Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińczyk czy nie chińczyk? Co kupić?

Featured Replies

Napisano
18 minut temu, Wasylek napisał(a):

Mam Korando "w rodzinie", kupowany w 2020 jako "nowy model po FL" (wtedy w Wawie było bodajże dwóch dilerów, teraz widzę jeszcze dodatkowe 2 ASO)- auto wygodne, fajnie jeżdżące, jak dotąd bezproblemowe w obsłudze serwisowej. Ale krótko po zakupie był mały zgrzyt- na szybkę tylnych drzwi, po stłuczeniu, ASO kazało czekać bodajże 5 tygodni... Poza ASO nikt w PL jeszcze takiej nie miał...

A 41 punktów ASO w kraju, to wcale nie jest tragedia.

5 tygodni czekania na specyficzną część nadwozia to na serio całkiem nieźle

Napisano
19 minut temu, Wasylek napisał(a):

A 41 punktów ASO w kraju, to wcale nie jest tragedia.

Faktycznie nawet mają dealera u mnie... Ale chyba słabo się reklamują bo nawet nie miałem świadomości że tam jest kgm

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Nie no, bądźmy poważni. Mając kwotę X, za którą można mieć nowe auto tej samej klasy co używkę, oczywiście że warto brać nowe, nawet jeżeli to Chińczyk czy Stellantis. Chociażby ze względu na gwarancję.

no, trzeba wziac pod uwage szacowana wartość sprzedazy i ryzyko opuszczenia kraju przez markę. Może się okazać, że trzy letnia używka jednak ma dłuższą gwarancję 😄

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Nie żartuj. To wogole sie nie sprzedaje od dawna są w PL i od zawsze kiepsko się sprzedają. 

Sama firma ma potencjał. Jakościowo to całkiem dobre auta, jeżdżą dużo lat i trzymają się kupy. Dzięki temu że ten ich design był/jest trochę azjatycki + marketing słaby + oferta tylko na suvy nie podbili rynku. Co nie znaczy, że bym ich skreślał. 

Napisano

Kilka dni temu u sąsiadki pod dom zajechał nowy MG HS. No powiem, że to wygląda składnie i fajnie. Warto rozważyć. 

Napisano
9 godzin temu, maro_t napisał(a):

5 tygodni czekania na specyficzną część nadwozia to na serio całkiem nieźle

Dokładnie.

Na poszycie drzwi do Insigni czekałem ponad 3 miechy.

Choć może dlatego, że to było 3 lata po zakończeniu produkcji modelu A.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 2.07.2025 o 14:22, tomecki napisał(a):

Ponoć i Omoda i któryś Chery

omoda to nic innego jak cherry ;] 
w całej eu jeżdżą jako: Cherry(marka, model) omoda :ok: 

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 2.07.2025 o 14:14, Maciej__ napisał(a):

PS. Za polowe bys nie kupil nowej Octavii

Jak nie jak tak.

Napisano
8 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Balkan poleca;]

Fajne auto, ale do jazdy dramat.

ten gość nic nie poleca. Wszystko mu się psuje, wszystko ma same wady. Mojego też nie polecał. 

Napisano
24 minuty temu, maro_t napisał(a):

ten gość nic nie poleca. Wszystko mu się psuje, wszystko ma same wady. Mojego też nie polecał. 

Nowa Tesla 3 mu się bardzo podobała. Alpine A110 też. Ford Kuga i Subaru Cross trek bardo pozytywnie ocenione. To nie tak, że wszystko jest na nie. 

Ma obsesję tego, jak wybiera sie stację w radio. Często powie jakieś głupoty, które wynikają z niedoinformowania. Suma sumarum gada jednak dość sensownie. Dużo sensowniej niż Marek Wieruszewski czy Maciej Pertyński (juror COTA oczywiście). 

Edytowane przez grogi

Napisano

Każdego z tych recenzentów trzeba brać z przymrużeniem oczu. Po tygodniu jazd max 2 tys km to można ……… 

Napisano
1 godzinę temu, jakubek napisał(a):

Każdego z tych recenzentów trzeba brać z przymrużeniem oczu. Po tygodniu jazd max 2 tys km to można ……… 

2000km to zdecydowanie więcej niż zrobisz na jeździe testowej, nawet jak dostaniesz na caly weekend...

Napisano

Pewnie że tak. Ale obiektywizm testujących to bywa średni poziom.

Nie ma co ciągnąć tematu bo wiadomo o co chodzi. 

Napisano
13 godzin temu, fred77 napisał(a):

Jak nie jak tak.

To pokaż nowa Octavie za 75kPLN :hehe:

Napisano
14 godzin temu, maro_t napisał(a):

Jezeli takie dzislanie systemów Ci odpowiada to jest auto dla Ciebie😉

Napisano
14 godzin temu, grogi napisał(a):

Nowa Tesla 3 mu się bardzo podobała. Alpine A110 też. Ford Kuga i Subaru Cross trek bardo pozytywnie ocenione. To nie tak, że wszystko jest na nie. 

Ma obsesję tego, jak wybiera sie stację w radio. Często powie jakieś głupoty, które wynikają z niedoinformowania. Suma sumarum gada jednak dość sensownie. Dużo sensowniej niż Marek Wieruszewski czy Maciej Pertyński (juror COTA oczywiście). 

Dokładnie, sporo aut mu się podobało. I to takich typu Jogger, czyli nie udających niewiadomo czego. Nawet o tym Subaru mówił, że po prostu sam jest zaskoczony jak dobrze mu się tym jeździć. 

Wieruszewskiego nie da się słuchać, jeśli celujesz w wóz poniżej 200 000 zł. A do tego ostatnio porównywał MG HS plugin i Rav4 plugin. Przy HSie powiedział, że powyżej 120 km/h jest głośno, a o Toyocie, że głośność jest ok. Wytknęli mu to w komentarzach, to napisał, że jest ok w porównaniu do innych Toyot (a nie HS). Totalny brak obiektywizmu.

Polecam jeszcze Autowizję, WahaczTV i Ecodrivera. Młode chłopaki nie są jeszcze tak umoczeni w układy z dystrybutorami jak stare wygi.

Napisano
Godzinę temu, OPAL napisał(a):

Dokładnie, sporo aut mu się podobało. I to takich typu Jogger, czyli nie udających niewiadomo czego. Nawet o tym Subaru mówił, że po prostu sam jest zaskoczony jak dobrze mu się tym jeździć. 

Chińczyki tez chwaił, np. MG3, a o Xpeng-u mówił ze jednak troche lepszy niz Tesla.

Ogólnie w temacie elektryków uwaza ze chińczyki lepsze niz europejskie i ze dopiero teraz taki np. Elroq chińczyków dogonił. Chińczyki mają mieć "lekkość" której nie maja europejskie i Tesla - cokolwiek by to miało znaczyć

Napisano
14 minut temu, zenek111 napisał(a):

Chińczyki tez chwaił, np. MG3, a o Xpeng-u mówił ze jednak troche lepszy niz Tesla.

Ogólnie w temacie elektryków uwaza ze chińczyki lepsze niz europejskie i ze dopiero teraz taki np. Elroq chińczyków dogonił. Chińczyki mają mieć "lekkość" której nie maja europejskie i Tesla - cokolwiek by to miało znaczyć

Elroq i lekkość to dwa różne swiaty akurat. Wziąłem raz na testy Elroqa, to dawno tak rozczarowany nie byłem. To auto jest bardzo ociazale w prowadzeniu, zbiera sie tez poniżej oczekiwan, jak na elektryka. Dla mnie jest takim autem bez sensu, za duże na miejskie, za mała bateria i zasieg oraz osiągi poniżej przeciętnych na auto na trasy. 

Napisano

Balkanowi się Elroq podobał, ale nie jego ta "lekkośc" dotyczyła, tylko tak ogólnie mu podpasował. Za to bliźniaczego Explorera zjechał strasznie

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Balkanowi się Elroq podobał, ale nie jego ta "lekkośc" dotyczyła, tylko tak ogólnie mu podpasował. Za to bliźniaczego Explorera zjechał strasznie

Dla mnie istotniejsze są jednak moje odczucia :skromny:

Napisano
11 godzin temu, zinger napisał(a):

Elroq i lekkość to dwa różne swiaty akurat. Wziąłem raz na testy Elroqa, to dawno tak rozczarowany nie byłem. To auto jest bardzo ociazale w prowadzeniu, zbiera sie tez poniżej oczekiwan, jak na elektryka. Dla mnie jest takim autem bez sensu, za duże na miejskie, za mała bateria i zasieg oraz osiągi poniżej przeciętnych na auto na trasy. 

Elroq 85 i za mała bateria?! A że mimo prawie 300KM jakoś tak niemrawo to fakt.

Ta chińska, legendrna już, lekkość to kop od dołu... Tesla np. bardzo dobrze kontroluje to, jak oddaje moment i caly moment nie jest dostępny od razu - potrzeba jakieś 500ms, żeby się auto rozkręciło. To właśnie ta ociężałość - ale ma to swoje zalety - dużo większą plynnosc jazdy, a przy tym większa trwałość... 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Dla mnie istotniejsze są jednak moje odczucia :skromny:

A mnie się Elroq dobrze jezdziło. Dostałem go na godzinę w salonie, bez handlowca mogłem pojeździć gdzie chciałem. Że to ciężki wóz to poczułem przy pierwszym hamowaniu. Testu łosia mu nie robiłem, ale jak dla mnie auto prowadzi się fajnie. Bardzo łatwo jest dozować moc, auto potrafi bardzo miękko wystartować jaki i dynamicznie, kiedy trzeba. Wersja Elroq 50 ma 9s do setki, wersja 60 ma 8s. 

Do jazdy na codzień zupełnie wystarczająco.

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Elroq 85 i za mała bateria?! A że mimo prawie 300KM jakoś tak niemrawo to fakt.

Ta chińska, legendrna już, lekkość to kop od dołu... Tesla np. bardzo dobrze kontroluje to, jak oddaje moment i caly moment nie jest dostępny od razu - potrzeba jakieś 500ms, żeby się auto rozkręciło. To właśnie ta ociężałość - ale ma to swoje zalety - dużo większą plynnosc jazdy, a przy tym większa trwałość... 

Miałem chyba jakiegoś z mniejszą bateria, srednio mi sie tym jeździło, nic nie poradzę;)

Napisano
52 minuty temu, sowik85 napisał(a):

A mnie się Elroq dobrze jezdziło. Dostałem go na godzinę w salonie, bez handlowca mogłem pojeździć gdzie chciałem. Że to ciężki wóz to poczułem przy pierwszym hamowaniu. Testu łosia mu nie robiłem, ale jak dla mnie auto prowadzi się fajnie. Bardzo łatwo jest dozować moc, auto potrafi bardzo miękko wystartować jaki i dynamicznie, kiedy trzeba. Wersja Elroq 50 ma 9s do setki, wersja 60 ma 8s. 

Do jazdy na codzień zupełnie wystarczająco.

Ja sie tam nie czułem jak w ev, duza ciezka krowa, za to wsiadłem to citigo i zupełnie inne odczucia. Dane na papierze to jedno, rzeczywiste odbior to drugie. 

Napisano
5 godzin temu, zinger napisał(a):

Ja sie tam nie czułem jak w ev, duza ciezka krowa, za to wsiadłem to citigo i zupełnie inne odczucia. Dane na papierze to jedno, rzeczywiste odbior to drugie. 

No ale Citigo jest połowę mniejsze i pewnie też połowę lżejsze ;)

Napisano
W dniu 24.08.2025 o 10:03, OPAL napisał(a):

Polecam jeszcze Autowizję, WahaczTV i Ecodrivera. Młode chłopaki nie są jeszcze tak umoczeni w układy z dystrybutorami jak stare wygi.

Zgadza się. Stara gwardia, składająca się "zawodowców" jest niestety mocno stronnicza. Od paru lat jak się tych najbardziej doświadczonych ogląda/ czyta, to można odnieść wrażenie, że duża cześć z nich jest opłacana przez Toyotę i Lexusa. Pewno za chwilę wszyscy oni będą promować chińczyki, bo dostaną wsparcie $ od importerów tych marek, bilety na "wyjazdy integracyjne" tamże itd.

Napisano

Już to widać ile jest testów Chińczyków i jakie są ich wyniki. Ciekawe jak będą te testy wyglądały za 5 lat

Napisano
W dniu 25.08.2025 o 00:28, zinger napisał(a):

Miałem chyba jakiegoś z mniejszą bateria, srednio mi sie tym jeździło, nic nie poradzę;)

Wersje z napędem RWD są niesamowicie zwrotne. Miałem takie oczy jak zawróciłem prawie w miejscu...