Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile są warte...

Featured Replies

Napisano

...a raczej jak bardzo są nic nie warte współczesne napędy 4x4 w kompaktowych SUVach. Brak jakiejkolwiek efektywności, sypanie błędami, przegrzewanie się układów praktycznie natychmiast po obciążeniu, no masakra. Fajny test, polecam.

Przyznaję że dla mnie dużym zaskoczeniem było ostatnie miejsce, spodziewałem się tam raczej chińskich wynalazków. No i ogromne rozczarowanie ze strony aut elektrycznych, mają wszystko co trzeba i nie umieją tego wykorzystać. 

8]

Edytowane przez Ryb

Napisano

1,5 godziny? :bzik: Możesz streścić? ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

Ogólnie to słabo jest. Przewiń sobie do ulubionego auta i zobacz, przecież nie musisz oglądać wszystkich. I szczególnie polecam RAV4, to szok jest.

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

Tucson :skromny:  🥇

RAV4:pad:

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Tucson :skromny:  🥇

Dzięki :ok:

Napisano

Ciekawe, ze Kia nie dala rady podjechac,  mimo ze to bliźniak Tucsona.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, zinger napisał(a):

Ciekawe, ze Kia nie dala rady podjechac,  mimo ze to bliźniak Tucsona.

Też mnie to zaskoczyło. Ale uważam, że na podjeździe wystarczą minimalnie inne warunki, dołek jakiś i już jest problem, zwłaszcza że wygląda jakby Tucson miał przy podjeździe trochę szczęścia, którego Kii zabrakło. Bo on nie podjechał pewnie, raczej właśnie dzięki szczęściu chyba. Bardziej powtarzalne warunki były na rolkach.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Też mnie to zaskoczyło. Ale uważam, że na podjeździe wystarczą minimalnie inne warunki, dołek jakiś i już jest problem, zwłaszcza że wygląda jakby Tucson miał przy podjeździe trochę szczęścia, którego Kii zabrakło. Bo on nie podjechał pewnie, raczej właśnie dzięki szczęściu chyba. Bardziej powtarzalne warunki były na rolkach.

Możliwe, ze jakby dal troche więcej czasu Kii, tez by podjechała.

Tak, czy inaczej, Kora rzadzi a dawni liderzy (Forek, Ravka) ryja po dnie :bzik:

Akurat ma takiego Tucsona i mogę potwierdzić, ze zima szedł pod stromy, ośnieżony podjazd bez większych problemów, a dodatkowo mam opony caloroczne.

Napisano

nie ma tesli. przypadek ? spokojnie by wygrala pewnie

Napisano
13 godzin temu, zinger napisał(a):

To najczęsciej kupowany model samochodu na świecie

Edytowane przez zenek111

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał(a):

To najczęsciej kupowany model samochodu na świecie

I co w zwiazku z tym w kontekscie jej 4x4,  bo jakoś nie ma to przelozenia na efektywność i skuteczność napędu, z czego kiedyś Ravka była znana.

Napisano
I co w zwiazku z tym w kontekscie jej 4x4,  bo jakoś nie ma to przelozenia na efektywność i skuteczność napędu, z czego kiedyś Ravka była znana.

Od kiedy rab4 był dobry w terenie ? Może jeszcze 1 generacja dawała jakoś radę a reszta już równia pochyła

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Tak, czy inaczej, Kora rzadzi a dawni liderzy (Forek, Ravka) ryja po dnie :bzik:

Rav4 nie kojarzę z wybitnych właściwości terenowych, ot, zwykły popularny SUV którym właściciele co najwyżej jeżdżą na działkę.

Za to jestem zdziwiony Foresterem, od zawsze kojarzyłem Subaru jako lidera w napędach 4x4 (choć nigdy nie miałem samochodu tej marki).

Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał(a):

Od kiedy rab4 był dobry w terenie ? Może jeszcze 1 generacja dawała jakoś radę a reszta już równia pochyła

Wysłane za pomocą Tapatalk

Nie pisałem ze byl dobry w terenie. Żadne z tych aut nie jest terenówka;)

Napisano
2 minuty temu, Zbynek napisał(a):

Rav4 nie kojarzę z wybitnych właściwości terenowych, ot, zwykły popularny SUV którym właściciele co najwyżej jeżdżą na działkę.

Za to jestem zdziwiony Foresterem, od zawsze kojarzyłem Subaru jako lidera w napędach 4x4 (choć nigdy nie miałem samochodu tej marki).

Miałem swego czasu Ravke 3gen, miała nawet blokadę napedu jesli dobrze pamiętam. 

Napisano

W turystyku na Cobra Lajtowy widziałem kilka razy Rav4 I gen  i jakoś sobie radziły, oczywiście największym problemem był słaby silnik i brak reduktora. Raz nawet wyciągałem taką z piasku na windzie.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

W turystyku na Cobra Lajtowy widziałem kilka razy Rav4 I gen  i jakoś sobie radziły, oczywiście największym problemem był słaby silnik i brak reduktora. Raz nawet wyciągałem taką z piasku na windzie.

Inna rzecz, że umiejętnościami można nadrobić niedostatki napędu a ich brakiem wkleić najlepszy napęd. Test był prowadzony w warunkach skrajnie niekorzystnych bo auta jechały powoli a kierowca trzymał gaz w jednej pozycji. Jakby dać tym autom trochę rozpędu pod tą górkę i umiejętnie operować gazem być może więcej z nich by podjechało.

Napisano
W dniu 10.08.2025 o 12:22, zinger napisał(a):

Ludzie to kupują i jeżdżą po mieście. Jak jest mokro czy pada śnieg taki napęd wystarczy.

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

Ludzie to kupują i jeżdżą po mieście. Jak jest mokro czy pada śnieg taki napęd wystarczy.

No właśnie niekoniecznie, jak na filmiku widać. Mam u siebie niedaleko domu taki jeden ostrzejszy podjazd, obstawiam, że większość z tych aut by na nim poległa po świeżych opadach śniegu.

Napisano
30 minut temu, zinger napisał(a):

No właśnie niekoniecznie, jak na filmiku widać. Mam u siebie niedaleko domu taki jeden ostrzejszy podjazd, obstawiam, że większość z tych aut by na nim poległa po świeżych opadach śniegu.

Te ich testy są fajne, tylko nie wiadomo ile mają wspólnego z rzeczywistością. Nikt normalny nie zatrzymuje się w połowie podjazdu i próbuje ruszyć dalej. Pewnie z rozpędu każdy by podjechał tylko nie było by o czym kręcić filmu.

Napisano
3 minuty temu, MarcG napisał(a):

Te ich testy są fajne, tylko nie wiadomo ile mają wspólnego z rzeczywistością. Nikt normalny nie zatrzymuje się w połowie podjazdu i próbuje ruszyć dalej. Pewnie z rozpędu każdy by podjechał tylko nie było by o czym kręcić filmu.

Mozliwe, co nie zmienia faktu, ze kazde auto mialo takie same warunki i w nich, jedne sobie poradzily lepiej inne gorzej a inne wcale. Poza ty, on raczej nie zatrzymywalsie w polowie celowo, tylko wiekszosc aut zwyczajnie wyzej nie byla w stanie wyjechac i stawala.

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Mozliwe, co nie zmienia faktu, ze kazde auto mialo takie same warunki i w nich, jedne sobie poradzily lepiej inne gorzej a inne wcale. Poza ty, on raczej nie zatrzymywalsie w polowie celowo, tylko wiekszosc aut zwyczajnie wyzej nie byla w stanie wyjechac i stawala.

Zatrzymywali się celowo, żeby zrobić ten test. Wiadomo, że przednionapędowe z dołączanym tyłem będą miały spore problemy.

Napisano
44 minuty temu, zinger napisał(a):

Nie no myślę, że i fwd by podjechało. 

Napisano
32 minuty temu, zinger napisał(a):

Co do rolek, to się nie zgodzę że każde miało takie same. Powinni zatrzymywać przednie jak i tylne koło w tym samym miejscu, a nie raz jest to pół metra od końca, innym razem niemal ostatnia rolka. 

Napisano
33 minuty temu, MarcG napisał(a):

Zatrzymywali się celowo, żeby zrobić ten test. Wiadomo, że przednionapędowe z dołączanym tyłem będą miały spore problemy.

A były tam jakieś inne?  ;)

Napisano
3 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Co do rolek, to się nie zgodzę że każde miało takie same. Powinni zatrzymywać przednie jak i tylne koło w tym samym miejscu, a nie raz jest to pół metra od końca, innym razem niemal ostatnia rolka. 

Akurat pisałem w odniesieniu do podjazdu.

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

Nie no myślę, że i fwd by podjechało. 

Nawet nie wiesz o czy piszesz ale wiesz, że fwd by sobie poradziło, ok :hehe:

Napisano
5 minut temu, zinger napisał(a):

Akurat pisałem w odniesieniu do podjazdu.

A ja do warunków równych dla wszystkich, coś jak linia startu dla biegaczy. Te pół metra mogło przeważyć czy systemy w końcu obudziłby się. 

8 minut temu, zinger napisał(a):

Większa Mazda była chyba "domyślnie" tylno napędowa :hmm:

Napisano
31 minut temu, zinger napisał(a):

Mazda i dlatego ruszyła stosunkowo bez problemów, przód na tym podjeździe nie daje rady po zatrzymaniu.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zinger napisał(a):

ZTCP Mazda CX-60 ma napęd na tył z dołączanym przodem. I niektóre elektryki też.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, MarcG napisał(a):

Jeśli podjazd jest odpowiednio długi lub w połowie podjazdu masz zakręt czy inne przeszkody to takie auta nie podjadą. Tu fajny filmik jak to działa w prawdziwym, trudnym terenie. Tego przesmyku między skałami lub zakrętu nie zrobisz pełną dzidą a na piachu i tak Ci się moc skończy kiedyś. Przy okazji warto porównać jak to robią prawdziwe terenówki oraz jak nowy Defender podniósł działanie napędu na niewyobrażalny poziom. Chociaż w jednym miejscu jak kierowca wykopał sobie dołki to nawet jemu brakło opon i wykrzyżu* (ale przede wszystkim umiejętności kierowcy).

* Auto dziś już jest trochę na rynku i w związku z tym wśród ludzi, którzy naprawdę eksploatują je w terenie jest już wiedza, że nie należy ustawiać zawieszenia w najwyższej pozycji bo wtedy brakuje mu miejsca żeby się jeszcze rozciągnąć i auto traci wykrzyż. W ustawieniu trochę niższym jest lepszy kontakt z terenem.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Nasz kącikowy kolega pokazał jak bardzo czasem nie wystarczy.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Praktycznie w większości przypadków trzymał w pewnym momencie pedał w podłodze a w niektórych koła i tak się nie kręciły, tylko układ się przegrzewał.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Ci sami ludzie zrobili kiedyś test SUVów premium oraz aut terenowych. Te, które to miały rozwiązane dobrze nie toczyły się w tył ani trochę, od razu jechały do przodu. Dobrze działająca kontrola trakcji powinna interweniować natychmiast. Ale tutaj zgadzam się, że nie wygląda to identycznie, w tej klasie kontrola napędu potrafi działać tak ospale, że mogło to mieć jakiś wpływ.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nasz kącikowy kolega pokazał jak bardzo czasem nie wystarczy.

Ten yaris to jest w ogóle ciekawa konstrukcja. RAV ma z tyłu silnik elektryczny chyba 50KM ze sporym momentem więc cos tam może pokręcić tylnymi kołami a yaris ma na tyle silnik chyba 5KM taki większy rozrusznik ;] to AWD to chyba dla żartu zrobili ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, MarcG napisał(a):

Ten yaris to jest w ogóle ciekawa konstrukcja. RAV ma z tyłu silnik elektryczny chyba 50KM ze sporym momentem więc cos tam może pokręcić tylnymi kołami a yaris ma na tyle silnik chyba 5KM taki większy rozrusznik ;] to AWD to chyba dla żartu zrobili ;]

Tak, tutaj jest ewidentnie za mało mocy ale jeśli te sprzęgiełka między przednią a tylną osią w klasycznych, spalinowych AWD są niedostosowane do przenoszenia większego momentu to może dojść do tego samego efektu, co zresztą w tym teście widać. Na tylną oś trafia za mało mocy żeby zakręcić kołami.

Napisano

Mój Terrano pokonałby wszystkie te wozidła.

Przecież te samochody to zwykłe bulwarówki do jeżdżenia co najwyżej po polnej drodze.

Jak napędem steruje automat, a nie człowiek to nigdy to nie będzie dzialać tak jakbyśmy sobie to wyobrażali.

Poza tym każdy test można tak zorganizować, że wypromuje jakiś konkretny pojazd.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Mój Terrano pokonałby wszystkie te wozidła.

Twojemu Terrano bez kontroli trakcji i blokady chociaż jednego mechanizmu różnicowego (poza centralnym) wystarczyłaby rolka z jednej tylko strony żeby mielić radośnie kołami w nieskończoność.

:skromny:

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał(a):

Mój Terrano

Masz jeszcze terrano? 

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Twojemu Terrano bez kontroli trakcji i blokady chociaż jednego mechanizmu różnicowego (poza centralnym) wystarczyłaby rolka z jednej tylko strony żeby mielić radośnie kołami w nieskończoność.

:skromny:

W Terrano jest napęd jak w parchu, czyli dołączasz przód tylko w terenie/na śliskim i nie ma mechanizmu różnicowego pomiędzy osiami. Jedna rolka go akurat nie pokona.

Napisano
27 minut temu, janusz napisał(a):

Masz jeszcze terrano? 

Mógłby mieć ;]

Napisano
3 minuty temu, Piotrus napisał(a):

W Terrano jest napęd jak w parchu, czyli dołączasz przód tylko w terenie/na śliskim i nie ma mechanizmu różnicowego pomiędzy osiami. Jedna rolka go akurat nie pokona.

Y60/61 miały blokadę tyłu. Może i Terrano miał.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Miałem na myśli te rolki z testu, pod dwoma kołami z jednej strony. To go pokona, bo on ma co prawda zablokowany przód/tył na sztywno ale nie ma nic co przerzuci napęd z lewej na prawą, więc jeśli będzie jedno koło z przodu i jedno z tyłu na rolce to kaput. Nie tylko nie poradziłby sobie w warunkach z tego testu ale nawet dałoby się mu uwolnić po jednym kole na każdej osi i nic by to nie pomogło.

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Y60/61 miały blokadę tyłu. Może i Terrano miał.

ZTCP to nie miał.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

ZTCP to nie miał.

Były wersje z LSD na tyle.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Były wersje z LSD na tyle.

No to jeśli Fred miał taką wersję to wyjechałby z jednym tylnym kołem na przyczepnym po jej zapięciu. Ale z przednim kołem na przyczepnym nadal by nigdzie nie pojechał bo z przodu blokady to rzadkość a kontroli trakcji tam nie było.

Napisano
W dniu 9.08.2025 o 18:56, Ryb napisał(a):

...a raczej jak bardzo są nic nie warte współczesne napędy 4x4 w kompaktowych SUVach. Brak jakiejkolwiek efektywności, sypanie błędami, przegrzewanie się układów praktycznie natychmiast po obciążeniu, no masakra. Fajny test, polecam.

Przyznaję że dla mnie dużym zaskoczeniem było ostatnie miejsce, spodziewałem się tam raczej chińskich wynalazków. No i ogromne rozczarowanie ze strony aut elektrycznych, mają wszystko co trzeba i nie umieją tego wykorzystać. 

Rzeczywiście ciekawe. Subaru ma swój elektorat jak PiS. A że coraz starsi to napęd coraz gorszy ;] . Bateria zmniejszyła spalanie ale pogorszyła własności terenowe. Mimo to sprzedaje się świetnie (Outback to dalej najlepiej sprzedające się kombi na świecie). Tam przynajmiej mają silnik. U nas jest 136 KM + cos tam elektryczne. Kornacki powiedział że prowadzi się fantastycznie tylko zupełnie nie jedzie. I trudno się nie zgodzić bo to duże i ciężkie auto. 

Rav4 zawsze była bulwarówką. Świetne się sprzedaje więc widocznie grupa docelowa nie oczekuje super napędu. Zresztą dla tych co oczekują Toyota ma duży wybór.

Kia/Hyundai - tu widac gigantyczny postęp (stare Sportage miałem 3 lata, starym Tusconem jeździłem). Hyundai był zawsze wyżej pozycjonowany więc może ma lepszy soft. Może kwestia opon. A może po prostu auta skierowane do innej grupy docelowej. Trudno powiedzieć.

Chiny się uczą i jak pewnie jak Korea w końcu się nauczą.

Szkoda że nie było Tesli.

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Rzeczywiście ciekawe. Subaru ma swój elektorat jak PiS. A że coraz starsi to napęd coraz gorszy ;] . Bateria zmniejszyła spalanie ale pogorszyła własności terenowe. Mimo to sprzedaje się świetnie (Outback to dalej najlepiej sprzedające się kombi na świecie)

Bo nikt już nie kupuje kombi😂

Napisano
  • Autor
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Rzeczywiście ciekawe. Subaru ma swój elektorat jak PiS. A że coraz starsi to napęd coraz gorszy ;] . Bateria zmniejszyła spalanie ale pogorszyła własności terenowe. Mimo to sprzedaje się świetnie (Outback to dalej najlepiej sprzedające się kombi na świecie). Tam przynajmiej mają silnik. U nas jest 136 KM + cos tam elektryczne. Kornacki powiedział że prowadzi się fantastycznie tylko zupełnie nie jedzie. I trudno się nie zgodzić bo to duże i ciężkie auto. 

Co do Subaru to mam teorię, że na podjeździe przeszkadzała mu CVT bo koła się nie kręciły. Ona przy dużych oporach ma blokadę obrotów. Zresztą nie tylko ona, auta z CVT ogólnie wypadają słabo. Sądzę że na śniegu byłoby lepiej. Ale fakt, klienci nie oczekują już zdolności terenowych a hybrydy z elektrycznymi silnikami z tyłu tylko pogorszyły i tak już słabą sprawnosć napędów.

Rav4 zawsze była bulwarówką. Świetne się sprzedaje więc widocznie grupa docelowa nie oczekuje super napędu. Zresztą dla tych co oczekują Toyota ma duży wybór.

W EU nie taki duży, bo został tylko jeden LandCruiser i Hilux ale na świecie faktycznie jest tego więcej.

Kia/Hyundai - tu widac gigantyczny postęp (stare Sportage miałem 3 lata, starym Tusconem jeździłem). Hyundai był zawsze wyżej pozycjonowany więc może ma lepszy soft. Może kwestia opon. A może po prostu auta skierowane do innej grupy docelowej. Trudno powiedzieć.

Chiny się uczą i jak pewnie jak Korea w końcu się nauczą.

Dziwi mnie dość słaby wynik aut na Haldeksie (np. VW) bo to dobry układ. Myślę, że problemem jest limiter obrotów, przez to nie ma jak do układu trafić odpowiednia ilość mocy. Co z tego, że rozdzieli 50/50 przód/tył skoro ma do dyspozycji ledwie kilkadziesiąt koni?

Szkoda że nie było Tesli.

No, też jestem ciekaw czy Musk tutaj też oszukuje.