Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie nowe auto?

Featured Replies

Napisano

załozenia: 

nowe , zakup do konca roku,

cena jak najbizej 150 tys zł

silnik minimum 2.0 , 

superb combi 2.0   205 km  za 170

golf GTI clubsport 300  km za 170

polo gti 2.0    205 k m za 110 - najtansze 

golf R   2.0  333km za 185  cena nie odpowiada

focus ST  2.3   280 km   za180

octavia RS 265  km  za 170 ale sie najmniej podoba,

co byscie wybrali? Ewentualnie inne ciekawe auto.

jakby superb miał 265 km za 170 to by nie było dyskusji

golf gti srednio mi sie podoba ale ma 300km

polo jest najtansze i najmniejsze, jaki ma potencjał do modów w przyszłosci, niestety brak auta do jazdy probnej.

Napisano
29 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ewentualnie inne ciekawe auto.

Dacia Sandero. LPG nie musisz zakładać bo ma fabryczną. 

Napisano
32 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

załozenia: 

silnik minimum 2.0 , 

polo jest najtansze i najmniejsze, jaki ma potencjał do modów w przyszłosci, niestety brak auta do jazdy probnej.

Te które lubi LPG

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

załozenia: 

silnik minimum 2.0 , 

I wez mi powiedz do czego Ci auto 150 KM + ? ? ? 

Honda Civic lub nowy Accord

.

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Dacia Sandero. LPG nie musisz zakładać bo ma fabryczną. 

W tej cenie kupi dwie - jakby nie mógł zdecydować się na kolor albo na przykład jedną na dni parzyste a drugą nieparzyste ;)

Napisano
2 godziny temu, deszczowyRoman napisał:

Cupra Leon / Formentor / Ateca - 2.0 TSI 4Drive DSG - okolice 150-160k

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Tesla 3 lub Y. Z obecnymi dopłatami nie opłaca się kupować spalinowca w tym budżecie bo wyglądają jak ponury żart.

Edytowane przez Citric

Napisano
7 godzin temu, Citric napisał(a):

Tesla 3 lub Y. Z obecnymi dopłatami nie opłaca się kupować spalinowca w tym budżecie bo wyglądają jak ponury żart.

no i trzeba dodac ze podatkowo wychodzi jeszcze lepiej.

wiemy jakie sa wysokie limity na EV :jem:

z Twoim zdaniem zgadzam sie w 100%, pamietajmy ze nie tylko podatkowo lepiej ale i 30 000 zl doplaty od tych co maja spalinowce jest :serducha:

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
11 godzin temu, andy7 napisał(a):

I wez mi powiedz do czego Ci auto 150 KM + ? ? ? 

Honda Civic lub nowy Accord

.

Aby szybko stracić prawko. 

Napisano
8 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Mam 500+ KM i chyba prawko jeszcze jest ;]

Napisano
42 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Do tego wystarczy 50 kuni i to tez az nadto !  :phi:

.

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 19:55, deszczowyRoman napisał(a):

Ewentualnie inne ciekawe auto.

Coś już wybrałeś że taka cisza w temacie?

Napisano

załozenia: 

silnik minimum 2.0 , 

Omoda 9 

Napisano

Do czego ma służyć auto? Zabawka dla Ciebie tylko? Czy rodzinne?

Napisano

pytanie czy naprawdę ma być ciekawe czy kolejny klon VW. Bo jak ma być ciekawe to masz tutaj:

obraz.png.c7dae834c56e0742e4f0080eaf78503e.png

prawie w Twoim budżecie:

obraz.png.3a864ccb6d829f0d979cc2db336d410a.png

;]

Napisano

Właśnie sie dowiedziałem ze ten samochód jest produkowany od 2019 roku w chinach 🙉

Edytowane przez zenek111

Napisano
10 godzin temu, maro_t napisał:

pytanie czy naprawdę ma być ciekawe czy kolejny klon VW. Bo jak ma być ciekawe to masz tutaj:

Obejrzałem z ciekawości jakieś filmiki i trzeba przyznać, że wypadkowa cena/wygląd/wyposażenie - sztos …tylko to 8,7s/100 całkowicie psuje obraz 🫠

Napisano
12 godzin temu, camel00 napisał(a):

…tylko to 8,7s/100 całkowicie psuje obraz 🫠

Czy ja wiem - większość ludzi sporadycznie potrzebuje nawet takiego przyspieszenia. Więcej osób zwróci uwagę na spalanie pól litra mniej albo więcej na setkę niż sekundę w tą albo tamtą przyspieszenia. Jasne, przy takim "wypasie", pasowałoby tak poniżej tych 8s, ale to nie sportowa rajdówka ;)

Napisano

Jako ciekawostka, pytałem mojego fachowca jak z gazowaniem chińczyków. Powiedział, że nie ma problemu, silniki technologicznie proste, mniej zaawansowane niż TSI a te już od lat gazują. Zwykła instalacja z dotryskiem ogarnie temat. 

Napisano
Godzinę temu, spad napisał(a):

Jako ciekawostka, pytałem mojego fachowca jak z gazowaniem chińczyków. Powiedział, że nie ma problemu, silniki technologicznie proste, mniej zaawansowane niż TSI a te już od lat gazują. Zwykła instalacja z dotryskiem ogarnie temat. 

Ja tylko dodam że w Baico nie jest tak różowo z LPG, przynajmniej tym montowanym w aso

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ja tylko dodam że w Baico nie jest tak różowo z LPG, przynajmniej tym montowanym w aso

Coś więcej?

Napisano
8 godzin temu, Majkiel napisał:

Czy ja wiem - większość ludzi sporadycznie potrzebuje nawet takiego przyspieszenia. Więcej osób zwróci uwagę na spalanie pól litra mniej albo więcej na setkę niż sekundę w tą albo tamtą przyspieszenia. Jasne, przy takim "wypasie", pasowałoby tak poniżej tych 8s, ale to nie sportowa rajdówka ;)

Samochód ma 218KM (albo 224, różnie podają), 4,7m i waży ~1.7t - Audi Q5 z 2008r(!) ma podobne wymiary, mniej mocy i przyśpiesza ponad sekundę szybciej. Z tego co widzę trochę się opamiętali i nowy model (facelift?) ma 252KM i 7,7s/100 - trochę lepiej ale nadal z sekundę za wolno. Aktualny model Audi Q5, z którym ten samochód w teorii konkuruje, ma podobne parametry i przyśpiesza w 6.1s.

Jak wspomniałem - cena, wygląd, wyposażenie - ekstra; trudno się spodziewać aby wszystko było 1:1 z 2x droższym Audi, ale te ~7s to jednak przyzwoite minimum.

Nie chodzi o rajdówkę i ściganie się spod świateł, tylko elastyczność i codzienny komfort użytkowana przy normalnych prędkościach. Inaczej się jeździ samochodem kiedy nie przekraczasz 2-2.5k obrotów, inaczej kiedy trzeba go piłować. Wspomniane spalanie też będzie mniejsze w pierwszym przypadku, mimo lepszych parametrów. Zgrzytem nie jest 9s, tylko 9s w samochodzie który ma ~220KM. Dla zobrazowania - miałem kiedyś Jeep WG 223KM, który przyspieszał szybciej pomimo silnika i skrzyni o stopniu złożoności zbliżonym do pieca kaflowego i pogrzebacza.

Oddzielny temat to zakup starego modelu, skoro już jest nowy 🙃

Napisano

Golf R bo ma 4x4. 

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Coś więcej?

dużo wraca do poprawek bo problemy mają żeby to ustawić dobrze

Napisano
40 minut temu, zenek111 napisał(a):

Ateca 2.0TDI DSG za 132 tysie

Screenshot2025-08-27at22-08-18PowerPointPresentation-cennik_MY26PY25_Ateca_pdf.png.97d6a4b30d9f8ec300efe33aa38ec038.png

Ceny prawie jak w 2017, kiedy swoja kupowalem :totalszok:

Napisano

Obejrzałem kilka filmów o tym chińczyku i teraz mi wyskakują jakieś głupoty ;] 

To nie jest reklama, zobaczcie tylko ile auto koszuje w Chinach. Za tyle może mieć te swoje 7,7s ;] Ładnie nas UE rąbie bez mydła.

Edytowane przez camel00

Napisano
5 godzin temu, camel00 napisał(a):

To nie jest reklama, zobaczcie tylko ile auto koszuje w Chinach. Za tyle może mieć te swoje 7,7s ;] Ładnie nas UE rąbie bez mydła.

oj zaraz Ci tu powiedzą żeś nie patriota, bo powinieneś się cieszyć że możesz za swoje uczciwie zarobione pieniądze finansować gigantyczne marże, milionowe zarobki zarządów, socjalizm utopijny i innych tłustych kotów. 

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

oj zaraz Ci tu powiedzą żeś nie patriota, bo powinieneś się cieszyć że możesz za swoje uczciwie zarobione pieniądze finansować gigantyczne marże, milionowe zarobki zarządów, socjalizm utopijny i innych tłustych kotów. 

W sumie lepiej finansować totalitarny reżim...

Napisano
9 godzin temu, zinger napisał(a):

Ceny prawie jak w 2017, kiedy swoja kupowalem :totalszok:

i to jest normalne. Ile dziś by kosztował model laptopa który był sprzedawany w 2017 roku, gdyby takie były? Ile dziś kosztuje lodówka,pralka, które wtedy były w sprzedaży? Więcej czy mniej? Te rzeczy raczej tanieją. Bo dlaczego nie? Elektronika, z której się w większości składają (tak jak samochody) tanieje, producent zdążył zoptymalizować przez ten czas już nam max proces produkcji, logistyki, komponentów i zarabia więcej na sztuce. Paliwa do transportu od tego czasu podrożały bardzo niewiele. To dlaczego taka rzecz ma drożeć? 

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

i to jest normalne. Ile dziś by kosztował model laptopa który był sprzedawany w 2017 roku, gdyby takie były? Ile dziś kosztuje lodówka,pralka, które wtedy były w sprzedaży? Więcej czy mniej? Te rzeczy raczej tanieją. Bo dlaczego nie? Elektronika, z której się w większości składają (tak jak samochody) tanieje, producent zdążył zoptymalizować przez ten czas już nam max proces produkcji, logistyki, komponentów i zarabia więcej na sztuce. Paliwa do transportu od tego czasu podrożały bardzo niewiele. To dlaczego taka rzecz ma drożeć? 

Chociazby dlatego, ze koszty materialow, pracy, energii i wielu innych skladowych caly czas drozeja...

Napisano
12 minut temu, maro_t napisał(a):

To dlaczego taka rzecz ma drożeć? 

A dlaczego Twoja pensja od 2017 wzrosła?

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Ateca 2.0TDI DSG za 132 tysie

Screenshot2025-08-27at22-08-18PowerPointPresentation-cennik_MY26PY25_Ateca_pdf.png.97d6a4b30d9f8ec300efe33aa38ec038.png

czyli za automat (ciagle golas) trzeba dać 130k, jak zmienisz kolor na akceptowalny i dodasz choćby jeden niezbledny pakiet to wyjdzie prawie 150k. Z czym do ludzi ? To ma być konkurencyjna cena? Zaczynają mięknąć ale tu trzeba jeszcze z 20k w dól żeby było konkurencyjnie.

Napisano
49 minut temu, marcindzieg napisał(a):

W sumie lepiej finansować totalitarny reżim...

najlepiej to wydawać swoje ciężko, albo lekko zarobione pieniądze według własnych zasad

Napisano
11 minut temu, maro_t napisał(a):

najlepiej to wydawać swoje ciężko, albo lekko zarobione pieniądze według własnych zasad

W sumie tak. Ale można je wydawać na wiele sposobów. Np znam ludzi, którzy kupują tylko rzeczy, które spadły z TiRów. Ale za to są tanie :) 

Napisano
54 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Chociazby dlatego, ze koszty materialow, pracy, energii i wielu innych skladowych caly czas drozeja...

taka ciekawostka, odnośnie materiałów, komponentów i w ogóle produkcji tylko z innej branży. Jest renomowana firma produkująca urządzenie X. Urządzenie kosztuje 2 tys. euro mniej więcej normalnie na rynku, w internecie. Pewnie dla większych klientów mają jakieś rabaty. Firma X oczywiscie sama mało co produkuje, ma podwykonawców. Przychodzi do firmy produkcyjnej Y, której chciałaby zlecić produkcję tego urządzenia. Firma Y po analizie kosztów wylicza, że wyprodukowanie tego urządzenia ze wszystkimi kosztami, komponentami, pracą, będzie ich kosztować 10-15% tej kwoty. Do tego doliczą swój zysk. A gdzie jest reszta? Reszta to opłata za markę firmie X. Oczywiście, gdyby firma Y chciała takie coś sama produkować i sprzedawać, musiała by mieć jakąś własną markę, rozpoznawalność, sieć dystrybucji. I za to płacimy firmie X. Koszty pracy czy energii to jest w tym wszystkim drobny ułamek. Założę się że w branży automotive jest podobnie. Pewnie nawet gorzej, bo w Europie ta branża to już prawie kartel. Jeżeli firma X nie miałaby ryzyka, że pojawi się konkurencja i zaoferuje to urządzenie taniej, to kto im zabroni podnieść cenę do 3 tys. euro? A koszt produkcji to dalej będzie 250. A konkurencji do niedawna prawie nie było. I gwarantuję Ci, że na tym Seacie Ateca, mimo cen podobnych jak w 2017, nadal bardzo dobrze zarabiają.

Pamiętaj, że mimo rosnących kosztów pracy i materiałów jest też równoległy trend optymalizacji wszystkiego co się da - od pozyskiwania tych materiałów, przez transport, planowanie produkcji, magazynowanie, całą logistykę, zastępowanie ludzi maszynami i algorytmami, żeby wszystko było taniej, szybciej, lepiej (oczywiście nie lepiej dla klienta, tylko dla producenta)

Edytowane przez maro_t

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Szkoda, ze nie tyczy sie to nieruchomości;)

Napisano
22 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Ja mówię o lpg montowanym u fachowca a nie u partaczy w ASO. 

Napisano
46 minut temu, spad napisał(a):

Ja mówię o lpg montowanym u fachowca a nie u partaczy w ASO. 

nie wiem czy tacy partecze, kgm im działa ok na lpg, tylko z baic się pieniczą, może nie są geniuszami jak profesor chris ale zwykłymi partaczami bym ich nie nazwał

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

A dlaczego Twoja pensja od 2017 wzrosła?

Żeby go było stać na zakup takiego samego tylko trochę droższego auta :smirk:

Napisano
5 godzin temu, Truecolor napisał(a):

czyli za automat (ciagle golas) trzeba dać 130k, jak zmienisz kolor na akceptowalny i dodasz choćby jeden niezbledny pakiet to wyjdzie prawie 150k. Z czym do ludzi ? To ma być konkurencyjna cena? Zaczynają mięknąć ale tu trzeba jeszcze z 20k w dól żeby było konkurencyjnie.

Pakiety nie są drogie w Atece, przykładowo za  3 442pln mamy

Pakiet wspomagania jazdy XL: 1,2
Asystent aktywnego utrzymania pasa ruchu Lane Assist Plus
System rozpoznawania znaków drogowych3
Asystent świateł drogowych High Beam Assist
Aktywny tempomat (ACC)
Predykcyjny tempomat (ACC): dostosowanie prędkości jazdy do znaków drogowych i danych nawigacji
System monitorowania martwego pola Side Assist z funkcją ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu 
System ochrony pasażerów Pre-Crash Assist
Inteligentny asystent bezpieczeństwa Emergency Assist
Asystent podróży z asystentem jazdy w korku Travel Assist
Podgrzewana kierownica

Myśle ze max 10 koła wystarczy na doposażenie.

A ta podstawowa cena 130 koła dotyczy przeciez nie byle czego 2 litrowego diesla i to z trwała mokrą skrzynia, a nie suchym DSG200, jak komus wystarczy benzyna i DQ200 to wtedy juz tylko 120tysiecy - a to jest wręcz "chińska" cena.

Napisano

To jest malutkie auto z niczym wyróżniającym sie w wygladzie, a ta marka najpewniej zginie z rynku w ciagu 5 lat.

Cytat

Pakiet wspomagania jazdy XL: 1,2
Asystent aktywnego utrzymania pasa ruchu Lane Assist Plus
System rozpoznawania znaków drogowych3
Asystent świateł drogowych High Beam Assist
Aktywny tempomat (ACC)
Predykcyjny tempomat (ACC): dostosowanie prędkości jazdy do znaków drogowych i danych nawigacji
System monitorowania martwego pola Side Assist z funkcją ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu 
System ochrony pasażerów Pre-Crash Assist
Inteligentny asystent bezpieczeństwa Emergency Assist
Asystent podróży z asystentem jazdy w korku Travel Assist
Podgrzewana kierownica

Te systemy ktore wymieniasz są w wiekszosci innych malych suvów/crossoverow bez dopłat w standardzie.  Nie ma już nawet sensu porownywać do chinczyków. Źle widzę przyszlosc Vagów ....

Edytowane przez Truecolor