Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
W dniu 16.05.2026 o 19:25, ghost2255 napisał:

Daniel Grzyb.

Bardzo wiarygodny recenzent. lol

Nie rozumiem argumentu, w sensie sugerujesz ze ten samochód nie ma tego w opcji i Grzyb sam skonstruował taki fotel zeby fejkowy film wstawic?

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał:

Zenek, a co na Twoja żona? Bo żona grzybiarza to mało wiarygodna

Nawet jej tego wciaż nie pokazałem.

No i tak poważniej w życiu bym nie kupił samochodu dlatego ze ma jakiś fajny bajer, to moze byc dodatek a nie ze zdecyduje o zakupie

Napisano

Taka ciekawostka:

Chińska technologia nie idzie za bardzo wbrew uwielbieniu niektórych.

"Internauci odkryli, że na tabliczkach znamionowych pojazdów marki BAIC Foton Motor naklejono w rzeczywistości trzy warstwy etykiet, wskazujących daty produkcji z lat 2026, 2025 oraz 2023 – co oznacza, że samochody zalegające w magazynach od 2023 roku są sprzedawane jako fabrycznie nowe modele z rocznika 2026."

zlosnik

Link

Napisano

Te chińskie hybrydy to jednak rzeczywiście wyprzedzają konkurencję.

Toyota już się zwija.

Napisano
W dniu 17.05.2026 o 11:38, iwik napisał:

Łaaał,odkryli, że można zrobić leżankę jak w Twingo w 1993 roku hehe

Ale auto mnie się podoba, zobaczymy czy marka nadal będzie istnieć za 2-3 lata i czy w salonach dalej będą dostępne roczniki 2025 zlosnik.

Taa w małej Lancii w 2006r też miałem leżankę .. ani razu nie skorzystałem ).

Odnośnie tego "pięknego" GACa jechałem czymś takim na Yandexie w Taszkiencie. GAC Aion coś tam, brzydki strasznie, ale środek miał utyrany i zniszczony bardziej niż 20letni Passat. Pobdzierane siedzenia na szwach, odstająca tapcerka, głośno w nimi, itd. Myślałem, że to stare auto jest ale jak wierzyć dacie z szyb to 23r ), przebieg niecałe 60kkm.

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał:

Nawet jej tego wciaż nie pokazałem.

No i tak poważniej w życiu bym nie kupił samochodu dlatego ze ma jakiś fajny bajer, to moze byc dodatek a nie ze zdecyduje o zakupie

Widac, ze nie masz elektryka, inaczej opcja wygodniejszego spania bylaby priorytetemrotfl2

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał:

Taka ciekawostka:

zlosnik

Link

Tylko naklejki?

Chinole nie muszą wybijać VIN na blachach?

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Taa w małej Lancii w 2006r też miałem leżankę .. ani razu nie skorzystałem ).

Odnośnie tego "pięknego" GACa jechałem czymś takim na Yandexie w Taszkiencie. GAC Aion coś tam, brzydki strasznie, ale środek miał utyrany i zniszczony bardziej niż 20letni Passat. Pobdzierane siedzenia na szwach, odstająca tapcerka, głośno w nimi, itd. Myślałem, że to stare auto jest ale jak wierzyć dacie z szyb to 23r ), przebieg niecałe 60kkm.

Pewnie jeździli nim ci sami co Skodą z wypożyczalni wstawioną przez @fred77.

Napisano
W dniu 16.05.2026 o 11:33, zenek111 napisał:
otomoto.pl
No image preview

Nowy GAC AION V 2025 - 125 000 PLN, 10 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię GAC AION V? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Nie podoba się jako chiński, to ludzie kupia drozej jako japoński

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Tylko naklejki?

Chinole nie muszą wybijać VIN na blachach?

Vin jest ten sam na wszystkich 3 naklejkach. Pewnie jest wybity. Zmienia się tylko rok produkcji.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
16 godzin temu, sherif napisał:

Dla odmiany ;)

Regularnie jeżdżę taksówkami produkcji china

Jeden z, był chery Arrizo, jakoś około 2,5 roku, 130kkm

Praktycznie zero zużycia w środku, ze słów taksiarza, zero awarii

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Vin jest ten sam na wszystkich 3 naklejkach. Pewnie jest wybity. Zmienia się tylko rok produkcji.

A to nie jest tak, ze rok produkcji jest zakodowany w VIN?

Napisano
Teraz, akisel napisał:

Jest zakodowany, 10 znak.

Napisano
2 minuty temu, akisel napisał:

Tak patrzę i wygląda że tak. Więc to tym bardziej jest ciekawe. Pytanie o co w tym chodzi. Bo P to 2023. A tam wyżej jest rok 2025 i 2026. Tak kreatywnie.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

"Największy pod względem eksportu chiński koncern motoryzacyjny Chery oficjalnie rozpoczyna podbój niemieckiego rynku. Producent z Państwa Środka wprowadza do Europy Zachodniej siostrzane marki świetnie znane nad Wisłą: Omoda i Jaecoo.

...

W centrali największego chińskiego koncernu motoryzacyjnego Chery, zlokalizowanej w mieście Wuhu, panuje atmosfera pewności siebie.

...

Od ośmiu lat prowadzimy centrum rozwojowe w Raunheim koło Frankfurtu. Tamtejszy zespół wspiera naszą centralę tutaj, w Chinach, w projektowaniu i rozwoju samochodów. W kwietniu 2024 r. przejęliśmy również fabrykę samochodów w Barcelonie od Nissana.

...

To się uda. Obecnie my, Chińczycy, przewodzimy globalnej branży motoryzacyjnej, z przewagą w napędach elektrycznych, od hybryd po samochody na baterie, oraz w technologii funkcji autonomicznej jazdy. Najlepszym dowodem jest nasz sukces w Chery: sprzedajemy nasze samochody w Europie dopiero od kwietnia 2024 r., a mimo to sprzedaliśmy już 180 000 aut. I to pomimo tego, że w Niemczech jeszcze w ogóle nie byliśmy aktywni

...

Lokalizacja i jakość zamiast wojny cenowej

...

Chcemy odnieść długoterminowy sukces w Europie i dlatego stawiamy na zdrową ekspansję. Nie mamy przesadzonego celu wzrostu, lecz najpierw zbudowaliśmy sieć serwisową i zaopatrzenie w części zamienne

...

Nasz prezes, Yin Tongyue, zanim w 1997 r. założył koncern Chery tutaj, w mieście Wuhu, pracował w spółce joint venture Audi-FAW. Zna więc biznes premium, w którym Niemcy są silni. Zawsze nas uczy: rankingi jakości są znacznie ważniejsze niż rankingi rejestracji. Wszyscy w Chery akceptujemy tę wskazówkę w naszej codziennej pracy

...

myślę, że europejski przemysł motoryzacyjny jest zbyt mocno spleciony ze społeczeństwem, aby mógł po prostu zniknąć. Ma bardzo rozgałęzione łańcuchy dostaw z wieloma dostawcami. Ze swoim dużym udziałem w gospodarce jest ważny dla europejskiego rynku pracy. My, Chińczycy, nie zniszczymy europejskiego przemysłu motoryzacyjnego, lecz staniemy się jego częścią

...

europejska motoryzacja jest zbyt mocno zakorzeniona w gospodarce i na rynku pracy, aby mogła po prostu zniknąć. Azjatycki gigant zakłada, że globalna rewolucja w dziedzinie napędów elektrycznych pozwoli mu stać się trwałym i naturalnym elementem europejskiego łańcucha dostaw."

Money.pl - portal finansowy
No image preview

Chińczycy ruszają na podbój Niemiec. Polacy znają te samo...

Chery, największy chiński eksporter samochodów, rozpoczyna sprzedaż pojazdów marek Jaecoo i Omoda w Niemczech. To kolejny etap starannie zaplanowanej strategii, która obejmuje lokalną produkcję i ma n

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał:

Lokalizacja i jakość zamiast wojny cenowej

Skąd ja to znam ... widać w marketingu dalej leżą. Identyczne teksy słyszałem wiele lat temu.

Czyli jak rozumiem koniec z niskimi cenami, teraz auta typu Jajco będzie znacznie droższe ale i lepsze skromny.

Napisano
19 godzin temu, marcindzieg napisał:

Taka ciekawostka:

zlosnik

Link

Stellantis by się mógł tego uczyc ;) to moze by sprzedawali te wrosty co u dealerów stały latami

17 godzin temu, sherif napisał:

Skąd ja to znam ... widać w marketingu dalej leżą. Identyczne teksy słyszałem wiele lat temu.

Czyli jak rozumiem koniec z niskimi cenami, teraz auta typu Jajco będzie znacznie droższe ale i lepsze skromny.

Taniej nie musi oznaczać tanio.

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał:

Stellantis by się mógł tego uczyc ;) to moze by sprzedawali te wrosty co u dealerów stały latami

No też o tym pomyślałem. Nie są kreatywni )

Napisano

jednak @zenek111 mial racje, juz pozamiatane jem

image.png

Bankier.pl
No image preview

Auta z Chin zalewają Polskę. Ten segment rynku już przejęty

Już co ósmy nowy samochód kupowany w polskich salonach pochodzi z Chin. Jak wynika z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego Samar, w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2026 r. Polacy zarejestrow
Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał:

jednak @zenek111 mial racje, juz pozamiatane jem

image.png

Bankier.pl
No image preview

Auta z Chin zalewają Polskę. Ten segment rynku już przejęty

Już co ósmy nowy samochód kupowany w polskich salonach pochodzi z Chin. Jak wynika z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego Samar, w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2026 r. Polacy zarejestrow

Tu też trollujesz? Na HP Ci mało?

facepalm

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Tu też trollujesz? Na HP Ci mało?

facepalm

odezwal sie trol roku 2026 zlosnik

a co w tej tabelce jest klamstwem ?

Napisano
9 minut temu, PawelWaw napisał:

odezwal sie trol roku 2026 zlosnik

a co w tej tabelce jest klamstwem ?

Nic, wszystko prawda. 5919 rejestracji chińskich aut. Pozamiatane.

A to też prawda: w tym samym czasie Mercedes rejestruje 9205 samochodów, Audi 10114 a BMW 11000. Szok i nie dowierzanie! Europejskie premiumy pozamiatały Chińczyków!

skromny

A jeszcze gorzej, że samej Octavii zarejestrowano 7361 sztuk.

oczy3

Edytowane przez Ryb

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał:

Nic, wszystko prawda. 5919 rejestracji chińskich aut. Pozamiatane.

A to też prawda: w tym samym czasie Mercedes rejestruje 9205 samochodów, Audi 10114 a BMW 11000. Szok i nie dowierzanie! Europejskie premiumy pozamiatały Chińczyków!

skromny

A jeszcze gorzej, że samej Octavii zarejestrowano 7361 sztuk.

oczy3

phev ?

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał:

phev ?

TDI

skromny

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 13:01, Filipfm napisał:

Suzuki swift - rozpadają się tulejki z tworzywa, na linkach mechanizmu skrzyni biegów i zaczyna sie robic ciekawie bo nie mozesz wbić części biegów (w zaleznosci od tego czy padnie tulejka przy lewarku czy przy skrzyni).

Element nie występuje jako część. Tylko razem z linkami. Koszt w aso ztcp w okolicy 1500 i masa roboty w wywleczeniem tego z auta i włożeniem nowych :)

Rynek nie znosi próżni - są zamienniki z poliuretaniu w UK, ktoś też wrzucił projekt druku 3d do sieci i mozna sobie wydrukować. Z tego co widzę, to pojawiły się też już te tulejki u majfriendów na aliexpress 😄 Jak juz wiadomo co jest do zrobienia to temat do ogarnięcia w kwadrans z rozbieraniem plastików 

Miałem podobny problem w Aveo szwagierki. Wystarczyło grubo okleić trzpień, na który wchodzi tulejka, taśmą izolacyjną. Włączanie biegów zaczęło działać jak w nowym samochodzie, i działa dobrze do dzisiaj, a minęło już kilkanaście lat. Trochę przerażała mnie ilość roboty z wywlekaniem całej linki i zakładaniem nowej, a prowizorka dała radę lepiej niż fabryka. Tyle że w tym przypadku ceną było... piwo.

Napisano
WRC Motorsport&Beyond
No image preview

Jaecoo 7 tak się tu podoba, że ludzie kompulsywnie idą go...

Na brytyjskim rynku motoryzacyjnym doszło do historycznego wydarzenia. Bestsellerem miesiąca był samochód z Chin, Jaecoo 7.

"Analitycy wskazali też na stale pogłębiający się chiński szok. Oczekiwano, że do 2030 r. Chiny będą eksportować 10 mln samochodów rocznie. Jednak poziom ten został osiągnięty już w czwartym kwartale 2025 r. w ujęciu rocznym."

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,32802569,drugi-chinski-szok-demoluje-niemcy-stracili-400-tys-miejsc.html#do_w=450&do_v=1846&do_st=RS&do_sid=2799&do_a=2799&do_upid=1846_ti&do_utid=32802569&do_uvid=1779299089629&s=BoxCzytImg6

Napisano

"Nie kupujcie chińczyków! Kupicie je od nas po tym ja do chińskiej marży dołożymy swoja "

SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
No image preview

Stellantis wchodzi w kolejne joint-venture z Chinami. Będ...

Koncern Stellantis ogłosił, że uruchamia z chińskim Dongfengiem konsorcjum, w którym będzie miał 51 procent udziałów i które ma funkcjonować na...
Napisano

Lubią im uszczelki wyskakiwać phi tym chińczykom.

IMG_9096.jpeg