Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór nowego: Volvo V60 vs Superb

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, komandos80 napisał(a):

To samo pytanie: ASO ma modyfikowac oprogramowanie i poprawiac bledy w nim?

Jak kupisz tel MM to wymagasz sprawnego urządzenia od MM czy wysyłasz go do Korei czy tam Chin do producenta ? 

Napisano
W dniu 2.06.2025 o 13:28, Ryb napisał(a):

Ja bym zawsze brał 4x4. To się przydaje nie tylko zimą czy w terenie.

Miałem służbówkę 4x4 i teraz prawie codziennie za tym potrafię zatęsknić. Włączanie się do ruchu w każdych warunkach jest o niebo łatwiejsze i po prostu przestajesz analizować czy nie jest zbyt ślisko albo zbyt sypko. 

Napisano
7 minut temu, bizz napisał(a):

Miałem służbówkę 4x4 i teraz prawie codziennie za tym potrafię zatęsknić. Włączanie się do ruchu w każdych warunkach jest o niebo łatwiejsze i po prostu przestajesz analizować czy nie jest zbyt ślisko albo zbyt sypko. 

Przy większej mocy miłe jest też, że układ kierowniczy nie jest szarpany napędem. Ale to dotyczy aut z przewagą tyłu, więc nie tych, które tu rozpatrujemy w wątku. Chociaż nawet tutaj i tak w 4x4 będzie lepiej niż w ośce.

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Jak kupisz tel MM to wymagasz sprawnego urządzenia od MM czy wysyłasz go do Korei czy tam Chin do producenta ? 

dobry przyklad.
zarowno samsungowi, jak i applowi zdarzylo sie kilka razy wrzucic nowy soft, ktory cos psul.
leciales wtedy do MM z pretensjami czy czekales az producent wypusci kolejna wersje gdzie dana funkcjonalnosc bedzie naprawiona?

Napisano
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

dobry przyklad.
zarowno samsungowi, jak i applowi zdarzylo sie kilka razy wrzucic nowy soft, ktory cos psul.
leciales wtedy do MM z pretensjami czy czekales az producent wypusci kolejna wersje gdzie dana funkcjonalnosc bedzie naprawiona?

Auto nie zaktualizuje się jak tel. Musi to zrobi ASO. 

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

To chyba zalezy od marki ;)

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

To chyba zalezy od marki ;)

Tu mowa o autach dla ludu , nie Tesli 🤪

Napisano

toyota się sama aktualizuje, na pewno w rocznikach 2023+

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.06.2025 o 10:29, sdss napisał(a):

W Audi ida aktualizacje online bez niczyjego udziału.

Napisano
2 godziny temu, Elephant napisał(a):

W Audi ida aktualizacje online bez niczyjego udziału.

Ida te mniej istotne, grube ASO. Wszystkie Paski B9 czy tam Superb 4 miały grubą aktualizację w ASO w ramach akcji serwisowej. Znam przypadek auta które taka aktualizacja ucegliła. Stało kilka tygodni zanim ogarnęli 🤣

Edytowane przez sdss

Napisano
8 minut temu, sdss napisał(a):

Ida te mniej istotne, grube ASO. Wszystkie Paski B9 czy tam Superb 4 miały grubą aktualizację w ASO w ramach akcji serwisowej. Znam przypadek auta które taka aktualizacja ucegliła. Stało kilka tygodni zanim ogarnęli 🤣

Moje mimo, że błędów nie miałem też uaktualnili i jak mówisz "uceglili" ale na kilka godzin - dostałem. auto za free na kolejny dzień.

Problem w tym, że procedura nie podaje że trzeba podłączyć prostownik i jak akumulator "siądzie" spadnie napięcie poniżej to jak w każdej aktualizacji kompa w aucie (czyt. tuning) masz kompa z częściowo wgranym oprogramowaniem i już nie wstanie. Dla kumatego elektryka procedura znana i w jeden dzień ogarnia temat. 

Napisano
7 minut temu, Camel napisał(a):

Moje mimo, że błędów nie miałem też uaktualnili i jak mówisz "uceglili" ale na kilka godzin - dostałem. auto za free na kolejny dzień.

Problem w tym, że procedura nie podaje że trzeba podłączyć prostownik i jak akumulator "siądzie" spadnie napięcie poniżej to jak w każdej aktualizacji kompa w aucie (czyt. tuning) masz kompa z częściowo wgranym oprogramowaniem i już nie wstanie. Dla kumatego elektryka procedura znana i w jeden dzień ogarnia temat. 

Padł jakiś tam sterownik, tylko wymiana, a że nie było w magazynach trzebabylo czekać.

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Padł jakiś tam sterownik, tylko wymiana, a że nie było w magazynach trzebabylo czekać.

Czyli tak jak myślałem, siadało napięcie i szybko podpięli prostownik i poszedł jakiś "pik" i PAPA któryś moduł 😁 Pamiętam identyczny przypadek jak tuner mapę wgrywał do OCTY ;) 

Napisano
21 minut temu, Camel napisał(a):

Dawno nie miałem styczności z Vas'em ale mogę się założyć że taki komunikat o zbyt niskim napięciu do programowania jak najbardziej istnieje, po prostu ktoś to olał albo nie mieli co Ci powiedzieć to ściemnili bajeczkę o niepełnej procedurze.

Napisano
12 minut temu, Piotrus napisał(a):

Dawno nie miałem styczności z Vas'em ale mogę się założyć że taki komunikat o zbyt niskim napięciu do programowania jak najbardziej istnieje, po prostu ktoś to olał albo nie mieli co Ci powiedzieć to ściemnili bajeczkę o niepełnej procedurze.

Mnie tam to "bujało" otrzymałem kluczyki do innego auta i mogłem jeździć do ogarnięcia tematu :) (za free).

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 13:16, Polarny napisał(a):

Proszę o wszelkie za i przeciw.

co byśmy nie napisali, to i tak wybierzesz Superba ;] 

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał(a):

co byśmy nie napisali, to i tak wybierzesz Superba ;] 

Jak ślapa pokrzywami na gola dupe :phi:

:kara:

Napisano

Trzeba się przygotować na żal wątek o ile wybierze 🤣🤪 nowy trend niezadowolonych właścicieli . 

https://superbubel.pl/

Edytowane przez sdss

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 18:31, Rado_ napisał(a):

Przejedź się na autostradzie. Volvo będzie cichsze. Pytanie czy bieda wersja, czy na wypasie. Skoda to jednak Skoda, a Volvo to Volvo. Kwestia potrzeb.

Z wyciszeniem w v60 jest średnio...

Napisano
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Z wyciszeniem w v60 jest średnio...

I tak lepiej niz w superb

Napisano
4 godziny temu, Rado_ napisał(a):

W nowym coś tam poprawili.

Napisano
23 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Na tle Audi A4, BMW 3, a przede wszystkim Merca C jest slabo.

Nie jeździłem nową Skoda Superb, lecz jedyna kwestia, która przemawia za skoda to przestrzeń, oprócz ofc kosztow.

Mając do wyboru Superba oraz V60 brałbym w ciemno V60.

Zwracam tylko uwagę na fatalne fotele bazowe. Dopiero te w Rdesing były naprawdę spoko.

Napisano
8 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Na tle Audi A4, BMW 3, a przede wszystkim Merca C jest slabo.

Nie jeździłem nową Skoda Superb, lecz jedyna kwestia, która przemawia za skoda to przestrzeń, oprócz ofc kosztow.

Mając do wyboru Superba oraz V60 brałbym w ciemno V60.

Zwracam tylko uwagę na fatalne fotele bazowe. Dopiero te w Rdesing były naprawdę spoko.

No tak, kto kupuje premium w najtańszej wersji? Może taksiarze?

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 00:02, Rado_ napisał(a):

90% sprzedanych premium to raczej bidne i podstawowe wersje. Albo jakieś dobrze wycenione dla korpo tak jak tera E220d. Wystarczy spojrzeć na poleasingowe używki. 

Napisano
42 minuty temu, wujek napisał(a):

90% sprzedanych premium to raczej bidne i podstawowe wersje. Albo jakieś dobrze wycenione dla korpo tak jak tera E220d. Wystarczy spojrzeć na poleasingowe używki. 

Ale kto dla siebie prywatnie kupuje? Korpo to inna bajka, ma być znaczek a w środku bieda. Przecież kierownik sklepu Lidl nie dostanie na wypasie BMW 1 bo ma być  udawana marchewka. 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Masz jakieś dane nt tych statystyk ? Ilekroć rozmawiałem z dealerami BMW, Volvo czy Merca to mówili, że ludzie wybierają raczej w opór wyposażone auta tychże marek. Oczywiście nie wszyscy, ale jak ktoś zamawia X5 to raczej nie patrzy jak przyoszczędzić ;). Ludzie mam oczywiście na myśli nie tylko rodziny ale i firmy/JDG co kupują pod siebie. 

Jak zdawałem poprzednie auto do Businesslease to oglądałem co mieli na placu, większość z powyższych marek to raczej były te wyższe wersje. Biedy z nich nie było widać. To co piszesz to ma miejsce w autach tańszych Yarisy, czy inne Ceedy były raczej skromne. Typowe auto flotowe.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Masz jakieś dane nt tych statystyk ? Ilekroć rozmawiałem z dealerami BMW, Volvo czy Merca to mówili, że ludzie wybierają raczej w opór wyposażone auta tychże marek. Oczywiście nie wszyscy, ale jak ktoś zamawia X5 to raczej nie patrzy jak przyoszczędzić ;). Ludzie mam oczywiście na myśli nie tylko rodziny ale i firmy/JDG co kupują pod siebie. 

Jak zdawałem poprzednie auto do Businesslease to oglądałem co mieli na placu, większość z powyższych marek to raczej były te wyższe wersje. Biedy z nich nie było widać. To co piszesz to ma miejsce w autach tańszych Yarisy, czy inne Ceedy były raczej skromne. Typowe auto flotowe.

Wujka bańka to korpo. ;]

Napisano
50 minut temu, sherif napisał(a):

Wiem jakie są limity w korpo i co można z tego wycisnąć. Widzę też co jest dostępne w używkach. 

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Ale kto dla siebie prywatnie kupuje? Korpo to inna bajka, ma być znaczek a w środku bieda. Przecież kierownik sklepu Lidl nie dostanie na wypasie BMW 1 bo ma być  udawana marchewka. 

Dlatego mówię, korpo bidne wersje. Prywaciarze pewnie lepsze ale znów ile jest BMW 320 a ile 340 na rynku wtórnym. Myślę, że jednak osoby prywatne w leasing kupują znacznie mniej niż firmy. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Wiem jakie są limity w korpo i co można z tego wycisnąć. Widzę też co jest dostępne w używkach. 

To jaki ja mam ?

:phi:

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

To jaki ja mam ?

Widzę w tych w których pracowałem. :phi: zresztą Ty masz dość duży bo bogato wyposażone. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Dlatego mówię, korpo bidne wersje. Prywaciarze pewnie lepsze ale znów ile jest BMW 320 a ile 340 na rynku wtórnym. Myślę, że jednak osoby prywatne w leasing kupują znacznie mniej niż firmy. 

Nie mam na myśli osób fizycznych. Firmy, jpg ale nie zakupy flotowe do korpo. Te zakupy to nie są bieda wersje. Korpo to inna bajka inne podejscie jak do młotka w fabryce.

Napisano
32 minuty temu, sherif napisał(a):

To jaki ja mam ?

Ty masz biedę bez Bowersa, pneumatyki i webasto;]

Napisano
21 minut temu, Rado_ napisał(a):

Nie mam na myśli osób fizycznych. Firmy, jpg ale nie zakupy flotowe do korpo. Te zakupy to nie są bieda wersje. Korpo to inna bajka inne podejscie jak do młotka w fabryce.

No i spoko ale tych jest mniej niż zakupów z korpo. 

Napisano
39 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ty masz biedę bez Bowersa, pneumatyki i webasto;]

Bowersa trochę szkoda, ale każde Volvo gra dobrze. Ja mam średnią wersje H&K i gra całkiem spoko.

Webasto to mam ... a aplikacji ;].

19 minut temu, wujek napisał(a):

No i spoko ale tych jest mniej niż zakupów z korpo. 

Mam wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie (mowa o droższych autach). Korpo przecież też zatrudniaja na JDG.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Bowersa trochę szkoda, ale każde Volvo gra dobrze. Ja mam średnią wersje H&K i gra całkiem spoko.

Webasto to mam ... a aplikacji ;].

Mam wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie (mowa o droższych autach). Korpo przecież też zatrudniaja na JDG.

Wpisałem GLB AMG kilka sztuk na oto moto a dieseli dużo. BMW 340 kilka, tańszych diesli i mniejszych benzyn dużo. GLC najwięcej korpo dieseli E klasa podobnie. Być może sprzedają poza OtoMoto. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Wpisałem GLB AMG kilka sztuk na oto moto a dieseli dużo. BMW 340 kilka, tańszych diesli i mniejszych benzyn dużo. GLC najwięcej korpo dieseli E klasa podobnie. Być może sprzedają poza OtoMoto. 

Taa, sprzedają na sprzedajemy.pl :skromny:.

Szukaj na placach poleasingowych. Poza tym mowa była o wyposażeniu a nie silniku. GLB AMG też bym nie kupił nie ważna jak ;).

Nie wiem jak teraz ale swego czasu BMW miało dziwną politykę flotową, rabat był ale na konkretne wersje (wcale nie najtańsze) z danym silnikiem. Dlatego m.in im podziękowałem.

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Taa, sprzedają na sprzedajemy.pl :skromny:.

Szukaj na placach poleasingowych. Poza tym mowa była o wyposażeniu a nie silniku. GLB AMG też bym nie kupił nie ważna jak ;).

Nie wiem jak teraz ale swego czasu BMW miało dziwną politykę flotową, rabat był ale na konkretne wersje (wcale nie najtańsze) z danym silnikiem. Dlatego m.in im podziękowałem.

Nadal tak jest. Zresztą w mercu też bierzesz albo e220 albo nic. Dlatego gdzie się nie obejrze w Wawie to jest merc diesel.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Nadal tak jest. Zresztą w mercu też bierzesz albo e220 albo nic. Dlatego gdzie się nie obejrze w Wawie to jest merc diesel.

Ja widze duzo wiecej GLC.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Młode auta trafiają też do ASO - znajomy kupił używane GLB z salony Mercedesa.

Korpo raczej nie bawią się w sprzedaż. Poleasingowe trafiają często do komisów lub na aukcje, gdzie dopuszczone są wybrane firmy.

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Będę u kumpla to wkleję Ci fotke Eklasy kombi z benzynowym V6. Opcja  z tego co mówił niemal full. 

Pracuje w korpo :skromny:

Napisano
38 minut temu, sherif napisał(a):

Będę u kumpla to wkleję Ci fotke Eklasy kombi z benzynowym V6. Opcja  z tego co mówił niemal full. 

Pracuje w korpo :skromny:

Ja rozumiem, że są wyjątki. Mój szef jeździ 330i wypasionym pod korek grubo ponad 300k ale cała reszta jakim bidnym xc60 albo wypasionym tucsonem. Ba pol firmy lata 3 RWD. 

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 00:02, Rado_ napisał(a):

Kij w mrowisko, czy Volvo jest "premium"? 😆

Cenowo, przy ich rabatach, często jest w cenie Skody, a nawet taniej.

Trzeba oddać,  że przy ofercie rabatowej, Volvo ma świetny współczynnik ceny do tego co się otrzymuje w zamian 👌

Sporo osób bierze telstywnie podstawowe s/v/xc60, nawet bez 4x4.

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 09:51, wujek napisał(a):

No nie wiem, ja pytałem w Audi i w Volvo. Diler twierdził że podstawowe wersje to 10% zamowien, najwiecej sie zamawia tych w środku jesli chodzi o wyposażenie. Zresztą to też widać na ogloszeniach dileraskich np na otomoto - najwiecej dostępnych od ręki nówek to własnie te wersje środkowe. 

Napisano
W dniu 5.07.2025 o 23:32, prawoimotoryzacja napisał(a):

Kij w mrowisko, czy Volvo jest "premium"?

Jest tak pozycjonowane, ale w porównaniu do Merca, BMW czy Audi odstaje  możliwością konfiguracji

Napisano

Na pewno bardziej niż Skoda. Na pewno mniej niż Mercedes/BMW. Moim zdaniem jest trochę niżej od Lexusa.

Napisano

Jest, bo:

1. Producent tak pozycjonuje.

2. Cenowo jest wyraźnie drożej od konkurencji popularnych marek.

To są wyznaczniki bycia premium w rozumieniu marketingowym. W rozumieniu potocznym, czyli jakości plastików w środku, też. Inna sprawa, w porównaniu do BMW czy Lexusa jest słabo (ale i tanio), no w końcu to takie chińskie premium.

Napisano
38 minut temu, wladmar napisał(a):

Jest, bo:

To są wyznaczniki bycia premium w rozumieniu marketingowym. W rozumieniu potocznym, czyli jakości plastików w środku, też. Inna sprawa, w porównaniu do BMW czy Lexusa jest słabo (ale i tanio), no w końcu to takie chińskie premium.

Dla mnie wyznacznikiem premium jest:

- możliwość drobiazgowej konfiguracji z indywidualizacją niektórych elementów

- możliwość zamówienia prawdziwej skóry

- możliwość zamówienia prawdziwych innych materiałów (drewno z drewna, karbon z karbonu, aluminium z aluminium)

- możliwość zamówienia więcej niż czterech cylindrów pod maską

- możliwość zamówienia różnych konfiguracji napędu, w tym RWD/AWD

- dostępność w ofercie aut nietuzinkowych (coupe, kabriolet, terenówka etc.)

- jakaś sensowna historia marki, ciekawe dziedzictwo

- udział w sporcie motorowym

Samo pozycjonowanie producenta nie wystarczy, Volkswagen nie raz próbował i nie wyszło.

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Jest tak pozycjonowane, ale w porównaniu do Merca, BMW czy Audi odstaje  możliwością konfiguracji

Przede wszystkim technologią, slabymi silnikami, itd.

Ale image marki bardzo fajny :)

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Jest, bo:

Cenowo, przy ich promocjach, wychodzi często jak Skoda.

Kazus XC60 i Kodiaq.