpieczeństwa, nie działające czujniki parkowania, radary, asystenty pasa ruchu itp. A w tym wszystkim jest najlepsze to, że to samo gaśnie i pojawia się co jakiś czas bez powodu - to też usłyszane od klientów. 

Napisano
1 godzinę temu, Sebbeks napisał(a):

Osobiście nie mam, natomiast naprawiamy takie. W ciągu kilku ostatnich miesięcy kilkanaście sztuk Superbów i Kodiaqów, samochody z przebiegami do 20kkm po naprawach blacharskich sypią błędami, jak np. usterki pasów bezpieczeństwa, nie działające czujniki parkowania, radary, asystenty pasa ruchu itp. A w tym wszystkim jest najlepsze to, że to samo gaśnie i pojawia się co jakiś czas bez powodu - to też usłyszane od klientów. 

Nie da się naprawić ? Skutecznie ? 

Napisano
7 godzin temu, sdss napisał(a):

jak chcesz naprawic samodzielnie oprogramowanie, ktore tam jest? :)

Napisano
8 godzin temu, sdss napisał(a):

Na chwilę obecną nie ma takiego środka. Na początku w przedliftowych Cuprach Formentor były problemy z infotainmentem, które skończyły się aż w końcu zrobili aktualizację softu.  Cała grupa VAG ma problemy z tym, na grupach Porsche też ludzie narzekają na podobne problemy. 

Napisano
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

jak chcesz naprawic samodzielnie oprogramowanie, ktore tam jest? :)

Ja nie chce naprawiać ,serwis ASO powinien skutecznie. 

Napisano
9 godzin temu, sdss napisał(a):

Serwis bazuje na wytycznych od importera. Jeśli takich nie ma to jest jak jest.

Napisano
13 godzin temu, sdss napisał(a):

To samo pytanie: ASO ma modyfikowac oprogramowanie i poprawiac bledy w nim?