Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki basen ?

Featured Replies

Napisano

Naziemny czy podziemny ?

w kosztach to chyba 5k vs 40k. 

pompy ciepla nie licze

bo to ten sam koszt :jem:

Napisano

Pod blokiem będziesz stawiał :phi: ?

Przy basenach to sky is the limit ;). Wszystko zależy czego szukasz, jaka wielkość, itd. Taki gotowy wyporowy czy stelażowy będzie tańszy.

Kolega ma taki wpuszczany do pewnej głębokości, jest dużo wygodniejszy. Fajne są rozwiązania z zasuwami tunelowymi w pleksi, w naszym klimacie można sporo oszczędzić na grzaniu.

Ja osobiście jak raz kupiłem basen dla dzieciaków i zobaczyłem ile z tym pracy to odpuściłem. Szybciej i taniej jest Uberem zawieść na basen miejski ;).

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Pod blokiem będziesz stawiał :phi: ?

Przy basenach to sky is the limit ;). Wszystko zależy czego szukasz, jaka wielkość, itd. Taki gotowy wyporowy czy stelażowy będzie tańszy.

Kolega ma taki wpuszczany do pewnej głębokości, jest dużo wygodniejszy. Fajne są rozwiązania z zasuwami tunelowymi w pleksi, w naszym klimacie można sporo oszczędzić na grzaniu.

Ja osobiście jak raz kupiłem basen dla dzieciaków i zobaczyłem ile z tym pracy to odpuściłem. Szybciej i taniej jest Uberem zawieść na basen miejski ;).

przypadkiem kupilem dzialke 1350 m2 i tam planuje ;]

ten stelarzowy ma niewatpliwe plusy. Tani i po pijaku nie wpadniesz do niego ;]

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

i tak przeszło bez chwalenia się :nono: ?

Mój brat kupił stelażowy, taki spory z 8m średnicy. Fajna sprawa przy normalnym lecie, spory,  było jak popływać nawet. Cały sezon się doktoryzował z wody/chemii i filtrów. Ciągle coś zmieniał. Po sezonie jak go złożył to już na następny nie rozkładał :phi:.

Możesz kupić jakiś mniejszy, przetestować z czym się to je. Jak się spodoba to pójść w coś lepszego.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, sherif napisał(a):

i tak przeszło bez chwalenia się :nono: ?

Mój brat kupił stelażowy, taki spory z 8m średnicy. Fajna sprawa przy normalnym lecie, spory,  było jak popływać nawet. Cały sezon się doktoryzował z wody/chemii i filtrów. Ciągle coś zmieniał. Po sezonie jak go złożył to już na następny nie rozkładał :phi:.

Możesz kupić jakiś mniejszy, przetestować z czym się to je. Jak się spodoba to pójść w coś lepszego.

jeszcze dogrywam formalnosci wiec bez chwalenia ;] tutaj jeszcze moze sie cos wywalic….

Napisano
47 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Stelażowy to jest loteria. Raz wytrzyma kilka sezonów, a raz po roku to wywalenia.

Nie ma lepszych i gorszych, bardziej zależy od szczęścia ;]

Jeśli godzisz się na wydatek powiedzmy 2000PLN (na te już bardzo duże) raz na rok, to chyba to jest dobry wybór ;)

PS. W tym roku nie widziałem jeszcze żeby u sąsiadów się ktoś kąpał, a mam widok na osiedle bliźniaków bezpośrednio z kuchni i tam stoją 4 baseny w zasięgu wzroku i w każdym z tych lokali mają dzieci w wieku 2-kilkanaście lat ;]

Taka pogoda.

U nas właśnie wywaliliśmy taki basen stelażowy i skłaniamy się do takiego mniejszego jacuzzi. Mniej wody, mniej czyszczenia, a można się pomoczyć nawet w "polskie lato" ;]

Napisano
  • Autor
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Stelażowy to jest loteria. Raz wytrzyma kilka sezonów, a raz po roku to wywalenia.

Nie ma lepszych i gorszych, bardziej zależy od szczęścia ;]

Jeśli godzisz się na wydatek powiedzmy 2000PLN (na te już bardzo duże) raz na rok, to chyba to jest dobry wybór ;)

PS. W tym roku nie widziałem jeszcze żeby u sąsiadów się ktoś kąpał, a mam widok na osiedle bliźniaków bezpośrednio z kuchni i tam stoją 4 baseny w zasięgu wzroku i w każdym z tych lokali mają dzieci w wieku 2-kilkanaście lat ;]

Taka pogoda.

U nas właśnie wywaliliśmy taki basen stelażowy i skłaniamy się do takiego mniejszego jacuzzi. Mniej wody, mniej czyszczenia, a można się pomoczyć nawet w "polskie lato" ;]

bo pewnie podstawa to pompa ciepla zeby woda byla jednak cieplejsza ;] 

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

bo pewnie podstawa to pompa ciepla zeby woda byla jednak cieplejsza ;] 

Być może, ale na dacach tych domów wisi PV, więc jakby to był problem, to pewnie by tam do tych basenów wsadzili jakieś grzałki ;)

Mi się wydaje, że chodzi o inny sposób użytkowania basenu, a inny jacuzzi.

W jacuzzi nagrzejesz wodę i sobie siedzisz.

A do basenu wchodzisz, wychodzisz, skaczesz, itp. No i jak masz 14 stopni na zewnątrz i wieje, to ciepła woda nic Ci nie da ;] Wracasz do domu i grypa na drugi dzień ;]

No i w jacuzzi masz 1-2m3, a w basenie takim dużym, pewnie z kilkadziesiąt. Nagrzać to, to wyjdzie najtaniej chyba kradzionym prądem ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Być może, ale na dacach tych domów wisi PV, więc jakby to był problem, to pewnie by tam do tych basenów wsadzili jakieś grzałki ;)

Mi się wydaje, że chodzi o inny sposób użytkowania basenu, a inny jacuzzi.

W jacuzzi nagrzejesz wodę i sobie siedzisz.

A do basenu wchodzisz, wychodzisz, skaczesz, itp. No i jak masz 14 stopni na zewnątrz i wieje, to ciepła woda nic Ci nie da ;] Wracasz do domu i grypa na drugi dzień ;]

No i w jacuzzi masz 1-2m3, a w basenie takim dużym, pewnie z kilkadziesiąt. Nagrzać to, to wyjdzie najtaniej chyba kradzionym prądem ;]

moze i tak jest, wypowiem sie dopiero bardziej jak bede praktykiem a nie teoretykiem ;]

teraz czerpie wiedzeo Was :jem: a zapytan jeszcze bedzie :)

Napisano

Kupiłem tydzień temu rozłożyłem teraz w piątek basen 548*279*122. Postawiłem w pierwszym lepszym w miarę równym miejscu bo mnie już gnębiły moje rzezimieszki. Temperatura wody po nalaniu 18st. Teraz przez weekend trzydziestki były więc woda do 26st się nagrzala. Także idealna do schłodzenia się, jeśli będzie za zimna to posiedze w bali. Na zimę planuje go złożyć bo dopiero w przyszłym miejscu przygotuje miejscówkę pod niego jak należy i wtedy będzie już stał cały rok. O pompie ciepła na tą chwilę nie myślę, moze jakieś gotowe solary lub DIY. Jedyne co to zmieniłem pompę filtracyjna na mocniejsza o większej wydajności i używam kulek filtracyjnych zamiast piasku.

IMG-20250715-WA0004.jpeg

Napisano

Żaden. .W tym klimacie albo jesteś na tyle majętny, że koszty budowy i utrzymania Ciebie nie interesują albo odpuszczasz temat, żeby się nie wq--iać.

Stelażowy miałem (mam dalej, ale na strychu), zrobiłem pod niego kostkę, postawiłem jednego roku. Po roku złożyłem i oznajmiłem, że to był ostatni jego rok u nas.

Od stelażowego już lepsze dmuchane jacuzzi.

Napisano
23 minuty temu, nikt-znany napisał(a):

Żaden. .W tym klimacie albo jesteś na tyle majętny, że koszty budowy i utrzymania Ciebie nie interesują albo odpuszczasz temat, żeby się nie wq--iać.

Stelażowy miałem (mam dalej, ale na strychu), zrobiłem pod niego kostkę, postawiłem jednego roku. Po roku złożyłem i oznajmiłem, że to był ostatni jego rok u nas.

O, właśnie. Zapomniałem o kostce. Też zrobiliśmy kostkę pod basen ;]

No i mamy kostkę ;]

Napisano

Mam stelażowe baseny od jakichś dziesięciu lat - co roku rozkminiam basen na stałe, co roku wygrywa zdrowy rozsądek - ale gdybym miał obstawiać to kiedyś przegra i basen postawię. 

Z moich doświadczeń - basen rozporowy to dramat, a przerabiałem wszystkie, od 200 cm średnicy do takiego długości 7.5 metra i szerokości 3, najszybciej się degradują, pompowana opaska wokół płowieje, pęka, oblepia się brudem i jest nie do użytku na dłuższą metę. 

Stelażowe są o wiele lepsze - tutaj miałem od 244 cm do 549 cm, różne głębokości. Dopasowywałem je głównie do wieku dzieci, głębokość 122 cm przy czterolatku który kocha wodę powoduje że nabywasz bezpłatny etat ratownika. 

Po rocznej nieobecności pierwsze co zrobiłem to kupiłem kolejny, 366 cm, no ale to jest dziura do moczenia się. Dzieci niby zadowolone, ale jak był 5 i pół metra to jednak więcej frajdy było. 

Budowa basenu - tutaj już totalnie można odlecieć, ale jak się człowiek zaprze to budżetowo za 50-60k zbuduje coś sensownego już z osprzętem. Polecam grupy basenowe na FB, sporo można się nauczyć. Ja na przykład na błędach innych wiem, że nie wkopię basenu stelażowego, bo "Andrzej, to jebnie". 

Najbardziej skłaniam się ku opcji tzw. basenu kanadyjskiego, to wolno stojące lub wkopywane baseny stalowe, z wymienialną folią basenową. Wydaje się to być najekonomiczniejsze i najtrwalsze rozwiązanie przydomowej sadzawki - również uwzględniając to, że się znudzi i żona każe zabierać. Wtedy basen z bloczków z wylewką może stanowić pewien problem, pomimo że wydawał się świetnym pomysłem. 

Reasumując - na chwilę dobrze jest kupić basen stelażowy, najlepiej z jakiejś serii Pro i tylko markowy - Bestway albo Intex, im większy tym lepszy, z pompą dedykowaną do modelu rozmiar większego, wtedy łatwiej o zachowanie czystości.

Na stałe IMO najlepszy jest stalowy kanadyjski - jak już zdrowy rozsądek przegra to nie omieszkam się pochwalić, ale daję sobie jeszcze ze trzy sezony.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

O, właśnie. Zapomniałem o kostce. Też zrobiliśmy kostkę pod basen ;]

No i mamy kostkę ;]

Taa, to jedna z mniej rozsądnych rzeczy które można sobie zrobić. Co prawda jest cholernie twarde podłoże i obija dupę, ale za to później nie ma co z tą kostką zrobić;]

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, szpyrek napisał(a):

Kupiłem tydzień temu rozłożyłem teraz w piątek basen 548*279*122. Postawiłem w pierwszym lepszym w miarę równym miejscu bo mnie już gnębiły moje rzezimieszki. Temperatura wody po nalaniu 18st. Teraz przez weekend trzydziestki były więc woda do 26st się nagrzala. Także idealna do schłodzenia się, jeśli będzie za zimna to posiedze w bali. Na zimę planuje go złożyć bo dopiero w przyszłym miejscu przygotuje miejscówkę pod niego jak należy i wtedy będzie już stał cały rok. O pompie ciepła na tą chwilę nie myślę, moze jakieś gotowe solary lub DIY. Jedyne co to zmieniłem pompę filtracyjna na mocniejsza o większej wydajności i używam kulek filtracyjnych zamiast piasku.

IMG-20250715-WA0004.jpeg

duza dzialka ?

bo wyglada na spory

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, nikt-znany napisał(a):

a miales pompe ciepla do podgrzania wody ? Taka powietrzna ?

Napisano
16 godzin temu, kravitz napisał(a):

Sąsiad 25m3 grzeje z na szybko postawionego pieca ceglanego z wkładem z kaloryfera żeliwnego.

W zeszłym roku podgrzewał ze 100m czarnych rurek rozłożonych na folii na gruncie.

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

a miales pompe ciepla do podgrzania wody ? Taka powietrzna ?

Nie, nie miałem. Sąsiad taką pompą grzeje wkopany basen. Mimo PV 10kwp ma spore dopłaty do prądu (a dom ogrzewany gazem). Więc chyba coś mu tam to żuzywa... 😄

Napisano

W dniu 21.07.2025 o 17:51, bizz napisał(a):

Na stałe IMO najlepszy jest stalowy kanadyjski - jak już zdrowy rozsądek przegra to nie omieszkam się pochwalić, ale daję sobie jeszcze ze trzy sezony

Też się łamałem,  w końcu w tym roku się wziąłem i jest. Taka robótka na wiosnę. Basen kanadyjski, 5.5 x 3.7, wkopany. Do tego pompa ciepla, ale nie chodzi ciągle, raz nagrzala i trzyma ciepło. Teraz po 2 tygodniechburlopu było 24 stopnie, PC pochodziła w niedzielę i z powrotem jest 28 stopni.

Korzystamy praktycznie codziennie odkąd pogoda się zrobiła w czerwcu.

17532953832148142594059799497161.jpg.4eb77a8cad17c7095fb743e58bc9862c.jpg

Napisano

U mnie na działce od 7 lat stelażowy 733 na 366 cm chyba.

Teściowa ma fioła na punkcie pływania, więc nalewamy ma początku lipcu i stoi do końca sierpnia. W tym roku taka pogoda, że go nawet nie rozstawiliśmy. Jest tylko mały, chyba 4,5 m średnicy dla młodego.

Ogólnie, tyle ile to się grzeje (teściowa pływa w piance), trzeba planować chemii itp. to wolałbym jak najmniejszy, żeby tylko zamoczyć się jak jest powyżej 30 stopni na dworzu.

Znajomi mają jacuzzi i to też nie mój klimat.

Napisano
Godzinę temu, Pito napisał(a):

Też się łamałem,  w końcu w tym roku się wziąłem i jest. Taka robótka na wiosnę. Basen kanadyjski, 5.5 x 3.7, wkopany. Do tego pompa ciepla, ale nie chodzi ciągle, raz nagrzala i trzyma ciepło. Teraz po 2 tygodniechburlopu było 24 stopnie, PC pochodziła w niedzielę i z powrotem jest 28 stopni.

Korzystamy praktycznie codziennie odkąd pogoda się zrobiła w czerwcu.

17532953832148142594059799497161.jpg.4eb77a8cad17c7095fb743e58bc9862c.jpg

Możesz podrzucić orientacyjny koszt całości? Tutaj albo na priv.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Możesz podrzucić orientacyjny koszt całości? Tutaj albo na priv.

Koło 16 000 bez pompy ciepla. Ze wszystkim co na zdjęciu. Robota własną.

Napisano
1 minutę temu, Pito napisał(a):

Koło 16 000 bez pompy ciepla. Ze wszystkim co na zdjęciu. Robota własną.

Całkiem przystępnie. Frajda pewnie jest, pytanie jak długo będzie można korzystać w naszych warunkach pogodowych. 

Napisano
10 minut temu, bizz napisał(a):

Całkiem przystępnie. Frajda pewnie jest, pytanie jak długo będzie można korzystać w naszych warunkach pogodowych. 

No też jestem ciekaw. Ta folia bąbelkowa sporo daje, trzyma ciepło. Dodatkowo naokolonjest styropian, od spodu też, pojemnosc cieplna ogromna. A prądu mam nadmiar z paneli, więc można grzać.

Zresztą, patrząc na pogodę w ostatnich latach, nie zdziwię się jak jeszcze początkiem października wskoczę na chwilę.

Napisano
1 godzinę temu, Pito napisał(a):

Fajny :ok:.

Tylko ten pokrowiec trzyma ciepło ?

Kolega ma podobnej wielkości ale stelażowe, w poprzednim//upalnym lecie PC musiała chodzić niemal codziennie, żeby te 25C było. 

Napisano
9 minut temu, sherif napisał(a):

Fajny :ok:.

Tylko ten pokrowiec trzyma ciepło ?

Kolega ma podobnej wielkości ale stelażowe, w poprzednim//upalnym lecie PC musiała chodzić niemal codziennie, żeby te 25C było. 

Wróciliśmy z urlopu w nd, słyszałem i widzialem, ze pogoda w PL była słabaw zeszlym tygodniu, a w niedziele rano woda miala 24.5 stopnia. W niedzielę PC chodziła cały dzień, nagrzala do 27 *C, dzisiaj jest 28.5. Folia trzyma super to ciepło, mało co się wychladza, mimo ze noce chłodnawe, <20 *C.

Edit: W zeszłym roku mieliśmy malutki stelażowy. Pamiętam ze noce były uresko zimne, bywało po 12 stopni. I rzeczywiście, kąpalismy się parę razy, dzieci to w ogóle nie chciały wchodzić.  Ogrzewania de facto brak, tylko mały solar, ale to max 400 W w pełnym słońcu.

Edytowane przez Pito

Napisano
13 minut temu, Pito napisał(a):

Wróciliśmy z urlopu w nd, słyszałem i widzialem, ze pogoda w PL była słabaw zeszlym tygodniu, a w niedziele rano woda miala 24.5 stopnia. W niedzielę PC chodziła cały dzień, nagrzala do 27 *C, dzisiaj jest 28.5. Folia trzyma super to ciepło, mało co się wychladza, mimo ze noce chłodnawe, <20 *C.

Edit: W zeszłym roku mieliśmy malutki stelażowy. Pamiętam ze noce były uresko zimne, bywało po 12 stopni. I rzeczywiście, kąpalismy się parę razy, dzieci to w ogóle nie chciały wchodzić.  Ogrzewania de facto brak, tylko mały solar, ale to max 400 W w pełnym słońcu.

Teraz też są noce zimne ;). Pewnie wkopany mniej traci ciepła, bo nie ma kontaktu z (zimnym) powietrzem na ścianach.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Pito napisał(a):

ile taka pompa ciepla wciaga kWh przez dzien jak dziala ?

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ile taka pompa ciepla wciaga kWh przez dzien jak dziala ?

Moc pobierana z sieci waha się między 1 a 1.5 kW. Nominalna moc cieplna to ok. 7 kW. COP przyjmij ok. 5.

Teraz wejdź sobie w link i policz. U mnie dla 20 m3 wody, podbicie o 1 stopień to ponad 3 h pracy.

https://www.omnicalculator.com/physics/water-heating

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 23:40, PawelWaw napisał(a):

duza dzialka ?

bo wyglada na spory

Akurat w tym miejscu co stoi to od ogrodzenia do ogrodzenia jest 14,7m. Basen ma 5,5 długości 

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 17:53, bizz napisał(a):

Dopiero teraz spojrzałem kto pyta, @PawelWaw dla Ciebie jest model specjalny:

image.png.ac65935f6a3e61bf70d902034de34647.png

Model w sam raz bo i farmę paneli PV zmieści żeby naładować AGD i do domu dojechać 🤣

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, OPAL napisał(a):

Screenshot_20250724-225314.png.a6fe49064cfbe940a632f559c5522658.png

niezle czyli wychodzi ze stelarzowy jak przykrywasz to nic nie traci przez boczne scianki

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
11 godzin temu, OPAL napisał(a):

Screenshot_20250724-225314.png.a6fe49064cfbe940a632f559c5522658.png

Jakoś to mi się kupy nie trzyma. Jak wystawię przykryty garnek z ciepłą wodą na zewn to mi nie wytraci temp :) ?

Strata jest wprost proporcjonalna do różnicy temp i powierzchni styku, dlatego baseny wkopane i zabezpieczone styro tracą znacznie mniej.

Przykrycie oczywiście dużo daje, szczególnie że dodatkowo grzeje wodę od słońca.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Jakoś to mi się kupy nie trzyma. Jak wystawię przykryty garnek z ciepłą wodą na zewn to mi nie wytraci temp :) ?

Strata jest wprost proporcjonalna do różnicy temp i powierzchni styku, dlatego baseny wkopane i zabezpieczone styro tracą znacznie mniej.

Przykrycie oczywiście dużo daje, szczególnie że dodatkowo grzeje wodę od słońca.

Jak w garnku będziesz miał wodę o temp. 25-30 stopni, a otoczenie będzie miało 20 stopni to pewnie nie wytraci za szybko, szczególnie jak postawisz na słońcu.

Bo chyba o takich różnicach temperatury rozmawiamy, a nie 60 stopni vs 20...

Napisano
  • Autor

podsumowując w PL tylko basen ogrzewany bo jak jest bez to sie go nie uzywa i bez sensu robic.

najlpiej wkopany ale to koszta pewnie x 10

Napisano
W dniu 26.07.2025 o 13:05, PawelWaw napisał(a):

podsumowując w PL tylko basen ogrzewany

Nie do końca tak jest. 

U mnie wczoraj temperatura powietrza 20° bez słońca i deszcz. Temperatura wody 24° i moje dwa chachary pół dnia w basenie siedziały.

Jak jest mała różnica temperatur między woda w basenie a powietrza to te ciepło wody tak szybko nie ucieka. 

Napisano

Nie rozumiem koncepcji tych basenow ogrodowych, rozstawiasz ten badziew, much do tego nawpada i lisci i innych smieci i w towarzystwie innych podstarzalych spaslakow w tym przesiadujesz, ani poplywac, ani nic...

a tak idziesz jak czlowiek na basen, poplywasz, na te wejscia od 6-8 rano byla znizka zawsze to sie wchodzilo za 3 zeta za pol godziny i to uczciwe pol godziny, a nie od pykniecia zegarkiem i musisz sie w tym czasie przebrac i wyjsc, tak to nie... wchodzilo sie wczesniej, nawet do wody testujac cierpliwosc ratownika, wchodzilem juz 27 minut po a wychodzilem tak nawet 02, wiec w praktyce 35minut i lales wode pod prysznicem na maxa i wszystko za 3 zeta :jem:

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 00:32, PawelWaw napisał(a):

Naziemny czy podziemny ?

pompy ciepla nie licze

Jakie 40k? Dużo więcej...

bierz stelażowy, pompa ciepła to zależy, ja na razie żyje bez, jak jest chłodno na dworze to się nie chce moczyć, jak upał to i tak słońce nagrzeje odpowiednio

Głębokość minimum 1.2

No i pompa piaskowa

Godzinę temu, Josyp napisał(a):

Nie rozumiem koncepcji tych basenow ogrodowych, rozstawiasz ten badziew, much do tego nawpada i lisci i innych smieci i w towarzystwie innych podstarzalych spaslakow w tym przesiadujesz, ani poplywac, ani nic...

będziesz miał babę i bombelki to zrozumiesz ;] 

Napisano
59 minut temu, bielaPL napisał(a):

Jakie 40k? Dużo więcej...

wczoraj rozmawiałem ze znajomym, mówił, że mu właśnie stawiają zabudowę nad basenem 12X6 m. Koszt 270 tys ;] 

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, bergerac napisał(a):

wczoraj rozmawiałem ze znajomym, mówił, że mu właśnie stawiają zabudowę nad basenem 12X6 m. Koszt 270 tys ;] 

to juz spory wypasiony basen.

kto bogatemu zabroni :jem:

Napisano
W dniu 1.08.2025 o 10:10, bergerac napisał(a):

O, wreszcie ktoś mówi o basene, a nie o szczaniu do dziury.

Mam basen 10,5m x 3,7m x 1,55m wkopany w ziemię, ale nieco wyniesiony w stosunku do gruntu. Całość kilka lat temu wyszła około 100k PLN. Sporo było robót ziemnych, bo działka byłą nierówna i trzeba było wybudować górkę, żeby to wszystko jakoś grało.

Ujmę to tak - gdybym miał świadomość jak to wygląda w Polskich warunkach, to bym tego nie zrobił. W skrócie: dużo roboty, duże koszty, w polskim klimacie basen to niewiadoma (w zeszłym roku było super, w tym roku nikt nie w nim nie kąpał i przewidywana użyteczność skończy się na 2-3 tygodniach w roku.

Koszty użytkowania:

Miesiąc pracy pompy obiegowej - ok 1000pln.

Chemia do basenu na miesiąc - ok 100pln.

Podgrzanie wody jeśli robisz to prądem, też może wynieść kilkaset pln/miesięcznie

Po 4 czy 5 latach musiałem wymienić głowicę filtra - ok. 1500pln.

O tematach typu utrzymanie czystości, pilnowanie, żeby woda była w odpowiednim stanie to mi się nawet gadać nie chce.

Dziś 3/4 dnia myłem podest wokół basenu... Zrobiłem połowę...

Także jak masz to robić na działce, gdzie nie mieszkasz na co dzień i traktujesz, to jako zabawę weekendową, to kup sobie karnet na pływalnię.

Napisano
  • Autor
56 minut temu, awruK napisał(a):

To kacik merytoryczny wiec skonczy sie banem :jem:

Co tam za basen masz u siebie w miescie obok mega pabianic to mnie nie interesuje :lol:

Napisano

Miałem basen w rodzinnym domu. 9x3x1.6 zrobiony ze starej cysterny kolejowej przeciętej na pół

Tato włożył w to mega dużo pracy - Wyglądach w tamtych czasach jak z filmów o Hollywood. Płytki dookoła, pomalowany na błękit, barieri z Kwaśniaka, trampolina… całość była filtrowana i podgrzewana przez HomePage kolektor słoneczny

Niestety tyle samo pracy wymagało jego utrzymanie. Jak tylko z bratem opuściliśmy rodzinne gniazdo, tato basen zasypał…

Ja nie zdecydowałem się już na basen przy domu mając to w pamięci…

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 00:32, PawelWaw napisał(a):

Naziemny czy podziemny ?

pompy ciepla nie licze

aha i w ogóle Pawle bardziej bym Ci polecał zamiast basenu prywatną wyspę

https://www.facebook.com/reel/1334440228383301

Napisano

nigdy nie sądziłem, że to napisze, ale przydałoby się kilka banów na kącikach tematycznych.

Napisano
7 minut temu, bergerac napisał(a):

nigdy nie sądziłem, że to napisze, ale przydałoby się kilka banów na kącikach tematycznych.

nie spamujemy już w tym wątku, bo wyleci na HP :old:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Gdzie masz "maszynownię"? 

Edytowane przez technix

Napisano
3 godziny temu, technix napisał(a):

Gdzie masz "maszynownię"? 

Dostałem powiadomienie, więc podejrzewam, że mnie pytasz :)

W budce po prawej pompy i sterownik, po lewej pompa ciepla, podłączona rurami z "maszynownią"

Screenshot_20250817_135356_Chrome.jpg.08604bd2b5e8303eeae6261e19d28bfd.jpg

Screenshot_20250817_135709_Photos.jpg.4d2c0fd6b5e0f91b97335de56decb309.jpg

Edytowane przez Pito