Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Rozglądam się dookoła i z chińskich marek to mam tylko TV Box od Xiaomi. Poza tym zero.

Ty nie masz, na AK wielu pewnie też nie ma, w sumie to u mnie chyba tylko służbowy telefon Xiaomi żony jest.

Teraz pomyśl czy Ci zarabiający najniższą krajową czy medianę (pewnie bliską najniższej) też nic chińskiego nie mają?

Pewnie nie i dlatego tak kwitnie handel na alliexpress, a UE chce cła od 0 wartości wprowadzać. ;]

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Niestety nie mam już Ssajonga od lat. Poza tym nie kupiłem Ssajonga zamiast Jaguara ale jako kolejne auto, wyłącznie do zabawy. No i Ssajong nie jest chiński.

:skromny:

Oj ... Ty ?a Jaguar to nie Tata Motors  ;)

Jeden woli chinczyka drugi hindusa z logiem kota  ;)

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Zauważam, że znikanie marek i ich konsolidacja w rękach dużych koncernów właśnie się odbywa na dużą skalę w Chinach, nie w Europie. Mogę przyjąć zakład, że w ciągu następnych kilku lat zniknie więcej marek chińskich niż europejskich.

Zauważasz też czyim idą śladem?

W Europie już nie ma co łączyć.

Oczywiście, że zniknie więcej chińskich marek, bo jest ich kilkakrotnie więcej niż europejskich (nazwijmy to popularnych marek, nie wydumek z jednostkową produkcją o których lubisz pisać).

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie, ale Twoja kasa gdy je kupisz pójdzie do kieszeni Europejczków, którzy w Europie ją potem będą wydawać.

Tak kasa pójdzie do ludzi ktorzy składają te kocki na hali i dzięki czemu beda wziąć kreskę pod mieszkanie . To sie nazywa rozwój.  Moze te spółki nawet jakis podatek zapłacą! Dla dobra ogółu. 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale nie był chiński. No i ja go kupiłem do czegoś innego niż wyglądanie i materiały. Akurat wewnątrz niego to ja odpoczywałem od wyglądania i materiałów Jaga.

No to na tej samej zasadzie inni kupią chinola by odpocząć od ciosanego Vaga, czy 1,2 Stellantisa. ;l

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Zauważasz też czyim idą śladem?

W Europie już nie ma co łączyć.

Oczywiście, że zniknie więcej chińskich marek, bo jest ich kilkakrotnie więcej niż europejskich (nazwijmy to popularnych marek, nie wydumek z jednostkową produkcją o których lubisz pisać).

Akcji Mercedesa Saudowie raz z Chińczykami maja juz chyba około 20% .

Po prostu chińczycy przejmną pakiety kontrole . Sprowadza koncerny eu to narazonika a potem wy zwyczajnie wykupią .

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Pisał też, że Omoda lepsza od BMW 5 bo lepiej wykończona i lepsza gwarancja, a ja się odnosiłem akurat do tego.

Ale nie był chiński. No i ja go kupiłem do czegoś innego niż wyglądanie i materiały. Akurat wewnątrz niego to ja odpoczywałem od wyglądania i materiałów Jaga.

;]

Sorry jezeli negujesz fakt ze Omoda 9 jest lepiej wykonana od serii 5 jestes zwyczajnie zwykłym ignorantem  ;).

Niestety 5 i x3 sa fatalnie wykonane . 

Napisano
26 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że większość firm produkujących zniknęła/zmieniła profil i to samo może być z motoryzacją.

Już tych koncernów za wiele nie ma, choć oczywiście skupiają w rękach wiele marek. Pytanie czy będą nadal próbować tłuc to samo pod kilkoma markami, czy mocno przytną portfolio.

Co do rzucania się ludzi, 30 lat temu też nie rzucali się na Pony czy Sephia, a teraz Tucson i Sportage idą jak świeże bułeczki.

Tu może być szybciej.

Te marki zniknely z roznych powodow, a nie dlatego ze przegraly konkurencje z Chinami.

Kia i Hyundai zrobili ogromne postepy, ale po 20-30 latach w skali EU maja mniej niz 10% rynku.

Francuzi nadal wola kupowac Puretecha niz auta koreanskie, japonskie czy chinske.

Niemcy czy Wlosi tez wybieraja lokalne produkty i watpie, ze sie szybko przesiada masowo na chinczyki.

Udzial aut chinskich bedzie rosl, ale gdyby ludzie kierowali sie tylko cena, to na ulicach bylyby same Dacie ;]

Napisano
14 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Tak kasa pójdzie do ludzi ktorzy składają te kocki na hali i dzięki czemu beda wziąć kreskę pod mieszkanie . To sie nazywa rozwój.  Moze te spółki nawet jakis podatek zapłacą! Dla dobra ogółu. 

Czyli dla ogolu bedzie lepiej jesli nie wezma kredytu i nie kupia mieszkania, tylko beda siedziec na bezrobociu ? :hehe:

Ty chyba masz cos wspolnego z deweloperka, wiec wydaje sie ze jest to w Twoim interesie :ok:

No chyba, ze budujesz w Chinach ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Czyli dla ogolu bedzie lepiej jesli nie wezma kredytu i nie kupia mieszkania, tylko beda siedziec na bezrobociu ? :hehe:

Ty chyba masz cos wspolnego z deweloperka, wiec wydaje sie ze jest to w Twoim interesie :ok:

No chyba, ze budujesz w Chinach ;)

Nie no spoko... po prostu pogódźmy sie ze przez ostatnie 20 lat weszliśmy pod but chiński i tam juz zostaniemy.  Przecież oni nas nie zdepczą bo nie maja w tym żadnego intersu  . Europa zostanie chińskim wasalem i będziemy sobie dalej szczęśliwie zyc w blogiej nieświadomości .

Będziemy takim skansenem światowym dla chińskiego tursty . Już przecież nasze miasta do chińskich nie mogą sie technologicznie porównywać. 

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał(a):

Nie no spoko... po prostu pogódźmy sie ze przez ostatnie 20 lat weszliśmy pod but chiński i tam juz zostaniemy.  Przecież oni nas nie zdepczą bo nie maja w tym żadnego intersu  . Europa zostanie chińskim wasalem i będziemy sobie dalej szczęśliwie zyc w blogiej nieświadomości .

Będziemy takim skansenem światowym dla chińskiego tursty . Już przecież nasze miasta do chińskich nie mogą sie technologicznie porównywać. 

Rozuemiem, ze Ty w ramach protestu planujesz zakupic chinskie auto? ;]

Co zatem proponujesz, zeby zmienic obecny stan rzeczy?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Rozuemiem, ze Ty w ramach protestu planujesz zakupic chinskie auto? ;]

Co zatem proponujesz, zeby zmienic obecny stan rzeczy?

My to możemy sobie przy piwe filozofować. Jak sie mozna wywinąć gdy  ktos nas trzyma juz mocno za jaja ? 

My jako szaraki możemy sie dostosować i tyle . W przyrodzie jest to określone od dawna " przystosuj sie a jak nie to zgiń "

Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze ... co zrobić... tak jest prawda.  Pewnie wybudują albo przejmną fabryki w UE i będę klepać u nas swoje auta .

Napisano

Ja od 4 lat mam chińskie auto i źle nie jest.

Mam też roboty roborock, nawilżacz Xiaomi, moja moda ma zegarek Xiaomi... Ogólnie trochę chińszczyzny już jest.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Udzial aut chinskich bedzie rosl, ale gdyby ludzie kierowali sie tylko cena, to na ulicach bylyby same Dacie ;]

Ja nawet nie siedziałem w żadnym chińczyku (wychodzi, że jestem bardziej patriotyczny od @Ryb bo on kilka chinoli zaszczycił swoją bytnością), ale z tego co ludzie mówią/piszą to odczucia są deko inne niż w Daci.

Swoją drogą jak kiedyś przyszło mi jeździć pierwszymi Loganami to do dziś mam wewnętrzny opór do Daci.

Napisano
30 minut temu, Marcin79 napisał(a):

My to możemy sobie przy piwe filozofować. Jak sie mozna wywinąć gdy  ktos nas trzyma juz mocno za jaja ? 

My jako szaraki możemy sie dostosować i tyle . W przyrodzie jest to określone od dawna " przystosuj sie a jak nie to zgiń "

Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze ... co zrobić... tak jest prawda.  Pewnie wybudują albo przejmną fabryki w UE i będę klepać u nas swoje auta .

Ogladam testy tych chinskich EV i nie wiem w czym sa lepsze.

Napisano
1 godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Tak jak branza łódzka agd.

Może dziwny jestem, ale duże agd kupowałem z PL fabryk. Pralka, suszarka, nawet lodówkę brałem trochę lepszy model, który jest made in Poland (podstawowa linia tego producenta jest oczywiście już z Chin). 

O ile w przypadku TV to nie spodziewałem się i to bylo zaskoczenie, to agd świadomie z PL brałem (poza zmywarką bo musiała być ikea i jest niby Germany, tfu ;)

Edytowane przez iwik

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Ogladam testy tych chinskich EV i nie wiem w czym sa lepsze.

Żądam pytanie

W czym sa gorsze ?

Napisano
3 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Żądam pytanie

W czym sa gorsze ?

Chwila.

"Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze ... co zrobić... tak jest prawda." - przecież to Twoje stwierdzenie. Mnie też ciekawi w czym są lepsze.

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Tak jak bedzie elektryk to chinski pewnie .

ale bedzie sie mozna powymieniac wrazeniami :jem:

Napisano
9 minut temu, kadu napisał(a):

Chwila.

"Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze ... co zrobić... tak jest prawda." - przecież to Twoje stwierdzenie. Mnie też ciekawi w czym są lepsze.

Cena , jakos wykonania .. użyte materiały .

Zobacz x2 ev i analogicznego suva byd .

Z tego co czytałem w przyszlosci  wiekszosc europejskich ev bedzie jezdzic na silnikach made in china . Np vw.

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Cena , jakos wykonania .. użyte materiały .

Zobacz x2 ev i analogicznego suva byd .

Z tego co czytałem w przyszlosci  wiekszosc europejskich ev bedzie jezdzic na silnikach made in china . Np vw.

Cena nie świadczy o tym czy coś jest lepsze czy gorsze. Co najwyżej może być bardziej opłacalne.

Z drugiej strony w chińczykach masz beznadziejny i napisany na kolanie soft (jak we wszystkich chińskich urządzeniach), kiepsko działające systemy asyst. Do tego szansa, że marka się zawinie z naszego rynku zanim ta ich gwarancja dobiegnie końca. Trwałość - wielka niewiadoma. Póki co wszyscy życzeniowo myślą, że będzie z tym zupełnie odwrotnie niż w innych ich produktach. Na pewno...

Napisano
2 minuty temu, kadu napisał(a):

Cena nie świadczy o tym czy coś jest lepsze czy gorsze. Co najwyżej może być bardziej opłacalne.

Z drugiej strony w chińczykach masz beznadziejny i napisany na kolanie soft (jak we wszystkich chińskich urządzeniach), kiepsko działające systemy asyst. Do tego szansa, że marka się zawinie z naszego rynku zanim ta ich gwarancja dobiegnie końca. Trwałość - wielka niewiadoma. Póki co wszyscy życzeniowo myślą, że będzie z tym zupełnie odwrotnie niż w innych ich produktach. Na pewno...

Oczywiście vw ma lepszy soft od byd .

Widzę ze gadam z ekspertem . Przepraszam ale muszę zangazowac do rozmowy mojego eksperta @Ryb aby dostosowac sie do poziomu .

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze

od tesli ?

Napisano
15 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Oczywiście vw ma lepszy soft od byd .

Widzę ze gadam z ekspertem . Przepraszam ale muszę zangazowac do rozmowy mojego eksperta @Ryb aby dostosowac sie do poziomu .

Rozumiem, że Ty za to jesteś ekspertem od softu w BYD.

Napisano
18 minut temu, PawelWaw napisał(a):

od tesli ?

Nie wiem .. ale wiem ze musisz mieć mocna psyche .. tylko napisałem ze moze będę mieć jako drugie auto ev I zobacz co sie dzieje .

Napisano
11 minut temu, kadu napisał(a):

Rozumiem, że Ty za to jesteś ekspertem od softu w BYD.

Czerpie widzę z ogólnodostępnych źródeł

Edytowane przez Marcin79

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Ty nie masz, na AK wielu pewnie też nie ma, w sumie to u mnie chyba tylko służbowy telefon Xiaomi żony jest.

Teraz pomyśl czy Ci zarabiający najniższą krajową czy medianę (pewnie bliską najniższej) też nic chińskiego nie mają?

Pewnie nie i dlatego tak kwitnie handel na alliexpress, a UE chce cła od 0 wartości wprowadzać. ;]

Może i mają ale to przeczy teorii, że Chińczycy przejęli rynek i wykończyli pozostałych. 

Napisano
3 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Nie wiem .. ale wiem ze musisz mieć mocna psyche .. tylko napisałem ze moze będę mieć jako drugie auto ev I zobacz co sie dzieje .

tak ja mam. ludzie slysza EV to wariuja i jest atak ;]

Napisano
2 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Oj ... Ty ?a Jaguar to nie Tata Motors  ;)

Jeden woli chinczyka drugi hindusa z logiem kota  ;)

Oczywiście. :serducha:

Napisano
11 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Czerpie widzę z ogólnodostępnych źródeł

Aaa,  no to przepraszam! :oki:

Napisano
3 minuty temu, kadu napisał(a):

Aaa,  no to przepraszam! :oki:

Mam dwa chinole a właściwie wynajmuje . Jedno kupsko drugie jest szybsze ale ma Google coś tam więc jest trochę lepiej. Ale generalnie softy w chinolach to kaszana. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Mam dwa chinole a właściwie wynajmuje . Jedno kupsko drugie jest szybsze ale ma Google coś tam więc jest trochę lepiej. Ale generalnie softy w chinolach to kaszana. 

Po obcowaniu z wieloma chińskimi urządzeniami (telefony, monitory, tablety, urządzenia smart home) - jestem totalnie zaskoczony tym co piszesz :phi:.

Edytowane przez kadu

Napisano
6 minut temu, wujek napisał(a):

W banku gorsze wyniki ze na chinole z eMek sie przesiedliście ? 

A może nowe stanowisko w bank of china  ;)

Edytowane przez Marcin79

Napisano
4 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

To się nazywa ochroną własnego rynku. Gdy robią to Chińczycy to dobrze, gdy my to źle. 

:skromny:

Napisano

Akcji Mercedesa Saudowie raz z Chińczykami maja juz chyba około 20% .

Po prostu chińczycy przejmną pakiety kontrole . Sprowadza koncerny eu to narazonika a potem wy zwyczajnie wykupią .

Wprowadźmy jakąś logikę Watsonie. Wykupią czy doprowadzą do upadku? Trzeba się zdecydować. 

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Te marki zniknely z roznych powodow, a nie dlatego ze przegraly konkurencje z Chinami.

Kia i Hyundai zrobili ogromne postepy, ale po 20-30 latach w skali EU maja mniej niz 10% rynku.

Francuzi nadal wola kupowac Puretecha niz auta koreanskie, japonskie czy chinske.

Niemcy czy Wlosi tez wybieraja lokalne produkty i watpie, ze sie szybko przesiada masowo na chinczyki.

Dla Chińczyków Polska jest nadspodziewanie ważnym rynkiem, bo my w przeciwieństwie do reszty Europejczyków jesteśmy znani z wybierania obcych produktów kosztem własnych.

Napisano

Sorry jezeli negujesz fakt ze Omoda 9 jest lepiej wykonana od serii 5 jestes zwyczajnie zwykłym ignorantem  ;).

Niestety 5 i x3 sa fatalnie wykonane . 

No. To udowodnij i kup Omodę.

;]

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Chińskie ev sa zwyczajnie lepsze ... co zrobić... tak jest prawda. 

A myślałem, że to ja się znam na wszystkim.

:lol:

Napisano
3 godziny temu, kadu napisał(a):

No i te materiały... Chińska plastikowa skóra.

:lol:

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nawet jesli niewiele marek poza Samsungiem czy Ajfonem ocalalo, to poza Chinami te dwie maja zdecydowana wiekszosc rynku.

Po prostu to nie dziala tak, ze ludzie sie masowo rzuca na chinskie produkty tylko dlatego, ze sa tansze.

Nie zapominajmy o Google Pixel, jest w pierwszej piątce i rośnie. 

Napisano
3 godziny temu, kadu napisał(a):

Trwałość - wielka niewiadoma.

Myślisz że może być gorzej niż  europejska motoryzacja która po 4 czy 5 latach wymaga już poważniejszych napraw?

Napisano
58 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Myślisz że może być gorzej niż  europejska motoryzacja która po 4 czy 5 latach wymaga już poważniejszych napraw?

Zdecydowanie. Może wymagać napraw, a póki co to nie ma (i może nie być) czym naprawiać.

Swoją drogą - tak szczerze - z iloma przypadkami miałeś styczność w rzeczywistości, gdzie Twoja rodzina/znajomi po 4-5 latach robili jakieś poważne naprawy w europejskich autach kupionych jako nowe w salonie? Jaki to procent? Pytam, bo u mnie to okrągłe 0. A mniej więcej połowa rodziny i znajomych 3-5 lat temu wymieniała samochody na nowe, europejskich marek (VAG, Renault).

Nie ma co czytać na forach, bo piszą głównie ludzie, którym coś się zepsuje. Jak np. w śnieżny dzień nagle padnie układ kierowniczy i AWD. Potem się jednak okaże, że awaria nastąpiła jak żona gdzieś jechała. A na drugi dzień będzie jasno i wyjdzie, że uszkodzona jest przednia felga od krawężnika ;].

Edytowane przez kadu

Napisano
9 godzin temu, kadu napisał(a):

Zdecydowanie. Może wymagać napraw, a póki co to nie ma (i może nie być) czym naprawiać.

Swoją drogą - tak szczerze - z iloma przypadkami miałeś styczność w rzeczywistości, gdzie Twoja rodzina/znajomi po 4-5 latach robili jakieś poważne naprawy w europejskich autach kupionych jako nowe w salonie? Jaki to procent? Pytam, bo u mnie to okrągłe 0. A mniej więcej połowa rodziny i znajomych 3-5 lat temu wymieniała samochody na nowe, europejskich marek (VAG, Renault).

Nie ma co czytać na forach, bo piszą głównie ludzie, którym coś się zepsuje. Jak np. w śnieżny dzień nagle padnie układ kierowniczy i AWD. Potem się jednak okaże, że awaria nastąpiła jak żona gdzieś jechała. A na drugi dzień będzie jasno i wyjdzie, że uszkodzona jest przednia felga od krawężnika ;].

Jakas chinska histeria zapanowala ostatnio . Widać, że marketing działa na ludzi idealnie i o to chinczykom chodzi. W mediach wszedzie chinska zmasowana oplacana akcja pod tytulem strzelajcie sobie w stopy.

Napisano
9 godzin temu, kadu napisał(a):

nie wiem co to jest poważna naprawa. Co prawda silnik nie padł, ale we Fiacie czy Oplu mogę wymienić całą listę rzeczy, które do pięciu lat były naprawiane.

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

nie wiem co to jest poważna naprawa. Co prawda silnik nie padł, ale we Fiacie czy Oplu mogę wymienić całą listę rzeczy, które do pięciu lat były naprawiane.

Przegryzienie przewodów do spryskiwaczy przez kune to poważne czy nie? Bo w 5-letniej Toyocie CHR było tylko to robione.

Napisano
20 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Przegryzienie przewodów do spryskiwaczy przez kune to poważne czy nie? Bo w 5-letniej Toyocie CHR było tylko to robione.

bo Toyota nie jest europejska i to jest ta różnica. Wszystko jest lepsze niż europejskie: Japońskie, Koreańskie i Chińskie też. 

Napisano
31 minut temu, maro_t napisał(a):

A w C3 z 1,2PT zony przez 5 lat absolutnie nic ;]

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

bo Toyota nie jest europejska i to jest ta różnica. Wszystko jest lepsze niż europejskie: Japońskie, Koreańskie i Chińskie też. 

W Audi A3 były przez 5 lat wymienione tarcze hamulcowe. W Cuprze od roku nic. A to chyba europejskie? :) 

Napisano
31 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Najbardziej awaryjnym z moich samochodów jest obecny Jaguar. W ciągu pierwszych 100kkm zepsuł się aż dwa razy, plus jedna wada fabryczna. Pierwszy raz zepsuł się mechanizm wysuwajacy kółko do zmiany biegów - zablokowała się zębatka za kilka centów. Drugim razem spadła rura doprowadzająca powetrze do turbo bo puścił cybant. Rura trochę przy tym oberwała więc dali nową. Wada fabryczna to słabo stykające gniazdo na kartę SIM, zdarzało się, że jej nie widział. Wymienili na nowe.

I tyle. A Jag i Land Rover to przecież okrutnie awaryjne marki podobno.

Dla porównania Ranger w ciągu pierwszych 100kkm zaliczył awarię mechanizmu składającego elektrycznie lewe lusterko oraz anteny GPS. Pierwsze naprawione na gwarancji, drugie po gwarancji. Skrzynia czasem szarpie bo jej się rozjeżdżają mapy (ale też się czasem sama naprawia, pewnie wskutek autoadaptacji) ale podobno TTTM więc trudno to uznać za awarię (zwłaszcza jeśli się sama naprawia).

Jag mojej żony (tu jest dopiero 50kkm ale już kilka lat): ZERO awarii lub problemów. Po prostu jeździ.

A najbardziej (i jednocześnie najmniej, bo mam tylko jeden) awaryjnym z moich nie-samochodów jest francuski skuterosamochód. Tutaj w ciągu roku i 8kkm znaleźliśmy źle przykręcony ręczny hamulec i źle wyregulowane cięgno do otwierania maski. Dodatkowo kuna zjadła przewód od klimy. Dwie pierwsze rzeczy usunęli przy okazji przeglądu w ramach gwarancji, za naprawę klimy musieliśmy zapłacić.

Myślę, że w większości przypadków sytuacja jest demonizowana. Jeśli auto nie ma jakichś znanych fakapów to gdy coś nie wyjdzie w pierwszych dwóch latach gwarancji to można założyć, że auto było dobrze poskładane. A jeśli ma paść coś grubego, jak skrzynia czy silnik to i tak zwykle pada tuż po gwarancji, jaka by ona długa nie była.

:ok:

PS. Jagi zostały wyprodukowane w GB, Ford w RPA a skuterosamochód we Francji (tego to się bałem najbardziej).

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

I tyle. A Jag i Land Rover to przecież okrutnie awaryjne marki podobno.

Jeśli samochód jest nowy to jesli rzeczywiście nie ma znanych fakupów i jest normalnie użytkowany to się psuł nie będzie. Bo co się ma w nim psuć. Oczywiście że niektórym się złamie palec w dupie no ale to kwestia statystyki :)