Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fajny artykuł wydawałoby się o oczywistosciach

Featured Replies

Napisano

Na przykładzie eC3

Kupiłem Citroena e-C3 i czuję się oszukany. Zasięg mniejszy niż w katalogu, baterii mniej. Wszystkie elektryki to taki kant? | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl https://share.google/YWdn3BOGZzvjYpgiG

Napisano
Teraz, Fili_P napisał(a):

Na przykładzie eC3

Kupiłem Citroena e-C3 i czuję się oszukany. Zasięg mniejszy niż w katalogu, baterii mniej. Wszystkie elektryki to taki kant? | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl https://share.google/YWdn3BOGZzvjYpgiG

tak zasieg z ulotki dzielimy przez 2 bez reszty, odejmujemy 10km i wychodzi zasieg rzeczywisty za tirem :jem:

Napisano
11 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Na przykładzie eC3

Po przeczytaniu tego, wiem już jedno: nie dojadę :(

Napisano
  • Autor

ale co coś źle napisali....?

Dopóki znowu jakis regulator tego nie wymusi to będa pokazywac takie dane żeby ładnie wyglądało w katalogach i ulotkach marketingowych skrzętnie dorzucając gwiazdki gdzieś na końcu (patrz fragment o pojemności)

Zmiennych sporo a odpowiedzialnośc producenta w zasadzie żadna

Jak się za chwilę okaże że masz auto co to w folderach miało pojechac od Paryża  i z powrotem bez ładowania  (albo jak w Toyce czy passacie "samo się naładować"-czy wyprodukowac paliwo ;-)) to weźmiesz na klatę po 2 latach wymianę pakietu za od 40 koła i więcej czy jednak będziesz szukał pomocy u Rzecznika?

(Tak wiem przejaskrawiam bateryjki w starych leafach to juz na peczki bez problmeu się wymiania i upgradeóje)....

Edytowane przez Fili_P

Napisano
32 minuty temu, Fili_P napisał(a):

Jak się za chwilę okaże że masz auto co to w folderach miało pojechac od Paryża  i z powrotem bez ładowania  (albo jak w Toyce czy passacie "samo się naładować"-czy wyprodukowac paliwo ;-)) to weźmiesz na klatę po 2 latach wymianę pakietu za od 40 koła i więcej czy jednak będziesz szukał pomocy u

Ale czemu powiazales niescislosci dotyczace rzeczywistej pojemnosci baterii z koniecznoscia jej wymiana  juz po 2 latach.Jedno nie ma nic wspolnego z drugim.

Mialem w Toyocie plug in baterie 4kWh a jej rzeczywista pojemnosc to bylo bodajze 2,6kWh.I mimo takiej ogromnej rozbieznosci po 12 latach i 200kkm miala SOH 75% i pewnie zrobi u nowego wlasciciela drugie tyle.W Soulu producent obiecywal 200km zasiegu-w rzeczywistosci bylo to 150km.Po 10 latach i 100kkm SOH wynosi 83% i tez pewnie zrobi jeszcze drugie tyle.

Napisano
15 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Na przykładzie eC3

Nie, tylko Tesla 😁

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Dobrze, klika się 👍

Natomiast kupując jakieś urządzenie warto mieć świadomość i asertywność, na jakim świecie się żyje 👍😉

Dopóki znowu jakis regulator tego nie wymusi to będa pokazywac takie dane żeby ładnie wyglądało w katalogach i ulotkach marketingowych skrzętnie dorzucając gwiazdki gdzieś na końcu (patrz fragment o pojemności)

Dokładnie tak. Całkiem jeszcze niedawno to samo było ze spalinowymi, przyjdzie czas, że i EV uregulują (ale na razie przecież nikt tego nie chce kupować, to nie ma potrzeby 😌) Najprościej i najrzetelniej powinien być cykl zimowy i autostradowy podawany dodatkowo. 
Skoro nie muszą, to podają wg. tego co muszą, a że jest to w praktyce zasięg przy 70 km/h w dobrej pogodzie, no cóż 😁

to weźmiesz na klatę po 2 latach wymianę pakietu za od 40 koła i więcej czy jednak będziesz szukał pomocy u Rzecznika?

Dlaczego tylko 40? Więcej dramatyzmu!!! Przyjmijmy 140 😎

Tak wiem przejaskrawiam bateryjki w starych leafach to juz na peczki bez problmeu się wymiania i upgradeóje)

Stare Leafy to osobny byt, nie opierałbym na nich całej wiedzy o trwałości baterii w EV ;) 

Napisano
17 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Na przykładzie eC3

Klient przed zakupem powinien sie trochę doinformować, czym się elektryki je i jakich marek unikać. Dopiero potem założyć krawat i rozpocząć procedurę zakupu. 

Napisano

1. eC3 to jeden z najgorszych aktualnie elektryków. 

2. Spalanie WLTP aut spalinowych też najczęściej ma sie nijak do rzeczywistości. 

3. Wszystko przebijają katalogowe wyniki spalania hybryd plug-in 🤣

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

2. Spalanie WLTP aut spalinowych też najczęściej ma sie nijak do rzeczywistości. 

Ad. 3 spalinogłowi problemu nie widzą 😁

Napisano
17 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Zmiennych sporo a odpowiedzialnośc producenta w zasadzie żadna

Jak się za chwilę okaże że masz auto co to w folderach miało pojechac od Paryża  i z powrotem bez ładowania  (albo jak w Toyce czy passacie "samo się naładować"-czy wyprodukowac paliwo ;-)) to weźmiesz na klatę po 2 latach wymianę pakietu za od 40 koła i więcej czy jednak będziesz szukał pomocy u Rzecznika?

(Tak wiem przejaskrawiam bateryjki w starych leafach to juz na peczki bez problmeu się wymiania i upgradeóje)....

Nie win producentów że piszą wartości wg norm które są na rynku, a które były stworzone pod spalinowki.

O te normy pod spalinowki zostały stworzone bo producenci tychże pisali bajki.

Prawo nie nadąża za rynkiem i tyle.

Jak chcesz żeby producent pisał 250km zasięgu zamiast 400 wltp, jak cała reszta pisze wltp. Ma być jedynym frajerem?

Nie ma chyba zresztą właściwej normy, bo i tak zawsze na południu Włoch taki elektryk przejedzie więcej niż u nas w zimie. Jakiej normy nie wymyślisz.

A jakbyś chciał wprowadzać jakieś super normy, to tabelka z zasięgiem by miała całą stronę a4

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

A jakbyś chciał wprowadzać jakieś super normy, to tabelka z zasięgiem by miała całą stronę a4

Nie do końca ;) 

Portal EVdatabase poradził sobie z tym wyśmienicie i przedstawia to już realne wartości, które dają ogólne wyobrażenie. 

W przypadku EV zdecydowanie brakuje oficjalnej normy zimowej. 

Za EVdatabase na przykładzie, … no niech będzie nowego CLA: 

IMG_6700.jpeg.f09f58fb1a3b7774afdba94fc25fe110.jpeg

IMG_6701.jpeg.5ccb284c3e59c93eec392447a2015ebf.jpeg

Na wybrane rynki można dołożyć jakieś 130-140 km/h i -20*C i będzie pełny pakiet. 

Edit: 

i może to eC3 do porównania: 

IMG_6702.jpeg.01fac721ec51fcc90d71b2644dddb02d.jpeg
IMG_6703.jpeg.8d362b5ee79a1b62fdc697cd5bf6852d.jpeg

Jak widać użytkownik eC3 z rzeczonego artykułu może mieć pretensje głównie do siebie ;) 

Takie są zasady gry 😎

Napisano

Nie wiem jak w innych markach ale na stronie toyoty jest takie aktywne narzędzie gdzie się podaje się wersje, rozmiar kół, prędkość, temp zew i podaje w miarę realne zasięgi

Można my dołożyć jeszcze kierunek wiatru i nowy nabywca nie byłby rozczarowany

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
17 godzin temu, iwik napisał(a):

Oferują go nieco drożej od t3 taniej od Jeepa. Na wynajem świetny woz. 

Napisano
55 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie wiem jak w innych markach ale na stronie toyoty jest takie aktywne narzędzie gdzie się podaje się wersje, rozmiar kół, prędkość, temp zew i podaje w miarę realne zasięgi

O ile by na siłę nie chciał zdobyć wiedzy, na temat kupowanego urządzenia ;) 

Napisano
W dniu 5.07.2025 o 13:45, Fili_P napisał(a):

Ale podawany zasięg jest już wg regulatora, przecież to jest WLTP. Chińskie normy są jeszcze bardziej odrealnione - najwyraźniej chiński kilometr ma 700m...

Od nie-wiem-kiedy nikt nie wierzy w spalanie z katalogu. Zasięg jest taki sam... Świetny do porównywania pojazdów, ale z realnymi warunkami to ma niewiele wspólnego. 

Napisano

Ale podawany zasięg jest już wg regulatora, przecież to jest WLTP. Chińskie normy są jeszcze bardziej odrealnione - najwyraźniej chiński kilometr ma 700m...

Od nie-wiem-kiedy nikt nie wierzy w spalanie z katalogu. Zasięg jest taki sam... Świetny do porównywania pojazdów, ale z realnymi warunkami to ma niewiele wspólnego. 

W elektryku jest inny problem. Pora roku i kierunek wiatru może zmniejszyć/zwiększyć zasięg o 40%

W spalinowym te różnice raczej nie są większe niż 10%

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

W elektryku jest inny problem. Pora roku i kierunek wiatru może zmniejszyć/zwiększyć zasięg o 40%

1. Tak może, ale spory wpływ będzie miał współczynnik cx, im ten BEV będzie miał gorszy to różnica będzie się zwiększać.

2. W spalinowym nie więcej niż 10% :O, tylko ciekawe czemu nie raz z rowerami na haku musiałem po drodze tankować a jak z wiatrem to już nie i jeszcze miałem coś w baku.

Sytuacja jest podobna, tylko że auta spalinowe mają większe baki (w przeliczeniu ilości km na jednym baku spalinowe/BEV) i też gęstsze stacje i szybciej płynące paliwo co ten dyskomfort maskuje. Choć to kolega czekający do stacji paliw na S6 miał kolizje a nie ja jadący na pustą ładowarkę ;)

W dniu 6.07.2025 o 14:14, wujek napisał(a):

Oferują go nieco drożej od t3 taniej od Jeepa. Na wynajem świetny woz. 

Jakoś bałem się ryzykować, jeden telefon mi starczył o d handlowca, już wiedziałem że stelantisa nie chce. 

Napisano
55 minut temu, komor napisał(a):

1. Tak może, ale spory wpływ będzie miał współczynnik cx, im ten BEV będzie miał gorszy to różnica będzie się zwiększać.

2. W spalinowym nie więcej niż 10% :O, tylko ciekawe czemu nie raz z rowerami na haku musiałem po drodze tankować a jak z wiatrem to już nie i jeszcze miałem coś w baku.

Sytuacja jest podobna, tylko że auta spalinowe mają większe baki (w przeliczeniu ilości km na jednym baku spalinowe/BEV) i też gęstsze stacje i szybciej płynące paliwo co ten dyskomfort maskuje. Choć to kolega czekający do stacji paliw na S6 miał kolizje a nie ja jadący na pustą ładowarkę ;)

Jakoś bałem się ryzykować, jeden telefon mi starczył o d handlowca, już wiedziałem że stelantisa nie chce. 

Ja dlatego wziąłem w Poznaniu w Warszawie nie sposób się dogadać. 

Napisano
22 godziny temu, ppmarian napisał(a):

W Rangerze spalanie wzrosło o 3l/100km gdy jechał z czterema rowerami na dachu w bardzo wietrznej pogodzie do Skandynawii. ;]

Normalne różnice to ok. 1-1.5l/100km, nawet z boxem na dachu. Czyli akurat 10-15% bo on normalnie pali ok. 9-10 na autostradzie.

:ok:

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

W Rangerze spalanie wzrosło o 3l/100km gdy jechał z czterema rowerami na dachu w bardzo wietrznej pogodzie do Skandynawii. ;]

Normalne różnice to ok. 1-1.5l/100km, nawet z boxem na dachu. Czyli akurat 10-15% bo on normalnie pali ok. 9-10 na autostradzie.

EV z 4 rowerami na dachu to ile wiecej wciagnie prądu? Mniej niz diesel, czy więcej? I jeszcze pod wiatr na mrozie;] Chyba od ladowarki do ładowarki na autostradzie nie da rady.

Napisano
15 minut temu, Rado_ napisał(a):

EV z 4 rowerami na dachu to ile wiecej wciagnie prądu? Mniej niz diesel, czy więcej? I jeszcze pod wiatr na mrozie;] Chyba od ladowarki do ładowarki na autostradzie nie da rady.

Najgorzej z włączonym radiem, że o wycieraczkach nie wspomnę 😱

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Nie wiem, nigdy nie widziałem EV z rowerami na dachu. Chyba nikt nie jest aż taki odważny.

:hehe:

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

W Octavii miałem od 5 do 8l, a jak się postarałem to od 4,5 do 10. Bez rowerów i innych boxów.

Czyli tak akurat daleko od 10% ;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem, nigdy nie widziałem EV z rowerami na dachu. Chyba nikt nie jest aż taki odważny.

W takim przypadku to rowery zabierają EV na ramę :skromny:

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

W Octavii miałem od 5 do 8l, a jak się postarałem to od 4,5 do 10. Bez rowerów i innych boxów.

Czyli tak akurat daleko od 10% ;]

No ale ja mówię o jeździe z taką samą, stałą prędkością i włączonym tempomatem. Wiadomo, że zmiany stylu jazdy mogą przynieść dużo większe wahania.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

W takim przypadku to rowery zabierają EV na ramę :skromny:

Widziałem sporo EV z rowerami na haku ale na dachu - nigdy.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No ale ja mówię o jeździe z taką samą, stałą prędkością i włączonym tempomatem. Wiadomo, że zmiany stylu jazdy mogą przynieść dużo większe wahania.

@ppmarianto tłumacz nie mi ;) ;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Widziałem sporo EV z rowerami na haku ale na dachu - nigdy.

Bo to ogólnie z wielu powodów głupie miejsce na rowery. 

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Bo to ogólnie z wielu powodów głupie miejsce na rowery. 

Owszem, sam bym może wolał rowery na haku gdyby to akurat w przypadku mojego auta nie było takie uciążliwe*. Na szczęście ja dość rzadko jeżdżę z rowerami.

* Rowery na dachu ze względu na jego wysokość są tylko odrobinę mniej uciążliwe.

;]

Napisano
16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Najgorzej z włączonym radiem, że o wycieraczkach nie wspomnę 😱

Wiadomo, radio to prąd produkuje.

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

Wozić rower na dystansie, ktory mozna na spokojnie przejechać tym rowerem byłoby bez sensu.;]

Napisano
  • Autor
W dniu 5.07.2025 o 14:40, wlad napisał(a):

Ale czemu powiazales niescislosci dotyczace rzeczywistej pojemnosci baterii z koniecznoscia jej wymiana  juz po 2 latach.Jedno nie ma nic wspolnego z drugim.

Mialem w Toyocie plug in baterie 4kWh a jej rzeczywista pojemnosc to bylo bodajze 2,6kWh.I mimo takiej ogromnej rozbieznosci po 12 latach i 200kkm miala SOH 75% i pewnie zrobi u nowego wlasciciela drugie tyle.W Soulu producent obiecywal 200km zasiegu-w rzeczywistosci bylo to 150km.Po 10 latach i 100kkm SOH wynosi 83% i tez pewnie zrobi jeszcze drugie tyle.

Ale Ty mówisz o degradacji w czasie a artykuł jest o poweidzmy "nierzetelnej" info na wejściu jak kupujesz sprzęt

Napisano
  • Autor
W dniu 5.07.2025 o 18:05, HelixSv napisał(a):

Klient przed zakupem powinien sie trochę doinformować, czym się elektryki je i jakich marek unikać. Dopiero potem założyć krawat i rozpocząć procedurę zakupu. 

Jakich?

Napisano
  • Autor
W dniu 6.07.2025 o 13:08, mrBEAN napisał(a):

Jak widać użytkownik eC3 z rzeczonego artykułu może mieć pretensje głównie do siebie ;) 

Takie są zasady gry 😎

No i ja o tym właśnie

Niech każdy katalog każdego producenta odsyła (nawet gwiazdka na dole) do EVDatabase

i TYLKO i AŻ tyle

przy spalinówkach zajęło to jakeiś 100 lat tu też damy radę mam nadzieję, że szybciej

jest bardziej spektakularnie:  bo przy spalinówkach ten zakres +20% juz był realny od danych katalogowych. Przy EV widzę sa zakresy raczej 0,5-0,6 - i sam przyznasz , że to słabo... od strony metodyki raz i info dla klienta 2 ;-(

Napisano
  • Autor
W dniu 6.07.2025 o 14:11, ppmarian napisał(a):

Prawda?

Dziękuję!

Napisano
  • Autor
W dniu 7.07.2025 o 09:34, grogi napisał(a):

w metodologi naukowej odchyłki rzędu x0,5-0,6 powodują, że metoda raczej nie znajdzie zbyt wielu nasladowców

Może trzeba to zmienić?

Napisano
21 minut temu, Fili_P napisał(a):

w metodologi naukowej odchyłki rzędu x0,5-0,6 powodują, że metoda raczej nie znajdzie zbyt wielu nasladowców

Może trzeba to zmienić?

Drugi pomiar daje 50% inny wynik?

Napisano

Ale z tymi rowerami na dachu to ktoś próbował? Poważnie pytam. 

Pewnie taniej będzie wynająć rower na miejscu niż zabrać na dach zrobić z nim 1000km ev. ;]

Pytanie o tyle nie śmieszne, że jak miałbym do swojego montować hak to taniej będzie nawet kupić rower na miejscu i zostawić tam po urlopie. 😂

Napisano

Ale Ty mówisz o degradacji w czasie a artykuł jest o poweidzmy "nierzetelnej" info na wejściu jak kupujesz sprzęt

W takim razie nie zrozumialem Twojego zdania-"wymiana pakietu za conajmniej 40kPLN za dwa lata" .

To o co chodzilo z tymi 2 latami?

Napisano

Przy EV widzę sa zakresy raczej 0,5-0,6 - i sam przyznasz , że to słabo... od strony metodyki raz i info dla klienta 2 ;-(

Takie są zasady gry. 
Trzeba się w życiu ogólnie orientować, w innym razie idzie się do golenia.

To tylko kolejny przykład na to 👍😉

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Jakich?

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Takie są zasady gry. 
Trzeba się w życiu ogólnie orientować, w innym razie idzie się do golenia.

To tylko kolejny przykład na to 👍😉

To po co płacimy pensje tym wszystkim Rzecznikom....?   ;-))))))

Edytowane przez Fili_P

Napisano

To po co płacimy pensje tym wszystkim Rzecznikom....?   ;-))))))

Dokładnie po to, żeby można było im zgłaszać i żeby mieli robotę, a żeby mieli robotę, musi być burdel 😁

Zgłaszaj 👍😎

Napisano
  • Autor
Dokładnie po to, żeby można było im zgłaszać i żeby mieli robotę, a żeby mieli robotę, musi być burdel [emoji16]
Zgłaszaj [emoji106][emoji41]
Jak coś mi nie pasuje to zgłaszam i czasami nawet uda się coś doprowadzić do pozytywnego finału ;-))))
EV jeszcze nie mam ale sam etap poszukiwań i próby dojścia prawdy już zapowiadają ciekawa droge
Napisano
W dniu 9.07.2025 o 16:35, iwik napisał(a):

Ale z tymi rowerami na dachu to ktoś próbował? Poważnie pytam. 

Pewnie taniej będzie wynająć rower na miejscu niż zabrać na dach zrobić z nim 1000km ev. ;]

Pytanie o tyle nie śmieszne, że jak miałbym do swojego montować hak to taniej będzie nawet kupić rower na miejscu i zostawić tam po urlopie. 😂

To glownie zalezy od roweru ;] Jaki koszt tego haka, z ciekawosci?

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To glownie zalezy od roweru ;] Jaki koszt tego haka, z ciekawosci?

Ok 6k w aso. Pewnie poza aso da się taniej, ale nie chce się potem kopać z koniem w kwestii gwarancji. 

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

Ok 6k w aso. Pewnie poza aso da się taniej, ale nie chce się potem kopać z koniem w kwestii gwarancji. 

Do Tucsona 5-5,5kPLN w zaleznosci od ASO.